Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59451) Frawly válasza Bici (#59441) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, végül is Debian alatt is mindent meg lehet csinálni ugyanolyanra. Épp úgy fel lehet építeni az alapoktól minimum netinstallból. Csak sokkal régebbi lesz az összes csomag, ez a fő különbség. Meg nem lesz rolling, hanem neked kell disztrót upgrade-elned. Ami vagy bedől, vagy bedől előbb-utóbb. De amíg nem, addig megy. Stabilan. Csak friss szoftverre (Wine, mesa, Kodi, stb. egyik új funkcióját próbálnád ki) ne legyen szükséged, mert nem fogod tudni feltenni. Legfeljebb SID-ből. Oh, wait, akkor meg miért nem inkább mégis Arch? Legfeljebb regexpezed máshogy a csomagkezelőt, meg nem teszel föl meg szedegetsz le kazal csomagot egyszerre, ha mégis, akkor uninstall előtt az Arch topikban érdeklődsz, mi nem megy, mi az, amit próbáltál. Egyébként komolyan mondom, ha értesz hozzá, mindegy milyen disztrót használsz, mert amit egyikkel meg tudsz csinálni, azt a másikkal is meg tudod. Különbség csak preferencia terén lesz, milyen alapfrissességet akarsz, milyen frissítési mechanizmust, milyen csomagkezelőt, és hogy mennyit akarsz vele dolgozni, mennyire akarod részletesen testre szabni. Ezért szoktam mindenkit lebeszélni, hogy túl vadul próbálgasson ezerféle disztrót, meg fent legyen 20 multibootban. Inkább érdemes egy nagyobb disztrót feltenni, és megtanulni azon megoldani az összes problémát, akármilyen kínkeserves is. Kezdőbb linuxosoknak szokott lenni egy korai korszaka, mikor mindent kipróbálnak. Olvas valami Nevenincs Ezoterikus disztróról (ami tipikusan egy nagyobb disztró ronggyá forkolt kistestvére, sokkal kevesebb ember van mögötte, így a fejlesztéssel, bugok javításával, kiadásokkal is sokkal lassabban haladnak), már pattintja is fel, mert az hátha majd viszi a Wi-Fit, meg a KataLányIstot. És lehet vinni is fogja. A következő kiadásig. Meg addig is csak időt nyer, mert nem fogja tudni miért kezdtek el működni dolgok, meg hogyan lehetne működésre bírni őket más disztrók alatt. Amikor már ebben az Egzotikus disztróban is elakad, mert valami eltörik, akkor átnyergel majd másik random disztróra, amivel más nyűgök lesznek előbb-utóbb.

Ezért írtam Archot is csodatelepítőszkriptek nélkül teszünk fel. Igen szopó, ha nem mennek dolgok, lehet először vért fog hugyozni az illető. De ahogy halad lépésről-lépésre, csomagról konfigfájlra, úgy fogja látni mi hogy kezd el működni, így ha később elszaródik, tudni fogja hogy kell megoldani, hová kell nyúlni. Míg szkripttel telepítve nem fogja érteni, hogy mi került fel, mi miért működik, meg mi miért kezd el nem működni. Akkor meg jön a sírás, hogy ő ezt a szart nem, ennyi ideje neki nincs, neki van élete, visszateszi inkább az Ubuntut vagy a Windowst. Azokkal lehet boldog is lesz. Amíg minden megy. De egyszer csak ott is lesz valami probléma, amit el kell hárítani.

Valaki írta a HUP-on, és nagyon igaz, hogy a Linux nincs ingyen. Valódi pénz helyett idővel fizetsz, tanulópénzt fizetsz, meredek a tanulási nehézsége. Bele kell tenni az időd, energiát, hogy élvezni tudd az előnyeit. Türelem kell, sok utánaolvasás, de megéri, mert utána a saját rendszered ura vagy. Nem kell valami multira várnod, míg egy hiba elhárítódik, frissítés megjelenik, valamit támogatni szíveskednek, meg nem vagy a kényük-kedvüknek kitéve, hogy eldöntik helyetted neked mi lesz a jó, mit futtathatsz a gépen, hány példányban, milyen korlátozásokkal. Aztán ott hőbörögnek a fórumon, hogy szemét MS, megszüntetett valami funkciót egy frissítéssel, meg mi az hogy telemetriával figyel meg, meg visszamászik a Candy Crush. Közben meg van egy másik rendszer, amit használva tehetnének ellene, hogy ilyet el se játszhassanak velük, de abba meg időt kell ölni, nem rakják nekik össze, nem rágják a szájukba.

Egyébként megértem, hogy csábító a Debian, azt sokan jobban ismerik. Régebb óta jelen van, jobban van dokumentálva. A régi csomagverziók miatt a Catalyst sem lesz problémás, nem fognak neki bezavarni. De a Catalyst halott, előbb-utóbb nem úszod meg, hogy dobjad, ha más nem, majd egy Debian-frissítésnél, amit nem fogsz tudni a végetlenségig halogatni. Szóval csak a Catalyst meg csak x dolog miatt nem nagyon éri meg disztrót váltani.

(#59452) Bici válasza Frawly (#59451) üzenetére


Bici
félisten

Teljesen egyetértek azzal, hogy inkább több idö egy nagy disztróra, mint ugyanannyi sok kicsire.
Én csak azért váltottam debian-ra, mert nincs szükségem legújabb csomagokra, és sok olyan csomagot használok ami Arch-on csak AUR-ból telepíthetö, és debian-on benne van a tárolóban, netán a fejlesztö elérhetövé teszi .deb formában.
Catalyst-ot akkor sem telepítenék, ha megkínoznának. Nálam a radeon+r600g páros a nyerö.

BoB: Eskü kipróbálom valami virtuális gépen ezt. Szinte hihetetlen, hogy pont ezt ne próbáltam volna.
Este kiderül. :)

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#59453) ubyegon2 válasza Frawly (#59451) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezzel az old Debiannal teljesen sírba kergeted az embereket. Ezer éve nem catalystot használ az sem, de nyíltan meg kell mondani, hogy az, hogy nem friss csomagokból áll, konkrétan így félrevezető. Nem rolling rendszerű, de a gépek 99%-a pedig nem az éppen csúcskategóriás friss hardverrel van felszerelve, aminél ez okozhatna gondot.
Persze, ha valami frissebb kell, akkor már itt is elég nehéz átlegózni a frissebb csomagokat az instable, etc. repokból, de meg lehet oldani.

Én 5 éve az akkori gépemmel kizárólag a Debian vonalas rendszereket tudtam elindítani, igaz kínlódni kellett a zárt ATI driver miatt, de a többi vonalon semmi nem volt, itt legalább szoftveres render módban volt képem a monitoron, máshol megkaptam a black screeent és szevasz.
Azóta is egy átlag hw környezetem van, használom 5 éve a Mint-et minden gond nélkül, még a Debian 8-at is két évembe telt, mire meg tudtam ölni a repok keverésével, de akkor jött ki a 9-es, így már nem kellett felélesztenem.

Őszintén mondom, ez a legnagyobb baromság, állandóan azt nyomni, hogy a Debian régi csomagokkal dolgozik és emiatt mennyivel jobb a rolling rendszer. Szinte minden gépen érdemesebb Debia/Ubuntu vonalat használni a nem hozzáértőnek, ha valami most kijövő csúcs VGA-t vesz valaki mondjuk, akkor lehet gondban.

Még hogy catalystot használ a Debian... :D kora reggel ilyet olvasni, még a kávét is kiköptem, mikor láttam.

Páran persze cáfoljátok, de elég logikusnak tűnik, hogy melyik rendszert alapul véve lehet egy stabil kezdőknek való rendszert összerakni. A tökéletes recept, végy egy atomstabil Debiant, várd meg amíg az Ubuntu összerak egy kezdőbarát disztrót és abból rakj össze kapkodás nélkül egy totál kezdőbarát és totál stabil out of box rendszert. Így született a Linux Mint, hála a kánonosok hebrencskedésének. :D

(#59452) Bici

Mondd a Winről épp áttérőnek, hogy inkább telepítsen pure Archot vagy Debiant netinstallal. ;)

Ezt a catalystot ne emlegesd már, nézzünk bele az AtiHowTo lapra a debianwikiben, szó se esik catalystról. A kollégának fogalma sincs a Debianról.

[ Szerkesztve ]

(#59454) Apollyon válasza Frawly (#59451) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Szerencsére a Debian nem olyan szar, mint ahogy évek óta igyekszel azt beállítani. Nem fog bedőlni upgrade-kor, az viszont igaz, hogy régebbiek a csomagok, még a testingben is (a bleeding edge verziókhoz képest). De akinek ez nem jó, az majd használ mást.
Én már lassan 5 éve Debianozok, előtte is próbálgattam, és user erroron kívül soha nem volt vele probléma. Amióta meg nem használok DE-t csak WM-et, azóta még nagyobb a békesség.

Az is igaz, hogy be lehet dönteni a stabil verziójú Debiant, mondjuk jó kis backports-olással, vagy testing csomagokkal. Ezek lehúzhatnak egyéb függőségeket is, amik megoldhatatlan szituációkat eredményezhetnek. Szerencsére ez sem feltétlenül van így.

Catalyst-ot ugyan nem ismerem, viszont most legújabb gen-es nv kártyám van, zárt driverrel ugyan, de tökéletesen működik 3D-ben is (steam).

Természetesen nem kell mindenkinek Debiant használni, sőt, minél kevesebben használják, annál jobb. Köztudott, hogy ami mainstreammé válik, azt előbb-utóbb elrontják. Pár példa: Ubuntu. Régen ez volt az ultimate választás, ha a windózról jövő user szeretne mással is megismerkedni. Sokan ezzel kezdték a linuxos korszakot, akkor még elég jónak számított az Ubuntu. Az akkor még default 2-es gnome-mal. Ez mondjuk még 10 évvel ezelőtt volt.
Ellenben: Gentoo. Senki nem használja, csak extra hobby userek, akik aztán tényleg bele akarnak mászni a dolgokba. Mai napig szinte hibátlan disztró, persze csak annak, aki hajlandó megtanulni a kezelését, és megvárni a programok fordítgatását.

Az Arch sem tökéletes egyébként. Amikor még Debianban nem volt normális támogatás a Skylake IGP-hez, Archot használtam, egy bő fél évig. Ott simán ment ez a része, nem volt tearing. Azonban voltak dolgok, amik nem voltak túl jók. Pl. AUR-os programok nem igazán mentek mindig, míg Debianban az alap tárolókban benne van minden problémamentesen, ami kell.
Viberrel is volt gondom, mert sajnos használnom kell ilyen hulladékot is. Debianra van .deb csomag belőle, hibátlan, AUR-ból viszont hegesztgetni kellett.

Mindegy, a lényeg, hogy egyik rendszer sem tökéletes, azonban mindenkinek megvannak az egyéni preferenciái. A térítés viszont sehol sem néz ki jól.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#59455) Rimuru válasza BoB (#59449) üzenetére


Rimuru
veterán

En nem neztem utana hogy milyen csomagok es csoportok vannak ugy irtam az elozot.

Vigyázat, csalok!

(#59456) Cyrin válasza Bici (#59452) üzenetére


Cyrin
addikt

"Én csak azért váltottam debian-ra, mert nincs szükségem legújabb csomagokra, és sok olyan csomagot használok ami Arch-on csak AUR-ból telepíthetö, és debian-on benne van a tárolóban, netán a fejlesztö elérhetövé teszi .deb formában."

Na pontosan ez az! Ezért megy a manjaro a laptopomról. Egyszerűen nem engedem meg, hogy az AUR ilyen olyan minőségben összerakott csomagjaira hagyatkozzak, hányszor volt olyan, hogy elqrták és nem ment, várni kellett amíg ki lett javítva, és addig???? Addig ne használjam azokat a programokat amik a munkához is kellenek??? Meg frissítsünk másfél napig AUR-ból, közben ezerszer okézzuk le amiket feldob...Munkára akarom használni, ahol az a szempont hogy az oprendszer minél kevesebbet szóljon bele, nem hobbilinuxozni, akkor rakhatnék fel egyből wint is, ha az oprendszer hülyeségeivel akarnék foglalkozni...
Amikor először használtam manjarot- kb 5-6 éve, akkor még el tudtam nézegetni a frissítés menetét, de már nem érdekel...

Frawly:
"regexpezed" az igen! :D

[ Szerkesztve ]

(#59457) Dave™ válasza Cyrin (#59456) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én elég sok mindent telepítettem már AUR-ból, de nem igazán tudom miről beszélsz, pedig munkára is használom meg otthon is, kizárólagos rendszerként. Ugyanez igaz a frissítésekre is. Mondj már pár konkrétumot, csak hogy tudjam mire kell figyelnem.

(#59458) Cyrin válasza Dave™ (#59457) üzenetére


Cyrin
addikt

pl használom a draftsight programot (gyakorlatilag autocad 2D).
egy évben több SP-et adnak ki az aktuális évenkénti új verzióhoz, le lehet tölteni a honlapról deb és rpm csomagként.
de amikor kiadják az új SP-et, onnantól a korábbi verziót nem lehet elindítani, így mindenképpen az újat kell használni.
AUR-ba csak késve érkezik meg az új csomag, gyakorlatilag harmadik személytől függ, hogy mikor.
ráadásul tavaly valamelyik verziót csomaghiba miatt fel se lehetett telepíteni, megint lehetett várni mire egy harmadik személy, ha érdekli egyáltalán kijavítja.

(#59459) Rimuru válasza Cyrin (#59458) üzenetére


Rimuru
veterán

Csinalsz magadnak auros csomagot. Igazabol mar keszen van, csak forkolod kell.

Vigyázat, csalok!

(#59460) Cyrin válasza Rimuru (#59459) üzenetére


Cyrin
addikt

csináljon a k---a---ja...

pont erről beszéltem lentebb...

(#59461) taiji válasza Cyrin (#59456) üzenetére


taiji
junior tag

Én 2-3 hete tértem át Win-ről Manjaro-ra (Dave™ írásának köszönhetően), de az általad mondott AUR-os szívásoknak nyomát se találom, pedig AUR-ból is vannak programok amiket használok, meg próbálgattam mást is. Természetesen nem hobby user vagyok, mert ezen dolgozom is otthonról (kb 87db szervert távolról kezelve). Manjaro-nak pont a frissítési mechanizmusa tetszett meg, mert mi viszont a Debian-nál azt tapasztaltuk, hogy bizony egy-egy nagyobb frissítés magával tudja rántani a rendszert. Elhiszem, hogy azoknál ez nem fordul elő, akik Libreoffice-t, torrent klienst, meg firefoxot használnak, csak mikor azon a Debian-on van mysql, php, nginx, akkor bizony ezekkel már van gond, mert ezekből viszont kell a legfrissebb, ha tényleg a biztonságról beszélünk, és ilyenkor Debian, Ubuntu nagyobb frissítése komoly gondokat tud okozni (ezt fórumokon is többen megerősítették). Különösen php esetén van gebasz.
Szal ahogy írták nincs olyan, hogy tökéletes disztri, mint ahogy tökéletes fájlrendszer sem (zfs-el is szívtunk már, úgyhogy visszaálltunk inkább ext4-re, aminek persze szintén vannak hátrányai).
Otthoni használatra meg szerintem majdhogynem teljesen mindegy, hogy milyen disztri. Inkább az asztali környezet variálhatósága az ami miatt érdemesebb vándorolni.

[ Szerkesztve ]

Taijiquan

(#59462) Dave™ válasza Cyrin (#59460) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ahogyan olvasom vannak megoldások arra is, hogy .deb-et telepíts, bár tény, hogy nem az ajánlott kategória. Mindenesetre ez azért elég marginálisnak tűnik szerintem, bár ha téged személyesen érint nyilván sokkal nehezebben éled meg. Az azért elég furcsa, hogy amint kijön az új SP, megszűnik működni egy telepített régi változat, folyamatos kapcsolat van a fejlesztő szervereivel? Vagy időkorlátos? Azt látom, hogy béta.

(#59463) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ezt a posztot azért írom, hogy mindenkinek tiszta legyen a Catalyst / FGLRX téma.

Az AMD minden platformon megszüntette a Catalystot, Windows alatt Crimson lett belőle, Linux alatt meg AMDGPU-PRO.
Ez utóbbi az első GCN-es kártyákig fog támogatni mindent, de még nem tart ott. A disztrók többnyire nem is használják de jelenleg nem is igazán szükséges, mert a disztróval érkező nyílt driver nagyon sokat fejlődött és több esetben jobb is, mint a gyári.

Részleteket a phoronix.com oldalon. A régi Catalyst / fglrx nincs már, ne keressétek.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59464) Cyrin válasza Dave™ (#59462) üzenetére


Cyrin
addikt

nyilván marginális program, de nekem munkaeszköz. hogy hogyan csinálják azt én sem tudom, mindenesetre így van, windows-on is. (van valamennyi átfutási idő hagyva azért). a béta nem jelent semmit, nincs semmi gond vele, linuxra nem merik kiírni hogy stabil :D
de jártam már így nem marginális átlaguser programokkal is (skype, a lent is említett viber, vlc is) csak ezeket gyorsan javítják, mert sokan használják, gyors visszajelzés van róluk...

apropó másik oldal: a viber oldalán letölthető viber.deb file is sz@r, nem települ ahogy kéne, trükközni kell vele, most ez pl az AUR-ban működik jól, flatpak-ból már telepíthető, de az meg nálam nem teszi ki a tálcára az ikonját, így kilépni nem lehet belőle, és a gép 2 perc alatt áll le így...szóval döntetlen...

[ Szerkesztve ]

(#59465) BoB válasza Rimuru (#59455) üzenetére


BoB
veterán

Tudom, nyugi. :)

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59466) lev258 válasza CPT.Pirk (#59463) üzenetére


lev258
veterán

Annyi kiegészítést, hogy a PRO-t is elsősorban az üzleti/ipari feleknek szánják (többek között a compatibility profile miatt). Otthoni felhasználóknak és játékosoknak is a nyílt ajánlott.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#59467) Bici válasza CPT.Pirk (#59463) üzenetére


Bici
félisten

"Ez utóbbi az első GCN-es kártyákig fog támogatni mindent, de még nem tart ott..."

A PRO GCN1-tol most is tamogat mindent Ubuntu LTS, RHEL6/7, CentOS 6/7, es SuSe EL disztrokon.

Amire szerintem itt gondolsz, az az AMDGPU kernel driver, ami elvileg csak GCN3-tol van alapbol bekapcsolva a radeon helyett, de azt hiszem 4.13-tol kezdve konnyen bekapcsolhato GCN1 es GCN2-re is.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#59468) Dave™ válasza Cyrin (#59464) üzenetére


Dave™
nagyúr

Most csak ránéztem Debian alatt, és se Spotify, se Vivaldi, se Gravit desginer nincs a belső tárolókban, ergo ezeket össze kell legózni innen-onnan. A Jessie-nél még a Kodi-hoz is külön tároló kellett ha jól rémlik (de Wheezy-nél biztosan). Az AUR-ban meg minden egy helyen van, még az olyan egzotikumok is, mint a Synology kliensei. Nekem ez utóbbi sokkal kényelmesebb. A KDE pedig az 5.8-as verziónál tart, ami 2016 október 4-én jelent meg (igaz azóta nyilván frissült jópárszor, de na, most tartunk az 5.12.3-nál, ami már a következő LTS és a sokadik köztes verzió azóta). Ezek után talán nem kritikus azt mondani, hogy régiek a csomagok.

(#59469) Apollyon válasza Dave™ (#59468) üzenetére


Apollyon
Korrektor

"se Spotify, se Vivaldi, se Gravit desginer nincs a belső tárolókban, ergo ezeket össze kell legózni innen-onnan."

Debianban inkább ne is legyenek ilyenek. ;] A KDE mindig ősrégi volt benne, 8-as Debiben még mindig 4-es KDE volt, holott máshol már rég az 5-ös verzió dívott. Legalább nem volt vele probléma, ugyanúgy működött vele minden.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#59470) Dave™ válasza Apollyon (#59469) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ja, kár is az új verziókat használni, régen már mindent feltaláltak ami jó, csak elrontani tudják :DDD Viccet félretéve ennek is megvan a maga közönsége meg a maga előnyei, de azért látszik, hogy jogos a konzervativizmusra vonatkozó kritika. Akinek viszont megfelel a régebbi, ott nincs semmi gond, kell ilyen is.

[ Szerkesztve ]

(#59471) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#59463) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Grafikus driverek helyzete Linux disztrók alatt c. írásod szerintem már benne volt az Összefoglalóban, de az sajnos kicsit most visszaugrott az időben, így egy régebbi verzió van most.

Bob szakit idézném, tényleg nem ártana már, ha jönne valaki és aktualizálná kicsit a témát.

Azért vannak még modern és rendkívül friss disztrók, ahol a driver frissítő GUI-ban még ott vigyorog a Catalyst, hogy fel tudja rakni, akinek fogalma sincs róla milyen rég megszűnt.

Szép-szép ez a nagy frissességi hajsza, de akkor miért van benne például a Manjaroban még a Catalyst az ajánlottak között? :U

[ Szerkesztve ]

(#59472) Apollyon válasza Dave™ (#59470) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Nem mindenből régi van. Pl. böngésző és email kliens mindig a legújabb. Illetve biztos van más gui-s program is, de én azokat nem használom.
Viszont a Debian egyértelműen nem egy multimedia enthusiast disztró.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#59473) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#59471) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Azt az írást ki is kellene lassan törölni mert már totál nem aktuális, meg pár dolgot fel kellene frissíteni az összefoglalóban. Mondjuk az előző 2 hétben állandóan túlóráztam, így nem sok energiám maradt ilyesmivel foglalkozni.

Bici: kb. jah. Most Ubi vonalon még csak a 4.13-as kernelnél tartunk, miközben folyamat jönnek az újítások gpu fronton az újabb kernelekkel.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59474) BoB válasza Dave™ (#59470) üzenetére


BoB
veterán

Nekem ezzel az a bajom, hogy:

Az nem érdekes hogy az 5.8-as KDE van Debianban, hiszen az még mindig támogatott. LTS, stabilabb, satöbbi, ez ok. A probléma az, hogy jönnek ki a hiba és biztonsági javítások. Ebből a 6-os van itt, ami több mint egy éve jelent meg.

Azóta megjelent az 5.7, 5.8, 5.9. A legutolsó bő egy hónapja.

És ezekben nincs semmi új feature ami bugot hozhatna be, pont ellenkezőleg, csak javítja őket. De neeeem, ez nem kell a Debianba. Ez is legyen régi.

Még szerencse hogy ahogy ránéztem a fontosabb biztonsági hibákat kézzel befoltozza a Debianos security csapat.

Csak ez így azért is gáz mert sokkal több energiát felemészt ezeket kézzel visszapeccselni ahelyett hogy szimplán elfogadnák a "gyári" hibajavításokat.

Így folyton figyelni kell mindenhol a hibajelentéseket, hogy melyik okozhat biztonsági hibát. Már ez rohadt sok időt felemészt amikor van 60 ezer körüli csomag a rendszerben, szerintem ezért is lehet ez a nagy lemaradás.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59475) BoB válasza ubyegon2 (#59471) üzenetére


BoB
veterán

Hol látod Manjaro-nál a Catalyst-ot ajánlva? Én ezt látom:

Előző poszthoz: 5.8.7, 5.8.8, 5.8.9 -re gondoltam. Fuck már :O

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59476) Dave™ válasza BoB (#59474) üzenetére


Dave™
nagyúr

Az 5.12 is LTS és még az unstable-ben sem az van, a kernelekről nem is beszélve. A KDE Neon megoldása ilyen szempontból sokkal szimatpikusabb, ott valamiért lehetett a kettőt ötvözni (LTS alap és friss DE).

(#59477) Apollyon válasza BoB (#59474) üzenetére


Apollyon
Korrektor

"És ezekben nincs semmi új feature ami bugot hozhatna be, pont ellenkezőleg, csak javítja őket. De neeeem, ez nem kell a Debianba. Ez is legyen régi.
Még szerencse hogy ahogy ránéztem a fontosabb biztonsági hibákat kézzel befoltozza a Debianos security csapat."

Most ez meglepő, vagy mi? :F Még az új Debian kiadások előtt a testing fázisban befagyasztják a csomagokat, amik már a következő kiadásig nem lépnek verziót (kivéve böngésző stb.). Ez kb. mindig is így volt.
Az alap szellemiség az, hogy azért nem kerül be mindenből új, ellenőrizetlen verzió, hogy ne fossa össze SEMMI sem magát használat közben. Ezért vannak a csomagok tesztelve többszörösen, mielőtt bekerülnek a stabilba. Ezért is Debian a Debian, mert ez épp pont így működik. Nem is értem, hogy akinek ez nem tetszik, minek szívatja magát vele...

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#59478) Rimuru válasza Apollyon (#59477) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem meglepo, de amugy reszben jogos amit bob mond. Ez atulzott ragaszkodas nem mindenre megoldas.

Dave: gentoo kell neked, ott minden van taroloban. :P egy csomag van amit hasznalok es nincs alapbol benne, eclipse

(#59465) BoB: en nyugodt vagyok :P amugy most raneztem es van kde unstable repo is, mik vannak mar ebben a modern korban. :DDD

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#59479) Apollyon válasza Rimuru (#59478) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Szerintem egyáltalán nem túlzás, azért mégse gnome 2 az alap DE. Böngészőből is van friss. Egyszerűen csak nincs verziószám hajhászás.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#59480) lev258 válasza BoB (#59475) üzenetére


lev258
veterán

Valószínűleg a rendszeren belüli driver telepítő GUI-ra gondolt.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#59481) Dave™ válasza Rimuru (#59478) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én használni szeretném, nem szívni vele :D Nekem eddig minden megvolt az AUR-ban, és nagyra értékelem ezt a kényelmet.

(#59482) ubyegon2 válasza BoB (#59475) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

"de akkor miért van benne például a Manjaroban még a Catalyst az ajánlottak között?"

Nem weboldalt írtam, de papogány koma megmutatta:

(#59480) lev258

Nem csak gondoltam, írtam is. :)

(#59473) CPT.Pirk

Lassan teljesen elavult lesz valóban. :(

[ Szerkesztve ]

(#59483) BoB válasza Apollyon (#59479) üzenetére


BoB
veterán

Szóval a kizárólag hibajavító frissítések csak verziószám hajhászás.

Hogy is hívják azt amikor valaki már nem tud logikai érveket felhozni az állítása mellett, és ezért a taktikája az hogy a másik oldalt próbálja nevetségessé tenni?

ubyegon2: itt csak azt látni hogy elérhető, de olyat nem hogy ajánlott is.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59484) Cyrin


Cyrin
addikt

kár ezeken vitatkozni mindnek megvan a helye:
- szülőknek, nagyszülőknek debian
- munkára ubuntu alapú XFCE
- szórakozásra minden egyébre mint cinnamon
- kockalinuxra, meg a fórumokban villogni arch, gentoo és társai

remélem nem hagytam ki senkit :D

;]

(#59485) taiji válasza BoB (#59483) üzenetére


taiji
junior tag

Hagyd. Home user. Ő valszeg leragadt a böngszésnél, képek nézegetésénél.
Akik viszont webszervert üzemeltetnek és ne adj isten úgy, hogy fontos a hibjavítások telepítése számukra (ami azért nem triviális ebben az országban), azok értékelik, hogy egy Ubuntu fő frissítésénél nem hal le a komplett rendszerük. Ismerek olyan céget, hogy ilyenkor vagy egyáltalán nem frissítenek, és évekig a régi Ubuntun, Debian-on maradnak, vagy kompletten újrahúzzák a szervert az új változattal, és újra konfigolják a mysql-t, php-t, nginx-et stb.

Nekik ez tetszik, hagyni kell. Szídják az AUR-t, mert bizonytalan forrás, közben meg weboldalról leszedett deb-et telepítenek, hisz az rendben van. Hagyni kell az ilyen emberekre.

[ Szerkesztve ]

Taijiquan

(#59486) ubyegon2 válasza BoB (#59483) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

itt csak azt látni hogy elérhető, de olyat nem hogy ajánlott is.

Egy kezdő, aki ezzel szembekerül, annak talán mindegy is, melyik szót alkalmazzuk. Ott van, telepíthető. Ez a gond.

(#59485) taiji

Szerintem te még nem ismersz itt mindenkit annyira, hogy minősíts, javaslom ne is gyakorold még egy darabig! :((

(#59484) Cyrin

De. Kihagytad a pár napos nagytudásuakat, akiknek még fogalmuk sincs sok mindenről, de már simán lekezelően írnak másokról.

[ Szerkesztve ]

(#59487) Rimuru válasza taiji (#59485) üzenetére


Rimuru
veterán

Szerverre inkabb felrakok egy centos-t, 10 evig gond nelkul elvagy vele.

Vigyázat, csalok!

(#59488) BoB válasza ubyegon2 (#59486) üzenetére


BoB
veterán

Valóban nem a legjobb hogy ott látható. Szerintem mondjuk Ubuntun is ott van még a grafikus "GPU driver cserélő"-ben.?

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59489) lev258 válasza BoB (#59488) üzenetére


lev258
veterán

Nincsen.
A 16.04-gyel ez eltűnt. És az nem ma volt.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#59490) ubyegon2 válasza BoB (#59488) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ubuntun is ott van? Akkor dettó. Nincs Ubuntum itthon, de van nekem az Ubuntuval is bajom időnként. :)
lev258 szaki megválaszolta

Szóval nagy marhaság, bárhol is kinn hagyják ezeket. Az én buta rendszeremben csak ennyi van:

Igaz, nem tudjuk mi lenne itt, ha egyáltalán lenne VGA a gépemben. Igaz, már rutinos kezdőként én már nem ugranék be neki, ha ott lenne. :)

[ Szerkesztve ]

(#59491) taiji válasza ubyegon2 (#59486) üzenetére


taiji
junior tag

Tévedés. A minősítést mindenki a saját írásával teszi meg.
Nem mellesleg a másokat sértő viselkedés nem jogos akkor sem, ha régóta vagy itt. EZ nem időhöz kötött, hanem neveltséghez.
És igen, itt arra utalok, hogy miket műveltél másokkal a Manjaro topicban, mikor elkezdtem használni a programot.

Taijiquan

(#59492) ubyegon2 válasza taiji (#59491) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

EZ nem időhöz kötött, hanem neveltséghez.

Ezért ne légy lekezelő, számodra ismeretlen közösségben sem. Ezen nem változtat az sem, hogy más máshol hogyan ténykedik. (ha máshol kifogásolni valód van, ott említsd meg és akkor, ne hivatkozási alapnak használd, ha kérhetem)

[ Szerkesztve ]

(#59493) hódmaci


hódmaci
senior tag

Sziasztok!
Létezik olyan, hogy hangkártyához driver?
Frissen telepített win10 mellett recsegett a laptop hangszórója addig míg föl nem tettem a legfrissebb hang drivert.Most a minttel ugyanazt csinálja gondolom valami hasonló gond lehet.

HP 745 g3 , 18.3 cinnamon x64

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#59494) ubyegon2 válasza hódmaci (#59493) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

A gép adatain túl valamit a hangeszközről is említs meg. Help hozzá ebben.

(#59495) CPT.Pirk válasza hódmaci (#59493) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Linux alatt a kernellel együtt kapod. Ha itt is recseg, akkor inkább az van, hogy gyárilag vacak a driver, amit kapsz. Egy későbbi kernel verzióval kaphatsz újat, de érdemes lenne a megfelelő fórumon jelezned a Mint-nél, hogy ilyen gondod van.

ubyegon2: azt a mikrokód frissítést bekapcsolhatod, nem véletlen adja ki az AMD.

#59482: töröld ki nyugodtan, majd írunk újat.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59496) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#59495) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az a 2016-os és nem kell AMD-re, ezért nincs is újabb. Ez eléggé körbejárt téma volt nemrégiben. (vagy nem a spectre meltdown páros miatt mondod?)

#59482: töröld ki nyugodtan, majd írunk újat. :F

Ezt most nem értem. Én nem törölhetem onnan már egy ideje. ;)

[ Szerkesztve ]

(#59497) hódmaci válasza CPT.Pirk (#59495) üzenetére


hódmaci
senior tag

Köszönöm a tippet.
"érdemes lenne a megfelelő fórumon jelezned a Mint-nél"
Mármint itt?
A kernel frissítés megoldotta. :)
Jelenleg: 4.13.0-37-generic

[ Szerkesztve ]

Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)

(#59498) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#59496) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Azért érdemes bekapcsolni, mert 2016-ig is voltak olyan bugok, stb. amit javította mikrokód update. Csak jobban járhatsz vele, ha bekapcsolod.

Amúgy jah tényleg, már nem te vagy itt a tg. Ki tudja követni ezeket a változásokat... :)

hódmaci: zsír! Windows alatt neked kell új drivert keresned, itt meg megkapod a rendszerrel együtt. :)

szerk:
Mindegyik disztrónak van bugtracker, vagy olyan felülete, amit olvasnak a fejlesztők is. Viszont mivel megoldotta egy update, így tárgytalan.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59499) Apollyon válasza BoB (#59483) üzenetére


Apollyon
Korrektor

"Szóval a kizárólag hibajavító frissítések csak verziószám hajhászás."
Ilyet én nem írtam sehol. Igen, csak biztonsági frissítések érkeznek debianra, új verziók nem. Sajnálom, hogy félreolvastad, és így felidegesítetted magad.
"Hogy is hívják azt amikor valaki már nem tud logikai érveket felhozni az állítása mellett, és ezért a taktikája az hogy a másik oldalt próbálja nevetségessé tenni?"

Milyen másik oldal? Van másik oldal? Vagy esetleg a windows topikba tévedtem volna?
Mindössze leírtam, hogy a Debian frissítései miért olyanok, amilyenek. Nem volt szándékomban senkit és semmit sem nevetségessé tenni. Esetleg az a baj, hogy le mertem írni, hogy az AUR sem tökéletes?

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#59500) Apollyon válasza taiji (#59485) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Maradjunk annyiban, hogy fogalmad sincs rólam, és a felhasználói szokásaimról sem.
Az AUR-t meg nem szidtam, ha ez rám volt célzás, mindössze leírtam, hogy nem úgy működtek egyes dolgok, ahogy kellett volna.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.