Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#3851) kozicsd válasza 7 (#3847) üzenetére


kozicsd
tag

Legfőbb feladatok:
RedHat 5-6-7, solaris 10-11 szerverek üzemeltetése (installálástól kezdve),
Backup/Storage management,
Virtualizáció (vmware, esx).
Debreceni multi.

(#3852) chabeee válasza emvy (#3850) üzenetére


chabeee
tag

lényegében a téma hasonló. A mostani cégnél inkább az van, hogy kisebb vállalat, amíg a másik egy multi. Valószínüleg megpróbálok kialkudni egy kisebb fizu emelést, amiért itt maradnék. Talán ez a legésszerűbb.

(#3853) flash-


flash-
veterán

van olyan informatikai állás amiben nem olyan nehéz elhelyezkedni, nem kell hozzá diploma és lehet keresni Bruttó 300 ezer forintot?

ha igen,melyek azok? (programozás nem izgat)

szeretnék olyan tanfolyamot,iskolát végezni ami ebben segítene..

vagy mindenképpen diploma kellene?
ha igen mit ajánlanátok?

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#3854) FLx válasza flash- (#3853) üzenetére


FLx
addikt

Mit jelent a nem olyan nehéz elhelyezkedni? Ha van elegendő szaktudásod, akkor minden informatikai állásban könnyű elhelyezkedni, mert borzalmas hiány van. De most mi mondjuk meg milyen informatikai állások léteznek vagy ezt hogy?

(#3855) Tapsi válasza flash- (#3853) üzenetére


Tapsi
addikt

Nehezen tudom értelmezni ezt a hozzáállást, mintha fordítva ülnél a lovon. :F

(#3856) vzozo válasza flash- (#3853) üzenetére


vzozo
senior tag

Öööö, állami szektorban, haverok által csókos poziban elhelyezkedni, majd fizetést felfelé maximálisan eltéríteni...?

:U

(#3857) Dr. Akula válasza Tapsi (#3648) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Én nem láttam az egyetemen túl nagy közösséget, mindenki magának tanul ott is, max annyit kérdezhetsz anélkül hogy elküldenének a picsába amennyit mondjuk egy munkahelyen egy kollégától. A tanároktól meg nem várhatsz semmit, ledarálják az anyagot és csá, lejárt a munkaidő. A papír az ami sokat ér egy egyetemen, a diploma. De azt levelezőn is ugyanúgy meg tudod szerezni, pont ugyanannyit tanulsz a tanároktól. Ezért mondom azt hogy elég egy netre feldobott tananyag, aztán max vizsgaközpontot üzemeltetni. Olcsóbb, gyorsabb, ha nem tudod elvégezni az előírt idő alatt, akkor se foglalod más elől a helyet. És nem kell hozzá keretszámmal limitálni a tanulókat. Aki úgy érzi hogy tud, az majd vizsgán bizonyít.

[ Szerkesztve ]

(#3858) Dr. Akula válasza vzozo (#3856) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Mint pl. az ápolónők vagy a tűzoltók? Te miért nem annak mentél, ha abban vagy a nagy zsozsó?

(#3854) FLx:
"Ha van elegendő szaktudásod, akkor minden informatikai állásban könnyű elhelyezkedni, mert borzalmas hiány van."
Milyen tudás, elméleti vagy gyakorlat? Gyakorlattal, papírral (diploma) a zsebben, úgy talán. Gyakorlat nélkül, csak papírral vissza se hívnak. És ha kijössz az egyetemről / fősuliról, honnan lenne gyakorlatod? Most hagyjuk a már 14 évesen 30 év gyakorlattal rendelkező 3 diplomás csodagyerek meséket, csak reális magyar valóságot nézzünk. Minden munkáltató azt várja hogy majd máshol tanulj be, ő már csak a kész profit kapja, de máshol is arra várnak hogy máshol...

[ Szerkesztve ]

(#3859) FLx válasza Dr. Akula (#3858) üzenetére


FLx
addikt

Majd minden cégnél létezik olyan, hogy gyakornoki program, mi például negyedévente 10-15 diákot alkalmazunk így, aztán lehet maradni ha bejön valakinek. Akinek van egy kis esze, az már a főiskola alatt tud elég gyakorlatot szerezni, persze sírni azt könnyebb. Érdekes módon engem is az első helyre felvettek ahova jelentkeztem, kb. a záróvizsga után 2 hónappal.

(#3860) Mercutio_ válasza Dr. Akula (#3858) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha az egyetem végén nincs semmiből gyakorlatod, akkor csak láblógatásra - a kötelező teljesítésére - használtad azt a 3,5-5 évet...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3861) bandus válasza Dr. Akula (#3857) üzenetére


bandus
veterán

ezzel nem értek egyet. az egy dolog, hogy mindenki magának tanul, de teljesen egyedül nehéz boldogulni az életben, jó ha megvannak az azonos érdeklődésű ismerősök, akikkel végigküzdötted az 5-6 évet és a későbbiekben is segítitek egymást. mi az évfolyamunkkal (+/- 1 évfolyam) elég sokat tanultunk együtt, tényleg segítettük egymást érdemben is, és ez a jó viszony azóta is megmaradt. méretben viszonylag kicsi az iparág ahol dolgozom, és jó dolog, hogy gyakorlatilag bármely cégnél felhívhatsz valakit, ha egy kis extra infó kell, amit máshonnan nem, vagy nem könnyen szerzel meg. persze ez a dolog csak oda-vissza működik :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#3862) stoilt


stoilt
újonc

Sziasztok! 9 hónapja dolgozom egy cégnél java fejlesztő gyakornokként. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek gyakornokként van-e létjogosultsága a fizetésemelés kérésnek? Nem feltétlenül azonnal. A legjobb esetben is csak nyáron lesz diplomám és akkor is október végéig él a jogviszonyom, a tapasztalatok szerint addig gyakornokként alkalmazzák az embereket a cégnél. Az viszont még (ismétlem, legjobb esetben is) 8 hónap, és nem szeretnék addig ugyanezen a fizetésen tengődni. Alapvetően nem egy rossz órabér, amit kapok (átlagos), de kicsit rosszul esik, hogy minden ismerősöm, aki velem egy időben kezdett gyakornokoskodni más cégeknél, már túl vannak legalább 1 emelésen, van aki kettőn is. A másik, ami bánt, hogy mostanában interjúztatják a most tavasszal induló gyakornoki programra jelentkezőket és gondolom a felvetteket szintén ezzel a bérrel fogják díjazni, az meg hogy néz már ki, hogy ugyanannyit keressek, mint egy oktatás alatt álló kezdő kolléga. Én mostanra eljutottam arra szintre, hogy kisebb feladatokat önállóan meg tudok oldani, de bíztak már rám nagyobb, fontos feladatokat is szűk határidővel, amelyekben szintén helyt álltam. Azt elismerem, hogy amikor én voltam frissen felvett, kicsit szégyelltem magam, hogy 4 hétig oktatáson ültem, nem termeltem, de az alatt is kaptam ezt a fizetést, szóval ilyen szempontból korrekt volt a cég, de most már jól esne valami emelés. És nem az én munkámmal van a baj, mert a többi, velem egy időben kezdett gyakornok kolléga (már aki még mindig itt van...) sem kapott semmi emelést. Nem tudom, hogy nem is tervezik-e, vagy csak kérni kellene esetleg, de egyelőre nincs képem több pénzért kuncsorogni. Viszont lassan kezdek megszorulni anyagilag (albérletbe kellett költöznöm) és nem fedezi a gyakornoki fizu a kiadásaimat, október meg még messze van... (többet pedig nem tudok dolgozni, mert akkor tényleg soha nem lesz meg a diplomám) Szóval szerintetek kérjek, vagy sem? És ha igen, kit keressek meg ezzel? A HR-t, vagy egy vezetőt, vagy hogy működhet ez egy 100+ fős kkv-nál?

(#3863) FLx válasza stoilt (#3862) üzenetére


FLx
addikt

Gyakornoki pozícióban nagyon ritka, hogy emelik a fizetést. Amint a gyakornoki idő lejár és a cég esetleg alkalmaz rendes főállásban, akkor lehet és szokás a fizetést kialkudni a pozícióra. Arra érdemes rákérdezni, hogy mikor és milyen feltételekkel dolgozhatsz náluk tovább, akarnak-e egyáltalán pozíciót ajánlani vagy nem. Bár amíg nem tudsz főállást vállalni, addig majdnem felesleges, mert ha jól értem hiába ajánlanának holnap állást, nem tudnád vállalni. Szóval ebben az esetben azt gondolom semmi alapod nincsen arra, hogy bármit is elvárj a cégtől. Kicsit azt érzem, hogy túl sokat akarsz így gyakorlatilag nulla tapasztalattal. Értem, hogy már 9 hónapot ledolgoztál, de az pont semmi. Amúgy teljesen normális, hogy minden gyakornok uazt a pénzt kapja, az is aki most kezd és az is aki a program végén jár. Majd ha megfeleltél és teljes állásban foglalkoztatnak, akkor lehetnek kívánságok.

Amúgy ha bármit is szeretnél, akkor első körben a közvetlen felettesedet érdemes megkeresni, nem szeretik ha átugrod őket és rögtön magasabb szintre rohangálsz.

[ Szerkesztve ]

(#3864) D@ve89 válasza stoilt (#3862) üzenetére


D@ve89
tag

Csak erre szeretnék reagálni: "A legjobb esetben is csak nyáron lesz diplomám és akkor is október végéig él a jogviszonyom..."

Ez nem igaz. Amikor abszolutóriumot szerzel (minden feltételt teljesítettél ahhoz, hogy záróvizsgára mehess), azzal egyidőben vagy rövid időn belül megszűnik a hallgatói jogviszonyod az egyetemmel. Max. a diákigazolványod lesz érvényes október 31-ig, de hallgatói jogviszonyod már nem lesz.

(#3865) FLx válasza D@ve89 (#3864) üzenetére


FLx
addikt

Ja igen, szóval gyakorlatilag kb. május végéről beszélünk ami nincsen túl messze.

(#3866) stoilt válasza D@ve89 (#3864) üzenetére


stoilt
újonc

Oké, akkor a jogviszonyom megszűnik, de a diákigazolványom érvényes, és addig tudnak iskolaszövetkezeten keresztül alkalmazni, ez egészen biztos, mert egy irodában ülök egy sráccal, aki ugyan így volt, csak 2014-ben. Szóval a technikailag nem változik semmi, ugyan úgy október végén vennének csak át.

(#3867) D@ve89 válasza stoilt (#3866) üzenetére


D@ve89
tag

Ha így van, akkor pedig szerintem az egy teljesen reális és jogos elvárás lenne tőled, hogy a diploma megszerzése után ne diákként foglalkoztassanak, hanem vegyenek át saját alkalmazottnak teljes állásba. Szerintem ezt a vonalat kellene erőltetned inkább, ez magában fog hordozni valószínűleg egy kis fizuemelést is. Ha meg nem hajlandóak erre, májustól már kb. frissdiplomásként kereshetsz állást, nem csak ez az egy cég létezik a világon, kivéve, ha mindenáron őket akarod. :)

[ Szerkesztve ]

(#3868) FLx válasza stoilt (#3866) üzenetére


FLx
addikt

Rá kell kérdezni mikor vesznek át, és átvesznek-e egyáltalán. Ha nem, akkor keresel mást, ennyi. Emelésre szerintem nulla esélyed van gyakornoki pozícióban.

(#3869) stoilt válasza FLx (#3863) üzenetére


stoilt
újonc

Akkor hadd hangsúlyozzam még egyszer: gyakorlatilag minden ismerősöm, aki velem egy időben kezdett, már túl van legalább 1 emelésen gyakornokként. És nem 2 emberről van szó. Szóval az a válasz, hogy "nem szokás" számomra nem elfogadható. Az meg, hogy túl sokat akarok nem igaz. Értem én, hogy a 9 hónapom gyakorlatilag semmi, de akkor is jóval több, mint a frissen felvettek tudása és haszna, nem értem miért kellene ugyan annyit keresni minden gyakornoknak. (Ha már itt tartunk, dolgozik a cégnél egy srác, aki 5 éve "gyakornok", mivel azóta nem bírta befejezni a sulit. Na gondolom ha neki se emeltek volna még soha, már rég meglépett volna. Legalábbis az ő 5 év tapasztalata azért mégis több, mint 9 hónap.) Egyébként olyan is van ismerőseim között, akinek úgy ajánlottak pozíciót, hogy nem szerzett közben papírt, nem tud többet menni, nem változott semmi. Letolta a fél éves gyakornoki programot, és felvették alkalmazottnak ugyan azokkal a feltételekkel, csak sokkal több fizetésért. Én még ezt sem várnám, csak egy pár fitying emelést, hogy ne haljak éhen az albérletben. A közvetlen felettesem (aki a csoportvezetőm) meg azt se tudja milyen szerződésem van, vagy hogy mennyit keresek, neki csak egy egységnyi munkaerő vagyok, nem nagyon tudna vele mit kezdeni. Egyébként a HR osztály nem tudom mióta "magasabb szintek". Azért köszönöm a választ, akkor lehet, hogy inkább helyet váltok, ajánlottak már magasabb fizut máshol (ahol még szintén voltam interjúzni tavaly nyáron, csak végül nem oda mentem, de beajánlottam egy ismerősömet magam helyett, akit felvettek, és rajta keresztül azóta is csábítgatnak :) ), de én jól érzem magam itt, szeretnék maradni, de inkább a váltás, mint az éhhalál.

(#3870) stoilt válasza FLx (#3868) üzenetére


stoilt
újonc

Köszi, elvileg át fognak venni, erre már kaptam ígéretet. A probléma ott van, hogy heti 4 napot melózok, és mellette van a szakdolgozat meg 2 húzósabb tárgy, amikkel nem biztos, hogy végzek ebben a félévben, így még távolabbi is lehet az a diploma :((

(#3871) stoilt válasza D@ve89 (#3867) üzenetére


stoilt
újonc

Igen, ez talán járható út lenne, úgy már tényleg közelebb lenne az a bizonyos emelés. Akkor már csak a diploma megszerzésére kellene ráfeküdni nagyon :D

(#3872) FLx válasza stoilt (#3869) üzenetére


FLx
addikt

Itt szerintem fogalomzavar van, vagy a cégnél van csúnya trükközés. Az, hogy valakit diákszövetkezeten, más munkaerőközvetítőn keresztül foglalkoztatnak, attól még nem feltétlen gyakornok. Ha a cégnél az a szokás, hogy amíg lehet trükközzünk és foglalkoztassuk olcsón az embert, anélkül, hogy a teljes munkaidős dolgozók juttatásait meg kellene nekik adni, akkor onnan érdemes is elhúzni. Normál esetben egy gyakornoki pozíció fél esetleg egy év, és utána vagy ajánlanak állást, vagy nem. Ilyenkor szokás megalkudni a bérben. Az öt év, az már bőven nem ez a kategória. Ahol gyakornoki pozícióban fizetést emelnek, ott pont a trükközést szokás feltételezni, mert ha normálisan csinálnák, akkor átvennék inkább az embert.

[ Szerkesztve ]

(#3873) Dr. Akula válasza FLx (#3859) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"Érdekes módon engem is az első helyre felvettek ahova jelentkeztem, kb. a záróvizsga után 2 hónappal."
Téged. És ha nálatok van gyakornoki program, akkor mindenhol van, meg ha te dolgoztál suli mellett, akkor mindenki azt csinálja... Wake up Neo!

(#3860) Mercutio_:
Világbajnoki aranyérmet nem szereztél egyetem mellett? Mert akkor csak láblógatásra használtad...

[ Szerkesztve ]

(#3874) stoilt válasza FLx (#3872) üzenetére


stoilt
újonc

Ja igen, pontosan ez a trükközés megy (és még elég sok más is). Ez számomra világos, és nem is zavarna, hogy iskolaszövetkezeten keresztül alkalmaznak, ha azért közben idővel bővül a juttatás. De egyelőre nem úgy tűnik, és majd akkor vesznek át, ha már nem tudnak diákként alkalmazni (ez tuti), nincs kötött gyakornoki idő, de reméltem, hogy azért a fizetés növekszik majd. Ezért gondolkodom, hogy esetleg kérni kellene, mert nem akarom megvárni az október végét, vagy rossz esetben a jövő márciust. És ha kérek, és adnak, akkor boldogság, ha nem adnak, akkor meg tudom, hogy felesleges várni és elkezdek nézelődni...

[ Szerkesztve ]

(#3875) FLx válasza stoilt (#3874) üzenetére


FLx
addikt

Előbb nézelődj, aztán ha van máshonnan ajánlat, akkor nyugodtan kérhetsz a mostani helyen bármit, nem tudsz veszíteni vele.

[ Szerkesztve ]

(#3876) FLx válasza Dr. Akula (#3873) üzenetére


FLx
addikt

Ha más hülyeséget csinál azzal nehezen tudok mit kezdeni, mindenkinek van lehetősége gyakornoki programot keresni, dolgozni egyetem mellett. Lehetőség van bőven, nem kell azzal jönni, hogy jaj nincs hova menjek.

[ Szerkesztve ]

(#3877) Dr. Akula válasza stoilt (#3862) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Jellemzően főállásban se szeretnek emelni, nálunk is inkább vettek 4-5 szervert hogy ne a tulajok vegyék ki a pénzt osztalékban, de 1 fityinget nem adtak volna a dolgozóknak.

(#3878) Dr. Akula válasza FLx (#3876) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Nobel díjra is van mindenkinek lehetősége, nem olyan nehéz, csak 1 világmegváltó ötletet kell feltalálni, csomó embernek sikerült már... De azért maradjunk a realitások talaján, és ne a szupermenekből induljunk ki, hanem az átlagból.

"Lehetőség van bőven, nem kell azzal jönni, hogy jaj nincs hova menjek."
Hát akinek van trafikja, vagy államtitkár ismerőse, annak biztos. Vajon miért van a fél ország már Londoban, mert van itthon is munka?

(#3879) azbest válasza stoilt (#3874) üzenetére


azbest
félisten

Egyik cég sem szeret olyan adót befizetni, amit legálisan ki lehet kerülni. A környezetemben is van olyan cég, amelyik több évre is vesz fel "gyakornokokat". Ha jól tudom, akkor náluk megvan, hogy heti hát órát kell ledolgozni és az hogy két óránál nem kisebb egységekben, de ezen felül teljesen rugalmasak, hogy a diákok tudjanak iskolába járni. Náluk úgy hallottam, hogy az ott töltött félévek alapján sorolják be fizetési kategóriába az embereket. Az mondjuk igaz, hogy ott nem iskolaszövetkezettel, hanem talán ösztöndíjjal oldják meg a gyakornoki fizetést. Emlékeim szerint pár éve ők heti 32 órás munkára havi nettő 120 körül adtak a gyakornokoknak. Ez lehet már a közepe volt, az első féléveseknek kevsebb, a több féléveseknek többet. Ez nem volt rossz ahhoz képest, hogy másik helyen heti 20 órára 50-et, 30 órára 75öt fizettek.

Az biztos, hogy ha változtatni szeretnél a fizetéseden, akkor a cégnél érdeklődj. Az sem mindegy, hogy hány órában kevés az az összeg, mert az mégsem lenne reális, ha többet fizetnének, mint a teljes idős, főállású dolgozóiknak.

[ Szerkesztve ]

(#3880) syl5 válasza FLx (#3876) üzenetére


syl5
őstag

Annak van lehetősége gyakornoki programra, aki fluent English nyelvtudással rendelkezik, és van energiája az ötszáz előadás, gyakorlat, meg tanulás mellett 20-30 órákat hetente ledolgozni, plusz nincs élete...

Keress meg, ha Data Engineer, Scientist szeretnél lenni!

(#3881) Dr. Akula válasza syl5 (#3880) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Így van. A nolife geekeken kívül nem jellemző. Diploma meg azért kell a "csak" normális embereknek is. Ha rájuk nincs szükség mert annyi a workaholic übermensch hogy feltöltik a piacot, akkor mitől van munkaerőhiány?

[ Szerkesztve ]

(#3882) FLx válasza syl5 (#3880) üzenetére


FLx
addikt

Lehet választani, hogy egyetem alatt nem lesz életed pár évig, vagy utána 50 évig szívsz. Kinek melyik tetszik.

ps. Amúgy elég sok egyetemista ismerősöm van, akik közül sokan lányok éppenséggel, és se nem IT-sok, se nem túlzottan geek-ek, mégis mind elég komoly cégeknél gyakornokok. Ja mondjuk 2-3 nyelven beszélnek az igaz, de senkit nem akadályoznak abban, hogy nyelvet tanuljon középiskola vagy egyetem alatt.

[ Szerkesztve ]

(#3883) KergeK@csa válasza Dr. Akula (#3881) üzenetére


KergeK@csa
tag

Nem mindig tudok egyetérteni Flx-szel, de most igen.
Ti úgy látszik máshogy vagytok szokva, más környezetből jöttetek.

Nálunk teljesen normális, hogy már diplomára van az embernek 1-2 évnyi tapasztalata. Pláne ha az emberi nem fixen 3,5 év alatt csinálja meg a Bsc-t (az emberek nagy százaléka), akkor aztán simán befér mellé a munka.

Aztán persze előfordulhat, hogy az ilyen emberért már diploma nélkül kapkodnak a cégek. :) Ilyenkor előfordul, hogy nem is folytatja egyáltalán, vagy hogy továbbra is párhuzamosan csinálja a kettőt. A legtöbbször már csak család kedvéért, meg hogy elmondhassa, hogy megvan, mert már semmi pluszt nem nyújt munkahely-kereséskor. :)

És nem is csoda, hogy azokért kapkodnak, akik nem csak a diploma által megkívánt minimum-szinten képezték magukat, hanem ténylegesen foglalkoztak is a szakmával, fontos az elhivatottság. :)

(#3884) Dr. Akula válasza KergeK@csa (#3883) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"Pláne ha az emberi nem fixen 3,5 év alatt csinálja meg a Bsc-t (az emberek nagy százaléka), akkor aztán simán befér mellé a munka."
És az miben különbözik attól hogy megcsinálod időben a sulit, aztán dolgozol? Ezt hívják pályakezdő diplomásnak, aki nem kap melót.

"És nem is csoda, hogy azokért kapkodnak, akik nem csak a diploma által megkívánt minimum-szinten képezték magukat, hanem ténylegesen foglalkoztak is a szakmával"
És legalább 2x annyi gyakorlatuk van mint ahány évesek. Meg 5 diploma, 8 nyelvvizsga. És persze akinek ez a bravúr sikerülne, az t akár közmunkásbérért is tudnák foglalkoztatni, túlóraelszámolás nélkül.

"fontos az elhivatottság"
Csak amennyire a munkáltató is elhivatott a munkavállaló iránt. Szavakban persze lelkesen bólogatni kell az állásinterjún hogy csakis a cégért vagyunk itt, akár ingyen is jönnénk, de aki ezt elhiszi, azt is kirúgnám ha én lennék a főnöke.

(#3885) KergeK@csa válasza Dr. Akula (#3884) üzenetére


KergeK@csa
tag

"És az miben különbözik attól hogy megcsinálod időben a sulit, aztán dolgozol?"
Abban, hogy annak ugyanahhoz több év kell. Vagy adottság, vagy akarat, vagy más okok miatt, de azonos eredményt több idő alatt ér el.

"És nem is csoda, hogy azokért kapkodnak, akik nem csak a diploma által megkívánt minimum-szinten képezték magukat, hanem ténylegesen foglalkoztak is a szakmával"
"És legalább 2x annyi gyakorlatuk van mint ahány évesek. Meg 5 diploma, 8 nyelvvizsga. És persze akinek ez a bravúr sikerülne, az t akár közmunkásbérért is tudnák foglalkoztatni, túlóraelszámolás nélkül."

Elárulok valamit: A gyakorlat sokkal többet ér, mint a papír, legalábbis az IT-ban.

De máshol is, ha 3,5 fél alatt nem sikerült olyan fél év gyakorlatot sem összeszedni (ennyi a nyári szünetekben összejön), akkor szépen látszik, hogy ki hajtott csak a papírra, és ki a tudásra.
(Mindkettő létezik a másik nélkül.)

0 befejezetlen diplomával, 15 év gyakorlattal, egy darab angol nyelvvizsgával (nem csak papír, tudás is), cirka heti 4-5 fejvadász keres meg, úgy hogy én nem küldök egyetlen CV-t sem ki.
És aztán rám sosem mondták, hogy éltanuló lettem volna, sőt. )

"fontos az elhivatottság"
"Csak amennyire a munkáltató is elhivatott a munkavállaló iránt. Szavakban persze lelkesen bólogatni kell az állásinterjún hogy csakis a cégért vagyunk itt, akár ingyen is jönnénk, de aki ezt elhiszi, azt is kirúgnám ha én lennék a főnöke."

A munkád, a szakmád iránt legyél elhivatott. Soha nem tartottam azokat szakmai szempontból sokra, akik robotként, bármiféle érdeklődés nélkül végzik a munkájukat. Egy gyártósoron megértem, de azért értelmiségként...

(#3886) Dr. Akula válasza KergeK@csa (#3885) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"Elárulok valamit: A gyakorlat sokkal többet ér, mint a papír, legalábbis az IT-ban."
Elárulok valamit: nem. Papír nélkül meg se kérdezik van-e gyakorlatod.

"ha 3,5 fél alatt nem sikerült olyan fél év gyakorlatot sem összeszedni (ennyi a nyári szünetekben összejön), akkor szépen látszik, hogy ki hajtott csak a papírra, és ki a tudásra."
Ja. Aki melózott, annak nem volt ideje tanulni. Aztán lehet magyarázkodni hogy miért 6 év kellett elvégezni egy fősulit. Túl van misztifikálva ez a gyakornokság. Ez a dolog leginkább csak Bill Clintonnak jött be, érthető okokból. :) A suliban tanulni kell, a munkahelyen meg dolgozni, nem kapkodni egyikből a másikba, aztán 2 szék közül a pad alá.

(#3887) inferno88 válasza Dr. Akula (#3886) üzenetére


inferno88
őstag

Ahogy olvastam a bejegyzéseket, azon gondolkoztam, hogy vagy nem az IT szakmában mozogsz vagy unatkozol és szándékosan trollkodsz. :C

Személy szerint 5 év alatt végeztem el a BME Mérnökinfo BSc-t, a diploma átvételekor már 1 éve dolgoztam gyakornokként. A munkahelyen(250+ fős KKV) nagyon sokat tanultam a kollégáktól(végig úgy éreztem, hogy egységnyi idő alatt többet fejlődtem, mint a suliban), amit az egyetem hátralévő részében is tudtam kamatoztatni. A cégnél maradtam teljes állásban. Az egyetem - munka szerintem kiválóan kiegészítik egymást.

Elárulok valamit: nem. Papír nélkül meg se kérdezik van-e gyakorlatod.
De. Egy srácot most vettek fel hozzánk a csoportba(Szoftverfejlesztés). Nincs szakirányú felsőfokú végzettsége, de rendelkezik tapasztalattal, referenciával és egyértelműen átjön az elhivatottsága. Teljesen jó agya van, egyszerűen a családi körülmények gátolták abban, hogy megszerezze a papírt(aminek pótlására most vág neki meló mellett a felsőoktatásnak).
Az persze elképzelhető, hogy egy multinál tényleg kiesett volna a rostán, de az már az ő baromságuk, főleg az IT piac ismeretében.

Aztán lehet magyarázkodni hogy miért 6 év kellett elvégezni egy fősulit.
Ha a 6 év fősuli alatt gyakorlatot is szereztél, akkor miért kéne magyarázkodni?

Annak van lehetősége gyakornoki programra, aki fluent English nyelvtudással rendelkezik, és van energiája az ötszáz előadás, gyakorlat, meg tanulás mellett 20-30 órákat hetente ledolgozni, plusz nincs élete...
Így van. A nolife geekeken kívül nem jellemző.

Az ismeretségi körömben azok, akik dolgoztak suli mellett(beleértve magam is), nem a "nolife geekek"-ek körébe tartoznak, ez butaság.

[ Szerkesztve ]

Semper fi!

(#3888) sutszi válasza Dr. Akula (#3886) üzenetére


sutszi
veterán

Nem igazán értem a heves megnyilvánulásod okát... Tűzzel-vassal állítod, hogy csak azok tudnak egyetem mellett dolgozni akik 'absolutely no life' pistékék t-rex pozícióba nyomorodba a gépeléstől?! Ugyan már...

Én anno heti 8 órában csináltam üzemeltetést egy kkv-nak. Később heti 15-20 órában fejlesztést. Az már egy másik lépcső volt. Egyetemistaként nem volt rossz pénz.

Van egy padavanom aki diákmunkán keresztül van nálunk. Neki heti 20 óra a minimum amit teljesíteni kell. Nem halt még bele...és ahogy hallom tőle van élete...

Szóval nem értem miért gondolod, hogy ez annyira lehetetlen. Normálisan tanulni is lehet mellette. Továbbra is az a kulcs, hogy csúsztatni kell egy félévet vagy kettőt...De amikor vége van, akkor legalább nem áll ott a frissen végzett ember letolt gatyával...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#3889) KergeK@csa válasza Dr. Akula (#3886) üzenetére


KergeK@csa
tag

"Elárulok valamit: nem. Papír nélkül meg se kérdezik van-e gyakorlatod."

Te ugye nem az IT-ról beszélsz? Egészen biztosan nem. :)

Magyarország (egyik) legnagyobb online portáljánál dolgozom, a cirka 20 fős 24-40 év közötti IT-csapatból van két diploma egyik sem informatikai), folyamatban lévőből meg van vagy 6-8. :)
Ha a nem szigorúan szerkesztőségi, hanem a cégen belüli nem-szerkesztőségi oldalakat is belevesszük, akkor Mo. legnagyobbja vagyunk, és a +15 IT-fejlesztővel jön még 3 diploma, ekkor is éppenhogy elérjük azt, hogy minden hetedik emberre jut diploma.
(Az embereknél csak fejlesztő-designer-menedzsert számoltam, rendszergazdák és általános support nincs ebben benne.)

Az elmúlt cirka egy évben az multiktól kezdve (legyen az EPAM, Siemens), közepes és nagy magyar cégekig senkit nem érdekelt a papírom, pedig (csoport)vezetői szint alá nem adom. Külföldre nem tervezek menni, de az ilyen megkeresésekkor már megtanultam, hogy ezt hiába hozom fel kifogásként. :)
(A fenti listához hozzácsaphatod a Ustream-et és a Gawkert is.)

A tudás mindent visz, és 5-10 (többünknél 15+) év gyakorlat után senkit nem érdekel, hogy befejezted-e, mert az egyetemen nem tud (és nem kell neki) ilyen komplexitású fejlődést biztosítani, mert rámenne az összes óraszám nem egy féléven át. :)

Szóval ha valaki az IT-ban úgy érzi, hogy a diploma hiánya miatt nem veszik fel, akkor szomorú hírem van számára:
Nem, nem amiatt. :(

(#3890) Dr. Akula válasza inferno88 (#3887) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"Ha a 6 év fősuli alatt gyakorlatot is szereztél, akkor miért kéne magyarázkodni?"
Pl. hogy miért nem végezted el normál idő alatt, és a másik 3 évben diákmunka helyett rendeset is csinálhattál volna. Meg a "dolgozni akartam" úgyis olyan izzadtságszagú magyarázkodásnak tűnik arra az esetre hogy nem voltál képes időben elvégezni.

Több ismerősöm a diploma hiánya miatt keres nálam kevesebbet, pedig több a gyakorlatuk.

"Az ismeretségi körömben azok, akik dolgoztak suli mellett(beleértve magam is), nem a "nolife geekek"-ek körébe tartoznak, ez butaság."
És mikor dolgoznak, tanulás vagy alvás helyett? Nálunk minden (hétköz)nap tele volt órákkal, ami után tanulni is kellett, nem volt idő sztahanovistáskodni. Rendszerint az dolgozott, aki félévet ismételt, és volt egy szabad féléve.

(#3891) azbest válasza Dr. Akula (#3890) üzenetére


azbest
félisten

Találkoztam már többféle emberrel.

Volt aki az egyetemen is jól teljesített, mellette harmadik félév környékén elment gyakornoknak is, barátnője is van és a kollégiumban is vállalt feladatot. A sorrend egyben a prioritás is volt. Az biztos, hogy a kollégiumi csak alibi volt, mert arra már tényleg nem jutott ideje. A barátnőjével minimálisan tudott foglalkozni, de mivel mindketten törekvő jellemek, így átvészelték. Ahhoz hogy ez az egész működjön az kellett, hogy autista mintára percre pontos napi beosztás szerint éljen évekig.

Más a záróvizsga előtt kezdett dolgozni, de előtte azért már vállalt feladatot máshol is. Neki nem volt lényegi ütközés a munka és az iskola közt.

Aztán olyan is akad, akinél az egyetem és a munka eldöcög egymás mellett, egyik sem kiemelkedően, de eltelik valahogy.

Van akit nem köt le az egyetemi oktatás és közben elkezdett dolgozni, a suli pedig háttérbe szorult a szakmai aktivitás mellett. Talán egyszer hobbiból befejezi, de nem biztos.

Szóval sokféle ember van és nem érdemes általánosítani, mert mindenkinek megvan a maga története. Nem árt némi önismeret és időben belátni, hogy kinek milyen módon érdemes továbblépni.

[ Szerkesztve ]

(#3892) D@ve89 válasza Dr. Akula (#3890) üzenetére


D@ve89
tag

Ám legyen. Végezze el az illető az egyetemet úgy, hogy nem dolgozik mellette. Akár csússzon is egy évet. Még ebben az esetben sem reménytelen helyzetből indul, kivéve, ha teljesen hülye, de akkor meg nem szerzi meg a diplomát. Több ismerősöm is diploma megszerzése után keresett munkát, és mégis találtak és felvették őket. Nem kell egyik oldalról sem túlmisztifikálni szerintem ezt az "egyetem vagy inkább tapasztalat" témakört.

[ Szerkesztve ]

(#3893) inferno88 válasza Dr. Akula (#3890) üzenetére


inferno88
őstag

Valószínűleg 20+ évesen már sokan szeretnének nem csak tanulni, hanem dolgozni is azért, mert anyagilag szükségessé válik, jobban szeretnének élni és/vagy azért, mert hajtja őket a vágy a szakmában való éles tevékenykedés felé.
Ne felejtsd, hogy nem anyuci 10 éves gyermekeiről beszélünk már ezen a szinten! Felnőtt nők és férfiak szerepelnek a képletben, jó esetben határozott elképzelésekkel, de minimum megváltozott életkörülményekkel és megnövekedett, saját magukért vállalandó felelősséggel.

Az, hogy ki hogyan áll hozzá suli/munka kérdéshez, teljesen egyéni. 16 éves koromban kezdtem el dolgozni középiskola mellett(nem csak nyáron, hanem évközben hétvégén), hogy ezzel is segítsem a családom és jómagam. Megvettem a tankönyveket, ruhát, finanszíroztam a sportot, Érettségi után elvégeztem egy rendszerinfo-s OKJ-t. A 2 év alatt, havonta a négy hétvégéből kettőn tuti dolgoztam, de sokszor hétköznap is bevállaltam az éjszakázást. Az egyetemen hamar leesett, hogy az elején nem fér bele a munka, ezért csak a suli/barátnő páros maradt. Mint látod, esetemben egyértelmű, hogy szerettem volna minél hamarabb ismét dolgozni is (a hőnszeretett szakmában). A lényeg, hogy mindenkinek máshogy hozza az élet.

"Ha a 6 év fősuli alatt gyakorlatot is szereztél, akkor miért kéne magyarázkodni?"
Képzettség megvan? Igen
Szakmai tapasztalat(mondjuk 6 év alatt legyen 2 év)? Igen
...
Mikor tudsz kezdeni?
(Ha egy HR-es ezen fennakad és ilyen badarsággal akasztja meg a munkaerőfelvételt, akkor szerintem az hosszútávon lapátra kerülhet)

"Meg a "dolgozni akartam" úgyis olyan izzadtságszagú magyarázkodásnak tűnik arra az esetre hogy nem voltál képes időben elvégezni."

Facepalm.

Több ismerősöm a diploma hiánya miatt keres nálam kevesebbet, pedig több a gyakorlatuk.
Hacsak nem közalkalmazottak, akkor a papírnak semmi köze hozzá. Vagy a cégük nem fizet versenyképesen és/vagy jobb vagy náluk.

És mikor dolgoznak, tanulás vagy alvás helyett? Nálunk minden (hétköz)nap tele volt órákkal, ami után tanulni is kellett, nem volt idő sztahanovistáskodni. Rendszerint az dolgozott, aki félévet ismételt, és volt egy szabad féléve.
Már nincs félév ismétlés, ahogy régen volt egy tárgy bukása után. Vannak olyan napok, amikor csak előadások vannak, melyek egy része nettó semmit nem ér vagy kiadott jegyzetből pótolhatóak. Manapság elég jól összeegyeztethető a tanulás a munkával.

[ Szerkesztve ]

Semper fi!

(#3894) Dr. Akula válasza azbest (#3891) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

A probléma ott kezdődik amikor bejön valaki és "ha nekem sikerült, akkor másnak is alap" mentalitással elkezdi osztani az észt. Persze, Einsteinnek is sikerült 26 évesen kidolgozni egy relativitás elméletet, akkor nyilván ilyet is tud mindenki...

(#3895) kovsol válasza D@ve89 (#3892) üzenetére


kovsol
titán

Szerintem is túl van itt ez a téma pörögve. Én a családi vállalkozásba segítettem be, aminek semmi köze nem volt igazából az IT-hoz. Azért mégis lett rendes munkám, és nem a gyárban kell melóznom. :D

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#3896) KergeK@csa válasza Dr. Akula (#3894) üzenetére


KergeK@csa
tag

A példád ott sántít, hogyha az emberek mondjuk harmada-fele képes dolgozni már valamennyit dolgozni egyetem alatt, akkor az talán mégsem mérhető a Nobel-díjhoz.

(Bár lehet, hogy az utóbbi időben ennyire alább adták. :))

(#3897) Dr. Akula válasza KergeK@csa (#3896) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Nem sántít, mert ez is csak egy extra, nem elvárható alapkövetelmény. Mindenki tud olyat mondani ami neki megy, másnak meg nem, és akkor az legyen elvárható mindenkitől. Van aki milliárdokat örököl, akkor az is legyen alap, nem?

[ Szerkesztve ]

(#3898) vzozo válasza Dr. Akula (#3858) üzenetére


vzozo
senior tag

Mint pl. az ápolónők vagy a tűzoltók? Te miért nem annak mentél, ha abban vagy a nagy zsozsó?

Ne haragudj, de te értelmezni is tudtad, amire reagáltál, vagy csak íráskényszered volt?

Ez egy IT jövedelmek topik, ápolónőkről és tűzoltókról rajtad kívül senki sem beszélt. Azt sem tudom, hogy miért kellenének kapcsolatok, meg "csókos" pozik az említett helyeken. Mint ahogy a fizetések felfelé történő eltérítése sem ott, hanem a minisztériumi és egyéb mutyi kifizetőhelyeken szokásos.

Mindenesetre grat az itteni trollkodáshoz azok után, hogy az IT munkaerőhiány topikban pár napja ezt már kifejtetted, és ott is kaptál néhány ellenvéleményt. Hát ahogy látom itt még többet. Tudod, vannak ezek a szembe az autópályán meg fordítva a lovon ülős hasonlatok... Szerintem inkább ülnek, mint a te einsteines, nobeles meg milliárdokat öröklős példáid.

Végül is csak a "nolife geek" pontodra reagálnék még. Soha nem buliztam annyit, mint az egyetemi éveim alatt. Miközben volt mellette munkahely(ek), barátnő(k), szakkollégiumi szerepvállalás, kirándulások, utazások Európában, és egy 3. nyelvet is elkezdtem tanulni. Mondjuk úgy, hogy habár a "work hard, party hard(er)" filozófiát követem, mire kikerültem a "valós" életbe, egyszerűen telítődtem, és nem is vágyok már napi-heti szintű szétcsúszós éjszakákra, bőven elég, amit a saját családommal és a barátaimmal szórakozásra fordítunk.

Oké, figyi. Neked nem jött be. Te nem láttál ilyet. Nincs ezzel semmi gond. Biztos vagyok benne, hogy van valami más, amiben sokkal jobb vagy. Csak fogadd el, hogy egyeseknek sikerült az, amire te csak kifogásokat kerestél/keresel. Mi, ezek az egyesek azt kerestük, hogyan lehet megoldani az előttünk tornyosuló problémákat.

(#3899) Jhonny06 válasza vzozo (#3898) üzenetére


Jhonny06
veterán

"Ez egy IT jövedelmek topik"

Nem, ez A JÖVEDELMEK topic általánosan, lásd: cím, amikor rákattintottál és hozzászólást írtál. :) Azért vicces, hogy egyesek azt se tudják, hogy mihez szólnak hozzá..

(#3900) stoilt válasza Jhonny06 (#3899) üzenetére


stoilt
újonc

A téma címe "Jövedelem" nem pedig "Jövedelmek", ha már a kötekedésnél tartunk. De azt azért csak látja mindenki, hogy alapvetően IT jellegű a fórum, ha valaki egyéb témában írt ide, mindig leszögezte az elején. Abban meg csak egyetértesz, hogy vámpír barátunk kirohanásai már inkább trollkodásnak, mint építő hozzászólásnak tekinthetőek. De persze inkább ne szólj a témához, csak köss bele apróságokba, mint ő.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.