Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- A fénynél gyorsabban
- Építkezünk 6. rész (2024)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacics25
aktív tag
Sziasztok!
Abszolut kezdő vagyok linuxban, ezért kérnék némi türelmet!
Ma telepítettem Linux mint rendszert. (win7 mellé egyenlőre).
Kezd összeállni a rendszer, nem egy ördöngősség, legalábbis az alap beállítások.
Van egy WDR3600 routerem linux rendszerrel, erre háttértárként csatlakoztatva két darab ext4-es hdd. Ezeket tudom csatlakoztatni hasonlóan, mint win alatt volt "hálózati meghajtó"-ként?
FTP-n tudok csatlakozni, a torrent kliens látja a hdd-n levő könyvtárat. Ebből gondolom, hogy "része a rendszernek" de sehol nem érem el könyvtárakat.
Remélem valamennyire érthetően fogalmaztam.Köszönöm!!
-
tvamos
nagyúr
válasz MasterMark #24899 üzenetére
Nem, ez most DVD-rol volt.
De a Mint pendriverol ugyan ezt csinálta.Most teszek próbát Ubuntu 13-mal, meg openSUSE-vál.
DVD-rol..."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz MasterMark #24899 üzenetére
Alapértelmezés szerint arra az eszközre megy a grub, amin van a root partíció.
tvamos: ennyi disztró grub-ja elhasal nálad, de még nem látjuk az okát. Már elég régen megy és nem tudom követni, összegezzük.
Hány vinyó van a gépben, hogy néznek ki a partíciók. MS-DOS vagy GPT-s fájlrendszer van? Bios / uefi legfrissebb verzió? Uefi esetén secure boot meg ilyesmik ki vannak kapcsolva?Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Fritz Teufel
addikt
Lecseréltem a 13.10-et 14.04 LTS-re. Egy csomó alkalmazást kézzel kellett feltenni, mert a Szoftverközpont elindította a telepítést és állandóan kilépett hibával. Mindegy, minden felment a Solaar kivételével. Pedig nagyon hasznos kis alkalmazás lenne Egyébként az egész rendszer picit pörgősebbnek tűnik, érdemes volt cserélni.
Tudnátok olyan képnézegetőt mondani, ami a miniatűröket képes egyből fullscreen-re nyitni - mint az ACDSee? Eddig ezt egyik általam próbált alkalmazás sem tudta, mindegyik egy új ablakot nyitott és F11-el kellett fullscreen-re dobni. Miért nem lehet ezt dupla kattintással megoldani?
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Fritz Teufel #24904 üzenetére
Szoftverközpont elindította a telepítést és állandóan kilépett hibával. - és ez egy "LTS". Megint alkottak a srácok...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tvamos #24905 üzenetére
Szóval ez még kb. az aktuális?
Nem néztük meg elég alaposan ezt a képet korábban, de itt neked 5 darab elsődleges partíciód van, ami nem lehetséges! Ezzel kellene először kezdeni valamit. Nem tudom hogyan létezhet ez így egyáltalán.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
tvamos
nagyúr
válasz CPT.Pirk #24907 üzenetére
Ez az aktuális, de a két bekarikázott nem elsődleges.
(A Win szarul rajta a színeket, mert nem voltak formazva a partíciók.)
Csak most nem bootol semmi. 😞 Se Linux, se Win.
Két DVD van elottem, SUSE, meg UBUNTU 13.10.
Melyiket próbáljam?
Amugy, mintha a KDE-s disztrok nem bootolnanak.
Lehet ilyen összefüggés?[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz tvamos #24908 üzenetére
Itt van elottem a chakra is, csak ott nem megy a grub ujratelepites, mert a live cd passwordot ker a sudo-hoz. Persze lehet rosszul csinálok mindent. 😞
De nagyon szep ez a füves háttér...[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tvamos #24909 üzenetére
A téma összefoglalóban írtak szerint csinálod a Grub újrarakást? Egyébként live disztrónál live szokott a jelszó lenni.
Arra a két partícióra meg a win írja, hogy elsődlegesek. Most akkor mik, ha nem azok?[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz CPT.Pirk #24910 üzenetére
Kircsi! A live mukodott... Igen, a temaosszefoglalo alapjan probalom.
Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk label type: dos
Disk identifier: 0x04250564Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 2048 206847 102400 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 208896 153808895 76800000 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 153808896 358608895 102400000 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda4 358610942 976771071 309080065 f W95 Ext'd (LBA)
Partition 4 does not start on physical sector boundary.
/dev/sda5 358610944 563410943 102400000 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6 563412992 768212991 102400000 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda7 * 768215040 846338047 39061504 83 Linux
/dev/sda8 957241344 976771071 9764864 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda9 846340096 957239295 55449600 83 Linux[ Szerkesztve ]
-
Claude Leon
senior tag
válasz CPT.Pirk #24907 üzenetére
Ha valóban sikerült így partícionálnod, nem csoda.
DOS-os partícióstáblával a linux hivatkozásai hda1,2,3,4 az elsődelegesekre, hda5,6,7,8 ami az extentedbe fér.
Ebbe a számozásba ez már nem fér bele, hiába volt hajlandó valami partícionáló így megcsinálni.
(esetleg 2 utolsót törlöd, extendedet kihúzod a diszk végéig, aztán belecsinálod, ami most elsődlegesnek látszik)szerk: látszik is a mellékleteden, hogy a 4-es primary-vel nem minden o.k.
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz Claude Leon #24912 üzenetére
Ez az enyem!
(#24910) CPT.Pirk válasza tvamos (#24909) üzenetére
Temaosszefoglalo alapjan meg van a grub reinstall... Most masik grub uzenet van... Boot nincs.[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Fedora Live Desktop x86-64 20.1 volt. Ment frankoul vboxon, de felinstallalva nem. De 9 disztrot probaltam, nem emlékszem, mi volt a gond. Vagy nem bootol a grub, vagy nem megy az nvidia...
De itt van elottem a DVD...Viszont holnap kene a gép. Ha nem is megy a Linux, Win-t valahogy bootolnom kene...
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tvamos #24915 üzenetére
Tedd amit Claude Leon írt, mert egyértelműen nem jó ez a partíciós tábla így. Az utolsó elsődleges partíció után minden partíciót törölj, és ami kell, azokat logikainak csináld meg. Ehhez lehet törölni kellene az utolsó elsődlegest is.
A win bootmgr helyreállításához meg egy win telepítőt tudsz használni.
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tvamos #24918 üzenetére
Ha nincs sok fontos azokon a particiokon, akkor en torolnek mindent amit lehet, a felszabadult helyet meg egy extended teruletbe foglalnam, benne logikai particiokkal. Ha jol ertem csak az elso 2 particio kell most neked, mert ott van a win7, a tobbi torolheto.
Colomb2: amit majd akkor adnak ki ha tenyleg kesz, vagy ha eljon a naptari datum? Ez egy fontos kerdes, mert a nagy nepszeruseg miatt nagy felelosseg is jar egyutt egy kiadassal.
-
tvamos
nagyúr
válasz CPT.Pirk #24920 üzenetére
Sajnos, a 3. particion vannak az adataim, amikhez nem fertem hozza amig nem volt legalabb live rendszer. Win install CD-m meg nincs itt, kellett valami megoldast talalni, ami vegul az lett, hogy az LTE Ubuntu heleytt, (ahol nem ment az nVidia driver,) most telepitettem a legfrisebbet, ami 13.10, majd az Ubuntu Software Center-ben telepitettem az nVidia drivert. Igy most a video driver-re azt mondja, hogy NVS 4200M/PCIe/SSE2. Nem tudom, hogy fagyni fog-e megint a rendszer, de Win7-et tudok bootolni, meg az Ubuntu is boot-ol. (Szoval, ha masra nem jo, de holnap tudok "gepezni", meg tudom menteni az adatokat a geprol, hogy ujraparticionaljam, de azt mar csak a jovo het vegen lesz idom. Remelem, akkor vegre rendbe tudom, vagyis a segitsegetekkel rendbe tudjuk rakni ezt a gepet.)
Addig elkoszonok, mert utazok a hetvegen, es sok dolgom van addig. Koszonom az eddigi segitseget, es szamitok ratok a jovoben is! Udv, Tomi"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz Claude Leon #24912 üzenetére
Az sda1, 2, 3, 4, 5, 6 Win7-tel keszult. Később bebootoltam a Linuxmintet, kivalasztottam a partíció kezelésnél a "más" opciót, es akkor készült a sda7, 8, 9, ugy mint "/", "swap", es a maradék helyen "home".
Rosszul csinaltam?"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Az mitől lehet, hogy az X elkezdte pörgetni a CPU-t videólejátszás közben. Ez leginkább teljes képernyőn probléma, de 720p-nél már ablakban is diavetítés lesz. Az OS a legfrissebb manjaro. A gépem elég gyors volt eddig, a legutóbbi frissítés rontott el valamit.
Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.
-
Penty
tag
válasz szaszayanou #24926 üzenetére
Nézz utána a Manjaro fórumán, hogy másoknál is előjött-e ez a probléma. Ha igen, akkor vélhetően hamarosan érkezik egy javító frissítés.
-
Claude Leon
senior tag
válasz tvamos #24923 üzenetére
Tévedtem.
Olvasgattam, és a logikai partíciók száma nem annyira szigorúan korlátozott(60), mint a primary(4), de mintha már jártam volna hasonló helyzetben, hogy 5 logikaival már nem boldogult el a grub.Nemsokára esedékes egy diszkcserém, esetleg majd azzal játszva tanulok, mert lesz végre helyem hozzá.
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok!
linux mint cinnamon (16, Petra) van valami mód a turbo boost használatára?
kicsit sovány az i5, hogy nem engedi emelni az órajelét... -
ZeroZero
csendes tag
Sziasztok, van egy Asus 1001PX netbookom, Atom 450es processzor, 1gb ram, meg valami integrált videokártya. Volt fent az Ubuntu 12.4, 12.10, 13.10 de nagyon lassú volt, most a Gnome-os 13.10 van fent de ez sem az igazi, youtube-os videok meg... nézhetetlen, akadozik összevissza. Tudnátok ajánlani valamit erre a gépre? vagy esetleg egy memória bővítéssel elérnék valamit? Főként netezézre, filmnézésre használom a gépet
-
SimiZi
csendes tag
Sziasztok !
Olyan problémám adódott, amire sehol sem leltem még megoldást.. Mac Minire próbáltam telepíteni Linux"Kali " változatot, de egyszerűen nem ismeri fel mint boot rendszert. A telepítés megfelelően befejeződik, de a restartot követően mintha semmi sem történt volna korábban. firmware probléma adódott amit nem talál a rendszer már a telepítés során sem, s egyszerűen képtelen vagyok megoldani.
Bármi konstruktív ötlet hasznos lehet, így kérlek írjatok !http://zoltansimontraining.blogspot.hu/
-
őstag
-
ZeroZero
csendes tag
válasz lionhearted #24935 üzenetére
Kezdésnek kipróbáltam a klasszikus gnome-t, ha bejelentkezett volna. Fallback nem jelentkezik be, a Fallback (no effects)-nál a háttérbe benne narad minden menü. Most a klasszikus Gnome megy, ez nem tünik annyira gáznak, de ha ezis lassú akkor kipróbálom a többit is, amit ajánlottak a többiek. Viszont azokból megéri a 64-bites, vagy elég a 32 is?
-
csiben1
tag
Sziasztok!
Tegnap raktam fel a Mint 16-ot, tegnap még tökéletesen elindult a szoftver kezelő, de ma már nem akar. Elindítanám, elkéri a jelszót és nem történik semmi. Valami ötlet
You can walk straight through hell with a smile
-
-
csiben1
tag
-
BoB
veterán
válasz csiben1 #24941 üzenetére
Ez nem az. Ez az Ubuntu szoftver center-e. A Mint-é software manager.
Ne vigyétek már a sűrűbe ahogy Vladi szokta mondani.
Próbáld meg terminálban ezt:
sudo apt-get update && sudo apt-get upgradeErre mit ír ki és ez után elindul-e rendesen menüből indítva.
(#24942) Decepticon: azt meg amúgyis fordítva kellene
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Fritz Teufel
addikt
Valóban, közben én is rájöttem mind a két hibámra. Igaz, az sem mindegy, hogy software-center vagy software-manager. Ha jól láttam, az Ubuntué is felmenne...
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
csiben1
tag
Mivel nem volt a legkevésbé sem belakva az új rendszer, felraktam most a Mint 13 Maya-t. Ez úgy is tovább támogatott lesz...
Azért köszönöm a gyors segítséget , azt hiszem rengeteg dolgot kell még tanulnom, de így első ránézésre tetszik a Linux. Szerintem még fogunk itt találkozniYou can walk straight through hell with a smile
-
csiben1
tag
Újra itt vagyok, lenne pár kérdésem
1. Felraktam a szoftverkezelőből a chromiumot, majd kipróbálás után úgy döntöttem törlöm. A szoftverkezelőben meg is tettem, úgy is mutatja, hogy nincs fent, holott fent van és működik is... Ezt most hogyan? Illetve, hogy tudom uninstallálni?
2. A Frissítéskezelő az mihez tölt le frissítéseket? Operációsrendszer, driver, alkalmazások?
Illetve mikor rámegyek a frissítés keresésére a csomaginformációk letöltésénél nagyon sok a sikertelen, ez minek köszönhető? [link] Ezután meg meg is kapom hibaüzenetben: [link] Ez jelent valami hátrányt? Vagy mitévő legy?Válaszotokat előre is köszönöm!
You can walk straight through hell with a smile
-
Vladi
nagyúr
válasz csiben1 #24947 üzenetére
2. vettél fel plusz tárolót? Esetleg másik tükör kéne, azt ubuntusok megmondják neked.*
Frissítést a disztribútor elvileg mindenhez ad. Os, driver, alkalmazások, minden. Nagyon jó dolog majd rájössz.*: most igazán nem akarok baszkurálni, de yum/rpm például tudja azt, hogy ha 1 mirror nem megy, akkor nézi a következőt. Most a 150-200 mirrorból ami elérhető, egyik csak működik.
il sole non sorge più ad Est!
-
nagyúr
válasz csiben1 #24949 üzenetére
A medibuntu tároló már halott jó ideje, töröld a tárolók közül. Ha téged nem zavar és ott hagyod, akkor se történik semmi, pár másodperccel tovább tart a frissítés. Májusig már ki lehet bírni, akkor jön az új LTS verzió!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest