Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60201) kovaax válasza kovaax (#60162) üzenetére


kovaax
őstag

Szóval gpt-re szépen felment az Ubuntu harmadiknak is, ki lehetett választani menüből a /dev/sda6-ot, és rá is rakta a grubját szépen. Úgyhogy vagy az extended partició nem tetszett neki, vagy úgy ánblokk az mbr-es partició (mondjuk ez meglepne), de nem kezdem előlről, hogy kinyomozam. :B

-=- There's no place like /home -=-

(#60202) hcl válasza CPT.Pirk (#60181) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Okkk :)

Mutogatni való hater díszpinty

(#60203) hcl válasza ubyegon2 (#60198) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

DPS Dream 7-re pl. volt Debian, azt mondjuk ne firtassuk, hogy milyen... :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#60204) ArthurShelby


ArthurShelby
addikt

Végül arra jutottam, hogy letörlöm az ubuntut (16-os), és nagyobb partícióra (40-45GB) újra teszem a linuxot a windows mellé.
Viszont akkor lehet, hogy disztrót váltanék, nem tudom.

Mit ajánlotok? (mindenre nyitott vagyok)
Általános feladatokra használnám (böngészés), illetve néha játékra (cs go, cs 1.6).
A laptopomat (lenovo z500: i7-3740qm, 16GB ram, nvidia 740m, kingston savage 240GB ssd, AzureWave AW-CE123H, uefi-s/gtp-s módban van), ritkán szoktam kikapcsolni.

Nagyjából ismeretek innen, már jártam itt, sejtitek a szintemet (relatíve kezdő). Az ubuntuban a unity nem tetszett annyira, egyébként tetszene, ha lehetne témázgatni (meg nem bal oldali menü lenne). Akár egy mac-os szerűt is kipróbálnék.

Abban is benne lennék, hogy ideiglenesen kipróbálnék párat (felteszem, letörlöm), csak a mellette lévő windows-t ne rontsa el (legyen hova visszatérnem). Mivel a szabad területen nem túl sok az ssd-n, viszont a ram nagy, a swap fájllal spórolnék, amennyire lehet.

Kicsit a dualboot macerától félek uefi-n, mivel a windows (MS) egy **** (eddig megvoltam mbr-n az easybcd-vel).

[ Szerkesztve ]

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60205) b3Ro válasza ArthurShelby (#60204) üzenetére


b3Ro
senior tag

Solus Budgie például. Swap nem igen kell 16 giga mellé.

(#60206) cigam válasza ArthurShelby (#60204) üzenetére


cigam
félisten

Első körben (mert az ördög nem alszik) készíts egy mentést a lemezről, pl. filezilla-val. Így bármi balul sül el, a működő W10-et (aktuális állapotot) bármikor helyreállíthatod.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#60207) Frawly válasza #20749568 (#60191) üzenetére


Frawly
veterán

Lehet vinné a Linuxot is, elvileg a prociba integrált GPU az pl. kompatibilis, meg jó eséllyel az Intel chipsetben lévő cuccok is (hangchip, lemezvezérlő), de pl. a beépített Wi-Fi, BT kártyáról semmit nem tudni. Ahogy írták, UEFI is lehet szopós, igaz azt általában meg lehet oldani, még ha kínkeservesen is.

279 ójróért ne ilyen szart vegyél, ennyiért kapsz használt üzleti notit vagy szubnoteszt. Vagy ha nem ragaszkodsz a Linuxhoz, csak tó partján meccsnézésre és mobilnetezére kell, ahhoz jó egy nagyobb telefon vagy tablet is.

Az Androidnak elég kevés köze van a Linuxhoz, igaz, hogy egy szénné hekkelt Linux kernel hajtja, de nagyon sokat módosítanak rajta, és egyfajta köztes réteg csak, mert a dolgok zöme javás szutyokban fut.

(#60208) Frawly válasza ubyegon2 (#60196) üzenetére


Frawly
veterán

Pedig Atommal horgászni lehet hatékonyabb, mint gondolnád. Ha nem jön a kapás, akkor atomot nekik felkiáltással bevágod vízbe, úgyis oda való, mire kiugrik belőle az összes hal, hogy ők ezzel a sz@rral egy tóban csak azért sem :DDD

(#60205) berojocy: swap arra a felhasználásra már 8 giga mellé sem kéne, annyinál átlag felhasználásnál (hacsak nincs túl sok füles böngészés, meg masszív párhuzamos virtuálgépezés, vagy ilyesmik) bele sem nyal a swapba. Amúgy a 16-os Ubi helyett, a 18.04-est ajánlanám neki, ha nem volt nagyobb gondja, és azon a vonalon akarna maradni, a Mint nem rossz, de az előrelépés úgyse lenne neki. Ha meg váltani akar disztrót, akkor Manjarót, Fedorát ajánlom, a Mintet ilyenkor sem (szegény Cinmanó megint), az meg nem lenne eléggé más az Ubuntuhoz képest.

Ha már sok RAM + swap, pont pár órája futottam bele egy elég haladó unixos-linuxos faszi videójába, sokmagos AMD FX procis gépében ott figyelt a 32 giga RAM, amiből 30,3 giga ott állt kihasználatlanul a top szerint, de ott figyelt felcsatolva a teljesen üresen kongó 16 (!!!) giga swap pluszban. Facepalm erősen. Még jó, hogy nem a MS ajánlásait olvasta, hogy a fizikai memória kétszerese legyen a swap :W Ráadásul Xfce-vel meg twm-mel nyomja minimalistán, majdnem csak terminált használ, mellette csak egy szintén minimalista videórögzítő szoftvert (azt sem túl magas felbontáson) meg egy max. 1-2 gigás emulátoros környezetet (simh-ban OpenVMS és egyéb legacy rendszert, azt is csak teszt erejéig). Pedig nem is tűnik idiótának, fejből vágott mindenféle OpenVMS-ses, solarisos meg ultrixes parancsokat, nem bénázott, elég veteránnak néz ki. Lehet valami régi rossz beidegződés, amit még kicsi memóriás gépek korszakában szokott meg, mikor a RAM felét adta swapnak automatikusan, különben nehogy instabillá váljon a rendszer. Vagy valami telepítő oldotta meg neki így automatán, amit azért kétlek. Teljesen megértem, igaz, hogy a 16 gigát sem tudom kihasználni az enyémben, de állandóan rettegnék, hogy 32-ből bármelyik másodpercben kifuthatok :D Bár ki tudja, lehet van pár tera tárhelye, és poénból tett be swapot, „ezt használd öcsém, ne anyád kenyérpirítóját” felkiáltással. Sose tudni :DDD A RAM-nál meg lehet úgy volt vele, hogy Linux boxnak nem kell annyi, de ha már úgyse nagy pénz amerikai fizetésekhez mértek kimaxolni, akkor megteszi, nem akart további bővítgetéssel, meg alkatrészrendeléssel tökölni a jövőben. Ekkora RAM-ra már tényleg áll az az ősi kínai mondás, miszerint ought to be enough for anybody © ®

[ Szerkesztve ]

(#60209) Frawly válasza Frawly (#60015) üzenetére


Frawly
veterán

A beígért alapfogalmas linkekkel még adós vagyok, nincs elfelejtve, de újabb csúszás lesz, főleg, míg egy merő takonytengerben, influenzásan nyomom az ágyat.

[ Szerkesztve ]

(#60210) b3Ro válasza Frawly (#60208) üzenetére


b3Ro
senior tag

Az tudom, h nem kell swap, ő nem tudja. Amugy a Koma szenvedését olvasva, en nem ajánlanám a fedorat neki.

(#60211) ArthurShelby válasza cigam (#60206) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Nem w10-em van, hanem w8.1-em (szerintem még a w10 kiforratlan, a 8.1-nél meg a start8-cal kb minden fontos w7-es funkcióm megvan, így a gépházat ritkán kell megnyitnom).

Akkor kipróbálom az ubuntu 18-at elsőre.
A swap-ot azért írtam, mert azt hittem hibernálásnál oda menti a ram tartalmát, így annak a ram méretével kéne megegyeznie (ami nálam nem lenne jó).

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60212) ArthurShelby válasza ArthurShelby (#60211) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Miért nőtt meg így az ubu min követelménye, vagy eddig is ennyi volt?
(25GB szabad hely, 2gb ram, 2magos 2GHz-es cpu)

Szerk: ok ajánlott, de akkor is :((

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60213) Dave™ válasza ArthurShelby (#60212) üzenetére


Dave™
nagyúr

Gnome. Mondjuk a Unity sem volt a takarékosság csúcsa, de a Gnome szerintem többet igényel. Ott a KDE vagy az XFCE, mindkettő jóval kevesebbet eszik.

(#60214) ArthurShelby válasza Dave™ (#60213) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Köszönöm!

Bocsánat a sok hsz-ért.
Eddig 20gb-ot hagytam a linux-nak, és most particionálok majd. Találtam egy 300MB-os efi rendszer partíciót.
Ez mihez kell, törölhetem? (egyelőre van 350MB rendszer számára fönntartott, C meghajtó, 300MB EFI, 20GB nem lefoglalt (majd ezt akarom növelni)

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60215) Dave™ válasza ArthurShelby (#60214) üzenetére


Dave™
nagyúr

UEFI BIOS-os gépen szükség van rá, ne töröld.

(#60216) ArthurShelby válasza Dave™ (#60215) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Csak furcsa, hogy itt helyezkedik el, és nem a legelején (a 350MB-os rendszer számára fönntartott előtt).
Ráadásul így a 20gb-ot is nehezebb lesz megnövelnem.

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60217) King Unique válasza ArthurShelby (#60214) üzenetére


King Unique
titán

A 8.1 (is) normál esetben 100 MB-os ESP-t szokott létrehozni, ami a 2. partíció a lemez elején, előtte a WinRE van (példa). A Linuxok szoktak ennél nagyobb méretű ESP-t kreálni. Ha dual-boot megoldással utólag Linux is telepítve lesz, akkor az a már meglévő ESP-t fogja használni. Amit előtte törölni nagyon nem javasolt, mert akkor nem fog indulni a Windows... Azt pedig az előbb linkelt példa is mutatja, hogy normál esetben a rendszer számára fenntartott kisebb partíciók a rendszerpartíció (C) előtt helyezkednek. Akkor utólag a C-ből nyilván a nem lefoglalt terület leválasztása is egyszerű a Linux számára. Ha nálad abnormális módon a kettő közé van ékelődve az ESP, akkor az viszont szívás, ha utólag át kell méretezni őket... Külső particionáló programokkal elvileg technikailag megoldható, aztán hogy ilyenkor az átmozgatás nem-e okoz gondot a rendszer működésénél, az már más dolog.

[ Szerkesztve ]

(#60218) ArthurShelby válasza King Unique (#60217) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Eddig az Easeus progemot használtam particionálásra (azzal csináltam gtp-t mbr-ből). Viszont ez a partíció pont rossz helyen van (a linux és a win között), mivel a linuxnak a méretét szeretném növelni a win kárára (és ezt most nem engedi a progi).

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#60219) King Unique válasza ArthurShelby (#60218) üzenetére


King Unique
titán

Az amúgy sem feltétlen engedi / tudja megcsinálni az ilyen műveleteket, ellenben más programok már igen (példa). De ez esetben lehet célszerűbb lenne azoknak is a pendrive-ról bootolható WinPE vátozatát használni. Előtte pedig egy mentés nem ártana a rendszerről biztos, ami biztos alapon. Számos program van ilyen célra Windowshoz (példák), illetve nemrég az Ubuntu topikban ajánlott Acronis is megfelel ilyen célra.

A 300 MB-os ESP-t, ha valóban a Windows hozta létre, akkor annak normál esetben 100 MB-osnak kellene lenni. De, ha (több) OS upgrade történt, akkor már reálisabb, hogy a megszokottnál nagyobb méretű.

[ Szerkesztve ]

(#60220) ubyegon2 válasza King Unique (#60219) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezt úgy érted, hogy nem egymás mellett lévő particiók esetén lehet méretét növelni? Ahhoz kicsit tetrisezni kell, nem?

(#60221) King Unique válasza ubyegon2 (#60220) üzenetére


King Unique
titán

Akár, mint a linkelt példa is mutatja. De ilyenkor átmozgatja a program az adatokat, illetve a partíció(ka)t, ha szükséges.

(#60222) ubyegon2 válasza King Unique (#60221) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értem, köszi, erre voltam kíváncsi éppen. :R Gyakorlatilag ez megcsinálja úgy az elvárt végeredményt, hogy ne a usernek kelljen tetrisezni mondjuk a gparted-del.
Még Win7 alatt használtam ilyen okos particionáló célprogramot és most beugrott, hogy az Adata adott pár éve licenszet egy ilyenhez....lehet, hogy nincs már meg a doboz sajnos.

(#60223) Frawly válasza ArthurShelby (#60211) üzenetére


Frawly
veterán

Ááá, nehogy azt hidd, a Win7 után mindegyik új Windows egyformán kiforratlan. Előbb-utóbb úgyse úszod majd meg a Win10-re átállást, ha windowsoszni akarsz.

Közben még egyszer elolvastam a kérdésed, és látom, hogy a 16-os Ubiban nem jött be a Unity, akkor valószínű a Gnome sem fog, ami ugyan jobb, meg talán kicsit témázhatóbb, de ahogy tálalják, lényegében 90%+ százalékban unitys hatású, kinézetű. De ha csak a grafikus felület nem tetszett, attól még maradhatsz Ubuntu-vonalom, Kubuntu, Xubuntu, vagy amelyik felület épp bejön. Ezeknél a gépigény is különbözik, nem olyan erőforrásigényesek.

Igazából nem nőtt meg a gépigénye, sőt, a Gnome-mal szerintem kicsit csökkent is, de a 25 GB szabad hely, 2 GB ram, 2 magos 2 GHz-es CPU már régen is elég minimum volt, igaz megy ennél kevesebbel, de tarkón lövés használni, olyan lassú lesz. Szerintem mindegy milyen OS-t használsz, ma már a min. 50 GB tárhely, 4 GB RAM, i3 szintje az abszolút minimum, hogy ha rendesen akarsz böngészni, meg meg mindenféle kódokes HD videókat nézni mindenféle magas felbontásban, 60 fps-en, meg nem csak pasziánszozni akarsz. Neked mindegy is, mert a laptopod bőven van olyan erős, hogy semelyik grafikus felület vagy disztró nem kottyan meg neki.

[ Szerkesztve ]

(#60224) Frawly válasza b3Ro (#60210) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, azt tudom, hogy kockázatos ajánlani kezdőnek, de legalább gyűrődik vele, és ki tudja, talán be is jön neki. Azért ajánlottam, mert egy elég nagy, népszerű disztró, van mögötte támogatás, és mégse Ubi-vonal. A Solus is egyre népszerűbb, dicsérik, screenshotokról, videókról tetszetős, de azt nem használtam soha, így meg nincs vele tapasztalatom, ami alapján az ismeretlenben tudnám bárkinek ajánlani. Szoktam írni, a Mint-tel sincs bajom, ha azt használt volna, akkor azt írtam volna, hogy maradjon annál lehetőleg. Elementary sem lenne nagy váltás az Ubuntu-vonalhoz képest. Más, kezdőnek is élhető alternatíva nem marad a legnépszerűbb top20 disztró között, ilyen TrueOS/FreeBSD, Arch, Antergos, Debian, CentOS, ReactOS, stb. jelöltektől eltekintek, mert vagy nem linuxok, vagy tényleg nem kezdőknek valók, vagy nem épp desktop frissességűek, vagy ezek keveréke. A top20-on kívül meg amúgy is a top20 klónjai, ősei, variánsai vannak (plusz Gentoo-vonal, meg spéci céldisztrók, mint CloneZilla, LibreELEC, stb.), meg ilyen lassabb-régebbi gépekre való kicsi disztrók, amiknek a használatára azon a laptopon úgyse lesz rászorulva. Ha minden nem annyira kezdőbarát alternatívát kizársz, ami marad, az nem sok.

Igazából ahogy tapasztalom, kezdőknél nem is annyira a disztró fontos, hanem a 1) grafikus felület és annak csili-vilisége, 2) szenvedés nélkül vigye az összes hardvert, 3) legyen elég csomag a tárolókban. Hiába ajánlasz egy újoncnak felhasználóbarát disztrót, ha nem tetszik neki a felülete, meg épp nem fogja alapból vinni valamelyik hardverét (és mivel kezdő, nem tudja hogyan kell életre kelteni), vagy sorra nem találja a programokat a tárolókban. Míg egy haladóbb disztró kapásból bejöhet neki, mert épp tetszetős a felülete, meg minden hardvert visz (amihez mák is kell ilyen disztróknál), és lesz kedve vállalni, ha valamit mégis hekkelni kell.

(#60225) b3Ro válasza Frawly (#60224) üzenetére


b3Ro
senior tag

Jelenleg Solus-t hasznalok, és elegge baba rendszer. Nem igényel "nagy tudast". Hasznaltam anno par honapig Fedora 27-et, es ott azért volt par dolog ami igenyelt utánna járást. Igazabol az utóbbi is jo féle, en szerettem, de nem annyira kezdő barát.

A kommented masodik felevel teljesen egyetértek.

(#60226) Skullwipe


Skullwipe
senior tag

SparkyLinux 4.7 LXDE, tudja valaki hogy a Kodi, miért száll el állandóan? Bezárni se tudom hogy kell ilyenkor, de újranyitva rendben van megint az újra nyitott. Tudom most kéne megadni a hardvert, meg verziókat, meg logot, de akkor mit számít ha a kiakadt verzió mellett lehet egy másikat nyitni gond nélkül működik, szerintem nem sok köze van a hardverhez meg a loghoz abban sose szokott semmi info lenni ami segítene.

[ Szerkesztve ]

(#60227) BoB válasza Skullwipe (#60226) üzenetére


BoB
veterán

Tehát akkor most a semmiből kellene kitalálni hogy miért szokott elszállni?

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#60228) Skullwipe válasza BoB (#60227) üzenetére


Skullwipe
senior tag

Tudom, tudom hülyeség, de sok órákat kell használni, hogy ez előjöjjön és mindig észrevehető akármilyen rendszerrel próbálkozok. Ez a disztró legalább nem lép ki csak úgy random a programból pár perc után, nem csak ezen a gépen. Igen winen nem csinál ilyet, ezért nem értem hogy mi hiányzik úgy egyáltalán hogy ezt ne csinálja, hiába van meg mindig minden függőség, mivel enélkül el se indulna. Egyszer volt hogy egy manjaro 32bitesen egyszer nem lépet ki egy teljesen más gépen, vagy fagyott volna ki a program, de minden disztrónál volt valami ilyen jellegű gond akármilyen gépen vagy rendszer kombinációval próbálkoztam.

[ Szerkesztve ]

(#60229) CPT.Pirk válasza Skullwipe (#60228) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Meg kellene próbálnod terminálból indítani a Kodi-t. Amikor összeomlik, akkor oda kitol dolgokat amikből ki lehetne indulni valamerre.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#60230) csixy


csixy
addikt

Legacy rendszeren jelenleg a harmadik primary partíción leledzik egy manjaró . A kérdés az lenne, hogy ezt a partíciót bele tudhatom-e valahogy szerkeszteni egy most még nem létező kiterjesztett partícióba logikai partíciónak? Vagy kisebb szenvedés lenne egy újratelepítés?

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60231) csixy


csixy
addikt

Na fent van a Solus Budgie . Egyenlőre első blikkre tetszik. Van már a Solusnak tocsikja? Ha nincs nem lenne-e érdemes neki nyitni egyet?

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60232) Frawly válasza csixy (#60231) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, meg lehet oldani, hogy a mostani primary partíció logikai legyen. Ehhez előbb mentsd el az egész partíciót lemezképként, majd töröld, hozd létre a logikai partíciót (a mérete szektorban és a típusa pontosan egyezzen), majd visszamásolod rá a lemezképet (dd vagy CloneZilla). Utána még arra kell figyelni, hogy a partíció UUID-t át kell írni a régi értékre (ezt is fel kell írni), mert az módosul alapból. Meg működőképes rendszernél vigyázni, hogy ha a /etc/fstabban valami ilyen /dev/sdx[szám] névvel van hivatkozva, akkor ott is módosításra lehet szükség. Egyébként meg ha nem éles környezetről van szó, nem a fő rendszeredről, akkor ez egy jó alkalom lenne, hogy ne csak partíciótípust válts, hanem partíciós táblatípust is, MBR-ről GPT-re (ha a lap UEFI-s), akkor lehet 128 partíciód, nem kell többé elsődleges meg logikai partíciókkal trükközni. Csak akkor az összes partíciód el kell menteni előtte lemezképbe, meg a PARTUUID-jét felírni (lsblk, blkid, fdisk megmondja). Vigyázat, a partíció UUID-je a PARTUUID, ami különbözik a fájlrendszer UUID-jétől, ami a „sima” (nem göcsörtös :DDD ) UUID. Egyedül az fdisk-nél mindegy, mert az az UUID alatt természetesen a PARTUUID-t érti, csak nem jelzi ezt így külön. Júbájgön megint jönni fog, hogy téríteni akar megint, ezért csak megemlítem, hogy a GPT ezért is jó.

A Solusnak nincs topikja, ahogy nézem. Szerintem felesleges neki nyitni, csak elaprózódnak a hozzászólások a sok topik között, aztán lényegében oda is csak ugyanazok mennének át hozzászólni, akik itt is jelen vannak. Ezért bőven elég lenne egy kezdő és egy haladó linuxos topik és kész, de ezzel a véleménnyel egyedül vagyok itt évek óta. Persze ha annyira akarsz neki nyitni egyet, nyiss, senki nem gátol meg benne, akár még értelme is lehet, ha egyre népszerűbb lesz. Ezt sose lehet tudni, annak idején az Elementary is egyre népszerűbb volt, most meg alig használja valaki, kérdés sem szokott róla előfordulni. Megfigyelésem szerint ezeknek a disztróra specializált topikoknak csak az lenne az előnye, hogy az összefoglalóban a tanácsok jobban disztróra szabhatók, meg a kérdezőnél látni lehet, hogy milyen disztrót használ, persze a verziószám és a grafikus felület (spin) miatt amúgy is ki kell térni rá.

(#60233) BoB válasza Frawly (#60232) üzenetére


BoB
veterán

Ez az elementary amilyen hirtelen népszerű lett olyan gyorsan el is lett felejtve.

Előző évben összesen 5 hozzászólás keletkezett a topikjában, idén egy sem.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#60234) Frawly válasza BoB (#60233) üzenetére


Frawly
veterán

Pedig igazából semmi nagy baj nem volt vele. Az embereknek hirtelen megtetszett, hogy Ubuntu-alapú, felhasználóbarát, tetszetős felület, de aztán csak nem fejlődött olyan ütemben, mint a népszerűsége. Főleg disztróupgrade-nél szeretett megdögleni. Aztán elmúlt az újdonság varázsa, csak egy kevésen múlt, hogy nem lett végül tényleg a legnépszerűbb. Ezt sose látni előre, eleinte a Mint is egy kisebb disztróként indult, aztán milyen felkapott lett. Igaz nekik szerencséjük is volt, hogy az Ubuntu fénykorában sok felhasználót elűzött a Unity erőltetésével, ami Minték malmára hajtotta a vizet.

(#60235) csixy válasza Frawly (#60234) üzenetére


csixy
addikt

Köszönöm! Végül lévén hogy még sok adat nem volt benne a solus után a manjarot is újra telepítettem egy kiterjesztett logikaiba, a régi partícióját meg megcsináltam /adat exfatként a vinyón. Az mbr maradt, mert a munkahelyi progihoz majd 32 bites windows fog kelleni. Uj tocsikot meg nem nyitok.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60236) BoB válasza csixy (#60235) üzenetére


BoB
veterán

Felraktam virtuális gépre a Solus-t. Frissítettem, de utánna már nem boot-olt...

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#60237) csixy válasza BoB (#60236) üzenetére


csixy
addikt

Na erre kíváncsi vagyok ! Megyek át és lefrissítem. Jaaa , azt hogy kell? Meg az 55-ös firefoxtól is kellene egy biztonságosabb.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60238) ubyegon2 válasza Frawly (#60232) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Két észrevételem volna csak.

1. A Kezdő topikok összevonására volt egy konkrét terv, plusz még egy Játék és programok Linuxra topik, de ez komoly ellenállásba ütközött a nagybetűsknél és a haladó topiklakók sem támogatták. Utóbbi érthetetlen, mert vagy nem is járnak ide vagy ha igen, nekik is könnyebb lett volna. Akkor ki is listáztam a rengeteg halott topikot, ahol évek óta nincs hsz, az Ubuntu, Mint Kezdő topikok meg gyakorlatilag ugyanarról szólnak értelemszerűen, a közös alapok miatt. Persze a más csomagkezelés miatt az élő disztrók topikjai maradtak volna, Arch, Fedora, etc.

GPT-re átállni tényleg egyszerűbb, mint MBR-ben csinálni egy kiterjesztett particiót, amiből lehet 128 logikait csinálni? (GPT-nél szerintem nem 128 a korlát)

Júbájgön megint jönni fog, hogy téríteni akar megint,

A tény ezzel szemben, hogy Te ragadsz meg minden alkalmat, hogy erőltesd a GPT-re áttérést! :P
Én csak annyit emlegetek, hogy akinek MBR van, annak teljesen jó az is, főleg, ha nem szorítja be magát valaki a 4 elsődleges csapdájába. De itt nem értetted a belakott rendszer fogalmát nemrég. (ennek a 128 darab particiónak nézz utána) ;)

2. Legyen Solus topik is, mondjuk úgy, hogy valaki ír egy bemutatót és már van is! Jó példa erre a Manjaro topik, amit a Manjarot bemutató írás hamar le is hagyott hozzászólásokban.

(#60237) csixy

Firefox ESR

(#60234) Frawly

Elementary egy szép kis Mac kinézet volt, alatta szinte semmi. Azért a Mint rendesen dolgozott a gépháztető alá is.

[ Szerkesztve ]

(#60239) BoB válasza csixy (#60237) üzenetére


BoB
veterán

sudo eopkg upgrade

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#60240) csixy válasza BoB (#60239) üzenetére


csixy
addikt

Igen a libreoffice frissítése közben bex@rt és újraindítván elkezdte rendesen kettyegetni a vinyó írókarját, úgyhogy ez amilyen szép egyenlőre pont nem arról szól ami a szlogenje! Meghótt!!!!

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60241) ubyegon2 válasza csixy (#60240) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Akkor itt érik a bemutató cikk! Kezdheted újra és dokumentáld.

Ha elfogadsz egy tanácsot, olyan disztrót ne telepíts, aminek számodra ismeretlen csomagkezelése van, ill. előbb alapszinten ismerd meg az alapvető parancsait. Az, hogy felrakod hipp-hopp, aztán vakarod a tollaid, hogy akkor most mi a fenét kell csinálnod, ha frissíteni akarsz vagy egy-két programot telepítened kéne.... ;)

A Solus esetén nem is egyszerű rálelni a csomagkezelésre.
eopkg commands

[ Szerkesztve ]

(#60242) BoB válasza ubyegon2 (#60241) üzenetére


BoB
veterán

"olyan disztrót ne telepíts, aminek számodra ismeretlen csomagkezelése van"

Akkor aki még soha nem használt linuxot, ne is telepítsen semmit, ha meg már az ember kipróbált valami, soha ne is használjon másikat :))

eopkg parancsokra nem fórumbejegyzést kell linkelni ahol beraknak egy eopkg --help, et, hanem man eopkg-t.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#60243) csixy válasza ubyegon2 (#60241) üzenetére


csixy
addikt

Jajj, csak szét ne hekkeld már megint a lelkivilágomat!
Na itt egy javaslat , szerintem jó lenne neked avatarnak!

Deazééészeretlekna!

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#60244) ubyegon2 válasza BoB (#60242) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

"olyan disztrót ne telepíts, aminek számodra ismeretlen csomagkezelése van, ill. előbb alapszinten ismerd meg az alapvető parancsait."

Ha a mondat felét ügyesen kihagyod, akkor persze kicsit más lesz a jelentése. Media/kommunikáció szakon is végeztél? :P

eopkg parancsokra nem fórumbejegyzést kell linkelni ahol beraknak egy eopkg --help, et, hanem man eopkg-t.

Igazad van, keresgélhettem volna én is tovább, ha már a használónak nincs ideje. :R

(#60243) csixy

Nem tűnt segítő szándékúnak, amit írtam? :U
A linkekkel meg ne foglalkozz, igaz a Solus oldaláról vannak, de biztosan az én hibám, hogy ennyire képesek......

Írd csak a bemutatót.

[ Szerkesztve ]

(#60245) b3Ro válasza csixy (#60240) üzenetére


b3Ro
senior tag

Sajnos a Solus iso eleg regi, es telepites utan kb 380-400 frissitest szed le. Ezzel is kell kezdeni egybol. Most mar keszulnek szerintem a 4-re, es az elmult hetben jott is 2x nagy frissites. Ugy gondolom, e miatt dobott fel hibat neked es BoB-nak is (Reddit-et is elofordul hasonlo hiba). Sajnos ilyen teren meg nem acelos a cucc.

Amugy a tegnapi csomaggal jot uj Mesa, Kernel es gimp is. Plusz 97 masik dolog.

(#60246) ubyegon2 válasza b3Ro (#60245) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Rolling rendszerű? Sokan tagadják ugyan, de az ilyen. ;) (esetenként persze, nem törvényszerű ez)

[ Szerkesztve ]

(#60247) b3Ro válasza ubyegon2 (#60246) üzenetére


b3Ro
senior tag

Igen az. Most legszivesebben vedenem :) En akkor mondhatni szerencses voltam, mert nekem 3 nagy update is szepen hiba nelkul lement

Amugy ha masnal is elojonne hiba a jovoben, akkor egy ilyen kiindulo pontnak jo:
sudo eopkg check
sudo eopkg it --reinstall packageName

(#60248) BoB válasza b3Ro (#60247) üzenetére


BoB
veterán

Úgy gondolod ez megoldást jelenthet a "nem bootol, csak fekete kép van és nincs terminál sem ctrl+alt+Fx-re" problémára? :D

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#60249) ubyegon2 válasza csixy (#60243) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jó ez a galád darázs.😀
Amúgy sosem lesz egyéni avatarom, az is csoda, hogy még nickem van.

Nem szívesen idegesítelek, de azt a vinyókerregtetést nem a Solus okozza szerintem. Más kérdés, hogy nem flexelgetni kéne az SSD-ket, hanem arra telepíteni!😬
Nincs GUI-s csomagkezelője amúgy?

[ Szerkesztve ]

(#60250) b3Ro válasza BoB (#60248) üzenetére


b3Ro
senior tag

Há persze ;]
Arra egy ujratelepitest tudnek javasolni :)

De ha valakinel valami update utan beszarik valami, mint pl a fentebb emlitett libreoffice, akkor mar celszeru hasznalni :)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.