Hirdetés
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- total90: Microsoft, te drága…
- MasterDeeJay: Nagyon budget egér és billentyűzet. Tigertech
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: NVIDIA DLSS 5 Neural Rendering
- KISDUCK: BULDAK 2X SPICY kóstolás
- Egon: Intergalaktikus kapanyél
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-02-13 16:42 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fattyu
veterán
olybá tűnik megoldottam a rasa rákfenét. na most már nagyon horzsol
-
.mf
veterán
"Itthon 345000Ft lesz."*
* Bevezető áron. A -100€ kedvezmény szept. 15-ig tart. Az eredeti S50 ára is szép lassan kúszott felfelé.
Ha most lenne fölös fél millám forintban, már nem lenne. Még gondolkozom rajta, hogy váltsak koronát. Egy bő hónap múlva érek ki vissza Norvégiába, majd oda rendelem; vagy hátha találok használtan, ha valakinek nem jött be.
-
Dilikutya
félisten
Bejelentették. Itthon 345000Ft lesz.
-
.mf
veterán
Amikor pár éve volt az 560-as (talán 24-ben, amikor az izlandi sarki fényes bringatúrámról tartottam előadást), belenéztem, de töredelmesen be kell valljam, többet vártam
Ha van lehetőséged rá, egyszer gyere el az MTT-re. Jövőre úgy hallom aug 5-8 lesz, a szokásos helyen, Tarjánban.Zyrius, Kuyarashi: köszi, a táj valóban mesebeli. Van még sok képem (másfél hetet voltunk ott), csak a többi már kevésbé vág témába, a nappali túrázás után éjszaka nem sokat fotóztam. Pedig szabad szemmel is jól lehetett látni a Tejutat tiszta éjeken...
-
kuyarashi
őstag
And now for something completely different...
Említettem, hogy terveztem a Napfogyatkozást Olaszországból megnézni, az ottani 91%-ot Tre Cimével lefotózni (na meg "ha már ott vagyunk", kirándulni és kipróbálni a készülő lakóautót a barátnőmmel). Ki is néztem egy hágót kb 2600 m-en, ahonnan jó a szög, vezet oda nem nehéznek jelölt túraút, és még egy ferrátás bivakszállás is van, tehát miután a napfogyival végzek és Perszeidákat meglövöm, van is hol aludni. Néztem minden jobb időjárás előrejelző oldalt, estére tisztuló időt és csak kicsi felhőt jósoltak, másnapra már tiszta időt. B terv nem volt, mert a csajom is látni akarta a Tre Cimét, a hegyre fel meg vissza is egy nap túra oda, egy nap vissza. Pusztulat tűző napon felmásztunk hátunkon egy-egy nagy hátizsákkal, kb 20 kilóval - nálam két váz és két telezoom, hogy Z6II + 70-300-zal timelapse a fázisokkal, másikkal komponált szűkebb képek Z8 + 150-500-zal. 17h körül aztán nyugaton felhők kezdenek megjelenni az ég alján... Egy kitett hegyoldali szűk ösvényes rézsűs részen barátnő megáll, hogy nem mer tovább menni, pedig már csak pár km volt hátra - mondom neki oké, akkor táborozz ott lejjebb le. Tovább megyek, volt még egy víz által elmosott neccesebb szakasz, de utána egy ideig újra jó az út (I. VH-s hadiösvény). Ezután megint durvább sziklás, a szinte egyenesen felfelé törő hegy tetején pedig felhők. A felhők nyugatról sem akarnak tágítani, de van egy kis sáv, megyek tovább, hiszem kicsit oszlik, hátha kiadja. Aztán elérek egy letöréshez, ahol kötélen kellene leereszkedni a meredek sziklán... Kisebb zsákkal bevállaltam volna, de ennyi cuccal nem. Felmászok a sziklás törmeléken a hegyoldalon, onnan lőttem végül ami a felhők közül látszott belőle. Naplemente után felhősödik tovább, fejlámpával mire leérek a hegyről, már elég felhős és villámlik - így hát Perseidák is sztornó. De legalább a táj szép volt.
Mesebeli.
-
Zyrius
aktív tag
Említettem, hogy terveztem a Napfogyatkozást Olaszországból megnézni, az ottani 91%-ot Tre Cimével lefotózni (na meg "ha már ott vagyunk", kirándulni és kipróbálni a készülő lakóautót a barátnőmmel). Ki is néztem egy hágót kb 2600 m-en, ahonnan jó a szög, vezet oda nem nehéznek jelölt túraút, és még egy ferrátás bivakszállás is van, tehát miután a napfogyival végzek és Perszeidákat meglövöm, van is hol aludni. Néztem minden jobb időjárás előrejelző oldalt, estére tisztuló időt és csak kicsi felhőt jósoltak, másnapra már tiszta időt. B terv nem volt, mert a csajom is látni akarta a Tre Cimét, a hegyre fel meg vissza is egy nap túra oda, egy nap vissza. Pusztulat tűző napon felmásztunk hátunkon egy-egy nagy hátizsákkal, kb 20 kilóval - nálam két váz és két telezoom, hogy Z6II + 70-300-zal timelapse a fázisokkal, másikkal komponált szűkebb képek Z8 + 150-500-zal. 17h körül aztán nyugaton felhők kezdenek megjelenni az ég alján... Egy kitett hegyoldali szűk ösvényes rézsűs részen barátnő megáll, hogy nem mer tovább menni, pedig már csak pár km volt hátra - mondom neki oké, akkor táborozz ott lejjebb le. Tovább megyek, volt még egy víz által elmosott neccesebb szakasz, de utána egy ideig újra jó az út (I. VH-s hadiösvény). Ezután megint durvább sziklás, a szinte egyenesen felfelé törő hegy tetején pedig felhők. A felhők nyugatról sem akarnak tágítani, de van egy kis sáv, megyek tovább, hiszem kicsit oszlik, hátha kiadja. Aztán elérek egy letöréshez, ahol kötélen kellene leereszkedni a meredek sziklán... Kisebb zsákkal bevállaltam volna, de ennyi cuccal nem. Felmászok a sziklás törmeléken a hegyoldalon, onnan lőttem végül ami a felhők közül látszott belőle. Naplemente után felhősödik tovább, fejlámpával mire leérek a hegyről, már elég felhős és villámlik - így hát Perseidák is sztornó. De legalább a táj szép volt.
Gyönyörű képek!!
-
Dilikutya
félisten
Önmagában Alt-Az, de ha egy ekv éket vagy gömbfejet, pan-tilt fejet teszel alá, akkor működik ekv módban is.
Dilikutya: real-time nem, de pár 10s szub után már kezdődnek kirajzolódni a fényesebb ködösségek, sokan használják EAA-ra, azaz electronically-assisted astronomyra. Persze messze nem ugyanaz, mint vizuálisan, de nem is egy 12" Dobson. Tegnap a MCSE MTT-n láttam egy 350-es Dobsont, az is emberes; a rossz idő miatt sokan elő sem pakoltak, így nem tudom, hogy voltak-e azok, akik 500, 560-as Dobsonokat hoztak, abban már látszódtak ködösségek, de akkora is volt...
Egyszer megnéznék egy 500-as csövet.
A legnagyobb eddig egy 250-es Newton volt, amibe belenéztem, csak mindig fúj a szél a toronyban, ahova nyilvános szakkörös eseményekre fel tudok menni, sose tudtam eddig nagyobb nagyításon is megnézni. -
.mf
veterán
-
.mf
veterán
Önmagában Alt-Az, de ha egy ekv éket vagy gömbfejet, pan-tilt fejet teszel alá, akkor működik ekv módban is.
Dilikutya: real-time nem, de pár 10s szub után már kezdődnek kirajzolódni a fényesebb ködösségek, sokan használják EAA-ra, azaz electronically-assisted astronomyra. Persze messze nem ugyanaz, mint vizuálisan, de nem is egy 12" Dobson. Tegnap a MCSE MTT-n láttam egy 350-es Dobsont, az is emberes; a rossz idő miatt sokan elő sem pakoltak, így nem tudom, hogy voltak-e azok, akik 500, 560-as Dobsonokat hoztak, abban már látszódtak ködösségek, de akkora is volt...
-
Dilikutya
félisten
Alapból nem tudja a mechanika, kell EQ ék alá. A szoftver fel van rá készítve. Ránézésre ez az S50 Pro sem tudja magától.
Egyszer majdnem vettem egyet a nyáron, az tart vissza, hogy ez fotós eszköz, vizuálisan leskelődni nem lehet vele. Nyilván nem, mert ahhoz kicsi az optika. -
t72killer
legenda
25-én jelentik be hivatalosan a Seestar S50 Pro-t - de pár emberhez már meg is érkezett Németországban. Mint várható volt, az S30 -> S30 Pro fejlesztéseit kapta meg: 3 helyett 4 lencsetag, 462 helyett 585 fő szenzor és egy széleslátó 586-tal, valamint fehér szín; azt mondják, simábban, halkabban jár, mint az S30. 19%-os német áfával kicsivel 900€ felett volt, talán itthon is megáll 350-nél.
Erősen gondolkozom rajta, hogy rendelek majd egyet. Hiába nagyobb teljesítményű a saját felszerelésem, meg persze jobb lenne azon fejleszteni; de amikor szabad ég alatt dolgozok, nem tudom magammal vinni és beállítani; ezt viszont csak lerakom és elindítom, akár még mutogathatom is az eget embereknek, amíg a sarki fényre várunk.
Ezek már ekvatoriális apróságok, amik 1-2perces subokat is tudnak lőni, igaz? Egy szint felett bizony elgondolkodtatók már ezek az "asztrofotózás mobiltelói"
(az első verziótól még ránézve is agyfrászt kaptam
) -
.mf
veterán
25-én jelentik be hivatalosan a Seestar S50 Pro-t - de pár emberhez már meg is érkezett Németországban. Mint várható volt, az S30 -> S30 Pro fejlesztéseit kapta meg: 3 helyett 4 lencsetag, 462 helyett 585 fő szenzor és egy széleslátó 586-tal, valamint fehér szín; azt mondják, simábban, halkabban jár, mint az S30. 19%-os német áfával kicsivel 900€ felett volt, talán itthon is megáll 350-nél.
Erősen gondolkozom rajta, hogy rendelek majd egyet. Hiába nagyobb teljesítményű a saját felszerelésem, meg persze jobb lenne azon fejleszteni; de amikor szabad ég alatt dolgozok, nem tudom magammal vinni és beállítani; ezt viszont csak lerakom és elindítom, akár még mutogathatom is az eget embereknek, amíg a sarki fényre várunk.
-
hunace
tag
-
popey37
addikt
Sziasztok,
újra előszedtem a felszerelést és próbálkoztam az NGC 6946-al itt a pesti agglomerációban.
A gondom az, hogy azt a részletességet, élességet nem tudom elérni amit szeretnék.
Szerintetek felszerelést kellene upgradelni, vagy több kép kellene vagy a beállítások finomhangolása ?
Bár nagy képzsonglőr nem vagyok, lehet ez a gond!
Skywatcher 200PDS - 585MC Pro -HEQ5
~ 120s x 200
galaxis fotozásál használj UV-IR blokk szüröt, mert az 585-ben gyárilag nincs. a halot a csillagok körül valoszinüleg az okozza.
-
kuyarashi
őstag
Köszönjük.
Be lehetne tenni az összefoglalóba is. -
hunace
tag
Közben ment a vibe-code, összeraktam egy előrejelző rendszert amely több forrást és több adatot használva összerak egy Home Assistant kártyát, illetve 3 órával napnyugta előtt push üzenetet küld. [kép]
Valakinek hasznos akkor szívesen megosztom. A megbízhatósága még tesztelés alatt. -
hunace
tag
Sziasztok,
újra előszedtem a felszerelést és próbálkoztam az NGC 6946-al itt a pesti agglomerációban.
A gondom az, hogy azt a részletességet, élességet nem tudom elérni amit szeretnék.
Szerintetek felszerelést kellene upgradelni, vagy több kép kellene vagy a beállítások finomhangolása ?
Bár nagy képzsonglőr nem vagyok, lehet ez a gond!
Skywatcher 200PDS - 585MC Pro -HEQ5
~ 120s x 200
-
fattyu
veterán
Köszönöm uram. Igyekszem. nagyon sok meló van benne próbálkozom ilyen olyan workflow lepesekkel. Nem mondom maradéktalan elégedett voltam bármelyikkel. Kivéve talán a fireworkot. Az egy olyan kép lett ahogy még nem igen láttam ábrázolva. Lehet kéne neki 100 óra hogy az IFN lehúzott Black levellel ne essen szét, de annyi tiszta ég nekünk nem adatik

Itt van még egy amivel nem vagyok maradéktalanul elégedett, könnyen lehet lövök még hozzá mert itt az adat nem elég vastag. Illetve a légkör ennyit enged élességben.
-
f.lorand
Topikgazda
Egyben reagálok a feltöltött képekre. Nagyon szépen fejlődsz, jól alakulnak a képeid. Kis méretben mindegyik nagyon látványos, teljes méretben van egy általános feltömbösödés - maszatos / opálos zaj(szűrt)kép jelenség. Ezen érdemes még dolgozni, de jó nagyon az irány.
-
f.lorand
Topikgazda
Rendkívül kalandosra sikerült ez a napfogyatkozás. Több, hónapokkal előre kinézett lehetséges észlelőhellyel készültem. Mindenfajta időjárás esetére. Természetesen az időjárás (és a Spanyol állam) betett a terveimnek. Az A tervként kinézett helyet lezárták, a B tervre zivatart jelzett az előrejelzés, Így a C terv helyszínére indultunk Valenciából az utólag belegondolva, rendkívül bátran, AZNAP bérelt autóval. Már délben odaértünk a helyszínre, az akkor még csodásan derült ég alatt megtekintettük azt, majd miután megállapítottam hogy ez bizony jó lesz, mentünk tovább a közeli Teruel városba körülnézni. Ott már aggódva figyeltem a közelben gyülekező felhőket. A városnézés után visszamentünk a kinézett helyre ahol egyre csak gyűltek a felhők és egy hatalmas zivatar üllője is felénk terjedt. Hosszas tanakodás, radarkép, és megérzés alapján kinéztem egy teljesen random falut a térképen, ahol jónak tűnt a felhőkép, és a térkép szerint látható is volt onnan az esemény. A falu egy völgyben feküdt és már a kocsiból láttam hogy melyik hegyre kell felszaladni alig egy óra alatt, hogy még legyen időm beállítani mindent. Útközben egy tanyavilágon kellett átvágnunk, ahol minden irányból kutyák ugattak ránk, de sikerült épségben felérni a hegytetetőre ami 1200 méter magasan feküdt. De mikor megláttam a nyugati horizontot és az alig pár, kósza felhőt, végre megnyugodtam. A véletlennek köszönhetően egy pontosan olyan helyet sikerült találnom amit végig elképzeltem, de a térképen keresve nem találtam. Közben elkezdtek érkezni a helyiek is, volt valamilyen szervezett program is, de senki sem beszélt közülünk spanyolul, és a helyiek sem angolul, de nagyon kis kedves hangulat kezdett kialakulni. Végül itt következett be az, amit évek óta terveztem és az élmény minden képzeletemet felülmúlta. Ahogy a Hold takarta el a napot az 1200 méter magasság ellenére 34 fokos hőmérséklet, rohamosan kezdett csökkenni, nagyon érdekes fények jelentek meg mindenhol, a jó körpanoráma miatt a közeledő árnyék is nagyon jól volt látható. Ekkor jött a totalitás, ami minden várakozásomat felülmúlta, de úgy röppent el az a másfél perc, mintha pár másodperc lenne. Viszont mindent sikerült megfigyelnem amit szerettem volna. Több csillagot, az egész eges naplementét, a gyönyörű aranysárga napkoronát... stb. Végül, mikor vége lett a totalitásnak szép lassan a hegység mögött lebukott, a még bőven fogyatkozó Nap. Remélem ezzel a kis regényemmel és a képpel át tudtam valamit adni az élményből. Aki még nem látott ilyet szerintem mindenképpen érdemes érte utazni
Nagyon hangulatos leírás. Mi is kinn voltunk, csodás élmény volt.
-
fattyu
veterán
-
t72killer
legenda
Rendkívül kalandosra sikerült ez a napfogyatkozás. Több, hónapokkal előre kinézett lehetséges észlelőhellyel készültem. Mindenfajta időjárás esetére. Természetesen az időjárás (és a Spanyol állam) betett a terveimnek. Az A tervként kinézett helyet lezárták, a B tervre zivatart jelzett az előrejelzés, Így a C terv helyszínére indultunk Valenciából az utólag belegondolva, rendkívül bátran, AZNAP bérelt autóval. Már délben odaértünk a helyszínre, az akkor még csodásan derült ég alatt megtekintettük azt, majd miután megállapítottam hogy ez bizony jó lesz, mentünk tovább a közeli Teruel városba körülnézni. Ott már aggódva figyeltem a közelben gyülekező felhőket. A városnézés után visszamentünk a kinézett helyre ahol egyre csak gyűltek a felhők és egy hatalmas zivatar üllője is felénk terjedt. Hosszas tanakodás, radarkép, és megérzés alapján kinéztem egy teljesen random falut a térképen, ahol jónak tűnt a felhőkép, és a térkép szerint látható is volt onnan az esemény. A falu egy völgyben feküdt és már a kocsiból láttam hogy melyik hegyre kell felszaladni alig egy óra alatt, hogy még legyen időm beállítani mindent. Útközben egy tanyavilágon kellett átvágnunk, ahol minden irányból kutyák ugattak ránk, de sikerült épségben felérni a hegytetetőre ami 1200 méter magasan feküdt. De mikor megláttam a nyugati horizontot és az alig pár, kósza felhőt, végre megnyugodtam. A véletlennek köszönhetően egy pontosan olyan helyet sikerült találnom amit végig elképzeltem, de a térképen keresve nem találtam. Közben elkezdtek érkezni a helyiek is, volt valamilyen szervezett program is, de senki sem beszélt közülünk spanyolul, és a helyiek sem angolul, de nagyon kis kedves hangulat kezdett kialakulni. Végül itt következett be az, amit évek óta terveztem és az élmény minden képzeletemet felülmúlta. Ahogy a Hold takarta el a napot az 1200 méter magasság ellenére 34 fokos hőmérséklet, rohamosan kezdett csökkenni, nagyon érdekes fények jelentek meg mindenhol, a jó körpanoráma miatt a közeledő árnyék is nagyon jól volt látható. Ekkor jött a totalitás, ami minden várakozásomat felülmúlta, de úgy röppent el az a másfél perc, mintha pár másodperc lenne. Viszont mindent sikerült megfigyelnem amit szerettem volna. Több csillagot, az egész eges naplementét, a gyönyörű aranysárga napkoronát... stb. Végül, mikor vége lett a totalitásnak szép lassan a hegység mögött lebukott, a még bőven fogyatkozó Nap. Remélem ezzel a kis regényemmel és a képpel át tudtam valamit adni az élményből. Aki még nem látott ilyet szerintem mindenképpen érdemes érte utazni
+#10099
, nagyon szép anyag -
consono
nagyúr
nagyon jó a kép! Gratula! -
Krristoof
csendes tag
-
ati3x
Topikgazda
Kész az első projektem a mono kamerával. NGC6992 25x300s Halfa, 17x600s szintén Halfa, 13x600s OIII, 46x300s OIII. 3x16 100S RGB. Siril-el graxpertel, és PS-el feldolgozva.
-
norbert1998
nagyúr
A napfogyatkozás napján. Erősen fókusz gondokkal küzdöttem, egyetlen fotón sem sikerült eltalálni.
Illetve egy 30mm-es (47 ekv) milky way szegmens.
Utóbbi kb F2.8 30mm 47*10s. -
fattyu
veterán
-
kuyarashi
őstag
A Budapest környékieknek mondom, hogy ha lehet hinni a Stellariumnak, a napfogyatkozás közben (12-én), 19.35-kor elcsíphetnek egy átvonuló műholdat is (természetéből fakadóan egy igazit is - hehe). Helyetekben én rámennék.

-
norbert1998
nagyúr
Hát ezt sikerült kihozni belőle. Elég jó esélyt látok rá, hogy azért ebben SOKKAL több anyag van. Érdekel valakit annyira, hogy felrakjam a stacked tiff-et valahova, hogy megmutassa, mit kellett volna tudni kihozni ebből az anyagból?
-
norbert1998
nagyúr
Végre végre végre én is kijutottam. Semmi újdonság nincs, csak egy obi. Egy Tamron 70-200 f2.8 valamikor 16-18 évvel ezelőttről. Bár elég rémium cucc volt.
Trifid Nebulát és környékét próbáltam, ez 200mm, kb 50mm blendenyílással (manuális adapteren kézzel zártam "egy keveset", így nincs igazán CA), 100% crop egy jpg-ből, egy barn door tracker-en; igen, még az a régi öreg gagyi barn door tracker, amit két maradék bútorlapból, meg egy 7 éves 3D nyomtatóval nyomtatott bizbazokkal raktam össze.
Mivel volt azért fényszennyezés, és ez egy vasárnap este volt, ezért messzire nem mentem, így 20 másodperces expokat csináltam, ISO3200 mellett. (30 mp. a max, amit tud a gépem low light noise reduction nélkül.)
Kíváncsi vagyok, mit tudok összehozni majd belőle.
-
kuyarashi
őstag
Nem szoktam félkész dolgokat mutogatni, de megint agyam eldobom.
egy (augusztusi) éjjel három panel mozaik.Nyilván ennél jóval többet érdemel és fog kapni. Nyilván 90 perc (per panel) porködökre gyalázat. Az is tény hogy az iris körüli por nem a legnehezebb téma. Kapnak fényt rendesen.
de ettől még azért ez nagyon zsivány szerintem
Kattintás után google driveon meg lehet nézni teljes méretben. Nyilván pixel peepelve szétesik, a fizikát a rasa sem hajlítja meg
Kemény.
-
fattyu
veterán
Nem szoktam félkész dolgokat mutogatni, de megint agyam eldobom.
egy (augusztusi) éjjel három panel mozaik.Nyilván ennél jóval többet érdemel és fog kapni. Nyilván 90 perc (per panel) porködökre gyalázat. Az is tény hogy az iris körüli por nem a legnehezebb téma. Kapnak fényt rendesen.
de ettől még azért ez nagyon zsivány szerintem
Kattintás után google driveon meg lehet nézni teljes méretben. Nyilván pixel peepelve szétesik, a fizikát a rasa sem hajlítja meg
-
joecontra
addikt
-
fattyu
veterán
-
.mf
veterán
Ha csak néznéd és nem fotóznád, arra van egy másik topik - érdemes az összefoglalót elolvasni, pár kérdésedet lehet már eleve megválaszolja.
Ott majd alaposabban irányba állítanak, hogy milyen távcső, barlow, okulár fér bele a keretedbe. -
joecontra
addikt
Sziasztok!
Kezdőnek milyen teleszkópot ajánlanátok? Ráérős időmben néha szeretnék bolygókat lesni. Főként a naprendszer bolygói érdekelnének.
Üdv,
J -
lord_devil
tag
-
ati3x
Topikgazda
Uj változat, megoldottam a flat gondot, most sokkal jobb a háttér:
-
kuyarashi
őstag
Megvan az első feldolgozás. Egyenlöre a 80/600-as csővel 0.85x korrektorral. Halfából még csak 19x300s adat van benne, OIII-ból 40x300s. Éryésra kb ugyanott vagyok mint anno a canon 2000D-el a 200/800-as csővel 5 óra expoval... Szóval jó lesz ez. Viszont a szerintem flatjeim még nem jók, mert foltos a háttér... még lövövk hozzá3-4 óra Halfát, meg rgb-t amikor az idő engedi.:
Hogy toltad a flatet?
-
ati3x
Topikgazda
Megvan az első feldolgozás. Egyenlöre a 80/600-as csővel 0.85x korrektorral. Halfából még csak 19x300s adat van benne, OIII-ból 40x300s. Éryésra kb ugyanott vagyok mint anno a canon 2000D-el a 200/800-as csővel 5 óra expoval... Szóval jó lesz ez. Viszont a szerintem flatjeim még nem jók, mert foltos a háttér... még lövövk hozzá3-4 óra Halfát, meg rgb-t amikor az idő engedi.:
-
ati3x
Topikgazda
MEgjött a Touptek 533MM. meg a cuccok hozzá:
-
kuyarashi
őstag
Na jó most már van befejezett. Most lettem kész ezzel.
Pacman kicsit másképp. Többnyire csak keskenysáv némi rgb csillaggal van ábrázolva.
Adva jóval több időt az emissziós tartalom is kiterjedtebb, de megküldve ALAPOSAN broadband, elég durva por van körülötte.
Eddigi legnehezebb utómunkám és 6 éjjel a rasaval.Nekem bejön.
-
fattyu
veterán
Na jó most már van befejezett. Most lettem kész ezzel.
Pacman kicsit másképp. Többnyire csak keskenysáv némi rgb csillaggal van ábrázolva.
Adva jóval több időt az emissziós tartalom is kiterjedtebb, de megküldve ALAPOSAN broadband, elég durva por van körülötte.
Eddigi legnehezebb utómunkám és 6 éjjel a rasaval. -
fattyu
veterán
Mondjuk azt is tegyuk hozza hogy at igen limitalt mintam meg a neten olvasottak alapjan a celestronnal Eros a qc lotto. A hd11 nel ugye nem nyertem. Mirror flop szopas. A rasa viszont Nalam hibátlan. Pont annyi színi hiba van a csillagok on mint a hd11en és ezt tudtam is előre.
-
fattyu
veterán
Persze egyáltalán nem ugyanaz a feldolgozás. Sem módszer sem eszközök sem látásmód. Itt igazából az snr difi a lényeg.
Loránd én ossz egészében nem látom rosszabbnak mint egy jó apo. Csillagok on van nemi ca de azt kezelhető szoftverben. Elessegben meg 90-95 hozza amit az sqa tudott sebessegben viszont másik liga. Nincs meg kész projektem vele , bár te egy messenger butitottat lattal. -
kuyarashi
őstag
-
f.lorand
Topikgazda
Érdekes ez. Eltekintve a sebességtől, csak a végeredményt szem előtt tartva, a bal oldalon lágyabb fotót látok, ami a ködről szól, elkülönül a háttértől. Jobb oldalon pedig ezernyi, szinte tűéles csillag, ami "elzajosítja" a témát, emellett a köd pereme is nagyon határozott, de elvész, nincs meg az a kontraszt, mint a bal oldalon.
Szóval teknokrata aggyal a jobb oldalira voksolnék, érzelmileg a balra. Bal oldalon zavar a mikrokontraszt és élesség hiánya, a jobb oldal pedig olyan egyhangú.
Másképpen: bal oldal = művészi, elvont, jobb oldal = tudományos dokumentum (na jó, azért erősen árad ebből is a látvány).Jó de itt a feldolgozás is számít.
-
kuyarashi
őstag
Érdekes ez. Eltekintve a sebességtől, csak a végeredményt szem előtt tartva, a bal oldalon lágyabb fotót látok, ami a ködről szól, elkülönül a háttértől. Jobb oldalon pedig ezernyi, szinte tűéles csillag, ami "elzajosítja" a témát, emellett a köd pereme is nagyon határozott, de elvész, nincs meg az a kontraszt, mint a bal oldalon.
Szóval teknokrata aggyal a jobb oldalira voksolnék, érzelmileg a balra. Bal oldalon zavar a mikrokontraszt és élesség hiánya, a jobb oldal pedig olyan egyhangú.
Másképpen: bal oldal = művészi, elvont, jobb oldal = tudományos dokumentum (na jó, azért erősen árad ebből is a látvány). -
f.lorand
Topikgazda
Hát igen, ízlések és pofonok. Én pont a másik oldalon állok, nem véletlen engedtem el a RASA-t. Én a saját fotóimnál a lágyságot, a csúnya csillagokat nem nagyon tudtam befogadni. De ha neked ő a liebling, akkor az a jó.
-
fattyu
veterán
A rasa cheat.
képélesség és csillagok pengesége természetesen kérdés nélkül sqa nyer. de a rasa ELÉG jó. nekem. cserébe a speed....
Sqa 85 egy éve 55% hold. rasa tegnap. telihold
mindkettő 5.5 óra. sqa 10 percek rasa 5
-
kuyarashi
őstag
Úgy néz ki én is visszatérek! Most rendeltem meg a Touptek 533MM mono hűtött kamera szet-et, szűrőkkel, szűrőváltóval. Már több éve szerettem volna végre egy dedikált asztró kamerát a 2000D-helyett. Sokat rágódtam, hogy mono vagy színes legyen. Végül a mononál döntöttem. Nagyon kiváncsi leszek! Ha jól olvasgattam, akkor a 2000D-hez képest ág ás föld lesz. Jó, nem apsc, de nem végtelen a büdzsé. Sokáig az 585-ös szettel szemeztem, de végül is az 533mm-lett. kb 300 dollárral drágább, de cserébe dupla a látómező, és 12 helyett 14 bit. Használtan is nézegettem, pl az UK astron, de ugyanannyira jött volna ki, mint az uj touptek set.
Gondolkodtam még a színes svbony 571-en, ami most 1200 USD, tehát egy 100-dodoval olcsobb lett volna az 533mono szetnél, de nem hallotam róla jókat. Állitólag valami gáz van a ha nem kapcsolod be a hűtést pillanatok alatt 40 fok fölé megy a szenzorhő. ÉS a hűtés sem olyan combos mint a toupteknél. Ráadásul a Touptek szoftveres támogatása még a ZWO-nál is jobb.
Végre.
A hétvégén megfordult a bazárban egy ASI 294MC Pro 175.000 Ft-ért. Elég méltányos ár, úgyhogy le is csaptak rá.
f.lorand
Olyan sűrű, mintha homok lenne. Nagyon durva. -
f.lorand
Topikgazda
Csillagmilliók...
A déli mozaik projekt sorozatom júliusi fotója. Egyetlen felvétel, amelyen a Tejút csillagvárosa olyan sűrűségben tárul fel, amit az emberi elme aligha képes felfogni: több mint kétmillió egyedi csillag pislákol ezen a képkivágáson. Főleg eredeti méretben, ami ide sajnos messze nem feltölthető. Egészen pontosan 2 millió ötszázezer és 58 csillagot számoltattam meg az AI analitikával. A Kígyótartó (Ophiuchus) és a Skorpió (Scorpius) határvidékére, a Galaktikus Mag irányába tekintő asztrofotó a mélység és a kontraszt palettája. A háttérben tündöklő, aranyló csillagtenger előterében sötét, fagyos interstelláris porködök kanyarognak, olyan vizuális rétegzettséget teremtve, amely a néhány száz fényévre lévő porfelhőktől a több tízmillió fényévre lévő gömbhalmazokig öleli át a kozmoszt. És egy nagyszerű planetáris is megbújik a képen. Ezekről részletesen írok a linken és ott a nagy felbontású kép is. 6 paneles mozaik: -
f.lorand
Topikgazda
Úgy néz ki én is visszatérek! Most rendeltem meg a Touptek 533MM mono hűtött kamera szet-et, szűrőkkel, szűrőváltóval. Már több éve szerettem volna végre egy dedikált asztró kamerát a 2000D-helyett. Sokat rágódtam, hogy mono vagy színes legyen. Végül a mononál döntöttem. Nagyon kiváncsi leszek! Ha jól olvasgattam, akkor a 2000D-hez képest ág ás föld lesz. Jó, nem apsc, de nem végtelen a büdzsé. Sokáig az 585-ös szettel szemeztem, de végül is az 533mm-lett. kb 300 dollárral drágább, de cserébe dupla a látómező, és 12 helyett 14 bit. Használtan is nézegettem, pl az UK astron, de ugyanannyira jött volna ki, mint az uj touptek set.
Gondolkodtam még a színes svbony 571-en, ami most 1200 USD, tehát egy 100-dodoval olcsobb lett volna az 533mono szetnél, de nem hallotam róla jókat. Állitólag valami gáz van a ha nem kapcsolod be a hűtést pillanatok alatt 40 fok fölé megy a szenzorhő. ÉS a hűtés sem olyan combos mint a toupteknél. Ráadásul a Touptek szoftveres támogatása még a ZWO-nál is jobb.
Welcome
. Várjuk a munkákat. -
ati3x
Topikgazda
-
f.lorand
Topikgazda
-
fattyu
veterán
első top pickem megvan astobinen

-
Pulsar
veterán
Ezen a képpáron az afikai csillagvizsgálónk teljes égboltot átfogó (allsky) kamerájával megörökített hajnalhasadást látjuk. Az első képen a horizont szélén narancssárga és mélykék sáv jelzi a közeledő napfelkeltét, de az égbolt még elég sötét ahhoz, hogy a fényesebb csillagok és csillagképek teljes pompájukban tündököljenek. Gyakorlatilag az összes kisebb és nagyobb csillagkép azonosítható, illetve a Magellán-felhők is láthatóak. Érdemes megnézni a feliratozott verziót! A startrail (csillagív) felvételen pedig a Föld forgását teszi közvetlenül érzékelhetővé. A képen egyszerre van jelen az éjszakai forgás dinamikája és a horizonton látható hajnali derengés (kék óra). A koncentrikus körök középpontja a kép felső részén található. Ellentétben az északi féltekével (ahol a Sarkcsillag áll a középpontban), a déli égi pólus közelében nincs fényes csillag. A bal oldali horizont közelében rendkívül fényes, vastagabb, íves fénycsíkok húzódnak. Ez a lemenő/nyugvó Hold és a ragyogó Vénusz által hagyott karakteres nyom.

Valamiért a gyerekkorom és a planetárium jutott eszembe errők a képről. Nagyon menő, köszi a jó érzést, amit a kép adott
-
f.lorand
Topikgazda
Ezen a képpáron az afikai csillagvizsgálónk teljes égboltot átfogó (allsky) kamerájával megörökített hajnalhasadást látjuk. Az első képen a horizont szélén narancssárga és mélykék sáv jelzi a közeledő napfelkeltét, de az égbolt még elég sötét ahhoz, hogy a fényesebb csillagok és csillagképek teljes pompájukban tündököljenek. Gyakorlatilag az összes kisebb és nagyobb csillagkép azonosítható, illetve a Magellán-felhők is láthatóak. Érdemes megnézni a feliratozott verziót! A startrail (csillagív) felvételen pedig a Föld forgását teszi közvetlenül érzékelhetővé. A képen egyszerre van jelen az éjszakai forgás dinamikája és a horizonton látható hajnali derengés (kék óra). A koncentrikus körök középpontja a kép felső részén található. Ellentétben az északi féltekével (ahol a Sarkcsillag áll a középpontban), a déli égi pólus közelében nincs fényes csillag. A bal oldali horizont közelében rendkívül fényes, vastagabb, íves fénycsíkok húzódnak. Ez a lemenő/nyugvó Hold és a ragyogó Vénusz által hagyott karakteres nyom.

-
f.lorand
Topikgazda
-
fattyu
veterán
-
f.lorand
Topikgazda
Akkor én is hozok egy porosat. Rho Ophiuchi felhőkomplexum.
Nagyban: https://fenyeslorand.hu/corona_australis_molecular_cloud/ -
f.lorand
Topikgazda
-
fattyu
veterán
-
popey37
addikt
Áh, király, nekem is az kell. Te kaptál hozzá átalakítót? Lacerta lencsésre M54*. 75 mm kellene nekem, newtonra meg M54*1 mm. Hozzászólásban írták, hogy ezzel a kétféle menettel kompatibilis, mert jár mellé átalakító.
(Szerintem lesz egy 2" - 1.25" adapter is ebből és akkor minden központos lesz.)
Köszi a megerősítést.nem kaptam hozzá semmit, kibontottam, feltekertem és ennyi.
-
kuyarashi
őstag
Áh, király, nekem is az kell. Te kaptál hozzá átalakítót? Lacerta lencsésre M54*. 75 mm kellene nekem, newtonra meg M54*1 mm. Hozzászólásban írták, hogy ezzel a kétféle menettel kompatibilis, mert jár mellé átalakító.
(Szerintem lesz egy 2" - 1.25" adapter is ebből és akkor minden központos lesz.)
Köszi a megerősítést. -
popey37
addikt
Ez a megoldás vajon valódi "self-centering" rögzítőhüvely lehet (Baader ClickLock, vagy TS-Optics Twist-Lock rendszerre hajazva)? Használja valamelyikőtök?
pont ilyet használok a vezetö tubusomon, hibátlanul teszi a dolgát egy 50/250-es PAPO tripleten.csak nekem nem a kihuzatos verzio van, hanem a rátekerhetös./a kihuzatra kell csavarni/.
-
kuyarashi
őstag
Ez a megoldás vajon valódi "self-centering" rögzítőhüvely lehet (Baader ClickLock, vagy TS-Optics Twist-Lock rendszerre hajazva)? Használja valamelyikőtök?
-
sidocious
csendes tag
-
f.lorand
Topikgazda
Sziasztok,
Esetleg beárazásban tudtok segíteni? Nem igazán találtam rá fórumot.
Egy ZWO ASI385MC USB 3.0 színes Hold- és bolygókamerát szeretnék eladni, vadiúj, sajnos végül sosem használtam, augusztusig még van rá fogyasztói garancia. Sajnos annyira szórt árakat találtam, hogy képtelen vagyok rájönni a reális árra. És kicsit nehezen fogadom el, hogy a 128k-s kamera értéke leromlott volna 55k-ra (ez az egyetlen magyarországi ajánlat, amit adtak rá).
Annyi iránymutatást kaptam, hogy eredeti ár 70%-ból induljak ki eleve.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Alapvetően jó mondás a 70%, ami nehezíti, hogy nem a legkeresettebb kamera. 70-ről indulnék én is, aztán amilyen ajánlatot kapsz.
-
sidocious
csendes tag
Sziasztok,
Esetleg beárazásban tudtok segíteni? Nem igazán találtam rá fórumot.
Egy ZWO ASI385MC USB 3.0 színes Hold- és bolygókamerát szeretnék eladni, vadiúj, sajnos végül sosem használtam, augusztusig még van rá fogyasztói garancia. Sajnos annyira szórt árakat találtam, hogy képtelen vagyok rájönni a reális árra. És kicsit nehezen fogadom el, hogy a 128k-s kamera értéke leromlott volna 55k-ra (ez az egyetlen magyarországi ajánlat, amit adtak rá).
Annyi iránymutatást kaptam, hogy eredeti ár 70%-ból induljak ki eleve.
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
fattyu
veterán
ez egy csodálatos este.
mindkét rendszer patikán megy, bőven a pixel scale alatt vezetve.
A hd11 most teszteli a kihuzat focusert. Viszlát mirror flop. Patikán működik. Af is. most tesztelődik az l ultimate ezen. ígéretesen néz ki.
A rasa meg csak teszi a dolgát.
minden ketyeg ahogy kell, pedig fújdogál a szél.
annyira örömteli hogy megittam az év első sörét is
-
kuyarashi
őstag
Vazze az innenső az utcai áramról megy?
Az utca megy a napelemekről...
-
norbert1998
nagyúr
-
.mf
veterán
A körülményekhez képest tök jó!
Én tegnap inkább a telihold-keltét fotózni tekertem el (élet: citrom -> limonádé), erre az egész nap szikrázó tiszta ég (és dögmeleg) után nem felhős, fátyolos förmedvényként, formátlan fényes foltként feszengett? "F@szom" felkiáltással, fotótlanul fordultam... haza (kifutottam az alliterációkból
) -
fattyu
veterán
-
fattyu
veterán
A cucc a hód meg az astrosün
-
fattyu
veterán
Nem olyan gaz. Eddig lekopogom. Backfocus olyan .1mm hiba van szerintem. Tilt is pici. Ezekre kényes. Kabelvezetot nyomtattuk íves. Alig van diffrakcio. 2600duo ment rá. Nem takar ki többet mint a sajátja. Mirror flop nincs. Majd csinálok kollimacio meg tilt kényszeres nullázását de majd ha a torony elkészül. Addig a talajrol jó ez is.
gamma cassiopeia a fényes csillag. Majdnem alnitak. Ennyi diffrakcio nekem teljesen belefér. (12 percnyi adat kiváncsi volt ic63 al mit kezd a rasa. Ez is botrány halvány célpont telihold mellől broadband )
Külön rasa. A hyperstar szerintem ( az én peldanyomon tuti biztos) életképtelen. Az a mirror flop ami f7en pokollá tette az életem f2n …
-
fattyu
veterán
"Vadász, vadász, sz*pni jársz ide"

Kemény. A HD11-hez Starizona Hyperstar, vagy egy teljesen külön RASA? A kábelezéssel lesz feladat. Pont nemrég láttam valahol egy RASAhoz készült olyan "kábelvezetőt", ami egy nyák-lap (így sok madzag helyett csak a vékony nyák-lap van a fény útjában), és távolabb van a távcsőtől, így szinte nem is voltak diffrakciós tüskék. Azonban már nem emlékszem ki csinálta és hol láttam...
Milyen kamerát tettél rá, mekkora kitakarás fér bele?Nem olyan gaz. Eddig lekopogom. Backfocus olyan .1mm hiba van szerintem. Tilt is pici. Ezekre kényes. Kabelvezetot nyomtattuk íves. Alig van diffrakcio. 2600duo ment rá. Nem takar ki többet mint a sajátja. Mirror flop nincs. Majd csinálok kollimacio meg tilt kényszeres nullázását de majd ha a torony elkészül. Addig a talajrol jó ez is.
gamma cassiopeia a fényes csillag. Majdnem alnitak. Ennyi diffrakcio nekem teljesen belefér. (12 percnyi adat kiváncsi volt ic63 al mit kezd a rasa. Ez is botrány halvány célpont telihold mellől broadband )
-
.mf
veterán
"Vadász, vadász, sz*pni jársz ide"

Kemény. A HD11-hez Starizona Hyperstar, vagy egy teljesen külön RASA? A kábelezéssel lesz feladat. Pont nemrég láttam valahol egy RASAhoz készült olyan "kábelvezetőt", ami egy nyák-lap (így sok madzag helyett csak a vékony nyák-lap van a fény útjában), és távolabb van a távcsőtől, így szinte nem is voltak diffrakciós tüskék. Azonban már nem emlékszem ki csinálta és hol láttam...
Milyen kamerát tettél rá, mekkora kitakarás fér bele? -
fattyu
veterán
-
.mf
veterán
Mi lett az utód? SQA után kíváncsi vagyok, hova lehetne még fokozni. Mondjuk NEAF-on mintha valamelyik gyártó beharangozott volna valami új, még élesebb - és még drágább - távcsövet.
-
fattyu
veterán
78 percnek elmegy broadband + ha ( talán ez a helyes megközelítés az idas heuib szurore) csak teszt kép
-
fattyu
veterán
Askar utód first light. Meg csak teszt jelleggel. Backfocus talált egész közel. Tilt és kollimacio falura elmegy szinten van gyárilag. At kell építenem a kábel kabelezest meg balance nem jó meg de ekkora sikerre nem számítottam.
-
f.lorand
Topikgazda
Pixi is fejleszti a saját Csomagját. Macre a denoise már kijött.
Ez egy elmegy vastagságú adat olyan 16 óra.Minden Ugyanaz a képeken. SPCC Background korrekció és zajszűrés. Élesítés dekonv nincs.
Bal oldal a syqon Prism (60ra levéve mert defaulton nagyon agresszív), középen macről a pixi ML denoise (defaulton) jobb oldal noisex default 90en ( ami amugy szintén túl agresszív) de 5 ös iteration.
Köszi az összevetést, érdekes.
-
fattyu
veterán
Pixi is fejleszti a saját Csomagját. Macre a denoise már kijött.
Ez egy elmegy vastagságú adat olyan 16 óra.Minden Ugyanaz a képeken. SPCC Background korrekció és zajszűrés. Élesítés dekonv nincs.
Bal oldal a syqon Prism (60ra levéve mert defaulton nagyon agresszív), középen macről a pixi ML denoise (defaulton) jobb oldal noisex default 90en ( ami amugy szintén túl agresszív) de 5 ös iteration.
-
f.lorand
Topikgazda
-
kuyarashi
őstag
-
fattyu
veterán
-
f.lorand
Topikgazda
Mindkettő. Az ég kiváló és átálltam Pixinsightra. A Photoshopot már csak a finomításra használom. Ez látszik az utolsó hazai fotómnál is (M82).
-
.mf
veterán
Én az A és a C: tiszta, fényszennyezés-mentes namíb eget jelölném meg, Vágó úr.
A Rho Op egy elég látványos objektum, csak Mo-ról túl alacsonyan van a horizonton. Az Eta Carinae is nagyon látványos déli objektum, itthonról egyáltalán nem látható. Lehet, hogy a feldolgozásban is van változás, de ez a kettő önmagában is elég nagy faktor. -
kuyarashi
őstag
-
f.lorand
Topikgazda
Rho Ophiuchi felhőkomplexum mozaik
Nagyban és cikk: https://fenyeslorand.hu/antares/
-
f.lorand
Topikgazda
Túl lehet tolni ezt is az biztos, próbálok figyelni. De úgy vagyok vele hogy nem lehet minden technológiát megtagadni. Akkor jött nagyon jól mikor a vezetéssel szenvedtem, a csillagokat helyrerakta nagyon szépen. De a generatív AI ról nagyon rossz véleményen vagyok, nem csak asztrofotózásban. Már lassan semmiben nem lehet biztos az ember az interneten, hogy valódi-e...
Én nem azt mondtam, hogy ne használjuk, vagy hogy rossz, hanem azt, hogy simán hozzá tud tenni teljesen valótlan részleteket. Én az ANT-nál tapasztaltam, mikor kipróbáltam, mese volt habbal. De diszkéten értem, hogy sokan használják. Csillagmező korrekcióra egyébként én is, ha ritkán kell.
-
f.lorand
Topikgazda
Figyelmetekbe szeretném ajánlani eddig asztrofotós pályafutásom messze legnagyobb munkáját. A kép 9 db 26 megapixeles mozaik kockából áll, összesen 172 megapixel és a teljes fotó (a linken az is látható) több, mint 100MB a JPG. 57 óra expozíció, másfél hónapon át készült. Az oldalamon élvezhető (6000 pixel széles) illetve eredeti, méretezetlen verzióban is megnézhető. Bortle 1 égről, ezért sima RGB, ahogy jön. Nagyon finoman keverednek a színek, külön érdekesnek tartom a kék reflexióba keveredő emisszió magenta árnyalatát.

-
Krristoof
csendes tag
Túl lehet tolni ezt is az biztos, próbálok figyelni. De úgy vagyok vele hogy nem lehet minden technológiát megtagadni. Akkor jött nagyon jól mikor a vezetéssel szenvedtem, a csillagokat helyrerakta nagyon szépen. De a generatív AI ról nagyon rossz véleményen vagyok, nem csak asztrofotózásban. Már lassan semmiben nem lehet biztos az ember az interneten, hogy valódi-e...
-
fattyu
veterán
Starx alap.
Noise az volt de a prism deep nekem jobbnak tűnik. Jó volna ha nem programot indító script lenne és működne liveview de nekem nagyon erősnek tűnik részletmegőrzésben. cserébe nem olyan sima mint a noisex.
A parallaxról még nem vagyok meggyőzödve.
Nagyon másképp működnek. nagyon másként kell stretchelni is utána. most próbálgatom még. -
f.lorand
Topikgazda
Nem akarlak nagyon elkedvenítleni, de a blurx is simán rajzol hozzá. Nagyon ésszel kell használni, default ne bízz benne.
-
Krristoof
csendes tag
Én használok blurx, noisex, starx-et. Ezekben bízom mert meggyőztek róla hogy nem generatív, de minden mással nagyon szkeptikus vagyok hogy nem-e képzel oda valamit, ami nincs is ott.
-
fattyu
veterán
úúúú
aki sokallotta a blurx noisex árát...
parallax+prism deep. rommá veri a blurx noisex. talán magukkal a csillagokkal ügyesebb a blurx de minden más...
-
.mf
veterán
Én - és lehet sokan mások is a fórumról - már az ilyen rossznak is örülnék

Gratula mindkettőtöknek, konzisztensen magas színvonalat hoztok
Egy bő hónapja nem asztróztam, mert innen (Bp-Csömör határa, B6-7) sajnos nem sok értelme. A legutóbbi bejegyzés után megint nekifutottam, összesen kb 3 óra a Fátyolról. A részletek ott vannak, azonban egy - nomen est omen - fehér fátyol mögött. Sem a fényszennyezés, sem a még alacsony állás (kb 27°-tól 45-50°-ig fotóztam) nem segített a dolgon. Majd ha lesz több időm és magasabban lesz, megint megpróbálom. De a nyáron remélem majd ki is tudok települni kevésbé fényszennyezett helyre.
-
f.lorand
Topikgazda
-
fattyu
veterán
-
fattyu
veterán
-
f.lorand
Topikgazda
A linken írok picit róla egyébként, meg van kép és videó is. De a kérdéseidre: én az Isabison már 3x jártam, 2013, 2014 és 2016-ban. Jól összeismerkedtem a farm tulajdonosával, Joachimmal. Már akkor tervezgette, hogy az addig csak szálláshelyként üzemelő területet továbbfejleszti asztrofarmmá. Ez megtörtént, jelenleg egy kifejezetten csillagászok és asztrofotósok számára kialakított szavannai észlelőállomásra lehet látogatni, érdemes is. Saját felszereléssel csodálatos dolgokat lehet csniálni, áram, sélfogók, déli pólusra állított oszlopok várják a látogatókat, minőségi környezetben. Emellett pedig kialakított a farm egy másik részén (itt több 10 km-es távolságok vannak, a farm magyar megye nagyságú) egy olyan részt, ahol a távvezérelhtő épületek szerkezetkész alapjait adja ki. Én kivettem az egyik ilyen épületet 5 másik emberrel, akiket meghívtam erre a közös munkára. Belül már nekünk kellett felszerelni, a teljes IT és távmenedzsment részt mi terveztük és raktuk össze (egyikünk kifejezetten erős ezen a területen), majd az összes választott eszközzel kiutaztunk és mindent összeraktunk. Most meg már éjjel-nappal megy.
-
5150head
őstag
Kis státusz update: múlt héten fejeztük be a távirányítású csillagvizsgáló telepítését Namíbiában.

Én mindig észlelőcsillagász és asztrofotós voltam, azaz fizikailag is saját távcső mellől dolgoztam. Most már itthonról, Magyarországról indítottam el a rendszert. Ez is fantasztikus dolog, mintha ott ülnék a távcső mellett. Mutatom a monitorom (VPN-en keresztüli távoli asztal eléréssel, hogy pici legyen az adatcsomag, nem képernyő megosztásal). A kameraképekből az allsky kamera és a hőkamera látszik (infrát nem használunk a képalkotás zavarása miatt).

Írsz majd erről a projektről bővebben is? Kíváncsi vagyok a részletekre. Bérlitek-e a helyet, hogy jött a "kiköltözés" ötlete, stb.
-
kuyarashi
őstag
-
f.lorand
Topikgazda
Első képpár a namíbiai csillagvizsgálóból: egy igen nagy felbontású mozaik és egy közeli. Érdemes megnézni itt, mert a nagy felbontás ide nem osztható meg: https://fenyeslorand.hu/eta_carinae/
-
f.lorand
Topikgazda
Ma töltök fel egyet. De nem csak kis távcső van (ezért páros kép lesz).
-
fattyu
veterán
Egyelőre megy dobozba meglátom az utód beválik-e.
Lóránd kíváncsian várom kész projekteket és hogy te mit csinálsz immár kis távcsővel

-
.mf
veterán
Utolsó? Csak nem lecseréled valami másra? Vagy a 11-es EdgeHD mellett nem tartod meg?
Az SQA széria nagyon jó, lehet, hogy hamar meg fogod bánni. -
fattyu
veterán
-
lord_devil
tag
Kis státusz update: múlt héten fejeztük be a távirányítású csillagvizsgáló telepítését Namíbiában.

Én mindig észlelőcsillagász és asztrofotós voltam, azaz fizikailag is saját távcső mellől dolgoztam. Most már itthonról, Magyarországról indítottam el a rendszert. Ez is fantasztikus dolog, mintha ott ülnék a távcső mellett. Mutatom a monitorom (VPN-en keresztüli távoli asztal eléréssel, hogy pici legyen az adatcsomag, nem képernyő megosztásal). A kameraképekből az allsky kamera és a hőkamera látszik (infrát nem használunk a képalkotás zavarása miatt).

Gratulálok a felszereléshez! Kíváncsian várom a képeket.
-
f.lorand
Topikgazda

-
norbert1998
nagyúr
Üdv!
A PC-n próbáltad, ott működött? A gép kínlódása miatt ne aggódj, ha a stackelésen túl vagy, a többi utómunka (ami a Siril erőssége) már sokkal kevésbé megterhelő, a stackelést meg akár ki is szervezheted Deep Sky Stackerbe (én is így csinálom, a DSS sokkal kevésbé helypazarló). Régi gépeken is elfut, csak lassabban. Pl. nekem egy 2020-as leglassabb ULV Ryzen procis laptopon vannak az asztro-cuccaim.norbert1998 "nekem amúgy se jött be az a progi. [...] Photoshop"
Júzer error.
Siril olyanokat megcsinál, amit PS sose fog, vagy csak sokkal nehezebben. Nekem nagy ugrás volt GIMP után, a curves-levels túl durva eszköz, hiába csináltam akár 10 kört is, a stretch sokkal finomabb benne, a star extraction is egy elég hasznos fícsör halvány objektumokhoz. Mint mondtam, extra kezdő vagyok
-
.mf
veterán
Sziasztok!
Most kezdeném az asztrózast, és már az elején elakadtam.
Vettem egy macbookM5 airt, hogy ne a régi pc-m kínlódjon.
Viszont nem sikerült felraknom rá a Sirilt rendesen.
Illetve a progi fenn van, de scriptet nem hív be, nem tölt le. Letöltöttem egy oldalról hozzà, bemásoltam a gyökérbe, de úgy sem latni.
AI val próbáltam okosodni, de az csak körbe körbe fut a hülyeségei mentén, nem nagy segítség. Aztán tutorial videok, de ott ez alapból működik, szóval gondoltam nincs más hátra, fórum.
Ti lettetek az áldozatok! 🙃 HELP!Üdv!
A PC-n próbáltad, ott működött? A gép kínlódása miatt ne aggódj, ha a stackelésen túl vagy, a többi utómunka (ami a Siril erőssége) már sokkal kevésbé megterhelő, a stackelést meg akár ki is szervezheted Deep Sky Stackerbe (én is így csinálom, a DSS sokkal kevésbé helypazarló). Régi gépeken is elfut, csak lassabban. Pl. nekem egy 2020-as leglassabb ULV Ryzen procis laptopon vannak az asztro-cuccaim.norbert1998 "nekem amúgy se jött be az a progi. [...] Photoshop"
Júzer error.
Siril olyanokat megcsinál, amit PS sose fog, vagy csak sokkal nehezebben. Nekem nagy ugrás volt GIMP után, a curves-levels túl durva eszköz, hiába csináltam akár 10 kört is, a stretch sokkal finomabb benne, a star extraction is egy elég hasznos fícsör halvány objektumokhoz. -
Batka 21
újonc
Valami bugja van neki, de nekem amúgy se jött be az a progi. Szóval annak ellenére, hogy a bugot sikerült megoldani - nem tudom hogyan - végül a DSS mellett maradtam, illetve nagy elmosódások esetén a Photoshop verem stack mellett.
Mondom ezt, mint szintén extra amatőr, aki lassan egy éve nem fotózott.
Köszi a választ!😉🫠
-
norbert1998
nagyúr
Valami bugja van neki, de nekem amúgy se jött be az a progi. Szóval annak ellenére, hogy a bugot sikerült megoldani - nem tudom hogyan - végül a DSS mellett maradtam, illetve nagy elmosódások esetén a Photoshop verem stack mellett.
Mondom ezt, mint szintén extra amatőr, aki lassan egy éve nem fotózott.
-
Batka 21
újonc
Sziasztok!
Most kezdeném az asztrózast, és már az elején elakadtam.
Vettem egy macbookM5 airt, hogy ne a régi pc-m kínlódjon.
Viszont nem sikerült felraknom rá a Sirilt rendesen.
Illetve a progi fenn van, de scriptet nem hív be, nem tölt le. Letöltöttem egy oldalról hozzà, bemásoltam a gyökérbe, de úgy sem latni.
AI val próbáltam okosodni, de az csak körbe körbe fut a hülyeségei mentén, nem nagy segítség. Aztán tutorial videok, de ott ez alapból működik, szóval gondoltam nincs más hátra, fórum.
Ti lettetek az áldozatok! 🙃 HELP!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Építő/felújító topik
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- PlayStation rajongók fellázadtak, de a Sony ezt már megjósolta
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Metal topik
- Kuponkunyeráló
- Házimozi belépő szinten
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Milyen SSD-t vegyek?
- További aktív témák...
- CANON EOS R6 VÁZ KB. 8000 EXPO + EF 50MM F/1.8, ADAPTER, 3 AKKU ÉS V90 SD-KÁRTYA
- Canon EOS 7d váz gyönyörű állapotban, tartozékokkal, dobozban
- SD kártyák
- Sigma 150-600mm C objektív + 1.4x Telekonverter TC-1401 Kit ( Nikon ) - Újszerű -
- Vakut választhat hobbihoz, munkához - Nikon SB-700, YONGNUO, Nissin Digital i40
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V130-15IKB I i5-7200U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I W11 I Gari
- Samsung Galaxy S26 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MSI VenturePro 17 AI Gamer laptop -50% 17,3" Ultra 7 155H 16 Magos! 16/512 RTX 3050 6GB FHD 144Hz
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Apple MacBook Pro 16 M3 Pro (2023) 18GB / 500GB SSD Szép állapot, 100%-os akkumulátor (107 ciklu

(az első verziótól még ránézve is agyfrászt kaptam

nagyon jó a kép! Gratula!

Siril olyanokat megcsinál, amit PS sose fog, vagy csak sokkal nehezebben. Nekem nagy ugrás volt GIMP után, a curves-levels túl durva eszköz, hiába csináltam akár 10 kört is, a stretch sokkal finomabb benne, a star extraction is egy elég hasznos fícsör halvány objektumokhoz.