Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60051) lacafaca válasza ubyegon2 (#60050) üzenetére


lacafaca
őstag

:DDD :DDD :DDD szerintem meg pont a 20 éves fiammal vagy egykorú a reakcióid alapján..vagy lehet a 14 éves lányommal...de mindegy is, én itt befejeztem. ;)

Fórumszabályzat: ha nem a témához kapcsolódik a postod, használd a "offtopik" pettyecskét ;) ...csak hogy tanulj ma is valamit a fórumozásról itt...

[ Szerkesztve ]

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#60052) Rimuru válasza lacafaca (#60046) üzenetére


Rimuru
veterán

O volt itt a topicgazda es amugy jogosan szokott fellepni ilyen esetekben. ;)

"szerintem meg pont a 20 éves fiammal vagy egykorú a reakcióid alapján..vagy lehet a 14 éves lányommal...de mindegy is, én itt befejeztem." - ooo, szerintem pont forditva van. Az viszont igaz hogy van egy stilusa ubynak.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#60053) CPT.Pirk válasza Rimuru (#60052) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Most egy kicsit túl lett reagálva.

BoB: lol, addig a részig én sem görgettem le. :D

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#60054) lacafaca válasza Rimuru (#60052) üzenetére


lacafaca
őstag

[link] bejelölhetsz, aztán megbeszélhetjük a világ nagy dolgait messengeren...nem titok a személyem és elég sokan ismernek itt...gyertek bátran és adok pár tanácsot a felnőtt élethez ha szükségetek van rá. ;)

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#60055) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#60053) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha valaki kijelenti, hogy nem is érdekli a Linux, de mondjuk már meg, hogy Windows alatt hogyan kell valamit megoldani......szerintem tipikusan iskolapélda volt arra, mi nem ennek a topiknak a témája. Nem is az a gond, hogy van, aki úgy érzi, ő nem foglalkozik a szabályokkal, mert valami magasabb szférában érzi magát, az a gond, hogy ilyenkor elkezdődik a thread kibontása itt, a Linux kezdőknek nevű topikban! Ez a fő gond. szerintem

(#60052) colomb2 :D Régi szép idők! Sokan próbáljuk pedig elfelejteni (nem csak itteniek). ;]
Nem lettél kíváncsi a kolléga életvezetési tanácsaira amúgy?

[ Szerkesztve ]

(#60056) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#60055) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Na és akkor mi van? Nem esik le a gyűrű az ujjadról, ha segítesz valakinek aki nem echte pingvin fag. Most tök fölöslegesen született 10 offtopic hozzászólás, ez a baj. :P

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#60057) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#60056) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ja, ha te mondod, úgy van. Egyébként a kezdő stílus is számít, ha már eleve szofisztikált arrogancia érződik a kérdésben, az engem zavar.
Amúgy szerinted minek van ennyi külön témájú topik, ha itt is ki lehet beszélni bármit? Elég sok topikot olvasgatok és mindenütt jóval szigorúbban kordában tartják a címadó téma vonalat. Neked most válaszolni volt kedved, gondolom, nekem meg ahhoz volt kedvem, hogy megemlítsem a vonatkozó szabályokat. A kollégának meg ahhoz volt kedve, hogy fölényeskedjen és összehasonlítást végezzen a családja és mi közöttünk. Amúgy én ezt megtisztelőnek érzem! :P
(ha végre már Tg lennél, nem csak rémisztgetsz vele, nem lehetsz ennyire liberális, remélem tudod)

Frawly kolléga meg közben jól elválaszolgat magának! :D

[ Szerkesztve ]

(#60058) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#60057) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Jelentkeztem tg-nek a megfelelő topicban, majd eldöntik akarnak-e.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#60059) King Unique válasza lacafaca (#60046) üzenetére


King Unique
titán

Ez csak egy jogos megjegyzés volt, ennyi. Pláne azért, mert itt nyilván korántsem mindenki használ Windowst és ebből adódóan értelemszerűen azt sem tartja számon, hogy xy ottani programban éppen mit kell beállítani. A "disckimager" gondolom a Win32 Disk Imager akart lenni, amelyben csak egy szimpla beállítás kérdése volt a .raw lemezképfájl kiválasztási lehetősége.

(#60060) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#60058) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Hogyne akarnának? Már másik Linuxos topikban is Tg vagy, ezeréves tapasztalatod van, megírtad ennek a topiknak is az Összefoglalóját és jelentkeztél is Tg-nek. Ezek alapján már nehéz lenne nem akarni...... ;)

A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára

Fenti mondat alapján, ha valaki kijelenti, hogy nem érdekli a Linux és nem is akar telepíteni........

Egyébként King kollégánál van az igazság, én sem, de sokan mások sem ismerik jó ideje a Windowst, így aztán.... :)

(#60061) lacafaca válasza King Unique (#60059) üzenetére


lacafaca
őstag

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul... ha egy fizikus asztaltársaságnál ahol te is helyet foglalsz, a körötökben van egy fizikus-biológus és egy másik társasági tag megkérdezi tőle a papucsállatka szaporodási szokásait ami számodra nem ismert téma akkor te fölugrasz mérgedben és kikéred magadnak a kérdést? Csak mert te nem értesz hozzá? Csak azért, hogy a központban lehessél? Ugye hogy nem...a segítséget megköszöntem, nem is értem miért pörögtök még a témán. :)

[ Szerkesztve ]

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#60062) King Unique válasza lacafaca (#60061) üzenetére


King Unique
titán

Itt arról van szó, hogy egy fizikus asztaltársasághoz odalépett egy tag és inkább biológiai témát érintő kérdést tett fel. Erre finoman megjegyezték neki, hogy főleg fizikai oldalról megközelítve a témát ugyan ők is tudnának mondani ezt-azt, viszont a biológusok a másik asztalnál ülnek, ők tudnának róla bővebben mesélni. Emberünk viszont mégis tőlük várt választ... De aztán közben kiderült, hogy szerencsére köztük is akad olyan, akit érdekel a biológia, illetve pár fizikus-biológus. :))

[ Szerkesztve ]

(#60063) kovaax


kovaax
őstag

Hell! \m/

Ööö, izé... 1-2 éve már egyszer beletört a bicskám az ubuntu installba második linuxként (bár inkább azt mondanám, hogy nem érdekelt annyira, hogy rendesen utánanézzek). Nem lehet logikai particióra telepíteni az ubuntu grubját, vagy én vagyok a béna?

-=- There's no place like /home -=-

(#60064) lacafaca válasza King Unique (#60062) üzenetére


lacafaca
őstag

Mondjuk én az asztaltársaságot a Ph közösségnek gondoltam, de ezek szerint ez már nem az a hely... :(

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#60065) Frawly válasza kovaax (#60063) üzenetére


Frawly
veterán

De, lehet logikai partícióra tenni. De a GRUB indítókódjának benne kell lennie az MBR-ben is, így telepítéskor a renszerbetöltő helyének eszköznevet kell megadni szám nélkül, pl. /dev/sda és nem /dev/sda1. Egyébként meg 2018-ban GPT partíciós tábla (nincs többé logikai meg elsődleges partíciózás) és EFI partíció/boot (nem kell MBR-ezni).

(#60066) Frawly válasza lacafaca (#60064) üzenetére


Frawly
veterán

Elég régóta nem az a hely. Én neked adok igazat, szerintem igenis volt köze a kérdésnek a Linuxhoz, a RPi-s rendszerek is Linuxok. Jó, annyira nem szoros a kapcsolat, de ha egyszer kezdő topik, és a kezdő Windows alól tud csak indulni, akkor miért ne, a lényeg, hogy kezdő és linuxozni szeretne. Rendszeres kérdés szokott lenni a topikban, hogy hogyan kell Ubuntu vagy Linux Mint-es lemezképet Windowson pendrive-ra kiírni, az sem annyira más téma. Szerintem az összefoglalóban ezt a kérdéskört jobban ki kéne emelni. Azért ne húzd ki nagyon a gyufát a topikban, most kiírtad a lemezképet, de garantálom neked, hogy lesz még bőven pont, ahol meg fogsz akadni, és akkor megint jönni fogsz kérdezni :D Esetleg ha annyira meglincsel a tömeg, akkor próbálkozz az RPi topikjával.

(#60057) ubyegon2: tudom, elvagyok én magammal jól. Csak ha már felvetettem több problémát, akkor gondoltam írok megoldást is, amolyan blogolásszerűen. Igazából ezt az Arch-topikba vagy a Haladóban kéne, de azt olvassa összvissz 2-3 ember. Itt meg mindenki megfordul, meg ezekbe a problémákba nem csak Archerek, de bárki belefut, aki frissebb disztrót használ, pl. fedorások is. Esetleg Linux OFF, de ott off topikban meg a szakmai téma off.

(#60067) ubyegon2 válasza Frawly (#60066) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az lehet a gond, hogy elég részletesen leírod a dolgokat(ez amúgy pont jó), de kicsit gyorsan olvasol, így a lényeg nem mindig megy át, de attól még leírod a véleményed. :) Rengeteg eszköz van, amin Linux fut, de attól még ezeknek nem sok köze lesz a kezdők desktop rendszeréhez, az RPI meg a routerek is ilyenek meg a Xiaomi magyarul beszélő robottakarító a világ legnagyobb supercomputereivel egyetemben. A logikád alapján minden idetartozik. (a dualbootos Wines iso kiírásra senki nem szokott kiakadni, ezek a kérdések jó helyen vannak is amúgy, mint a dualboot-os kérdések általában)

Azt pozitív előjellel jegyeztem meg amúgy, hogy írod az Arch-os szenvedésed lépéseit, mivel sok kezdőt meghülyítettetek ezzel az Arch vonallal, akár hasznos is lehet, ha követik a történéseket. Igazából nem kezdő témákat feszegetsz, de tanulsága mindenképpen hasznos.

A papagájos dolgot már nem is említem, mert úgysem érted meg, ha valakinek már van egy belakott rendszere a meghajtóin, akkor hiába nyomod ezt a 2018-ban már GPT/UEFI-t kell használni szöveget, mert erre áttérni MBR-ből csak úgy nem lehet. Arról nem is beszélve, hogy sokan nem is akarnak, mert megfelel nekik a legacy MBR alap. Nem mindenki mániásan cserélget le mindent, mert az a legújabb

(#60068) ubyegon2 válasza kovaax (#60063) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem nagyon írsz semmi konkrétot a kérdésen kívül, ami meg fura, mert Linux esetén az egészet logikai particiókra telepíthetjük, miért pont a GRUB lenne kivétel ez alól, ha már szerves része a rendszernek. ;)
Alapból viszont mindig meghajtóra tenné aLinux telepítősegéd a GRUB-ot, bár ez a Valami más telepítési opció esetén biztos, de gondolom nem automata particionálást választottál.

Egyszóval, hol vannak a részletek? Mit csináltál pontosan?

(#60069) csixy válasza kovaax (#60063) üzenetére


csixy
addikt

Például az sdb3-ra
így:

sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdb3
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.img

installing grub2 to a partition

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60070) Frawly válasza ubyegon2 (#60067) üzenetére


Frawly
veterán

Nem papagájkodás. Az MBR még az eredeti IBM PC XT-re készült 1983-ban. Most meg már eltelt 35 év. Az alaplapok már csak azért támogatják az MBR-t (emulációként), hogy ha valaki WinXP vagy annál régebbi legacy OS-t akar használni, be tudja bootolni, azok még nem támogatják a GPT-EFI bootot. De ha az a kifogás, hogy az UEFI túl új, akkor meg csak mondom, hogy az meg 2005-től létezik a mai formájában, a PC-k előtt is volt már szervereken és maceken.

Nem biztos, hogy van belakott rendszere. Különösen érdemes belakás ELŐTT figyelni erre, hogy később meg ne az legyen az indok, hogy jajj, be van lakva. Sok embernél ezt a belakási mizériát sem értem, az SSD topikban is megfigyelem, hogy mindenki ragaszkodik foggal-körömmel a rendszeréhez, mindegy hány éves, mennyire teleszemetelt install.

Magam részéről legutóbb Archot 30 perc alatt felhúztam. Azért ilyen lassan, mert ott neked kell kézzel gépelgetni a parancsokat, Wiki-t nyálazni mellé, meg netinstall, meg kell várni, mire letöltődnek a csomagok a gépedre. Egy offline intalleres Linux fent van 5-15 perc alatt, pláne SSD-re. Belakni néhány nap, nem kell vele 5 perc alatt rohanni. Mikor épp használnál egy progit, felteszed, beállítod (linuxnál vissza lehet másolni mentett conf fájlt /etc/-ből meg a régi home-ból). Annyira nem olyan nagy szám, mint amennyire az emberek rettegnek tőle. Mintha valami szent dolog lenne egy belakott rendszer. Azt értem, hogy kényelmesebb annál maradni, csak a túlzott ragaszkodást nem szoktam érteni. Majd belakódik az megint, néha nem is árt tiszta lappal kezdeni. Én sem telepítek újra naponta (jó, most volt egy kivételes eset pár napja).

Értem én, hogy Windows alatt keservesebb, mert az Update-ek soká érnek le, ha régi lemezképből lett telepítve (bár ezen a MS is segített a rollup-okkal), meg a driverek is szopósabbak (azokat meg érdemes gyűjteményben összeszedni, meg mindig frissen tartani ezt a pakkot).

Az UEFI-nek az a baja, hogy sok OS rosszul implementálta az EFI bootot, a telepítő összegányolja az UEFI bejegyzéseket, meg az OS-ek rákényszerítik az UEFI-re a saját bootloadereitket (NTLDR, GRUB, stb.), teljesen feleslegesen, mikor az UEFI már önmagában is bootloaderként működik, nem kell összeláncolni még további rendszerbetöltőkkel. Legdurvább Fedorán az UEFI boot. Az UEFI loader indítja a shim bootmanagert, az a GRUB-ot, a GRUB indítja az initramfs-ből a kernelt. Agyrém, kéne még közé 5 bootloader, hogy hosszabb és bonyolultabb legyen a láncolat. Közben meg az UEFI önmagában elég, hogy indítsa a kernelt/initramfs-t systemd boottal. Rosszul használják, főleg azért van vele a rettenet sok szívás, esetleg kis részben az is beleszól, hogy pár szutyok gyártó, főleg az alsó kategóriás olcsó termékeibe nem szabványosan implementálja. Aztán mindenki retteg tőle, meg nem meri használni, mert nem fog bootolni a gép.

[ Szerkesztve ]

(#60071) ubyegon2 válasza Frawly (#60070) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem papagájkodás.

De, az. Gyakorlatilag bármilyen gond felmerül, ahol be lehet ezt nyomni, ott meg is teszed. :P

Ettől még egy átlag desktop rendszer semmiféle előnyét nem látná, innentől kezdve jön az, hogy miért vágna bele bárki is? A belakott rendszert ne agyonszemetelt rendszernek vedd, de az áttéréshez teljesen le kell tisztítani egy particiót minimum és átállni másik particiósémára, a GPT-re. Miért kezdene ebbe valaki, aki nem is ért hozzá és nincs is baja az MBR rendszerrel. Felhozod, hogy nem új az UEFI, igazad van, de mivel ez a kezdő Linuxosok topikja, megemlíteném neked, hogy max 3-4 éve van lehetőség a desktop Linuxoknál választani, hogy UEFI-ben telepítsd vagy legacyban.

(tudsz egyébként egy kezdőknek való közérthető általános telepítési leírást UEFI-s installal?)

Ti ketten a Papogány szakival hittérítő üzemmódban nyomjátok az UEFI-t, az Arch-ot, a KDE-t, ki mikor mit, de állandóan. Én már csak attól rettegek, hogy valamelyikőtök hozzájut egy új hardverhez, ami RGB ledes és mivel most az az új, mindenkinek azt fogjátok nyomni, mert ez az új trend. :D

Az utolsó bekezdéseddel meg is magyarázod, miért nem akarja senki, ha egyszer működik a rendszere UEFI nélkül is. ;)

Én gondoltam rá, hogy a minapi szerzeményen HP 8470p tiszta lappal indulva GPT/UEFI-ben rakom fel a disztrót, de mivel a Toshibából kiszedett SSD-ről tökéletesen fut az addigi rendszer.....ráadásul nem is új a masina, semmilyen RGB ledek nem villognak a billentyűzet alatt, így gondoltam, marad az ezeréves MBR, mert működik azzal is.

Ez a legyen minden a legújabb, mert szar a régi dolgot amúgy sem értem, mert nehezen hiszem el, hogy az egy-két éves TV-t, hűtőt, porszívót, mosógépet is folyamatosan cserélgeted, mert rohadt elavult technológia. Még akkor sem a legújabb technológiát képviselő gépet veszi az ember, ha a régit le kell cserélni, kivéve, ha gazdag. :Y Megcsodáltam én is minap a félmilás hűtőket, nagyon tetszettek, de inkább a negyedéért vettem egyet. Ez van.

(#60069) csixy

Ha csak nincs valami különös oka az ellenkezőjének, akkor a GRUB-ot a meghajtóra kell telepíteni, nem particióra. ;)

[ Szerkesztve ]

(#60072) BoB válasza Frawly (#60070) üzenetére


BoB
veterán

"Archot 30 perc alatt felhúztam. Azért ilyen lassan, mert ott neked kell kézzel gépelgetni a parancsokat"

Azért jegyezzük meg, csak a noob-ok telepítenek kézzel, a jobbak már írtak maguknak script-et ami ezt megteszi helyettük. :P

"Legdurvább Fedorán az UEFI boot."

Nem tudom hogy régen mi volt, de most nincs ez amit írtál UEFI esetén.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#60073) lacafaca válasza Frawly (#60066) üzenetére


lacafaca
őstag

Köszi, de egyelőre semmi más problémám nincs, volt már dolgom linuxal, nem sötét folt...csak szerettem volna egy gyors választ ott, akkor a kérdésemre (elvégre csak egy linuxos kérdés volt) és váratlanul ért a "letámadás"...kicsit értetlenül állok elötte, de el kell fogadni hogy ez a világ már nem az a világ ami volt...nem is tudom mi lenne ma, ha anno a basic korszakban így álltunk volna egymáshoz.

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#60074) csixy válasza ubyegon2 (#60071) üzenetére


csixy
addikt

Drágaságom ezt kérdezték itt ni:

https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_60063-60063.html

a válaszom erre a kérdésre korrekt ... ennyi! Az általad állítottakról pedig hidd el, hogy van tudomásom annak ellenére , hogy nem tudom hogy mi az a wayland. ;]

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60075) Rimuru válasza csixy (#60074) üzenetére


Rimuru
veterán

csak kivancissagbol, tudod hogy mit csinal a chattr?

Vigyázat, csalok!

(#60076) ubyegon2 válasza csixy (#60074) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Tudom, mit kérdezett a kolléga, nem csak olvasni tudok, értelmezni is próbálom az egyszerűbb mondatokat, ahogyan ez régen is volt, bár ez lenne ma is az alap akár itt is. ;]

Nem derül ki, hogy a kérdező külön partícióra szeretné-e rakni a GRUB-ot vagy a kérdése a logikai partición csücsülő disztróra vonatkozik-e. Igaz, ez nem a mondatból derül ki, de pici háttérismeret és logika segít ilyenkor.
(gyakorlatilag a mondatra jó választ adtál, a kérdésre viszont már nem biztos)

hogy nem tudom hogy mi az a wayland. :Y Ez most hogyan jön ide? Egy kis froclizástól nehogy elkezdd szétflexelni a fűnyíródat! Vagy már azon is van valamilyen lightos disztró, mondjuk Parrowflex....... :D

(#60075) colomb2

chattr a wayland rokona lehet, így azt a családot nem ismeri Papogány szaki. De szeretné megismerni.

[ Szerkesztve ]

(#60077) csixy válasza ubyegon2 (#60076) üzenetére


csixy
addikt

A logikai partíció szerinted micsoda? Az is csak egy partíció, nem gondolnám hogy MBR.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60078) csixy válasza Rimuru (#60075) üzenetére


csixy
addikt

Természetesen teljesen nem biztos, hogy tudom, de már használtam korábban és működött. Tudom ,hogy bizonyos biztonsági kockázatai vannak a használatának, de a segítségével lehet grubot telepíteni partícióra.

installing grub2 to a partition

"Run: chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img. This will unlock the GRUB2 core code file for updating, if it isn't unlocked already."

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60079) ubyegon2 válasza csixy (#60077) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Bocsi, de most már látom, hogy nem érted miről van szó. A partició és a particióséma két külön dolog, én tudom, hogy mi a logikai partició, nem MBR, de csak abban létezik. ;)

A kolléga kérdése még nyitott, kicsit olvasgass utána az alapdolgoknak, míg kiderül mire gondolt. (még megvan a topik Összefoglaló, el is menthetnéd a tartalmát, ha eddig mellőzted)

Az nagyszerű, hogy fénysebességgel haladsz a buta Debian/Ubuntu vonaltól az Arch vonal felé, de próbáld meg egyesével venni a lépcsőfokokat, ne hármasával. :P

chmod és chattr közötti különbségnek is utána olvashatsz, ártani nem fog.

Ha valamiben ennyire nem vagy biztos, mi lenne, ha nem ajánlanád másoknak?

[ Szerkesztve ]

(#60080) ArthurShelby


ArthurShelby
addikt

Annyival beszállnék az MBR vs UEFI vitába, hogy én 5 éve vettem meg a laptopom (z500), akkor telepítettem a gépemre először win7-et, aztán később ssd-s lett, és akkor váltottam win8ra, ebben az évben meg dualbootra (ubu+win8). Szeretnék lassan áttérni. (előtte is már telepítettem olyan gépre linuxot, amit nem használtunk, így nem teljesen ismeretlenül csaptam bele a lecsóba)

Mindig rufus-szal írtam ki, és mindig mbr lett belőle (mert mindent az alapbeállításon hagytam). Elején azt sem tudtam mi az az MBR, GTP (nyilván még ma sem teljes az ismeret, hiszen jó pap holtig tanul), de működött.
Semmi értelme nem volt váltani, ma is csak azért szeretnék, mert a másik modernebb és jobban kezeli a több partíciót. Egyébként ha jól tudom van egy fizetős win-es program, ami átkonvertál mbr-ről gtp-re (KING mondta anno valamelyik topikban)

Másik:
Partíció méretet lehet valahogy növelni a linux javára (240-es ssd)? Mert nyilván winen nincs ilyen program, ami az ext4 javára tud növelni (anno úgy csináltam, hogy 20GB-ot leválasztottam neki, és az nem lefoglalt terület volt, de most már lefoglalt lett)

Kezdő linuxosként (ubu) tapasztalatom:
Eddig a parancssort alig használtam, most is csak pingelés miatt veszem elő néha winen. Linuxnál sajnos az ember biztos hogy belefut min. fél éven belül (pl), de valahol ez jó, és nevel is.
Az első komolyabb találkozásom a terminállal, majd asus routeren ssh-n transmission telepítés swap fájl létrehozás/automatikus csatolás.
Meg tanít google-t használni, ahogy Fawly szívása is mutatja.

Ennek ellenére a linux szerintem lehetőségek, funkciók tárháza, ami fejlődik és egyre jobb lesz idővel (2018 a linux éve :D ). Egyes helyeken körökben, ahogy megfigyeltem divat linuxot használni. Egyrészt mert így másabb vagy mint a többiek, másrészt így mutatod, hogy te nem vagy birka és te olyan vagy, aki ért is hozzá.

Nekem 1-2 dolognál nehéz átszokni. Pl tökre megszoktam a touch padom, szeretem hogy f6-tal ki tudom kapcsolni (ez nincs meg ubu-n, csak a beállítások között tudom letiltani). Linuxon teljesen más görgetni, sokkal érzékenyebb (tudom, be lehet állítani másmilyenre) és valahogy másabb. Gondolom ez azért van, mert míg a linux kernelből kezeli, windowsnál külön telepítendő külön ide megírt driver van.
De a legidegesítőbb, hogy firefoxban az egér görgető gombját lenyomva nem tudok le-fel menni. Simán lehet, hogy csak szimpla megszokási, esetleg beállítási gondok (amit a zöldfülűségem miatt nem találtam), de engem akkor is zavarnak.

[ Szerkesztve ]

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60081) Rimuru válasza ArthurShelby (#60080) üzenetére


Rimuru
veterán

ingyenes probrammal is meg lehet csinalni a konvertalast, csak 1 feltetelnek kell megfelelni (legyen 1MB hely a lemez elejen es vegen), King ezt is megcsinalta mar elesben is (linux alatt), korabban leirtam a lepseket ebben a topicban.

Szerintem ugy a legtisztabb a meretezes ha elsonek windows alatt csokkented utana linuxon noveled, tehat lenyegeben ugy ahogy korabban tetted. :)

Egyes korokben divat: szerintem epeszu ember aki nem windowsra fejleszt az nem windows alatt csinalja, de ez csak egy kis resze a vilagnak (mm programozok). :D

Touchpad: ez furcsa, ha beallitasokban megy alt menni szokott gombbal is. Amugy nekem pont forditva van, jobban szeretem linux alatt hasznalni, windowson olyan rosszul mozog (par hetes macos hasznalat utan pedig mar a linuxos is furcsa)

Firefox: beallitasokban: Use autoscrolling, ezzel be tudod kapcsolni az "usztatast".
about:config alatt: general.autoScroll

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#60082) ubyegon2 válasza ArthurShelby (#60080) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nincs itt vita MBR UEFI témában, akinek kevés a 3+128 partició, váltson.

Partíció méretet lehet valahogy növelni a linux javára (240-es ssd)?

Ideális esetben lehet live Linux használatával mondjuk, egy mellette lévő particióból átméretezni. A nem ideális eset viszont valóban olyan hátrány, amit az MBR séma okoz. :)

Egyébként ha jól tudom van egy fizetős win-es program, ami átkonvertál mbr-ről gtp-re

Úgy érted, hogy élő particiót konvertál át? Adatok sérülése nélkül? Biztosan van ilyen, gondolom erősen javallva előtte a biztonsági mentést.

Az egér görgetését szerintem elég jól be lehet állítani, a FF-ban nekem a jobbgombos gyors lap le/felhúzás hiányzik, de csak az új verziókban, amúgy egy kiegészítőt használok erre FF ESR-ben, de az újakban van a Scrollbaros kieg, ahol be lehet állítani a gyorsgörgetést középső gombra is.
- storno, kéklufi about:configos módszere jobb

Meg tanít google-t használni, ahogy Fawly szívása is mutatja.

A kolléga imádja a hoover üzemmódot, utálja, ha valami stabilan működik, ezért keresi mindig a lehető legfrissebbet mindenből. Abból sejtem ezt, mert én a két állandó rendszeremet 2 évig használom, szinte nulla hiba mellett. Persze ez a butának nevezett Debian/Ubuntu vonalas rendszer, nem egy modern dolog, aminek látom sokan felülnek utóbbi időben. Én is így voltam sokáig, de már egy éve csak használni akarom a desktopot. Néha a laptopon azért szimulálom én is ezeket a hűdejóhafrissnagyon rendszereket. Amíg hagyják. :D (ez nem 2 év, még 2 hét se nagyon)

(#60081) colomb2

Azt még mindig nem tudod, hogyan lehet kikapcsolni a jobbgombos felugró menüt FF-ban? Emiatt nem tudom használni a Scrollanywhere-t jobb gombbal gyorsgörgetésre. :(

[ Szerkesztve ]

(#60083) Rimuru válasza ubyegon2 (#60082) üzenetére


Rimuru
veterán

Volt mar ilyen kerdes nekem cimezve? nem remlik. :D
Egyebkent userchrome.css segitsegevel el lehet rejteni (legalabbis elemeket belole biztosan), de attol meg nem biztos hogy mukodne az ami most se megy.

Vigyázat, csalok!

(#60084) ubyegon2 válasza Rimuru (#60083) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Konkrétan nem neked volt címezve, csak akkoriban ott egerésztél a FF topikban, mikor ezt a dolgot feszegettem. Ha lett volna tippek, csak beírod. 😀
Csak úgy jó, ha nem ugrik fel, ahogy ezt a Scrollbar Anywhere használatával nem is teszi, de az leállt. Sajna.

[ Szerkesztve ]

(#60085) ArthurShelby válasza Rimuru (#60081) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Megcsináltam a ff beállítást, működik, nagy köszönet érte. :R
Majd megcsináltam az easeus partition master programjával az mbr-gtp konvertálást. Ami érdekes, hogy azóta a win zászló helyett a lenovo logó van win betöltődésnél (ez a töltő karikával). Sajnos így az easyBCD-vel jól beállított dualboot-ot is buktam. (ráadásul nem szerettem a grub-ot, inkább az easybcd-s felületet próbáltam használni)
Most kezdek google-zni az uefi-s dualboot miatt, bár jobban szeretném, ha lenne egy jó kis program, ahol nekem csak kattintgatnom kéne.

[ Szerkesztve ]

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60086) ArthurShelby válasza ArthurShelby (#60085) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Találtam egy grub2win nevű programot, és megtaláltam az ubuntu sda4-en van valószínűleg, mert a többinél nem történik semmi (sda1-2-3-5). Betöltődik bekapcsolás után ez a grub féleség, kiválasztom a beállított ubuntut (ami sda4 nálam), eljutok a bejelentkező képernyőig, de aztán hiába írom be a kódot, csinál valamit, majd visszaugrik újra a bejelentkezési képernyőre (mindig visszadob ide, a kód jó).
Ami még érdekes, hogy anno az ubu így töltött be, most meg így (nem tudom ennek van-e jelentősége). Illetve amit beállítottam felbontás, úgy fog betölteni a login screen-ig.

Menthető még az ubuntum? Miért dob vissza mindig?

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60087) Drughi


Drughi
addikt

Üdv,
Van egy Lenovo MIIX 2 10 ketyerém, amire szeretnék linuxot varázsolni.
Első sorban Ubuntu 18.04LTS / X64 /, de ha ez nem megy fel akkor Ubuntu 16.04 LTS

A problémám, hogy sehogyse tudok bebootolni linuxról.
Rufus-szal rátettem a pendrivre a linuxokat, de sehogysem sikerül bebootolnom róla.

Biosban nincs boot prioritás, ha kiválasztom a meghajtót akkor pedig a windows kezd el betölteni, majd folyamatosan ez jön elő: " Felkészülés a Bitlocker alapú helyreállításra"

Már frissítettem a biost a legfrisebbre, de nem lettem előrrébb.

Valaki tud segíteni?

(#60088) King Unique válasza Drughi (#60087) üzenetére


King Unique
titán

Annál a programnál a Linux lemezképfájlok esetében a kiírás módja is lényeges és elsődlegesen a DD képfájl mód javasolt. De amúgy akár a másikkal is működik az Ubuntu.

Ha nem indítható a pendrive-ról az Ubuntu, akkor lehet itt is ilyen, vagy ehhez hasonló opciókat kell állítgatni az UEFI BIOS-ban. Illetve a Secure Boot kikapcsolására is szükség lehet. Bár normál esetben ezeket elvileg támogatnia kellene, de hardvertől függően mégis előfordulhatnak kivételek.

[ Szerkesztve ]

(#60089) King Unique válasza Drughi (#60087) üzenetére


King Unique
titán

Aztán az sem világos, hogy most a BitLocker esetleg bekavar-e. De azt nem említetted, hogy indul-e rendesen a Windows, vagy alapból mindig kulcsot kér a BitLocker. Volt aki online kulccsal oldott meg ilyen problémát.

(#60090) King Unique válasza Drughi (#60087) üzenetére


King Unique
titán

"ha kiválasztom a meghajtót akkor pedig a windows kezd el betölteni"

Ez sem teljesen világos, de ha a beépített háttértárat, akkor nyilván nem meglepő. Viszont itt pont az lenne a lényeg, hogy a kiválasztott boot eszköz a pendrive legyen! Ez ugyan egy táblagép, de pl. laptopoknál az F12, vagy más funkcióbillentyűvel is lehet boot eszközt választani.

(#60091) Frawly válasza Drughi (#60087) üzenetére


Frawly
veterán

Némelyik BIOS-ban ha nincs is bootsorrend-állítás, de bootkor valami billentyűre elő lehet csalni bootmenüt. Ez általában F12 szokott lenni.

A Bitlocker elvileg nem zavarhatna be, de franc tudja, a MS-tot ismerve bármi lehetséges. Secure boot ki van kapcsolva?

16.04 LTS-t semmiképp se, már túl régi.

(#60092) ubyegon2 válasza Drughi (#60087) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az UEFI módot nem ismerem, de majd a nagy UEFI maestrok segítenek, ha már folyamatosan azt promózzák.

32 bit UEFI bootloader okozhatja a gondot nálad, több leírásban is említik ezt a bootia32.efi fájlt, amit hozzá kell adni, hogy bootolhasson a 64 bites eszközön a 64 bites iso.
Ebbe az irányba célszerű olvasgatnod, én az alábbi oldalakon nézegettem, de UEFI ismeret nélkül nem tudok mit mondani:

[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

Frawly kolléga UEFI nagymester, gondolom neki majd beugrik a módszer, ami a bootia32 beillesztéséhez kell.

[ Szerkesztve ]

(#60093) csixy válasza Drughi (#60087) üzenetére


csixy
addikt

Az UEFI-"BIOS"-ba be tudsz lépni?
Shiftes újraindítással, vagy a képen jelzett módon el kellene jutnod az UEFI-"BIOS"-ba és a SECURE BOOT-ot kikapcsolni.

Ha majd eljutsz a telepítésig, előfordulhat , hogy a képernyőn keresztben 90°-kal elfordulva lesz a kép, legalábbis az asus transformer 101HA kütyümön így csinálja windows és linux telepítéskor is és telepítés után majd menűből kell normálisra beállítani.

Mindjárt kapok uborka úrtól , de én a fenti kütyüre ubit nem tudtam feletenni, viszont Mintet ill manjarót igen.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60094) kovaax


kovaax
őstag

Jaj, elnézést, nem akartam ekkora ramazurit csinálni... :R

Az adataimnál lévő 2. konfigra akartam felrakni 3-nak az ubuntut, mbr-re. A fedora alatt van vagy 100G torrent (külön /home partición, hogy a rendszert mindig újra tudjam húzni, ha új kiadás adódik ki), amiatt nem triviális újrahúzni gpt-vel a gépet. Most messze vagyok, majd megpróbálom az ajánlott linkeket, és beírom, hogy mi a konkrét hibaüzenet amivel meghal a grub-install, és hogy a force opció megoldja-e a problémát.

Éljen május elseje, énekszó és tánc köszöntse! :B

-=- There's no place like /home -=-

(#60095) Frawly válasza kovaax (#60094) üzenetére


Frawly
veterán

Akkor igaza volt a kollégának, nálad nem opció az összes OS újratlepítése, így a GPT-re átállás sem. Ezt az MBR vs. GPT vitakört mindig lefutjuk, nem okoztál semmilyen ramazurit.

A pontos hibaüzenet viszont kéne, meg hogy melyik progival próbáltad telepíteni, esetleg a telepítő írja-e ki.

(#60072) BoB: azért jegyezzük meg, csak a noob-ok telepítenek scriptből, akkor is, ha saját tákolmány :DDD A telepítés menetében lehetnek változások időről időre, nem akarom automatizációval elcseszni. Inkább gépelgetek, meg figyelek jobban, de nem akarok szívni. Annyira gyakran úgyse telepítek, hogy megérje scriptet hegeszteni hozzá. Meg ez a mostani kör újratelepítés volt, nem is telepítés, tehát a telepítéshez képest egy csomó lépés kimarad.

(#60096) BoB válasza Frawly (#60095) üzenetére


BoB
veterán

Elég karbantartani a scriptet. Sokkal gyorsabb mint mindig beírogatni mindent, meg utánnanézegetni.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#60097) Rimuru válasza Frawly (#60095) üzenetére


Rimuru
veterán

Frawly, en inkabb azt a hitvallast vallom hogy nem kell telepiteni ha mar egyszer fennt van, ergo script se kell, de gepelni se.

Amugy script iras kb annyi lenne hogy kiexportalod a shell history-t egy telepites utan, ezzel az alapok megvannak. ;]

Vigyázat, csalok!

(#60098) Skullwipe válasza Rimuru (#60097) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Na akkor én meg azt kérdem, hogy szoktatok másolni ilyen adatokat, hogy mentitek le? Gyorsan, könnyen, egyszerűen terminálban?

Amúgy régebben linkeltem egy videót az arch telepítéssel kapcsolatban, és van github ahol ezek a scriptek mindig fent vannak és te magad úgy írod át, és úgy módosítod ahogy tetszik, egy jó alap, és ezt bogarásszuk végig a videóban, az se rossz dolog.

Egyébként valami nálam is elkezdődött, mert ugyan én tök hülye vagyok de annyival jobban érdekel már a linux téma, rosszul vagyok ha winre kell gondolni, annyi dolog rossz benne. A régi linuxok meg már jól kinőtték magukat, és én most eléggé pozitívan tudok erre a témára gondolni.

Valaki elmondja nekem, hogyan tegyem újra akkro a cinnamont úgy hogy tudjam miket raktam fel home-ban és hogy vissza tudjak másolni mindent ami alapból az asztalon volt, meg úgy egyáltalán minden olyan információt amit beállítottam magamnak megmaradjon? Olyan jó lenne, ha tudnám miket mentsek le, miket állítsak vissza, hogy ugyan úgy visszakapjam ahogy előtte használtam, mielőtt szét barmoltam volna.

[ Szerkesztve ]

(#60099) Frawly válasza Skullwipe (#60098) üzenetére


Frawly
veterán

A shell history az a /home/felhasználóneved/.bashrc-ben található, Arch telepítéskor meg mivel root-tal csinálod, ezért a /root/.bashrc-ben.

Húzd újra teljesen az egész telepítést, ne csak a Cinnamont. Előtte a /home/felhasználóneved/ mappát mentsd el. Ebben /home/felhasználóneved/.config/ mappában vannak a programok beállításai, a /home/felhasználóneved/Desktop/ mappában meg azok az ikonok, amelyeket kitettél az asztalra Cinnamonban. Ezeket újra tudod hasznosítani egy új telepítésben. Az még jobb, ha a /home külön partíción van, mert akkor újratelepítés után is megmarad. Ezt a /home/felhasználóneved mappát rövidítik ~/-nek is. Lényegében olyan, mint Windows alatt a C:\Users\felhasználóneved mappa, bár a Windows a beállításokat inkább a registryben tárolja, de az Asztal, Letöltések, stb. Windows alatt is itt tárolódik.

Arch telepítését scriptből nem ajánlom. Nem fogod látni mit csinál, nem fogod érteni mitől megy vagy mitől nem. Ha kezdőként az Arch életérzést akarod, akkor tegyél fel Manjarót, az felhasználóbarátabb formában adja meg lényegében majdnem ugyanazt.

[ Szerkesztve ]

(#60100) Skullwipe válasza Frawly (#60099) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Köszi a pontos információkat, meg fogom tanulni ezt is, már erősen szokom a struktúráját az egésznek és rá akarok jönni hogy mitől olyan a win, mit szoktam meg és itt milyen az a pár dolog. A másik, hogy ezt akartam volna leírni én buta, utólag leesett, hogy kihagytam hogy a teljes rendszert akarom újra húzni (már egy kezem nem elég, már a láb ujjaim is kellenek, hányszor leírtad te is, hogy tegyek így, csak féltem hogy nem tudom mit kell csinálni, most összeszedtem magam és rákérdeztem). Külön partíció a /home, kézzel állítottam be mindent, így külön van minden, fejből a home,swap,root, meg talán a programoknak is, meg a boothoz is külön van, ilyen. Akkor ha a home külön van ezek szerinte nincs félni valóm a teljes rendszer újra telepítésen. Ez akkor százszor egyszerűbb mint ahogy féltem, ez ilyen wines rögzülés, hogy mindenem elveszik, minden programot újra kell rakni ami a rendszert kiegészíti, gondolok itt a sok vcredist, directx, phisyx, meg a külön codec pack, a program beállítások amik KÖTELEZŐEN registry és documents-be kerülnek. Szóval ezt akartam megtudni, hogy megmaradnak a beállításaim ha a /home könyvtár külön partíció? Egyet tudok, ha esetleg én még is inkább Mate Ubuntut akarnák felrakni, akkor az már lehet hogy gond lenne a /home miatt, erről van tapasztalat?

Legszívesebben Manjarot raknék fel, mert már laptopon iszonyat jól teljesített nálam a 32bit-es verzió, kicsit lassabb boot volt mint w7, de lényegében minden működött. Azt tudom, hogy nem tudom mit kéne beállítani hogy ez jobb legyen. Azt tanultam meg, hogy én amit csak lehet ki kell kapcsolnom a rendszerben. Azt is meg kell tanulnom hogy kell máshova telepíteni a programokat, és hogy kell indíthatóvá (asztal ikon, menü elemet készíteni) tenni egy mondjuk csak .zipes programot. Ugye winben sokszor már portable minden, egy usbről is fut, én is már sok programomat így használom, de ezek meg nem fognak kelleni, vagy is egy részük már oda mivel értelmetlenek. Mondjuk egy portable thunderbird jól jönne linux alatt is, hogy ne kelljen újra mindig beállítgatni a fiókokat. Meg jól jönne egy AHS-hez hasonló megoldás, hogy multimédia gombokat tudjak létrehozni.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.