Hirdetés

2024. június 26., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#132466) Miklós315 válasza #75376384 (#132462) üzenetére


Miklós315
aktív tag

"...hasonló világ..."
Ez esetben konkrétan afölött hunysz szemet, amikor eme hasonló világban (filmvilág) egy valós, létező szervezet (ENSZ) gyűlésén aktuálpolitikai állásfoglalást tesz egy kitalált állam kitalált szereplője --> kibicnek semmi se drága / propaganda (nézd meg a Jojo nyuszit, pont a néphülyítés ellen ágál - film és film üzenete, ugye).

"A nagy “fehér faj féltés” közben nem ártana észrevenni hogy ők is vannak."
Ezt eddig is tudta mindenki, persze hogy vannak. De mennyivel értékesebb fekete-film egy Fences, mint ez a nevében fekete Black Panther. Előbbi elgondolkodtat, ábrázol, mélyre ás, utóbbi felszínesen uszít-zombít.

"Nekik egy picit jobban készült és számukra volt fontos."
Nem a feketékkel van a baj, és nem azzal, hogy őket jelölték meg fő célcsoportnak. A film lett kevésbé jó. Beérte kevesebbel, mint amit kihozhattak volna belőle. Kultfilm lehetne, ami plusz értéket adna egy mezei Marvel-darabnak, micsoda gól lett volna.
Ráadásul nevezték Oscarra (több szerepet szántak neki, mint mezei popcornfilm), ráadásul világpiacra készült (ld. ázsiai jelenet hangsúlyos volta). Nem csak nekik készült, hanem mindenkinek - bevétel a fő (elvileg).
Más: kevésbé nyomatott téma, mint a világvége-koronavírus, vagy Irán, de ma az afrikai államokban a feketék terrorizálják, támadják, üldözik a fehéreket. Két fő oka van: történelmi alapok (fehér telepesek/gyarmatosítók vs. fekete őslakosok visszavágó meccse), valamint a vallás (iszlám vs. keresztények/stb.). Erről úgy értekeztek a filmben, hogy az (elsősorban) amerikai feketék elnyomása miatt megoldásként felfegyvereznek minden feketét a világon, és átveszik az uralmat. Végülis "ők is vannak"...
A post credit jelenet meg ugye a hidak vs. falak...

"...erről beszél Brie is..."
Brie konkrétan feminista aktivista. Amit mondott, az meg az, amit mindenki értett: "nem érdekli az öreg fehér férfiak véleménye" (ld. vDrome - Oscar-linkjét fentebb), avagy filmszakmának szólt be Brie, de közben a potenciális közönségnek is, mert ők is hallják, amikor "semmizi" az "idősebb" fehér férfiakat. Nem marketing-zseni a nő, na.

"Az afrikai hangulatot vagy feelinget csúcs modern környezetben tökéletesen hozta."
Ez nyilván egyéni ízlés kérdése, de nálam itt bicsaklott meg az egész film sikere. Valahogy nem állt össze a két rész. Túl vázlatos, steril, üres volt a wakandai lakott övezet, a város, túlzottan hightech volt az egész (összevetve univerzumon belül pl. a Stark-birodalom lehetőségeivel, túlzó)... talán a leginkább Asgardhoz tudnám hasonlítani, mert az is olyan távoli steril lett (egy Blade Runner1-hez képest élettelen, giccses vázlat), és akkor ebbe a pangásba próbálták meg beleszuszakolni az ősi törzsi hagyományokat, ami meg kilógott és felszínesen megjelenített volt (ruhák, ének-harc, álmok).
A hangulatba meg a zene is beletartozik, de azt nem ismétlem.

"Szerintem."

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.