Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59963) cigam


cigam
félisten

Laptop gyártók (Acer,Asus) mostanában Endless OS-t tesznek a gépekre. Miért? Miért nem valamelyik nagyobb gyártó(disztribúció) rendszerét?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#59964) Frawly válasza Frawly (#59962) üzenetére


Frawly
veterán

Sajnos a NetworkManager is épp úgy bugos, ezzel ugyan nem szakadozik a Wi-Fi, hanem csak úgy lehal az eszköz. Szóval az Intel modesetting driveren kívül a másik bug is megmaradt, fölöslegesen szaladtam vele egy kört. Most ez vagy az új kernel, új systemd vagy az Arch Linux hibája.

A KDE viszont mégse vészes annyira. 408 megát eszik boot után, igaz hogy gyorsan felmegy. Össz rendszerbetöltési idő 9 mp. körül van, az ekkora DE-nél nem olyan rossz, kb. 4 másodperccel nyújt rá az openboxos megoldásra, és már az f2fs sem érződik lassúnak.

(#59965) b3Ro válasza cigam (#59963) üzenetére


b3Ro
senior tag

En erre tippelnek.

(#59966) cigam válasza b3Ro (#59965) üzenetére


cigam
félisten

Azt én is megtaláltam, de nem magyarázat a nagy márkák behálózására. Amúgy érdekes koncepció, csak letöltöd és működik. Ugyanakkor az áruházon kívül nincs más lehetőség, programtelepítésre.
Érdekes, hogy a wubi-hoz hasonló Windowsba telepítő verziója is van.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#59967) lev258 válasza cigam (#59966) üzenetére


lev258
veterán

Igazából engem kissé megzavar ez a koncepció. Persze sokan letörlik és tesznek fel Windows-t, de azok számára, akik megpróbálják használni, ez egy eléggé zárt platform és ebből következően alig használható. Kicsit nyitottabb ismerős is megpróbálta, de nem bírta sokáig.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#59968) Frawly válasza cigam (#59963) üzenetére


Frawly
veterán

Gondolom van valami megállapodás, hogy az ő rendszerük kerül a laptopokra. Vagy valami együttműködési viszont. Én még nem próbáltam, de nem hangzik jól, hogy csak áruházból tudsz telepíteni.

Folytatva a KDE-s szenvedésem: úgy néz ki dobni fogom. Sajnos nem támogatja már a régi jó átlátszó ablaktémákat, még a Plasma5-ösök közül is sok nem működik. A bezárt progik is segfaultolnak, a Double Commander Qt-t még bezárni sem kell hozzá, segfaultot dob induláskor. Beállításokat sok programnál elfelejti. Így persze, hogy gyors és kevés RAM-ot eszik, ha mindent kivettek belőle.

(#59969) cigam válasza lev258 (#59967) üzenetére


cigam
félisten

Az ismerősődnél hol telt be a pohár?

Próbáltam a grub-ban letiltani a problémás videókimenetemet, de vmi ostree miatt nem megy. Még utána kell olvasnoim mijez.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#59970) Skullwipe válasza Frawly (#59964) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Én csak live modban próbáltam ki az UbuntuGNOME 18-at, de alig ment egy kicsit a videó nézés, egyből eldobta a vezetékes netet (modem+wifi és cat6ethernet cable). Csak egy videó ment youtube-ról, közben irkáltam át azokat a dolgokat amiket kellet meg a netet böngésztem vele. A megoldás ugye ilyenkor, csak lecsatlakozás kötelezően, majd újra csatlakozással újra működik, és ilyenkor már nem lesz gond vele. De magától ezt miért nem tudja megoldani, vagy egyáltalán minek van ilyen gond vele, én sok évvel vissza menőleg használtam linuxokat tesztből nem rémlik hogy ilyen gond lett volna. Teljesen generic kártya pedig a giganet kártya az alaplapon.

[ Szerkesztve ]

(#59971) Skullwipe válasza Skullwipe (#59970) üzenetére


Skullwipe
senior tag

De, hogy folytassam, viszont van ennek ellentmondó tanulságom is. Például, a régi PCI-os Wi-Fi kártyával, nincs egy csöpp bajom se, teljesen megbízhatóan működik, nincs egy gond se, mindig automatikusan felismerik amiket csak próbáltam rendszerek gond és akadás nélkül.

(#59972) taiji válasza Frawly (#59962) üzenetére


taiji
junior tag

Gondolkodtam én is az f2fs fájlrendszeren, de végülis elmaradt, mert találtam egy irományt, ami kifejti, hogy SSD használat esetén használjuk ezt a kernel paramétert: scsi_mod.use_blk_mq=1
Ezután pedig be kell állítani az mq_deadline i/o schedulernek. Ezt kifejezetten SSD-re optimalizálták. És tényleg érezhető a hatása. Legfőképp ha nagyméretű fileokkal dolgozik az ember. Például én torrent esetén mindig úgy állítottam be, hogy előre foglalja be a file méretét. Ez egy 12GB-os file esetén Windows 10 esetén kb 1 percig belassította a rendszert elég komolyan még SSD esetén is (és persze ilyenkor a letöltés is belassult 2-3kbyte/sec-re). Manjaro Linux CFQ scheduler esetén már rövidebb idő volt, de az igazi változás az mq_deadline esetén jött elő. Gyakorlatilag olyan gyorsan kezeli le, hogy max 2-3 másodpercre lassul le, de akkor se jelentősen. Videóvágás esetén is gyorsabb lett.

Taijiquan

(#59973) BoB válasza taiji (#59972) üzenetére


BoB
veterán

Az I/O scheduler fájlrendszertől független.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59974) lev258 válasza cigam (#59969) üzenetére


lev258
veterán

Valahol ott, hogy a rendszer megismerésénél is falakba ütközött újra és újra (akár csak a Grub szerkesztése), meg persze a limitált programkínálat. Rákeres a neten valami szoftverre, talál .deb-et meg ppa-t és nem tudja használni rajta. Szóval a neten ott a sok Linuxos leírás és itt csődöt mond elég gyakran.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#59975) BoB válasza lev258 (#59974) üzenetére


BoB
veterán

Csak flatpak alkalmazásokat lehet telepíteni.

Szóval a kínalat kimerül abban amit a flathub.org weboldalon lehet találni.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59976) lev258 válasza BoB (#59975) üzenetére


lev258
veterán

Igen, tudom.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#59977) taiji válasza BoB (#59973) üzenetére


taiji
junior tag

Igen tudom. Viszont a fájlrendszer váltástól többen írták, hogy ne reméljek nagy előnyt, viszont az mq-deadline-t többen írták, hogy kifejezetten érezhető nagyobb fileoknál.

Taijiquan

(#59978) Rimuru válasza BoB (#59975) üzenetére


Rimuru
veterán

Vagy csak a rendszer melyere kell nyulni, de aki annyira ert hozza azt szerintem instant lecsereli valami ertelmes distrora. :D

Vigyázat, csalok!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.