Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36601) daneel_hu válasza Segal (#36589) üzenetére


daneel_hu
addikt

Oleden a 3d elhagyásának csak az egyik oka az, hogy mások is kivették ez a készülékeikből.
A 3d-hez szükségeltetik egy plusz réteg a panelre, és ez jelentősen visszafogja a fényerőt.
Olednél nem igazán nyerő ez, a HDR-hez pedig minél nagyobb fényerő kell.

(#36602) chros válasza Segal (#36598) üzenetére


chros
őstag

Vegyel a meglevo melle, s ne helyette, igy a problema megoldva.

(#36603) renatto válasza rothfb (#36600) üzenetére


renatto
őstag

A lényeg hogy legalább van hang. És ennek ez lenne a lényege, de mint látható nem mindig működik...

KLIPSCH DOLBY ATMOS 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monoprice Monolith 12 THX Epson TW9400 4K HDR - Yamaha RX-A2080 - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15

(#36604) rothfb válasza renatto (#36603) üzenetére


rothfb
veterán

Háh. Van amit a Pana tud az LG meg nem.:D :DD

(#36605) athomi


athomi
veterán

Felhívtam ma az LG ügyfélszolgálatot. A betekintési szögek változtatásával járó színtorzulásokról nincs tudomásuk, még sose hallottak ilyen problémáról. Ha a szervizes kolléga a helyszínen megállapítja, hogy valóban van színtorzulás a kijelzőn, akkor panelt cserélnek.
Mivel mások ezzel a problémával már cserélgettek panelt, így inkább mondjuk úgy, hogy az adott ügyfélszolgálatos nem hallott még ilyen problémáról. Mindenesetre valakivel többször egyeztetett a háttérben, és egyértelműen azt mondták, hogy nem lehetne ilyen színtorzulás.
Nincs ennek vajon köze a tükröződésgátló réteghez?

A Panától anno a plazmához egy süket szervizest küldtek, miközben magas frekvenciás ciripelő hangra panaszkodtam. Remélem az LG-től nem egy vakot küldenek. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#36606) renatto válasza rothfb (#36604) üzenetére


renatto
őstag

És erre jöhet is az aduász: külső lejátszót használok, szóval nem sokat ér. :DDD

(#36605) athom Remélem a problémát azért értette. :O Elég érdekes azért....

KLIPSCH DOLBY ATMOS 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monoprice Monolith 12 THX Epson TW9400 4K HDR - Yamaha RX-A2080 - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15

(#36607) daneel_hu válasza athomi (#36605) üzenetére


daneel_hu
addikt

Ha a tinting-ről beszélünk akkor nálam függ attól milyen szögből nézem.
E8-nál és E6V-nél is jelen volt, bár E6V-nél szinte minimális.
Ha extrém bal oldali szögből nézem az E8-ast, akkor némiképp sárgás a szél, ugyanez középről vagy jobb oldalról nincsen.

Sőt, ha panelt cseréltetnék, akkor ugyanez lenne. (szerintem) :D
Ügyfélszolgálatos ide vagy oda. ;]

(#36608) daneel_hu válasza rothfb (#36604) üzenetére


daneel_hu
addikt

GZ950-ről elég jókat írnak ha hangról van szó.

(#36609) chros


chros
őstag

TV technologia prognozis a kovetkezo 5-7 evre: Future TV Roadmap 2020 to 2025

[ Szerkesztve ]

(#36610) rothfb válasza renatto (#36606) üzenetére


rothfb
veterán

Én is külső lejátszó használok...:K :DDD

(#36611) rothfb válasza daneel_hu (#36608) üzenetére


rothfb
veterán

Ezek 55FZ800 és 65FZ950. Nekem nincs GZ-m és nem is lesz.

(#36612) daneel_hu válasza rothfb (#36611) üzenetére


daneel_hu
addikt

Ahhhhh, mégis LG-re váltasz? ;]

(#36613) I.T.E.M


I.T.E.M
senior tag

Sziasztok!

Képfeldolgozó processzorokról lenne kérdésem. Jelenleg egy 55B7 van idehaza, de valószínűleg egy C9-re vagy "C10"-re váltanám majd le. A B7 esetén, mikor üzemel a true motion, akkor néha bizonyos tartalmakkor "hibák" jelennek meg. Pl a lobogó tűz éleinél, vagy hasonlóan gyorsan mozgó képrészletek esetében. Ezt gondolom vagy az elégtelen számítási kapacitás okozhatja, vagy maga a használt algoritmus?! Az új 9-es szériában már jóval izmosabb processzor dolgozik, esetleg itt már valamennyire kiküszöbölték a hasonló anomáliákat ? Mi a helyzet a Sony vagy a Panasonic képfeldolgozó processzoraival, azok erősebbek, jobbak, mint az LG Alpha9 Gen 2 vagy kb egy kategória ? (X1™ Ultimate - HCX Pro) A 8K-s LG-ben is az Alpha 9 Gen 2 van, vagy abból esetleg kettő üzemelhet abban ?

Köszi a választ! :R

日本 - ダイレクトストリームデジタル

(#36614) Fisha válasza I.T.E.M (#36613) üzenetére


Fisha
őstag

B9-en én is láttam már hasonlót. Nem mondom, hogy gyakori, de sajnos előfordul. Erre mondják talán hogy artifact? Mondjuk az is igaz, hogy ritkán kapcsolom csak be TM-et, és akkor is max 2-3 dejudderen, mert falnak megyek a szomszédok hatástól. Az a baj, hogy a széteső képtől is, de remélem, élek addig, hogy ezen túllépjen a filmipar még az én életemben. Talán majd a marson már nézhetünk ilyen filmet.

(#36615) daneel_hu válasza Fisha (#36614) üzenetére


daneel_hu
addikt

24p-t impulzusos technológiára találták ki, szerintem nincs az az isten, hogy sample and hold cuccon jól nézzen ki. Vagy csak különféle trükkökkel, mint a TMotion.

Vicc. Lassan már a teljes képfolyam amit nézünk azt a valóságban fel sem vették. ;]

(#36616) I.T.E.M válasza Fisha (#36614) üzenetére


I.T.E.M
senior tag

Igen, ahogy írtad ez az a bizonyos "artifact" jelenség lehet. A helyzet az, hogy nincs túlerőltetve a TM, de nélküle meg agyvérzést kapok, ha szaggat a kép. Értem én, hogy néha, vagy esetleg korábbi megoldások esetén nehezebb volt kitalálni az oda illő kockát, de a mai technika már ugye egy komolyabb adatbázisból, és gépi tanulásos módszert bevetve dolgozik. Ezek a hibák már elméletileg nem is szabadna, hogy létezzenek. Meglehet, hogy csak én látom így, de ez az egyik legidegesítőbb dolog, ha pl filmet néz az ember, különösen azoknál a műsoroknál, ahol eleve "steril" a kép. (animációs filmek, masszív sci-fi CGI-vel, stb)

日本 - ダイレクトストリームデジタル

(#36617) Fisha válasza daneel_hu (#36615) üzenetére


Fisha
őstag

Csak az a baj, hogy megszoktuk, hogy film az 24p és a 60 képkocka ugyanolyan barátokközt hatást kelt, mint a TM. Szóval nem TM-mel van a baj, hanem a sok képkockával, illetve a megszokással. Sokszor hezitáltam már, hogy feltolom maxra a TM-et és addig nézek úgy filmet, amíg meg nem szokom. Onnantól meg boldog ember lehetnék, csak senki nem ülne le mellém filmet nézni. :)

(#36618) Fisha válasza I.T.E.M (#36616) üzenetére


Fisha
őstag

Azért ez predikció (vagy inkább interpoláció) elég nehéz feladat. Tipikusan az, amit az emberi agy nagyon könnyen elvégez, de egy gépnek iszonyatos meló. Azt mondjuk nem értem, hogy artifact hogy alakul ki, mert ha kérdéses a végeredmény, akkor lehetne valami biztonsági megoldás arra az egy képkockára (csempére). Akár ismétlése az előző állapotnak. Kevésbé lenne zavaró, mint a széthulló képdarab.

(#36619) I.T.E.M válasza Fisha (#36618) üzenetére


I.T.E.M
senior tag

Értem én, hogy predikció/interpoláció, de ahogy ezt korábban írtam, az adatbázisok pont erre lettek kitalálva,ahol több ezer filmet, egyéb műsort elemeztek/nek és a lehető legjobb javítást tudják alkalmazni pl a felskálázás, vagy a különböző szűrési feladatok során. A pixelenkénti feldolgozás nem mai technika, de ahogy haladunk előre, úgy egyre erősebb feldolgózókkal szerelik a megjelenítőket, melyek sokkal több adattal is megbirkóznak, mint a korábbi társaik. Itt is látható ez a jelenség: [link]

[ Szerkesztve ]

日本 - ダイレクトストリームデジタル

(#36620) daneel_hu válasza Fisha (#36617) üzenetére


daneel_hu
addikt

24p az sample and hold készüléken szaggatni fog, tök mindegy mit csinálsz. Főleg a gyors kameramozgások, svenkelések. Egyszerűen a szemed nem fog tudni fogást találni a képen még akkor sem ha meg akarod szokni.

Tehát valahogy több képkockát kell csinálni, mindenképpen mesterséges köztes állapotokat kell kiszámolni úgy, hogy még ne érezd szappanoperának. (még)

Nem véletlen, hogy beleteszik szinte minden oledbe a BFI-t. :)
Szerintem ez a járható út, csak egyelőre nincs 240 fps-es panel egy jó BFI leprogramozásához.

A jelenlegi oled készülékeken a mozgásmegjelenítés pattog a középszar és a tűrhető között. Jónak semmiképpen nem nevezhető. Talán majd a 240-es panelekkel lesz esély jó BFI-re.

LCD-n is csak azért tűnik jobbnak a mozgás mert gyakorlatilag szétfolyik a képernyő. :)
Full fake.

(#36621) rothfb válasza daneel_hu (#36612) üzenetére


rothfb
veterán

Nincs szükségem váltásra. 1 évesek a tv-k.:K

(#36622) daneel_hu válasza Szatura (#36558) üzenetére


daneel_hu
addikt

Bal oldalt fent a képen az műanyag pattogós gumiszamár? :D

(#36623) Fisha válasza daneel_hu (#36620) üzenetére


Fisha
őstag

Az az igazság, hogy szerintem a mozgás még moziban is teljesen rossz, és mindig is az volt. Szóval valószínűleg nekem tényleg a technológia alapokkal van baja a szememnek. Oleddel egyébként emiatt egy kicsit küzdök, mert súlyosbítja a helyzetet HDR-es nagy kontraszt is sajnos.

(#36624) I.T.E.M válasza I.T.E.M (#36613) üzenetére


I.T.E.M
senior tag

Lenne esetleg valakinek lehetősége tesztelni a saját C9 vagy E9 esetleg Sony / Pana 2019-es tv-k közül ezt a dolgot ? Azt olvastam több helyről is, hogy a képfeldolgozó processzorokban a Sony és a Pana előrébb tart, tehát pl ugyan azon évjáratú LG oled panel mögé épített elektronika sokban megmutatkozik, hogy az adott panelből mi hozható ki.

[ Szerkesztve ]

日本 - ダイレクトストリームデジタル

(#36625) rothfb válasza I.T.E.M (#36624) üzenetére


rothfb
veterán

Szerintem ebbe ne nagyon menjünk bele, mert egyértelmű következtetést, végeredményt úgysem tudunk hirdetni, ellenben ismét mennek majd a sértődések a márkavita miatt.
Esetleg János a topicgazda véleményét fogadnám el a kérdésben, de ő pár napja nincs itt.

(#36626) daneel_hu válasza I.T.E.M (#36624) üzenetére


daneel_hu
addikt

Ha egy szubjektív véleményt elfogadsz egy volt plazmástól...

Tavaly novemberben megnézegettem szinte minden oledet, főleg a mozgásmegjelenítés miatt, és már nem volt számottevő különbség LG és nem LG között... pedig elég érzékeny vagyok a mozgásmegjelenítésre. A 2016-os LG-k mozgása egy rakás f*s volt, ezért mentem utána a dolognak.
Úgy általánosságban véve az oledek mozgása sem annyira jó sajnos mint az impulzusos megjelenítőké.
A 2018-as és 2019-es LG-k már eléggé felzárkóztak a többiekhez.

Ha plazmáról jösz akkor egyikkel sem leszel elégedett, maximum kicsit beleszoksz majd idővel. :)

(#36627) renatto válasza I.T.E.M (#36613) üzenetére


renatto
őstag

Nekem 55B7 volt, most pedig 65C9 van. Nem használok TM-et filmnél (a tördelés nem nagyon zavar), de a TV műsorok és a foci az mind "Sport" módban fut, amiben talán a TM "sima" módban van. HD adáson nem nagyon láttam hibákat, SD-nél viszont van bőven.... Ez a tippelősdi szerintem sosem lesz 100-as. Itt van egy Sony VS LG ahol a mozgásra is kitér.

[ Szerkesztve ]

KLIPSCH DOLBY ATMOS 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monoprice Monolith 12 THX Epson TW9400 4K HDR - Yamaha RX-A2080 - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15

(#36628) kacsa7 válasza Fisha (#36561) üzenetére


kacsa7
őstag

A Netflix szerintem pont nem túl jó minőség. Egyrészt nagyon kevés a 4k-s tartalom, másrészt úgy le van butítva a bitráta, hogy egy normális 1080p film minőségét sem közelíti meg. Egy normális 1080p film átlag bitrátája 30-40Mbps. Ezt legjobb tudomásom szerint a Netflix még 4k-ban sem tudja, szóval a 4k-s tartalom is sajnos nettó parasztvakításnak jó rajta... Arról ne is beszéljünk, hogy egy normális 4k film átlag bitrátája 60-80Mbps. Pl. egy Lucy vagy egy John Wick bizonyos jelenetei meg 130Mbps-el pörögnek 4k-ban. Ettől még én is nézem a Netflix-et, praktikus, könnyű válogatni, alapvetően szeretem, de attól még, hogy jobb a minősége mint a tv adás, a jótól sajnos nagyon messze van. DV és Atmos ide vagy oda. Persze értem én, online tartalomszolgáltatás, megfelelő korlátokkal.

(#36629) dh66e válasza kacsa7 (#36628) üzenetére


dh66e
veterán

Netflix fixen 15Mbit/s ha jól tudom.

(#36630) Fisha válasza kacsa7 (#36628) üzenetére


Fisha
őstag

Jó, de amiket írt azokból a netflix volt egyedül az, amiért érdemes váltania. És bitráta ide vagy oda, amiatt tényleg érdemes is. Egy HDR tartalomtól oleden le fog esni az álla.

(#36631) Darth_Revan


Darth_Revan
veterán

Hali
C9-nél be leeht hozni valahogy a szervíz menüt amin látni hogy hány órát ment illetve mennyi pixelfrissítés volt?
Illetve ezek az adatokat a panelből olvassa ki vagy magából a készülékből vagyis panelcserénél nullázódik-e?

(#36632) krx21 válasza Darth_Revan (#36631) üzenetére


krx21
nagyúr

Szerviz távirányító kell hozzá. Vagy infrás telo, szoftverrel...

(#36633) SzlobiG


SzlobiG
félisten

Csüt, vagy pénteken jön a B9, már alig bírom kivárni. ;]

(#36634) renatto válasza SzlobiG (#36633) üzenetére


renatto
őstag

Én majd 3 hetet vártam... :O

KLIPSCH DOLBY ATMOS 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monoprice Monolith 12 THX Epson TW9400 4K HDR - Yamaha RX-A2080 - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15

(#36635) I.T.E.M


I.T.E.M
senior tag

Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását. :R

日本 - ダイレクトストリームデジタル

(#36636) athomi válasza daneel_hu (#36607) üzenetére


athomi
veterán

Ha azt tintingnek nevezik, hogy egy bizonyos betekintési szögből a sárga eltorzul zölddé, akkor igen, tintingről beszélünk. Bár inkább színtorzulásnak nevezném, így érthető mindenki számára. Ha nálad csak egyik irányból jelentkezik és akkor is csak extrémebb szögből, akkor nálad nyilván elfogadható. Ha csak extrémebb szögből jelentkezne nálam is a jelenség, az engem sem zavarna. Ráadásul ha ~1.8 méteren belül vagyok, akkor tökéletesen szemből nézve is megjelenik a színtorzulás a képszéleken. És ne enyhe zöldülést képzelj el, aminek kiszúrásához vizslatni kell a képernyőt, hanem erőset. Hétvégén természetfilmet néztem és a szavannán a száraz sárga fű zöld volt a képernyő harmadán, ami szembetűnő, zavaró volt. Plazmánál nem volt ilyen gond.

Úgy tűnik van szórás a panelek között és én kifogtam ilyen tekintetben a rosszabbik végét. :) Arra is kíváncsi lennék, hogy a ph! mindig szerencsés és közel tökéletes paneleket fog ki, vagy a tesztkészülékeket, amiket a gyártók az oldal rendelkezésére bocsájtanak válogatják e, esetleg egyszerűen csak nem szúrja ki a készülék tesztelője a színtorzulásokat.

"A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, teljesen oldalról nézve a kijelzőt sem érzékeltük a színek torzulását, fakulását, invertálódástól pedig pláne nem kell tartani." [link]

[ Szerkesztve ]

(#36637) Gigi01 válasza athomi (#36636) üzenetére


Gigi01
őstag

Én ahogy használom a tv-t,a plazmáim már ghostoltak,ott is voltak gondok,nem kicsik,nem bánom,hogy váltottam.
Nálam ilyen nincs,lekopogom,jó tetted,hogy beszóltál.

Első saját Samu tv-men szürke folt jelent meg.Elvitte a szerelő,és pixelhibás kijelzőt rakott bele,én egy percen belül észrevettem.Ki is vertem a balhét nem náluk,hanem a Samsung-nál.
Utána jött vissza a csávó,miért nem neki szóltam,mert balhé lett belőle.

(#36638) so_ha: Itt most mi az újdonság?,vagy magadat győzködöd?

[ Szerkesztve ]

(#36638) so_ha


so_ha
senior tag

LG 65C9 VS Samsung 65Q90R mikroszkópos elemzés is. Elég meggyőző … :K

(#36639) PuMbA válasza kacsa7 (#36628) üzenetére


PuMbA
titán

"John Wick bizonyos jelenetei meg 130Mbps-el pörögnek 4k-ban"

De minek, mikor a John Wick-et 2K-ban készítették... :D A 4K változat egyszerű tárhelypazarlás. Egyébként az x264 kodek manapság már annyira kiforrott, hogy 15Mbps-en gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a Blu-ray-en lévő H264 30-40Mbps-étől.

[ Szerkesztve ]

(#36640) Fisha válasza so_ha (#36638) üzenetére


Fisha
őstag

Azért ez a csávó egy nagy k..va. Tedd mellé a videót, amikor a samutól kap egy 80+ colos qledet. Ott hirtelen az lett a sokkal jobb, mint az oled.

[ Szerkesztve ]

(#36641) Doller


Doller
tag

Azért ott a csillagoknál volt egy "pici" különbség! 😁
Bár ki tudja, hogy a Samsung milyen beállítások volt.
Jó lenne egy olyan videó, ahol nanocellest tesznek oda az egyik mellé.

(#36642) so_ha válasza Fisha (#36640) üzenetére


so_ha
senior tag

Ott inkább a 8K-ra volt kihegyezve a reklám, "csak" megemlítette a beégést, de nem volt olyan valós összehasonlítás, mit az előbb linkelt esetben azonos tartalom megjelenítése, azonos méretű, és felbontású megjelenítőn.

(#36643) so_ha válasza chros (#36609) üzenetére


so_ha
senior tag

Valami nem kerek az LG Display fejlesztéseknél. Mire termel a 10.5-Gen üzeme (2023), addig kijöhet a Samu a QD-Oled megjelenítővel.

(#36644) JiMN


JiMN
tag

Hali!
Xbox HDR játékoknál mehet az oled fény 100-on?
Vagy maradjon ugyan az a beállítás mint filmeknél? Ki hogy használja?

(#36645) rothfb válasza JiMN (#36644) üzenetére


rothfb
veterán

Én nem játszom, de HDR-nél a 100 a normális. Legyen szó játékról vagy filmről.

(#36646) alaves válasza so_ha (#36638) üzenetére


alaves
addikt

Engem meggyőzött. Hi hi hi :D
Egyébként úgy láttam az MM-ban, hogy az LCD-k tükröződésgátló vagy valamelyik másik rétege tényleg matt egy kicsit (pausz papír szerű) és lehet hogy a képminőség rovására megy :F Az OLED kijelzőnek szinte üvegszerű átláthatósága van (engem nem zavar a tükröződés).

[ Szerkesztve ]

Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

(#36647) Pickle Rick


Pickle Rick
senior tag

Sziasztok!

LG Magic Remote tudja vezérelni Telekomos set top box-ot?

• XBL: Uborka Rick • PSN: Uborka_Rick • Steam: Pickle Rick • Battle.net: UborkaRick

(#36648) Tyler Durden válasza Pickle Rick (#36647) üzenetére

Szia igen, én így használom az E9-et.

"It's only after we've lost everything that we're free to do anything." Télen snowboard, nyáron bringa + LEGO® PSN ID: oORastaMaffiaOo

(#36649) daneel_hu válasza alaves (#36646) üzenetére


daneel_hu
addikt

Tegnap megnéztem egy sorozatrészt LCD-n. (sötétben)
Szerintem akinek oled van otthon, ne sírjon. :D
Elképesztően zavaró sötétben a valódi fekete hiánya. :(((

(#36650) renatto


renatto
őstag

Hisense OLED vs LG C9

(#36644) JiMN Igen annak 100-on kell lennie.

(#36643) so_ha Az LG-nek nem az első gyára és gondjai vannak, akkor mi lesz majd a Samu első gyárával, az elsőre hibátlan lesz?! ;] Az LG legfeljebb továbbra is kevesebbet gyárt, míg a Samsung egyelőre semmit... vajon kié a nagyobb hátrány?! Várjuk ki előbb milyen lesz a Samu OLED (és mikor és mennyiért és mennyit tud gyártani...).

KLIPSCH DOLBY ATMOS 5.1.4 - RP-280F - RP-450C - RP-150M - RP-140SA - Monoprice Monolith 12 THX Epson TW9400 4K HDR - Yamaha RX-A2080 - Zidoo Z9X - XBOX SERIES X - ASUS TUF DASH F15

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.