Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59101) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#59099) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A unix mapparendszeréből...

/media – Directory for mounting files systems on removable media like CD-ROM drives, floppy disks, and Zip drives.
/mnt – A directory for temporarily mounted filesystems.

Nekem mindegy hova csatolja, de az előző 10+ évben is a /mnt alá csatoltunk merevlemezes partíciót. Akár csinálhat neki egy mappát a / alá is, úgy is menni fog.

colomb2: gyors rendszerindítás a kikapcsolandó opció neve és az energiagazdálkodás alatt van.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59102) Heeken válasza Rimuru (#59100) üzenetére


Heeken
tag

Rendszergazda parancssor - powercfg -h off - ENTER

(#59103) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#59101) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én csak annyit írtam, hogy egy ideje már automatikusan a /media-ba csatolja a rendszer. Ha már így van, akkor célszerűbb azt az utat követnie. ;)

Ez az unixos definíció nem sokat ér már, ha jól tudom, az Arch is váltott régóta, pont a Chakra topikban olvastam tegnap, valami kérdéssel kapcsolatban a Manjaro topikból.....

(#59100) colomb2

Már működő rendszere van a kollégának, ha eddig nem okozott gondot......

[ Szerkesztve ]

(#59104) Slownz válasza CPT.Pirk (#59098) üzenetére


Slownz
senior tag

És (#59099) ubyegon2:

Oké, de ha ezt megcsinálom, hova mentsem a fájlokat, ugyanúgy a partícióra?

A Transmission hogy fogja megtalálni ezek után?

(#59105) CPT.Pirk válasza Slownz (#59104) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha oda hozol létre ugyanolyan nevű mappát ahová amúgy is felcsatolta, akkor semmi nem fog változni, csak állandó lesz a csatolás és megszűnnek a gondjaid.

ubyegon2: de nem ezek a dolgok változtak. Az /mnt azért célszerűbb, mert oda nem áll neki becsatolni magától semmit a rendszer. De mondom mindegy, valószínűleg a /media alatt is jó lesz az állandó csatolás, gondolom nem fogja megpróbálni rácsatolni a már létező fstabos csatolásra a partíciót.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59106) ubyegon2 válasza Slownz (#59104) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Oké, de ha ezt megcsinálom, hova mentsem a fájlokat, ugyanúgy a partícióra?

Ha azt akarod, hogy megtalálja a rendszer! :D

Rakj fel egy normális programot a trans helyett, például a qbittorrentet, egyébként meg amit használsz, abban természetesen meg kell adni a fenti helyes elérési utat. Ugyanezt csinálod Win alatt is.

(#59105) CPT.Pirk OK. Szerintem is tök mindegy, csak egyszerűbb a rendszerrel együtt közlekedni, ha az ember laikus, én ezért teszek így. ;) Lényeg, hogy az FSTAB-ban jól legyen felcsatolva, UUID és elérési út stimmeljen, az opció akár lehet default is.

Én csak azt tudom leírni, ahogy nekem működik, nem értek hozzá, Ti vagytok a guruk. ;]

[ Szerkesztve ]

(#59107) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#59106) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

ez uff lesz - sorry

Kérem a Topikgazdát, törölje legyen kedves. :R

[ Szerkesztve ]

(#59108) ALFA válasza Frawly (#59085) üzenetére


ALFA
senior tag

Nincs benne dvd, csak cdrw és biosban nincs engedélyezve az usb boot, csak amit leírtam.

Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?

(#59109) ALFA válasza Heeken (#59061) üzenetére


ALFA
senior tag

Sajnos nem működik. :(
Flopiról nagyon gyorsan bejön a menü, de usb kiválasztás után fekete lesz a képernyő és bal felső sarokban egy fehéren villogó kurzor jelenik meg és kész.

Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?

(#59110) Frawly válasza ubyegon2 (#59087) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, hogy ez Manjaro. Mindegy, azt is szépen leszeded, most, hogy átállsz Archra, nem lesz rá szükséged. Gyurmafigura telepítőscriptjét sem éri meg használni. Tanuld meg te feltelepíteni. Ha elakadtál, Arch topikban érdeklődsz, hogy mi a bibi, és mit tegyél fel, mit konfiguráljál, hogy jó legyen, esetleg konkrétan mit nem értesz az Arch Wiki vonatkozó részében, vagy azért mert a kommentár nem világos nyelvileg, vagy az utasítást nem érted, hogy mit írjál át benne, hogy a saját szituációdban tudd használni. Így ki tudod fejleszteni a saját telepítésed, ami a végén csukott szemmel is fog menni, és érteni fogod mi miért van benne, mit csinál, mit kell a konfigban átírni, hogy úgy működjön, ahogy szeretnéd.

Ráadásul az Arch telepítése másodszor már eleve könnyebb, mivel nem kell particionálni (hiszen az első telepítésnél már a partíciókat megcsináltad), csak fel kell csatolni a partíciókat a megfelelő mappákba, és egy genfstab -U varázslást nyomatni rá. Plusz ha UEFI bootod van, akkor elég egy UUID-t átírni a loader.conf-ban (lehet ez sem kell), meg egy mkinitcpio -p linux utasítást ráküldeni (de elvileg a pacman megcsinálja ezt is, mikor a kernelt telepíti), és bootmanagerrel sem kell megint fetrengeni, hopsz, egy újabb előnye az EFI-nek, de neked ilyen nem kell, a GRUB-ot sokkal kényelmesebb újragenerálgatni, meg minden disztrótelepítés után szopni vele, és akkor élvezed a sikerélményt, hogy inkább nem fog menni, mint igen, mert lesznek disztrók, amik nem fognak bootolni.

Egy dologra felhívnám a figyelmed. Ha megpróbálkozol az EFI boottal, mikor senki nem látja, akkor azt vedd figyelembe, hogy a legtöbb írás 100-200 MB-os EFI partíciót ajánl, de neked lehet nagyobb kell majd, ha tényleg sok disztrót használsz multibootban, mindegyik felrakja az .EFI fájlát meg esetleg az initramfs-ét, és ezek nem rettenet nagyok, de ha van 10 disztród, ahogy régen írtad, a sok kicsi sokra tud menni, és könnyen betelik az EFI partíció. Nem kell azért gigákat sem adni neki, egy 500-600 MB elég lehet rengeteg OS-nek.

(#59111) zoltanz válasza ubyegon2 (#59093) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Amúgy tetszik ez az LXDE, nagyon azonnali, letisztult, Openbox gyökerek, és a alkalmazásai is frankóak. Talán gyorsabbnak érzem az Xfce-nál is kicsit, de az Openbox-tól messze van.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59112) CPT.Pirk válasza zoltanz (#59111) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Letisztult... Különösen a "start" menüje, ahová be van ömlesztve minden, ami a gépen van és futtatható. ;)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#59113) Frawly válasza zoltanz (#59111) üzenetére


Frawly
veterán

Szerintem az Openboxnál nem lassabb. Kicsit több memóriát foglal, mert lxpanel, lxmenu, meg egy csomó mindent futtat, appleteket az értesítési területen, de ahogy tapasztaltam, még régi, csotrogány, 1 giga RAM-os gépeken sem jelentős különbség az LXDE és az Openbox között, se RAM, se CPU fogyasztása terén. Az viszont igaz, hogy a komplett DE-k közül az LXDE éri be a legkevesebbel, ne feledjük, hogy az Openbox nem Desktop Environment, hanem csak Window Manager (és mire megcsinálod tálcásra, menüsre, fullosra, majdnem megegyezik a hardverigénye az LXDE-vel). Window Managerből a legkisebb, amitől Windowsról jött user sem kap sikítófrászt, az az IceWM, vannak ennél kisebbek, csak azok vagy annyira fapadosak, vagy annyira spéci koncepciójúak (tiling-ozás, egérmentesség), hogy kezdő linuxosoknak, akik windowsos, meg klasszikus desktop felületekhez szoktak, teljesen használhatatlan lesz.

Az Xfce már egy jelentősebb ugrás hardverigényben, igaz annyival többet is tud.

(#59112) CPT.Pirk: az LXDE menüjét le lehet cserélni, vannak rá alternatívák. Ugyanezeket natúr Openboxhoz is hozzá lehet adni.

[ Szerkesztve ]

(#59114) zoltanz válasza CPT.Pirk (#59112) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Mit értesz az alatt pontosan, hogy "ömlesztve" van?
Nálam azért átlátható:

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59115) ubyegon2 válasza zoltanz (#59111) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A KDE-s programok viszont már nem annyira működnek Openboxon, nem is nagyon érdemes LXapps-on meg XFCE-s appon kívül mást telepíteni, a Kmix-ed sem lesz tökéletes. ;)

(#59110) Frawly

Így konkrétan említettem volna, hogy átállok Arch-ra? Valamit félreérthetően írhattam, mert a laptopon keresek valami jól sikló disztrót, de a desktopon nagyon nehezen szakadnék el a Debian/Mint vonalról. Minden tökéletesen működik, valamennyire már ismerem is a működésüket, talán egyszer a lelkivilágukat is megismerem. Hardverfüggő ez tudom, de ezen a viharvert csatadesktopon ezek mennek jól. ;) Desktopon csak azért próbáltam ki időnként Arch klónt, hogy tudjam pontosan, mi a különbség. Nekem nincs gondom az LTS-sel sem, a Toshibán viszont jól futnak az Arch klónok is, amíg nem kampecáznak, de ott nem számít, mindig rakok fel egyet másik felülettel, a cél úgyis a még megfelelő összhang működés és használhatóság között, úgy értem, hogy más is tudja majd használni, ne csak én.

[ Szerkesztve ]

(#59116) zoltanz válasza zoltanz (#59114) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Kifutottam az időből. :DDD
Én automatikusan indítom a fontosabb programokat, application menü is logikus felépítésű sztem. Te mihez hasonlítod amúgy?

Kedves ubyegon2 a KDE-s K3b DVD író is tökéletesen szaladgál pl LXDE-n.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59117) ubyegon2 válasza zoltanz (#59116) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezek az üdítő kivételek, de minden QT alapú program nem fog rajta működni, gondolom nem is célod, hogy túl sok legyen, mert akkor már LXQT-t raktál volna fel inkább. ;)

A következő kipróbálandó Arch klón a laptopon lehet, hogy a Manjaro LXDE lesz, bár még ezt a Kibojoe-t nem raktam fel, csak live-ban nézegettem, nem rossz, de valóban szokni kell a DE-hez szokott usernak a WM-es disztrókat. A Mabox-szal már az volt a bajom, hogy nagyon mix volt, szinte semmi köze nem volt az Openboxhoz, akkor meg minek. Ha nem muszáj, nem keveréket akarok használni az öreg laptopon sem.

Ami a képen van, mennyit eszik alapon? (azt látom, hogy az effektektől nem szívesen válnál meg egy fapados disztrón sem) ;]

[ Szerkesztve ]

(#59118) zoltanz válasza ubyegon2 (#59117) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Ez így csak a rendszer magában 263 MB-ot memóriát foglal.

Mindegyik KDE-s app QT-s amúgy, vagy ez honnan derül ki? :R
Xfce- szoftvereket használok pluszban, valamint KDE-ből mást nem, Gnome-ból még a Gnumeric-ot táblázatokhoz (gyors és hasznos kis program)

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59119) Frawly válasza ubyegon2 (#59115) üzenetére


Frawly
veterán

Nekem még minden KDE-s cucc ment Openbox, meg még kisebb WM-et alatt is. Legfeljebb adott alkalmazás szedte le magával függőségnek a fél KDE-t, de akkor is normálisan fut.

(#59120) Frawly válasza ubyegon2 (#59115) üzenetére


Frawly
veterán

Nem írtad, de attól még átállhatsz :D Laptopon is úgy siklik majd, mint a siklói sikló. Legalább ha külön laptopon kísérletezel vele, akkor nincs kockázat, próbálkozhatsz vele oda-vissza. Egyszer megtanulod ezt, többé nem lesz szükséged más disztróra, nem kell minden szutykot felraknod meg végigpróbálgatnod, hátha jó lesz, helyette faragsz saját rendszert Arch alapokon, ami minden gépeden menni fog. Szaladni fog, mint a villám, csak az lesz fent, aminél te akarod, hogy fent legyen (itt nem ilyen szkripkategóriákra gondolok, mint bluetooth, hanem csomagra lebontva).

(#59121) ubyegon2 válasza zoltanz (#59118) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az elég jó rendszerterhelés, a KDE-sek szerint egyből látod a különbséget a QT és a GTK között, KDE nagyon nem is szereti a GTK-s appokat, amúgy alapból minden QT-s benne. Amúgy fogalmam sincs, hogyan lehet könnyen megállapítani, hogy QT-s valamely program, persze ha belenézel a telepítőjébe, ott kiderül.
XFCE programok jók, sok lightos DE-ben lehet használni őket, sok disztró alapból is vegyíti ezeket. Tán még a Kibojoe-ban is volt.....

(#59119) Frawly

Lehet, hogy zoltanz Kmix appja régebbi QT alapú és nem is szed le sok mindent magával. Amúgy attól szemöldökfennakadást kapok, mikor hallom, hogy lihghtos DE-t telenyomnak full QT-s KDE mágnessel. :U
Van persze, ami szükséges, mint a kolléga pulse helyettesítője is.

(#59120) Frawly

Nagyon nehezen tudom magam rászánni, hogy fél napot szuttyogjak egy valóban pure Arch felrakásán, meg aztán ott van az is, hogy egyszerű copypaszta lenne, mert tutira semmit nem értenék belőle. Nem gondolod, hogy egy totál laikusnak ez túl nagy falat lenne? Mondjuk működne, de nem tudom miért és hogyan. :F

Lehet, hogy nekem már annak is örülnöm kell, hogy anno 5 éve néhány hét alatt úgy el tudtam szakadni a Wintől, hogy le is töröltem, mikor feltűnt, hogy még ott van. Valameddig az ABEV miatt volt fenn, meg a teló custom ROM-csere miatt, de nem kellett ezek miatt sem. Megoldottam mindent Linux alatt, amit nem, azt meg dobtam. Csak Wint ne lássak többé. ;]

[ Szerkesztve ]

(#59122) zoltanz válasza Frawly (#59120) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Miért annyival érezhetően jobban megy egy Debian-nal, összehasonlítva is? (ki akarom próbálni, de nem fűzök hozzá nagy reményeket)

ubyegon2

Kmix-et csak Xfce-szel használom, mert ott működik az OSD. LXDE-n a beépített hangerő szabályzót (valami Alsa-s cucc lehet)

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59123) ubyegon2 válasza zoltanz (#59122) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Miért annyival érezhetően jobban megy egy Debian-nal, összehasonlítva is?

Szerintem ez megint csak hardverfüggő, van aminek jobbak a friss csomagok, van aminek jobbak a Debianos old csomagok. De tényleg.....
Azért az feltűnt, hogy az archosok is csak addig archoskodnak az LTS ellen, amíg a kernel szóba nem kerül, annál már csak az LTS a jó! ;]
Szerintem próbáld ki valamelyiket, miért pont Te úszd meg ezeket a kalandokat!? :DD Kizárólag valami Debian alapú mellé, úgy ér valamit.

Amúgy a laptopon fenn van egy Mint XFCE 18.3 és egy ArchmergeD klón Mate-val, igazából totál egyformán jól fut mindkettő. (Toshiba Satellite L305 4GB memóval, igazából nem annyira gyenge gép)
Néha az az érzésem, hogy ez ilyen pszichés dolog lehet az archosoknál, hogy sokkal gyorsabb....mitől lenne az? Persze a pure Arch telepítés az gyorsabb, de ugyanezt a hatást eléred a Debian netinstallal is, csak azt raksz fel, ami tényleg szükséges.
szerintem

[ Szerkesztve ]

(#59124) Dave™ válasza ubyegon2 (#59121) üzenetére


Dave™
nagyúr

Semmi baja nincs a KDE-nek a GTK appokkal, olyannyira, hogy az Inkscape pl. jobban is integrálódik a KDE-s környezetbe mint Gnome alatt.

(#59125) Slownz válasza ubyegon2 (#59106) üzenetére


Slownz
senior tag

Hogy tudom leellenőrizni, hogy jól csináltam-e? Nem igazán veszek észre változást.

az alábbiakat csináltam

1. sudo mkdir /mnt/films
2. sudo fdisk -l
3. sudo blkid
4. gksu gedit /etc/fstab

Ezt másoltam be:

UUID=3E96198C96194635 /mnt/films ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0

(#59126) ubyegon2 válasza Slownz (#59125) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha mindent pontosan úgy csináltál, ahogyan írtam, akkor jónak kéne lennie. De egy letöltő/közösnek szánt particiód már volt készen, nem?

/mnt/films

ebből hiányzik a felhasználó neve szerintem

UUID=0b27786b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0

Nem lenne rossz, ha visszagörgetnél oda, ahol leírtam a lépéseket és be is raknád ide a kimeneteket.

(#59124) Dave™

Chakrát meddig és mikor használtál? :D

[ Szerkesztve ]

(#59127) Slownz válasza ubyegon2 (#59126) üzenetére


Slownz
senior tag

Na, most az történt, hogy az F meghajtó tartalmát, az általam megadott helyen látom: mnt/films, viszont most nem látja a gép az F meghajtót.

Ha most letöltök valamit, nem az F meghajtóra kéne mentenem?

(#59128) Dave™ válasza ubyegon2 (#59126) üzenetére


Dave™
nagyúr

Semeddig, de ha Manjaro alatt nincs velük gond (GIMP, Inkscape, Audacious, Vivaldi és még biztosan van pár) akkor ez nem KDE probléma, hanem maximum Chakra, nem?

(#59129) ubyegon2 válasza Slownz (#59127) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Huha....csak nem adsz meg semmilyen infót, így gondok lesznek

Mi az F meghajtó Linuxos neve? sda/7 például
Volt már egy kész meghajtód? Piszokul fontos, hogy ugyanoda kerüljenek az adatok Win és Linux alatt is! A torrent kliensekben is ellenőrizned kell az elérési utat!

ezeket már közben írtam
*********************************************************
5+1 lépés

van egy Windowsos NTFS partíció, amin már vannak adatok (ebben az esetben már nem kell létrehozni semmilyen mappát/particiót)

felrakom a Linuxot, ennek a fájlkezelője látja is, de csak akkor, ha külön felcsatolom

megállapítom a partició nevét és az UUID számát az fdisk -l és blkid parancsokkal

megállapítom a pontos elérési utat és azt beszerkesztem az FSTAB-ba

az alkalmazó célprogramban beállítom a pontos elérési utat

---és ami lehet, hogy kimaradt! frissítem a GRUB-ot, ebben nem vagyok biztos, rég csináltam már----

[ Szerkesztve ]

(#59130) ubyegon2 válasza Dave™ (#59128) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Valami olyasmi, bár ez is régebben volt, amikor a Chakra szinte csak a Kapitánynak volt hajlandó települni! ;]

(#59131) zoltanz

Ezt Dave kolléga tudná megmondani, nála olvastam ezt a Manjaros cikk topikjában. Amúgy biztosan más a helyzet a kerneleknél, én inkább csak poen kedvéért írtam. Gyakorlatilag pár Arch 4.14.x-szel települt és frissült, pedig már a 4.15.x nem annyira túl új, Mint XFCE-n jó ideje az van.

[ Szerkesztve ]

(#59131) zoltanz válasza ubyegon2 (#59123) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Hiába frissek egy újabb hw-rel a csomagok, ha kernel old LTS nem? AVX-es procik tényleg tudnának érdemben gyorsítani a dolgokon, de nem nagyon látok még Win-en sem ilyen appokat.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59132) Slownz válasza ubyegon2 (#59126) üzenetére


Slownz
senior tag

Bármit megadok én. :D

Csatolandó meghajtó az sdc1: (ez az F meghajtó)

Disk /dev/loop0: 81,7 MiB, 85692416 bytes, 167368 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

Disk /dev/loop1: 81,7 MiB, 85639168 bytes, 167264 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

Disk /dev/loop2: 81,6 MiB, 85549056 bytes, 167088 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes

Disk /dev/sda: 111,8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x96ab923f

Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 1026047 1024000 500M 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 1026048 172035666 171009619 81,6G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 233476096 234436607 960512 469M 27 Hidden NTFS WinRE
/dev/sda4 172036094 233476095 61440002 29,3G 5 Extended
/dev/sda5 172036096 216768511 44732416 21,3G 83 Linux
/dev/sda6 216770560 233476095 16705536 8G 82 Linux swap / Solaris

Partition table entries are not in disk order.

Disk /dev/sdb: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xdb0ddb0d

Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 206848 122882047 122675200 58,5G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2 122882048 976771071 853889024 407,2G 7 HPFS/NTFS/exFAT

Disk /dev/sdc: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xb36cefe4

Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 1953521663 1953519616 931,5G 7 HPFS/NTFS/exFAT

blkid:

/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/loop1: TYPE="squashfs"
/dev/loop2: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: LABEL="Rendszer szM-CM-!mM-CM-!ra fenntartott" UUID="70AC5067AC502A3C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-01"
/dev/sda2: UUID="10605A4A605A3726" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-02"
/dev/sda3: UUID="14AAADE0AAADBF1C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-03"
/dev/sda5: UUID="2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad" TYPE="ext4" PARTUUID="96ab923f-05"
/dev/sda6: UUID="a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97" TYPE="swap" PARTUUID="96ab923f-06"
/dev/sdb1: LABEL="WORK" UUID="1260F7AE60F79727" TYPE="ntfs" PARTUUID="db0ddb0d-01"
/dev/sdb2: LABEL="PASTIME" UUID="4ED0FF31D0FF1DC1" TYPE="ntfs" PARTUUID="db0ddb0d-02"
/dev/sdc1: LABEL="FILMS" UUID="3E96198C96194635" TYPE="ntfs" PARTUUID="b36cefe4-01"

cat /etc/fstab:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97 none swap sw 0 0

UUID=3E96198C96194635 /mnt/films ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0

Az általad leírt lépéseket követtem.

[ Szerkesztve ]

(#59133) ubyegon2 válasza Slownz (#59132) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

/mnt/films

Nézd meg az elérési útvonalat a fájlkezelőben, mert szerintem ott kell lennie felhasználó névnek is! (lehet, hogy tévedek, rég használtam NTFS-t megosztva)

A Win alatt ugyanezen a néven fut a letöltő partíció? films a mappa neve?

[ Szerkesztve ]

(#59134) zoltanz válasza ubyegon2 (#59130) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Ki az a Kapitány egyébiránt? :)
Én csak egyet ismerek:

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59135) 0xmilan válasza zoltanz (#59134) üzenetére


0xmilan
addikt

(#59136) Slownz válasza ubyegon2 (#59133) üzenetére


Slownz
senior tag

Milyen felhasználó nevet kellene keresnem? Nem értem.

Win alatt Films a partíció neve, tehát nagybetűs. Számít ez?

(#59137) zoltanz: Eddig láttam Linux alatt az F meghajtót, amióta megcsináltam az automount-ot, nem látom, csak a mnt/films útvonalon keresztül érem el a fájlokat. A kérdésem az, hogyha menteni szeretnék az F meghajtóra Linux alatt, akkor azt hova tegyem meg?

Ha a mnt/films meghajtóra mentek, akkor azt Win alatt is elérem majd?

[ Szerkesztve ]

(#59137) zoltanz válasza Slownz (#59136) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Én nem értem a kérdésed sem, Linux alatt nem F a neve.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59138) ubyegon2 válasza Slownz (#59136) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Csatolásnál és úgy általában számít a kis/nagybetű Linuxnál.

ezen a képen látod az elérési utat, ahogy rákattintok a TT particióra:
(valaki segítsen, mert nem jut eszembe a terminalos parancs, ami megmutatja az elérési utat)

terminalos példa kis/nagy betűre:

ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ inxi -i
Network: Card: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
IF: enp3s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: 50:46:5d:b5:8f:44
WAN IP: 188.143.103.128 IF: enp3s0 ip-v4: 192.168.1.7
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ inxi -I
Info: Processes: 186 Uptime: 13:02 Memory: 2414.4/15229.5MB Client: Shell (bash) inxi: 2.2.35

[ Szerkesztve ]

(#59139) zoltanz válasza Slownz (#59136) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Miért nem a helyére csatoltad fel? /media/user/3E96198C96194635
(a user a felhasználóneved)
Persze, ugyanúgy látod Win alatt.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59140) Slownz válasza ubyegon2 (#59138) üzenetére


Slownz
senior tag

Átírtam nagybetűre, sok különbséget nem látok.

Olvasd el, amit a kollégának írtam, szerintem nem érted a problémám (vagy én nem értem, mit akarsz írni) :D

(#59139) zoltanz : Azért mert kb 2 hete használok Linuxot, nagyjából azt sem tudom mit csinálok. Szóval kérlek, ennek figyelembevételével magyarázz nekem. :P

Honnan kéne tudnom hol a helye? Mi ez a számsor az user után?

[ Szerkesztve ]

(#59141) 0xmilan válasza ubyegon2 (#59138) üzenetére


0xmilan
addikt

(valaki segítsen, mert nem jut eszembe a terminalos parancs, ami megmutatja az elérési utat)

mount? df? lsblk?

(#59142) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#59138) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

mount -l parancs kimenetben nézd meg, milyen elérési utat ír a sdc1-re

lehetőleg másolva rakd be a parancsot a terminalba, úgy nem téveszted el

az én előbbi TT-m kimenete
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ mount -l
.......
/dev/sdb8 on /media/ubyegon/TT type ext4 (rw,nosuid,nodev,noatime,stripe=32743,data=ordered) [TT]

(#59141) milangfx

Köszi! :R Ahogy kimentem kávét csinálni és cigizni, egyből beugrott a mount szó! :D Kezdek rozsdásodni, olyan régen használtam már ezeket a parancsokat.

Most az ntfs csatolással kapcsolatban is eléggé összezavart a kolléga.....igaz ezer éve nem használok ntfs meghajtót.

[ Szerkesztve ]

(#59143) Slownz válasza ubyegon2 (#59142) üzenetére


Slownz
senior tag

/dev/sdc1 on /mnt/Films type fuseblk (rw,noatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096) [FILMS]

(#59144) zoltanz válasza Slownz (#59140) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Számsor alapján ha rámész a "931,5 GB kötet" névre fájkezelőben stb. ezt kapod majd (az F partíciót). Ha jól értem ez a problémád
Másold be ezt és csekkold jó e minden: UUID=3E96198C96194635 /media/user/3E96198C96194635 ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0
user=felhasználóneved (kis nagybetűvel)

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59145) Slownz válasza zoltanz (#59144) üzenetére


Slownz
senior tag

Köszi, így most látom, mint FILMS meghajtó és látom úgy is, hogy media/user/Films

Nagyon király. :R

Most viszont abban szeretnék szájbarágósan segítséget kérni, hogy ez hogyan oldja meg azt a problémát, hogy mindenegyes újraindítást követően nem látja a transmission a korábban letöltött fájlokat?!

(#59146) zoltanz válasza Slownz (#59145) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Nincs mit, ügyes vagy.

Meg kell nézni a transmission beállításokban a könyvtárak hova mutatnak, átírni és újra ellenőriztetni. Torrent topikja

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59147) ubyegon2 válasza Slownz (#59145) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi, így most látom, mint FILMS meghajtó és látom úgy is, hogy media/user/Films

Ezt hol látod?

Egyébként említettem, hogy ha már van a Win alatt letöltő partició, akkor nem kéne csinálni egy újat. Néha többen többféleképpen segítünk, ez ilyen sajna.

A transmissionra is írtam, mit csinálj vele, néha ez csinál ilyeneket, amit írsz. Cseréld le qbittorrentre szerintem, az biztosan jó lesz, aztán megadod az elérési utat benne és egy reboot után minden működni fog.

egy sudo updtade-grub parancsi sem árt a FSTAb szerkesztés után.

a transmission eltávolításához az alábi parancs kell

sudo apt remove transmission-gtk

telepítéshez:
sudo apt install qbittorrent

vagy

amit zoltanz javasol, de az elérési út fontosságáról már beszéltünk. :)

Gondolom az utorrentet már ismered Win alatt, a qbittorrent szinte ugyanaz reklámok nélkül.

***************************************************

zoltanz
Ezt az user utáni UUID számos csatolási módot még sose láttam! :Y

[ Szerkesztve ]

(#59148) zoltanz válasza ubyegon2 (#59147) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Ezt a számos csatolást onnan vettem: ha felcsatoltatom az OS-szel ő így csinálja. Fájlkezelőben (Helyek-nél a bal oldalsávon) így csak rányomok a kötetre és ott lesz.
Most két külön ágon van felcsatolva, bennhagyta a másik mount-olást is, így közérthetőbb is, lesz magyar neve.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#59149) Slownz válasza ubyegon2 (#59147) üzenetére


Slownz
senior tag

Próbálkozom, de továbbra sem értem, mit írsz. :D

Van egy külső HDD-m, eddig vígan használtam Win alatt NTFS formázással. Erre töltöm le a filmeket, eszem ágában nem lenne ezen változtatni. Ellenben Linux látja a HDD-t, de ha letöltök valamit oda, legközelebbi újraindításkor már nem látja.

Most annyit sikerült tennem, hogy miután beállítottam az automount-ot, Transmission-ben egyesével megváltoztattam az elérési utakat a mount-olt helyre, azóta most újraindítás közben is látja, szóval úgy néz ki, megoldódott.

Ezt hol látod?

Files programban megjelenik a FILMS a bal oldalon

(#59150) ubyegon2 válasza Slownz (#59149) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ellenben Linux látja a HDD-t, de ha letöltök valamit oda, legközelebbi újraindításkor már nem látja.

Mert nem volt benne az FSTAB-ban, ami az auto csatolásokat intézi. ;)

Transmission-ben egyesével megváltoztattam az elérési utakat a mount-olt helyre, azóta most újraindítás közben is látja, szóval úgy néz ki, megoldódott.

Ez valóban csak akkor működik ha a megfelelő elérési út van megadva. Gyakorlatilag az auto csatolás és az elérési út megadása a kulcsa az egész dolognak, de ne aggódj, amikor először nekiálltam Linux alatt ennek a Wines HDD-ről való torrentezésnek, ugyanígy kínlódtam, csak akkor még kellett külön csomagokat is felrakni, hogy működjön, ntfs-3g és fuse volt a két csomag.

A lényeg, hogy megoldódott, kicsit később már egyszerűnek látod ezeket a dolgokat Linux alatt, most még nem annyira, de ez normális. ;]

(#59148) zoltanz

Most, hogy említed.....a Nemo is számmal írja ki, ha rendszergazdaként indítom, normál módban meg a partició nevét írja ki, mégiscsak kezdőbarátabb így! :)

Fura, mert most megnéztem és rendszergazdaként indítva is névvel írja ki....érdekes.

Ha valamit USB-n csatlakoztatok, azt számmal írja ki mégis:

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.