Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#165601) proci985 válasza Louro (#165597) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

gyakorlatilag az amerikai alom kritikaja es a kozepkoru ferfi orulete, ebben parja a Brazilnak.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#165602) proci985


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Melancholia 2011

Szuper rendezés, kivétel nélkül szuper színészek, remek képi és hangi világ, többrétegű és elsőrendű sztori, remek díszlet.

Elég depresszív, ugyanakkor amikor kell, Trier a szokásos ultranihiljéből képes teljesen emberivé lenni, a szereplőivel együtt. Gyönyörű íve van és ugyan egy nehéz drámáról beszélünk, mentes Trier felesleges polgárpukkasztó allűrjeitől.

9/10 Kb 10 éve halogattam a megnézését, mert volt egy alternatív értelmezés, hogy a film valójában a világ legrosszabb menstruációs periódusáról szól. Nos, nem, bár allegória szintjén működik. Ne nézz szinapszist előre, hanem nézd meg.

#értékelés

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#165603) vond válasza proci985 (#165602) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Sokra már nem emlékszem belőle, nagyjából csak arra, hogy tetszett, és hogy a vége felé már olyan érzelmi- és tudatállapotba kerültem, amit azóta se tudok megmagyarázni. :D

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster + Sigma 10-20: https://t.ly/C88YY

(#165604) gbors válasza Louro (#165597) üzenetére


gbors
nagyúr

Egyrészt remek korszakrajz, másrészt meglehetősen savas társadalomkritika, harmadrészt elképesztő a drogos szekvenciák zsigerisége. Mindez remekül fényképezve és szuperül eljátszva. Olyan, mint egy két órás legális trip :D

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#165605) k-adi


k-adi
nagyúr

Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő
Rebel Moon - Part Two: The Scargiver
(2024)

Ennél a filmnél a legnagyobb ellenség nem a főgonosz, hanem a fodrász. :DD

Ez a film tipikus példája annak amikor egy kisgyerek írja a forgatókönyvet és egyben rendező is.
A pár látványos lassításos akciós jeleneteken kívül a film semmit, ismétlem semmit nem tud felmutatni. A színészi játék gyász, a történet nevetséges, motivációk hiányoznak, dráma alig és ami van az se komolyanvehető, és alapvető logika is hiányzik sokszor. Ritkán készít ki film, de ennek sikerült, bár mindezek ellenére nem hagytam félbe, mert én is olyan mártír vagyok, mint Kora - bár mint utólag kiderült, totál feleslegesen, mert az időm elment erre a sz*rra, Kora faluját meg úgyis sz*rrá bombázza a következő Dreadnought, miután elmegy megkeresni a kislányt - akit amúgy péppé lőtt még évekkel ezelőtt de valahogy túlélte?

Én elhiszem, hogy nagyot gondol magáról Snyder, de szerintem mindenkinek tenne egy szívességet ha inkább nyugdíjba menne

(#165606) MikeWazowski válasza proci985 (#165587) üzenetére


MikeWazowski
addikt

Köszönöm szépen, az első három megvolt, a többit már szedem is :D

A legtöbb férfi csak akkor tudja meg, mi a boldogság, amikor megnősül. Csakhogy akkor már késő.

(#165607) Kergeboci válasza Kergeboci (#165332) üzenetére


Kergeboci
tag

Friday the 13th Part III
Péntek 13. - III. rész: Véres kirándulás

Hogy még a számozás formátumában sem tudtak ön-azonosak lenni, az azért vicces. Főleg, hogy a film, struktúrájában egy az egyben ugyan az mint az előző rész. Csak most nem a tóparti kempingben, hanem a vidéki pajtában járunk. További különbségek: a szereplőknek egy kivételével, már annyi karakterük sincs, mint eddig. Azt az egyet, meg jaj inkább be se tették volna.
A kamerakezelés mérföldekkel olcsóbb és szarabb, cserébe olyan "innovatív" 3D-s jeleneteket kapunk, mint az arcunkba pattogó pattogatott kukorica, meg a fel-le ingázó jojó.

Szerencsére a fehér gyilkos vágás helyett, véres kaszabolós jelenetek vannak, előkerül a hokimaszk, és a főgonosz jelenléte az első fél órában, még kvázi félelmetes is. Aztán az 5 percenkénti kamu ijesztgetések meg is ölik az egész hangulatot (és ez kitart a legutolsó, első részt megidéző jelenetig is, ahol konkrétan más sírva röhögtem a filmen).

Mindezek mellett is, ez talán kevésbé fájt mint az előző rész. Köszönhetően annak, hogy ha már slasher műfajként van definiálva, el is kezdett úgy viselkedni.

Friday the 13th: The Final Chapter
Péntek 13. - IV. rész: Az utolsó fejezet

1984. április. Megjelent az Istenek a fejükre estek, játsszák a mozik még a Rendőrakadémiát, A smaragd románcát, Csobbanást, Gumilábat, miközben Victor Millerék úgy gondolták, egy új Friday 13 is szükségünk van.

2 év telt el az előző rész óta, de a film pont ott folytatódik, ahol az abbamaradt. Kaptunk viszont egy új rendezőt, és ezzel együtt, az egész alkotáson érződik némi újító szándék is. Próbálkozik "történettel", "karakterekkel", és néha még színészeket is látni a rengetek csöcs között. Csak ne táncoljanak, soha az életbe többet!

A maszk munka, a véres leszámolások is szintet léptek, és az eső áztatta erdő is remek helyszínéül szolgál a vérengzésnek. Jason megint csak a leglehetetlenebb helyekről támad, és két szurka piszka között, még arra is van ideje, hogy a korábban legyakottakkal, kitapétázza a házat. Igazán szorgalmas.

Nem kisebb hülyeség, mint az előző három, de lehet, ezt élveztem a legjobban. Vagy csak örülök, hogy a végére(?) értem.

[ Szerkesztve ]

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#165608) mephi666 válasza Kergeboci (#165607) üzenetére


mephi666
nagyúr

most lehet nem árulok el nagy titkot, de ez a széria ennyiről szól, nem többről :D Jason mindig visszatér és változatos mészárlást rendez... természetesen ügyelve minden klisére:
- a füves négerek az elsők közt halnak
- aki b*szik, ráb*szik
- pompomlányok és alfahímek se húzzák sokáig (ők általában valami cifra halálnemet kapnak)
- a viszonylag normális karakterek húzzák végig
- Jason látszólag "meghal", de a következő részben úgyis visszatér

...azzal szórakoztattam magam, hogy számoltam minden részben a gyilokot (10-15ig ment általában, de mintha több részben is 13-nál állt volna meg) ...és egy részen belül nincs 2 ugyanolyan halál :)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#165609) Kergeboci válasza mephi666 (#165608) üzenetére


Kergeboci
tag

persze, nem is vártam nagy megfejtést (csak azért néztem eddig, mert csinálom ezt a 40 éves múltidézést, és akkor már nem úgy akartam megnézni a 4. részt, hogy nem láttam az első 3mat - mondjuk semmit nem veszítettem volna :DDD )
Amúgy, némi különbség itt az elején még azért van.
Az első rész meglepő, Jason nélkül zajlik az egész, a második azért, mert szar volt, Jason zsákos volt, a mészárlás pedig vér nélküli. Ehhez már sikerült hozzátennie a harmadiknak a vérrel, és rontania a "3D"-vel. A negyedik pedig végre belépett abba a trash formába, amit elvártam volna a többi résztől is (és amivel gondolom megy tovább a széria egészen a tizenhuszonvalahányadig rókabőr lehúzásig).

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#165610) devil-k


devil-k
nagyúr

Szellemirtók: A borzongás birodalma
Ghostbusters: Frozen Empire
6/10

Aranyos volt, de egyszer nézhető. Nem hiszem, hogy több bőrt illene/lehetne még lehúzni erről az univerzumról. Vagy legalább is nem így. Megnéznék azért egy 18+ -os verziót is. :D Mert ebben is volt pár jelenet, ami szerintem nem súrolta a 18-as karikát.

- mozi bolondéria -

(#165611) mephi666 válasza Kergeboci (#165609) üzenetére


mephi666
nagyúr

nagy általánosságban nekem a jason x kivételével tetszettek ezek :K a freddy-s crossover is poén meg a 2009es remake se volt rossz... de ezt, hogy kivitték az űrbe, ahol bozótvágóval kivágja az űrhajó oldalát is: ez már nekem sok volt :DDD

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#165612) Elemental


Elemental
addikt

Rebel moon 2

Röviden: senkinek nem ajánlom.
Annyira szar volt, hogy már fájt. Lehetne sorolni, hogy miért, de nem akarok rá gondolni sem.
Vannak filmek, amik semmit nem adnak, nulla pontot érnek. Hát, ez nem olyan. Ez nem hogy semmit nem ad, de még el is vesz. Csak mínusz pontot lehetne neki adni.

[ Szerkesztve ]

(#165613) Kergeboci válasza mephi666 (#165611) üzenetére


Kergeboci
tag

mondjuk a cross-overt meg a remake-et azért én is betáraztam ínséges napokra :C

Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --

(#165614) proci985 válasza mephi666 (#165611) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Jason X szerintem szorakoztato volt, igaz reg lattam. marmint nagyon rossz meg kb az "urhorror from wish", de konkretan annyira gagyi, hogy mar jo.

az elso Friday 13 egyebkent a Carpenter fele legelso Halloween strukturajat lopja (es a Psycho csavarjat), plusz a vegen ott van a tokfolosleges es logikatlan jelenet, hogy Jason kijon a tobol.

gyakorlatilag az osszes slasher ezutan erre a par kaptafara epult talan a Scream1ig, es nem is veletlenul volt dogunalmas az osszes: ugyanaz a sztori, ugyanaz a struktura, rosszabbnal rosszabb megvalositas: ami a Halloweennel meg logikailag mukodott, a tobbi filmnel nem. ja meg kreativabbnal kreativabb halalok a kepernyon.

voltak kulonlegessegek persze, mint az April Fool's Day ami horrorrajongokent kotelezo, de kb 1995re a stilus, meg ugy altalaban az egesz amerikai horror befulladt, amin a Scream valamennyire segitett.

Kergeboci: Jason Xre raneznek, az annyira rossz, hogy mar jo. kb Evil Dead 2 szintu kvazi es azzal ellentetben nem mindig szandekos onparodiaba zuhan, de szorakoztato.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#165615) Louro válasza Elemental (#165612) üzenetére


Louro
őstag

Az elsőt sem bírtam megnézni. 21. században már van egy szint, ami alatt Asylum, amit helyén kezelünk. De húzó névnek szánt film kapcsán rendes vizuális élményt várna el az ember.

Mess with the best / Die like the rest

(#165616) Elemental válasza Louro (#165615) üzenetére


Elemental
addikt

Az elsővel nem volt gondom. Az nekem simán elment.

(#165617) radi8tor


radi8tor
MODERÁTOR

Rebel Moon 2

Meeeh. Mi ez a zagyvaság, meg a borzalmas párbeszédek.

⭐ Stella

(#165618) S e t h válasza radi8tor (#165617) üzenetére


S e t h
nagyúr

Senki sem számított rá.
Nézik is szorgalmasan.

Mintha egy anonim stockholm szindrómások havi összejövetelévé vált volna a topik. :D

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#165619) Bad Pritt válasza radi8tor (#165617) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Nézem a kritika összesítő oldalakat, ha ilyen ütemben esik a megítélése ennek a sorozatnak akkor a Rebel Moon 4 lehet majd a világ első mínuszos átlaggal rendelkező filmje. :D Zseni ez a Zack.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#165620) myckey


myckey
veterán

Ragyogás !
Még mindig :C

Magyarul még nem volt meg , de most pótoltam...Elképesztő, hogy akárhányszor nézem, mindig fenntartja az érdeklődésemet az atmoszféra, amit teremtettek a készítés során.
Jack Nicholson nem véletlen az egyik legnagyobb színész, a " Száll a kakukk fészkére " mellett, a kedvencem tőle. Bár vannak még filmjei, régebbről, amiket pótolnom kellene...

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#165621) RetepNyaraB válasza myckey (#165620) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Nagyon fos egy filmnek gondoltam, retek rossz klisékkel megpakolva és elnyújtva, mint a tésztát. Mégis hetekig álmodtam rosszakat tőle. Valamit mégis tud :))

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#165622) mephi666 válasza RetepNyaraB (#165621) üzenetére


mephi666
nagyúr

a film 3 percben :)

...szerintem egyik legjobb King adaptáció :K

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#165623) j0k3r!


j0k3r!
senior tag

Dune: Part Two (2024)

Két és fél film megnézése után sem volt képes sajnos behúznia. Maga a Dune "lore" továbbra is teljesen érdektelen számomra, pedig biztosan izgalmas lehet könyvben. Baromi hosszú a film, sokszor éreztem úgy, hogy "cool" jelenetek vannak egymás után pakolva, mint egy 2 perces trailerben (csak hosszabban). Illetve végig volt valami hiányérzetem, de nem tudom megmondani mi. Szerintem a 166 perc is teljesen aránytalan lett emiatt, gyakorlatilag a "nagy" összecsapást "összecsapják" az utolsó 25 percben, viszont mindenféle semmitmondó, lényegtelen dologgal meg húzzák az időt az első 140-ben. A történet harmatgyenge, viszont látványfilmnek teljesen korrekt (audio, kameramunka, díszletek, stb.). Az olyanokat inkább meg sem említem, hogy mi ez a kardos bohóckodás, amikor vannak mindenféle lőfegyverek is (a választ persze tudom, valószínűleg a 35. perc környékén agyonlőtték volna a főszereplőket és nem lett volna film :DDD) Színészi játék teljesen átlagos, nincs egy monológ, vagy jelenet, ami belevésődne az ember agyába.

Szerk.: ja és sokszor volt olyan érzésem, hogy itt most szándékosan epic jelenetek létrehozása a cél, csak túl lett tolva az epicness és inkább valami giccses, ragadós valami lett a vége

A fentieket "átlagolva" nálam 7/10, ha moziban nézem talán lehetett volna belőle egy kicsivel több.

#értékelés

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#165624) myckey válasza RetepNyaraB (#165621) üzenetére


myckey
veterán

Te lehet a Snyder cutot láttad ;] ;] ;]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#165625) RetepNyaraB válasza mephi666 (#165622) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

"szerintem egyik legjobb King adaptáció"

Amivel ugye nem mondtunk semmit - egyrészt, mert valóban pocsék filmverziók vannak, másrészt, mert rém rossz írónak gondolom. Bár egy életművön át hozza a szintet, ami tiszteletre méltó :DDD

De no offense, egy nyavajás troll vagyok. Ma este különösen.

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#165626) myckey válasza RetepNyaraB (#165625) üzenetére


myckey
veterán

Ismerős a pirulás jelenet abból a bőrkabátos filmből?

;] :DDD

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#165627) RetepNyaraB válasza myckey (#165626) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Azt is utálom :DD

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#165628) arcitec válasza j0k3r! (#165623) üzenetére


arcitec
addikt

Ennyi negatív kritika után 7/10? Moziba meg 8/10 :Y Nem írtad el? :U
Mondjuk 2/10, hogy az itteni pontozásnak megfeleljen.. Bár nálam nulla. ;]

[ Szerkesztve ]

(#165629) j0k3r! válasza arcitec (#165628) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Történet 5/10, látvány 10/10, nagyjából így lett a végén 7. Bár lehet, hogy inkább 6 és 7 között van valahol az igazság, legyen 6.5 :)

Szerk.: ami még "pozitívum", hogy a stáblista tele volt magyar nevekkel

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#165630) pilóta válasza radi8tor (#165617) üzenetére


pilóta
nagyúr

Kedvencem, amikor robotok meg űrhajók meg sugárfegyverek vannak, de kaszával aratnak. Nemá, hogy egy kombájn nem fért bele. Na meg az antigravitációs szekeret lóval húzzák :Y
Az intergalaktikus csatahajóval érkező hódítóknak meg pont arra a két hektárnyi búzára van égető szükségük.... :O

Aki él és nem boldog, az téved!

(#165631) WayneGace válasza pilóta (#165630) üzenetére


WayneGace
őstag

Az az aratás valami borzasztó volt. A kigyúrt Titus 40 centis vágásai. Miért nem mutatták meg neki, hogy kell egy tisztességes rendet vágni? Meg, amikor a zsákot vitték. Mindenki jó fizikumban, erre kis, nem teljesen megtöltött zsákokat visznek, melyeket olyan látványosan akartak lerakni utalva, hogy mennyire nehéz, hogy önmagában komikus. Teljesen hülyének nézik a nézőt. Mire elég pár tucat zsákocska gabona? A hajó legénységének másnapi tízóraijára? De lassítás ott is volt bőven. Még azt is lassítva kell nézni, hogy Titus kulacsába víz kerül. Ha már lassítás. Mi értelme van ennyit belerakni egy filmbe? Anélkül lehet 20-30 perccel is kevesebb lenne a játékidő. Az egy dolog, hogy ló húzza az antigrav szekeret, de, ha jól láttam, akkor a csatahajón meg szén szerű valamit lapátoltak a gépházban. Feltételezem az kell a hajtóműhöz.

BestSecret invitációt privátban adok.

(#165632) gbors válasza RetepNyaraB (#165625) üzenetére


gbors
nagyúr

Én sem szeretem Kinget, viszont King nem szerette a filmet - sok más íróhoz hasonlóan a regényt képzelte el forgatókönyvnek, Kubrick meg szokása szerint a saját vízióját tolta keresztül mindenki másra nagy ívben sz*rva :D Nálam Kubrick nyert, úgy néhány körrel - sztem a film eléggé top.

Nyavajás trollnak lenni meg durva. Még ha nyavalyás lenne, az még csak-csak, de így... ;]

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#165633) mephi666 válasza gbors (#165632) üzenetére


mephi666
nagyúr

én olvastam párszor a könyvet és a filmet is többször láttam...

amennyire rémlik, a fő különbségek ezek voltak:
a filmben kb szellemekre terelődött a hangsúly, a könyvben meg maga a ház volt a gonosz és becsavarodott a régi gondnok (kiirtotta a famíliát), majd Jack Torrance-re is ugyanez várt :K a "ragyogás" pedig kb csak másodlagos szerepet kapott... ott van folytatásnak a Doctor Sleep, ami már ilyen szempontból közelebb áll a regényhez, mert ott a gyereken és a képességén van a hangsúly :K plusz Kubrick több dolgot is megváltoztatott: nem rémlik, hogy a néger a regényben meghalt volna, a filmben pedig Jack Torrance belevágja a tűzoltófejszét :D szerintem a könyv is nagyon jó és a film is teljesen rendben van a különbségek ellenére is... helyenként más, de szerintem ennyi változtatás belefér

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#165634) Yodamest válasza paatrick (#165512) üzenetére


Yodamest
addikt

Kicsit beszéljünk már erről a Dűne jelenségről.

Én is hasonlóan vagyok ezzel mint te, de ne szaladjunk előre. Első körben én egy egyszeri néző vagyok, nem ismerem a könyveket, nem ismerem a loret, nincs bennem semmiféle prekoncepció, nincs hype, nincs vágyódás a film iránt stb. Tehát így ültem neki, egyszerűen csak egy jó filmet akartam látni.

Az első rész sem tetszett igazán, de eltudtam fogadni azt, hogy ez még csak egy felvezetés, megalapoztak a történetnek stb. ennek fényében így kinda ok volt. Viszont ez a 2. rész hatalmas zűrzavar. A jeleneteknek nincs vége, ahogyan te is fogalmaztál, egyik pillanatban még beszélnek valamiről, majd után ugrunk és valami tök más történik, ami meg fel sem volt vezetve.

A színészek is lehet A-listások, de szerintem totál semmitmondó alakításokat láthatunk. Zendayát bírom az Eufória óta, de itt látszott rajta, hogy nem kapott megfelelő instrukciókat, nem tudta megtölteni karakterrel a karakterét. Timothee próbált megfelelni ennek a feltörekvő kiválasztott szerepnek, de ő is sokszor inkább valami hisztis kisfiúnak tűnt, egyszerűen nem volt hiteles. Rebecca Fergusontól is mindenki el van ájulva, hát semmi nem volt, bekendőzött arccal vagy épp teletetoválva vagy is-is, kellett nagyon szigorúan néznie és ördögűző jellegű hangeffekktel néha rákiabálnia valakire, bumm, inkább vicces volt nekem ez, mint ijesztő vagy nem is tudom mit kellene éreznem, szekunder szégyenérzetem volt inkább talán.

A történet totál keszekusza volt, tényleg akinek semmi előismerete nincs, az totál belekavarodik ebbe a sok arabos megnevezésbe. Meg igazából nem volt tetőpontja sem a filmek, semmi hidegrázós jelenetet nem véltem felfedezni benne, egy totál egysíkú valami volt az egész. A gonoszokról még essen pár szó, hát kész vicc volt az a bagázs is, egyszerűen nem lehetett őket komolyan venni, félni meg pláne nem. Mint valami vígjátékban, mi a tököm volt ez, hogy a saját embereik nyakát tördelik kifelé, ettől kellene, hogy félelmetesnek tűnjenek? A katonáik is jaj, ott és úgy lettek kelepcébe csalva, amikor és ahogyan a buckalakók azt megkívánták, kész tragédia az az egész "haderő". A filmben egyébként láttunk olyat, hogy az egyik sivataglakó meghal vagy megsérül? Nekem nem rémlik, gyakorlatilag veszteségeket az ő oldalukról egyáltalán nem láttam. Nem volt egy nehéz helyzet sem, hogy atya gatya ebből hogyan kecmeregnek ki stb. végig nulla pulzussal bámultam és soha nem ért meglepetés.Utolsó párharc is full tipik, ha ez így más filmben történik már rég kapta volna a savat, hogy jaj de gagyi, ezerszer láttuk már stb. de persze ez a Dűne itt el kell ájulni mindentől.

Nagyon azt érzem, hogy a több évtizedes rajongótábor húzza fel ezt a filmet, a szép emlékek, olvasott történetek miatt, de maga a konkrét mozifilm önmagában abszolút nem egy imdb 8.7 kategória. Én tényleg mindig kiállok az értékelések mellett, hiszek a haranggörbe jótékony erejében, de értetlenül állok most ez előtt a jelenség előtt, velem nagyon ritkán fordul ilyen elő, hogy nem annyinak élek meg egy filmet, amennyin imdb-n áll. Biztos vagyok benne, hogy egy szubkultúrába csöppentem bele ezzel a filmmel, egyetemes szinten, előismeret nélkül, kiegészítő tudás hiányában ez nem értelmezhető úgy, mint jó film.

(#165635) Grave_444 válasza myckey (#165620) üzenetére


Grave_444
nagyúr

Magyar?

(#165636) Bad Pritt válasza Yodamest (#165634) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Nagyon azt érzem, hogy a több évtizedes rajongótábor húzza fel ezt a filmet, a szép emlékek, olvasott történetek miatt, de maga a konkrét mozifilm önmagában abszolút nem egy imdb 8.7 kategória.

Az a vicc, hogy pont nem, ahogy én látom a könyvet ismerők és szeretők körében inkább semleges-negatívba hajló a vélemény, szóval én sem értem teljesen, miért van mindenki elalélva tőle. Azaz de, értem én, nagyon szép és látványos, de ez inkább Greig Fraser érdeme, viszont ma meg már ennyi elég is, a koherens, értelmes történet már luxus.
Gyakorlatilag senki nem tudta nekem megmondani könyvet nem ismerő ismerőseim közül, mi a Kwisatz Haderach, ami meg kb. az egész sztorinak a központi eleme és ez tökéletesen leírja a film érthetőségét.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#165637) Louro válasza Yodamest (#165634) üzenetére


Louro
őstag

A filmipar ezt lovagolja meg a képregényfilmek óta. 2000 előtt az X-men filmekkel. A képregényfanokat berántották. Majd jött a Vasember egy kiváló castinggal a főszerep kapcsán. Hollywood képtelen olyan kreatív lenni, mint régen. A mostani középkorosztályt célozza. Könyveken, képregényeken, DnD-n felnőtt emberekre céloznak. Az Alapítványt is elővették és csináltak egy könyvhöz szinte semennyire sem hű sorozatot. Marvelt is tudják, hogy le kellene már zárni, mert a színészek kiöregedtek. De inkább rebootban gondolkodnak. De a Barbie film is ilyen volt. A GI Joe filmek is egy meglévő ötletet lovagoltak meg.

Ráadásul az gondolják, hogy minél eposzibbra csinálják, annál jobb lesz. De a 3 órás filmekkel lassan Bollywood babérjaira törnek.

A másik jele az agyhalottságnak, hogy rebootok vagy régi filmek folytatásai jönnek. Kíváncsi leszek mikor jön a Die Hard reboot. Vagy az Ötödik elem folytatása.

Mess with the best / Die like the rest

(#165638) mephi666 válasza Louro (#165637) üzenetére


mephi666
nagyúr

az, hogy 3 óra, még nem is lenne baj... a probléma inkább az, ha ez a 3 óra nincs kihasználva és a végére a közönség fele eret vág magán... :K ott voltak Nolan Batman-jei: 2.5óra körül mind és egyáltalán nem voltak unalmasak... nálam az elmúlt 25 év dc-s felhozatalából kb az egyetlen értékelhető darab

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#165639) myckey válasza Grave_444 (#165635) üzenetére


myckey
veterán

Úgy van !
Eddig angolul, original néztem a filmet. Most fura is volt, de tűrhető, bár Nicholsonnak más szinkront kedvelek.

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#165640) mephi666 válasza myckey (#165639) üzenetére


mephi666
nagyúr

én nem is tudtam, hogy készült hozzá magyar szinkron :) 2000-2005 közt tudtam beszerezni a filmet, de angolul... akkor sehol nem is találtam belőle szinkronost

ui: ja oké

"Magyar szinkronnal a bővített változatot az HBO Max mutatta be 2022-ben[4], ezáltal 42 év telt el az amerikai bemutató és a magyar szinkron elkészítése között."

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#165641) Bad Pritt


Bad Pritt
nagyúr

Más: otthon újranézve az Oppenheimert továbbra is tartom, amit a moziból kijövet éreztem: ez egy fantasztikus alapanyag lenne egy kétrészes doku számára, mondjuk út az atombombáig majd meghurcoltatás, viszont játékfilmként rendkívül száraz montázs- és expozíciógyűjtemény lett belőle, amit a nézők jelentős része, pláne US földön túl nem is igazán ért.
Mivel egyetemi szinten tanultam a témát és a szokásosnál is mélyebben beleástam magam ezért olyan nagyon újat nem mondott a film a tényeket tekintve, viszont azt vettem észre, hogy sokaknak nemhogy McCarthy és a szovjet szál neve nem mondott sokat, de még Teller Ede és Szilárd Leó szerepe is újdonság volt. Na most ha ezeket a nézőket belevetjük a mélyvízbe egy több szálon és több idősíkban zajló komplex politikai és hadiipari összefüggésrendszerbe akkor garantáltan elveszítjük őket legkésőbb a film kétharmadánál.
Viszont mivel én képben voltam érdekesnek találtam, ahogy Nolan feldolgozta Oppenheimer életét, nagyrészt egy elég pontos képet kapunk az emberről, bár a rendező szinte védjegyének számító pátosz és hatásvadászat azért ide is befurakodott, de egyáltalán nem olyan bántó módon, mint a The Dark Knight Rises vagy az Interstellar esetén. Nyilván a film témájából adódóan kicsit fel kellett nagyítani Oppenheimer szerepét, vagy inkább úgy mondom, hogy más fontos lépések vagy egyáltalán nem kaptak szerepet, vagy csak pár pillanat erejéig tért ki rá Nolan (pl. a Szilárd petíció).
Mindezzel együtt egy iszonyat komplex és rengeteg szereplőt felvonultató filmet sikerült Nolannek tető alá hoznia, ami megfelelő képet fest a 20. század első felének egyik legfontosabb tudósának életéről. Nem tökéletes, sokszor hatásvadász és nem átall fiktív vizekre evezni itt-ott, de ha valaki érdeklődő akkor megfelelő kiindulópont lehet a téma iránt. Hogy ennyi Oscart és egyéb díjat kapott a film abban szerintem oroszlánrészt vállalt az a tény, hogy a frissen rehabilitált Oppenheimer ismét nemzeti hős az amerikai nép számára, nem mellesleg Cillian Murphy és RDJ tényleg baromi jól hozták a szerepeiket.
Mindenesetre én nagyon ajánlom a könyvet, az kicsit okosabban van szerkesztve és érthetőbben adja át az információkat is.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#165642) Louro válasza mephi666 (#165638) üzenetére


Louro
őstag

Hupsz, azt lehagytam, hogy már szinte minden film úgy ér véget, hogy nyitva hagyják a lehetőséget folytatásra. Vagy, ha eleve úgy jön, hogy trilógia lesz és befizetsz egy mozira és úgy ér véget, hogy "folytatjuk". Háááááát..... Kicsit úgy érzem ki lettem fosztva. Persze én vagyok a hülye, hogy elmentem a moziba. De 3 óra után úgy kijönni, hogy nem kerek a sztori.... Fájó.

A DC univerzum az istennek sem találja a vonalat. Túl depis a legtöbb és nincsen vidámság, humor. Lehet kevés a csöcs, ami berántaná az embereket. Pedig lennének ott is jó dolgok. Aquaman-ben is volt potenciál, de valahogy az se ütött. Hiába Momoa.

[ Szerkesztve ]

Mess with the best / Die like the rest

(#165643) mephi666 válasza Louro (#165642) üzenetére


mephi666
nagyúr

Nolan valahogy el tudta találni a mértéket poénokban: alapvetően sötét/komor a film, de 1-1 poén a helyén volt... pl "rendeljünk maszkot kínából... első körben pl 50ezret, hogy ne legyen feltűnő" :DDD ...vagy amikor Bruce ott arcoskodott és játszotta a playboy-t: fürdött a szökőkútban, majd zsebből megvette a kócerájt... van pár ilyen emlékezetesebb

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#165644) paatrick válasza Yodamest (#165634) üzenetére


paatrick
őstag

"Kicsit beszéljünk már erről a Dűne jelenségről."

Beszélgethetünk, csak az a baj hogy én már alig emlékszem belőle pedig 1 hete (?) láttam :DDD

Amúgy utána megnéztem youtubeon pár kibeszélőt, kritikát a nagyobb nevektől hogy rájöjjek mi is az amit én kihagytam.
Rájöttem. Mindannyian azt sugallták micsoda grandiózus epikus történet volt ez, és én meg pont ezt az epikusságot hiányoltam belőle. Történet és jelenet szinten sincs semmi emlékezetes, borzongatós, feláll a szőr a kezeden rész. Nincsen se tetőpont, se végkifejlet.

Ez viszont egyértelműen a rendező sara, mert ha visszanézem az előző filmjeit, Szárnyas fejvadász 2049, Érkezés, ott sincsenek ezek meg. Mindkettő jó és érdekes sci-fi de egy szinten folyik végig.
Hogy mire gondolok: Interstellar - dokkolás, vízhullám, fekete lyuk
Itt is meg lehetett volna ez a film végén de hát olyan semmilyen lett az a rész is.

A másik totál érthetetlen rész, míg a Szárnyas fejvadász 2049-ben férfiak százmillióinak adott egy nem létező nővel valami álomképet, itt a szerelmi szál bemutatása katasztrofális.

Én erre jutottam.

[ Szerkesztve ]

6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯

(#165645) myckey válasza paatrick (#165644) üzenetére


myckey
veterán

Én az első részével vagyok így...alig maradt meg belőle valami.

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#165646) Grave_444 válasza myckey (#165639) üzenetére


Grave_444
nagyúr

Nekem ez új, én sem tudtam a szinkronról. :)

"Kubrick egyszerűen megtiltotta, hogy bizonyos filmjeihez, bizonyos országokban szinkron készüljön."

(#165647) proci985 válasza paatrick (#165644) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

2049 szerintem egyetlen hatalmas tetopont

gyonyoru a fenykepezese

Grave_444: volt magyar szinkron par filmjehez, mondjuk kerdes, hogy ez mennyire az allampart cenzurajan mult (emiatt volt muszaj mindennek szinkronosnak lennie) es mennyire hunyt felette szemet a studio.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#165648) myckey válasza Grave_444 (#165646) üzenetére


myckey
veterán

kritikus tömeg...érdekességek

Egyébként sok furcsaság van a The Shining kapcsán...Kubrick sem volt éppen egyszerű fazon :D

Másik dolog, ami nekem szemet szúr mindig...Nicholson játéka. Az őrület elhatalmasodása, ami nem mindig üt akkorát, mivel a színész alapvetően sem egy hétköznapi figura, a kisugárzásával, mimikájával, megjelenésével. Én a film elején is agyfaszt kapok tőle, biztos elzavartam volna a munkaadó helyében az interjúnál.

Bartók Béla munkássága pedig nagyon kellet a sikerhez, meg az egészhez. sztm.
Mint ahogy a The Legend of 1900 kapcsán, Koltai Lajos szerepe is nagy volt.

[ Szerkesztve ]

"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "

(#165649) Yodamest válasza paatrick (#165644) üzenetére


Yodamest
addikt

Hát én pár napja néztem, de már most alig maradt meg valami. Annyira ingerszegény az egész, totál érzelemmentes, hallod most ugrott be, ez full olyan, mintha egy AI készítette volna a filmet. Meg tényleg ez a grandiózusság, ez is mi? Melyik jelenet? persze volt 2 ilyen nagyobb volumenű jelenet, szimplán látvány alapján, nem érzelmi bevonódás tekintetében, de annyi, a többi mind csak a homok, az ötlettelen üres, belső terek, ettől kell elájulni? A 3 test probléma bármelyik része volt ilyen grandiózus (sőt hát az 5. sokkal sokkal jobban, mint a Dűne bármelyik jelenete), na arra miért nem mondja senki akkor, hogy az évszázad jelenete stb?(mert igen ilyeneket olvastam az elvakult Dűne fanoktól) Nem szeretem ezt a kettős mércét.

Bad Pritt: 2 ok miatt gondolom, hogy a könyvrajongók húzzák fel a Dűnét: Egyik, hogy amúgy nincs magyarázat erre az eszement rajongásra, mert a filmek egész egyszerűen semmilyen objektív szempontrendszer alapján nem jók. (mondja meg nekem valaki mi volt benne hidegrázós jelenet szimplán a film alapján vagy mi volt benne dramaturgiai mélypont, mi volt annyira szép benne stb.) Másik, hogy amiket hallgattam kibeszélőket, pozitív értékeléseket, ott mindig olyanok beszéltek, akik amúgy is nagy rajongók, imádják az univerzumát, olvasták a könyveket. Nem is hallottam egy csatornán sem olyantól értékelést, aki amúgy nem olvasta a könyveket. A sokadik esélyem a Pimp Thy Mind csatorna volt, őket csípem, őszintének tűnnek, de amikor úgy kezdődött ott is, hogy Gyuri megszólal: Ábi hát ez mennyire baromi jó volt már, te úristen stb. na akkor kezdtem aggódni már, hogy tényleg egy alternatív univerzumban élek.

[ Szerkesztve ]

(#165650) Bad Pritt válasza Yodamest (#165649) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Hát én mindenhol azt látom, hogy a fanok nincsenek annyira oda érte, az egyszeri néző viszont felszopkodja.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.