Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#4001) KergeK@csa válasza syl5 (#4000) üzenetére


KergeK@csa
tag

Azért érdemes lenne leírnod, hogy milyen nyelvben fejlesztetek a haveroddal.

(#4002) PazsitZ válasza Dr. Akula (#3965) üzenetére


PazsitZ
addikt

Tényleg furcsállom, amit olvasok tőled.
Csak példaként, diploma nélkül, 2009ben, akkor kb. pont még ugynevezett válság is volt nulla tapasztalattal kezdtem PHP-s állásban 90ért.
(nyilván bizonyítani kellett és megdolgozni érte akkor és ott, de "ingyen semmit nem adnak")

Szóval őszintén, bántás nélkül, valahol valami komoly hiba lehet, ha te csak ilyen ajánlatokba botlasz.
Érdemes lenne ezt megvizsgálnod, megkérdezni ismerőst, fejvadászt, aki képben van és tud segíteni, hogy előre juss.

[ Szerkesztve ]

- http://pazsitz.hu -

(#4003) Jhonny06 válasza #35193216 (#3995) üzenetére


Jhonny06
veterán

Nem kell német, csak angolul tudj minimálisan kommunikálni, de az esetek 99%-ában csak magyar ügyféllel beszélsz.

(#4004) #35193216 válasza Jhonny06 (#4003) üzenetére


#35193216
törölt tag

Ezt honnan veszed? Az összes hirdetésüknél kiírják, hogy német nyelvtudás kell (fejlesztőinél is, saját oldalukon külön hirdetéseknél nem teszik ki, de pl. profession-ön igen), úgy 3 éve voltam ott állásinterjún (egy kicsit beszélek németül, nem elég jól egyébként), azt mondták, hogy náluk mindenkinek tudnia kell németül, sőt azt is mondták, hogy ha legalább a középfokú szint megvan, akkor elküldik német tanfolyamokra is a munkatársakat, hogy fejlesszék a nyelvtudásukat, valamint arról is beszéltek, hogy angolul nem feltétlenül kell fluentnek lenni, mert a céges kommunikáció németül folyik, szóval azt csak annyira kell, mint általában minden informatikusnak. Ezek szerint azóta ennyit változott náluk a policy?

(#4005) kovsol válasza #35193216 (#4004) üzenetére


kovsol
titán

t-systems vagy itsh? nem ugyan az egyébként.

May the Force be with you!

(#4006) #35193216 válasza Mercutio_ (#3997) üzenetére


#35193216
törölt tag

Olvastam Drakula kommentjeit, szerintem nem ezt mondta, hanem azt, hogy nem általános, amit írtatok( lásd pl. 500 ezer nettós senior, 250 nettós kezdő bér), és ezt még megfejelte szélsőséges példákkal a másik végletből.

"Senki nem mondta, hogy nincsenek alulfizetett állások, de nem kötelező ott dolgozni mert a munkaerőpiacon eladható tudásra van kereslet és a 90k nettó többszöröse a reális bér, persze adott esetben ezért mozdulni kell."

De amikkel itt dobálóztok, azok is messze vannak az átlagtól, csak másik irányban.

(#4007) #35193216 válasza kovsol (#4005) üzenetére


#35193216
törölt tag

Hú bakker, igazad van, nem szóltam, bocsánat, én eddig azt hittem, hogy a T-Systems egyetlen hazai leányvállalata az ITSH, de látom van olyan, hogy T-Systems Magyarország. Az ITSH-nál voltam anno állásinterjún, ott kell tudni mindenkinek németül. Egy ismerősöm dolgozott is ott, de ő egyébként sváb.

(#4008) kovsol válasza #35193216 (#4007) üzenetére


kovsol
titán

Én eddig egyszer beszéltem németül, akkor is a német SDM-eknek mondtam, hogy beszéljenek angolul. ;]

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#4009) Dr. Akula válasza Mercutio_ (#3990) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"Ha egy pályakezdőt egyetem alatt nem érdekli annyira a szakma, hogy a kötelezőn túl is szerezzen némi gyakorlatot"
Ugyanolyan normális dolog hogy IDŐBEN elvégzi az egyetemet, és UTÁNA dolgozik, minthogy halasztgat némi gyakornokoskodás miatt. A lediplomázott kezdőt is be lehet tanítani, nemcsak a diploma nélkülit. Legalábbis normális helyen. Ez nem az.

(#3993) ITmuki:
Van aki ennél zsírosabbat is kifog, de nem általános, nem elvárható. Ha valaki csókosként bekerül valahova, az se "normális", hanem egyéni szerencse.

(#3997) Mercutio_:
"Ha állami tulajdonú cégről van szó oda pedig csak csókosok juthatnak be."
Ezt pont nem én írtam, sőt...

[ Szerkesztve ]

(#4010) bandus válasza Dr. Akula (#4009) üzenetére


bandus
veterán

ahogy Mercutio is mondja, mindenki előtt megvan a választás lehetősége, hogy milyen irányba indul el. jelenleg úgy tűnik, hogy a munkaerőpiac előnyben részesíti azt, akinek iskola mellett már van gyakorlata. és persze, hogy a gyakorlat nélküli frissdiplomást is be lehet tanítani, de ha vannak olyanok akik ugyanolyan paraméterek mellett még rendelkeznek x szakmai tapasztalattal is, akkor inkább őket választják, ami valahol érthető is. de elárulom, hogy el lehet végezni az egyetemet úgy, hogy szakmai tapasztalatod is lesz és még csak nem is csúszol. nekem legalábbis sikerült, pedig nem én voltam a legélesebb kés a fiókban :)

#3997 Mercutio:
ezt tapasztalatból mondhatom, hogy nem így van :)

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4011) Dr. Akula válasza PazsitZ (#4002) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Én most nem botlok semmilyenekbe, mert van állásom. :) A 90k-s előtte volt, beintettem, találtam olyat ahol cigánykodás nélkül 100k nettóval vettek fel. Azóta ennek többszörösét keresem. De nem kezdőként, 0 tapasztalattal.

(#4012) Dr. Akula válasza bandus (#4010) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Lehet egyszerre 2 szakot is végezni, sőt olyan csodagyerekekről is hallott mindenki aki 18 évesen már túl volt a diplomán, de ebből ne induljunk ki, maradjunk a (magyar) valóságnál!

Ha akkora hiány van itt infósból mint állítják, akkor a csodagyerekeken kívül a normálisakra is szükség van. Állítólag.

[ Szerkesztve ]

(#4013) Mercutio_ válasza Dr. Akula (#4012) üzenetére


Mercutio_
félisten

Hagyjuk már ezt a csak végletek vannak dumát, a csodagyerek és a minden ideje rámegy, hogy elvégezze a Bsc-t között azért elég széles a merítés.

bandus: A mi nincs úgy?

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRÁK:Orient Bambino II Bigsize, Seiko SNXF05, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4014) bandus válasza Mercutio_ (#4013) üzenetére


bandus
veterán

"Ha állami tulajdonú cégről van szó oda pedig csak csókosok juthatnak be."

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4015) syl5 válasza KergeK@csa (#4001) üzenetére


syl5
őstag

Jah.
Az volt a hipotézis, hogy egy junior fejlesztő nettó 250-et kézbe kap, mihelyt kijött az egyetemről.
Nem volt szó nyelvről, semmi egyéb skill-ről.

Keress meg, ha Data Engineer, Scientist szeretnél lenni!

(#4016) Mercutio_ válasza bandus (#4014) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ezt nem én állítottam, nagyon jól tudom, hogy nem így van :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRÁK:Orient Bambino II Bigsize, Seiko SNXF05, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4017) bandus válasza Mercutio_ (#4016) üzenetére


bandus
veterán

oh shit, csak megláttam a kiragadott mondatot és el is vesztem :) elnézésed kérem :R

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4018) Mercutio_ válasza bandus (#4017) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nincs miért, meg nem vagyok az a sértődős fajta se :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRÁK:Orient Bambino II Bigsize, Seiko SNXF05, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#4019) stoilt válasza Dr. Akula (#4009) üzenetére


stoilt
újonc

"Ugyanolyan normális dolog hogy IDŐBEN elvégzi az egyetemet, és UTÁNA dolgozik, minthogy halasztgat némi gyakornokoskodás miatt. A lediplomázott kezdőt is be lehet tanítani, nemcsak a diploma nélkülit."

Ezzel általában csak az a baj, hogy amint a kezébe kaparint az ember fia egy diplomát, egyből azt gondolja, hogy ő az atyaúristen és ide neki a nettó milliót a semmiért. Míg egy végzés közelében lévő, de még nem diplomás egyén megelégszik némi apróval meg friss kávéval, értelmi képességei és tárgyi tudása jó esetben semmivel sem kevesebb, mint egy olyannak, aki rendelkezik diplomával. Legalábbis én nem érzem úgy, hogy kevesebb lennék azoktól a csoporttársaimtól, akikkel együtt kezdtem, csak ők januárban kaptak diplomát én meg majd júniusban fogok csak, mert végigdolgoztam a félévet és 2 tárggyal megcsúsztam.

Most ha te a cégedhez kezdő fejlesztőt keresnél, melyiket vennéd fel? Azt amelyik jóval kevesebbért dolgozik, de nem tud semmit, vagy amelyiknek van diplomája, nem tud semmit, de legalább jó sok pénzt kér?
Vagy később, egy olyat, aki 7 félév helyett 8 alatt fejezte be a sulit, de van 1 év gyakornoki tapasztalata, vagy azt, amelyik időben diplomázott, de semmi tapasztalata nincsen?
Persze költői a kérdés, lehet, hogy te jobban értékeled, ha valaki időben elvégzi az iskolát, de manapság a legtöbb munkáltató nem így gondolkodik a tapasztalatok alapján.

Az meg mondjuk szerintem megint nem elhanyagolható, hogy nem mindenkit tudnak a szülei eltartani 23-24 éves koráig, amíg befejezi az egyetemet. Meg én személy szerint cikinek is éreztem, hogy anyutól kérjek pénzt sajtoskiflire, miközben tudtam, hogy otthon ő is szinte kenyéren meg vízen él azért, hogy tanulhassak. Szóval dolgozhat az ember kényszerből is, és akkor már inkább szakmában dolgozzak és ne a tescoban raklapot pakolgassak - bár igazából azt is megtettem előtte, amíg nem volt akkora tudásom, hogy szakmában helyezkedjek el. De nézzünk csak le mindenkit, aki akkora gyökér, hogy a suli mellett gyakornokoskodik és esetleg emiatt csúszik, mert akár a lábát is lógathatná, és akkor előbb diplomázna és mehetne "rendesen" dolgozni.

Abban viszont igazad van, hogy gyakran hallani túlzó számokról és valószínűleg emiatt létezik a hozzászólásom elején említett jelenség, hogy diplomával a kezében egyből a csillagokat akarja megkapni minden fiatal.

(#4020) Jhonny06 válasza #35193216 (#4004) üzenetére


Jhonny06
veterán

Ott dolgozom.. :D

(#4021) D@ve89 válasza stoilt (#4019) üzenetére


D@ve89
tag

"amint a kezébe kaparint az ember fia egy diplomát, egyből azt gondolja, hogy ő az atyaúristen és ide neki a nettó milliót a semmiért"

Ez is csak egy hatalmas sztereotípia.

(#4022) stoilt válasza D@ve89 (#4021) üzenetére


stoilt
újonc

És a sztereotípiáknak soha nincs semmi alapjuk, igaz?

Egyébként pedig arra alapozva írtam ezt, amit magam körül látok, mint írtam épp végzett egypár ember a csoportomból (nekem is kellett volna, aláírom), és elég nagy arccal járnak most állásbörzékre, meg járatják a szájukat, hogy nettó 250-300k alatt ők meg se mozdulnak. Lehet, hogy te nem ilyen vagy, tisztelet a kivételnek.

És ha a munkáltató szempontjából nézed, tényleg olcsóbb egy gyakornokot alkalmazni (akik átlag bruttó 1000-1200 forintot kapnak egy óráért, ami nettó 840-1000 Ft az iskolaszövetkezetek keresztül, tehát még teljes munkaidőben is, mondjuk 20 munkanappal számolva az ~135-160k nettó egy hónapban), mint egy olyan frissdiplomást, aki pontosan ugyanannyit tud, csak kétszer annyit kér. És azért valljuk be, nem sok frissdiplomás hajlandó nettó 135-160k/hó bérért dolgozni, amivel nem is lenne baj, ha lenne használható tudásuk, nem csak vinnék a pénzt hónapokig. Ahhoz viszont nem árt, ha előtte gyakornokként szerez némi tapasztalatot fele annyi pénzért.
Ez persze csak az én véleményem, nem kell egyetérteni :)

(#4023) #35193216 válasza D@ve89 (#4021) üzenetére


#35193216
törölt tag

Ráadásul érzek némi szakadékot az egyik fél álláspontja, hogy pályakezdőként 90k-val akarták kiszúrni a szemét, és hogy azért nem akarnak felvenni munkahelyi gyakorlat nélküli (de egyetemet csúszás nélkül elvégző) frissdiplomást, mert helyből nettó millát akar a semmiért.

Egyébként az, hogy valaki csúszik 1 évet, és 1 évig hallgatói jogviszonnyal szakmai gyakorlatozik gombokért, vagy hogy nem csúszik, és utána 1 évik ugyanez ugyanennyiért, szakmai szempontból ekvivalens lenne, adózás és jog szempontjából viszont nem. Anno én is voltam 1,5 évig szakmai gyakorlaton, és három bevált megoldás volt, egyik a diákmunkán keresztüli bejelentés (ott ugye nincs járulék), másik a full fekete, ami diáknál annyira nem feltűnő, a harmadik, az a ritkább, mert csak egyetemmel együttműködő vállalatnál lehet, az az ösztöndíjas szerződés. Ez nyilván jóval előnyösebb a munkáltatónak, emellett lehet abban is valami, hogy tényleg gombokért vállaltunk el ilyeneket, ezt úgy kell érteni, hogy volt aki a minimálbért sem kereste meg fejlesztői munkáért, heti 30-40 órában. Minimálbérnél kevesebbet meg végzett embernek jogilag nem lehet fizetni, csak olyan trükkökkel, amik immár veszélyesebbek.

Amúgy érdekes, gazdasági és (nem informatikai) mérnöki területen az is gyakran előfordul, hogy egy multi több éves, már végzés utáni gyakornoki programot hirdet, ahol egész korrekt fizetéseket adnak, miközben a gyakornok több területet is megismerhet a cégnél, a végén pedig aki érdemes rá, felajánlanak neki egy pozíciót ezek egyikén, az ő döntését is figyelembe véve. Nem egy ismerősöm kezdte így a karrierjét.

(#4024) #35193216 válasza stoilt (#4022) üzenetére


#35193216
törölt tag

A gondolatmenetben az a baj, hogy ha egyszerűen nem kap 250-300 nettót, és ezért nem veszik fel, akkor előbb-utóbb kénytelen lesz kevesebbet mondani. Én anno 3 éve, végzés után, 1,5 év gyakorlattal 110-150-et mondtam nettó fizetési igénynek, most mondanék 250-300-at, ha állásinterjúra mennék.

Egyébként ez:
"És azért valljuk be, nem sok frissdiplomás hajlandó nettó 135-160k/hó bérért dolgozni"

Nagyon nem igaz, bruttó 250-300-ról beszélsz, ami fölötte van az átlagos pályakezdő informatikusi bérnek a statisztikák alapján, azt meg feltételezem, hogy ezekre a statisztikákra van aki rá is néz.

Viszont az igaz, hogy ha a 0 gyakorlatos, frissdiplomást vetjük össze azzal, aki még hallgató, ha mindkettő 120-ért vállalná, akkor a hallgatónak 60-at kifizetnének diákszövetkezeten keresztül, ami mondjuk kerülne a cégnek 90-be, 60-at meg zsebbe, így 150-be kerülne (nyilván ha heti 40 órában dolgozik, különben kevesebb), a frissdiplomás 120-a meg 240-be kerülne a cégnek.

A legviccesebb az volt, mikor egy már végzett srácot azzal győzködtek, hogy iratkozzon be félévente 100-ért szabad bölcsészet szakra (azért az, mert az volt a legolcsóbb), és akkor jobban járnak...

(#4025) vzozo válasza Dr. Akula (#3981) üzenetére


vzozo
senior tag

(#3981) Dr. Akula

Neked kéne már végre felfogni, hogy nem a 14 évesen diplomás zseni az alap, és nem úgy osztani az észt.

Nyugodj meg, tisztában vagyok ezzel. Habár kétségkívül jól esik a bókod, mi szerint azt implikálod, hogy zseni lennék a 2 nyelvvizsgám és az egyetem melletti munkavégézés miatt, távolobb nem is lehetnél a valóságtól.

Én egy teljesen normális, közönséges, átlagos ember vagyok. Ha a testvéred tényleg értette már közésiskolás korában is a Mendelbrot halmazokat, nem pedig csak gépiesen lekódolta, akkor hatamas respect neki, a doktori iskola végzése miatt is. Bennem is felmerült a phd gondolata, de letettem róla, mivel tudtam, hogy nem vagyok kiemelkedő képességű, és nem is akartam emberfeletti erőfeszítéseket tenni azért, hogy néhány évikg pörögjön a nevem néhány tanulmány címlapján, aztán menjen a süllyesztőbe.

"Zseniből" minden évtizedben születik néhány, ő lesznek az adott kor Shannonja, Turingja, Neumannja, esetleg hogy frissebb példákat írjak, pl. Linux Torvalds, Dave Cutler, Vint Cerf, Larry Page... A sikeres és boldog élethez az is szükséges, hogy az ember felmérje és belássa a határait. Számomra tökéletesen elegendő az, hogy szeretem a munkámat, boldog családom van, vannak hobbijaim, és jó érzem magam a bőrőmben.

(#3999) bandus

Köszönöm a többiek nevében is, elég tanulságos. Pl. a "lehetetlen" egyetem melett dolgozni kitételre:

A végzéskor (abszolutórium megszerzésekor) főállásban dolgozók aránya: BME-VIK: 32%
Havi nettó átlagjövedelem: BME-VIK: 284 ezer forint

Az utóbbinál némileg árnyalja a képet, hogy nem derül ki a tanulmányból mikori a mintevétel, de erősen gyanús, hogy ez néhány hónappal, max egy évvel a végzés utáni állapotokat mutathatja.

(#4007) hb1

Az ITSH-nál voltam anno állásinterjún, ott kell tudni mindenkinek németül.

Egy ismerősöm idén kezdett ott, kvázi kezdőként, mivel a tonercserélgetős - mancika deszktopjának újraindítása - "mindent csinálós" KKV tapasztalata azért túl sokat nem nyomhatott a latba. Németül átlag alatti szinten beszél, az induló fizuja pedig 300 nettó felett van. Bumm neki, biztos hazudok.

(#4009) Dr. Akula

Ugyanolyan normális dolog hogy IDŐBEN elvégzi az egyetemet,

Már ne is haragudj, de végső érvként azt bedobni, hogy "de, de én IDŐBEN végeztem az egyetemet", az olyan, khm... Kicsinyes? Szánalmas?

(#4022) stoilt

Ilyen olyannyira van, hogy jelentkezik hozzánk gyakornoki programra, de nem tudja megmondani mi az az "osztály" (OOP) vagy pl. sosem hallott kód repository rendszerekről (basszus, ezeket nem kóder létemre még én is csont nélkül meg tudom válaszolni), de aztán bemondja, hogy ő "xy egyetemen szerzett diplomát", és 200k (nettó) alatt fel sem kel reggel az ágyból. Muhahaha.

(#4024) hb1

Nagyon nem igaz, bruttó 250-300-ról beszélsz, ami fölötte van az átlagos pályakezdő informatikusi bérnek a statisztikák alapján, azt meg feltételezem, hogy ezekre a statisztikákra van aki rá is néz.

Te milyen statisztikákról beszélsz? Ez egy 2013-as cikk: "Az informatikusok a magyar munkaerőpiac sztárjai: a friss diplomások nettó fizetése is 200 ezer forint körül van, ennél alacsonyabb kezdő bért inkább csak a kisebb városokban kínálnak - olvasható a HVG e heti számában."

Ez 2014-es: "A Grafton Recruitment adatai alapján viszont kiderült, hogy a mérnöki kezdőbérek bruttó 270-350 ezer, a mérnök-informatikusi 300 ezer, a szoftverfejlesztői 300-350 ezer, a rendszeradminisztrátori, a mobilfejlesztői 250-350 ezer, 250-300 ezer forint körül mozognak"

Valahogy ezek nem vágnak össze a te alternatív univerzumod statisztikáival.

A legviccesebb az volt, mikor egy már végzett srácot azzal győzködtek, hogy iratkozzon be félévente 100-ért szabad bölcsészet szakra (azért az, mert az volt a legolcsóbb), és akkor jobban járnak...

Az ilyen bohóc munkahelyeket messziről kerülni kell, mert ott komoly gondok vannak, és nem tartogat semmilyen jó jövőt. Valahogy jobban fekszik az, amikor tudom (a céges transzparencia miatt), hogy 30-35 órányi munkával már kitermeltem a havi béremet, és a maradékból ebből futni fogja tréningre, adminisztratív személyzetre, a részvényesek is jól laknak, fűtés is lesz az irodában, nekem is lesz fizetett szabadságom meg előléptetésem...

Ebből is látszik, hogy nagyon különböző világban mozgunk, mert se én nem tapasztaltam, se az ismerőseim nem meséltek olyan munkahelyről, ahol ilyen-olyan hallgatói jogviszonyos vagy egyéb kavarás bejátszott volna. 18 év feletti felnőtt emberek vagyunk, felnőtt munkahelyen, nem cirkuszban.

(#4026) D@ve89 válasza stoilt (#4022) üzenetére


D@ve89
tag

És az neked miért fáj, hogy nekik ilyen magas a fizetésigényük? Ha nem találnak munkát maguknak, akkor nem találnak, majd eldöntik, hogy megengedhetik-e maguknak azt a luxust, hogy diplomásan évekig várnak egy zsíros melóra. Ha találnak, akkor meg nincs miről beszélni.

(#4027) #35193216 válasza vzozo (#4025) üzenetére


#35193216
törölt tag

"Valahogy ezek nem vágnak össze a te alternatív univerzumod statisztikáival."

200 kisebb, mint 250-300, a Grafton Recruitment adatai meg nem reprezentatívak.

A többire nem reagálok, a szokásos bullshit és trollkodás, hülyének nézés, amiket már ezerszer megválaszoltam.

(#4028) vzozo válasza #35193216 (#4027) üzenetére


vzozo
senior tag

Te bruttó 250-300-ról írtál, a cikk pedig nettó 200-ról.

[moderálva]

[ Módosította: radi8tor ]

(#4029) #35193216 válasza vzozo (#4028) üzenetére


#35193216
törölt tag

Ja, csak a diplomás pályakövető adatok alapján bruttó 194 ezer az átlag:
http://eduline.hu/felsooktatas/2014/12/13/Magasan_az_atlag_felett_keresnek_az_informa_9LQ3YE

Én meg nem fogom keresgélni a te légből kapott infóidat.

Szerk.:
A trollkodást meg már egyszer kértelek szépen, hogy fejezd be!

[ Szerkesztve ]

(#4030) stoilt válasza D@ve89 (#4026) üzenetére


stoilt
újonc

Nekem egyáltalán nem fáj, csak zavaró, amikor utána majd telesírják a fórumokat, hogy XY cég mekkora sóher, meg hogy nincs is hiány az informatikusokból, mert érdekes módon őt nem veszik fel sehova.

(#4031) #35193216 válasza stoilt (#4030) üzenetére


#35193216
törölt tag

De itt láttál embert sírni, hogy pályakezdőként, 0 gyakorlattal nem kap egyből 250-300 nettót?

(#4032) bandus válasza vzozo (#4025) üzenetére


bandus
veterán

az kérdéses még számomra, hogy ezek az összegek miket tartalmaznak, beleértik-e az egyik juttatásokat, prémiumokat, stb.? mert ez eléggé árnyalhatja még a képet, attól függően, hogy mennyire jelentős a juttatások aránya.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#4033) stoilt válasza #35193216 (#4031) üzenetére


stoilt
újonc

Majd szólok azoknak, akik nekem sírnak élőben, hogy írjanak ide, hátha elhiszed, bár nem célom téged győzködni.

Írod, hogy az általam említett 135-160k nettó az bruttó 250-300k. Szerintem meg bruttó 205-245k, ami nem mindegy. Azt is írod, hogy ez fölötte van az átlag informatikus frissdiplomások fizetésének, alá is támasztottad ez eduline-os linkkel. Írod mindezt azért, hogy megcáfold azon állításom, miszerint a legtöbb frissdiplomás, 0 gyakorlattal egyből nettó 250-300k fizetést szeretne. Oké.

A probléma ezzel csak az, hogy én leszögeztem, hogy ezt én a környezetemben látom. Az én környezetem a BME VIK, és lehet, hogy a vidéki egyetemeken végzett és vidéken állást vállaló informatikusok megelégednek a bruttó 200-al, de mutass nekem egy olyan VIK-en végzettet, aki ennyiért hajlandó megmozdulni. Hogy ellenpéldát is mutassak: javaslom a 8. oldal alsó grafikonjának jobb szélső oszlopát tanulmányozni: [link]
Eszerint az itt végzettek átlagos fizetése nettó 285k/hó. Arra nem találtam egyértelmű utalást, hogy ez mennyivel a diploma után van. Mielőtt megkapnám, hogy "lám csak, ezek szerint mégis megkapják a nettó 250-300 ezret a frissen végzettek", hadd mutassak rá, hogy ismétlem, nem tudni ez mennyivel diploma után van, másrészt itt kötelező a szakmai gyakorlat. Igaz csak 6 hét, de mivel ennyi időre nem sok cég vesz fel embert, mert az nettó veszteség, a legtöbb ember ott is marad a gyakorlati cégénél utolsó félévre. Az tehát nem látszik, hogy ezek közül mennyinek volt már előtte is munkája és ezáltal tapasztalata, de valószínűsítem (megint csak az alapján, amit én látok, tapasztalok), hogy majdnem mindnek. Igazolja ezt az is, hogy a 3. oldalon az alsó grafikon szerint a vikesek 32%-a, azaz majdnem a harmada végzéskor már főállásban dolgozott. Képzelheted, hogy mennyi dolgozik még olyankor diákként, akiket aztán utána átvesznek főállásba.

Tehát általánosan elmondható az, hogy (hangsúlyozom az én környezetemben) jó sok pénzt kérnek a frissen végzettek. Ezek jó része meg is kapja, mert van már releváns tapasztalata, szóval nem 0, és a tapasztalatát bizony suli mellett, gyakornokként, kevés pénzért szerezte. Emellett általában nem hátrány, hogy BME-s a diploma (mielőtt a fejemet veszitek, ezzel nem azt állítom, hogy a többi egyetem nem lenne jó... ) illetve, hogy általában fővárosi munkahelyről van szó. A másik részük, akiknek nincs gyakorlatuk meg sírva tartják a markukat, hogy hát "bezzeg a Pisti egy százassal többet kap". Persze, mert ő már melózott 1 évet gyakornokként. Aztán ilyenkor jön a pofáraesés és a kevés pénzért dolgozás, hogy aztán lehessen később előre lépni, tehát bejárják szinte ugyan azt az utat, amit a gyakornokoskodók, csak előbb koppannak egy nagyot. Valószínűleg ők tartoznak a fenti grafikonról leolvasható nettó 175-400k szórásintervallum alsó részéhez.

Visszatérve, hogy láttam-e emebert sírni: itt van mindjárt Drakula, aki szerint nem éri meg gyakornokoskodni, hanem időben le kell diplomázni, hogy aztán lehessen "normálisan" (értsd: több pénzért) dolgozni, aztán meg csodálkozott, hogy nettó 90-et ajánlottak neki (bár nem egészen értettem ezt, ha jól értem ez soksok éve volt, akkor meg az a 90 nem tudom mennyire volt kevés). De ha visszaolvasunk pár évet, sok ilyet találhatunk.

(#4034) stoilt válasza #35193216 (#4024) üzenetére


stoilt
újonc

" 3 éve, végzés után, [...] most mondanék 250-300-at, ha állásinterjúra mennék."

Szerintem ez teljesen reális. No de 0 tapasztalattal is elvárják sokan, csak azért mert mások esetleg kapnak ennyit valamennyi tapasztalattal a hátuk mögött.

" legviccesebb az volt, mikor egy már végzett srácot azzal győzködtek, hogy iratkozzon be félévente 100-ért szabad bölcsészet szakra (azért az, mert az volt a legolcsóbb), és akkor jobban járnak..."

Ez inkább már a durva, nem a vicces kategória :DDD

(#4035) #35193216 válasza stoilt (#4033) üzenetére


#35193216
törölt tag

"Majd szólok azoknak, akik nekem sírnak élőben, hogy írjanak ide, hátha elhiszed, bár nem célom téged győzködni."

Te azt írtad, telesírják a fórumokat. Ez is egy fórum, de más fórumon sem láttam még ilyesmit. Olyat igen, hogy az általad említett feléért nem kap munkát.

"Írod, hogy az általam említett 135-160k nettó az bruttó 250-300k. Szerintem meg bruttó 205-245k, ami nem mindegy."

Ok, igazad van, túloztam.

"Azt is írod, hogy ez fölötte van az átlag informatikus frissdiplomások fizetésének, alá is támasztottad ez eduline-os linkkel. Írod mindezt azért, hogy megcáfold azon állításom, miszerint a legtöbb frissdiplomás, 0 gyakorlattal egyből nettó 250-300k fizetést szeretne. Oké."

Nem, ezzel nem cáfoltam, ez egy volt az érveim között, és azt is írtam, hogy csak olvasnak statisztikákat a pályakezdők.

"Mielőtt megkapnám, hogy "lám csak, ezek szerint mégis megkapják a nettó 250-300 ezret a frissen végzettek", hadd mutassak rá, hogy ismétlem, nem tudni ez mennyivel diploma után van, másrészt itt kötelező a szakmai gyakorlat. Igaz csak 6 hét, de mivel ennyi időre nem sok cég vesz fel embert, mert az nettó veszteség, a legtöbb ember ott is marad a gyakorlati cégénél utolsó félévre."

Mondjuk nem egy ember megy kamu gyakorlatra, nyilván meg is érdemlik, de ha feltennénk, hogy mindenki legalább fél évet gyakorlaton van, akkor értelmét vesztené az, amit írsz, hiszen ez esetben már nem 0 gyakorlattal akarnak ezek az emberek túl sokat, az is lehet, hogy ekkor már az az igény reális is.

"Visszatérve, hogy láttam-e emebert sírni: itt van mindjárt Drakula, aki szerint nem éri meg gyakornokoskodni, hanem időben le kell diplomázni, hogy aztán lehessen "normálisan" (értsd: több pénzért) dolgozni, aztán meg csodálkozott, hogy nettó 90-et ajánlottak neki (bár nem egészen értettem ezt, ha jól értem ez soksok éve volt, akkor meg az a 90 nem tudom mennyire volt kevés). De ha visszaolvasunk pár évet, sok ilyet találhatunk."

De ő a nettó 90 miatt sírt (jó, inflációval legyen 130, abból ítélve, hogy azt írta, akkoriban nettó 250-el dobálóztak, aki ma 400-500-al). És nem írta, hogy nem éri meg gyakornokoskodni, hanem azt írta, hogy az a normális szerinte, ha valaki, átlagos képességeket feltételezve, tanulással tölti az idejét, és nem csúszik (amivel én sem értek egyet). Erre jöttek az önjelölt "supermanek", hogy ők bizony nem csúsztak, mégis dolgoztak mellette. Szerintem teljesen igaza van, hogy ez képesség függő dolog, van aki képes rá, van aki nem, mert ugyanahhoz több időt kell töltenie tanulással. Én egyébként magam a csúsztak és dolgoztak tábort erősítem.

(#4036) stoilt válasza #35193216 (#4035) üzenetére


stoilt
újonc

"Te azt írtad, telesírják a fórumokat. Ez is egy fórum, de más fórumon sem láttam még ilyesmit. Olyat igen, hogy az általad említett feléért nem kap munkát."

Pedig biztos vagyok benne, hogy itt is olvastam ilyet. Bár lehet, hogy az általad is említett "minden jól ment, de nem hívtak vissza, pedig tuti nem a fizetéssel van gond" írások rémlenek nekem.

"Ok, igazad van, túloztam."

Köszönöm, végre egy olyan ember, aki képes ilyet leírni.

"Nem, ezzel nem cáfoltam, ez egy volt az érveim között, és azt is írtam, hogy csak olvasnak statisztikákat a pályakezdők."

Olvasnak persze, de mire mennek vele, ha ekkora eltérések vannak? Az eduline bruttó 194k-t írt átlagnak, a bme nettó 285-öt. Biztos vagyok benne, hogy ha előásnék valami origo-s, hvg-s, stb. statisztikát, megint totál más lenne benne. Ezért is jó kezdeményezés ez a fórum szerintem, csak kicsit elment már más irányba a dolog. Itt leírják az emberek a pontos specifikációt, hogy mit végeztek, mit csinálnak, milyen tapasztalatuk van, és mennyit keresnek. Nem egy semmitmondó statisztika, hogy "informatikus átlagbér bruttó 350, de jó".

"Mondjuk nem egy ember megy kamu gyakorlatra, nyilván meg is érdemlik, de ha feltennénk, hogy mindenki legalább fél évet gyakorlaton van, akkor értelmét vesztené az, amit írsz, hiszen ez esetben már nem 0 gyakorlattal akarnak ezek az emberek túl sokat, az is lehet, hogy ekkor már az az igény reális is."

Igen, épp ezért írtam, hogy a többség meg is kapja a magas igényének megfelelő fizetést, ezzel magyarázható a bme statisztikájában az átlag nettó 285ezer, de ők valóban dolgoztak már suli mellett szerintem. A maradék maroknyi, akik csak a kötelező 6 hetet húzták le, ők szerintem bátran nevezhetőek 0 tapasztalattal rendelkezőknek. Csak ők azt nem veszik észre, hogy hiába időben végeztek, hiába BME-s diploma, nem feltétlen kapnak majd annyit, mint egy olyan, aki gyakornokoskodott 1 évet előtte, pedig elkérnék szépen ugyanazt.

"De ő a nettó 90 miatt sírt (jó, inflációval legyen 130, abból ítélve, hogy azt írta, akkoriban nettó 250-el dobálóztak, aki ma 400-500-al). És nem írta, hogy nem éri meg gyakornokoskodni, hanem azt írta, hogy az a normális szerinte, ha valaki, átlagos képességeket feltételezve, tanulással tölti az idejét, és nem csúszik (amivel én sem értek egyet)."

Oké, sorry, akkor félreértettem a bánatát.

"Én egyébként magam a csúsztak és dolgoztak tábort erősítem."

Detto. Persze ettől még nem tartok kevesebbnek senkit, aki esetleg nem dolgozott, csak véleményem szerint a (kevés pénzért) gyakornokoskodás a karrier legalsó lépcsőfoka, amit nehéz átugrani, meg talán nem is érdemes, mégis sokan ezzel kísérleteznek, de hát ez már midnenkinek szíve joga. Ja és persze nekem sem esik jól, ha lenéznek a munkából fakadó csúszás miatt.

[ Szerkesztve ]

(#4037) Jim-Y válasza Dr. Akula (#3980) üzenetére


Jim-Y
veterán

Nalunk a 3 honapos traineeship utan kapnak a gyakornokok egy netto 250K-es ajanlatot amit vagy elfogadnak, vagy nem :)
Mivel en is igy kerultem ide, ezert en is ennyi kezdo fizuval kezdtem(ek).

(#4038) Jim-Y válasza Dr. Akula (#3986) üzenetére


Jim-Y
veterán

Egyebkent azt en is alairom, hogy sokszor elszalad a lo egyesekkel. Szoktam olvasgatni a topikot, es nem egy ember szokott olyan kezdo osszegeket irni, hogy csak pislogok. Ez a..

K: Van 1 eves tapasztalatom Java fejlesztokent mennyi a realis fizetesi igenyem
V: 650 brutto alatt nehogy barhova is elmenj

es hasonlok :)

(#4039) Jhonny06 válasza Jim-Y (#4038) üzenetére


Jhonny06
veterán

Ilyet még nem láttam ebben a topicban, de ha nem is egy helyen 250k-t fizetnek az internship után, akkor nem irreális 1 éves tapasztalattal 300 körül vagy felett kérni. Azért általában olyanok válaszolnak itt, akiknek van rálátása a helyzetre és nem csak benyögnek összegeket.

(#4040) Jhonny06 válasza stoilt (#4019) üzenetére


Jhonny06
veterán

"Ezzel általában csak az a baj, hogy amint a kezébe kaparint az ember fia egy diplomát, egyből azt gondolja, hogy ő az atyaúristen és ide neki a nettó milliót a semmiért."

A könyökömön jön már ki ez a szöveg, hogy manapság a frissen végzettek egyből 1 milliós fizetést akarnak. Biztos van ilyen is, de fölösleges ezt általános problémaként beállítani. Arról nem is beszélve, hogy IT területen pont hogy lehet magas fizetést kérni kevés tapasztalattal is. Akinek van egy kis esze, az nem lő sokkal fölé, hogy kb. mennyit adna neki a cég. Aki meg hülye és irreális összeget mond, azt el fogják hajtani, mi a probléma? Zavar, hogy te nem mondhatsz 250k nettót, vagy mi? Érint a dolog? Nem? Akkor meg?

Ez nekem kb. olyan, mint amikor az idősebbek szidják a fiatalokat, hogy "a mai fiatalság".

(#4041) kovsol válasza Jim-Y (#4037) üzenetére


kovsol
titán

Ilyenkor azért kíváncsi lennék arra is, hogy milyen munkakörről is van szó?

May the Force be with you!

(#4042) Jim-Y válasza kovsol (#4041) üzenetére


Jim-Y
veterán

Java fejleszto. En peldaul elmeletileg Java fejleszto vagyok, de mivel ugy altalaban egyre inkabb terelodik at a hangsuly a mobil/front-end fejlesztesre ezert a munkakorom most full stack web developer. Ertsd: miota itt vagyok azota nem voltam, es nem is kerultem Javas projektre.

[ Szerkesztve ]

(#4043) vzozo válasza Jhonny06 (#4040) üzenetére


vzozo
senior tag

Aki meg hülye és irreális összeget mond, azt el fogják hajtani, mi a probléma?

Az a probléma, hogy a CV-je alapján behívod interjúra, mert ugye oda kb. azt ír bárki, amit nem szégyell (egy pályakezdőnél pedig nem is tudod lecsekkolni, referenciák hiányában), a HR-es körön is átjut(hat), aztán pedig a szakmai résznél már a te idődet rabolja és másoktól veszi el az időt, lehetőséget.

Namármost az, hogy mennyit akar kérni, csak egy vicces megjegyzés a végén, mert nyilván annyi marad meg: amikor leültök a hét végén a HR-rel átbeszélni a jelentkezőket, akkor szórod ki a szakmailag alkalmatlan az arcokat, a HR meg megjegyzi, hogy Mr. A. x-t kért, Mr. B y-t, majd együtt sírva röhögtök az egészen, hogy milyen fogalmatlan emberek élnek köztünk.

(#4044) Jhonny06 válasza vzozo (#4043) üzenetére


Jhonny06
veterán

Figyelj, ez benne van a pakliban, minthogy az is, hogy szakmailag alkalmatlan jelöltet hívtok be, az is csak "rabolja az idődet". De továbbra sem kéne ezt globális problémaként beállítani, meg hogy "a mai pályakezdőknek mekkora az arca, meg 1 milliót kér mindenki".

(#4045) azbest válasza vzozo (#4043) üzenetére


azbest
félisten

A referencia még seniornál sem feltétlen egyszerű. Azért van jó pár olyan cég, amelyik más cégek alvállalkozójaként végez feladatokat. A babért a megbízó aratja le, az igazi fejlesztők pedig 10 évig nem beszélhetnek róla, hogy melyik cégnek és mit dolgoztak. Még akkor is, ha egyébként a legtöbb projektben nincs semmi titkolni való. Persze némileg túlzónak érzem az időt, főleg a körülmények tekintetében, de ilyen is van. Persze, ahogy írod, ha mégis bekerül a szakmai felmérés körbe, akkor már lehet meggyőző.

(#4046) syl5 válasza Jim-Y (#4042) üzenetére


syl5
őstag

És angol? Beszéd megy? Napi szinten használod?
Hirtelen elkezd neked valaki angolul beszélni, megérted, tudsz reagálni?
Kell napi szinten használni? Vannak olyan kollégáid, főnökeid akikkel csak angolul tudsz kommunikálni?

Keress meg, ha Data Engineer, Scientist szeretnél lenni!

(#4047) stoilt válasza Jhonny06 (#4040) üzenetére


stoilt
újonc

"Akinek van egy kis esze, az nem lő sokkal fölé, hogy kb. mennyit adna neki a cég. Aki meg hülye és irreális összeget mond, azt el fogják hajtani, mi a probléma?"

Ja és nyilván azért van ez a topik is, 4000 hozzászólással, aminek egy jó része "XY pozira jelentkeztem, szerintetek mennyit kérhetek?" típusú, mert amúgy mindenki be tudja lőni, hogy mennyit adnának neki.

Amúgy meg leírom még egyszer - mert látom, hogy nehéz felfogni, amit írok - hogy én a saját tapasztalatomat írtam le, amit a saját ismerősi körömben látok. Lehet neked más véleményed, tapasztalhatsz mást, lehet szélesebb rálátásod, tán még igazad is lehet nagy összességében, de attól még nem változik, hogy én ezt tapasztaltam. Kicsit olyan ez mintha én Észak-Norvégiában ülve megjegyezném, hogy -20 fok van, te meg leoltasz, hogy igazából +40, csak közben kiderül, hogy te a Szaharában ülsz. Más a környezet. Nem mondtam, hogy globális probléma, azt mondtam, hogy én ezt látom.

Egyébként sem értem mire a nagy felháborodásod, sosem volt még olyan, hogy valakinek nem egyezett valamiben a véleménye a tieddel?

(#4048) Dr. Akula válasza stoilt (#4019) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Ha kezdő programozót keresnék, akkor bármelyiket. Nyilván azért keresek kezdőt, mert nem akarom megfizetni a tapasztaltat. Hiába van 10 év gyakorlata, úgyse jönne el kezdő fizuért.

(#4049) Dr. Akula válasza vzozo (#4025) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"Már ne is haragudj, de végső érvként azt bedobni, hogy "de, de én IDŐBEN végeztem az egyetemet", az olyan, khm... Kicsinyes? Szánalmas?"
És az mennyire szánalmas a bukdácsolást "de én közben gyakornokoskodtammal" magyarázkodni?

Még mindig nem fogod fel hogy egy diplomának nem követelménye azok az extra dolgok, amiket épp te csináltál mellette. Lehet dolgozni tanulás mellett, de semmivel nem nagyobb követelmény mint mondjuk thai boxolni. Faterom vagont rakodott például. Meg megtanult oroszul, mert Moszkvában a szakközepes magyar orosztanítással azért nem lehet(ett) májerkodni, és az orosz tanárok se fognak megtanulni magyarul a kedvéért. És így is vörösdiplomás lett (nem azért vörös mert komcsi). Te idegen nyelven tanultad az egyetemi tárgyakat? Nem? De gagyi, pedig tök alap... :D

(#4033) stoilt:
A nettó 90 akkor is kaki volt, mint írtam, találtam 100-ért is állást, és még azzal is alálőttem, mert alku nélkül elsőre elfogadták. Régen a jogászok is sztárszakma volt, mindenki az akart lenni, milliókat szakítani, aztán most meg 80-ért veszik fel az embereket, mert annyi van mint a szemét.

[ Szerkesztve ]

(#4050) amargo válasza Jim-Y (#4038) üzenetére


amargo
addikt

Mondjuk ennek is meg van az oka, hogy miért írnak többen többet egy kezdő fizura, az én egyik lehetséges válaszom, hogy ezzel is a piacon megteremt az ember egy alapszintet. Ha valaki minimál béren is megcsinál valamit, akkor a cégnek nem lesz érdeke többet fizetni egy szakembernek. Hiába a jó szakember, annak azt fogja mondani felvesz 2-3 kezdőt és majd azok összetákolnak valamit.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.