Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#131551) Tibiajax válasza k-adi (#131549) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

nincs ma már jó szinkron. és nem is lesz. véget értek a legutolsó darabok is.. 2000-ig ugye csodás volt majd mind, a 2000- es években is még sok jót/kiválót kaptunk - de már ott is jelentkezett sok helyen a futószalag, ill. folyamatosan haltak el a neves hangok sajnos-, a 2010-es években már nincs vagy alig van neves hang és futószalag, néhány jól sikerült darabbal.
de, szerintem ennyi volt.
2020-szal végképp digitális, borotvaprecíz, emelt számú futószalag, mindig ugyanaz a kibaszott hangok a filmben is, a discovery csatornákon is. zéró művészet. azok a még élő művészek, akik még tudtak szinkronizálni - mert ők ugye ezt is művészetnek nem munkának tekintettèk - már megöregedtek, hiába vállalnak el még egy-két alkalmat mondjuk azt tiszteletből, -làsd irishman.
az új generation meg csak melós

[ Szerkesztve ]

(#131552) k-adi válasza Tibiajax (#131551) üzenetére


k-adi
nagyúr

nagy vásznon akartam nézni a filmet ezért döntöttem a mozi mellett, de arra jó volt ez a mai szinkron élmény, hogy megint megfogadom soha többet szinkronos film..

szomorú hogy idáig jutottunk.. :U

[ Szerkesztve ]

(#131554) salesman válasza vond (#131525) üzenetére


salesman
őstag

Nem vagy egyedül...

Türűűűdrááá!

(#131555) Drizzt válasza Tibiajax (#131551) üzenetére


Drizzt
nagyúr

A Torbe ejtvenek szerintem nagyon jo volt a szinkronja. Pedig nehezen vettem ra magam, hogy ugy nezzem meg, de nagyon pozitivan csalodtam. Ettol meg nem leszek szinkron preferalo, de orulok, hogy van ilyen is.

I am having fun staying poor.

(#131556) gbors válasza Mik76 (#131541) üzenetére


gbors
nagyúr

Na, úgy látom, ezzel a filmmel is ufo leszek :D Sebaj, viszont a konkrétumokkal vitatkoznék:
A szituációk tényleg bonyolultak voltak, amikből Bernadette "megoldásként" egyszerűen elmenekült, ami éppenséggel nem szokatlan, főleg, ha valaki paranoiára hajlamos. Abszurdra egyáltalán nem emlékszem.
Az egész film azt mutatta be, hogy milyen mániákus, megszállott karakter a főhősnő, én semmi hiteltelent nem láttam abban, hogy megpróbált bármi áron befurakodni a déli sarki bizniszbe, miután 20 évig elnyomta a kreatív ösztöneit. Igazad lenne, hogy egy ilyen szituációba nem megy csak úgy bele az ember, de nekem pont a film addig eltelt 90 perce tette hihetővé, hogy ő az az egyvalaki a kb. millióból, aki igen.
Az állomáson a találkozásba bele lehet kötni, bár miután Bernadette a tervezett úton haladt, tudták, hová tart (meg opció sem volt túl sok), úgyhogy itt sem volt szükség deus ex machinára. De OK, mondjuk, hogy ott volt egy kis filmes csoda. Nekem tetszett ilyen formában.

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#131557) Viszlát válasza gbors (#131556) üzenetére


Viszlát
addikt

Nem az volt a hiteltelen, hogy Bernadette mennyire furakodott, hanem az, hogy odaengedték. Ez nagyon nem így működik. Más kérdés, hogy sok jelentősége ennek azért nem volt, mert csak a konfliktus fokozásához volt egy eszköz.

Egyébként miért lennél ufo? Szerintem szuper dolog amikor egy film annyira betalál valakinél mint ez tette nálad, és ehhez az égvilágon semmi köze annak, hogy másoknak milyen élményt jelentett. :)

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#131558) Mik76 válasza gbors (#131556) üzenetére


Mik76
senior tag

En arra ertettem a bonyolult szitut hogy itt egy igen melyen rogzult antiszoc szemelyisegi zavarral kuzdo embert egyik pillanatrol a masikra megment az alkothatnekja... Ez azert eleg nagy bs. A masik ahogy beverekszi magat a kutato telepre, es csak ugy megkap egy deli sarki korulmenyekre epitendo projectet, mert csak... Na nee. Az ilyen epuletekre nem egy design epiteszt biznak meg aki "ki akar menni megnezni a helyszint" hanem egy olyat aki mar tervezett extrem korulmenyekre. Ezt a barmit elerhetsz ha igazan akarod maszlagot csak bizonyos szintekig lehet eladni.

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#131559) Mik76 válasza Viszlát (#131557) üzenetére


Mik76
senior tag

+1
Gbors
Nincs azzal baj ha masnak nem tetszik. Az a lenyeg hogy te talaltal magadnak valamit ami feltolt. :K

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#131560) perempe válasza Viszlát (#131545) üzenetére


perempe
addikt

megnéztem a trailert: számomra az se stimmel, hogy mit keres egy zongorista a MET-nél. a Carmenből van pár jó átirat zongora-hegedű kettősre, de a trailerben szereplő valami borzalmas. annyi kiderült, hogy itt is reklámból fizették az egészet.

* Brahms: 4. szimfónia *

(#131561) gbors válasza Mik76 (#131558) üzenetére


gbors
nagyúr

... és részben @Viszlát.

Pont fordítva - az alkotási "kényszer" elnyomása miatt lett antiszociális és enyhén pszichopata. És mit értünk az alatt, hogy "megment"? Hirtelen szeretni kezdte a szomszédasszonyt? :) Én csak annyit láttam az egészben, hogy 20 évig kínlódott az elfojtott tehetségével, aztán amikor végre kijött belőle, attól boldog lett.

Az építési projektet nem csak úgy megkapta - a történetet addig követtük, amíg azt kiharcolta, hogy odamehessen megnézni, azt nem tudjuk, hogy hogyan jutottunk odáig, hogy övé lett a meló. Persze, ki lehetett volna fejteni, bár vszleg nem lett volna túl érdekes. Emellett nem design-építész volt, hanem egyedi körülményekre egyedi és egyéni megoldásokat kitaláló zseni. Éppenséggel az rémlik, hogy az egyik, a videoban felhozott munkája pont valami extrém környezetben (mocsaras talaj?) készült cucc volt, de ebben nem vagyok 100% biztos.
A "bármit elérhetsz ha igazán akarod" aspektus bennem fel sem merült.

Az nem baj, ha másnak más a véleménye. Ha mindenki másnak más a véleménye, akkor az ufoság - ez nem kritika vagy probléma, egyszerűen csak van :)

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#131562) Rigormortiis


Rigormortiis
addikt

Nagyon jó volt a Jojo Nyuszi.

Galaxy S23U, S21FE 8/256, Buds 2 Pro, Watch 5, Tab S8+, Playstation 5, Switch Oled

(#131563) devil-k


devil-k
nagyúr

#értékelés

Úriemberek
The Gentlemen
9/10

Ez oszt' igen. Végre visszatért az a Guy Ritchie, akire oly rég óta vártam/vártunk. Zseniális szereplőgárdával még zseniálisabb fimet hozott össze. Remélem, innentől kezdve nem lesznek olyan "ballépései", mint az Aladdin és az Arthur király.

1917
8/10
--- Oscar jelölt ---


Maga a történet nem hozott újdonságot (sőt George MacKay egy igazi balf@sz volt), viszont az operatőri munka, valami félelmetesen jó. Tiszta szívből remélem, hogy elviszi a legjobb operatőri jelölésért járó szobrocskát.

Csiszolatlan gyémánt (Netflix)
Uncut Gems
8/10

Halló, halló! Eddig hol volt ez az Adam Sandler, aki ilyen típusú filmekben játszik? A sok gagyi (persze volt egy-két jó is) B kategóriás vígjáték után egy olyan oldalát mutatta meg nekünk Sandler, amit már réges régen meg kellett volna mutatnia. A film hangulata, miliője parádés, egy kis űrt éreztem a végén, de ettől függetlenül minden percét élveztem. No, de ilyen az, amikor az embernek soha nem elég a pénz és mindig csak több és több és több kellene.

Dolittle
1/10

Ez a film RDJ-tól olyan botrányosan gagyi és sz@r, hogy be kellene tiltani. Örülök neki, hogy véget ért a Marveles karrierje, de én azt hittem, hogy olyan kaliberű filmeket fog majd forgatni, mint a Bíró, a Séf, Sherlock Holmes... stb.

- mozi bolondéria -

(#131564) Tibiajax válasza devil-k (#131563) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

szívből remélem, hogy elviszi a legjobb operatőri jelölésért járó szobrocskát
ez borítékolható már. és kb ennyi

RDJ-tól olyan botrányosan gagyi és sz@r
#aláírásom !

(#131565) Miklós315


Miklós315
aktív tag

A jegyzőkönyv kedvéért :R

Uncut Gems

Az első jelenet során még azt gondoltam: "Na, Sandler DiCaprio nyomába lépve jól megmutatja mi változott - nyilván semmi - a Véres gyémánt "közvélemény-sokkoló" záróakkordja (afrikai főhősünk pódiumra lépése) óta. Lássuk! :K".
Aztán jött egy furcsa (oda nem illő) animáció, meg egy elég zavarba ejtő zene, ami nagyon hosszan tartott, a kezdő feliratokkal együtt. Ott már kezdett gyanús lenni a dolog. És aztán a fekete leves: a sztori szerint Sandler figurája egy jó egzisztenciával bíró, de nyughatatlan ékszerkereskedő, aki folyton "jobb üzleteket" akar behúzni - hitelekből kockáztat, fogadásokat köt, stb. Aztán kifut a lába alól a talaj, utolérik a behajtók, és ez felpörgeti rossz szokásait: még többet bűvészkedik, hogy saját magát utolérhesse. Mindezt egy buki, egy uzsorás és behajtói, egy nemtörődöm NBA-sztár, néhány felbukkanó mellékkarakter és a családja körében vergődve.
A film amolyan zsúfolt-pörgős-nyomasztó hatást kívánt kelteni, ezért mindenki egymás szavába ordítva káromkodik, meg baromságokat hadovál, miközben kb. senki nem figyel senkire. Mindezt egy Barátok közt szintű szövegkönyvvel, (ízlés kérdése) vacak zenékkel spékelve, vacak beállításokkal filmezve, olyan kiszámíthatóan üres fordulatokkal kiszúrva a szemünket, hogy tényleg fáj. A karakterek sötét és/vagy suttyó volta adja a valódi feszültséget, mert ez határozza meg döntéseiket, amik a (teljesen elkerülhető) bonyodalmakat generálják.
Nincs egy jelenet, ami beszippantana, érdeklődést váltana ki (belőlem legalábbis), fogcsikorgatva jutottam el a közepéig, de onnantól csak jelenetről jelenetre ugrálva pörgettem végig. Ezt mindenképp tessék figyelembe venni, mert a végső ítéletemet nyilván befolyásolta e tény. Ámde: ha egy 2óra15perc hosszú "isteni magaslatokba dicsért" dráma ennyire nem képes lekötni az első órájában, az nálam jelent valamit (=kétlem, hogy eme esetek többségében így lenne, de nem preferálom, ha a film utolsó képkockájánál kell felsóhajtanom, hogy "ahaa!").
Ja igen, Adam Sandler, a színészóriás: alapvetően nincs vele bajom, vannak kedvelt filmjei, de hogy itt mitől csöppentek el tőle, azt nem értem, mikor ugyanazt hozza, mint amikor szidják e teljesítményéért. :F
Szóval, gondoltam ellensúlyozom az éterben keringő sok dicshimnuszt, mert őszintén nem tudom mire vélni ezt a gagyi kivitelű, klisés történetű, érdektelen karakterekkel telezsúfolt zsibvásárt. A tévedés jogát fenntartva: hátha ezzel a hozzájárulásommal sikerül óvatosabb megközelítésre bírni az érdeklődőket. Ha tetszik nekik a film, az jó, mert boldogok tőle, de ha csalódnának, ne bukjanak akkorát, mint én.
Félreértés pedig ne essék: senkit megbántani nem állt szándékomban :R

#értékelés

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#131566) devil-k válasza Miklós315 (#131565) üzenetére


devil-k
nagyúr

Hangulat kell ehhez a filmhez. Pont ez a lényege, hogy bemutassa, hogy mindenki ideges... a pénz miatt

- mozi bolondéria -

(#131567) Tibiajax


Tibiajax
nagyúr

71 éves korában meghalt Andorai Péter, a nemzet színésze.
Nyugodjon békében. Neki köszönhetem a Csinibaba kedvenc jelenetét, melynek végén az élet egy nagy igazsága is elhangzik...
Nagyszerű művész volt.

"a Beszkár, egyik elektromos felsővezetékű viszonylatán, magával....."

[ Szerkesztve ]

(#131568) Rigormortiis válasza Rigormortiis (#131562) üzenetére


Rigormortiis
addikt

Hosszabb értékelés a Jojo-ról:

Egy szinte tökéletes, kiváló humorú dráma. Úgy ültünk be rá a párommal, hogy vígjátékra megyünk, és ez nagyon nem az, viszont kellemes csalódás volt végignézni ezt a remek filmet.

A vetítésről kifelé jövet az fogalmazódott meg bennem, hogy mennyire szerethető filmet láttunk. A humora kifejezetten aranyos, a drámái részek kellően megrázóak, ám soha nem voltak túltolva. Pontosan addig tartottak a megrázó jelenetek (mert van benne néhány), ameddig kellett, hogy tartsanak, és az égvilágon semmi hatásvadász adalékot nem fedeztem fel bennük. Tökéletesek voltak.

Plusz pont, hogy a végét a több, egymást követő megrázó jelenet után meg tudták úgy csinálni, hogy az ember egy kicsit emelkedett hangulatban jöjjön ki róla. Pont ez volt a bajom a Jokerrel, hogy a mozi után befordultam kicsit, teljesen leverve jöttem ki a vetítésről. Itt egy sokkal realisztikusabb, és nem kevésbé megrázó téma bemutatása után le tudták úgy zárni a vetitést egy egyszerű, ám emberi jelenettel, hogy kifejezetten jó kedvvel hagyjuk el a vetítőtermet.

A színészek mind remek választások voltak, külön öröm volt Scarlet Johanssont színészkedni látni.

Ha számszerűen kéne értékelnem az alkotást, akkor 9/10 -et adnék rá.

Meglepődtem, hogy csak feliratosan adjak a hazai mozik. Persze nem bántam, viszont érzésem szerint akkor lett volna tökéletes az élmény, ha a szereplők németül beszéltek volna, vagy legalább Hitler így beszélt volna Jojó-hoz.

Engem nagyon kivett a hangulatból az angol akcentussal történő siegheilezés. Szerencsésebb lett volna Adolf szerepére egy német anyanyelvű színész (Cristoph Waltz) akkor nem éreztem volna mindig, hogy kilóg a lóláb. Mert ilyen téren kilógott, és ebből a szempontból egy esetleges magyar szinkron sem ronthatna rajta, hiszen szerintem angolul nézve ez a film leggyengebb része. Magyar szinkronnal viszont szélesebb közönség is beülne rá, és ezt a filmet minden mozirajongonak illene megnéznie.

Minden más szempontból tökéletes, és ha tavaly jelent volna meg a hazai mozikban, akkor kétségtelenül az év filmje lett volna nálam.

#értékelés

Galaxy S23U, S21FE 8/256, Buds 2 Pro, Watch 5, Tab S8+, Playstation 5, Switch Oled

(#131569) Drizzt válasza Miklós315 (#131565) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Nekem se jott at, hogy miert lenne jo ez a film, de a vege nekem kimondottan tetszett, s az legalabb robott rajta. Nekem igy meger 5/10-et.(eddig uncut gems)

Mas: Doctor sleep. Ez annyira volt vontatott, unalmas, hogy kiszamithato, hogy konkretan az egesz mult hetvegem kellett hozza, hogy vegig birjam nezni. Bar a directors cutot lattam, lehet a mozis cuthoz kepest csak ertelmetlen dolgokkal lett megspekelve. 3/10

Aztan meg megneztem a What did Jack do cimu Lynch rovidfilmet. Erre nem fogok szam szerinti ertekelest irni, de szerintem zsenialis volt.

I am having fun staying poor.

(#131570) radi8tor válasza Drizzt (#131569) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Vége alatt azt értetted amikor elküldte a szeretőjét a pénzzel, hogy tegye meg a fogadást?

⭐ Stella

(#131571) Miklós315


Miklós315
aktív tag

(#131568) Rigormortiis:
Az első, ami megfogalmazódott bennem is, ugyanez volt: fura echte német cuccot angolul hallgatni, főleg hogy néha németül is karattyolnak - be-beszúrva kifejezéseket, meg a kezdő Beatles-nótát is lefordították németre, szóval ez kicsit katyvasz.. Amúgy kb. 12-en voltunk a teremben a filmen, és ki tudja, hányan néznék meg úgy, ha lenne szinkronos verzió is. Gyanítom, hogy többen. De a Bad Boys 3-at legalább leszinkronizálták, hadd jusson el minél több emberhez... :(

(#131566) devil-k:
Nem tudott hangulatba hozni a film... vagyis, amibe igen, az nem vált a javára :D

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#131572) Drizzt válasza radi8tor (#131570) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Nem, hanem amikor lelottek oket is kiramoltak a helyet a megnyert fogadas ellenere. Ez szerintem egy nagyon varatlan befejezes volt. Oszinten tartottam tole, hogy nagy happy end lesz az egeszbol, de igy sikerult epp nagyon varatlant huzni.

I am having fun staying poor.

(#131573) Drizzt válasza Miklós315 (#131571) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Nem teljesen ertelek. Ez a cucc nem volt echte nemet, sot. Keszito orszagok: Csehorszag, New Zealand, Usa. A Beatles szamot nem forditottak le. Ez maganak a Beatlesnek volt nemetul a muve anno 1964-ben.

I am having fun staying poor.

(#131574) atike válasza oriic (#131517) üzenetére


atike
nagyúr

Tetszik! :) Kb mint az előzők. Ha nem akarok többet csak kikapcsolódni akkor teljesen rendben lesz.

Tuti lesz még a következő részekre x+1 családtag... :) Na meg azt hittem a tankos ámokfutást nem lehet felülmúlni... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#131575) atike


atike
nagyúr

Uncut Gems

Ez az Adam Sandler nem az az Adam Sandler. Nem tudom , hogy ez a színészi tudományának köszönhető-e, de teljesen jól hozta az idióta, semmi sem elég balf*szt... Totálisan idegesítő volt... :DDD. Rendesen érdekes volt ilyen szerepben látni a korábbi bohóckodásai után. Tetszett, de így látva a filmet annyira nem értem a hisztit az Oscar jelölés elmaradása miatt. Mondjuk ha az jelölést érne, hogy totálisan homlokegyenest mást csinál mint amit eddig megszoktunk tőle akkor fejet hajtok, jár a jelölés.

Részemről a film túl hosszú volt és a hangkeveréssel nagyon nem voltam megelégedve. A zene sokszor volt túl hangos (és idegesítő, totál nem odaillő) a beszédhangokhoz képest. Sokszor volt érthetetlen, hogy ki mit mond, mivel borzalmas hangkavalkád volt, mindenki beszélt, mellé még a zene... Lehet ez művészi eszköz akart lenni, nekem nem jött át.

A sztori szinte már fájt, hogy hogy lehet a főszereplő ennyire szerencsétlen és idióta. A vége csattant, bár várható volt...

Nem hiszem, hogy újra fogom nézni, de egynek jó volt. Kár a hangért és kár a hosszért. Amúgy simán nézhető.

4/10

#értékelés

[ Módosította: Viszlát ]

(#131576) Pitterix


Pitterix
őstag

Knock

Kellemes vígjáték vasárnap délutánra.
Omar Sy hozza a formáját, itt is jó pofa, mint az Életrevalókban.
Kicsit néha buta, kicsit néha gagyi, de simán szerethető alkotás. Teljesen hihető, hogy egy világvégi kis faluban milyen naiv és kedves emberek élnek. No és ezt használja ki a mi doktorunk.

6,5\10

#értékelés

"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone

(#131577) Miklós315


Miklós315
aktív tag

The Boy Who Harnessed the Wind - Spoilercunami (bocsi) :)

Szép, jól írt-rendezett dráma Chiwetel Ejiofortól, mely 2001-ben játszódik Malawi egyik falujában, megtörtént események alapján…
William, a főhős tini fiú, aki földműves családba született, épp az iskolába készül. A suli sok pénzbe kerül, pedig nem egy prémium intézmény, így hamar felmerül az egyik mellékkonfliktus, ti. hogy a család nem tudja befizetni a tandíjat, ezért a srácot hazaküldik - nincs türelmi idő. Ezután jön a fő konfliktus szál, ami a farmerek kiszolgáltatottsága: egyrészt a természetnek való kitettségük, másrészt a helyi-, harmadrészt a világpiac felőli helyzetük miatt. Ugyanis nagyon finom, rövid utalással értesülünk a new york-i tornyok elleni merényletről, majd az ezt követő globális piaci változásokról, ami természetesen lecsapódik itt, „az Isten háta mögött” is, miközben végig a falu feje fölött lóg Damoklész kardja – egyfelől az áradás, másfelől az aszály kettős fenyegetése révén. Mindezt tetézi a - sajnos - megszokott afrikai kormányzati minőség: felelőtlen, populista, hataloméhes és képmutató. Tipikusan „a kormány alattvalói” felállást szemlélhetjük, és a falu is hamar megvilágosodik ezt illetően. Magukra maradtak.
A történetet – hasonlóképpen, mint Az átkelés madarai esetében – tartalmi fejezetekre osztva építették fel (vetés, aratás, stb.), mindamellett lineárisan halad előre. Könnyen követhető tehát, és hangulatot is teremt, mind a kellemes, jól illeszkedő aláfestő zene, mind a kevert nyelvek (helyi és angol) használatával. A színészek jól teljesítenek, ez is segít bevonódni és a cselekmény hatása alá kerülni. Érezzük, hogy van tétje a konfrontációknak, miközben a falu és a család (inkább utóbbin van a hangsúly) megpróbáltatásait követjük.

A film legfőbb érdeme – túl a letisztult, minőségi megvalósításon –, hogy képes egy szög egyszerű sztorit úgy elmesélni, hogy ezzel együtt rálátást nyújtson nagyobb összefüggésekre. Amikor végig a körül megy a dráma, hogy lesz-e mit enni a következő évi aratásig, akkor érthetjük meg, hogy mekkora különbségek vannak a Föld különböző pontjai között. Míg az Uncut Gems (a film minőségét most hagyjuk) esetében a telhetetlen pazarlás csimborasszóját láthatjuk, addig e film bemutatja, hogy jelen időben (2001-es a történet, de…) hányan küzdenek a túlélésért, pusztán csak azért, mert a fejlett, ipari, tömeges túltermelést képviselő civilizációnkból szenvtelen módon lefitymált, elavult, természetközeli termesztés módját követik. Évről évre megélni, fenntartani a családot: ennyi elég lenne nekik, csak épp tudtukon-akaratukon kívül felfalta őket is a globalizáció. Esélyük sincs versenyezni a multikkal, akik millió tonnában számolják az árut, és a világ legtávolabbi sarkaiból vonszolják ide-oda a legnagyobb haszonért a javakat, a tőzsdékről nem is szólva. Amit ők érzékelnek ebből csupán annyi, hogy olcsón felvásárolják a kiszolgáltatott földtulajoktól a fákat, amiket aztán drágán eladnak, miközben később nem lesz, ami felfogja majd az áradást. Valamint, hogy a terményért sem fognak annyit fizetni, mint tavaly. Továbbá, hogy a saját kormányuk jó pénzért kiszolgáltatja őket a reménytelenségnek, mert ők csak nevesincs, semmirevaló sokaság, nem pedig a kampányok során emlegetett „fontos szavú polgárok”. A rejtett elnöki diktatúra és a vadkapitalizmus szörnyszülött gyermeke az a „demokrácia”, aminek keretében hülyítik a falut (is). Sosem olvasták, de megélik a 22-es csapdáját.

A tudás hatalom. Az iskola végig menekülőútként jelenik meg a filmben. Az iskolában megkezdhetik egy jobb – kevésbé kiszolgáltatottnak, kifizetődőbbnek hitt – élet kialakítását. Már, ha telik rá, merthogy nagyon drága befektetés. A jövőt helyben elképzelő, hagyományosan a földre építő családfő és a kitörni vágyó lánya vagy fia közti szembenállások jelzik, hogy az idő – akár tetszik, akár nem –, eljár a régimódi életmód felett. Most még az iskola segített időt nyerni e szélmalomharcban, de egy későbbi film esetleg bemutathatja, mennyivel biztosabb (Egek ura, Végrehajtók), kiszámíthatóbb (A nagy dobás, Én, Daniel Blake), boldogabb (Harcosok klubja, Hálózat, Kontroll, Pár lépés a mennyország) a fejlett, városi (Koyaanisqatsi, Ösztön), földnélküli, esetlegesen elmagányosodott (Her) életmód.
Félreértés ne essék: a tanulás, a tudás fontos, hogy felelős, önálló értékítéletek meghozatalára kész felnőtt váljon az emberből, és hogy kevésbé legyen kiszolgáltatva környezete kevésbé ártatlan motivációinak, manipulációinak (Saját szavak, Császárok klubja, Jojo Rabbit). A kulcs azonban az ember, kell legyen, annyiban, amennyiben a tudás (technológia, jog, gazdaság, politika, stb.) eszköz ahhoz, hogy stabil fennmaradást biztosítsunk, felelős módon használva a javakat. Ha átesünk a ló túloldalára, akkor szokott kezdődni a problémák felhalmozódása, ami negatív spirálba ránt. A féktelen felhalmozás, az ahhoz kötődő irigység, az ezt tüzelő fogyasztói „kultúra” veszélyeire gondolok. A felgyorsult, modern, civilizált világunkban biztos, hogy kényelmet nyerünk, de milyen áron, mit veszítünk?

A film egyetlen negatívuma, hogy látványosan nem tud mit kezdeni a hit, vallás tematikájával. Ősi hit, keresztény és iszlám vallás is megjelenik, de semmit nem kezd vele. Na, most ennek vagy az lehet egy szándékolt üzenete, hogy önmagában – külső anyagi-politikai érdek és manipuláció nélkül – bármely vallás követői képesek egymás mellett viszonylagos békében leélni életüket, vagy nem kívánt (nem tudott) állást foglalni. Mindenesetre a film vége felvonta a szemöldökömet.
Ezt leszámítva kiváló alkotás, mely még a 2019-es évből való elmaradásom volt, de, ha későn is, megérte időt szánni rá, és másokat is erre buzdítok.

#értékelés

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#131578) devil-k válasza atike (#131575) üzenetére


devil-k
nagyúr

Nem csak a hanggal volt gond, hanem a képpel is. Az esti jelenetnél, amikor az autóba betuszokják,alig látható valami..

- mozi bolondéria -

(#131579) atike válasza devil-k (#131578) üzenetére


atike
nagyúr

Igen jogos. Meg a gyémántba / opálba / akármibe bezoomoló és benne utazókép is teljesen értelmetlen volt.

(#131580) Miklós315 válasza Drizzt (#131573) üzenetére


Miklós315
aktív tag

"Ez maganak a Beatlesnek volt nemetul a muve anno 1964-ben."

Ezt nem tudtam - nem vagyok egy Beatles-fan, azért (ritkán) hallgatom a számaikat.
Viszont a történet, a karakterek, az egész - nem alkotói részről, ld: (#131109) Miklós315 - "echte német".
Akárhogy is, mindenesetre fantasztikus, szeretni való, tanulságos alkotás.

"Szerintem."

(#131581) Rigormortiis válasza Drizzt (#131573) üzenetére


Rigormortiis
addikt

Igaza van. Tökéletesen német téma, szerepüket tekintve német szereplők, német helyszín, tele van német kifejezéssel, és ha beszélsz németül, akkor piszok zavaró, hogy angol hanglejtéssel, akcentussal dobálóznak a német kifejezésekkel.

Állandóan megy itt is a sírás, hogy szinkronosan minden szar, tiltsákbeaszinkront, hiszen mindenki nyelvet tanulni jár moziba, és amúgy is, ha nem beszélünk legalább két idegen nyelvet folyékonyan, akkor képtelenség boldogulni ebben az országban...

Nos A Jojo esetében szívesen hallgattam volna inkább egy olyan szinkront, ahol legalább Adolf és Jojo szerepében olyan hangok beszélnek, akik legalább az eredeti német kifejezéseket németül, német hangsúlyozással mondják. Bár ez a film még jobb lehetett volna, ha a párbeszédek nagy része német nyelven hangzik el. Ezt remekül csinálta Tarantino a Brigantyk-ban (ezért is mondtam, hogy Adolf szerepére jobb lett volna C. Waltz).

Galaxy S23U, S21FE 8/256, Buds 2 Pro, Watch 5, Tab S8+, Playstation 5, Switch Oled

(#131582) fant0mi válasza atike (#131575) üzenetére


fant0mi
addikt

Uncut Gems. Minden ova intes ellenere mondom megprobalom, jo lesz elaludni ra ebed utan. De meg az sem. Ez egy idegesito katyvasz, hangzavar, kakofonia. Kb fel orat birtam...

(#131583) Tibiajax válasza fant0mi (#131582) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

adam sandler-névvel ellátott alkotásnak neki sem kezdünk....

(#131584) erahurka válasza Tibiajax (#131583) üzenetére


erahurka
félisten

Üres város? Nem olyan tehetségtelen mint sokan állítják a vígjátékai alapján.

(#131585) Miklós315 válasza Tibiajax (#131583) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Apafej, Az 50 első randi, Csontdaráló, Távkapcs, Nagyfiúk (1.) - azért ezek ilyen "bocsánatos bűnök" :)

"Szerintem."

(#131586) FollowTheORI válasza oriic (#131548) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Benne van, dizniből simán kinézem... a másik lehetőség, hogy azt csinálják, mint a régi SW trilógia esetén... hogy a 4K UHD HDR cucc jön majd a streaming szolgáltatásukra az új film meg a moziba. :)

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#131587) Tibiajax válasza Miklós315 (#131585) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

fura olvasni, pont tőled, ilyen szutyok címeket...

(#131588) Miklós315 válasza Tibiajax (#131587) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Egyensúly... :D

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#131589) #75376384 válasza Miklós315 (#131565) üzenetére


#75376384
törölt tag

Kb 25 perce kezdtem el nézni és annyira leköt, hogy épp a topikot böngészem. Akkor szerintem hagyom a fenébe. Egyszerűen nem jön át nekem se vmiert.

Nem beszélve arról a krva idegesítő zenéhez nem hasonlító búgásról az első 15 percben.

[ Szerkesztve ]

(#131590) k-adi


k-adi
nagyúr

Az aszfalt királyai (2019)
Ford v Ferrari

Nem is tudom mit írjak róla.. olyan semmilyen. Mármint az alapvető dolgokat hozza, de semmi kiemelkedő. A színészek próbálkoznak, az látszik, akcentus-ide oda de egyszerűen semmi extra nincs itt. Persze a Ferrari tárgyalást összecsapták (pl. amit jó lett volna bővebben látni), viszont a ford háttér-szarkavarást belerakták.. szóval egész film alatt olyan érzésem volt, hogy egyik kézzel adnak, de utána pár perc múlva meg a másikkal elvesznek.

Szépen összerakták, de ennyi.

(#131591) devil-k válasza k-adi (#131590) üzenetére


devil-k
nagyúr

Imaxban egyszer nézős film, tényleg semmi extra.

- mozi bolondéria -

(#131592) bagyulajuve válasza k-adi (#131590) üzenetére


bagyulajuve
addikt

van olyan jó, mint Lauda-s film?

Resistencia eterna

(#131593) k-adi válasza bagyulajuve (#131592) üzenetére


k-adi
nagyúr

ha a rush azaz a Hajsza a győzelemért filmre gondolsz.. akkor az jobb

(#131594) Miklós315 válasza k-adi (#131593) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Hmm, nekem meg a Rush nem jött be. Sem a karakterek, sem a film maga (egy érdektelen videoklip). Ízlések és pofonok... :)

"Szerintem."

(#131595) bagyulajuve válasza k-adi (#131593) üzenetére


bagyulajuve
addikt

csak mert az eléggé tetszett

Resistencia eterna

(#131596) hoffman_


hoffman_
nagyúr

Jojo Rabbit
Mammut, sub

spontán ötlettől vezérelve ma este elmentünk megnézni. én hoztam fel az ötletet pár hete, ma épp semmi kedvem nem volt emberek közé menni. párom erőltette és alapvetően nagyon hálás döntés volt, elképesztően tetszett a film. sokkal átütőbb siker volt, mint az előzetes alapján vártam volna. Taika Waititi kitett magáért, mind rendezőként, mind karakterként. személy szerint nagyon szeretem az abszurd vagy groteszk ábrázolást, ha nem céltalan. remekül bánik a film a hangulatváltásokkal, gyakorlatilag kizökkenthetetlen. mintha kötélen húznák, minden színész - és ezt szó szerint kell érteni, az utolsó mellékszereplőig - tol rajta egy kicsit, pazar karakterformálásokkal, mégis szinte láthatatlanul. óriási kontrasztokat kreál a film, például amikor Jojo rohan, hogy eldobja azt a bizonyos gránátot, parádés, komikus jelenet, szemben azzal, mikor a pillangó elvezeti Rosie cipőjéhez, döbbenetes. a Jojo-t alakító srác, Roman, nagyon ügyes, igazán lelket adott az egész filmnek. az egyetlen észrevétel, amit fel tudnék hozni, bár talán nem is negatívum, az Adolf kiesése a film vége felé. a kezdeti minőséghez és mennyiséghez képest kevés szerep jut neki, ami a cselekmény szempontjából teljesen érthető, de számomra pici ürességet hagyott az utolsó harmadban. soha rosszabbat, szuper élmény volt, számomra kiemelkedő alkotás, meg fogom nézni újra. Scarlett bármit csinál, csak szeretni tudom, csodálatos az a nő szerintem. Sam Rockwell oltári jó, van egy sanda gyanúm, hogy ki tudta élni magát a szerepben, zseniális karaktere volt, viszonylag kevés játékidővel meglepően sokat tudott átadni K százados jelleméből.

ui.: az új Mammut rendben van, semmi extra, jól működik. lépcső és vészvilágítás túl erős, viszont a lábtér szokatlanul nagy.

#értékelés

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#131597) fant0mi


fant0mi
addikt

Remelem legkozelebb sikerul meghalnod [link]
Erdekes, korunkban aktualis es kenyes tema (tanar-diak kapcsolat, online jelenlet) igenyes feldolgozasa ez a magyar film. Tini thriller - valahol igy aposztrofaljak. Bar tinedzserekrol szol, az elcsepeltsege miatt nem illik ra a mas stilusu filmekre ragasztott tini jelzo, nem thriller ez, hanem drama. Kivancsi voltam, hogy a Terapia egyik rendezoje vajon mit alkot egy egesz estes filmben, es nem kellett csalodnom. Jo a forgatokonyv, a szereplok kivalogatasa is remek, piszok jol jatszik a ket fiatal foszereplo. Gratulalok a filmhez.
#értékelés

[ Szerkesztve ]

(#131598) shotika válasza Tibiajax (#131587) üzenetére


shotika
őstag

Szerintem ezek egyáltalán nem szutyok címek. Persze az, hogy mennyire szórakoztatók az szubjektív, de (előre szólok, hogy nagyon rég láttam ezeket, itt-ott azért megkopott már az emlékem) pl az Apafejben lejátszódó sztori egy felnövés történet, Sandler él, mint hal a vízben, nem vállal felelősséget, nem véletlenül kérdőjelezi meg az alkalmasságát a társadalom. S bár a karaktere eszközeit lehet vitatni (akár az életével, akár a gyereknevelési megoldásaival kapcsolatban), de a maga módján ő jót akar, mind magának, mind pedig a gyereknek. Amikor elhagyja az elején a nő, azért, mert nem tud rá építeni, és inkább összejön egy korosabb, tehetősebb, célorientáltabb fazonnal, aki a film végére (miközben ő megtalálja a számára legideálisabb partnert) hamburgereket süt, az egy nagyon jó fricska társadalom számára. Természetesen nem elbagatellizálni akarom a nők párválasztási mechanizmusát, de jelen tárgyalt esetben nem az embert szerette benne, hanem csak egy eszközt. A társadalom egyébként régen is és ma is így működik, tehát mutasd azt hogy van célod, vannak tervek, milyen vezető vagy, ellenkező esetben letámadnak, kihasználnak - létrejön a klasszikus "ki az erősebb farkas?" szisztéma - , de ezek mind felvett szerepek. Mert mit csinál a farkas, miután levadászta a zsákmányt? Fogja magát és leheveredik a fűbe. De legyünk őszinték, mind ezt csináljuk. Egy pörgős nap után elmenni iszogatni, vagy csak videojátékozni, vagy hegyet mászni, vagy mittomén.
Nekem is volt egy ilyen kapcsolatom (hozzáteszem, az első kapcsolatom, és igen bőven elmúltam már 20 éves ekkor), a nő, akinek az elején tetszettem, átkapcsolt támadó módba, minden szarnak leírt, módszeresen kiherélt, mivel nem tudtam neki prezentálni egy élethosszig tartó biztonságot. Volt benne igazság, akkoriban elég durván pusztítottam magam, mert nem éreztem jól magam a bőrömben. Aztán a filmmel ellentétben egészen más lett a sztori vége, a szakítás után pár hónappal később egyszer elmentünk beszélgetni egy este, és akkor tudatosult benne, hogy mit veszített. Azt, hogy én figyeltem rá és érdekelt, csupán én ezt nem olyan módon mutattam felé, ahogy azt megszokta, pedig én az elején is mondtam neki, hogy nekem még az is új, hogy kézen fogva megyek valakivel egy utcán... Míg az én esetembe akkor tudatosult, hogy ugyan párkapcsolatban én balfasz vagyok, de ő mennyivel fiatalabb nálam.
De visszatérve a filmre, az Apafej sztorija, az én olvasatomban ezt (is) jelképezi, kiállni azokért az elvekért, amiktől azok vagyunk akik. A film persze általánosít, de másképp elég nehéz megszólítani az átlag embert.

50 első randi: szerintem a sztorija gyakorlatilag bármilyen formában ütőképes lenne, Sandler a vígjáték (mert ehhez azért tényleg ért) eszközével mutatja be, hogy ha fontos számunkra egy személy, akkor mennyi mindenre vagyunk képesek azért, hogy vele lehessünk. (ugye ismert, hogy pl a papagájok se bírják elviselni, ha mondjuk meghalt a párjuk, nem hajlandók enni se, legrosszabb esetben egyszerűen éhen halnak, tehát ez a fajta ragaszkodás nem csak emberi minta) Mindezek mellett, baromi jó a film soundtrackje, én nagyon adom az életérzést, ami a képekkel és a zenével együtt átjött a film közben :)

A Csontdarálót most passzolnám, arra végképp nem emlékszem, ahogy végignéztem el is illant.

Nade a Távkapcs, az örök kedvenc! Jelentőségét, az én életemben, az mutatja, hogy kevés olyan (a kevés alatt maximum 5) film van, ami képes engem megríkatni, de ennek sikerült. Szintén végigröhögős film ugyan, de néha képes beleverni a földbe egy olyan húzással, hogy csak na. Már, amikor először láttam, akkor átéreztem, amiről szól, manapság meg talán még aktuálisabb az, hogy mennyire nem figyelünk a másikra. Előtérbe hozzuk a saját boldogulásunkat, és minden mást háttérbe szorítunk - és ezt is, mint sok mást, a társadalomnak, a munkáknak való eltúlzott megfelelési kényszer hozza ki belőlünk, ahelyett, hogy megtalálnánk (vagy legalább törekednénk efelé) az egyensúlyt a saját és környezetünkben lévők életében. Chrisopher Walken pedig még ebben a falatnyi szerepben is valami hihetetlenül zseniális, a mai napig élénken él bennem a film végén Sandlerrel való beszélgetése.
Természetesen, és nem csak ennél a filmnél, ha ezeket az üzeneteket valaki már ismeri, a saját életében általánosnak gondolja, érthető, hogy nem tekint rá hangsúlyosként, de ez nem a filmeket minőségét csorbítja, sőt ettől még (vagy ennek ellenére) még csak nem is kell szeretni ezeket, de ezek létező problémák, amikkel jó ha foglalkozunk.

#értékelés

[ Módosította: Viszlát ]

Shotiii#2629 Gainward GTX 3060TI 8GB, Corsair 2x16GB DDR4 3200mhz, i5-13600KF, Asus TUF B660M-D4, EVGA 750GQ

(#131599) Miklós315 válasza shotika (#131598) üzenetére


Miklós315
aktív tag

+1
Mind szórakoztató stílusban előadott könnyed sztori, de közvetít üzenetet, mely értéket képvisel.
A filmek humora hangulat- és egyénspecifikus - bejön vagy nem -, de az értékek, amik megbújnak a laza felszín mögött, eléggé időtállóak.

"Szerintem."

(#131600) brownus


brownus
veterán

Life itself, [link] , ez a film egy csoda. Tök véletlenül találtunk rá tegnap este (hbogo). Számomra ez a film sokkal testközelibb, átélhetőbb mint volt a marriage story. Nálam ez a film sokkal jobb mint amaz, az IMDb pontozás most csalóka, ez a film lehetne egy 8/10.
Több kis filmből áll össze a végére, sejteti is mi lesz a vége. Aminek én nagyon örültem. A szereplők szuperek, szerethetőek.
Remek film!

#értékelés

[ Módosította: Viszlát ]

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.