Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#35001) Reggie0 válasza Citroware (#35000) üzenetére


Reggie0
félisten

Nem szeretek ilyennel dicsekedni forumokon.

Amugy van ra lehetoseg, de mindenkit lebeszelnek rola. Max kulfoldon. De az itthoni piacon nem eri meg barmit is csinalni. Ha nagyon nagy az inger, akkor is max szoftvert vagy szellemi termeket, mert amugy egy lehuzos adminisztracios remalom ez az orszag.

[ Szerkesztve ]

(#35002) Qtya123


Qtya123
őstag

Köszi a válaszokat. Akkor nem példa nélküli a dolog, hanem azért elő-elő fordul.

Egyébként olyan cégről van szó, amelyhez hasonlónál én vagyok. Minden ilyenre az amcsi anyacégből mondják rá az áment, a bérekre is. Szóval sok esetben erősen kötött a kéz, de ez akkor is trógerség, hogy tudják jól az elején, de a végén mondják meg.

Amúgy én ezt az amcsi mondja rá az áment dolgot azért tartom hülyeségnek, mert a helyi vezetők látják jobban, hogy mi a helyzet. Többezer km-re a makinak semmi kapcsolódási pontja nincs, csak az excel táblák, meg a költségek.

Ezért volt az is, hogy mikor -3 fő ember lett a csoportban, az emberek alig győzték a kiesett emberek helyett is a munkát, usának meg könyörögni kellett, hogy bakker, ne az excelt meg a béreket matekozzad, hanem rohadtul azonnal most kell az ember, mert összeomlik minden, ha besokall a megmaradt 4 munkavállaló és lelépnek azok is. Úgy kellett kiimádkozni belőlük. Pedig ott nem is létszámnövelés, hanem pótlás volt. Az ilyen nyugodtan tölthetne 1 napot ott az irodában, hogy lássa, mi a helyzet -3 emberrel, egyből megértené. De így csak emaileket, meg számokat lát.

(#35003) Reggie0 válasza Qtya123 (#35002) üzenetére


Reggie0
félisten

Igazabol a harmadik interjunal mar batran megkovetelheted a valaszt a berre. Neked is jobb, mert hamarabb kibukik ha nem egyeznek az igenyek, valamint azt is latjak, hogy nem lehet a vegtelensegig hulyiteni. Azzal, hogy nem erolteted megerosited a ceget abban, hogy messzebbre mehetnek, mert valoszinuleg jobban kell neked a melo.

(#35004) dellfanboy válasza Qtya123 (#35002) üzenetére


dellfanboy
senior tag

azert ha egy 7fos csapatnak majdnem elmegy/lelep a fele es a local mgm nem tudja megoldani a potlast, elobb irnam az o hibajukhoz, mint hogy a hq-t okoljam mert nem emelnek bert. de persze konnyeb azt mondani, hogy a gonosz foni a vilag tulso felen nem ad tobb fizut. ha talalsz embert is hogy tanitod be ha mar most is 8+ orat melozol?

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#35005) Kobe válasza Qtya123 (#35002) üzenetére


Kobe
veterán

En jartam ugy par eve meg covid elott hogy vegigtoltam minden interjut (bar a vegere a faxom kivolt vele, a legtobbje a szokasos HRes adminisztrativ hozzanemerto bullshit korok voltak, de vegigszenvedtem mert erdekelt maga a pozi es a szakmai resze), aztan a negyedik otodik kor utan jott is irasos offer.
40% al alacsonyabb osszegrol, mint amit _minden_ interjun kozoltem es tisztaztunk, es mindegyiken bologattak ra.
Na ekkor irtam egy polkorrekt elmentek am a ‘csaba levelet a HResnek is meg a fejvadasznak is, es megkertem oket felejtsek el a szamom, ilyen idopazarlasra nincs felesleges idom

(#35006) Qtya123 válasza dellfanboy (#35004) üzenetére


Qtya123
őstag

Nem tudom, a részleteket nem ismerem, hogy miért mentek el és mit próbáltak a helyiek intézni, de valószínűleg van abban valami, amit mondasz.
A betanítással fején találtad a szöget. Teljesen tanácstalanok, hogy a tapasztaltak hogyan tanítsanak be ennyi embert a napi munka mellett. Valószínűleg nagyon lassan.

Kobe: Az azért kemény. És gondolom, miután kifejtetted, hogy mennyire nem voltak korrektek, annyit nem mondtak, hogy bocsi.

[ Szerkesztve ]

(#35007) Kobe válasza Qtya123 (#35006) üzenetére


Kobe
veterán

Miután megírtam nekik hogy az offerjük nem hogy 1 fttal sem pluszos, de sokkal rosszabb mint az akkori csomagom, a HR-es annyit írt vissza hogy sorry de nem tudnak ellenoffert adni (direkt ráraktam CC_ben a szakmai managert is, hogy lássa mit kavar a saját kollégája, ő egyébként szemrebbenés nélkül vette volna a bérigényt).

Mondjuk utólag nem is érvágás, olyan helyen ahol az egységsugarú HR-es simán átnyúl a szakmai manager felett, nem biztos hogy hüdejó melózni

(#35008) modflow


modflow
veterán

Helló!

A táppénzt hogyan számolják?
Szerencsére nem szoktam beteg lenni, de most bekaptam valamit.
November van, ami 30 napos.
Hogy számoljuk ki, mennyi jut egy napra a nettóból? A havi nettót 30-al, mint naptári nappal, vagy 21-el, mint munkanappal osztjuk?
Nagyon nem mindegy. :(

A sima TP gondolom a bruttó bér 60%-a.

(#35009) axioma válasza modflow (#35008) üzenetére


axioma
veterán

Betegszabi vagy tappenz? Felteszem betegszabi, ha nem voltal me'g iden keresokeptelen. A ceg fizeti, minimum 70% berrel, es munkanap alapon megy. Tehat 21-gyel osztod, es ennek 30%-at [ha nincs mas a szerzodesben] bukod naponta [70%-ot kapsz a teljes ber helyett]. Ertelemszeruen csak a munkanapokkal kell a betegsegbol is szamolni.
Az evi 15 munkanapon tul jon a szivas... az a tappenz, naptari nap alapon, elozo ev atlag napi [365-re] ber 60%-a, de valami napi tizenezerrel limitalt, es a tb fizeti [meg a munkahely a tb-nek az 1/3-ot].

[ Szerkesztve ]

(#35010) Jorus válasza modflow (#35008) üzenetére


Jorus
nagyúr

Táppénz kalkulátor 2023

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#35011) modflow válasza axioma (#35009) üzenetére


modflow
veterán

Igen, betegszabi. Szerintem 2,5 éve nem voltam szerencsére beteg.
70%-át kapom? Az jó, nekem 60 derengett.
Köszi!

(#35012) Tapsi válasza bandus (#34993) üzenetére


Tapsi
addikt

Sajnos ez nem ennyire egyszerű. 2 éve interjúztam egy helyre. Menedzserrel (külföldi, németben lakik) 100% match, de nem tudtak engedni abból a magyar site-on, hogy contractorokkal nem szerződnek, belsősként meg nem tudták megadni a passzoló fizut. A fickó küzdött a dologért, többször fel is hívott, hr-es is, de a céges bürokráciát nem tudta legyőzni. És mondom, 100% match, első pillanattól kezdve mondtam én is, hogy ezzel a fickóval akarok dolgozni. Azt elhiszem, hogy vannak olyan emberek, akiknél minden előírást ki lehet offolni, mittomén, senior cobol dev valami legacy rendszerre, de általában nem ilyen a helyzet.

Most meséltek egy sztorit az új kollégák. Volt valami senior fejlesztő, vagy paraméterező a banki számlavezető rendszernél. Kapott egy új főnököt, aki nekiállt vele kekeckedni. Mondta neki, hogy figyelj, én itt voltam előtted is, itt vagyok most is, és akkor is itt leszek, amikor te már nem. :D Poén lehet ilyen helyzetben lenni.

[ Szerkesztve ]

(#35013) nyunyu válasza Tapsi (#35012) üzenetére


nyunyu
félisten

senior cobol dev

Bankban éppen eleget szívunk ezzel, hogy a külföldi SSC, ami a jelenlegi anyacégünk számlavezető rettenetét fejleszti, Cobol hiánnyal küzd.
Kb. 2 év, mire egy új fejlesztőjük átlátja a nyelvet, meg a rendszert amit fejlesztenie kéne, aztán egyből lelép máshova 2x annyi fizuért, aztán megint küzködhetünk egy újonccal, aki fél évig azt se érti, mit kérnénk tőle.

Pláne, hogy kitalálták, hogy az eddigi fájlcsere megoldás a mi oldalunk meg a nagyvas között nem elég biztonságos, úgyhogy most nekünk kell megoldani, hogy az eddigi, ember által is olvasható Win1250 kódolású CSVket IBM DB2 által feldolgozható formátumra konvertáljuk. (EBCDIC, packed decimal, változó sorhossz...)
Másnap meg vissza.

(Szerencsére az egyik BA-nk már vagy 5 éve elfelejtett nyugdíjba menni, és még dolgozott lyukkártyákkal, úgyhogy megnyerte ezt a projektet...)

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#35014) Egon válasza Tapsi (#35012) üzenetére


Egon
nagyúr

Most meséltek egy sztorit az új kollégák. Volt valami senior fejlesztő, vagy paraméterező a banki számlavezető rendszernél. Kapott egy új főnököt, aki nekiállt vele kekeckedni. Mondta neki, hogy figyelj, én itt voltam előtted is, itt vagyok most is, és akkor is itt leszek, amikor te már nem. :D Poén lehet ilyen helyzetben lenni.

Van ilyen, de szvsz gyakoribb amikor az adott kolléga csak beképzeli, hogy ő nélkülönözhetetlen. Nálunk pl. először akkor kezdték el kongatni páran a vészharangot, amikor a műszaki igazgató kilépett (több mint 10 évig vitte a core fejlesztést). Utána, amikor az architekt is elment, majd amikor az egyik senior dev is lépett. Érdekes módon nemhogy nem omlott össze minden is, hanem azóta mintha jobban mennének a dolgok (az igazgatón kívül mindegyik elég toxikus alkat volt).

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#35015) Xero válasza Tapsi (#35012) üzenetére


Xero
nagyúr

En olyat tudok az egyik ilyen szamlavezetonel, ahol a fejleszto anno bevezeteskor egyutt koltozott ide a rendszerrel. Szoval nem ebben az evezredben. Anno par ev utan kirugtak mondvan helyettesitheto. Par hettel kesobb sirva hivtak vissza. Jott is, de dupla penzert mar contractorkent. Azota is csinalja, nem keves penzert. ;]

(#35016) tototos válasza Xero (#35015) üzenetére


tototos
őstag

Nekem szerencsém látni egy nagy autóipari multi által megvásárolt kisebb cég beintegrálását a nagy multi környezetben.
A kis cégnél rengeteg contactor dolgozott nagyon szép fizetésért, a multinál meg ez szinte tiltva volt így mindenkit át kellett venni alkalmazottba. Volt egy senior fejlesztő aki szinte az egész rendszert összerakta és ő is tudta, hogy nélküle elég nagy gondok lennének így azt gondolta bármit megtehet. A multi felső vezetése nem így gondolta, hanem elküldték. Ezután jött pár év nehezebb időszak az adott üzletágban

(#35017) gyépés válasza Tapsi (#35012) üzenetére


gyépés
aktív tag

Ilyen nekem is volt, nagy nemzetközi befektetési cég magyar sitejára keresett fejlesztőt. Kontraktorként jelentkeztem, minden szuper volt, minden körön átmentem, mondták másnap küldik a szerződéstervezetet. Vártam 3 napot, semmi. Felhívtam őket. Mondták, hogy sajnos ennyit mégsem adhatnak, mert a site fölötti valami megamanager megvétózta, hogy ebben a régióban ennyiért nem vehetnek fel embert. Normális volt a contactom, ő el is mondta, hogy ha finn lennék mondjuk és ugyanúgy remote-ban ide dolgoznék, az mehet, és ő is értelmetlennek találja ezt és sajnálja, de ez van. Hát, köszi, mondom, elköltözni nem fogok a finnekhez, hogy onnan dolgozzak ide. :)

"Ha kell, ha nem, ha muszáj... Hívjatok úgy: SZOMORÚ SZAMURÁJ!" by Kocsor Zsolt

(#35018) carapace válasza gyépés (#35017) üzenetére


carapace
csendes tag

Ilyen nekem is volt, svajci szoftverceg keresett remote po-t, beirtak az indeedes hirdetesbe, hogy evi 100k eur. Jelentkeztem, fel is vettek volna, megbeszeltunk mindent. A vegen a nagyfonok megvetozta hogy kelet europainak max 80kt fizethetnek. Otthagytam a rasszista bunkokat a fenebe. Mondjuk nem tudom hogy akkor a 100kt minek irtak be, nyugati kollega ennyi penzert nem fog elmenni szerintem, de hat ok tudjak.

(#35019) tototos válasza carapace (#35018) üzenetére


tototos
őstag

Durva, hogy ennyire megkülönböztetik remote esetén a fizetéseket. Mert az okés, hogy a német telephelyen többet fizetnek mint a magyaron, hiszen low cost location-nek számítunk.
Mondjuk ha belegondolok, a régi cégemnél nálunk is elkezdték a HO megjelenésével, hogy interjún bedobták a full HO lehetőségét(igaz azóta jött ukáz hogy ilyet nem annyira kellene és az irodába meg kell jelenni kéthetente) és ilyen esetben kicsit alacsonyabb bért akartak adni.

(#35020) Qtya123 válasza tototos (#35019) üzenetére


Qtya123
őstag

Megy mindenben a fogadjunk el mindent is mantra, aztán a munkában meg nem elsősorban azt nézik, hogy milyen a tudásod és azzal hogy jár a cég, hanem fizuban azért kínálnak kevesebbet, mert nem FI, DE, CH, NL, stb... az ország, ahol ülsz otthon a géped előtt, hanem egy másik. Rendkívül logikus...

Amúgy én még a multis világban való munkavégzés előtt azt hittem, hogy a multik nagy része olyan, hogy patikamérlegen nézi az ár/értéket, nyereséget, kiadást és hideg logikával mindig ezek alapján dönt. De azt kell látnom, hogy egyáltalán nem így van.

(#35021) 426os válasza tototos (#35019) üzenetére


426os
őstag

Ugyanennél a cégnél lévő volt főnököm sértődötten mesélte, hogy vannak jelöltek, akik interjúra nem akarnak bemenni személyesen és ez milyen dolog már. Így azért érthető, hogy nehezen találnak kompetens embereket, főleg, hogy emellé a fizu is olyan, amilyen.
Eléggé kifújt ez a full HO dolog, jelenlegi helyemen is próbálják visszaterelni az embereket az irodába, több-kevesebb sikerrel (sokan inkább váltanak más céghez, jellemzően a jobb szakemberek természetesen).

.

(#35022) tototos válasza Qtya123 (#35020) üzenetére


tototos
őstag

A multira inkább nagy tankerhajóként kell tekinteni. Ha elindul az egyik irányba nagyon sokára tud fordulni. Egyszer kiszámolták, hogy milyen jó lesz mondjuk indiába felvenni több ezer embert aztán ha rájönnek, hogy mégsem olyan jó már beletoltak nagypn sok pénzt az irodába stb akkor onnan nehezen jönnek el. Én ezt éreztem az előző cégemnél is, a németek néha csúnyán néztek, hogy náluk levették az óraszámot ezáltal a fizetést is, a magyaroknak meg át kell adni a projektet mert olcsóbban dolgoznak.

@426os: a HO nagyon érdekes téma, hogy melyik cég hogyan áll hozzá. Előző cégemnél covid előtt max 1 nap HO, covid alatt full HO(még ha be akartál akkor sem tudtál bemenni) aztán 2 év után megpróbálták visszaterelni az embereket, inkább kevesebb sikerrel.
A full HO alatt volt felmérés vezető és beosztott oldalról és az jött ki hogy nem csökkent a hatékonyság, tehát most nem igazán van jó indok arra miért is kellene visszamenni. Persze a csapategység csökken de ha profitorientáltan gondolkozunk akkor nem igazán meggyőző érv hogy bomlik a csapat.

[ Szerkesztve ]

(#35023) 426os válasza tototos (#35022) üzenetére


426os
őstag

Ismerem a sztorit, ugyanott dolgoztam, ahol te is. A nem felismert ellentmondásra próbáltam rámutatni.

.

(#35024) Reggie0 válasza tototos (#35019) üzenetére


Reggie0
félisten

Szertinem azert az mas sztori, hogy megajanljak a fizut, majd ezt visszavonjak a lokacio miatt. Ez marmar alapjogokat sert, hiszen a lakcimed alapjan diszkriminalnak.

(#35025) tototos válasza Reggie0 (#35024) üzenetére


tototos
őstag

Persze az más amikor már mondtak egyet aztán visszavonják. Nálunk úgy ment a megbeszélés hogy ha HO akkor ennyit tudunk adni.

(#35026) Reggie0 válasza tototos (#35025) üzenetére


Reggie0
félisten

Nem is a HO-ra gondolok, hanem a lakcim miatt.

[ Szerkesztve ]

(#35027) dellfanboy


dellfanboy
senior tag

gecc, ezek se sietnek, es volt pofaja emailt irni, hogy nem er el azon a teloszamon... ;]
(termeszetesen az a pozi mar betelt, van egy hasonlo masik cegnel, fele annyi fizuert.) anyad.

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

(#35028) Reggie0 válasza dellfanboy (#35027) üzenetére


Reggie0
félisten

Sok volt a jelentkezo, hat nem igaz, hogy nincs 4 eved :D

[ Szerkesztve ]

(#35029) sutszi válasza Citroware (#34984) üzenetére


sutszi
veterán

Az utóbbi néhány évben elég sokszor látom leírva, hogy valaki centire optimalizálja az idejét, önfejlesztés...meg hasonló indokokkal megtűzdelve... főleg, amikor takarítás, főzés meg hasonló teendők rovására kell érvelni... Amit én készséggel elfogadok, de van egy bullshit feelingem is. Egyrészt repetitív tevékenységek nagyon jól kikapcsolnak. Ez takarítás elég jól kizökkent... Heti szinten kb 30-40 perc porszívózás + felmosás... még meg is mozgat. És nem érzem azt, hogy ez állna az önfejlesztésem útjába.
A főzés meg ráadásul nálam kvázi kreatív kikapcsolódás szinten megy... igaz, nem ezen műlik a mindennapi étkezésünk.

Amúgy a szellőztetés elmulasztása valami tömegsport... úgy félnek az emberek a levőgőtől mint a tűztől... Bakker óránként engedek be kis levegőt, ebédkor hosszabban...

A páratartalom figyelés...meg egyéb paraméterek figyelése manapság az okos otthon megoldásokkal eléggé egyszerűvé vált.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#35030) Reggie0 válasza sutszi (#35029) üzenetére


Reggie0
félisten

Csak akkor kapcsol ki, ha kikapcsolodaskent eled meg. Ha teherkent, akkor nem es az onfejlesztesben csak gatlo tenyezokent fogod megelni. Masfelol a budget mindnekinek napi 24 ora, ezt kell szetosztani. Ha tele van a napod, akkor az lesz utban, amit legkevesbe szeretsz. :)

Szerintem az sokkal szomorubb, hogy az emberek nagyon nagy resze nem foglalkozik az onfejlesztessel.
Kollegaknal is volt mar, hogy beszeltunk valami mernoki dologrol, amire azt valaszolta, hogy nem tanitottak neki. En erre mondtam, hogy nekem sem, de tudod mit csinaltam? - Mit? - Megtanultam magamtol. Es ilyenkor jon a nezes boci szemekkel...
Regen meg ez ugy ahogy elment, de mamar minden ott van az interneten, csak ki kell keresni.

[ Szerkesztve ]

(#35031) sutszi válasza Reggie0 (#35030) üzenetére


sutszi
veterán

Nem szeretnék a ló egyik és másik oldala között ugrálni... Értem mire gondolsz. Ez a másik oldal... Az, hogy valaki 0! órát tölt hetente önfejlesztéssel... az olyan, amilyen. Ez egy dolog... Én azt mondom minden beleférhet, mindenki a maga prioritása szerint... De ne ideologizáljuk meg az igénytelenséget sem az önfejlesztés mentéségével. És csak azért ugrok a másik végletre, mert tudod mit látok?? Hogy az önfejlesztés többnyire csak szavakban realizálódik... A gyakorlatban YT, facebook, TV...nagy büdös semmi. Aztán erre jön az az szubjektív indoklás, hogy de hát van akinek ez a pihentető... és körbe értünk... De nekem nem fér bele az a kompromisszum, hogy retek van és nincs kaja... aztán majd rendelek valamit.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#35032) Qtya123 válasza sutszi (#35031) üzenetére


Qtya123
őstag

Ez nagyon emberfüggő. Engem pl a főzés semmilyen módon nem kapcsol ki. Tudok főzni, de rohadtul nem szeretek. Van aki pl fát hasogatni szeret. Én azt szeretem, ha egy gombot megnyomok és ott van a hőfok télen-nyáron, ahol én akarom.
Ellenben pl teljesen kikapcsol, ha lecserélem az autókon a kerekeket, vagy épp lemosom.

Ami az önfejlesztést illeti:
Félelmetesen sok embert ismerek, akinek abból áll az élete, hogy reggel 6 körül felkel, összerendezi a gyerekeket, elrohan munkába, este összerántja a családot, meg elrohan az egyéb teendőire, este 18 óra környékén, vagy utána hazaesik. Főzés, gyerek koordinálása, tököm tudja mi és zuhan be az ágyba hullaként. Na az ilyen élethelyzetekben biztosan kell nem kis önfegyelem és tudatosság, ha 21:00-21:30-22:00 felé van magadra fél másodperc énidő, akkor azt önfejlesztésre fordítsd.
Van 1-2 ilyen duracell nyuszi, aki ezt megugorja, de azért na.

[ Szerkesztve ]

(#35033) D1Rect válasza sutszi (#35029) üzenetére


D1Rect
félisten

Én reggel és este szoktam átszellőztetni a házat.
Az igazi egy komplett rendszer lenne, de már nagyon költözni kellett és nem fért bele még az is.
A 9 év múlva esedékes felújításban viszont számolok vele.

(#35034) Reggie0 válasza sutszi (#35031) üzenetére


Reggie0
félisten

Mondjuk a kaja az pont nem kene nekem. Asszonynak szoktam is viccesen mondani, hogy minek pazarlunk el egy szobat az evesre, amikor minden sarkon van egy etterem, ahonnan lehet rendelni :) Volt vagy 4 evem, amig hutom sem volt. De retek az nincs. IT-s fizut alapul veve nem is kifizetodo, hogy fozogessek magamnak, a raforditott ido erteket kiszamolom es minden rendeles olcsobb.

[ Szerkesztve ]

(#35035) JoinR válasza Reggie0 (#35034) üzenetére


JoinR
senior tag

Lehet, hogy olcsóbb rendelni, de sajnos a felhasznált élelmiszerek minősége hosszútávon visszaüthet...emiatt én is kénytelen vagyok itthon megcsinálni a kaját, pedig nem szeretek főzni.

(#35036) Qtya123 válasza JoinR (#35035) üzenetére


Qtya123
őstag

A főzés is attól függ, hogy mennyire mész utána a beszerzett alapanyagok minőségének.

Ha csak lekapod a boltban a hűtő polcáról a tálcás csirkemellet, az ugyanaz a nagyüzemi, antibiotikumos cucc lesz, mint ami a rendelős helyről származik. Max higiénia szempontjából leszel előrébb, mert otthon normális tisztaságú a konyhád a kifőzdében meg nem biztos.

Ha időt, pénzt és energiát szánsz rá, akkor lesznek jobb alapanyagok, de ha csak simán bevásárolsz egy random hiperben, akkor nem feltétlen.

[ Szerkesztve ]

(#35037) sutszi válasza Reggie0 (#35034) üzenetére


sutszi
veterán

IT-s fizut alapul veve nem is kifizetodo, hogy fozogessek magamnak, a raforditott ido erteket kiszamolom es minden rendeles olcsobb.

Én ezt nem nagyon szoktam érteni. Azt az időt próbálod értékben az óradíjadhoz viszonyítani, amit amúgy sem munkával töltenél... :DDD

De osztom JoinR véleményének első felét...

Qtya123: Népszerű vélekedés ez is... de mivel az utóbbi időben a gyerek miatt a bevásárlás struktúrája átalakult, ezért első kézből tudok ennek ellent mondani, hogy bármely áruház polcán találsz jó minőségű hús árút...és egyéb alapanyagokat.
( Az árazást most ne is nézzük, az külön szempont. Amúgy sem az ár volt challengelve, hanem az elérhetőség)
Sőt, a nagy bizalmat kapott kistermelők a piacon kevésbé megnyerőek számomra, mert simán rámondják mindenre, hogy vegyszermentes...bio...stb... Közben meg nincs senki aki ezt validálja.

Ennek a legvége az lehet, ha mindenféle tanúsítványt és szöveges állítást ami a csomagoláson szerepel, azt hazugságnak titulálunk... légyszi ne tegyük. Ennyi erővel semmi sem igaz, és minden is.

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#35038) nyunyu válasza Reggie0 (#35034) üzenetére


nyunyu
félisten

IT-s fizut alapul veve nem is kifizetodo, hogy fozogessek magamnak, a raforditott ido erteket kiszamolom es minden rendeles olcsobb.

25 éve lakom egy olyan lakásban, amit apámék eredetileg irodának szántak, így 5nm az egész konyha, ahova befér 1 hűtő, egy mikró, valami minimál mosogatópult (gép az nincs), meg 1 ember le tud(na) ülni a mini asztalhoz.

Úgyhogy sosem tanultam meg főzni, mosogatni meg különösen utálok.

Emiatt mindig valamelyik sarki kifőzdében ebédelek.

Mostani kedvenc kajáldámban sajnos 2.5 év alatt 1400-ról 2500-ra ment fel a leves+hús+köret ára, de ezzel még mindig sokkal jobbak árban is, meg minőségben is, mint a melóhelyem környéki, kevésbé finomat főző helyek.
Közben a fizumat csak 27%-kal indexálták :(

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#35039) Qtya123 válasza sutszi (#35037) üzenetére


Qtya123
őstag

"mindenféle tanúsítványt és szöveges állítást ami a csomagoláson szerepel, azt hazugságnak titulálunk... légyszi ne tegyük."

Sehol nem állítottam ilyet, ahogyan a kistermelőket sem istenitettem, szóba sem hoztam őket. Pusztán annyit mondtam, hogy oda kell figyelni, mert különben a minőségben nem feltétlen lesz különbség.

(#35040) VágniValó


VágniValó
addikt

"Volt vagy 4 evem, amig hutom sem volt."
Az igen kérem! :D
Nekem "csak"mikróm nincs, de okkal mert nem használnám.

A nem főzés nálam is az egyetlen felesleges kiadás, de ennyit megbocsátok magamnak, mert nem heti 2X kell 80 percet főzéssel tölteni, hogy a többi napon szószerint mindig ugyanazt a kaját egyem. Kifőzde mellett, amit nyunyu írt, én még néha a nagy SPAR-ban a sült pultot szoktam heti 1-2X meglátogatni, szignifikánsan olcsóbb, mint rendelni.

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#35041) Revolit válasza VágniValó (#35040) üzenetére


Revolit
senior tag

Miért nem használsz mikrót? Maradékot pl mindig odarakod serpenyőn/lábason megmelegíteni?
Meg azt oké, el tudom képzelni, hogy egy virslit vízben főzöl mindig, mert úgy kéne valóban, de mikróba bevágni elég kényelmes :B

Csak kíváncsiságból kérdezem, nem kötözködés.

(#35042) pető bá' válasza VágniValó (#35040) üzenetére


pető bá'
őstag

"...hogy a többi napon szószerint mindig ugyanazt a kaját egyem."

azért lássuk be, hogy ez határozottan kreativitás és tervezés kérdése: szinte azonos alapanyagokból lehet 2-3-4 féle ételt is összedobni a 80 perces időablakban. Értem ez alatt, hogy 2-3 fajta, 1-1 adag köret, ugyanaz a hús másképp ízesítve, mártással, valamilyen zöldséges raguként vagy csak sütve - máris változatos, és nem ugyanaz a mittudomén csirkemell 4 napig.

De egyébként megértem ha ez valakit nem köt le, nem kapcsol ki, nem szeret vele bíbelődni és megvannak az alternatívái.. nekem kifejezetten jól esik időnként foglalkozni vele.

"... and I hope you have a great day!"

(#35043) bandus válasza Revolit (#35041) üzenetére


bandus
veterán

pont így. nekünk sincs mikrónk :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#35044) nyunyu válasza VágniValó (#35040) üzenetére


nyunyu
félisten

Covid lockdown kezdetekor tönkrement a 20+ éves grillezős mikróm, így vettem helyette egy nagyobb, grillezős+légkeverős mikrót, aminek van vagy 70 funkciója.
3.5 év alatt eddig sikerült kaja, tea melegítésre, meg instant pizza sütésre használnom.
AI támogatott torta sütő funkcióit szerintem sosem fogom használni. :DDD

---

Sarkunkon régen volt egy CBA Grill, oda jártam bő 10 évig, de átépítették az épületet, aztán a helyén már Spar nyílt, aminek a grillpultja szerintem ehetetlen. :(

Nemfőzés nálam annyiban egyszerűsíti az életemet, hogy a sarki kajálda minden nap főz 3-4-5 félét, abból mindig találok valamit, amire rá tudok bökni, hogy azt kérem, aztán nem kell agyalnom azon, hogy mit is kéne bevásárolnom, vagy mi rohad rám a hűtőben.

Rendelni viszont sosem szoktam, szerintem egyszerűbb sétálni+sorba állni 10 percet, mint a kaja árára rádobni +1k-t, aztán random megjelenő futárra 1-2 órát várni.
Meg amúgy is szükségem van annyi sétára, hogy meló közben kiszellőztessem a fejemet.

Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

(#35045) VágniValó válasza Revolit (#35041) üzenetére


VágniValó
addikt

Nincs szükségem mikrora. Kávét csakis frissen iszom, teázni nem szoktam. Ha virsli, vagy debreceni akkor kizárólag főzve, Old school vagyok, ezeket főzés helyett csak mikrózva meg nem enném. Popcornt nagyon szeretem, két hetente legalább egyszer csinálok, de arra van gépem :B jó volt abból a mikrós is, szó se róla, de amit magadnak pattogtatsz..na az! :K

"Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

(#35046) n00n válasza Revolit (#35041) üzenetére


n00n
őstag

Én konkrétan 15 éve nem használok mikrot. Egyszerűen nincs rá szükségünk.

(#35047) Reggie0 válasza sutszi (#35037) üzenetére


Reggie0
félisten

De, munkaval toltom.

#35038nyunyu
#35044nyunyu
En a kedvenc giroszosomba a covid lockdown alatt is vegig mentem. Azota ugy megjegyeztek, hogy ha meglatnak kint a sorban allni, mar elore elkeszitik amit szoktam kerni es a kezembe nyomjak :) Viszont naluk is volt dragulas, majdnem a duplajara ment fel. De legalabb a minoseg helyreallt, az atmeneti arkilovos idoszakban a zoldsegek minosege elegge gyatra volt.

[ Szerkesztve ]

(#35048) Tapsi


Tapsi
addikt

Egyre több helyről hallom a HO szigorítását. Ti mit tapasztaltok?

Ismerőséknél eddig 2 nap iroda volt. 2024Q1-től 3 nap, Q2-től 4.

(#35049) OPiiPO válasza Tapsi (#35048) üzenetére


OPiiPO
addikt

Nem tapasztaltam ilyet, sőt az egyik nagyobb SSC IT részlegénél decemberre csak ügyeleti rendszerű jelenlétet várnak el heti 1 irodával, januártól visszaáll a heti 2 iroda.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#35050) tboy93 válasza Tapsi (#35048) üzenetére


tboy93
nagyúr

Nalunk (kkv) valtozatlan. HO mindenkinek egyeni elbiralasban. Van full remote es full onsite kollega is.

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.