Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59401) philoxenia


philoxenia
MODERÁTOR

Felhívom a topiklakók figyelmét, hogy az amúgy is problémás megjelenítéssel kapcsolatos, de bármilyen más kérdésre is annak figyelembe vételével adjatok választ, hogy a más csomagkezelőt alkalmazó Linuxok megoldásai más disztrókon haszontalanok, de rosszabb esetben károsak is lehetnek!

Ha más rendszert használva tudunk megoldást a kérdező problémájára, kötelezően kiemelendő a használt Linux disztribúció megnevezése, ha releváns, akkor a DE (asztali kezelőfelület) is.

by ubyegon2

[ Szerkesztve ]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#59402) BoB válasza ubyegon2 (#59399) üzenetére


BoB
veterán

Nem tudtam hogy a linuxos asztali környezetek offtopiknak számítanak a linuxos topikban. Majd megírom a windowsosban, hátha ott nem off.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59403) CPT.Pirk válasza BoB (#59402) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem az. Szép is lenne, ha egy Linuxjournalos dolgot nem lehetne betenni ide.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59404) Dave™ válasza BoB (#59402) üzenetére


Dave™
nagyúr

Mert rossz cikket linkeltél. Ezzel pl. semmi baja nem lett volna, főleg hogy Elton John ajánlja.

(#59405) 426os válasza ubyegon2 (#59400) üzenetére


426os
őstag

Szia,

köszönöm, rájuk néztem, de egyikük leírásánál sem láttam, hogy kezelné a ventillátor sebességet.
i8k szerintem, amire szükségem van, mert az beavatkozik, csak valahogy nem igazán úgy működik, ahogy kellene. A Fancontrollal semmilyen érezhető hatást nem sikerült elérnem. Azt hiszem a probléma az, hogy nincs hozzáadva a megfelelő modul a kernelhez. Viszont sehogy sem sikerül ezt orvosolnom.
Ez a legfrissebb i8k és egy rövid leírás hozzá. Eléggé katyvasz még számomra ez az egész, zavaró még, hogy kis túlzással a képernyő felbontásán kívül mindent terminálban kell változtatnom.

A másodikra meg is van a válasz, csak visszagörgettem kicsit :B
Van még egy problémám. Eddig az androidos tv boxomat SMB-n keresztül értem el Windows alól, ez tök jól és egyszerűen működött. Mi a legegyszerűbb mód arra, hogy a box-ban lévő sd kártyát az azonos hálózatban lévő Linuxos gépről egy hálózati meghajtóként elérhessem?

[ Szerkesztve ]

.

(#59406) ubyegon2 válasza BoB (#59402) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ja, hogy ez az asztali környezetekről szólt volna.... Nekem úgy tűnt, hogy egy megszűnt/reboot szaklap x olvasója beírta a twitterre, melyik a best DE szerinte. Ettől még annak a bejegyzésnek nem sok köze van magukhoz az asztali környezetekhez. ;) szerintem Megtippelheted, hogy a felhasználók hány ezreléke szavazott egyébként. Elég rétegportálról van szó és tudok pár embert, akinek twittere sincs.

Nem akarok senkit sem elkeseríteni, de már anno is írtam, hogy hiába van ezer éve első helyen a Mint a DW-n, az se jelent sokat, mint ahogyan a mostani Arch klón első helyezése sem. :Y Ezt szerintem pontosan tudjátok.

(#59407) ubyegon2 válasza 426os (#59405) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Direktben ezek nem kezelik a ventilátor sebességét, ill. nem lehet szabályozni őket, mint egy Wines célprogrammal. Arra jók csak, hogy a részegységek fogyasztását szabályozzák, optimalizált esetben kevesebbet pörög a venti.

Nem csak ezektől függ egyébként a dolog, de segíthet. Nálam volt olyan disztró az öreg laptopon, ami nehezen indította be a ventit, de ha beindult, akkor a terhelés levétele után is pörgött, van ami késleltetve veszi le az rpm-et, de van olyan is, ami érezhetően azonnal halkul. (nem a disztró volt a lényeg persze, hanem az általa használt kernel, főleg)

Sajna esetenként ez ilyen, próbálgatni kell, én csak ennyit tudok erről, öreg is a Toshiba Satellite meg ritkán is használom.

Elképzelhető, hogy frissebb kernellel is ki kéne próbálnod. Mint alatt az UKUU-val a legegyszerűbb, ha nem akarsz nagyon terminalt használni.

[ Szerkesztve ]

(#59408) BoB válasza ubyegon2 (#59406) üzenetére


BoB
veterán

Ez így igaz, de a hozzászólás nem attól lesz on vagy off hogy hány ember szerint van ez vagy az, hanem a témája alapján.

Egyébként nyilván csak miattad szúrtam be ide, a többiek nem DE politizálnak :P

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59409) Dave™ válasza ubyegon2 (#59406) üzenetére


Dave™
nagyúr

Itt tudsz szavazni te is, ha nekifekszel összejöhet a 12% is!

Már bocsánat, ha neked az jut eszedbe Elton Johnról elsőként, hogy buzi... én egy lovaggá ütött híres emberként hivatkoztam rá, de csak most látom, hogy nem is ő volt, csak hasonlított rá :P

[ Szerkesztve ]

(#59410) ubyegon2 válasza BoB (#59408) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez így igaz, de a hozzászólás nem attól lesz on vagy off hogy hány ember szerint van ez vagy az, hanem a témája alapján.

OK, ehhez akkor nem értek. Az utolsó sorból sejtettem, hogy piszka akart lenni, azért is reagáltam rá. Abban tévedsz, hogy a többiek nem DE politizálnak, elég ha megnézed az egyik bejegyzést, ahol szofisztikáltan lebuzizzák a Cinnamonosokat! ;]

(#59409) Dave™

Annyira nem vagyok mostanában odáig a szavazásoktól, sőt! Az X fő preferencia mérlegétől függetlenül nekem az a kedvencem, ami, szerencsére vagyunk ezzel még így sokan és nem fog a nagy kedvenced sorsára jutni a Cinnamon! Mer' akkor nekem is kell keresnem egy másik kedvencet, amiért pitbullozhatok. :D

(#59409) Dave™

Már bocsánat, ha neked az jut eszedbe Elton Johnról elsőként, hogy buzi...

Nem ez jutna eszembe először amúgy, lehet, hogy a kontexus volt rossz csak. Nem tartozik a kedvenceim közé, pár számát szeretem azért. Az meg rohadtul nem érdekel, kinek milyen beállítottsága van, csak ne tolják túl pride-on az emberek képébe.

[ Szerkesztve ]

(#59411) 426os válasza ubyegon2 (#59407) üzenetére


426os
őstag

Windowsnál nem kellett semmilyen segédprogram, ott jól működött alapból. Idle-ben csak a hdd hallatszott, aztán a terheléssel arányosan növekedett a fordulatszám is (néhány lépcsőben). Ha megszűnt a terhelés, akkor szépen elhalkult a venti is.
Számomra nagyon meglepő, hogy ennyire banális(nak vélt) problémára miért nincs egyszerű megoldás, mintha alig használna valaki laptopon Linuxot.
Az a baj, hogy nem tudom hol a probléma, mert elvileg mindent leírások szerint csinálok (bár nem úgy történik minden, ahogy kellene, meg nem is feltétlenül értem, hogy mit csinálok).
Ezen leírás alapján hozzáadnám a kernelhez a megfelelő részt, de pl a
modprobe -v i8k
parancsra semmi látszólagos nem történik.
Rögtön utána, ha az insmod-al telepíteni szeretném az i8k.ko (vagy i8k.o nem tudom melyik a helyes, mert két helyen kétféleképpen hivatkoznak rá) modulokat, akkor két problémába üzközöm:
insmod i8k.o (vagy .ko)
paranccsal "no such file or directory" üzenetet kapok, ami alapján arra következtetek, hogy a pontos elérési útját kellene megadnom ennek a modulnak. Ok, de hol van a modul? Rákeresve a fájlrendszerben, csak egy relevánsnak tűnő fájlt találtam, i8k.h névvel, az usr/include/linux könyvtárban. A fájl fejléce a következő:
/*
* i8k.h -- Linux driver for accessing the SMM BIOS on Dell laptops

Ez a alapján akár az is lehetne, amit kerestem, de az insmod paranccsal nem tudom hozzáadni (Invalid module format).
Tanácstalan vagyok, nagyon zavaró a gép süvítése. Bármennyire is megutáltam a Win10 miatt az MS vonalat, az ilyen apróságok nagyon el tudják venni az ember kedvét a Linux használattól.

A gép egyébként elég régi (2012-ben jelent meg), a használt Mint disztró pedig a legújabb, 18.3-mas, Cinnamon, így nem hiszem, hogy lenne értelme frissebb kernellel (ha van egyáltalán, még nem néztem). Ez az i8k nevezetű valami sem egy mai darab.

[ Szerkesztve ]

.

(#59412) ubyegon2 válasza 426os (#59411) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A gép egyébként elég régi (2012-ben jelent meg), a használt Mint disztró pedig a legújabb, 18.3-mas, Cinnamon, így nem hiszem, hogy lenne értelme frissebb kernellel (ha van egyáltalán, még nem néztem).

Itt lehet a kutya elásva, túl erős neki a Cinnamon, ki kéne próbálnod Mate vagy XFCE felülettel. A Cinnamon bár szuper DE, eléggé erőforrás-igényes. A Toshiba laptopon én Mint alatt próbaképpen használtam az Ukuu-t és minden új kernelt felraktam, működött minden, a Cinnamont már én is lecseréltem a laptopon amúgy fentiek miatt.

(#59413) CPT.Pirk válasza 426os (#59411) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Az a repó amit néztél, az 3 éves de szerintem egyáltalán nincs is szükséged kernel dolgaihoz hozzányúlni modul szinten.

Ezt abból gondolom, hogy Ubuntun és Arch-on is kész csomag van erre a célra, keress rá az i8kutils szóra a csomagkezelőben. [https://packages.ubuntu.com/search?keywords=i8kutils&searchon=names&suite=all§ion=all]
https://wiki.archlinux.org/index.php/fan_speed_control#Dell_laptops

szerk: Mint-re meg a launchpadon keresztül lehet felrakni: https://community.linuxmint.com/software/view/i8kutils

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59414) 426os válasza ubyegon2 (#59412) üzenetére


426os
őstag

A hőmérsékletek teljesen ugyanazok nagyságrendileg, mint Win10-nél voltak. Semmilyen teljesítménybeli problémám nincsen. A gépnek (Latitude e6430: i5-3320m, 850 evo 256gb ssd, 8gb ram) elégnek kell lennie az alapvető felhasználásra Linux alatt is, hiszen eddig is tökéletesen elég volt, amit nyújtott. Azért választottam a Cinnamon-t, mert ez volt a legszimpatikusabb, ha még ebben is kompromisszumot kell kötnöm, akkor megyek vissza Windows-ra.

CPT.Pirk: Ez volt az első, amit próbáltam, fent is van a csomag. Miután nem működött, azután kezdtem el babrálni, pl leszedtem az újabb verziót a fejlesztő honlapjáról. Nem lettem előrébb vele sajnos, fogalmam sincs hol akad el a dolog. Valami a vezérléssel nem okés. A biosban is néztem, sajnos nincs opció a ventillátor működésére vonatkozóan.

.

(#59415) Dave™ válasza 426os (#59414) üzenetére


Dave™
nagyúr

Dell E5520-on használtam sokáig Ubuntu 16.04-et, aztán Manjaro-t, egyikkel sem volt semmi gondom, pedig eggyel korábbi generációs. A teljesítménye természetesen bőven elég, nálam a ventilátorvezérléssel sem volt semmi gond, igaz mindkét esetben aktív volt a TLP.

(#59416) CPT.Pirk válasza 426os (#59414) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A telepítésen kívül a csomag konfigja is megvolt? Ott az arch wikin részletezik. A bios a legújabb?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59417) taiji


taiji
junior tag

Amúgy ezt az i8k fan controlt nem kifejezetten Dell laptop-okhoz írták? A repomban ezt írják róla.

Jah most nézem hogy Latitude,vagyis Dell, csak akkor még nem volt az a hozzászólás :)

[ Szerkesztve ]

Taijiquan

(#59418) 426os válasza CPT.Pirk (#59416) üzenetére


426os
őstag

Igen, a konfig is megvolt. Játszom a hőmérsékletekkel, illetve rpm-ekkel is próbálkozom, de semmilyen összefüggést nem látok a beírt adatok és a ventillátor működése között. Amikor módosítok a beállításokon, elmentem a conf filet és újraindítom a szolgáltatást, akkor hallani, hogy egy pillanatra megáll a ventillátor, tehát valami hatása van. Viszont nem szabályoz. Most újraindítottam a gépet, indításkor konstans 2700 rpm körül forgott. Adtam rá egy kis terhelést, felgyorsított 3200-ra és ott maradt a terhelés megszűnése után is. Előbbi az szinte hangtalan, de az utóbbi zavaróan hangos.
A bios a legfrissebb (A21)

A konfig módosítással próbálkozom az
/etc/i8kmon.conf és az
/usr/bin/i8kmon fájlokban is, de egyikél sem látom, hogy bármi változna.

.

(#59419) ubyegon2 válasza 426os (#59414) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Windowsnál nem kellett semmilyen segédprogram, ott jól működött alapból. :DD ezt inkább nem hallottam

A TLP is csak olyan, mint ha Winben gondolkodnál kicsit, a Manjaroban alapból benne van, a Mintben nincs.
Ahogy látod Dave kollégának is működött ugyanezen alapokon is előbbi gépen.
Bocsi, de a jelenség alapján ítéltem meg a géped felszereltségét, mert nem írtad, a Dell meg 2GB memóval kezdi a felsorolást ennél az eszköznél. :)

A tlp felrakása nem bonyolult, terminalba beírod a sudo apt install tlp

felrakod még az ajánlottakat hozzá, igaz ez a művelet beletelik 10 sec-be akár:

ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ sudo apt install tlp
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Javasolt csomagok:
tp-smapi-dkms acpi-call-dkms
Ajánlott csomagok:

tlp-rdw linux-tools smartmontools
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
tlp
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.

(#59420) taiji


taiji
junior tag

Próbáltam egy egyszerű sciptet elindíttatni loggoláskor, de nem akar működni Manjaro alatt.

1. Csináltam egy backup.sh filet, ami egy szimpla cp parancsot tartalmaz.
2. Betettem a /home/user/.config/autostart-scripts/ mappába, és adtam rá teljes jogot minden csoportnak, és bejelöltem a futtatási lehetőséget is. Ha manuálisan indítom onnan, akkor megy is
3. Újraindítom a gépet, de semmi nem történik

Manjaroban van lehetőség a garafikus felületen, hogy Autostartba rakjak scripteket, de ott hozzáadva sem történik meg a futtatás.

Mi lehet a gond?

[ Szerkesztve ]

Taijiquan

(#59421) p.t.r


p.t.r
aktív tag

Az adó1%-ot kinek szoktátok felajánlani? Fsf még oké?

(#59422) Rimuru válasza p.t.r (#59421) üzenetére


Rimuru
veterán

Igen, meg oke.

Vigyázat, csalok!

(#59423) p.t.r válasza Rimuru (#59422) üzenetére


p.t.r
aktív tag

Thx! :R

(#59424) 426os válasza ubyegon2 (#59419) üzenetére


426os
őstag

Jól hangzik ez a TLP, de miben segít a problémámon? Nem találok vele kapcsolatban semmi olyan opciót, hogy kezelné a ventillátor fordulatszámot.

Windowsnál nem kellett semmilyen segédprogram, ott jól működött alapból. :DD ezt inkább nem hallottam
Pedig így van. Semmi problémám nem volt vele alapvetően. Azért akarok váltani, mert betelt a pohár a win10 letilthatatlan, erőszakos frissítéseivel, ami miatt gyakran használhatatlan lett a gép (hol azért mert frissítés után nem indult el többet, hol azért, mert nem tudtam használni hosszú ideig, amikor önhatalmúan neki állt frissíteni). Régebbi windowsra pedig már nem akarok visszaállni, szeretnék egy kvázi-naprakész rendszert és mivel már a programok nem kötnek egy adott rendszerhez, a Linux megfelelő alternatívának tűnt. Mint-el pedig van is konkrét tapasztalatom régebbről, de akkor asztali gépre tettem fel és ott az általános dolgokkal nem volt probléma (azokkal itt sincs, de hosszútávon az nem játszik, hogy egy hajszárító mellett üljek).

.

(#59425) Rimuru válasza 426os (#59424) üzenetére


Rimuru
veterán

fan speed controll: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fan_speed_control

Vigyázat, csalok!

(#59426) taiji válasza taiji (#59420) üzenetére


taiji
junior tag

Megoldódott. Az általános /etc/profile.d/ alá téve működik. Csak nem értem, hogy a Manjaro alatt akkor minek van az autostart-scripts mappa, és miért oda dolgozik a grafikus felület is, ha nem működik.

Taijiquan

(#59427) Dave™ válasza 426os (#59424) üzenetére


Dave™
nagyúr

A TLP-t ha feltelepíted, akkor automatikusan fut, konfigurálás nélkül is érezhetően kitolja az akkumulátoros üzemidőt, amit úgy ér el, hogy optimalizálja az energiafogyasztást, aminek következtében kevésbé melegszik a géped, ami pedig jótékonyan hat a ventilátor fordulatszámára is. Pl. nekem Surface Pro-n nagyon ette az Ubuntu a telepet, a TLP után viszont sokkal kevésbé melegedett, így sokkal kevesebbet is ment a ventilátor. Ilyen értelemben tud segíteni.

(#59428) 426os válasza Dave™ (#59427) üzenetére


426os
őstag

Nem érdekel az akkumulátoros üzemidő, 98%-ban dokkolón van a gép. Én azt szeretném, ha csendben lenne és csak a HDD halk zúgását hallanám, ahogy eddig is.

.

(#59429) Dave™ válasza taiji (#59426) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ugyan nem használtam, de ez nem Manjaro-specifikus, hanem KDE. A mellette lévő autostart mappa viszont használatban van (itt vannak az automatikusan induló alkalmazások), és az működik is.

colomb2: oké, csak azért írtam, mert az is KDE specifikusan van ott (Arch szerint), a grafikus alkalmazás is ennek a kivezetése, és ez működik is. A scriptesről nem tudok nyilatkozni.

426os: a fogyasztás - hőtermelés - zaj azért ettől függetlenül összefüggő fogalmak, remélem ezt belátod. AC üzemmódban is működik a TLP.

[ Szerkesztve ]

(#59430) Rimuru válasza Dave™ (#59429) üzenetére


Rimuru
veterán

Az autostart mappaban viszont csak .desktop fajlokat fog elinditani.

Vigyázat, csalok!

(#59431) 426os válasza Dave™ (#59429) üzenetére


426os
őstag

Én ezt belátom, de szeretnék az összefüggésekbe belenyúlni, mert alapesetben nem tetszik a rendszer.
Fut a tlp, de semmi változást nem tapasztalok.

.

(#59432) ubyegon2 válasza 426os (#59424) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Félreértettél!

Arra utaltam, hogy mi a Win? Ott is van egy alapkernel (nevezzük így) és vannak alap programok és milliónyi segédprogram.
Te azt írtad, a Windowshoz nem kellett ehhez segédprogram. Nem a ló*-t. Emiatt említettem, hogy a Manjaroba belerakták a készítők a TLP-t, a Mint-be meg nem.
Méghogy a Winhez nem kellett ehhez segédprogram! ;]

Talán annyi a különbség, hogy a Winbe bele van hegesztve, szabadulni se tudsz tőlük, itt meg szabadon cserélheted, törölheted ezeket a segédprogramokat.

Az újabb kernelekkel én azért megpróbálkoznék a helyedben. (LTS kernelek csak)

Gondolom kiadtad TLP-ben a start parancsot és beállítottad ac/dc módba is. (nekem se tűnt fel, hogy már felraktad)

[ Szerkesztve ]

(#59433) Dave™ válasza 426os (#59431) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ja vagy úgy, erről lemaradtam.

(#59434) 426os válasza ubyegon2 (#59432) üzenetére


426os
őstag

Ha segédprogramok alatt a drivereket érted, akkor lehet, hogy valóban kellett. Azt nem tudom, hogy a windows honnan mit töltött még le magának, de kézzel nem kellett a ventillátor kezelésbe belenyúlni és a Dell-nek sem volt erre való dedikált szoftvere.

.

(#59435) taiji válasza Dave™ (#59429) üzenetére


taiji
junior tag

Hm, akkor a KDE-vel nem kerek valami. Az autostart-ot tudom, hogy működik, mert a Remmina RDP kliensem is oda konfigolta be magát, és az valóban működik, csak az ugye program. Nekem script kellett. Mindegy. Általános hely is jó, legalább az disztri független, vagyis jobb ezt megjegyezni. system.d-be ins konfigolhattam volna szolgáltatásként, de azt meg erősnek éreztem egy szimpla másolás miatt :)
Mindjárt nekiesek a shutdown scriptnek is. Oda meg olyat írok, ami minden leállításkor a jelentősebb KDE konfig fájlokat + az általam használt programok beállításairól csinál biztonsági mentést. Ennek az ellentet scriptjét is megcsinálom, hogy ha újrahúzom a Manjaro-t, akkor egy kattintással az összes beállítás visszaállítódjon amit elmentettem.

Taijiquan

(#59436) jackal79


jackal79
aktív tag

Sziasztok!
Egy Kingstone 240 GB-os SSD-re van telepítve a Linux Mint op rendszer.
Így néz ki:

Módosítani szeretném, úgy hogy a part1 80GB-t legyen és a part3-ból vegye el.
Adatvesztést nem szeretnék.
Sem a Gparted-el, sem a disks-el nem tudtam megcsinálni, mert nem aktív ez az opció.
Ebben tudnátok segítséget nyújtani!
Köszi!

(#59437) Dave™ válasza jackal79 (#59436) üzenetére


Dave™
nagyúr

Aktív felcsatolt partíciót nem tudsz. Live rendszer alól menni fog. Adatvesztés mindig benne van a pakliban (bár elvileg nem kellene történnie), mentés az legyen.

(#59438) 426os


426os
őstag

Két újabb apró kérdésem van.
Elindítanám automatikusan a rendszerrel együtt a Thunderbird-öt és a Transmissiont. A Startup applications nevű appban fel is tudtm őket venni a listára, el is indulnak bejelentkezés után, viszont mindkettő az előtérben. Megoldható, hogy minimalizált állapotban induljanak?
A másik pedig:
A másodlagos HDD, ami a gépben van automatikusan mountolódik rendszerindításkor , mint külső eszköz. Ezzel nem lenne alapvetően problémám, de ezen tárolom az adatokat, mint pl letöltések, torrent, filmek, stb.
Transmission-ben alapértelmezett letöltési helynek egy, ezen a partíción lévő könyvtár van megadva, de indítás után egyszerűen nem éri el ezt a helyet, csak akkor ha előtte a fájlkezelőben egyszer megnyitom a meghajtót, majd Transmissionben frissítek egyet. Megoldható, hogy ezt ne kelljen mindig eljátszani? Mi a probléma?
A Home könyvátron belül lévő könyvtárakat hogyan tudom a legegyszerűbben "áthelyezni" (nem mindegyiket, tehát nem szeretném a home alá mountolni) erre a hdd-re újraformázás nélkül?

.

(#59439) CPT.Pirk válasza 426os (#59438) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

2.:

Nem csatolódik automatikusan, úgy csak akkor csatolódik, ha az /etc/fstab fájlban meg van adva a csatolás. Elég jól leírja az fstab működését az arch wiki, nem túl bonyolult: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fstab_(Magyar)

3.:

A /home alatti dolgokat át lehet helyezni úgy, hogy átmásolod a cuccost az új helyre, majd egy symlinket csinálsz rá oda, ahol korábban volt. Így olyan lesz, mintha még mindig ott lenne a /home alatt. Viszont ezt szerintem nem tudod ntfs-es partícióval megcsinálni, hanem ext (vagy egyéb Linuxos) fájlrendszer kell hozzá.

De neked nem erre van szükséged, nem is célszerű ilyesmit csinálni a /home-al. Ha az fstab-ban megfelelő módon létrehozod a csatolást, akkor már nem a /home alá fog menni a vinyód, hanem oda, ahová megadod. Pl. /mnt/cuccok

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59440) csixy


csixy
addikt

Az antergos miért az1920x1080-as felbontást nyomatja egyből ? Miért nem kezdi mondjuk 800x600-on első induláskor. Csak, hogy megőrüljön a júzer? Hogy lehet ezt gyógyítani? Már meg fogok bolondulni, egy hete lassan, hogy linuxokat telepítek. A végén vissza fogom tenni a manjarót a catalysttal, mert úgy jól működik. A frász essen bele.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#59441) Bici válasza csixy (#59440) üzenetére


Bici
félisten

Ennyi ido alatt mar tizszer fel tudtad volna rakni a sima Arch-ot.
En is Manjaro es Antergos kozott ping-pongoztam, mert fostam a parancssoros telepitestol, aztan ugy csusszant fel a sima Arch, ahogy nem is szamitottam ra.
Ha odafigyelsz a doksira, es gondolkodva csinalsz mindent, akkor par ora alatt fent van, es akkor tied a kontroll, nem egy install progi fogja megmondani, hogy hogy jo neked.

A telepites alatt egy csomo dolog megvilagosodott a linux rendszerrel kapcsolatban, es rajottem, hogy debian alatt ugyanezt meg lehet csinalni, es azota Debianozok gond nelkul; gyors, megbizhato, problemamentes.
Es nem kell az AUR-bol telepitgetnem, meg kulon frissitgetnem ezeket. Illetve az, hogy a pacman nem tudja ertelmezni a * karaktert, az nalam kiverte a biztositekot.
pl. a pacman -R qt5-* nem muxik. Minden eddig altalam probalt csomagkezelo tudja. Lehet, hogy a pacman is, csak kell valamit allitani, de vegul nem volt ra szuksegem.

Ha nem akarsz angol doksikat olvasni es parancssorbol telepiteni, akkor inkabb egy Mint, vagy Debian lenne jo neked. :U Persze ez csak az en velemenyem. :B

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#59442) Frawly


Frawly
veterán

Antergoshoz milyen felületet tettél fel? A kijelző felbontása micsoda?

Catalsyst semmiképp. Az a modesetting driver jó, amit a kernel betölt a kártyához, a 3D-hez meg a mesa csomagt tedd fel.

(#59443) csixy válasza Frawly (#59442) üzenetére


csixy
addikt

KDE alkalmazásokkal. A DVI kimenetre van dugva egy DVI-VGA átalakító és az 1366x768-as felbontású monitorba van dugva az egyetlen VGA portjára.
És éppen ezért nem fér hozzá a monitor EDID információihoz.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#59444) BoB válasza Bici (#59441) üzenetére


BoB
veterán

Az a parancs ennyi lett volna: pacman -R qt5

:))

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59445) Bici válasza BoB (#59444) üzenetére


Bici
félisten

Ez azert mukodott volna, mert a qt5 leszed minden fuggoseget, vagy mert rakeres minden qt5-tel kezdodo csomagra?
Mert volt, hogy a vlc, vagy mas progi feltett egy qt5-... csomagot, de magat a qt5-ot nem.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#59446) csixy válasza Frawly (#59442) üzenetére


csixy
addikt

Ez a cikk http://www.randomshouting.com/2012/12/09/How-to-override-the-screen-resolution.html jó lesz nekem valamire?

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#59447) Rimuru válasza Bici (#59445) üzenetére


Rimuru
veterán

pacman -R $(pacman -Qs qt5-) akkor szerintem inkabb ilyesmi lett volna

csix: jo lehet

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#59448) Bici válasza Rimuru (#59447) üzenetére


Bici
félisten

Ertem. Akkor ezek szerint tenyleg meg lehet csinalni.
Ha netan visszaterek egyszer az Arch-hoz, akkor legalabb ezt is tudni fogom.
Koszi! :R

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#59449) BoB válasza Rimuru (#59447) üzenetére


BoB
veterán

Nem kell ez.

Szimplán a pacman -R qt5 leszedi az összes qt5 csomagot, mivel azok a qt5 csoport tagjai.

Egyébként meg
pacman -R "^qt5-"
lenne a "literális" változat.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#59450) BoB válasza BoB (#59449) üzenetére


BoB
veterán

Így késő este csak sikerült baromságot írnom, a literális változat nem jó csak kereséshez, de a találatok sem tökéletesek mert olyan csomagot is listáz ami nem qt5 tag (bár igaz az függősége). Ezért be kellene ágyazni mint ahogy colomb írta.

De lényegtelen mert nem ez a helyes megoldás amúgy sem.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.