Hirdetés
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ldave: New Game Blitz - 2026
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ldave: New Game Blitz - 2025
-
LOGOUT
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.

Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
de ez az optolong L-extreme is halozik egy kicsit, bár engem nem zavar.
-
popey37
addikt
én is löttem egy oriont újév elött: asztrofoto-n fenn van monoban is.
brutál ez a 3nm-es optolong szűrő
meg egy thor sisak
-
f.lorand
Topikgazda
Ha van kedvetek hozzá... a ZWO éves válogatásába került az alábbi galaxis fotóm. Ha tetszik, a ide kattintva (és ott azt kedvelve) tudjátok támogatni a fotót, hogy esetleg bekerüljön a 12 -es szűk mezőnybe, amiből az éves nemzetközi naptár is készül.

-
Krristoof
csendes tag
Végre derült, így igaz a terveimhez képest csak félig, de be tudtam fejezni egy M33 képet, és csináltam egy kicsit szokatlan SHO oriont
Nagyon tetszenek az új szűrők. Főleg az M33-nál jött ki hogy sokkal könnyebb volt hozzá adnom a keskenysávu anyagot a szűrő nélkülihez mint az LeNhance-val. Képekre kattintva elvileg meg tudjátok nézni eredeti méretben a kép adatival együtt astrobinen.
-
f.lorand
Topikgazda
Hegycsúcsok, árnyékok...
Tegnap hosszú idő óta újra ki tudtam menni a csillagdába. Drámai árnyékok voltak az Alpok csúcsai mögött, ahogy a Mons Piton esetében is. A Spitzbergák csúcsai pedig pont a terminátoron ragyognak. Nekem tetszett a Hold arca, ezért teljes képkockában, átlóban belekomponáltam mindent. Nagyban: https://fenyeslorand.hu/naprendszerunk -
fattyu
veterán
érdekes ez a veralux. maradok GHSnél azt hiszem.
rgb datával egész ügyes de narrowband...
-
popey37
addikt
Amikor én meghirdettem, akkor a boltban még 578k volt az ára a HEQ-5 pro goto-nak bordásszijjal, dual fejjel. van hozzá egy stabi 3láb merevitö világitással és g16-os csatikkal árameloszto megy egy pilotakoffer és táp. 420-ra irtam ki, volt a bazárban olcsobb és drágább is. végül 350-be adtam oda. mivel hozzám is használtan került egy csere-bere folytán, nem volt rajta veszteség.
de ha 350-re irom ki akkor lett volna alkudozás és nem kaptam volna érte ennyit.
lement az ára több mint 100k-t a boltban azota, bár a bolti nem bordásszijjas.amugy a bazárokban tényleg el vannak szállva az árak. nemelyik olyan áron adja, hogy párezerrel drágábban ott az uj.
igy most a kitelepülös felszerelésem sulya lecsökkent 40-45 kilorol 20-ra.
-
.mf
veterán
válasz
kuyarashi
üzenetére
Az egy elég jó ár érte, akinek fix helyre megy, van kertje, esetleg távolabb a városok fényszennyezésétől. Nekem Bp közepéről kitelepülősnek a hullám-mecha szimpatikusabb, főleg, hogy a SA-GTi ellensúlyokkal kb ugyanakkora tömegű.
Amikor a ZWO után a Sw 100 és 150i-t is bejelentették, abban reménykedve, hogy az újhullám (
) lenyomja majd a HEQ5 árát, nézegettem az aprókat, de akkor még sorra 400, 420, 450, sőt, 480k-ért hirdették meg őket, ami elég abszurd volt, drágább, mint pár éve újan. Azóta meg már hullámosat is olcsóbban kapni annál. Popey: akkor az még annál is jobb is ár, mint amit én láttam. Alin vetted, vagy közvetlenül gyártótól? Ha még carbon láb is benne van, azon mégiscsak elgondolkozok - egy linket tudnál küldeni?
Mondjuk pont a hétvégén csináltam egy sarkifényes nagyberuházást is, megrendeltem a Viltrox 35 f1.2-t, amíg a black week -20% tart, kicsit túl gyorsan költöm a pénzt
-
.mf
veterán
válasz
popey37
üzenetére
Szerintem itt senki nem lincselne meg érte, már jó ideje hallani a Juwei-17 és társairól; amit én kinéztem BF akcióban, szálítással és 25% norvég áfával átszámítva 370k, otthon meg sokan a használt tákolt HEQ-5-jeiket akarják 400-450k-ért eladni...
Sok szerencsét és tiszta eget hozzá, remélem jól beválik
-
popey37
addikt
nekem most jön hazafelé az AM5 klon, magasitoval és a hozzá valo carbon álvánnyal. cimborámnak már egy jo honapja itthon van. jo kis cucc és elég nagy elörelépés a HEQ-5 után.
a 200/1000-es newtont röhögve viszi ellensuly nélkül. az árát csak privibe irom le, mert itt meglincselnének érte.
-
.mf
veterán
BF akciókkal terveztem nagyberuházást: kínai hullámos mecha, SvBony hűtött 533C, Touptek SV, Gemini EAF. De aztán hallom, hogy olyan gyenge a szezon, hogy a főnök a sarki fény túrák leállításán gondolkozik, s bár ha nem lesz munkám, akkor is maradok még egy ideig sarki fény anyagot gyűjteni, de már a sarki fények is jelentős beruházás (új váz, új obik, videók feldolgozásához új laptop is kell), meg mellette még mélyegezni is nem biztos, hogy lesz kapacitásom. S különben is van már egy SW SA GTi-m és azt se használom, csak a szemem kívánja a komolyabb cuccot. Úgyhogy én idénre eleresztettem az asztró beruházásokat. Max egy 150-500-ast veszek még, az állítólag meglepően jó CA és kóma-fronton; s épp olcsón látok egy régi 300 f2.8-ast is; de egyelőre marad a SA-GTi és fotós felszereléssel asztrofotózás.
-
-
ati3x
Topikgazda
válasz
Krristoof
üzenetére
Örülök hogy bejött! Én még nem rendeltem meg. Kicsit demotivált vagyok.. az elmult másfél hónapban 2 derült volt, de az átlátszóság olyan rosz volt, hogy értelmezhetetlen képek születtek. Szeptemberben, és október elején volt két jó derült, és akkor elkezdtem az M33-at..... De kéne még egy-két jó éjszaka... De így:

-
Jim-X
őstag
Novemberi Jupiter:
Se GRS, se Gallilei hold, csak Jupiter

Ps: Köszönöm Lóránd
-
.mf
veterán
válasz
Krristoof
üzenetére
Igen, én is hallottam már vegyeseket róluk; de a -30~35C hűtés is elég, hogy 25C-os nyári estén -5C-ra hűtse, az amp glow épp csak pár pixel a sarokban, és ha úgyis van máson* is USB, akkor az sem akkora hátrány, hogy a Touptek a majdnem másfélszeres árat megérje.
* gondolkozom rajta, hogy a Touptek Stellavitát is megrendeljem 120k-ért, a laptoppal való hadakozás helyett - tudom, hogy még elég béta fázisú, de mire fél év múlva hazamegyek, valószínűleg csiszolnak még rajta.
-
-
f.lorand
Topikgazda
Nem csak az szól mellette. Igen, nagyobb szenzor, de még emellett 14bit ADC, jobb full well kapacitás, kicsit gyengébb quantum hatásfok, de nem releváns. Ha a két kamera között kellene választani én is az 533-at választanám. A színes / mono témában sem vitatkozom, én is átálltam már a színesekre az utóbbi években a praktikum miatt.
-
.mf
veterán
Makszutovnál akciósan 215k az Svbony Sv605CC, hűtött IMX533C
Erősen gondolkoztam már egy igazi asztrokamera beszerzésén, eddig az 585 volt a kiszemelt (kifejezetten tetszett a qhy miniCAM8, fél kilós pakkban hűtött monó 585 8x szűrőváltóval, de az egyszerűbb feldolgozás miatt inkább a színes kamerák felé húzok, abból is elég jó minőséget ki lehet hozni).
A négyzetes formátum és a nagyobb szenzorméret mellette szóló érvek. Szerintetek? -
.LnB
titán
Sziasztok! Teljesen véletlenül néztem be a topikba, és csodákat láttam! Elképesztő szép képeket csináltok! Teljesen laikus vagyok, nem értek az egészhez, szóval engem aztán könnyű lenyűgözni. Szóval olvasgattam egy kicsit a topikot, és az összefoglalót. Majd az összefoglalóban néztem a linkeket, és láttam, hogy kapni teleszkópokat már 100ezer forint alatt is. És arra gondoltam, hogy a 14 éves fiamnak jó karácsonyi ajándék lehetne. Mert a korosztályához képest, igen csak érdekli az űr, a csillagok.
Valószínűleg nem a topik témája ez, ezért off-ba is teszem. De mi az az értékhatár, ami már egy elfogadható teleszkóp, egy ilyen korakamasz gyerek számára? A bresser.com-on látom, hogy a teleszkópoknak is van sok fajtájuk is, de sajnos mint írtam teljesen laikus vagyok. Előre is köszönöm a segítséget. -
Krristoof
csendes tag
Érdekes színek jönnek SHO-ban. Sokat kell majd gyakorolnom ezt is. De elsőre telehold mellől egy éjjel alatt szerintem nem rossz. 17x300s és 14x600s Altair Ha Oiii; 34x600s Altair SII OIII
-
f.lorand
Topikgazda
Jók az Altair szűrők én már rég használom a párost, ezért is javastoltam mindannyiótoknak. Ugyanakkor már Optolongban is elérhetőek és nincs érdemi különbség a márkák között, mint korábban. Kb ugyanazt tudják. Az L-eNhance nem ez a kategóra, az egy szélesebb modell. Az L-eXtreme és az L-Sinergy ami ezeknek a variánsa. Az Altair áteresztése picit nekem is jobban tetszik, mint az Optolongé, de valójában mindkettő jól szerepel. Alább megtaláljátok, ahol összevetettem őket.
-
Zyrius
aktív tag
válasz
vegyszer
üzenetére
Néhány hónapja, amikor megjelent ez a videó, pusztán érdeklődésből megnéztem. Akkor még nem találkoztam ilyen problémával ezért nem tudtam mennyire fájó tud lenni

Ennyit erre nem fogok költeni, bár ezt mondtam m ár sok más alkatrészre is. Most már tényleg meg kell húzni egy vonalat.Este kimértem, hogy a távcsőhöz képest derékszögben áll-e a kamera és nem. Már szemmel is látszott, hogy túlhúztam a fókuszert, szóval ma állítok rajta kicsit hétvégén pedig letesztelem ha lesz jó ég.
Ha továbbra sem lesz jó, akkor jön Loránd javaslata, ha az sem válik be, akkor majd jövök újra tanácsot kérni

@Krristoof nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataidra! Miután itt beszélgettünk az OSC Hubble palette fotózási lehetőségekről nekem is ez az Altair 6nm került a célkeresztbe (az L-enhance eladó sorba kerül majd) Próbáltam berendelni UK-ból de a rendelés végén azt írja, hogy HU-ba nem szállítanak :/ Majd írd meg a tapasztalataidat a képfeldolgozással kapcsolatban is

-
Krristoof
csendes tag
Megjöttek az Altair 6nm dualband szűrők.
Most próbálom a HA OII -mat, hát a gamma cas csillagon 180s expóval semmi halo.
Telihold mellett is szebb vele egy ugyanolyan expó mint az L-eNhance Hold nélküli sötét égen. A HFR érték 0.5 értékkel jobb mint az eddigi legjobb, gondolom a nagyon keskeny sáv miatt. Eddig elég biztató! Egyébként a német APM telescopestől rendeltem, picit féltem tőle hogy ideér-e, de minden rendben volt 1,5 hét alatt jött meg. Így most végre azt merem mondani, hogy felszerelésben elértem oda, ahová az anyagi lehetőségeimhez mérten szerettem volna. Most már csak ki kell hozni belőle a maximumot. -
vegyszer
addikt
Ha az optikai út nem teljesen merőleges a szenzorra, akkor itt egy videó:
AUTOMATED & Perfect Tilt Adjustment! 🤯 Does it really work? Is it worth it? Wanderer Astro ETAOk, ok. Terméket mutat be az úr (Cuiv, The Lazy Geek). Engem megyőzött. Ha nem SeeStarral koptatnám az eget, valószínűleg egy ilyet beszereznék a csilliárdos szett részeként. itt látható az egyes etapokban a torzulások módját (ebben az optikai rendszerben). A te nygöd is hasonló?
Még szerencse, hogy sose lesz rá pénzem, időm 5 gyerek mellett, hogy ennél több értéket toljak bele. -
Zyrius
aktív tag
Technikai kérdéssel fordulnék hozzátok.
Összeállt az új szett és egy eddig nem látott problémával nézek szembe. Amikor még nem volt meg a mechanika vizuálisan használtam a távcsövet. Kicsit lazának éreztem a fókuszírozót, állítottam rajta jó feszes lett, ahogy akartam.
Hétvégén meglőttem az első képeket és a jobb alsó sarokban nyúlik a kép. Kicsit utánanéztem, hogy mi lehet és valószínúleg "tilt" van a rendszerben amit én hoztam be azzal, hogy babráltam a fókuszírozót.Kérdés: csak az a módja, hogy a csillagos ég alatt próbálom beállítani a megfelelő módon és ezt fotókkal leellenőrizni vagy van bármi egyéb mód arra, hogy ne legyen szenzor dőlésem?
Képet egyelőre nem tudok szolgáltatni csak a kész felszerelésről
Előre is köszi a tippeket / trükköket!
-
válasz
f.lorand
üzenetére
nagyobb nincs?

Nagyon durva, és gratullálok!
Engem valahogy a hold sosem vonzott, sőt, mindig csak zavart, mert minek világít már ott, nem látni a csillagokat.
De ez a kép, eredeti méretbe nézve, és a csúszkákat mozgatva, egy egy területet el tudtam nézni percekig. Nagyon érdekes. 
-
f.lorand
Topikgazda
A fényképre kattintva közel 150 megapixeles holdfotót találtok (helyesebben az ide feltölthető kis változatát), amit 31 darab, 3200mm fókuszon készült, egyenként 8.3 megapixeles kocka ad ki. Az eredeti képet sajnos csak az oldalamon lehet csak megnézni a méretkorlát miatt. A fotó több, mint egy órán át készült, ezért a közben változó légköri nyugodtság (átlagosan jó, 4-es seeing volt) részletkülönbségei értelemszerűen felfedezhetőek. Ezeket teljesen semlegesíteni nem lehet, de az alapos utómunka alatt igyekeztem az ebből fakadó felbontás különbséget minél kevésbé érzékelhetővé tenni, a kép barangolós hangulatát pedig ez nem zavarja meg, ha elfogadjuk, mint szükségszerű adottság. A kép a 300-as Newtonnal készült, mert az ANT épp ráncfelvarráson van. :)

-
f.lorand
Topikgazda
válasz
norbert1998
üzenetére
A progam tükrözi és elfelejtettem jól beforgatni.

-
f.lorand
Topikgazda
Nekem is van nap tegnapról, csak belerepültek...
Animáció itt: https://fenyeslorand.hu/naprendszerunk -
fattyu
veterán
van melóhelyen irodában egy a0 plotter. Vettünk hozzá normális fotó papírt és le vagyok nyűgözve... 5 képem lett kinyomva. Totál vállalható, nem csak ingyen volt felütéssel.
örvendezem -
f.lorand
Topikgazda
válasz
norbert1998
üzenetére
Szép!
-
norbert1998
nagyúr
Naplemente, Rovinj
-
t72killer
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Kicsivel több, mint egy évvel később, ez kisebb csóvát csóvál (vagy még dolgoznom kell rajta...), az este végre kiderült:
C/2025 A6 (Lemmon)
178 állókamerás* expó 0.5-3sec expóidőkkel ISO800 és 6400 érzékenységgel szórakozva. Valszleg van ott még adat, de most megyek aludni
*vmi miatt a sequator nem tudta értelmezni a megfelelően kijelölt mozgó+álló részt, a héten ránézek még erre.
-
f.lorand
Topikgazda
Folytattam az idei nagy munkám, a planetárisok tablóját, ahol 157 óra expóval teljesen méretarányosan 1:1 összevethetőek ezek a varázslatos objektumok. Ide a hatalmas méret miatt nem fér fel, az oldalamon van a teljes verzió (https://fenyeslorand.hu/planetaryproject/) és a részletes leírás is.
-
Krristoof
csendes tag
Sajnos kellett egy új fókuszírozó a távcsőre mert a gyári hát, finoman szólva is szörnyű. Múltkor kiesett belőle három mini csapágy, a velúrba ragadva találtam meg, szerencsére nem esett a főtükörre. Össze vissza nyeklett-nyaklott, egyszer ki is esett az egész cső kamerával korrektorral együtt. Még jó hogy ott voltam és elkaptam. Szóval ati3x javasolt is egy fókuszert, erről több videó is van, csak ugye az előző verzióról. Megkockáztattam és berendeltem. Nem bántam meg nagyon stabil, nagyon finoman jár, hiába feszülök neki nem mocorog el az egész, az előzőt emiatt kicsit félre is kellett jusztíroznom, mert amint beletettem a kamerát elmozdult az egész kihuzatban lévő cső. Na ezt minden irányból rángathatom, húzhatom vagy tolhatom stabilan áll. Más fókuszírozó még nem volt nálam de szerintem megéri az árát, nyilván biztosat csak az éles teszt után tudok mondani, de az biztos hogy milliárdszor jobb mint a gyári SkyWatcher.
Csináltam egy kis videót is róla az egyik ismerősömnek, ha érdekel valakit elküldöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- Path of Exile 2
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- OLED TV topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Pánik a memóriapiacon
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Windows 11
- Háztartási gépek
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- További aktív témák...
- Apple iPhone 12 Pro 512GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- 159 - Lenovo LOQ (15APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, RTX 4060 (ELKELT)
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1 TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

meg egy thor sisak
Nagyon tetszenek az új szűrők. Főleg az M33-nál jött ki hogy sokkal könnyebb volt hozzá adnom a keskenysávu anyagot a szűrő nélkülihez mint az LeNhance-val. Képekre kattintva elvileg meg tudjátok nézni eredeti méretben a kép adatival együtt astrobinen.

Grat!
) lenyomja majd a HEQ5 árát, nézegettem az aprókat, de akkor még sorra 400, 420, 450, sőt, 480k-ért hirdették meg őket, ami elég abszurd volt, drágább, mint pár éve újan. Azóta meg már hullámosat is olcsóbban kapni annál.