Hirdetés
- Filmek / Sorozatok 2024/2025
- Garasoskodás
- Samsung PRO Ultimate microSDXC 512GB (MB-MY512SA/WW) a Galaxy A5x-be
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Cybertruck Taipeiben
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9207 üzenetére
Dec 6án és karácsonykor ne lézerezz (Miku+rénszarvasok!)
Ez a kit planetáris videókra lesz jó, mehetsz neki a Vénusznak-Jupiternek-Marsnak
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
norbert1998
nagyúr
Na, elkészült a mechanika. Hát, többet szenvedtem vele, mint terveztem, de talán jó lesz már ez. A lézert meg hőlégfóvóval melegítettem a forgástengelyére. Kicsit erősebb, mint ogondoltam. Féltem, hogy 30 mW kevés lett - hát ez rohadt sok. Fényes nappal 200 méterre lévő ház falán még SIMÁN látom A legális vonal elég szürke zóna, rohadtul nem találok róla infót, de ez egy Class 3B. Majd próbálok nem megvakítani senkit vele, emrt szerintem ezzel lehetne már, ha másodperc nagyságrendben kapja jóember.
Illetőleg, próbáltam egy hódfotót, konkrétan kilógtam a harmadik emeleti ablakból az MTO obival, és kattintottam. Ez crop nélküli fotó, csak amit az APSC levág. Végre megjött az M42-NEX adapter, így végre a fókuszgyűrű feliratai is pontosak, tehát a hold pontosan a végtelenjel közepén éles. Már amennyire, mert még mindig koszos az obi belseje.
[ Szerkesztve ]
-
norbert1998
nagyúr
válasz t72killer #9205 üzenetére
Stabil állvány: Hát egy Velbon VS-3 (VideoStativ) állványom van, lehe tvagy 30-35 éves, én azt mondom, ez elég masszív ahhoz, hogy tízszeres ár alatt nem kapok olyat se, mint ami megközelíteni tudja - de azt is tudom, hogy drágábban vannak még sokkal jobbak.
A mostani PC-m szerencsére eléggé friss, kéken izzó hulladék gyintel procival és orbitális fogyasztással, de legalább gyors is mellé. Csak gáz, hogy az i5-öt a gyári boost és max TDP ALATT nem képes egy 280-as AIO 100 fok alatt tartani 20 másodpercnél tovább, pedig moddolva lett azóta a lefogató is.
A rövid idejű sorozatoktól félek, mert nincs silent mód a gépemben, azaz minden kattintás egy redőnyzárást is von maga után. Egy vagy-jó-vagy-nem fotóért nem szívesen dobnék ki ezres nagyságrendben expókat. Viszont, amiket mondasz, mind megjegyzem, felírom, mert ha később lesz olyan gép, lesz rá több keret, ezek mind segítenek a jó irányba vinni a dolgot. Viszont első körben a magam szórakozására csinálom, nem publikációkra vagy hasonló magas babérokra
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9204 üzenetére
Fényerőre utazz, az f/6.3 nagyon sovány pláne ismerkedéshez, az 500as fókusz meg mélyégre már komoly feladat, bolygóra (Juiter holdak, Vénuszsarló, szaturnusz-gyűrű) pedig rövid, arra jobb az MTO-d.
Nagy kérdés, hogy mit szeretnél elérni, mi a cél? Mélyég fotózáshoz kezdésnek egy fix 2.8/180-2.8/200 körüli obi ideális. Sötétebbekkel csak szenvedés van, f/4-en ugyanazon eredményhez dupla hosszúságú subokkal kell operálni, ami tripla nehézségű feladat a mechanikának. Nem beszélve arról, hogy ezek a kicsi fényerős obik tényleg jól rajzolnak és simán lehet, hogy egy 2.8/180-as régi mechanikus nikon jobban előhozza neked a részleteket, mint a 6.3/500 Tamron, hiába pakol az 500-as több pixelre.
szerk: jórégen, amikor volt 4/300-as obim (elég jóféle, AFS nikkor) akkor csináltam 1sec állókamerás sort. Anno még elég gyerekcipőben járt a szoftveres oldal, így nem lett nagy szám, de manapság sztem többet lehet ebből kihozni, csak egy stabil állvány, 1-2sec expókból mondjuk 1000db sorozatban lőve. Ha van nem túl régi asztali PC, az elbír vele.
[ Szerkesztve ]
-
norbert1998
nagyúr
válasz t72killer #9203 üzenetére
Egyelőre a 70-300-as Minoltával játszok, az MTO-t még szét kell szednem takarítani, illetve kell egy normális adapter. Jelenleg a gép hátulján lévő 3D nyomtatott adapter annyira áttetsző anyagú, hogy több fény megy be a gép kijelzőjéből, ami hátrafelé néz, mint a sötét égre fordított objektívből. Mondjuk az már úton van. Aztán maximum eladom, a B terv egy Tamron SP 500 6.3 fix tele, sok évvel ezelőttről, az még jó árban van. Aztán meglátom, hogy akarok-e élni ezzel a bulival. Lehet, hogy csak egy lelkes pár hónapos jelenség leszek mindössze itt nálatok
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9202 üzenetére
Nyilván használtan. Motorral amúgy a pajtaajtó se lesz túl olcsó.
Kérdés mi a cél, mekkora optikát akarsz vezetni? Alapobit, kistelét, v az óriás MTO-t? Elsőhöz nem kell (100db pár sec-es állókamerás sub + stack oszt csókolom), másodikhoz tényleg jó, MTO alá viszont az ilyesmi csak arra jó, hogy pl bolygófotózásnál a látómezőben tartsd a célpontot, mélyég kb ki van csukva. Kapásból jó robosztusra kell tervezni minden miliméternyi erőtartó porcikáját, egy stabil állvány is kell alá.MTO-hoz még pluszban meg kell oldani a PONTOS pólusraállást (kamera + ninával telepített laptop pl, van full manuál mód elvileg) és az automatizált vezetést, ha a nagytelével mégis mélyégre pályázol.
Közben masszívan javallott a cloudynights fórum, youtube, gugli böngészése, h kinek mi vált be hosszú fókuszú akármivel. Az MTO nem egy redcat51...[ Szerkesztve ]
-
norbert1998
nagyúr
válasz t72killer #9201 üzenetére
Az EQ3-nak az a baja, hogy többe kerül, mint a teljes szettem, amivel jelenleg bírok
Viszont ezt a pajtaajtót most durva 10 ezer forintból létre tudom hozni, aminek a jelentős része az elektronika, ami később máshoz is jó lehet.
Illetve az is lehet, hogy az MTO annyira életlen, hogy nem éri meg vele szöszölni
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9200 üzenetére
Amúgy ez is ám csak kisteléig jó szórakozás, a méteres fókuszú MTO-hoz igencsak precíz pajtaajtó kell, autogiuding-al. Minden megoldható persze, csak ezekbe már annyi melót kell beleölni, hogy fényévekkel egyszerűbben kijösz egy használt motorizált, óccó EQ3-al pl.
-
norbert1998
nagyúr
válasz t72killer #9191 üzenetére
Terveztem egy barn-door trackert, mások tervei alapján. Ez elég könnyűnek tűnik, már csak azt kell megkeresni, hol rontottam el Még persze a fából kell kivágni ezt-azt, de a 3D nyomtatni való dolgokkal kezdtem.
Érdekesség, hogy nincs csapágyazva semmi, a zsanér az hengeres szárú csavaron forog, a motor és az anya rész bölcsője csak a műanyagban csúszik, ez utóbbi lehet rosszabb emiatt, hogy műanyag a műanyagon, de majd kialakul, hol kell még optimalizálni.
-
Jim-X
őstag
Szaturnusz a Titannal es az arnyekaval a bolygon. Kb 30 fokban volt, az ADC a maxon
2024/12/06 19:30
Es a Venusz 18:30-kor, szines kameraval
A játék az nem játék!
-
f.lorand
Topikgazda
Ebihalak a csillagtengerben: https://fenyeslorand.hu/ic410/
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9194 üzenetére
áh, ja, a bemozdultakat kukázzák, jogos
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9192 üzenetére
Stackingre én a sequatort használom, nagyon kezdőbarát progi. Megeszi a raw formátumokat, pár klikkeléssel mindenféle hasznos paramétert lehet állítani rajta, stb. És igen, már egy 10db-os stack is ég és föld az 1db sub-hoz képest.
-
norbert1998
nagyúr
válasz t72killer #9191 üzenetére
Remélhetőleg. Majd kell nyomatékot számolni a motorra, mert a szűk keresztmetszer (részben) ő. Illetve az, hogy 0,000694 rpm-mel kell forogjon a behajtó tengely 3200-as microstepping mellett is alig néhány másodpercenként egy impulzus ez.
Viszont, a képeim (mivel kicsit gagyik) nem igazán működtek egyik stackerben sem, ahogy írtam. Viszont találtam a PS-ben olyan funkciót, ami gyakorlatialag auto-alignol. Szerintem ez csak XY eltolást és Z menti forgást tud, de gond nélkül össze stackelte a Milky Way sorozatomat úgy, hogy a kamerát a felénél arrébb vittem 3 méterrel és gyakorlatialg le se állítottam az intervalométert. Ekkor már az Andromedát is megpróbáltam újra, és a difi óriási. A kiindulási alap ugyanaz a AI Denoise-olt LightRoom export sorozat. A Milky shot bal felső sarkán meg ott az Andromeda 16 mm F3.5, 35*30s, ISO1600.
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9190 üzenetére
Jaigen, a képekről nem jött le, h mekkora . Igen, az MTO- hoz elég komoly mecha kell már, akkor is, ha csak 20-30sec subokkal dolgozol.
A trackered ne dobd ki, jó lesz alapobis tejutazáshoz nyáron.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
norbert1998
nagyúr
válasz t72killer #9189 üzenetére
Köszönöm. Sajnos rájöttem, hogy egy idióta vagyok A fenti képeken lévő tracker max egy telefont lesz képes megtartani, de nem a 4 kilós MTO kitet
Szóval back to basics, lesz egyszer egy barn door, aztán majd meglátom, hogyan tovább.
Az OpenStarTracker tetszik például, ha abba elférne az MTO, az király lenne - persze az is lehet, hogy semmi értelme, mert annyira életlen, hogy a Minolta 300 szebb képet csinál. Vagy a Tamron SP 500mm ezeréves sima teleobi, tükör nélkül. -
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9182 üzenetére
Még mozog, de mostmár látod mi van odafenn , hajrá!
-
ati3x
Topikgazda
Nagyon jók a képeid! Így tovább! Azért sokat segít, hogy a jupiter magasan van. Pár éve, ez pont az ellenkezője volt. Akkor a déli félteke élvezte a helyzetet. Itt északon csak pislogtunk milyen Jupiter képek születtek.. Én is készülök a holnap estére. Elvileg lesz egy 3-4 óra derült, és már ennek is nagyon örülni kell...
-
Jim-X
őstag
Kitores a Deli Egyenlitoi Ovon a Jupiteren. Kb. harom hete kezdodott, ha jol tudom Chris Go csinalt rola eloszor nagyfelbontasu kepet. Sajnos a Jetstream egy kicsit szetkente, de azert vallahato
Ja es a cikkem (a nevemet elirtak ):
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
t72killer
titán
-
Jim-X
őstag
Meg egy Mars, 2024/11/30, 5:00:
A játék az nem játék!
-
norbert1998
nagyúr
Végül az Andromeda lett a célpontom, tracker nélkül. Nem lett valami szép.
300 mm, F4.5, crop1.5, 116*10s, ISO8000, a Stack PS-ben egyesével, mert az elmosódott, zajos képeket nem ette meg egyik stacker sem. Javitásként még PS stack előtt mindegyik képet AI Denoise-oltam Lightroom-ban, majd PS stack és Stretch, végül újra LR szinezés.
Illetve a setup. -
norbert1998
nagyúr
Készül a tracker. Nem lett kész a mostani hétvégére...
-
norbert1998
nagyúr
Ez meg a tegnapi setup, még a 35 mm obival, telefonon 30s, ISO1200, RAW és Android Lightroom a hidegben a gép mellett.
-
norbert1998
nagyúr
Tegnap csodálatos idő volt fotózni nyugati országrészen. Ki is próbáltam magam, de csak a 35 mm F1.4 és a gyári zoom 210 F6.3-at használtam. Egy másfél órát kibírt a 3/4-ig hagyott akku. Majd egy kis segítséget kérnék a stacking-ben, mert elég szerencsétlen vagyok benne most.
Amit siekrült, hogy az Orion övet közel olyan minőségben fotózzam le a 35 mm-es portré obival, amit múltkor a 210-re kitolt zoommal siekrült közel egy órás expóval, míg a portré obival kapott max 10 percet Viszont fontos, hogy az APSC szenzorom ebben az öreg Sony-ban nem valami ISO barát, 1600 felett nagyon sok expo kell, hogy tiszta maradjon a kép stack után. A portréssal meg 640-800 ISO mellett is egész jókat lőttem. (tracker nélkül, a rendelkezésre álló rekesszel. )
Összességében elmondható, hogy minden hibát is elkövetek, amit a kezdő asztrósok Tegnap pontról pontra kapkodtam - igaz, részben amiatt, mert egy falu méretű felhő átigyekezett a látómezőmön. Pedig szerettem volna egy Andromedat fotózni, de majd legközelebb, ha lesz tiszta ég.
Ventusky szerintem egész jó erre, hogy hol lesz tiszta az ég hány órakor.
Illetve, megjött az MTO 1100/10.5 obi. Sokkal nagyobb és nehezebb, mint gondoltam Kell egy jobb adapter hozzá, meg egy tracker, és mehet is a buli.
[ Szerkesztve ]
-
Jim-X
őstag
Es akkor egy Mars kep 27/11/2024 hajnalrol.
Igen sokmindent fel lehet ismerni a kepenA játék az nem játék!
-
.mf
veterán
Nájsz
Én már nem bánom, hogy az LX3-on kívül semmi komolyabb asztrocuccot nem hoztam, mert sem a méret-, sem a tömegkorlátba nem fért volna bele, és még az LX3-at sem használom... Tromsoben ritka a tiszta ég, mindig 1.25-2.5 órát megyünk érte, és utána munka van, nincs idő cuccot összeszerelni, beállítani. Majd szabadnapon lehet, hogy LX3 + 24-120 vagy 70-300-zal lövök M42 vagy hasonlót, de egyelőre maradnak a sarki fényes és max Tejutas képek, mélyég-asztróra nincs idő.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
ati3x
Topikgazda
Nooo....
Hozok egy képet. A 200/800-as cuccom sehogy sem akar összeállni, de jött egy derült éjszaka. Nem akartam kihagyni, úgyhogy csatasorba állítottam a kis 80/600-as SW-t. Át is szereltem rá a geminit fókuszirozót. Maga az éjszaka tök jó volt, kb 7 óra expót sikerült gyűjteni, amiből 2 órát fátyolfelhő miatt kidobtam. Igazából a végébe az utolsó negyedben lévő hold is beleronditott kicsit de azokat benthagytam. Így lett majdnem 5 óra 20 perc expó. Valamikor rá kéne duplázni, meg adni hozzá egy kis valódi csillagszínt, de ahogy nézem az időjárást... Na mindegy... Adatok: SW80/600 ED + korrektor, L-enhance, Canon 2000d módositott. 32*600s iso 1600-on. Jó hideg volt, olyan -8 fok, ami jót tett a zajnak valamennyire. Siril + PS feldolgozás:
Ja. és azért is választottam ez az objektumot, amit hívnak Baba ködnek is, mert a sógoromnak ezen a napon született a kisbabája. (A kép november 23.-án készült) -
Jim-X
őstag
Beküldtem az MCSE-nek a képemet, és úgy néz ki benne lesz a következő Meteor magazinban, híres lettem
A játék az nem játék!
-
norbert1998
nagyúr
válasz t72killer #9169 üzenetére
Mindenesetre, a kíváncsiság nagyon hajtott előre, és úgy votlam vele, hogy 20 ezer forintot azért is megér, hogy csak megtapizhassak egy 50 éves orosz ketyerét
A trackeremből kettő típus lesz, az első egy sima protó, ami tényleg csak annyit tud, mint egy MSM Nomad, gyakorlatilag azt másoltam le, és majd szépen parkside akkuról megy az egész vezérlés okosság; akár még a kamera is mehet arról. Arra feldobni egy ballhead-et, aztán uccu neki. Vettem hozzá egy 35 mW zöld lézert, be lesz építve szépen az is.
A base plate este elkészült, elég jónak tűnik. A tegnapi félbemaradt variánson kipróbáltam szépen a welbon állvánnyal illeszkedés menetét, az rendben volt, elég merevnek tűnik a 8 mm majdnem tömör műanyag szerkezet is, szóval sok reményt fűzök hozzá Két egészen túlméretezett, 6005-ös csapágyon forog majd az egész, 3D nyomtató extruder motor fogja hajtani 10-szeres áttétellel.
A második verzió pedig olyan lesz, hogy állvány kb vízszintbe, lesz két tengelye, egy függőleges tengely mentén forgás és egy emelkedés, majd erre a ballhead. GPS, gyorsulásmérő és iránytű alapján magától beáll celestial north pole-ra, aztán követ is rendesen egy gombnyomásra - ekkor már a gps stb jeleivel nem foglalkozik, nehogy az interferencia miatt elkezdjen ugrálni a pozíció. Azt már azért jó eséllyel nem csak műanyagból csinálom majd.
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9166 üzenetére
Amit rögtön tudsz vele fogni:
Jupiter-holdak
Szaturnuszgyűrű
Ha majd szezonja lesz, Vénusz-sarlóMélyégre elég necces, mert a méteres fókusz alá már elég precíz mechanika kell, tracker nem lesz elég.
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9166 üzenetére
Hú, gratu a nagy MTO-hoz. Épp a napokban néztem rá erre a gyöngyszemre ebayen. Több variáns is van belőle, azt mondják, hogy a 10.5/1100 változat a java .
Igen, ez még ED üveganyag és modern bevonatok előtti példány, sajna c5 megsemmisítő teljesítményt nem várhatunk tőle, de ennyiért elég jó bevezető. Amúgy a fókuszálóját annyit lehet tekerészni, hogy a fényútba belefér még egy zenitprizma+30mm körüli okulár páros is, azaz távcsőként is használható!
-
norbert1998
nagyúr
Tegnap elkészült a tracker prototípusom modellje, éjjel kiment volna az első alkatrész gyártása, de valami hiba csúszott a rendszerbe. Viszont jó időben vagyok ahhoz, hogy ujholdig kész legyen minden
Szereztem egy 1100mm/F10.5 objektívet is crop szenzorral az már elég bitang eredményt tud szülni 😁
Mondjuk elesnek nem éles nagyon, de 20 ezer forintért ennyit adnak. Postával. -
-
-
Jim-X
őstag
Ééés akkor dobpergés
Kb 25percnyi adat derotálva és feldolgozva, szerintem még van benne, de mára ennyi futotta
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Végre elérkezett az Éjszaka! Az idei- és talán eddigi pályafutásom legjobb ege volt! Kb 2órán keresztül rögzítettem videókat!
Ez a kép egyetlen egy 50sec-es videóból van, ahogy kijött a Registax-ből.
Kb. 70-80 hasonló minőségű képem van :) Remélem sikerül maradandót alkotnom belőlük!Lorand:
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
f.lorand
Topikgazda
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9158 üzenetére
Rendszer összecsiszoláshoz ideális
-
norbert1998
nagyúr
válasz t72killer #9157 üzenetére
Gyakorlatilalg vehetjük úgy, hogy az első próbálkozásom.
Ma estére csinálok egy Bahtinov maszkot, megpróbálom az Andromedát, de egyelőre csak innen a nappaliból. Meg még szükség lesz végre összerakni a Trackert, de az még egy többnapos procedúra lesz. Újholdig azzal el szeretnék készülni.Nem, ablak nyitva volt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a nappalim nem egy központi helyiség, hanem gyakorlatialg a lakás nagyobbik hálószobája volt,
de 2 embernek nem kell két háló,ezért egy simán ajtóval zárható helyiség.A setup:
Valami 30 éves Velbon állvány, legjobb dolog komolyan mondom. 10 euró volt.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz norbert1998 #9156 üzenetére
Ezen a képen már van infó . Az élességállításon kell még ügyeskedni. Jól értem, h csukott ablak mögül van? Az sajna eléggé betesz.
-
norbert1998
nagyúr
Többek között az M42 a képen.
Sony A5100 APS-C kamera, SEL55210 obi, 210 mm / F6.3. 700*1s. Teleholdkor, alig 1-2 tucat fokra a holdtól.Próbáltam Photoshop-ban stretchelni, de annyira erős volt a fényszennyezés, hogy eldobott tőle majdnem minden egyéb infót stretch közben Szóval egy kis Lightroom-ot kapott csak.
-
norbert1998
nagyúr
Tegnap este próbálkozam egy kisebb sorozattal az Orionba belefotózni. Elég alacsony energiabevitellel viszont, simán anappali ablakból a város közepéről a harmadik emeletről éjfélkor. 700 light lett, most stackel a DSS. Azért ehhez kell vas bakker. Proci 200Watott húzza 20 szálon a falból, SSDD 650 MB/s-kel ir.
Ha lesz eredmény, majd mutatom. -
.mf
veterán
válasz f.lorand #9153 üzenetére
Már vártam mikor jelenik meg itt is Kiváló, mint mindig.
"(tudjátok milyenek most a napok)" - cseréljünk? Itt mióta megjöttem nem volt még tiszta ég (és egy ideig nem is várható, marad a szürke ködös esős vagy havasesős), aurórákért esténként 1.5-2 órákat megyünk (irányonként) a finn vagy svéd határ felé
-
f.lorand
Topikgazda
Az M33 Triangulum centrum ködösségei
Teljes felbontás: https://fenyeslorand.hu/m33_triangulum/
Szeretném folytatni a jól ismert objektumok közelről sorozatom. Az M31 után az M33 központi vidékére hívnálak titeket egy kis barangolásra. A téma roppant érdekes, van néhány igen látványos ködösség, kifejezetten felhívom a figyelmet a kép alján található Orion-köd klónra.Különös egyébként, hogy ugyanezen a részen hogy elfogy a csillagmező és mennyire a ködök dominálnak. Ez nem feldolgozási hiba, így van ott, az okát nem tudom. A kép roppant nagy párában, fátyolfelhők között készült (tudjátok milyenek most a napok), ez adott némi kompromisszumot, de annyira sok a részlet, hogy nem volt szívem ezért félrerakni. Érdekesnek tartom még, hogy a kisebb távcsöves képekkel szemben a galaxis mennyire nem általános kék-lila, hanem a különböző objektumok színe markánsan elválik már ezen a felbontáson.
-
Jim-X
őstag
A linken meg lehet nezni a musort, amugy nagyon erdekes
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Sziasztok! A ma esti Élő Csillagászat műsorban benne volt két Mars képem is Ahogy látom Lóránd képei állandó vendégek, de nekem ez nagy megtiszteltetés volt
[ Szerkesztve ]
A játék az nem játék!
-
t72killer
titán
Burgenlandi kollégák vitték a mai napi pálmát az astrobin-en
(hogy ne kelljen végigklikkelgetni az csillagda honlapját, ha vmi nem akarja: 60 centis Newton csővel cserkészték be).[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Skót totálfelhő-country. Ma reggel már a repjegyeket néztem, hova tudnék innen értelmes összegből 3napra elugrani (ennyi több melós hetembe is belefér), ahol nincs felhő.
Ha van kicsi derült, mire kipakolok rohanhatok is be a cuccokkal, mert ESIK .
-
ati3x
Topikgazda
válasz t72killer #9140 üzenetére
Jól sejtem te is svédben? Akkor megerősítem. Volt 1 derült a napokban. De még mindig szívok a 200-as csővel. Sokáig azt hittem a kollimáció az oka. Most végre belőttem. És még mindig szar a kép egyik fele. Rájöttem, hogy a fókuszirozó a ludas. Emel. Bármit csinálok szétszedtem, próbáltam kihézagolni de még mindig. Gondolkodom mi legyen. Gondoltam valami menetes csavarokkal amiknek a végére ptfe-t ragasztok, és "kikompenzálom". Vagy átrakom a maki newtonról a fókuszert. Ami kb ugyanaz a cucc, de mintha nem emelne annyit.vagy hagyom a 3.14ba, és veszek valami jobb fókuszírozót. Valami valami ajánlat elfogadható áron? Van vmi CYCK aliexpresses cucc elfogadható áron, amiről Cuivnak van yt-os videója. Elvileg egész korrekt darab. Néztem az "olcsóbb" lacetrát is. Nem tudom az mennyire jó. Mert a drágább majd 500 euro...
-
t72killer
titán
Dzsunkagyár (szerencsére nem saját, fb csoport termése):
-
t72killer
titán
válasz popey37 #9141 üzenetére
Igen, lehet a francia kapcsolat lesz a nyerő, kocsival . Mióta a meteorban volt egy cikk a Pic du Midi obszervatóriumról kb 30éve, a Pireneusok az álom, vhogy sose jutottunk el oda.
Kanárin a szahara-szigetek jók télen: Fuerteventura, Lanzarote. Ha jól számoltam, 5 februári vagy szilveszter környéki telelést csináltunk ezek valamelyikén és MINDÍG 80%-ban derült volt. Elég jó B3 ég mind2 szigeten van, Fue déli csücske pedig B2, majdnem B1. nyáron nettó nyaralástechnikai okokból nem megyünk oda, azért egy autós kontinentális akármi olcsóbban kijön a bandának, mint a göbzi.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz t72killer #9140 üzenetére
kanárin nyáron van jo idö, ilyenkor már jön az esö nincs sok tiszta éjjel. nyáron meg az éjjel max 3 ora amikor fotozni is lehet.
átugrasz franciába, ugy clearmond közelébe a hegyekbe, na ott van sötét. elég sürün járok arra, fantasztikus éjjelek vannak nyáron is és nincs hideg. de az alpok sem rossz, a Mount Blanc környéke már 1700m feletti.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
t72killer
titán
válasz popey37 #9139 üzenetére
Seeingről beszéltünk, nem fényszennyről. Igen, a Mo.-i "sötét foltok" teljesen jók mély ég fotózásra+vizuálra sem utolsók . Viszont amikor 0,5"-et alulról kaparászó turbulenciát szeretnél, hogy integess a marslakóknak, az a Kárpát-Medencében nehéz feladvány.
Nem tudom nektek Seeing szempontból pl mennyire segítség a Mátra? (ezt magamnak is kérdezem, mert Macarisztánba innen általában olcsóbb leugrani, mint Kanárira és a mostani Marshoz kishazánk szélessége is teljesen okés).
Kanári nekem amúgy a derült ég miatt kell, itt nyomorékisztánban HÁROM HETE, azaz mióta az üstökfotót posztoltam, EGYETLEN derült este nem volt .
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
A seeing nekem voodoo, a humanoidként, pláne asztrokacat-hegyekkel elérhető seeing meg pláne . Ez esetleg téged érdekelhet a környéken.
La Palma amúgy turistacsillagász barát hely, ha sikerült odajutni műszerestül. Szállás olcsó, ha normális helyen van, rögtön a kertből lehet dolgozni, a vállalkozóbb kedvűeknek pedig jó aszfaltút visz fel a csúcsra, ahol van sötét parkolóhely.
-
t72killer
titán
Kemény, élt (minimum) 400 évet .
Nagyon szép, lassan úgy látom kb megszabadultál a pirított hagymától . Nem hiszem, hogy 11" környékén több kihozható a bolygóból, a Mars-on lehet tudsz majd még csiszolni, főleg, hogy közeledünk. Csak ott meg egyszerre KÉT bolygó időjárásának is stimmelnie kell, mert ha odaát porviharok vannak, akkor is lőttek a Mars-csatornáknak
[ Szerkesztve ]
-
Jim-X
őstag
Es a Jupiter, az elotuno GRS-el, nem lett rossz
A játék az nem játék!
-
Jim-X
őstag
Ma hajnali Mars, mar 9,5" atmeroju, juhuuu
A játék az nem játék!
-
t72killer
titán
válasz f.lorand #9130 üzenetére
Iiigenigen, szépen szemcsésedik .
A publikumnak: ne a fényes kontrasztos csillagokat nézzétek, azok a "mieink", az egész aprócska szemcsék érdekesek, Hubble zoomolható referencia.
Brutális dinamikát igényel a mag környéke.
[ Szerkesztve ]
-
f.lorand
Topikgazda
Hoznék egy nagytávcsöves Andromeda verziót, ami a központi régióra koncentrál. Cél volt, hogy ugyan ne essen be a mag, de látszódjanak a porfoszlányok, illetve az emissziós ködösségek részletesebb megmutatását is szerettem volna megtenni. Ez egy kisebb verzió, az oldalamon fenn van nagyobban, lehet vándorolni rajta.Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
f.lorand
Topikgazda
Amióta megvan a naptávcső, vadászok egy ilyen képre... Már legalább 10 órát rögzítettem szándékosan alacsony napállásnál, mikor van esélyem ilyen hosszú fókusznál arra, hogy a nap előtt éles legyen, ha valami elé repül. Dehát ennek az esélye nagyon kicsi. Tegnap hallom a vadludak hangját messziről érkezni a Balaton irányából. Biztos voltam abban, ekkora szerencsém úgy sem lesz. Aztán visszanéztem a képeket és a vezérlúd pont belevezette a napba a teljes csapatot. A színes változat pedig meleg érzetet ad, de feltöltöttem az eredeti monoban is.
[ Szerkesztve ]
-
norbert1998
nagyúr
Megnézem, köszönöm
Azt az infót kaptam még, hogy esetleg érdemes megpróbálni az eget különvenni és csak azt stackelni, majd rádobni a kép alját utána, mivel annak fényere nagyjából jó.Erre mi lenne az ideális módszer, hogy ugyanott vágjam el mindegyik képet?
Fogok majd guglizni is, még nem tettem -
.mf
veterán
válasz norbert1998 #9120 üzenetére
"DeepSkyStacker-ben brutál sötét az eredmény, Siril-ben szintúgy"
Teljesen normális. A stack után kell stretch. Sirilben az auto-stretch nézetben már látni fogod.
"Fogalmam sincs, mit rontok el, ennek valószínű fő oka, hogy nem tudom, mit csinálok"
Érdemes lenne tutorialokat nézni. Pl. Sirilhez ha jól emlékszem Deep Space Astro a csatorna neve (az ufós arc, Rich) csinált jó, lényegretörő tutorialokat, nekem is onnan származik a Siriles tudásom nagyja.
-
norbert1998
nagyúr
Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert béna vagyok.
Van egy 24x2 másodperces fotósorozatom egy tóparti vendéglőről, amit a hídon állva fotóztam. Szeretném összestackelni de egyszerűen sehogy sem sikerül. DeepSkyStacker-ben brutál sötét az eredmény, Siril-ben szintúgy (de ott legalább Histogram nézetben kinéz valahogy és akár még az is lehet, hogy az ütsököst is látom?, ellenben exportálni azt nem tudom...). Aztán néztem még a Sequator-t, az megeszi a csillagokat és csak a vendéglő marad meg, valamint kb. ezt csinálja a RegiStar is.
Fogalmam sincs, mit rontok el, ennek valószínű fő oka, hogy nem tudom, mit csinálok[link] a RAW fájlokhoz, ha esetleg valakinek lenne kedve ránézni.
Jó eséllyel csak simán túl sötét lett az ég, igaz?
-
ledgeri
nagyúr
ISS chat. by Smarter Every Day
kupolából, Föld háttérrel, ottani gépekről és ott készült képekről// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
.mf
veterán
Abiskoban az utolsó estén volt egy pár órás kevésbé felhős időszak a kp5~6 alatt.
Több kép és szöveg hozzá a Fb-on.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
t72killer
titán
Januárra várható még egy ATLAS üstökös, szintén a déli szélességeket favorizálva - ha valakinek van még télre utazási kapacitása. Mi sajnos elég későn, jan 26án érkezünk Kanárira, erről már lemaradunk
A perihéliuma ezek szt elég rizikós, reméljük túléli.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
A mechának + egyéb gyűrődésálló cumóknak foglalhatsz még egy feladott bőröndöt esetleg. Hazafele úgyse férsz majd el az 1db bőröndbe
Háát, ezt messze nem a versenyért csináljuk, amire rácuppantam a havi kb 1db derült egünket hol elcsípve holnem, már csillióan lefotózták, kb az lenne új infó, ha űrhajóba pattanva hátulról lőném meg a Stephan's quintet-et
Amúgy nem tudom hány hónapra mész, akár még egy szakadt kocsi vétele is érdekes lehet. Busszal vidékisztán nem túl elérhető téma.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
válasz t72killer #9113 üzenetére
A kocsibérlés drága, a buszbérlet olcsó (kb 1 nap kocsibérlés = busz havibérlet), a parkolás még külön mizéria, az egész város 0-24 fizetős, helyek korlátozottak. A busz kb éjfélig jár még a környező falvakból vissza a városba, decemberben fel se kel a Nap, így már 4 körül sötét van - 2015-ben is így oldottam meg.
"Az SA+ék majdnem olyan nehéz, mint az SA GTi"
Nem. Mindkettő megvan, tudom. A GTi sokkal nagyobb térfogatra is (főleg, hogy nekem a SA-hoz kompaktabb házi készítésű ékem van.) Az LX3-mal egyik sem tud versenyezni tömegben, méretben.
A távcső és a GTI tömege-mérete miatt kizárt. Max a 70-300-at viszem, de ha a 10 kiló cabin luggagebe nem fér bele, akkor lehet, hogy azt sem, csak a 24-120-ast - azokhoz pedig elég lesz az LX3, úgy sejtem.
Aztán az is lehet, hogy csak a sarki fényekkel is elleszek, DSO-val nem is fogok sokat foglalkozni. Úgyis a sarki fény a specialitásom, abban tudok olyanokat mutatni, amit kevesen csinálnak, a magyar asztrofotós mezőny nemzetközi összehasonlításban is elég erősFotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
t72killer
titán
Valamilyen formában kocsibérlés? Elég sok kitelepülős kérdőjelre választ ad, bármilyen eszközzel is dolgozz. A humanoidnak is jól esik, ha mínuszsokban beülhet a kényelmes melegbe, miközben kint duruzsol a műszer
Az SA+ék majdnem olyan nehéz, mint az SA GTi, az ellensúly meg amúgy is a tehertől függ, amit ráteszel. Nem figyeltem, ha az SA GTi lábát nem dobtad még ki, akkor ennek legfőbb ideje, és lőj alá valami használhatóbb karbon 3lábat - ezeket neked gondolom nem kell bemutatni.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
válasz f.lorand #9110 üzenetére
Szép élesek a részletek ennél is, meg a másiknál is.
Én meg közben dilemmázok, hogy hogyan tudnék asztrofotózni északra kiköltözve. Mármint a sarki fényeken kívül, DSO céllal. Albit a városban keresek, ami sajnos sokszáz km-es körzetben a legfényszennyezettebb hely, bortle 7. Szóval bármi asztrózás kitelepülős móka lesz, de kocsim nem lesz, legfeljebb csak busz. 23 + 10 kiló poggyászom van, közel fél évre, sok téli cuccal, úgyhogy távcső, SA-GTi sajnos kizárt.
A Minitrack LX3 helyett vigyem-e a Star Adventurer (simát)? A SA + ék + dec bracket + ellensúly már azért jelentős többlet, ezért inkább az LX3 felé hajlok. Viszont annak a szívószálas pólusraállásával talán a 24-120-asnál hosszabbat (70-200 f2.8) sem érdemes vinni.
Tűnődtem kicsit a vezető IMX290C + 30/120 távcsövén, de 2.67° x 1.48° látószögével még szűkebb is, mint a FF + 82ED reduktorral (4.32° x 2.88°), így annál még gyorsabban kijönnek a követési hibák.
Na ilyenkor kezd a Seestar jól hangzani - vagy még inkább a Dwarf3, ami még kisebb, még könnyebb (1.3 kg), van ekvatoriális mód, modernebb szenzor (MX678), és szélesebb a látószöge. Ha majd jó lesz a fizu, lehet rendelek egyet, addigra már talán készlet is lesz belőle - vagy a ZWO kijön egy jobb S50 utóddal...Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
f.lorand
Topikgazda
Jupiter GRS
Egy 45 mp sorozat 700 kockájából.
https://fenyeslorand.hu/naprendszerunkAsztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
t72killer
titán
válasz f.lorand #9108 üzenetére
Okosmindenféle között élve mindíg meg vagyok zavarodva, hogy mi az, ami állítgatja az óráját és mi nem. Slusszpojén amikor a család aprajával nem egyeztetek és ők átállítják a mechanikus órákat a házban, úgyh másnap reggel mindíg első dolgom felnézni a worldtimeserverre, hogy akkor mennyi is az idő .
-
f.lorand
Topikgazda
mf: szépek ismét...
Jim-X: megnéztem a videókat, a 22-es egy korábbi munkája úgy látom. Ez nézelődős tükör (durva lehet) fotózához kell sajnos a nagyon masszív cső és a pontos objektum követés is.Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
.mf
veterán
Már nem emlékeztem, hol tartottam itt a mesélésben, aztán látom, hogy már két kör lemaradásban vagyok...
Lofoten, Haukland és Uttakleiv partja; ezután aurórás rész már csak Abisko lesz, de a kettő között és után is folytatódik még a történet.
... és most, hogy már egy bő hónapja itthon vagyok, vettem jegyet és két hét múlva megyek is vissza De most dolgozni: jelentkeztem sarki fény túravezetőnek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest