Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59151) Dave™


Dave™
nagyúr

Ajánlom mindenki figyelmébe top/htop helyett a glances-t, baromi jó. Sokkal áttekinthetőbb, használhatóbb. A linkelt videó bemutatja a lényeget.

(#59152) Slownz válasza Dave™ (#59151) üzenetére


Slownz
senior tag

Nem jó a linked!

(#59153) Dave™ válasza Slownz (#59152) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ja igen, már nem tudom szerkeszteni. Vágd le a https előtti részt és jó lesz. De a lustábbak kedvéért itt van: glances videó.

[ Szerkesztve ]

(#59154) Sonja válasza Dave™ (#59151) üzenetére


Sonja
veterán

#36416-os hozzászólásomban már elég régen felhívtam erre a figyelmet.

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#59155) Slownz


Slownz
senior tag

Hogy valami pozitívat is mondjak, ne csak sírni járjak ide mindig. :R

Kezdem belakni a rendszert, jelenleg így néz ki a kinézet:

A csíkozódós probléma is random megoldódott. Néztem egy videót tök más témában, amiben ezt ajánlották:

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa

Ezt követően ajánlott fel frissebb driver-t a rendszer, amivel már nem jön elő a csíkozás. :C

(#59156) ubyegon2 válasza Slownz (#59155) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Alakul a dolog, már nem csak használható, kezd kinézni is valahogy. :)

Arról a videóban talált ppa-ról csak annyit, hogy ha majd épp nem videózol, nézz be az Ubuntu topikba, vannak benne hasznos infók, az említett ppa például évek óta megtalálható benne. Úgy általánosságban érvényes ez a Linuxos topikok Összefoglalóira.

(#59157) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Ezt a Glances-t én is használtam 2015-ben, de később átálltam a top-ra, elsőre nem annyira, de mégis sokkal informatívabb, persze sokan csak default nézetben használják, pedig tud az többet is .....

30 Linux TOP Command Usage Examples for Monitoring

(#59158) Dave™ válasza Sonja (#59154) üzenetére


Dave™
nagyúr

Jó, nem használtam a keresőt, vedd úgy hogy frissítettem a dolgot :D

ubyegon2: csak ez intelligensen rendez alapból, valamint színezi az érdekességeket. A top azért nem ennyire felhasználóbarát. Viszont az van mindenhol, az is igaz.

[ Szerkesztve ]

(#59159) ubyegon2 válasza Dave™ (#59158) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nekem is sokkal jobban tetszett a glances, csak valami volt vele anno, amiért elhagytam, a top-ot meg default módban +1 T M gombokat lenyomva használom, viszont valós idejű folyamatokra nemrég találtam az nmon-t, ha nem ismeritek, érdemes megjegyezni, csekkoljátok le, még jól jöhet!

Valami függőségi probléma volt a glances-szel anno, úgy emlékszem......

[ Szerkesztve ]

(#59160) Dave™ válasza ubyegon2 (#59159) üzenetére


Dave™
nagyúr

Manjaron simán települt, de gondolom kitaláltad ;] Vannak hozzá modulok, amikre rá is kérdezett nálam telepítésnél, pl. hdtemp stb. Lehet ott volt neked gond anno. Az Octopi ezeket baromi intelligensen lekezeli.

(#59161) 0xmilan válasza ubyegon2 (#59159) üzenetére


0xmilan
addikt

Felraktam most en is... a glances-nek csak python3 kell, ami szinte minden gepen ott van. Nekem most semmi uj fuggoseget nem telepitett hozza.

[ Szerkesztve ]

(#59162) Heeken válasza Dave™ (#59153) üzenetére


Heeken
tag

Tökéletes. :P :R

(#59163) ubyegon2 válasza Dave™ (#59160) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Volt tippem rá, hogy Manjarora simán felmegy! 🙂
Telepíteni tudtam Mint-re meg futott is egy jó ideig.

milangfx
Valóban, valami py dolog volt, ami valami mással akadt össze.....de ez 3 éve volt, lehet most minden ok lenne vele, már nem telepíteni fel minden Vackor, hogy agyonkutyulja a rendszert.

[ Szerkesztve ]

(#59164) Dißnäëß


Dißnäëß
veterán

Sziasztok,

live disztrorol (debian, ubi..) szeretnek sw raid-et mount-olni es hasznalni ugy, hogy titkositom a hdd-ket. Ez menne is alapbol, csak a particiok legelejen van egy azonosito, par bajt, ami elarulja, hogy az ott egy titkositott particio ami kezdodik. Jol tudom ?

Szoval a gep futtatasa kozben boot vegen, mar osszerakva a logikai meghajtokat es mindent, nagyon barom dolog ezt a par elso byte-ot eltenni egy txt-be (vagy szimplan megjegyezni) es /dev/urandom-bol felulirni ?

A cel az lenne h egy minimum 2 diszk-es sw raid (mdadm) array-em legyen mondjuk raid 1-ben es ha a gepet kikapcsolom v lehuzom az aramot, reboot-olom, stb, teljesen random adatnak latsszon mindket diszk, mintha szuz lenne meg (bar az nullas, mindegy). Semmi utalas se titkositott particiora, se semmire. Buta ures hdd-nek lassa egy Gparted vagy akar egy Windows is.

Es amig nem ir rajuk senki :) addig par parancs utan, amit hajlando vagyok bepotyogni neki minden boot-nal (nagyon ritkan lenne reboot vagy power off) szepen fel-mount-olgatom a feloldott array-t, partitiokat, titkositast es hasznalom.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#59165) Dißnäëß válasza Dißnäëß (#59164) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Talan rovidebben:

1. teljes hdd titkositas eseten van-e meg titkositast kovetoen is adat titkositatlanul a legelejen (vagy barhol mashol?). Ha igen, -> 2. Ha nem -> Nincs tobb kerdesem.

2. Ezeket boot utan felul lehet-e irni (csak az azonosito par bajtot ovatosban) mikozben a rendszer el es virul ?

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#59166) ALFA válasza Frawly (#59085) üzenetére


ALFA
senior tag

Pendrájvon van minden telepítőm egy jó ideje.
Szerinted, ha menne usb-ről, nem csináltam meg volna meg már régen?
Érdekes a hozzáállásod. :F

[ Szerkesztve ]

Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?

(#59167) Frawly válasza Slownz (#59145) üzenetére


Frawly
veterán

Látnia kell a Transmissionnek a fájlokat. Ha állandó csatolás, akkor felcsatolódik az általad kért /mnt/Films-re. Lehet most az zavart be neki, hogy átírtad csupa nagybetűs FILMS-re, és mivel Linux alatt számít a kis/nagytebűk különbsége, ezért nem találja a fájlokat.

Olyan nincs, hogy F meghajtó, úgy csak a Windows nevezi, de még ott is adhatsz neki másik betűjelet. Igazából a 3. merevlemezed első partíciójáról van szó, ami 1 TB. Ha felcsatoltad az /mnt/Films-re, akkor onnan éred el, amit ide írsz, az Windows alatt is látszódik az F: meghajtón. Azt viszont nem javaslom, hogy /media/user/Filmsre is csatold, csak kevergetni fogod. Jó az /mnt/Films, ide legyen csatolva, és a Transmissionnek is ezt add meg alap letöltési mappának, meg a seedelendő torrenteknél újra be kell állítanod az elérési útját. Azt nem értem hogyan csatoltad állandóra, az /etc/fstab-ban nem látom.

(#59168) Frawly válasza ALFA (#59166) üzenetére


Frawly
veterán

Azt írtad QC60. Megnéztem, ez a Compaq laptop a gyári specifikációk alapján alapkiszereltségben DVD ÍRÓVAL, és egy rakás USB2-es porttal kellett érkezzen, és mivel 2009-es gép, bármiről kéne tudnia bootolnia. Nekem már az furcsa lenne, ha az összes USB rossz lenne rajta, mert ha tönkre is megy rajta 1-2, az oké, de hogy az összes beadja a kulcsot, az már elég kuka közeli alaplapot sejtet egymagában, erre rájön, hogy valahogy CD OLVASÓ került bele, ami szintén rossz. A floppynak elvileg nincs benne hely, ha benne van optikai meghajtó is, USB-n nem tudod csatlakoztatni, mert arról azt írtad rossz. Ez így totálkáros gépnek tűnik, már azt sem értem, hogy a Windowst hogyan szögeltétek fel rá, gyári helyreállító partícióról?

Utoljára 486-os és P1-es laptopokban láttam CD olvasót, P2-P3-as laptopok már vagy CD íróval vagy DVD olvasóval jöttek. Az is gyanús, hogy elmondásod szerint egyetlen gép, így a PXE hálózati boot sem játszik, ez is nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy egy mai háztartásban csak egy olyan laptop legyen az egyetlen gép, aminek az összes I/O-lehetősége rossz az Ethernet portot leszámítva. Így meg ki vannak lőve a bootolási lehetőségek. Az egyetlen járható út, hogy kértek kölcsön valahonnan egy laptopot, és azzal összehozzátok a LAN bootot, vagy kiveszitek a HDD-t és arra telepítetek egy másik gépben Linuxot.

[ Szerkesztve ]

(#59169) Frawly válasza ubyegon2 (#59121) üzenetére


Frawly
veterán

Fél nap a tököm. Ez a faszi lenyomja neked kézzel (mindenféle script nélkül) 6 percben a pure Arch installt, úgy, hogy nem is siet. Az első másfél perc nem számít, mert csak fontot telepít, hogy a nézők lássak a betűket a terminálban. Kemény a fazon, mint a kád széle, harmadjára sikerül is neki minden, de mindenféle vim-es varázslást is belevisz. Természetesen UEFI-boottal, hogy haladni tudj a korral :D

Igaz hostnevet, lokalizációt, időzónát, időfrissítést, hálózatot nem állít be ebben a tutoriálban (de vannak neki teljesebb telepítős videói is), de azok sem bonyolultak, legyen még egyszer 6 perc… ha tudod mit csinálsz és csináltad már :DDD

Persze ha megnézed a többi archos videóját, akkor itt segít neked feldobni a Cinmanó helyett dwm-et, jó kis fullos ablakkezelő, tele mindenféle funkcióval és csilivilivel :DD De néhány perccel hosszabban bemutatja az Arch telepítését titkosított partícióra is.

Jól megkommenteli az alternatívákat is, netctl a hülyéknek való, encrypt mkinitcpio hook helyett, csakis sd-encrypt (systemd encrypt), ami persze nem bootol neki. Archon van a fószer, mivel szegény ember, vízzel főz, se Windows-licence nincs pénze, se erőforrásai Cinmanót futtatni, ilyen NVMe SSD-s Macbook Pro (említi valamelyik videóban hogy jutányos 3000 dollárért vette), Thinkpad 460, 480 (pont a napokban vette), X1 Carbon többféle generációi típusú gépekkel sínylődik, spórolnia kell, hogy a 4 mag / 8 szálas i7-es proci ne melegedjen túl neki, meg a 16 giga RAM-ból se menjen túl sok pocsékba. Néha a pacman sokat elszüttyög neki, 20 MB/sec-kel vánszorognak le neki szingapúri nettel a csomagok, és az SSD is nehezen emészti a dolgokat. Szóval annyiból rokon lelkek vagytok, hogy ő is csak laptopra akar valamit, ami siklik, meg ő sem akarja, hogy a 60 fps-ses 4K videók meg a Flash-játék akadjon neki Chrome-ban :DDD Lehet még a fenti kollégának is segíteni tud, mert a CD olvasója neki is el van romolva, csakis Sandisk Extreme USB-s pendrive-ról telepít, aminek a kitolható csatlakozójával rendkívül szeret kattogni, ha ki van húzva a drive.

[ Szerkesztve ]

(#59170) ubyegon2 válasza Frawly (#59169) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez nagyon jó volt, kissé szarkasztikus, de így reggeltájt nagyon üt. :DD

Az ilyen videókat mindig imádom, mikor valaki a harmad képernyőn magát mutatja, de az írás nem igazán látszik, pedig az lenne a lényeg. Mindenesetre nagyon ügyes a faszi, én nem vagyok ily ügyi. Meg ekem tényleg elég kiöregedett gépparkom van. :K (ami részben alkalmas lehetne UEFI-re, de mivel csak az egyik, így aztán.....)

Slownz a működő FSTAB-ról nem rakott be képet, talán azért nem látod. Ott az lett megkavarva, hogy létrehozta az mnt-ben is a films mappát. Ha már létezett Win alatt a Films mappa, akkor az a gép a /media-ba csatolja, így azt az elérési utat kell neki is megadni. Korán van még neked is úgy látom. ;]

egy mobilvinyót most rádugtam a gépre és a mount -l parancs egyértelműen fogalmaz:

/dev/sdc1 on /media/ubyegon/Új kötet type fuseblk

[ Szerkesztve ]

(#59171) zoltanz válasza Dave™ (#59153) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Üdv!
Köszi, tényleg jó kis app. Jobb kétszer mint egyszer sem. Grafikonokat nem tud?

Slownz

Csinos desk, nekem a mappa ikonok színei kicsit rikítóak.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59172) Dave™ válasza zoltanz (#59171) üzenetére


Dave™
nagyúr

Terminálban? Minek? Amúgy nem.

A mappa ikonok tényleg elég rikítóak, ez a Papirus alapértelmezése, de van benne többféle is, nálam ezért lett a sárga.

(#59173) zoltanz válasza Dave™ (#59172) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Minek? Minek van két orrlyukunk? :DDD
Amúgy ez a gtop jó lenne, de Dibiönhöz csak Sid tárolókban van..

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59174) Dave™ válasza zoltanz (#59173) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ha ilyet szeretnék, ott van a beépített rendszermonitor (Ksysguard), annál legalább nem izzadságszagú a grafikonos megjelenítés :) A terminálos alkalmazások szerintem jobb, ha megmaradnak funkcionálisnak, mint fancy-nek.

(#59175) Cifu


Cifu
nagyúr

Hoi!

Van ugye egy Linux partícióm az SDA1-en, ez szép és jó, de gyakorlatilag majdnem 1 TB helyet foglal, és nem értettem miért. A neten keresgélve az ncdu volt javasolva arra, hogy a linux partíción belül a méretekre fényt derítsek egyszerűen, ez ezt hozta ki:

Ez szerint a media könyvtár a ludas a hatalmas méretért, ide vannak berakva ugye a Samba-val megosztott meghajtók.

A tervek az, hogy a linux partíciót SSD-re költöztetném... de ehhez a méretét először le kellene zsugorítani. Ennek jelenleg a media könyvtár akkor a kerékkötője, de nem teljesen értem a mechanizmust, hogy a linux partíción miért foglal el ekkora helyet a media, ha egyszer oda csak a samba megosztás miatt lett felmountolva három másik HDD. Talán valami cache lenne használatban, vagy mi a répa? :F

Hogy tudnám biztonságosan megoldani a partíció zsugorítást? Először lelövöm a SAMBA-t, unmountolom a meghajtókat, törlöm a media könyvtárból a könyvtárakat, és utána nekieshetek egy live linuxról gparted-el?

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#59176) zoltanz válasza Dave™ (#59174) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Mondjuk az általad ajánlott kiszinegetősmegoldás is praktikus, de a grafikus ( torta diagram) info pultot az agyam gyorsabban feldogozza, elsőre is átlátható. Minek két appot használni ha egyben is megoldható?

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59177) Dave™ válasza Cifu (#59175) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ez teljesen normális, nálam pl. a home/david/NAS alá van becsatolva a NAS NFS-en, és 2+ TB a mérete, vagy a mnt alá a második HDD, az közel 2TB, és az OS egy 256-os SSD-n van. Amint lecsatolod eltűnik a foglalás.

zoltanz: értem hogy miért jó a diagram/grafikon, de grafikus környezetben (amikor ezekre tényleg szükség lehet) van rá jobb megoldás is, mint egy terminálos alkalmazás. Ha meg konzolban vagyok, akkor a glances-féle megközelítés praktikusabb szerintem, és sokkal több információ látszik egyben, mint a karakteresen megoldott grafikonokkal. Ez kicsit olyan öszvérmegoldás szerintem.

Mert grafikusan vannak sokkal jobbak, konzolban meg nem elég informatív. Minek használsz pl. Nano-t meg Libreofficet is? Kb. ugyanaz a kérdéskör.

[ Szerkesztve ]

(#59178) Cifu válasza Dave™ (#59177) üzenetére


Cifu
nagyúr

Köszi, csak nem értettem, hogy az SDA1-en miért foglal helyet a media könyvtár, amire az SDB1, SDC1, SDD1 van felcsatolva.... :F

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#59179) lev258 válasza Cifu (#59178) üzenetére


lev258
veterán

Gondoljuk át.
Ha megnézed egy könyvtár méretét, akkor elkezdi összegezni a benne és alkönyvtáraiban levő fájlok méreteit. Ha van egy felcsatolt meghajtód, az a könyvtár hierarchiában egy alkönyvtárként van jelen. Tehát összegzéskor ugyanúgy számításba veszi. Ez kicsit a "Linuxon minden egy fájl" koncepció hozadéka (a másik meghajtó is). Vagyis amikor méretet nézel, tudnod kell, pontosan mit nézel.
Windows-on egy látszólag független objektumként van jelen minden meghajtó. Ebben különbözik. Linuxon viszont nagyon hasznos tud lenni ez a dolog, pl. symlink.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#59180) ubyegon2 válasza Cifu (#59178) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez egyszerű és gyors lemezhasználati elemző, amely arra szolgál, hogy megtalálja mely könyvtárak vagy fájlok több helyet foglalnak el akár helyi, akár távoli rendszereken. forrás

Mivel nem csak a helyi meghajtókat vizsgálja, így meg tud lepni. :)

Akár a df --si parancsot is használhatod, az csak a helyi meghajtók méreteivel sokkol.

(néha ügyesen elő tudtok ásni amúgy igen hasznos, csak kissé más célú segédprogramokat) :D

lev258 meg leírta az értelmezés részt.

[ Szerkesztve ]

(#59181) zoltanz válasza Dave™ (#59172) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Értem, amúgy jól néz ki asztal. Vágólap kezelő néha nagyon jól tud jönni, sokáig vissza kereshető benne a tartalom. :K

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59182) Cifu válasza lev258 (#59179) üzenetére


Cifu
nagyúr

Attól tartok problematika van a problémám megfelelő prezentációja terén...

Szóval a gpartedben is közel 1TB méretű a lefoglalt (used) területet mutat. A lenti hsz lényege, hogy mire is használja azt a területet....

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#59183) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Wine-vel próbáltam gksu-val is elindítani egy Win-es böngészőt (ott működik), de hibát ír: Szembekerült egy komoly problémával, szükséges bezárni:
Pastebin log

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59184) Rimuru válasza Cifu (#59182) üzenetére


Rimuru
veterán

Alabol ha particiot akarsz atmeretezni akkor biztonsagos megoldas az hogy live cd-rol csinalod, ott pedig olyan problemad sincs hogy mast ala felcsatolta amit beleszamolna.
Szoval a lenyeg nezd meg live cd-n es ott csokkentsd a meretet.

zoltanz mar alapbol azt nem ertem hogy miert akarsz barmilyen bongeszot gksu-val inditani?

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#59185) lev258 válasza Cifu (#59182) üzenetére


lev258
veterán

Mutass egy képet róla, illetve tisztázzuk, hogy akkor miről is van szó. Csatolj le minden egyéb meghajtót, csak a kérdésed lemezt lássuk, azon mit mutat a mappánkénti megoszlás.
Nekem még nem volt olyan rendszerem, ami ennyit elfoglalt volna.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#59186) zoltanz válasza Rimuru (#59184) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Először simán indítottam, egyébként néztem 64 bites Debian-ról is, de ott hibaüzenet sincs. Azért köszi.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59187) Rimuru válasza zoltanz (#59186) üzenetére


Rimuru
veterán

Amugy van ennek egyaltalan 32bites valtozata?
a gksu-t pedig komolyan mondom, nincs szuksege semmilyen mertekben root jogokra

Vigyázat, csalok!

(#59188) zoltanz válasza Rimuru (#59187) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Elvileg 32 bites az UC Browser mert az x86 könyvtásrba települ.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59189) zoltanz válasza zoltanz (#59188) üzenetére


zoltanz
nagyúr

64 bitesen fel kellett még rakni a Wine32-őt, de ezzel is negatív. Ez kellett hozzá:
dpkg --add-architecture i386
sudo apt update

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59190) lev258 válasza zoltanz (#59189) üzenetére


lev258
veterán

Na jó. Tisztázzunk pár dolgot.
A Wine nem Windows. Bizonyos programok futnak vele, de nem várható, hogy bármi csak úgy menjen. A Wine oldalán meg lehet nézni, mi megy biztosan. Ha 64 bites rendszerre telepítesz Wine-t, akkor alapból 64 bites wineprefix-et hoz létre (kvázi 64 bites Windows környezet). Bizonyos szoftverek a Wine saját fejlesztői szerint jobban mennek 32 bites wineprefix-szel, így erősen ez ajánlott. Viszont könnyű létrehozni és semmi köze az architecture-höz. Az arra való, hogy natív 32 bites csomagok is felkerüljenek a 64 bites rendszerre, mert egyes 32 bites szoftverek igénylik.
Másik dolog. gksu-t SOHA ne használj ész nélkül.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#59191) zoltanz válasza lev258 (#59190) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Persze ezt tudtam, tisztában vagyok a gksu funkciójával. Valahogy tesztelni kell.
Amúgy végre egy böngésző 2018-ban ami számomra tartalmaz mindent, beépített reklámszűrő stb.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59192) Rimuru válasza zoltanz (#59191) üzenetére


Rimuru
veterán

brave?

Vigyázat, csalok!

(#59193) Dave™ válasza zoltanz (#59191) üzenetére


Dave™
nagyúr

UC Browser? Bátor vagy. Gksu-val meg főleg. Nézz utána hogy áll security és privacy terén. Egy reklámszűrőt bármely normális böngészőn fél perc telepíteni.

A Chrome alapúak is hazatelefonálnak egyébként a Google-nek, a Vivaldi az egyedi üdítő kivétel, azt szépen megpatchelték (legalábbis amiről tudtak/amit felfedeztek).

(#59194) zoltanz válasza Dave™ (#59193) üzenetére


zoltanz
nagyúr

"Nézz utána hogy áll security és privacy terén"

Köszi! Ennek hol lehet utána nézni?
Majd vigyázok, ezen is csak az előugró reklám védelem aktív alapból, viszont bekapcsolható az Ad Block az oldalakhoz. Amúgy iOS-en már fél éve használom.

Wikipedia szerint a 3. helyen van: [link]

colomb2

Gorcső alá veszem a brave is. :R

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59195) Cifu


Cifu
nagyúr

Köszönöm szépen mindenkinek a választ, azt hiszem felfedtem a titkot. :)

Az történt, hogy mikor másoltam a meghajtók között, egyszer úgy másolhattam a \media\cifu\WDGreen meghajtó mappájába, hogy az sdc meghajtó (alias WDGreen) nem volt mountolva. Így aztán a fájlok az sda meghajtó \media\cifu\WDGreen mappájában voltak valójában.

A történet happy enddel zárult, nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget. :R

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

(#59196) Dave™ válasza zoltanz (#59194) üzenetére


Dave™
nagyúr

Például rákeresel? Személyes javaslatom amúgy a Vivaldi, szépen megpatchelték a chromiumot, pakoltak bele egy rakás plusz fícsőrt is, és szépen testreszabható. Plusz az a Jon von Tetzchner van mögötte, aki az Operát is alapította.

szerk: Nem azt írtam, hogy nem használják sokan az UC browsert, elvégre kínai fejlesztés, most is az Alibaba tulajdonában van. Ha neked nem fontos nekem sem az, hidd el, csak jeleztem, hogy érdemes utánaolvasni.

[ Szerkesztve ]

(#59197) Rimuru válasza Cifu (#59195) üzenetére


Rimuru
veterán

Hat igen, ha fole van mountolva valami akkor az elrejti az ott levo tartalmat.

(#59194) zoltan: a market share nem jelenti azt hogy jo is (es biztonsagos, stb), sot az igazan jo dolgoknak alacsony szokott lenni a felhasznaloi bazisa (vannak errol tanulmanyok ha nagyon erdekel rakereshetsz)

Dave: es a vivaldi is hazatelefonal. :DDD

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#59198) jackal79


jackal79
aktív tag

Sziasztok! Szokatlan problémában kérném a segítségeteket. A laptop egy HDMI kábellel van összedugva a monitorral. Tegnap este széthúztem, mert a laptopot máshol használtam, ma viszont arra lettem figyelmes, hogy a monitoron nem jelenik meg a kép. "HDMI NINCS JEL" felirat jelenik meg. Kicseréltem a kábelt, de a probléma nem szűnt meg. Próbáltam azt is, hogy a laptopot HDMI kábelen keresztül a TV-vel összekötni, de ott is azt írja, hogy nincs jel. VGA-val nem tudtam kipróbálni, mert nem találtam itthon VGA kábelt. Azért itt próbálkozok előszőr, mert vmi szoftveres problémára gyanakszom.
Linux Mint 18.3 Cinnamon 64-bit rendszer fut a laptopon.
Ez fogad jelenleg összedugott állapotban:

Nincs vmi ötletetek?
Köszi!

(#59199) lev258 válasza jackal79 (#59198) üzenetére


lev258
veterán

xrandr mit mond, amikor rá van dugva?
Live alól nézted?

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#59200) jackal79 válasza lev258 (#59199) üzenetére


jackal79
aktív tag

Szia!
Ezt látom:

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.