- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Semmi nyűg nincs a rolling rendszerek frissítésével, kivéve ha félévente egyszer teszi az ember.
Igazad lehet, mert szinte ugyanazt írtam én is!
Félig üres pohár/félig tele pohár esete.
"...a rollingokat igen nyűgös frissíteni, ha jó ideje nem tettem"
Köszi a parancssort, lefutott, de úgy látom nem minden OK még mindig:
hiba: endeavouros-keyring: az aláírásnak a "manuel <manuel@endeavouros.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/endeavouros-keyring-20231222-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] i
hiba: arc-gtk-theme-eos: az aláírásnak a "manuel <manuel@endeavouros.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/arc-gtk-theme-eos-20221218-2-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
hiba: endeavouros-mirrorlist: az aláírásnak a "manuel <manuel@endeavouros.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/endeavouros-mirrorlist-24.3-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
hiba: endeavouros-theming: az aláírásnak a "manuel <manuel@endeavouros.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/endeavouros-theming-24.04.1.2-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
hiba: eos-translations: az aláírásnak a "manuel <manuel@endeavouros.com>" -ről ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/eos-translations-24.4.8-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] iMegint abbahagytam. Egyébként kikérem magamnak, nem félévente frissítem!
2023 márciusban raktam fel, azóta nem piszkáltam. De miért ne próbálhattam volna ki, ha egyszer kíváncsi voltam?
Amúgy valami nyűgje volt az általad adott parancssornál is:
...
==> Megbízható kulcsok aláírása helyileg a kulcstartóban...
-> Locally signed 1 keys.
==> Megbízhatósági értékek importálása...
gpg: inserting ownertrust of 4
==> Visszavont kulcsok tiltása a kulcstartóban...
-> Disabled 11 keys.
==> Megbízhatósági adatbázis frissítése...
gpg: marginals needed: 3 completes needed: 1 trust model: pgp
gpg: depth: 0 valid: 1 signed: 12 trust: 0-, 0q, 0n, 0m, 0f, 1u
gpg: depth: 1 valid: 12 signed: 100 trust: 0-, 0q, 0n, 12m, 0f, 0u
gpg: depth: 2 valid: 75 signed: 30 trust: 75-, 0q, 0n, 0m, 0f, 0u
gpg: A bizalmi adatbázis következő ellenőrzése: 2024-06-29.
:: Tranzakció utáni műveletek végrehajtása...
(1/3) Reloading system manager configuration...
(2/3) Arming ConditionNeedsUpdate...
(3/3) Checking which packages need to be rebuilt
hiba: ez a művelet csak rendszergazdaként hajtható végre.Itt a sudo már nem jó?
[ubyegon@endev-hpelitebook8570p ~]$ sudo pacman -Sy --needed archlinux-keyring && pacman -Su
[sudo] ubyegon jelszava:Tényleg érdekel a dolog, kivételesen nem kekeckedek a rollingosokkal.
Valami rolling disztrót szeretnék felrakni Mint mellé az újabb notebookomra, Manjaro nagyon rühellte a HP 8570p-t, főleg az iwlwifi nem csípte az Intel Centrino Ultimate-N 6300-at, bár a Dell Latitudeban majd csak újabb a wifivevő, majd 10 évvel újabb a gép. Persze az újabb gépen se lesz napi használatban a rolling...
-
Nyár közepén, sosincs fix időpont, ez nem Ubuntu!
Én különösebben nem várom, mint a messiást, felrakom, ha jön, de eddig is hónapokig használtam a már belakott előző rendszeremet a régi csomagokkal. Oszt minden működik. Sose írta még le senki, miért jó, ha folyton minden csomagot beta, alfa frissítenek a rollingok. Ennyire használhatatlanná válnak a sok frissítéstől, hogy azonnal újra frissíteni kell őket?
-
Warton
őstag
MacBookPro@MacBookPro:~
$ curl -L https://github.com/yt-dlp/yt-dlp/releases/latest/download/yt-dlp -o ~/Letöltések % Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0
0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0
Warning: Failed to open the file /home/MacBookPro/Letöltések: Ez egy
Warning: könyvtár
0 2848k 0 1369 0 0 1307 0 0:37:11 0:00:01 0:37:10 1307
curl: (23) Failure writing output to destination
-
Látom, az Extra tárolóban van a githubos csomag, nyilván egyszerűbb, néhány kattintást meg lehet úszni vele. De ettől még egy új telepítésű Debian alapú disztróra is ugyanúgy fel lehet rakni azt a néhány csomagot, de aki itt olvasgat először, azt hiszi, valami megugorhatatlan dolog Debian alapú disztrót napi használatra alkalmazni.
-
Gondolom külső forrásból van az is. Eszerint nem olvastad amit írtam, ill csak egy részét és arra reagálsz.
Debian alapún is működik, ha PPA-ból vagy github-ról rakod fel.
(#95897) tordaitibi
Te se értetted eszerint, amit írtam. Akkor hajrá, rakj fel Arch-ot! Azon minden működne.
De ne külső forrásokból rakd fel az appokat ám.
Feladom lassan...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Most jártam úgy yay-el, hogy a régebben telepített Protontricks a normál frissítés után egyszer csak nem indult el, csak dobott egy, a pythonra jellemző nem túl értelmes hibaüzenetet.
Néztem az Aur-t, ott írták, hogy újra kell forgatni a protontricks-et is meg a függőségét, a python-vdf csomagot is yay-al. Így is lett, mindkét gépemen ez oldotta meg. Érdekes.
-
daninet
veterán
Most találtam meg, hogy ez a videokártya olyan öreg, hogy nem támogatja a VAAPI-t sem a VP9 kódolást. Szóval többszörösen hátrányos helyzetű a dolog
Még youtubon oké lehet, mert lehet a h264-et erőltetni, de más oldalakon sokszor nincs lehetőség.
Ezt a környezeti változó dolgot megpróbálom még reggel de nem sok esélyt látok.
Windowson a driver csinál valamit amitől ez a jelenség ott nem jött elő. Úgyhogy valszeg ez a gép megy majd vissza win10-re. Kár érte, jó ügynök volt -
törölt tag
Aha, köszi.
Ez elméletileg jó is, de játék közben nagyon akadozott a kép.
Aztán ránézve az nvidia-settings-re látom, hogy eltűntek a TDP limit értékek.
Valamiért nem tudja kiolvasni a 90W limitiet és az nvidia-smi szerint így 30W-ot használ.
Ezzel kellene még varázsolnom valamit.Update:
Ehhh, stornoElfelejtettem a töltőtre dugni
-
-
Kb. 1 hónapja tettem fel a 22.04-et. Tanúk előtt esküszök hogy a gyári tárolóból, a gyári Szoftvertelepítő a 21. ..Smplayert tette fel, amikor a weblapján a 23.. volt a verziószám.
Itt a topikba is megemlítettem ezt pár hete.Cigam,
ez egy alap Xubuntu, és amikor feltelepítettem, befrissített mindent és ráeresztettem a kde-full csomagot.
Azért így mert az 5 évvel ezelőtti is így volt és ragaszkodok a hagyományokhoz.
Mellékes pozitív hozadéka jónéhány egészen praktikus szoftver ami a Kubuntuba, azaz KDE-be nincs benne.
Igen bepöttyöztem minden külsőst a telepítésnél. -
Igazad van, bocs, hogy homeuserként gyakran nem IT kifejezéseket használok, mint logika, szemantika....abban meg főleg igazad van, hogy a harmadik mező az nem mount option, Command-line options, ahogyan a mount man írja. De egyébként aki látott már párszor FSTAB-ot, az tudja, mit kell írni a 3. oszlopba. Még egyszer hálásan köszönöm a kiigazítást!
-
Egyértelmű, hogy az első opció az fs beírását helyettesíti, csak nem akartam az összes opción végigmenni, inkább laikus logika alapján kellett volna feltűnnie, maga az auto opció nem okozott gondot nyilván. Ezer éve nem piszkáltam már ezeket és nekem egyből feltűnt, hogy zavar van...
Ez a szemantikai dolog, hogy opció/nem opció...hát ezen jót mosolyogtam.
-
De, azt látunk, viszont szerintem értetted, mire utaltam.
Azoknak lehet jó a nala, akik idegenkednek a terminaltól alapból, mert vannak ilyenek is, ami nekik is átláthatóbb. Legjobb lenne, ha Tibikomám kipróbálná, mert abszolut autentikus forrás lenne, mint 20év Linux userkedés terminalutálattal megáldott topiklakó.
Más kekeckednivalód nincs? fy Ennyire nincs semmi Arch vonalon?
Amúgy meg jobban megnézve, nem terminalos upgrade-et látunk, ha pontosak akarunk lenni, hanem egy terminalos remove-ot látunk. Nem kéne már neked szemüge?
-
törölt tag
Persze. [link]
Eredetileg a jelenlegi 545-ös driverrel próbálkoztam, de nem sikerült összehozni.
Mivel azt írják az 525-től elkaszálták a VA-API támogatást, megpróbáltam régebbi driverrel.
Ez alapján most a régebbi (470-et néztem meg, ehhez volt opencl is, az 510-hez nem találtam) driverrel próbáltam libva-vdpau és nvidia-vaapi (libva-nvidia) megoldással is, de nem jött össze.
Lehet én szúrok el valamit talán, fene tudja.
Normál vdpau megy (pl. Kodi), de valami vaapi layer beüzemelése hozzá már nem. -
törölt tag
-
törölt tag
Én imádom őket, egyre erőforrás igényesebb, de cserébe legalább már semmit nem tud alapból. Az innováció csúcsa számomra, hogy a Gnome-Terminalból eltűntek a kövér betűk, és csak a dconfal trükközve tudod használni őket.
Remélem a milliós támogatásból, amit most kaptak, megoldják hogy semmilyen módon ne tudj használni kövér betűket Gnome alatt... -
A hír igaz.
Refresheltem minden snap appot, nem reagált rá, mondom hátha kell egy reboot.
Na és többet el nem indul a rendszer, megáll a
started snap daemon ... sornál és nem lép tovább félóra múlva sem.
Ez akkor meghótt..Mindegy, veszteség nem történt próba klónozásnak felfogom.
Viszont más, másik pc,tibi@TibiXubuntu:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
/usr/sbin/grub-mkconfig: 36: /etc/default/grub: Syntax error: EOF in backquote substitution
tibi@TibiXubuntu:~$
Ennek most mi baja..? Nem fut le a grub update. -
Köszi, kicsit hülyének néztél most, de nem érdekes...azért mert nem annyira ismerem, még tudom, mi a KDE. Viszont aki itt leírja, tutira nem magára a szervezetre gondol, hanem a DE-re. Szerinted nem? Én amúgy magára a Plasma-ra gondoltam, amit azért KDE nélkül is fel lehet rakni.
Én az egész KDE-re értettem.
Kapitány fenti válaszával a szervezetre gondolhatott akkor és mégis én vagyok helikopáter?
fy
-
-Skylake-
addikt
fizetni marmint miert ? a 80as telefonszam felhivasaert vagy bebattyogni egy istyle-ba ? a lenyeget akarnam megfogatni veled, hogy van ilyen opcio. ha bajod van a termekkel mint atlag ember aki elment es megvette, van hol segitseget kerj.
mondom, kit hivjak fel segitsegert ha atlagemberken bajom van az ubuntummal ?tenyleg elkeserito, hogy azt mondom az applenek van supportja amit julineni hasznalhat, te meg idejosz es azt linkelgeted, hogy lehet venni X szaz dollarert RED HAT supportot. ami netto nagyvallalati linux. gratulalok, itt egy keksz.
linkelnek ugyan ilyen supportot ubuntuhoz is legyszi ? amit a user felhivhat hogy helo ez meg ez a bajom. ugy mint ahogy pl belinkelhetem ide az apple vagy az ms telefonszamat amit fel lehet hivni es igy lehet kerdezni.
-
Balerik
aktív tag
Törölve. Ez maradt utána...
root@debian:/home/tibi# sudo apt update
Találat:1 http://ftp.bme.hu/debian bookworm InRelease
Találat:2 http://ftp.bme.hu/debian bookworm-updates InRelease
Találat:3 http://security.debian.org/debian-security bookworm-security InRelease
Találat:4 https://dl.google.com/linux/chrome/deb stable InRelease
Találat:5 http://www.deb-multimedia.org bookworm InRelease
Találat:6 https://ramses.hjramses.com/deb/makemkv bookworm InRelease
Mellőz:7 https://non-gnu.uvt.nl/debian bookworm InRelease
Találat:8 https://mkvtoolnix.download/debian bookworm InRelease
Hiba:9 https://non-gnu.uvt.nl/debian bookworm Release
404 Not Found [IP: 137.56.243.190 443]
Csomaglisták olvasása... Kész
E: A(z) „https://non-gnu.uvt.nl/debian bookworm Release” tárolónak nincs Release fájlja.
N: Az ilyen tárolóból való frissítés nem végezhető el biztonságosan, így alapesetben ki van kapcsolva.
N: Lásd az apt-secure(8) kézikönyvoldalt a tárolólétrehozással és felhasználói beállításokkal kapcsolatos részletekért.
-
Balerik
aktív tag
deb http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm main non-free-firmware
deb-src http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm main non-free-firmware
deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main non-free-firmware
deb http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm-updates main non-free-firmware
deb-src http://ftp.bme.hu/debian/ bookworm-updates main non-free-firmware
deb http://www.deb-multimedia.org bookworm main
# bookworm-updates, to get updates before a point release is made;
# see https://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/ch02.en.html#_updates_and_backports
/etc/apt/sources.list.d/
deb-multimedia.list
google-chrome.list
makemkv.list
mkvtoolnix.download.list
non-gnu-uvt.listErről az oldalról telepítettem fel a programok nagy részét
multimedia; deadbeef; makemkv; stb... -
Mindjárt feltöltöm. Egy érdekességet azért szeretnék megkérdezni, többször is előfordul ez a hiba és most az előbb egy játék is kifagyott, majd, mintha a DVD olvasót hallottam volna zörögni... Pont akkor, de ez lehet véletlen is.
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#21 FAILED Result: hostbyte=DID_OK driverbyte=DRIVER_OK cmd_age=0s
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#21 Sense Key : Not Ready [deferred]
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#21 Add. Sense: Medium not present - tray closed
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#21 CDB: Read(10) 28 00 00 00 00 00 00 00 08 00
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: I/O error, dev sr0, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x80700 phys_seg 4 prio class 2
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#22 unaligned transfer
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: I/O error, dev sr0, sector 0 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 2
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: Buffer I/O error on dev sr0, logical block 0, async page read
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#23 unaligned transfer
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: I/O error, dev sr0, sector 1 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 2
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: Buffer I/O error on dev sr0, logical block 1, async page read
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#24 unaligned transfer
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: I/O error, dev sr0, sector 2 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 2
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: Buffer I/O error on dev sr0, logical block 2, async page read
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#25 unaligned transfer
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: I/O error, dev sr0, sector 3 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 2
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: Buffer I/O error on dev sr0, logical block 3, async page read
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#26 unaligned transfer
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: I/O error, dev sr0, sector 4 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 2
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: Buffer I/O error on dev sr0, logical block 4, async page read
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#27 unaligned transfer
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: I/O error, dev sr0, sector 5 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 2
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: Buffer I/O error on dev sr0, logical block 5, async page read
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#28 unaligned transfer
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: I/O error, dev sr0, sector 6 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 2
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: Buffer I/O error on dev sr0, logical block 6, async page read
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: sr 5:0:0:0: [sr0] tag#29 unaligned transfer
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: I/O error, dev sr0, sector 7 op 0x0:(READ) flags 0x0 phys_seg 1 prio class 2
dec 25 16:45:50 Enthoo kernel: Buffer I/O error on dev sr0, logical block 7, async page read -
-
Nekem sehogyse megy, bindeltem az Adat_1TB partícióról csak magát a video_download könyvtárat a /home/tibi/Download alá, 777, és nem megy így sem. Magát a mappát az app így már elfogadja, ha le akarok tölteni akkor megint hiba.
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo mount --bind /media/tibi/ADAT_1TB/video_downloa
d /home/tibi/Downloads
[sudo] tibi jelszava:
tibi@TibiXubuntu:~$ sudo chmod 777 /home/tibi/Downloads
Eredmény, egy Yt. próbavideóval:Feladtam
-
-
tibi@TibiXubuntu:~$ snap interfaces video-downloader
Slot Plug
gnome-42-2204:gnome-42-2204 video-downloader
gtk-common-themes:gtk-3-themes video-downloader
gtk-common-themes:icon-themes video-downloader
gtk-common-themes:sound-themes video-downloader
:desktop video-downloader
:desktop-legacy video-downloader
:gsettings video-downloader
:home video-downloader
:network video-downloader
:opengl video-downloader
:wayland video-downloader
:x11 video-downloader
video-downloader:video-downloader -
'snap interfaces' is deprecated; use 'snap connections'.
tibi@TibiXubuntu:~$ snap connect video-downloader:removable-media
error: snap "video-downloader" has no plug named "removable-media"
Lehet én rosszul gondolom de ez nem removable, ez egy fstabba bedrótozott fixen mountolt beépített sata ssd. Vagy nem jól értem az eltávolítható kifejezést, ez esetben mit jelent akkor? -
tibi@TibiXubuntu:~$ ls -al /media/tibi
összesen 36
drwxr-xr-x 7 root root 4096 dec 13 14:34 .
drwxr-xr-x 3 root root 4096 ápr 14 2023 ..
drwxr-xr-x 24 root root 4096 ápr 14 2023 9315b819-445c-45a9-807c-ac7c8f8396e6
drwxrwxrwx 1 root root 12288 dec 1 17:51 ADAT_1TB
drwxr-xr-x 2 root root 4096 ápr 14 2023 Mindenes
drwxr-xrwx 3 root users 4096 ápr 14 2023 nobara
drwxr-xr-x 4 root root 4096 márc 8 2023 orh_tmsft
Az 1 számú partíció, Adat_1TB amire írni szeretnék a Snapes appal. Szerintem azon mindenkinek minden joga megvan, ráadásul ez egy NTFS adatpartíció amin a Linux nem hinném hogy korlátozna bárkit-bármit.
A Snap app a hunyó, ezzel sztem. semmit nem lehet kezdeni, kérdeztem már ezügyben de nem volt megoldás.
Lehet az ötletem hogy a /home/tibi alá muntolom se vezetne eredményre. -
-
natë ft az 5.6-os kernelt említette, nem csak az Ubuntuval vannak gondok eszerint, de igazad lehet, nem nézegettem az összes disztró alatt megjelenő 5.6-os kerneleket.
Ennyire azért nem érdekel a dolog.
Eszerint csak nekem fura rollingon az LTS kernel, mondjuk LTS disztrón is furcsállom a legújabb kernel erőltetését...
-
törölt tag
Aha, hát felraktam a "libva-vdpau-driver-vp9-git" csomagot is, gond nélkül fordult, de mégsem tűnik gyorsított videonak.
Viszont valami hiányzik a chrome-nak:$ google-chrome-stable --enable-features=VaapiVideoDecoder --disable-features=UseChromeOSDirectVideoDecoder
libva error: vaGetDriverNameByIndex() failed with unknown libva error, driver_name = (null)
-
törölt tag
Most desktop gépen vagyok, amire csak a fentebb említett nvidia csomagok vannak feltéve és a chrome://gpu szerint van video gyorsítás.
Elindítottam egy random YT video-t és megnéztem a Player Properties-t.
Ránéznél kérlek, hogy ilyesmit kellene-e látnom majd a laptopon is?
Itt tényleg van gyorsítás? [kép]A libva-vdpau-driver-vp9-git még itt sincs feltéve, természetesen felrakom, ha tényleg kell, de szeretném lekövetni/megérteni a kapott adatokat, hogy lássam a változást.
-
Warton
őstag
Valamiért az ilyen és ehhez hasonló shitshow mindig a linuxos gépemen jelenik meg... Biztos peches vagyok. Bár, ahogy elnézem a kolléga ubuntun szívott ugyanezzel pár nappal ezelőtt. Érdekes, hogy nála öt napja jött valami frissítés ami megoldotta a problémát. Na ennyit a blídingedzs arcsról.
Amúgy két gép van egymás mellett az egyiken Windows10 a másikon Manjaro. Ugyanaz a Firefox a Windowson elindul, a Manjaron kiírja, hogy már fut és nem akar elindulni. Ezért került fel a Brave, ami tegnap megnyekkent.
Na, de hogy próbáljak konstruktív lenni, végülis ha terminálból indítom: brave --disable-gpu paranccsal akkor jó. Gondolom emiatt is villogott.
És így már látom a settingset is, úgyhogy kikapcsoltam a hardveres gyorsítást és így ha csak simán ikonnal indítom: jól jelenít meg mindent. Bár a videólejátszást még nem próbáltam. Úgyhogy végülis másfélórás szerencsétlenkedés után guglizgatást követően: problem somewhat solved.
-
-
Kijelölés Útvonal Prioritás Állapot
------------------------------------------------------------0 /usr/bin/python2.7 3 automatikus mód
1 /usr/bin/python2.7 3 kézi mód
2 /usr/bin/python3.6 2 kézi mód
* 3 /usr/bin/python3.7 1 kézi mód
Így? Mert mást nem enged.
Yt-dlp így is a 3.6-ot látja ami nekem továbbra is érthetetlen.
Exception: You are using an unsupported version of Python. Only Python versions 3.7 and
above are supported by yt-dlp -
-
Feladom.
Megcsináltam a python választót, kb. 3 órája szórakozok ezzel mert 1 vagon függőséget is le kellett szedetni a terminállal. Brrrr.... utálom!
Ez van most, a 3 azaz a 3.7 van használatba, ki is csillagozza meg ottvan hogy ez fut automatikusan:tibi@TibiXubuntu:~$ sudo update-alternatives --config python
[sudo] tibi jelszava:
3 választás létezik a(z) python alternatívához (/usr/bin/python bizt
osítja).
Kijelölés Útvonal Prioritás Állapot
------------------------------------------------------------
0 /usr/bin/python3.7 3 automatikus mód
1 /usr/bin/python2.7 1 kézi mód
2 /usr/bin/python3.6 2 kézi mód
* 3 /usr/bin/python3.7 3 kézi mód
Ráadásul ez is ezt írja,
tibi@TibiXubuntu:~$ python --version
Python 3.7.16
Erre ez a r@hadék yt-dlp mit ír ki, azt hogy szerinte a 3.6 van használatba,tibi@TibiXubuntu:~$ yt-dlp
Traceback (most recent call last):
File "/home/tibi/bin/yt-dlp/yt_dlp/__init__.py", line 2, in <modul
e>
ModuleNotFoundError: No module named 'contextvars'
During handling of the above exception, another exception occurred:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/python3.6/runpy.py", line 193, in _run_module_as_ma
in
"__main__", mod_spec)
File "/usr/lib/python3.6/runpy.py", line 85, in _run_code
exec(code, run_globals)
File "/home/tibi/bin/yt-dlp/__main__.py", line 14, in <module>
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 971, in _find_and_load
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 955, in _find_and_load_
unlocked
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 656, in _load_unlocked
File "<frozen importlib._bootstrap>", line 626, in _load_backward_
compatible
File "/home/tibi/bin/yt-dlp/yt_dlp/__init__.py", line 5, in <modul
e>
Exception: You are using an unsupported version of Python. Only Pyth
on versions 3.7 and above are supported by yt-dlp
Mi az a
ModuleNotFoundError: No module named 'contextvars'
és mi a fenéért nem ismeri meg hogy 3.7 van alapértelmezetten megadva ebből az istenverése pytonból?reboot volt vagy 5 úgyhogy én passzolok.
-
[ez még jobb] 1000köszönet érte hcl kollégának ha beválik.
Pont most lett téma az Ubuntu topikba. -
BoB
veterán
Vagy lehet hogy jobb lenne megtartani azokat is mert kinézem a debian őrületből hogy másnak meg régebbi python kell.
Tedd fel a 3.8-at:
sudo apt-get install python3.8Majd kiválasztod alapértelmezettnek, így maradhat a többi:
sudo update-alternatives --install /usr/bin/python python /usr/bin/python3.8 1
Az 1-et ne hagyd le a végéről.sudo update-alternatives --set python /usr/bin/python3.8
-
-
törölt tag
-
törölt tag
Köszönöm, ez működött. Viszont a keyboard "delay" és "rate" értékeket még mindig meg kellene adni valahol.
Aztán a cutefish által felrakott terminal is elég fapadosnak tűnik. Lehet, hogy valahol van valami conf és abban jobban beállítható, de nincs kedvem vadászni.
Szerintem elengedem ezt a DE-t.Valahogy leragadtam az egyre förtelmesebb Gnome-nál és most nincs kedvem vadászni a beállításokat, használnám már a gépet. Így marad a régi megoldás.
-
tvamos
nagyúr
Engem igazabol csak az IP cim erdekel.
#89223gregory91
Igen, annyit szeretnek, hogy kiirja a kepernyore, hogy mi az IP, ha az IP megvaltozik.#892253rdlvlcrash
Nem tudom, a conky nem a baratom, sosem tudtam rendesen beallitani. Raadasul nem tudom, ezzel lehet-e egy olyan kijelzore irogatni, ami nem egy kijelzo, hanem egy olyan SPI eszkoz, ami epp kijelzokent mukodik. Amugy forrasbol tuti nem fogok conky-t forditani, nem tartok ott...Igazabol az lenne a legjobb megoldas, ha nem irna felul a kepernyo tartalmat a program, ha nem valtozott semmi, ha ezt meg lehet oldani valahogy.
-
gregory91
senior tag
Valami olyasmit akar hogy multitaskingban fusson a rendszere úgy hogy a képernyőn megjelenik a CPU/RAM/TEMP/IP adatok (lásd a program)illetve hogy ezen adatok írása közben visszakapja a promp-ot és tudja használni tovább.
Szerintem ehhez valami más program kellene,vagy belenyúlni a kódba(a python annyira nem a szívügyem). -
Warton
őstag
Így se nagyon jó szerintem.
mkdir -pv $HOME/.cache/pkg/ && sudo pacman -Syw archlinux-keyring manjaro-k
eyring --cachedir $HOME/.cache/pkg/
[sudo] warton jelszava:
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
multilib naprakész
függőségek feloldása...
Csomagok (2) archlinux-keyring-20230320-1 manjaro-keyring-20230318-1
Teljes letöltési méret: 0,00 MiB
:: Kezdődhet a letöltés? [I/n] i
(2/2) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################] 100%
szükséges kulcsok letöltése...
:: Importálod-e a 6D42BDD116E0068F, "Christian Hesse <eworm@archlinux.org>" GPG kulcso
t? [I/n] i
:: Importálod-e a 150C200743ED46D8, "Mark Wagie <mark@manjaro.org>" GPG kulcsot? [I/n]
i
(2/2) csomagok integritásának ellenőrzése [###########################] 100%
hiba: archlinux-keyring: az aláírásnak a "Christian Hesse <eworm@archlinux.org>" -ről
ismeretlen a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/archlinux-keyring-20230320-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (h
ibás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] n
hiba: manjaro-keyring: az aláírásnak a "Mark Wagie <mark@manjaro.org>" -ről ismeretlen
a megbízhatósága
:: A /var/cache/pacman/pkg/manjaro-keyring-20230318-1-any.pkg.tar.zst fájl sérült (hib
ás vagy sérült csomag (PGP aláírás)).
Szeretné törölni? [I/n] n
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (hibás vagy sérült csomag (PGP aláírás))
Hibák léptek fel, nem frissült csomag. -
Warton
őstag
És amikor azt kérdezi, hogy importálom-e a Gipsz Jakab kulcsát akkor arra mit kell nyomni?
(2/2) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################] 100%
:: Importálod-e a 6D42BDD116E0068F, "Christian Hesse <eworm@archlinux.org>" GPG kulcso
t? [I/n]Amúgy nagyon szépen köszönöm a segítséget!
-
Warton
őstag
Naponta, hétvégén elmaradhat.
Na most a 2. pontban ezt kapom:
sudo pacman -Sy gnupg archlinux-keyring manjaro-keyring ✔
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
core naprakész
extra naprakész
community naprakész
multilib naprakész
:: Some packages should be upgraded first...
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
Csomagok (2) archlinux-keyring-20230320-1 manjaro-keyring-20230318-1
Teljes letöltési méret: 1,66 MiB
Teljes telepített méret: 2,31 MiB
Tiszta frissítési méret: 0,01 MiB
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n] i
:: Csomagok letöltése...
archlinux-keyring-20230320-1-any 1156,8 KiB 1636 KiB/s 00:01 [###########################################################] 100%
manjaro-keyring-20230318-1-any 547,7 KiB 1492 KiB/s 00:00 [###########################################################] 100%
Total (2/2) 1704,5 KiB 1367 KiB/s 00:01 [###########################################################] 100%
(2/2) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################################################] 100%
figyelmeztetés: Nem található a nyilvános kulcstartó; futtattad a(z) 'pacman-key --init' -t?
hiba: a kulcstartó nem írható
hiba: egy szükséges kulcs hiányzik a kulcstartóból
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (nem várt hiba)
Hibák léptek fel, nem frissült csomag.
függőségek feloldása...
ütköző csomagok keresése...
Csomagok (3) archlinux-keyring-20230320-1 gnupg-2.2.41-1 manjaro-keyring-20230318-1
Teljes letöltési méret: 2,36 MiB
Teljes telepített méret: 10,88 MiB
Tiszta frissítési méret: 0,03 MiB
:: Kezdődhet a telepítés? [I/n] i
:: Csomagok letöltése...
gnupg-2.2.41-1-x86_64 2,4 MiB 1901 KiB/s 00:01 [###########################################################] 100%
(3/3) kulcsok vizsgálata a kulcstartóban [###########################################################] 100%
hiba: egy szükséges kulcs hiányzik a kulcstartóból
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (nem várt hiba)
Hibák léptek fel, nem frissült csomag. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged