Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25701) Videl válasza #94477440 (#25690) üzenetére


Videl
csendes tag

Terminálba:

sudo apt-add-repository ppa:versable/elementary-update
sudo apt-get update
sudo apt-get install elementary-tweaks

A beállításokban lesz egy tweak menüpont. Ott ki lehet kapcsolni az animációkat.

Ha nem segít, akkor: sudo apt-get install linux-generic-lts-raring xserver-xorg-lts-raring , majd újraindítás. Ez újabb kernelt és videó drivert tesz fel, ami lehet jobban fekszik a gépnek.

(#25702) ubyegon2 válasza Videl (#25699) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Gentoo, Suse, Arch, fork Mandriva alapú disztrók azért jó sok dologban különböznek, de minimum a csomagkezelésükben. Itt sem egyszerű eldönteni, melyik jön be, a nehézségi fokokról nem is beszélve.
Úgy látom a Debian/Ubuntu alapúakat kerülöd.
Az tény, hogy egy asztali környezet meg tudja fogni az embert, nekem például a Cinnamon jön be és ezért vagyok MINT- en. Rengeteg disztró van, ami nagyon szuper és a Win- ek a nyomukba sem érhetnek. Ennek ellenére mégis a Win van a többség gépén, mert a Linux telepítése és belakása bonyolult az egyszerű felhasználónak a Win- hez viszonyítva. Sokan azért viszolyognak a Linuxtól, mert még a régi Linuxos sztereotípiák élnek bennük.

(#25700) Syl
Ha ez a tapasztalatod a MINT- tel, azt el kell fogadni. Én kipróbáltam az eOS- t, de még nem udnám a kettőt összehasonlítani. Az viszont látszik, hogy a felhasználók szeretik ezt a nagyon lassú MINT nevű disztrót már jó ideje. :) Az eOS- t is egyre többen kedvelik, de így van ez jól. :R

[ Szerkesztve ]

(#25703) mzx válasza Syl (#25700) üzenetére


mzx
senior tag

Bocsi mindenkitől, h ennyit pofázok. ;) Ráadásul szerk.idő lejárta miatt az elírások jav-ra nem maradt idő a végefelé...

Nah, amíg a kilóméteres nyavajgásomra reagál valaki (arra elsősorban bob kartárs, vagy sh4d0w, légyszi), megkérdezlek, h mely disztrókat tapasztaltál gyorsnak, gyorsabbnak a ubuntu-nál?
Mivel minimál hdd-im vannak, nem kísérleteztem disztrókkal, csak eggyel-kettővel eddig, pont ubival és mint-tel, na meg a jóval gyorsabb Lubuntu-val, de utóbbinak a grafikus megjelnítése (lxde felület) elég pocsék.

(#25702) ubyegon2 :

"Linux telepítése bonyolult"

Érdekel tapasztalatod, mely linux disztró telepítése bonyolult? Én kezdő vagyok, de a mint és ubi, meg lbi telepítése egyszerűnek tűnt nekem, sokkal hamarabb megvolt, mint a win xp-é, és csak egy pici particionálásra kellett ügyelni szinte. Bár biztos van a telepítésnek haladottabb foka ,nem tudom, bár én manuálisan indítottam, mivel a default install set nem feltétlen tetszik nekem.

[ Szerkesztve ]

(#25704) sh4d0w válasza mzx (#25698) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Én első blikkre azt mondanám, hogy a torrented vitte el az upload sávszélt, azért nem ment semmi más. Én akkor tudok böngészni torrent mellett, ha 5 KB/s-t állítok be az egy megás feltöltésemen, különben felejtős a böngészés - persze megfelelő router esetén ez nem probléma, de most nincs olyanom.

A Mint meg elég gyors :)

https://www.coreinfinity.tech

(#25705) ubyegon2 válasza mzx (#25703) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

"a Linux telepítése és belakása bonyolult az egyszerű felhasználónak a Win- hez viszonyítva"

Így írtam, mert így van. Magam is évtizedes Win múlttal ugrottam bele a Linux telepítésébe és bizony kellett az elszántságom, bár épp HDD csere is közbejött, de alapból 2 HDD volt a gépben és Wubival próbálkoztam Win mellé telepítési opcióval először, a végén jött csak a kézi partícionálós telepítési mód. Utána Debian még a hálókártyát se ismerte fel a gépben, úgy kísérletezgettem, hogy mit hová kell beírni. Aztán jött a MINT meg az openSuse, persze közös /home- al.
Ha ezekre azt mondod, hogy egyszerű, akkor azonnal elkezdem telepíteni a Win 8.1- et! :P

Az XP-t meg már félálomban is feltelepítettem úgy, hogy még a bios sem jött be és az alaplapi telepítő cd se volt meg, annyira behalt a gép egy rossz táptól.

Ma már én is azt mondom 20 különböző disztró után, hogy pofonegyszerű a Linux telepítése, bár néha keverednek bennem a dolgok új telepítéskor. :D

MINT forever! :P

Minap olvastam az F1 hírekben, hogy valaki azt mondta, lassú a Ferrari! :DD

[ Szerkesztve ]

(#25706) mzx válasza sh4d0w (#25704) üzenetére


mzx
senior tag

Értelek, sh4d0w, csakhogy ekkor kiléptem a torrentkliensből, sőt, mindenből ,csak a tűzfal maradt (késobb még az sem), meg egy web böngésző! Weboldal mégsem jött be. Sőt, reboot-oltam, ekkor csak böngésző indult, de megint nem jelent meg egy weboldal sem, hiába nyomtam rá tobbre is. Teszteltem Mozillán is, Chrome-on is.

Ráadásul, mint írtam, a torrentkliensben csak másodpercekre állitottam át az említett opciot, majd vissza (titkosítás endedélyrol kényszeritettre, majd vissza). Sőt, ezen kivul pár napja tök ugyanazok a torrentkliens beállításaim, mégis le tudtam hívni weblapokat - míg ma 20 ora korul kb fél ora kisérletezés után sem. (Mire gondoltam egyet, kikapcsoltam a modemet negyed orára, majd vissza, és csak ekkortol tudtam ujra webezni.)

Szóval nem tartom valoszinunek, h csak ugy lefogta volna a torrentkliens a böngészomiet... máskor miért nem fogta le? Soha nem tapasztaltam olyat, h weboldal nem megy, miközben torrent megy. Néha valami gebasz volt a netszolgáltatónál, akkor SEMMI nem ment percekig, aztán ment minden a maga rendjén ujra. De ilyet, mint ma 20 ora korul tapasztaltam, még nem pipáltam. Baromira izgat engem, mi okozhatta. A régi szolgáltatomnál is mondták az ugyfélszolg-on, h modem kikapcs 15 percre, majd bekapcs: van, h megoldja a problémát, és most ezt a kivételes szitut megoldotta.

Na de mi okozhatta... szoval ne mtudom, merjek-e a tuzfalamon zárni kifele mindent , ahogy bob irta, avval a 3 port kivételével? Bár te viszont azt reagáltad bob hsz-ára -ha jol értettem- hogy valami nem tokéletes benne(?)

Szoval tanácstalan vagyok, visszaállithatom-e a bob féle tuzfal setet, vagy h ne tegyem, mert netán az okozta? Vagy a torrentkliensem okozta? De utobbi miért? Csak mert a titkositást kényszeritését bekapcsoltam fél percre,majd ujra engedélyezettre nyomtam? Vagy más miatt? Tényleg sose akadályozta a torrent kliensem (mult hét kozepeig a Transmission kliens sem) a weboldal lehívásomat (bongészést).

MÁS:
Mint elég gyors? Melyik verziójára mondod? Na most kinek a meglátására építsem ezt? :D
(#25700) Syl az ellenkezojét irta.

MÁS 2.:
"5 KB/s-t állítok be az egy megás feltöltésemen"

Ezt nem értem, részletezd, kérlek. :)

(#25699) Videl :

Mi a kulonbség az "asztali környezet" és a GUI kifejezések között? Vagy ezek szinonímák? Én eddig a gui kifejezést használtam csak a kettő közül. Nem kötözködöm, hanem érdeklődöm, csak a félreértés elkerulése végett jelzem. ;) Szóval elbizonytalanodom, amikor az "asztali kornyezet" kifejezést olvasom, mert nem vagyok benne biztos: az a gui?

[ Szerkesztve ]

(#25707) sh4d0w válasza mzx (#25706) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Nézd meg a logoutos blogomat, ott van tűzfal script, amit hasznosíthatsz.

A Mint 13 LTS Cinnamon meg elég gyors, de persze nem mindegy, milyen vasra rakod, nekem az adatlapomon lévő cuccon van.

5 KB/s a seedelési sebességem.

https://www.coreinfinity.tech

(#25708) mzx válasza ubyegon2 (#25705) üzenetére


mzx
senior tag

Félreértettél, nem fitymáltam semmit. :)
Én szó szerint értettem kérdésem, aminek eleje így hangzott:
"Érdekel tapasztalatod, mely linux disztró(k) telepítése bonyolult? "

Ez egy érdeklodés volt ,h sorold fel, kérlek. :) Oké, most már kapiskálom, tehát még kb 2005 előtt voltak olyan linux disztrók, melyekkel kinlodás volt a telepités. Jol értem? Erről csak annyit tudok, h az ezredfordulo elején még nem nagyon léteztek gui-s disztrók sem, ugye?

[ Szerkesztve ]

(#25709) ubyegon2 válasza mzx (#25706) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én úgy tudom, hogy a gui az egy program grafikus kezelő felülete, az asztali kezelő felület meg egy disztró grafikus kezelő felülete.

Én a MINT 16/64 Cinnamont használom, hogy Syl mit használt? Passz, biztosan olyan gépi környezetbe használta vagy olyan beállítási hiba volt, ami miatt lassúnak érezte és tett egy olyan kijelentést, amivel nem tudok vitatkozni. Nézd meg a distrowatch- ot, hogy az utóbbi pár évben melyik volt magasan a legnépszerűbb disztró. Biztosan azért, mert annyira lassú, hogy jobban kíméli a szemgolyót. :D

Ahogy nézem, lassan sikerül saját magad is kizárni mindenféle netes ki- bejutásból! :C Ez ám a supersecurity! :DDD

(#25708) mzx
A körülmények miatt volt nehéz a Linux telepítése meg a 0 rutin miatt, de nem 2005- ben, hanem tavaly! :)
A Debian a legszivatósabb, amit próbáltam.

[ Szerkesztve ]

(#25710) mzx válasza sh4d0w (#25707) üzenetére


mzx
senior tag

O.k., mindjárt megkukkantom.

"nem mindegy, milyen vasra rakod"
Én úgy értettem, h azonos hardware configon összehasonlítva a Mint -ből pl a Mint 13 szerinted mely más disztrókhoz képest gyorsabb? Mivel Syl lassúnak véli, más disztrókhoz képest, és érdekel az ő tapasztalata is engem ,h mely más disztrókhoz képest tapasztalta, persze, mondom: ugyanazon hardware konfigon tesztelve.

"5 KB/s a seedelési sebességem."
Minek tudható be ez a döntésed? Én a seed kötelezettségtől kínlódom egy privát trackeren, mert hiába nem raktam upload sebessélg korlátot -ennél fogva többSZÁZ KB/s az uload sebességem, legalábbis potenciálisan, névlegesen-, mégis, egyszeruen alig, és csak ritkán megy seed tőlem. :( Pl olykor jó, ha 10-20 KB/s, ami a te 5-ödnél is léynegesen több, de így sem tudom beláthato idon belul teljesiteni adott torrenteken a seed kotelezettséget, pedig van vagy 20 leecher áltaálban, a 3 torrent kozul kettőnél.
Bár sajnos az is igaz, h 4x annyi seed-er szokott lenni, ráadásul nem serverről torrentezek...
Szóval miért rakod ennyire alacsonyra? Eszerint nem használsz privát tracker-t? (Egyébként én csak publikust használtam eddig, de most kiprobáltam egy privátot... hát, nem jött be aprivát... tul sok az értelmetlen szabály, szerintem.)

[ Szerkesztve ]

(#25711) sh4d0w válasza mzx (#25710) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

A Slackware is gyors volt (a legjobb disdztribúció), csak én túl kényelmes vagyok ahhoz, hogy azt használjam. Ubuntu viszont kifejezetten lassú volt nekem a 12.04.01 után, azért is kellett mennie. Mint már virtuálisan is gyors volt és natívan sem csalódtam benne.

Használok privát trackert, ahol időkorlátos vagy teljes feltöltéses a seedelési kötelezettség.

https://www.coreinfinity.tech

(#25712) mzx válasza ubyegon2 (#25709) üzenetére


mzx
senior tag

"A Debian a legszivatósabb, amit próbáltam."
Nah, hát talán pont azért, mert állítólag az egyik legstabilabb, legbiztonságosabb disztro, ha jol tudom.
"Ahogy nézem, lassan sikerül saját magad is kizárni mindenféle netes ki- bejutásból! :C Ez ám a supersecurity! :DDD"
Jah, néha még én magam se tehettem be a lábam a saját disztrómba. :D
Nah, látod, te is ezt csináltad magaddal, csak te amikor Debian-t telepítettél. :D

"A körülmények miatt volt nehéz a Linux telepítése "
Bocs, h ennyire Kíváncsi Fáncsi vagyok, de tényleg szeretek a dolgok mélyére nézni. :D Szóval... milyen korulmények miatt? :)

Ne tudd meg, eleinte én mennyit b*lf*szkodtam a linux telepitéssel, na de hozzáteszem: én még win-t se telepitettem addig! WinXP-t csak használtam addig, de nem telepitettem, csak amikor linuxszal kezdtem ismerkedni, akkor win-t és linuxot teleptettem, életemben eloszor. Azoban hamar megtetszett az ubuntu telepités egyszerusége, pláne a win XP lassuságához képest.

"Én úgy tudom, hogy a gui az egy program grafikus kezelő felülete, az asztali kezelő felület meg egy disztró grafikus kezelő felülete."

Akkor melyik az LXDE?? GUI, avagy asztali kornyezet?? (A Lubuntu disztrón pédául LXDE van ugyebár... vagy a Peppermint-en is azt'szem ez van.)

"Nézd meg a distrowatch- ot, hogy az utóbbi pár évben melyik volt magasan a legnépszerűbb disztró."

Pont ezt az egyet tudom, h legalább egy éve a legnépszerűbb disztró a Mint, én is azt hasnzálom, MINT az aláírásomban olvashato. ;) Sőt, pár lve is legalábbis a z ubuntuval cserélgette az első helyet. Ezér tcsodálkoztam Syl beírásán, de valamiylen szempontbol lehet h igaza van, csak hát én egy szemlélődő-fejtegető tipus vagyok (már amikor időm, energiám és motiváciom is van adott dologhoz, a számitogépekhez meg nem mindig van), és kiváncsi vahgyok, milyen szempontbol találta ő lassunak és mihez képest. Ha van kedve, majd reagál. ;)

(#25711) sh4d0w :

Jo, de bocsi, még mindig nem értem, h akkor miért csak 5 KB/s? Én tényleg kellően hulye vagyok a számitogépekhez, tehát kéretik szo szerint érteni a kérdéseimet, nem fitymálás van a kérdéseim mogott, még mielott valaki esetleg félreérti. ;) Szoval hadd tanuljak vmi ujat: miért csak 5 KB/s az ideális sázmodra, pláne h privát trackeren is rajta vagy? Értem, h fogni akarod a netsebességed ,mert kell neked másra, egyéb feltoltésre web bongészésre is, stb, de nekem őskövulet gépen remekul megy a bongészo akkor is ,ha torrentezek kozben, és torrent kliensebne nem raktam semmiféle sebességkorlátozást! (Persze mihez képest gyors a bongészésem, pl az én igényemhez képest, na meg amikor nem fut torrent, akkor is kb ugyanolyan sebességgel tudok webezni.)
Engem privát trackeren az idegesit, hogy esdélyem sinc a legtobb torrentet visszatölteni még 0.5 arányban sem, emiatt köteles vagyok napokig seed-elni, h ki ne rugjanak... Éppen ezért nem korlátozom az upload sebességem. Szoval bár hulye vagyok a sázmitogépekhez, de a szerény ismereteim kozepette ezért nem értem, akkor, nálad miért van iylen nagy mértékben korlátozva az upload sebesség?

[ Szerkesztve ]

(#25713) mzx válasza mzx (#25712) üzenetére


mzx
senior tag

sh4d0w:

Amit írtam legutobbi hsz-em végén:

"de a szerény ismereteim kozepette ezért nem értem, akkor, nálad miért van iylen nagy mértékben korlátozva az upload sebesség(ed, azaz miért döntöttél ilyen set mellett)?"

-> értsd: a kevéske hardver-szoftver tudásom nem elég ahhoz, h kellően jol megitéljem az ilyen "teruleteket", pontosan ezért van az , h nem értem jol, nem látok bele kelloen. És pont ezért érdeklodom. :) Nyilván csak a picinyke számtech ismereteimbol tudok kiindulni, ez az oka csodálkozásomnak.

[ Szerkesztve ]

(#25714) BoB válasza mzx (#25698) üzenetére


BoB
veterán

Mivel elég sokat kérdezel, ezért kicsit hosszabb lesz. De ha nem olvasod el, kiher*llek :))

Alapvetően amit írtam az csak böngészésre volt. Torrentnek sem árt portot nyitni amit meg kell adni a torrrent programban.

Például az UFW-ben egyszerűen ha Deluge -t használsz:
sudo ufw allow deluge

Ez ezt adja hozzá az iptables-hez:
-A ufw6-user-input -p tcp -m multiport --dports 6881:6891 -j ACCEPT -m comment --comment 'dapp_Deluge'

Vagyis a deluge -ban a 6881-6891 es portig kell állítani (ott port range van)

Vagy transmission:
sudo ufw allow transmission

Ezt adja hozzá:
-A ufw-user-input -p tcp --dport 51413 -j ACCEPT -m comment --comment 'dapp_Transmission'

Vagyis az 51413-as portot lehet álltani a transmission-ben.
Gyanítom ezek fixen előre beállított portok az alkalmazás profilokban, de csekkold le hogy tényleg ez-e.

Amúgy meg mennyit tudsz Te vacilálni :D

(#25703) mzx: Arch és arch alapú disztribúciók mindenképpen gyorsabbak mint Ubuntu félék. Arch -ot úgysem tudnál felrakni :DDD , úgyhogy ha akarsz kipróbálhatod pl a Manjaro-t amit grafikusan, egyszerűen lehet telepíteni, mint pl. a Mint-et.

Ettől gyorsabb csak a Gentoo, azt szintén nem fogod feltenni :DD , de ott van a Sabayon ami - nagyjából -úgy viszonyul a Gentoo -hoz mint manjaro az Arch -hoz. Viszont így nem lesz max sebesség, de azért jó lesz.

Szóval Arch telepítését szerintem bonyolultnak ítélnéd, Gentoo még nehezebb. Ezeknél nincs grafikus felület. (mármint telepítéskor, mindent be kell állítani, stb de legózod össze a rendszert)

Van még Shadow által említett Slackware de azt nem ajánlom senkinek mert Gentoo-nál nem gyorsabb cserébe nincs csomagkezelő ami azért elég nagy érvágás.

(#25706) mzx:
Asztali környezet: Az asztali környezet a számítógépre való bejelentkezés után megjelenő, alkalmazások futtatására és kezelésére szolgáló felület. Pl.: GNOME, KDE, XFCE., LXDE, Stb.
Tulajdonképpen asztali környezet= valamilyen ablakkezelő + egyéb szoftverek, pl. fájlkezelő, tálca, stb.

Tartalmazza a az ablakkezelőt. Ablakkezelő: egy olyan szoftver, ami az ablakok megjelenítését vezérli az X ablak rendzser alatt. Csak az ablakok megjelenítését irányítja. Pl.: openbox (az LXDE ablakkezelője), Mutter (GNOME-é), KWM (KDE-é), stb.

GUI: grafikus felület. Valamilyen programhoz pl. Csak annyit jelent, hogy nem terminálban fut.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#25715) mzx válasza BoB (#25714) üzenetére


mzx
senior tag

Nem sok híján csak holnap olvastalak volna, de sh4d0w cikkei kozott keresgéltem, így kivételesen ébren vagyok még. :)

Mielőtt reagálok, üzenem sh4d0w -nak, h megnéztem a blogját, a tűzfalast, de nem merek iptables-hez közvetlenul NYÚLni. Mindenesetre köszi a javaslatot.

(És boldog nyulat kívánok neked, ill. mindenkinek, aki szereti - mármint nem megenni, hanem húsvétolni. :D ) (Én inkább kívánni szeretem, de magát a húsvétot nem igazán. Bár épp az utolsó perceiben vagyunk a "nyúlnak". ;) )

Sorra reagálva vázlatszeruen:

Oké, elhitetem veled, h nőnemű vagyok, úgyhogy szabad locsolni. ;) (Evvel meg is úsztam a miskároltatást, mehetunk tovább. :D )

"Torrentnek sem árt portot nyitni"

Persze, szoktam, h aktiv modban lehessek. De ezt elég befele. Az én bizonytalanságom meg ugye a kifele portnyitásról szol elsősorban. Még mindig nem tudom, miért nem tudtam ma 20 óra körül weboldalt lehívni: az általadjavasolt tuzfal / kifele set miatt, vagy a torrent kliensem pillanatnyi átállitásom miatt, esetleg más miatt? Meglátásod?

Amúgy nem tudom, ki miért látja így, miért ugy abban, h pl szerinted kifejezetten csak bizonyos portok nyithatók meg adott torrent kliensen, míg mások szerint mindegy, csak kb 20000-nél nagyobb, véletlen szeru sázm legyen...

Manjaro: ezt megjegyzem, köszi. :) Ha egyszer lesz elég hdd kapacitásom hozzá, kiprobálom.

Asztali k. vs gui: így már vili, koszi ezt is! :)

Mindenki segítségét nagyon szépen köszönöm! Segítő és lelkes egy társaság vagytok, őszintén így tűnik. :)

:R

[ Szerkesztve ]

(#25716) Syl válasza ubyegon2 (#25709) üzenetére


Syl
nagyúr

Minden linuxot az adatlapomon látható gépre tettem fel, használtam (i3, 8 gb ram, ssd - akkor még nem volt benne hdd), és egyikkel se kellett semmit varázsolni, rögtön működött minden. Ha egy disztribúció nem tetszett, akkor azt nagyon gyorsan lecseréltem (általában pár óra után, de volt ami kibírt pár napot).
Mintből a 14 és 15 verziókkal tettem próbát és a fő problémám a fájlkezelés lassúsága volt. Egy mappa megnyitása (még ha üres is volt) kb egy másodpercig tartott. SSD-n! :Y
Amikor a (leglassabbnak tartott) unity-s ubuntun is az ilyesmi instant, azonnal történik.

Szóval lehet itt nyomni a cinikus dumát, de engem a mint nem érdekel. Ahogy a chakra sem - bár ott a kde-vel vannak fenntartásaim.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#25717) sh4d0w válasza mzx (#25712) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Majdnem mindenfajta művelethez, amit a hálózaton csinálsz, kell upload. TCP kimondottan egy kapcsolatorientált protokoll és amikor letöltesz vmit (weblap, mail, torrent, akármi), akkor az uploadot is visz magával. Minél több ilyen kapcsolatot használsz, annál több a kihasznált uploadod. Ha torrentben magasra állítod, akkor a többinek már nem jut belőle, mert a torrent sávszél-optimalizált protokoll, azaz elfoglal mindent, amit tud a hálózatból.

[ Szerkesztve ]

https://www.coreinfinity.tech

(#25718) Ryle


Ryle
tag

Sziasztok!

Arch linuxot hasznalok, egy alaplapi hang kartyaval...es az lenne a gondom hogy teamspeak / skype nem nagyon akar megszolalni a microfonom.

Alsa mixert raktam fel es probaltam jatszani a csuszkaival, de valahogy nem akartam megszolalni a tuloldalon.

Illetve mivel nem szeretnek meg egy posztot irni, ezert meg abban kernek segitseget hogy tudtok valami olyan email clienset ami egyszerre tobb email fiokot kezel illetve jelez ha emailt kaptam ?

Valaszokat elore is koszonom

Bocsanat hogy nincs ekezet, de elfelejtettem atalitani magyarra a billentyuzetet. :D

| Arch + Kde | Windows 8.1 | Android |

(#25719) pitman


pitman
őstag

Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy Samsung multimédiás billentyűzetem, melynek az extra gombjait eddig nem használtam. Gondoltam, hogy a hangerőt állító gombokat megpróbálom használatba venni Mint 16 alatt, de elakadtam. Gondoltam, hogy a Rendszer, Billentyűzet beállításainál átállítom. Megtaláltam a hangerő beállítását, listából kiválasztottam a megfelelőt, akkor látom, hogy jelenleg mi van rákonfigurálva. Itt gondoltam, elég le, ha megnyomom az általam kívánt gombot, mely felülírja a jelenlegi értéket, majd alkalmazás és kész. Hát nem egészen így működik a dolog. Amit megnyomom a billentyűzet hangerőállító gombját, azonnal kidob a grafikus felületből egy terminál képernyőre, ahonnan nem tudok visszamenni a grafikus felületre. Felhasználónevet, jelszót kér, ha megadom terminálban bejelentkezik és ennyi. Kijelentkezni szintén ki tudok. A háttérben a zenelejátszó továbbra is megy, de nem tudok visszalépni.
Ilyenkor mi a teendő, illetve hogy tudom az eredeti feladatot kivitelezni?

(#25720) Siriusb válasza Ryle (#25718) üzenetére


Siriusb
veterán

Szia!

Alsamixer-ben F4-et nyomd meg, úgy nézelődj.

Email: Thunderbird. Vagy Claws, ha nem akarsz html-ben levelet küldeni.

(#25721) Tim82


Tim82
nagyúr

Sziasztok!

Kubuntu 12.04 LTS-en, egy notebook-on szeretném kiiktatni azt, hogy altatott állapotból felébresztve (= lecsukott fedelet felnyitva) kérjen jelszót az OS. (Apámé a noti, mivel nem hordozza sehova a lakásból, nem jelent számára érdemben nagyobb biztonságot a jelszókérés, viszont nehezen jegyzi meg a megadott jelszót is, én meg nem vagyok ott mindig, hogy emlékezzek helyette.)

Beállításokban eddig nem találtam az ébresztésnél jelszókérés kikapcsolására opciót.

A segítséget előre is köszönöm! :R

Szerk.: tárgytalan, az itt leírtak működnek, csak már a hozzászólásom elküldése után találtam rá. :R

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

(#25722) mzx válasza sh4d0w (#25717) üzenetére


mzx
senior tag

Értelek -legalábbis a lényegét-, és köszi a választ.

Van egy olyan kérdésem -bárkinek szól, akár neked is-, hogy miért jelzi két port scanner weboldal is zártnak azt, amit megnyitok tűzfalamon? Tegnap, amikor vizsgáltam ezeket, még open-nek jelezte ugyanez a két weboldal azon portokat, melyeket gufw-ban megadtam "allow in" szabályként. Most meg closed, de ha törlöm a szabályt, akkor meg timed-out (vagy filtered, a másik weboldalon) - ez utóbbi oké is. Na de hogy miért closed, ha "allow in" -re állítom, mikor open-nek kéne lennie, ahogyan pl tenap is opennek jelezte, azt már nem értem. Vki tudja a megoldást?

[ Szerkesztve ]

(#25723) pitman válasza Siriusb (#25720) üzenetére


pitman
őstag

Köszönöm megnézem, bár nem rémlik, hogy ilyen nevű programot bárhol is láttam volna a hangbeállításoknál. Vagy ezt külön fel kell esetleg telepíteni?

(#25724) Claude Leon válasza mzx (#25722) üzenetére


Claude Leon
senior tag

Nem lehet, hogy bekapcsolt upnp-s routeren keresztül próbálgatod ezeket a portbirizgálásokat?

(#25725) Siriusb válasza mzx (#25722) üzenetére


Siriusb
veterán

Ha nem figyel semmi a porton, akkor zártnak látszik abban az esetben is, ha meg van nyitva.

(#25726) mzx válasza Siriusb (#25725) üzenetére


mzx
senior tag

Itt a pont! :D Azért jöttem vissza most, h közöljem, rájöttem, mi okozta, de látom, Siriusb már tudta. :) Igen igen, szóval az történt ,h tegnap olyankor teszteltem portokat, amikor torrentkliens futott, és a tűzfalon be volt állítva a kliens portszáma.
Amikor kiirtam a vonatkozó kérdésem, akkor meg épp nem futott torrent kliens -se semmi, ami a vizsgált portot használta volna-, bár a scannelt port szintén meg volt adva tűzfalon mint nyitott port, de a weboldal scanner-e zártnak látta.

Siriusb, köszi a megerősítést, ez volt a sejtésem, amit írsz, és ha ketten gondoljuk így, talán lehet is reális alapja. Szóval tűzfalon nyitva a vizsgált port, de ha semmi tevékenység nem folyik rajta, akkor zártnak mutatja egy port scanner. (Ami meg sincs adva a tűzfalon, azt meg hiába nézegeti, azokra timed-out-ot, vagy filtered-et jelez ki egy scanner.)

[ Szerkesztve ]

(#25727) Ryle


Ryle
tag

Siriusb

Köszönöm szépen a gyors válaszodat!

További szép napot kívánok! ^^

[ Szerkesztve ]

| Arch + Kde | Windows 8.1 | Android |

(#25728) pjtr


pjtr
aktív tag

Sziasztok!

2 magos notinál a rendszerfigyelő csak 1 magot lát.

Mit kell beállítani, hogy lássa mindkét magot?

A biosban engedélyezve van.

köszönöm.

(#25729) ubyegon2 válasza Syl (#25716) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Magamhoz mérten nem éreztem cinikusnak, amit mzx- nek írtam: de ezzel sem vitatkozhatom, mert Te így látod

"Ha ez a tapasztalatod a MINT- tel, azt el kell fogadni. Én kipróbáltam az eOS- t, de még nem udnám a kettőt összehasonlítani. Az viszont látszik, hogy a felhasználók szeretik ezt a nagyon lassú MINT nevű disztrót már jó ideje. :) Az eOS- t is egyre többen kedvelik, de így van ez jól. :R"

"Én a MINT 16/64 Cinnamont használom, hogy Syl mit használt? Passz, biztosan olyan gépi környezetbe használta vagy olyan beállítási hiba volt, ami miatt lassúnak érezte és tett egy olyan kijelentést, amivel nem tudok vitatkozni."

Most is azt mondom, ha nem jött be, nem jött be. Neked, másnak meg bejön. A mappanyitogatásnál nekem nem tünt fel a lassúság. Az viszont eléggé zavarna, ha egy filmhez nem tudnám megnyitni egy disztrón a feliratot tartalmazó zip- et, mint itt egy eOS- t használó sorstárs, a keyringről nem is beszélve. Ha a MINT ilyen hibákkal őrítgetne folyamatosan, biztosan nem használnám sokáig. Ahogy olvasom, nem sok megoldás van a filmfeliratra, így szegény didros azon a disztrón biztosan nem fog feliratos filmet nézni. :( Majd egyszer rálel egy lassú disztróra, amivel gond nélkül csinálja, amit szeretne. Elismerem, ez piszok unalmas lesz majd! :P :DD

(#25730) mr.nagy válasza ubyegon2 (#25729) üzenetére


mr.nagy
tag

Elnézést, hogy beleszólok az esetleges nézeteltérésetekbe! Kicsit védelmembe veszem az eOS-t.

"Az viszont eléggé zavarna, ha egy filmhez nem tudnám megnyitni egy disztrón a feliratot tartalmazó zip- et, mint itt egy eOS- t használó sorstárs"
Az fel sem merül persze, hogy esetleg a zip fájl a hibás? Én évek óta eOS-t használok és még nem találkoztam zip kezelési hibával ami egyértelműen a rendszer hibája lenne. Én is rendszeresen szoktam letölteni feliratokat, mint az eredeti bejegyzést tevő felhasználó és még nem volt gondom.

"a keyringről nem is beszélve"
A keyring probléma nem eOS specifikus, hanem az egész Ubuntu vonalnál előfordulhat. Sőt nem Ubuntu hanem pl. Manjaro és PClinux felhasználóknál is okoz fejtörést. Az, hogy te még nem estél bele lehet szerencse és szokás kérdése is lehet. Keress rá a Google oldalán és meglátod hány ember kérdezi hogyan lehet kikapcsolni!

HMNote10Pro

(#25731) Syl válasza ubyegon2 (#25729) üzenetére


Syl
nagyúr

>Ahogy olvasom, nem sok megoldás van a filmfeliratra,
Huh, szerencsére erről az én elementary-m nem olvasott, mert hiba nélkül kicsomagol és lejátszik mindenféle feliratot. Sőt több srt fájl (pl. angol és magyar) esetén gombnyomásra tudok váltani közöttük.

>Majd egyszer rálel egy lassú disztróra, amivel gond nélkül csinálja, amit szeretne.
Nekem most van egy villámgyors disztróm, ami gond nélkül csinálja azt, amit szeretnék. Tudod, Just works :P

Egyébként mi az a keyring probléma? Mert azt nem ismerem :B

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#25732) CPT.Pirk válasza mr.nagy (#25730) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Hogy működik arrafelé a keyring?
Mikor elkezdtem KDE-zni, talán a 4.4 idején akkor ott is zavaró volt a keyring (nem értem a koncepciót az mögött, hogy user jelszót kért mentett wifire csatlakozáskor pl. boot után), de aztán gyorsan megoldották úgy, hogy megkérdezi szükség van-e rá.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#25733) ubyegon2 válasza mzx (#25712) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Csak nem ráddobtak egy grafitbombát, mert azt el sem tudom képzelni, hogy újra kizártad magad a földgolyó minden netszolgáltatásából! :DD
Ma nincs kérdéssorozat? A tegnapi sorozataidról annyit megemlítenék, hogy egyszerre talán túl sok témakört próbáltál átölelni, így a válaszok mókuskerék belsejébe ragasztott papíron voltak számodra. Néha határozottan rákérdeztél újra ugyanarra a dologra, mert 4 irányból jöttek 6 témában a válaszok s közben fogalmaztad új kérdéseidet. Javallanám, hogy olvasgass időnként Szun Cu és Lao Ce írásaiból.
A Linux kezdőknél okoz zavart, mert szeretnél sok mindent megtudni, de minél többet megtudsz, annál több kérdés merül fel benned, magam is így vagyok ezzel. Már kezdek kissé lehiggadni, mert lassan látom a lehetőségeim és korlátaim között ívelő szivárvány hidat. e is el fogsz jutni erre a spirituális szintre.

No, de addig is... port ki-be, gui- nem gui, torrent aktív-passzív, emil pop- nem pop, etc. után mi a mai menü?

Ja, a torrentezésről: amit írtál, az teljesen normális. Akármekkora feltöltési sebességed van, ha már 2x annyi a seed, mint a leech, akkor Te már csak csorgatni tudsz felfelé. Az ilyen seedidő kötelezettséggel működő trackereknél el kell kapni a népszerű letölteni való dolgokat az elején. A másik megoldás, hogy nemzetközi nyitott tracker kereső oldalakat használsz, mert ott minden megvan, ami nem magyar nyelvű. Privát trackerek közül csak a nagy létszámúak érnek valamit, ajánlani persze itt nem tudok. A többi a kliensen és a le/fel sebességen múlik.
Ezen kívül nem árt ismerned a seedelők földrajzi helye szerinti vonatkozó törvényi szabályozást sem, nehogy egyszer csak kopogtasson valamelyik 3 betűs! :P

Van amúgy amit még nem válaszoltam meg a többször feltett kérdéseid közül?

(#25734) mr.nagy válasza CPT.Pirk (#25732) üzenetére


mr.nagy
tag

Én egyszer találkoztam vele. A Chrome telepítése után kérte adjam meg jelszót a kulcstartóhoz. Nem adtam meg, azóta nem zaklat.
Azoknál zaklat a kulcstartó állandóan akik az első alkalommal megadják a jelszót.

A megoldás:

1. Ha telepítve van a “Jelszavak és Kulcsok” alkalmazás (seahorse ), nyissuk meg.
Itt a Jelszavak mappán egy jobb egér katt és válasszuk a Jelszó megváltoztatása lehetőséget. A megjelenő ablakban adjuk meg az eddig használt jelszót és az új jelszó helyét hagyjuk üresen.

2. Ha nincs telepítve a fenti alkalmazás akkor Terminal-ban a következő utasítást adjuk ki:

python -c "import gnomekeyring;gnomekeyring.change_password_sync('login', 'MYPASSWORD', '');"

A parancsban a MYPASSWORD kifejezést az eddig begépeltre kellett átírni. Azonban úgy látszik, hogy nem mindenkinek login kulcsot kér, náluk default kell, tehát a login-t értelemszerűen át kell írni default-ra, ha az kellene.

HMNote10Pro

(#25735) ubyegon2 válasza mr.nagy (#25730) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Dehogy szólsz bele, ez topic nem pü! :)

Nincs itt nézeteltérés, csak zrikálás. úgy mint a haderőnél a gépesített lövész és a harckocsizó fegyvernem között anno. Az eOS topicban merült fel a probléma, a zip- est én sem hiszem, hogy jellemző lenne, a keyring dologgal meg MINT- en még sosem találkoztam, pedig mintha lenne seahorse néven. Nekem nem hiányzik, de tudom, hogy sokaknál felmerül problémaként.

(#25731) Syl
Didros keyring problámájáról volt szó, amit be is linkeltem. eOS topic 99. hsz
Ismerem a filmnézéssel kapcsolatos hsz- eidet. Szerencsétekte sokkal tobbet olvasom a topicokat, mint ahányszor hozzászólok! :D

(#25736) Nkboy
Jujj. Mire +oldás a KDE? Nem jött át. :)

[ Szerkesztve ]

(#25736) Nkboy válasza ubyegon2 (#25735) üzenetére


Nkboy
senior tag

Én kérek elnézést, hogy beleszólók, de a KDE a megoldás. :K

A fekete kormánylégzsák a bézs utastérben felér egy őszinte vallomással

(#25737) Syl válasza ubyegon2 (#25735) üzenetére


Syl
nagyúr

Se ubuntun se elementary-n nem találkoztam még se kulcstartós se zip-es problémával. :U

(#25735) ubyegon2

Ha már oly szorgalmasan olvasod az eOS topicot, talán azt a hszt nem kellett volna szkippelned, amiben kiderült, hogy hibás a zip (Cannot use absolute pathnames for this command). Persze így egyszerűbb, mert lehet köpködni a disztribúciót, hogy jé milyen sz*r már, nem lehet feliratos filmeket nézni rajta... :U

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#25738) ubyegon2 válasza Syl (#25737) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én Debianon találkoztam a keyringgel, de pár napos linuxosként eléggé idegesített sok mással együtt, így megértem a most abszolút kezdőket, mit élnek át. :Y

(#25737) Syl
Sorry, csak rámutattam ezzel arra, milyen az, amikor leszólunk egy disztrót azért, mert valami szerintünk nem úgy működik, ahogyan azt elképzeltük! :)) javasolhatom neked is Szun Cu és Lao Ce írásait?

[ Szerkesztve ]

(#25739) Syl válasza ubyegon2 (#25738) üzenetére


Syl
nagyúr

Kezdő linuxosként valamelyik disztribúción láttam ezt a jelszavas vackot és nem tudván mire jó, üres entert csaptam rá. Többet nem jött elő. Biztos valamit rosszul csináltam :B

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#25740) Cyrin


Cyrin
addikt

Két gépen is jelentkezett nálam ez a kulcstartó probléma eOS alatt. még valamelyik ubuntun is találkoztam vele.

(#25741) ubyegon2 válasza Syl (#25739) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezek az ösztönös megoldásaid zseniálisak, ráadásul az emberiség túlélése szempontjából mindíg is az ösztönök számítottak igazán! Nem tudom mi az, puff lecsapom! :DD :P

(#25740) Cyrin
Két gépre is eOS- t tettél fel! Nem vagy igazán aszkéta tipus! :N

[ Szerkesztve ]

(#25742) Syl válasza ubyegon2 (#25741) üzenetére


Syl
nagyúr

Naná! Ilyen kérdéskor inkább szaladjak a PH-ra köpködni? ;]
De mi a fenéről beszélünk? A vindóznyóc a sz*r, nem a különféle linux disztribúciók ;)

(#25740) Cyrin

Áruljátok már el, hogy szeditek össze ezt a kulcstartós szopatást, mert nekem október óta nem sikerült. Pedig azóta használom az eOS-t egyedüli OS-ként.

[ Szerkesztve ]

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#25743) ubyegon2 válasza Syl (#25742) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ilyen kérdéskor inkább szaladjak a PH-ra köpködni? ;]

Ilyesmire gondolsz?
"Mint? Isten őrizz! Próbáltam már pár verziót, még a unity-s ubuntunál is lassabb."

De mi a fenéről beszélünk? A vindóznyóc a sz*r, nem a különféle linux disztribúciók ;)

Akkó' most elássuk a csatabárdot? :P

[ Szerkesztve ]

(#25744) gery2123 válasza Syl (#25742) üzenetére


gery2123
őstag

Én eddig életemben egyszer találkoztam ezzel a kulcstartós mizével egy Linux Mint 13-on, de ott egy tiszta telepítés megoldotta a gondot, azóta figyelek, hogy mit is hagyok meg a /home-on.
Nem neked ment volna bocsi :o

[ Szerkesztve ]

-- PSN_ID: GerY2123

(#25745) Syl válasza ubyegon2 (#25743) üzenetére


Syl
nagyúr

Csatabárdot? Hogy stílusos legyek, elássuk a fürdőszoba-csempét :D

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#25746) ubyegon2 válasza Syl (#25745) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez naon jó volt stylnek Syltől! :DD Ennek ellenére nem tudom, mit említesz, sose láttam még közelről a csempés win-t! :F Pedig aszongyák, olyan szép, mint az eOS. :Y

(#25744) gery2123
Hogy átcsusszant ez a dolog ide az eOS topicról ! :P

[ Szerkesztve ]

(#25747) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#25746) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Amit csináltok az megint erősen offolás. Mivel van offtopic, jó lenne ha oda mennétek ezzel.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#25748) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Nah nem tudom mit állíthattam, de minden rendszerindításkor elindul egy terminálablak is. Az automatikusan induló progik között nincs ott semmi ilyesmi. [link]

Zavarni nem zavar mert így legalább egyből indíthatom a zenét :D csak érdekes a dolog, mert nem rémlik hogy én ezt beállítottam volna.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#25749) Syl válasza CPT.Pirk (#25747) üzenetére


Syl
nagyúr

Ez valóban nem ide való, bocsika érte. Valami modi törölhetné.
Te meg milyen szakértő lettél?

ubyegon2

Na gyere csak ki a hóra át az off topicba :D

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#25750) BoB válasza Syl (#25742) üzenetére


BoB
veterán

Chrome- ot vagy Chromium-ot használnak. Mivel ezekben a böngészőkben a jelszavak menthetőek és a beállításokban meg lehet nézni őket, ezért kéri a kulcstartót hogy tartozzon jelszó hozzá.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.