Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60301) cigam válasza taiji (#60300) üzenetére


cigam
félisten

Az MX nem csak képfájlt tud készíteni magáról. Induláskor létre lehet hozni egy persistens (hogyan mondják ezt magyarul? maradandó?) fájlrendszert. (a root-nak, és a home-nak is külön partíciót (image fájlt) hoz létre a pendrive-on) Induláskor ezeket csatolja fel, ezért megmardnak a letöltések, beállítások, és a telepített programok is.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#60302) BoB válasza cigam (#60301) üzenetére


BoB
veterán

Ezt bármelyik linux disztró tudja, simán csak a pendrive-ra kell telepíteni.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#60303) ArthurShelby válasza BoB (#60302) üzenetére


ArthurShelby
addikt

De itt ebben az esetben a linux a ramba töltődik be, és onnan fut, viszont tudsz menteni a pendrive-ra is .

A te esetedben a linux egy usb2.0-s pendrive-ra telepített linux, így sokkal lassabb.

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60304) ubyegon2 válasza BoB (#60302) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

https://youtu.be/CoEKnI1x6Ok?t=608

Azért ezt persist és frugal módot én még nem láttam más live Linuxnál. Te igen? Melyiknél? Ezeket a Timeshift sem tudja és más live iso sem.

Az is jó, ha van 2 pendrive és úgy csinálsz perzisztens telepitést, de ez nem az. ;)

(ha valakit zavarna a stilus, azért kérdezek direktben BoB szakira, mert gyanitom, hogy ha van ilyen, akkor ő ismeri és válaszolni is fog, nem csak az oppositio szándéka van a kérdés mögött)

[ Szerkesztve ]

(#60305) taiji válasza cigam (#60301) üzenetére


taiji
junior tag

Ez a persistent része jó, ha valaki úgy akar live usb-t használni, hogy nem akarja mindig letöltögetni a külön használt programokat (pl egy szervízben hibaelhárításkor). Én csak a snapshotra írtam, hogy arra felesleges live usb-t használni.

Taijiquan

(#60306) Rimuru válasza ArthurShelby (#60303) üzenetére


Rimuru
veterán

Az a kerdes hogy mukodik a live, ha az elejen betolti az egesz kepet akkor igen a tejles rendszer a ramba kerul es gyors lesz, ilyenkor "csak" meg kell varni a ramba toltest, amig ez nem tortenik meg addig a boot folyamat se kezdodik el (ebben az esetben percek is eltelhetnek mire eljut a bootolasig, ertelemszeru okokbol).

A masik amikor boot kozben folyamatosan olvassa be az adatokat a pendriverol (kb az osszes live renszer ilyen), ez lenyegeben az a szint mint amikor pendrivra "nativan" telepeitve van a rendszer, ergo ugyanugy kerul a ramba a rendszered. ;)

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#60307) Skullwipe válasza CPT.Pirk (#60284) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Semmi se történik, használhatattlan. A w bejön f8-ra a linux semmire se jött be csak a kis grub, ami nem az emergency ahogy láttam. Próbáltam sok féle megközelítésben a grubot vagy mbr-t helyre rakni de sehogy se sikerült a win indításon kívül. Mérgemben letöröltem a particiókat is, így már nincs fent semmi. Feladtam, még az se fogom tudni megúszni hogy wint rakjak újra, de annyira utálok újra konfigurázgatni, sokszor csináltam már, én már az ilyesmit unom. Most viszont már elvagyok szomorodva hogy ezt tettem és nagyon bánom, most már inkább csendben maradok. De azért máshol maradnak a rendszerek fent, majd a Kodi-t még mondom, de most terminálból indítva már nem akart kilépni.

[ Szerkesztve ]

(#60308) CPT.Pirk válasza Skullwipe (#60307) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Konkrétan mi történt, mikor kiadtad a grub-install parancsot? Mi volt a kimenete?

Ilyen secure boot vagy egyéb nyalánkság nincs bekapcsolva a biosban?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#60309) ubyegon2 válasza Skullwipe (#60307) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

a linux semmire se jött be csak a kis grub, ami nem az emergency ahogy láttam

Erről valami képet kereshetnél, mert nem tudom elképzelni, mi lehet, ha nem is recovery, nem is normál GRUB. Hátha később is jól jöhet még, eddig amúgy abban a hitben voltam, hogy amit Kapitány írt, az megoldotta a gondodat. Más irányba nehéz lenne elmenni, mint az az irány.

(#60310) Skullwipe válasza CPT.Pirk (#60308) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Nem emlékszem már mi volt, de egyértelműen hibára futott a dolog. Még tudok rá rakni rendszert, de már az elveszett ahogy volt. Ezt is azért próbáltam, hogy hátha végre legalább betud bootolni mbr-ről. Ja de most hogy írom azt tudom, hogy elvileg egy csillagnak kellett volna lennie valaminél, de nálam nem volt semmi, ugye ez a leírásban nem volt amit mutattál, és számomra nagyon homályos is volt alapból az a leírás hiába lényegre törő.

De így utólag már eltudom mondani, hogy át raktam végre ma délelőtt "Other OS"-re a bootot, eddig ment a secure boot, az biztos, és nem is értem hogy tudod eddig bármi is működni, elvileg ennek nem kéne bekapcsolva lennie.

[60309] Majd akkor linkelek egyet, hátha segít, de kétlem hogy ez fura lenne, de az nekem fura és egyáltalán nem értem, hogy tud még mindig a grub bejönni, pedig töröltem a particiókat, és loli-val bekértem hogy csinálja meg nekem (ezt követtem), meg próbáltam a "boot-repair-disk-64bit"-et is de csak hibára futot, hiába kérte a parancs beadást, nem csinált semmi, hiába teljesítettem a bios boot átállítással vagy UEFI módban.

[ Szerkesztve ]

(#60311) CPT.Pirk válasza Skullwipe (#60310) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Szóval eddig secure boot be volt kapcsolva... Valószínűleg minden gond innen származott.

Most próbáld meg a dolgokat újra. :)

*a csillag alatt viszont nem tudom mit értesz.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#60312) Skullwipe válasza CPT.Pirk (#60311) üzenetére


Skullwipe
senior tag

"*a csillag alatt viszont nem tudom mit értesz"
[Grub Rescue - Complete Re-install of GRUB 2 from Live USB ]
Egyáltalán nem működöt ez se nekem. Még mindig amúgy ez a grub fogad és az MBR nem áll helyre, és nekem ötletem sincs mit kéne csinálnom vagy mi a gondja baja, egyáltalán nem megy. De legalább bejön még ha ilyen kis plusz munkával, ennek is örülök.

[ Szerkesztve ]

(#60313) CPT.Pirk válasza Skullwipe (#60312) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Amit ő csinál, az az, hogy chroot-tal live rendszer alól bejelentkezik a telepített rendszerbe (a -bind parancsok) és ott végzi el a grub telepítést. Nála azért van csillag, mert nyilván nem tudhatja, hogy hol mi van a gépben, erre van a sudo fdisk -l parancs, amit említ az én leírásom is.

Na a grub telepítéséhez erre nincs szükség, az én leírásom annyit csinál, hogy felcsatolja a rendszerpartíciót a live rendszer /mnt-je alá, majd a live telepítőben lévő grub-nak megmondja, hogy hol van az a fájlrendszer, amihez telepíteni kell a grub-ot.
Ez a megoldás egyszerűbb, de mivel most kikapcsoltad a secure boot-ot, már valszeg semmi gondod nem lesz a következő telepítésnél a grub-bal.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#60314) Skullwipe válasza CPT.Pirk (#60313) üzenetére


Skullwipe
senior tag

[link], nem tudom mi ez, hogy töröljem és álljon helyre csak hogy a win menjen. Viszont akkor ez kavart össze minden, és nem csinálta meg. Lehet visszakapcsoltam valamikor és most meg emiatt nem ment... Pedig rémlik hogy ezzel kapcsolatban mindig szólt eleinte a Mint hogy kapcsoljam ki, aztán nem foglalkoztam vele és nem is szólt utána.

[ Szerkesztve ]

(#60315) gordonfreemN válasza cigam (#60296) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Nos, mintet kezdtem el használni, az Ubuntu helyett. Valóban gördülékenyebben megy a kezelése nekem.
Kiírtam rufus-szal pendrive-ra de ugyanabba a hibába futok mint virtualboxból

Eljutottam oda, hogy sikerült nekem is a jack-elnevezésű indítófájlal a jack kifejezést kiválasztani az output device-ba. De ettől még nem sikerült a kiementre generálnom jelet.
Találtam egy oldalt ahol hasonló hibával találkozott az illető:
https://www.google.com/amp/s/ileriseviye.wordpress.com/2012/03/20/baudline-how-to-solve-the-all-input-devices-disabled-error-on-ubuntu-gnulinux/amp/
Az általa leirt módon indítva a baudline programot sikerült az output device -hoz egy /dev/audio -t kiválasztanom de igy is hibába ütközök.

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#60316) gordonfreemN válasza gordonfreemN (#60315) üzenetére


gordonfreemN
addikt


Ezt az üzenetet dobja

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#60317) Frawly válasza Skullwipe (#60307) üzenetére


Frawly
veterán

Azt nem értem, hogy mi az, hogy semmi nem történik, meg nem „jön be”. Tehát elindul a GRUB, abban indítanád az első sorban a Linuxot, erre fekete képernyőt kapsz kiírások és grafika nélkül? Lemezaktivitás LED-je villog? Caps Lock kapcsolgatható? Könnyen meglehet, hogy csak a GRUB-ban be kéne adagolni a nomodeset paramétert, meg ha jelen van a quiet vagy splash paraméter, akkor azokat törölni ideiglenesen, hogy lássuk a kernel mit írogat ki kimenetben.

(#60318) Skullwipe válasza Frawly (#60317) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Nincs mit már mondanom, már mindent elmondtam, amit csak lehet. A képeken, épp aktuálisan ami fogod indításkor, aztán biosban a belőtt kikapcsolt secure, és hogy a bootnál ezzel a sorral eltudom indítani a wint. Az látszik, hogy van két ubi is ott, és sehogy se tudom csak a wint indítani anélkül hogy nekem külön be kéne kérnem f8-al a boot menüt, már rég legyalultam a mintel kapcsolatos össze particiót egy videó alapján, és a lolival kellett volna helyre rakni, de nem történt meg, továbbra is ilyen köztes helyzetben vagyok, valószínűleg senki nem tudja mit kell csinálnom, majd csak lesz valami, mese vége.

[ Szerkesztve ]

(#60319) Frawly válasza Cyrin (#60298) üzenetére


Frawly
veterán

Tetszetős képek, csak fel ne háborodjanak az itteni gentoosok, hogy paparazziképek szivárogtak ki róluk :DDD Főleg az utolsó csontvázas kép nagyon találó ;] Mondjuk nem csak a LibreOffice, de a Xorg, Firefox, stb. lefordítása se 5 perc szokott lenni. Az is igaz, hogy aki gentoozik, az általában minimalista megoldásokat is használ alapból, szóval nem biztos, hogy felteszi a LibreOffice-t és hasonló megabloat megoldásokat, meg a gépük sem épp 80486, Celeron N / Atom, nem egy szálon fordítanak, befigyel az SSD, fordítócache, stb., az azért sok időt megtakaríthat. Plusz amíg fordul a kód terminálban, konzolban, addig sem malmoznak, hanem használják mellette a gépet normálisan. Persze csak a Blikkben olvastam, én még az Archer stádiumban vagyok megrekedve :)) Fordítással szopás AUR-ból már ebben a szakaszban is utoléri az embert, főleg, ha elavult PKGBUILD, de arra már jó az egész, hogy a minteseket le lehessen nézni, meg az ubuntusokon röhögni, mikor az ember új kiadásról olvas nagyívű „bejelentéseket”, meg ilyen „feature freeze” marketingrizsákat, meg hogy mennyire tud örülni a fejük az LTS-nek meg hogy előrébb léptek 4 alverziót, mikor az upstream disztrók már 20-25 alverzióval, vagy 1-2 főverzióval előrébb járnak :) Még ilyen „Ubuntu hour party”-t is szoktak tartani, meg a felhasználók ilyen ünnepélyes hosszú hétvégés frissítéseket csinálni minden kiadáskor :D

(#60320) CPT.Pirk válasza Skullwipe (#60314) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ugye törölted a Windows partícióját, majd pedig kikapcsoltad a secure boot-ot. Én most ezt csinálnám a helyedben:

-ha a vinyó amúgy is üres, akkor Windows telepítőből törölném a meglévő partíciókat, létrehoznék egy újat ahova a Windows fog kerülni mondjuk 50GB méretben vagy ahogy tetszik, aztán csinálnék egy 2. partíciót a telepítőben a későbbi Linux számára megfelelő méretben ami mondjuk 30GB, a maradék helyből meg egy adat partíciót.
-felraknám a Windowst, az kiírtja a most meglévő grub maradványt
-Windows után felraknám a Linuxot a korábban létrehozott partíció Ext4-re formázásával, majd a telepítő így már gond nélkül felrakná a grub-ot magától

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#60321) Skullwipe válasza CPT.Pirk (#60320) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Már most ez a helyzet, már az elején így csináltam. Csak most másodjára, hogy javasoltátok, a Mint totál nem csinált grubot (ha jól értem) nekem meg nem sikerült, aztán töröltem is, erre meg a win se csinál semmit az MBR-jével hogy elinduljon automatikusan, hiába látja pedig az msconfig32-ben.

Akkor ezek szerint ez a grub mindenhol ott van, nem csak a rootban. Akkor tényleg nem úszom meg újra telepítés nélkül, pedig mondtam hogy én azt nem akarom.

[ Szerkesztve ]

(#60322) CPT.Pirk válasza Skullwipe (#60321) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Mi lenne, ha csinálnál új partíciós táblát a vinyóra? A mint telepítőjéből gparted-el meg tudod csinálni.

Az események folyamát már nem tudom követni, de úgy tiszta lappal kezdenél, mind az mbr, mind az összes partíció törlésre kerülne. Aztán mehetne amit írtam az előző posztban.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#60323) growler válasza ubyegon2 (#60304) üzenetére


growler
őstag

Az egyik régi belakott rendszeremről csináltam egy .ISO képfájlt (Kb. 2.6 GB) a Systemback-el.
Ezt az Unetbootin-al kiírtam egy 8GB-os pen.-re.
A pen.-en fennmaradó szabad területen, létrehoztam egy másik "Adatok"-nak elnevezett Fat32-es
partíciót. [link] [link]
A Firefox-ban a letöltések helyének, ezt az Adat partíciót adtam meg.
Minden FF. letöltés, és erre partícióra másolt adat, egy új indítás után is megmarad. [link]
Kicsi, gyors, és rajta van minden program amit használni szoktam.

Ja ! - és a FF. beállítások, az összes könyvjelző megvan - a Tomboy jegyzeteimmel együtt.

[ Szerkesztve ]

(#60324) ubyegon2 válasza Frawly (#60319) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ti nagyarchúak meg állandóan annak örültök, hogy wooow mekkora bleeding-edge ez a rendszer, azonnal frissül minden, ezt csak egyszer kell telepíteni! Igen. Látjuk. :) 3 hónapja vagy nagyarchú és már hanyadik alkalommal telepíted és szívsz folyamatosan?

Én is gyakran telepítek, a 18-as Mint-et felraktam két éve, most majd felrakom 2 hónap múlva a 19-et is.

mikor az upstream disztrók már 20-25 alverzióval, vagy 1-2 főverzióval előrébb járnak

Azta.....juj de irigykedem most...... :DDD

(nem akarlak bántani, de mivel blogolod a folyamatos szívásod a csodadisztróddal, így ez a mostani írásod elég viccesen hangzott) :N

Tény, hogy kettőnk közül én így nem nagyon tanulok sokat, mert kb 2 évig csak használom a rendszert, amire kell. Tudom, te is ezt szeretnéd elérni Archerként, ne add fel szerintem! :DDD Ha nem is működik jól, de legalább bleeding edge! Ez a menő.

[ Szerkesztve ]

(#60325) ubyegon2 válasza growler (#60323) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez egész ötletes, de akkor így is perzisztensként működik, a rendszer is? Vagy inkább fél perzisztens, a rendszer live, de az adatparticióban maradnak az adatok. Ez nagyon ravasz. ;)

[ Szerkesztve ]

(#60326) Frawly válasza ubyegon2 (#60324) üzenetére


Frawly
veterán

Mostanában valóban rám járt a rúd, de igazából csak egyszer telepítettem újra, de az ilyen duplatelepítés lett. Végül viszont megoldottam a gondokat, szóval nem volt felesleges. Ahogy olvasom a topikokat, a minteseknek is szokott gondjuk lenni.

(#60327) growler válasza ubyegon2 (#60325) üzenetére


growler
őstag

Nem perzisztens, mert a rendszer változtatásait nem jegyzi meg (pl. frissítés).
De minden szükséges beállítás, + program már eleve rajta van.
Live rendszerként működik - USB2-es pen.-ről is gyors - és kis méretű.

[ Szerkesztve ]

(#60328) ubyegon2 válasza growler (#60327) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igen értelek, menet közben leesett, hogy csak így lehet, viszont ez így bőven jó alkalmi használatra, úgyis a böngészés dolgai kellenek. Tetszik az 5let. :R

(#60326) Frawly

OK, persze, hogy vannak gondjai a Minteseknek is! Nemsokára nekem is telepítenem kell majd...... :D

Lehet, hogy addig felrakok valami Arch klónt, hogy a vérnyomásom rendeződjön, túl unalmas így az élet!
(ugye nem veszel azért mindent vérkomolyan) :N

-----a manóba, mindig elfelejtem, hogy innen már eltanácsoltam magam-------

[ Szerkesztve ]

(#60329) BoB


BoB
veterán

War Thunder
GTX 970 zárt driver

Linux:

Win:

:D

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#60330) Frawly válasza Skullwipe (#60318) üzenetére


Frawly
veterán

Milyen boottípust használsz? UEFI vagy hagyományos BIOS MBR boot?

Egyébként az UEFI csak akkor szívás, ha a grafikus telepítők túlbonyolítják meg szét-GRUB-ozzák. Egyébként sima Windows telepítése elsőre, amely az EFI partíciót is megcsinálja, majd erre a következő disztró telepítése minimal netinstallerrel és systemd boottal elég egyszerű (mellette semmi GRUB vagy ilyesmi, amit állandóan újra kell generálni), persze lehet nem egy kezdőnek.

(#60331) King Unique válasza growler (#60323) üzenetére


King Unique
titán

Ha már UNetbootin, akkor perzisztens Live rendszert az is tud közvetlenül készíteni. Igaz elvileg Ubuntu only, de (nálam) megcsinálja pl. a Mint esetében is. Aztán ott van még mkusb is, az szintén tud ilyet Linux alatt.

(#60332) taiji


taiji
junior tag

Van valami parancs, amivel meg tudom nézni, hogy pl Chrome alatt a indítva a Youtube-ot melyik videókártyát használja? Vagy bármilyen program alatt ami épp aktív. Notim van és abban van Intel, és Nvidia is.

Taijiquan

(#60333) growler válasza King Unique (#60331) üzenetére


growler
őstag

Persze, az Unetbootin-al lehet perzisztens területet is hozzáadni az Ubuntu alapú telepítőkhöz.
De tapasztalatom szerint, USB2-es pen.-en létrehozott perzisztens terület
nagyon lelassítja a live rendszer működését.
Egy gyors USB3-as pen.-en hozzáadott perzisztens terület biztos hogy használhatóbb.

(#60334) Skullwipe válasza Frawly (#60330) üzenetére


Skullwipe
senior tag

UEFI lesz, folyton ezzel kapcsoltban, és ezt biztosan tudom, hogy Legacy modban voltak a live-ek, és kérték hogy menjek át EFI-be, és gondolom ez lesz az UEFI mód. Ha minden igaz a lemez maga pedig GPT. Remélem ez segít: A g volt eddig a linuxnak megadva és szétbontva a három fő egységre. Az a 16MB meg fogalmam sincs hogy miért maradt ott, de még bad sectornak se igen elég ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#60335) King Unique válasza Skullwipe (#60334) üzenetére


King Unique
titán

Már a partíciókból is látszik, hogy ez UEFI-s telepítés. Az a 16 MB-os az MSR, ami normál esetben eleve meg sem jelenik a lemezkezelőben, max. parancssorban. Tehát nem világos, hogy mit alkottál ott...

Ha dual-boot megoldást tervezel és a Mint (?) lesz a másik OS, akkor az utóbbinak kell egy rendszerpartíció, egy swap partíció / fájl, valamint egy EFI-rendszerpartíció (ESP). De, ha van már másik OS által létrehozott ESP a lemezen, akkor azt fogja használni. Plusz ilyenkor a rendszerbetöltő (GRUB) helyének is az ESP-t szokás megadni. Aztán szükség esetén esetleg a Secure Boot opciót kikapcsolni, bár az Ubuntu-alapú rendszereknek az Arch és társaival ellentétben van digitális aláírásuk. Az összefoglalóban egyébként ott van ehhez a Windows 10 + Linux DUAL Boot készítése UEFI -vel és GPT-vel leírás. Ja, és a Mint telepítése előtt akár mentést is lehetne készíteni a Windowsról, akkor nem lesz para, ha esetleg nem úgy jön össze valami. Ehhez rendelkezésre áll számos program (példák), illetve nemrég az Ubuntu topikban ajánlott megoldás is.

[ Szerkesztve ]

(#60336) dkpisti


dkpisti
tag

Sziasztok! win 10 után raktam fel egy linux mintet de youtube video alatt 100% a processzor használat van másik fajta linux ami hasonló,de jobban bánik a procival?

(#60337) Skullwipe válasza King Unique (#60335) üzenetére


Skullwipe
senior tag

"Az a 16 MB-os az MSR, ami normál esetben eleve meg sem jelenik" Azt ma egy live-nél láttam meg, és gondoltam beállítom már egy többedik alkalomnál hogy "bootnak fent tartva" vagy mi a magyar neve, ezután jött ez elő, és én is furcsáltam hogy eddig miért nem láttam. (remélem láttad, hogy a te képedet linkeltem be, és épp azt olvasgatom, de alapból a Linux Mind-ről követtem (videón) mit hogyan kell, és tudtam már régről, de a fogalmakkal nem vagyok tisztában, főleg nem tudtam eddig ilyen MSR-ről és lehet összekavartam a dolgokat, mindig csak a Legacyt (simát) választottam, lehet ez volt a baj egész végig)

[ Szerkesztve ]

(#60338) CPT.Pirk válasza dkpisti (#60336) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ezt a problémát valószínűleg meg tudjuk oldani, de kellene némi infó a gépről, mert nincs kitöltve az adatlapod.

Milyen böngésző milyen videokártyával?

szerk: ha Firefoxról van szó, akkor lehet, hogy csak ennyit kell csinálnod: [link]

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#60339) King Unique válasza growler (#60333) üzenetére


King Unique
titán

Ha teljes perzisztens megoldás kell, akkor azok a programok pont olyat csinálnak. Próbáltam már USB 2.0-s pendrive-on is, de azért használhatatlannak nem mondanám. Na meg pendrive és pendrive között is lehet különbség ilyen téren. De az igaz, hogy egy gyorsabb pendrive nyilván előnyösebb ilyen célra.

(#60337) Skullwipe:
Vagyis, ha utólag sikerült belegányolni, akkor már annyira nem meglepő, hogy miért úgy jelenik meg a lemezkezelőben. Egyébként a Linuxra visszatérve, az hogy milyen módban fut a telepítő, könnyen lecsekkolható. Ha ilyen a boot sceen, akkor legacy BIOS mód, ha ilyen, akkor pedig UEFI.

[ Szerkesztve ]

(#60340) Skullwipe válasza Skullwipe (#60337) üzenetére


Skullwipe
senior tag

"A Windows 10 telepítését követően megnézhetitek a számítógép BIOS- ában a bootlolási sorrendet. Azt fogjátok látni, hogy az elsődleges boot eszközötök a „Windows boot manager”. Ez a későbbiekben sem fog megváltozni."

:W
Ezt nem hiszem el. Ennyi az egész. Hát ezt nem értettem én. Én nagyon le vagyok maradva. Nem tudtam, hogy ezt be lehet már állítani. Így már egyből indul is a rendszer, BIOS-ban átállítottam a winesre az első slotot, a többi 3 helyen kilőttem minden linux beállítást és winyót és voilá, megy egyből a boot után a rendszer. Én meg azzal voltam, hogy csak winyókat lehet beállítani és akkor úgy dönti el mit tölt be, és ez a MBR.... jól van, végre megértettem.

[ Szerkesztve ]

(#60341) King Unique válasza Skullwipe (#60340) üzenetére


King Unique
titán

Nem olvastam vissza mindent, de a boot sorrendet és az indítóbejegyzéseket szükség esetén az UEFI BIOS-ban nyilván lehet állítgatni. Ahogyan Linux alól akár az efibootmgr is használható ehhez, Windowsnál pedig a bcdedit, illetve grafikus felületen pl. az EasyUEFI.

(#60342) Skullwipe válasza King Unique (#60341) üzenetére


Skullwipe
senior tag

A boot sorrend az tiszta. Az inditóbejegyzés... na erről nem tudtam, és tisztában se voltam, hogy ez a lap tudja ezt, és hogy egyáltalán van ilyen, most már a nevét is tudom. A többit akkor amit írtál pedig átnyálazom, és megtanulom.

(#60343) csixy válasza Frawly (#60330) üzenetére


csixy
addikt

Ne kavard már meg , szerintem egy sima legacy - MBR alap telepítésre szeretné rávezetni a Kapitány. Előbb a vinnyóz menne föl egy előre megcsinált hátrafelé Ext4-es partícióval lehatárolt üres partícinálatlan helyre a vinyó , vagy SSD elejére, Majd mögé az Ext4-es partícióra újra formálván a /-ba menne a linux automatikus Grub telepítéssel a /dev/sda-ra. Oszt ennyi lenne.

Ja most látom , hogy GPT- UEFI sémát követ a koma.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60344) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Még egy próbára kérném a segítségeteket.
Azt írja egy lehetséges megoldás, hogy:
"
I loaded theese modules

snd-pcm-oss
snd-pcm-mixer

and added in /etc/modules

Now baudline works, can analyze and play audio
"

Ezeket a modulokat hogyan tudom hozzáadni a rendszeremhez?

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#60345) Slownz


Slownz
senior tag

Használ valaki Antergos-t? (Gnome)

Lenne két kérdésem:

1. Amikor x idő után kikapcsol a képernyő mert elmegy energiatakarékos üzemmódba (automatic suspend),, miikor próbálom feléleszteni, akkor a belépéshez mindig kér jelszót, hiába állítom be neki, hogy screen lock OFF (settings/privacy). Ugyanezzel a beállítással Ubuntu nem kért jelszót.

Hogy tudnám beállítani, hogy ne kérjen jelszót?

Amúgy meg a "blank screen" opció pedig szimplán nem működik, hiába állítom pl. 1 percre.

/etc/lightdm/lightdm.conf -ban

autologin-user=felhasználónevem

ez ki van kommentelve (amikor installáltam, megkérdezte, hogy menjen-e az autologin, azóta a gép bekapcsnál nem kér jelszót)

2. Van valami speckó beállítása az Antrergos-nak alapból a port-okra vonatkozóan? Ubuntu alatt nem nyúltam semmihez és ment csodálatosan a QBittorrent konfigurálás, most pedig:

Ez az oldal minden portra hibát dob ki.

Nem vagyok egy nagy guru, de itt nem eth0-nak kellene lennie enp3s0 helyett?

1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 ::1/128 scope host
valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp3s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP group default qlen 1000
link/ether fc:aa:14:c8:20:cd brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.0.101/24 brd 192.168.0.255 scope global dynamic noprefixroute enp3s0
valid_lft 5952sec preferred_lft 5952sec
inet6 fe80::df6a:270c:8f79:b3fc/64 scope link noprefixroute
valid_lft forever preferred_lft foreve

[ Szerkesztve ]

(#60346) ubyegon2 válasza gordonfreemN (#60344) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A Linux hanghoz tök zöld vagyok, de hátha segít ez a pár leírás:

NOTES ON KERNEL OSS-EMULATION

Advanced Linux Sound Architecture
Kernel module

Míg áttanulmányozod, csak előkerül valaki, aki mélyebben ismeri az alsa-t.

általános leírás:

Linux-hang

[ Szerkesztve ]

(#60347) gordonfreemN válasza ubyegon2 (#60346) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Köszi :R :R
Az utolsó linkre.
Aki ebből kihámozza, hogy miről szól ez az egész annak vagy ez a munkája, vagy ez a hobbija. Én meg szerintem keresek win alól használható programot inkább, nincsenek további napjaim elpocsékolni arra, hogy vagy sikerül vagy nem (ugyanis nem látom ebből a katyvaszból a kiutat, elment 2 napom a semmire és csak bonyolódik ahogy olvasok utánna Alsa-pulseaudio-esd-portaudio).

Nagyon köszönöm, hogy segíteni próbáltatok, de megint csak eltávolodtam attól, hogy valaha is legyen linux rendszerem. :R

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#60348) Frawly válasza gordonfreemN (#60347) üzenetére


Frawly
veterán

Kernelmodult így tudsz betölteni terminálban:
sudo modprobe snd-pcm-oss snd-pcm-mixer

De ha ez a Baudline tényleg OSS-re meg Jackre támaszkodik, az az alkalmazás hibája, ezek már 10 éve elavult hangprotokollok, helyette már minden opensource OS Pulseaudio-t használ, ami már a sima ALSA-t is leváltja egyre inkább, vagyis arra épül. Tehát nem a Linux hibája, hogy egy nagyon régi alkalmazás, aminek a kódját lusta volt karban tartani a fejlesztője, nem fut. Linux fronton nincs az a görcsös visszafelé kompatibilitásra törekedés, ahogy Windowson, ahol a 25 éve írt Win32 program zavartalanul fut a mai napig, bár már ez is megtörni látszik, mert legutóbb már Windows 10-en is a Mafia játékhoz ilyen mágukis Direct Play komponenst kellett engedélyeznem, tehát aki nagyon kezdő, az mindenhogy szopni fog ezekkel. Ezért nem jó ötlet legacy meg elavult szoftvereket használni.

Ennek ellenére fel lehet rugdalni még Mintre az OSS-t, meg a Jacket is. Minten talán csak a alsa-oss jackd qjackctl csomagokat kéne feltenni, sudo apt-get install csomagnevek paranccsal. Lehet ezt érdemesebb lenne egy pendrive-ra rendesen feltelepített Minttel megpróbálni.

Megértem egyébként, hogy Windowsról jött kezdő usernek ez a bonyolultság már nagyon frusztráló.

[ Szerkesztve ]

(#60349) cigam válasza gordonfreemN (#60344) üzenetére


cigam
félisten

Mostanában mindenki alsa-t meg pulseaudio-t használ alapból. Állítólag létezik egy alsa-oss csomag ami alsa használatakor kiszolgálja az oss-t igénylő programokat, amolyan hidat ver közéjük.
Én inkább a Jack irányába mennék el, arra előbb találsz megoldást.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#60350) gordonfreemN válasza Frawly (#60348) üzenetére


gordonfreemN
addikt

& cigam:

Az apt-get install alsa megvolt. Ezután az
aoss ./baudline paranccsal indítva kimenetnek ki tudtam választani a /dev/audio-t (ezt irja a FAQ az oldalon) de igy sem sikerült jelet kicsalni belőle pedig többször átolvastam a FAQ-t és a manualt meg két napja csak keresgélek a témában.

Ne értsetek félre nem hiszti ez, csak egyszerüen nincs most több napom már ezzel kinlódni és semmi eredményt nem értem el. Ha felcsatlakoztattam az xmos-os DAC-omat akkor meg még ki is fagyott a programindításkor. Pedig ahhoz kellene igazán, usb-n keresztül.

Valahogy a winbe ez sokkal gördülékenyebben fut.
Amúgy a programfuttatás viszont linuxon lazább ez jobban tetszett.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.