Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#3301) belotas válasza FLx (#3300) üzenetére


belotas
újonc

Ezeket az összegeket azért furcsállom, mert 2 év az még junior kategória tudtommal. Milyen számok mehetnek akkor senior vagy project manager szinten...
A hr-nek az a lényeg, hogy papíron letudjam igazolni a 2 évet vagy az dönt, hogy tényleg megvan-e a tudásom ami kb 2 év alatt reális?

Ugyanazért a tudásért fizetnek többet, ha van msc-s papír mintha csak bsc-s lenne, vagy csak nagyobb pozíciók betöltésénél van jelentősége a papírnak?(félig off a kérdés)

(#3302) belotas válasza belotas (#3301) üzenetére


belotas
újonc

Ha a cég nem jelentene be teljes összegre majd(olvastam itt, hogy többeknél ez a helyzet), de a pozíció fejlesztő, akkor az évek számolását ez befolyásolhatja vagy csak a pozíció számít? Ilyenkor munkaszerződést vagy valamilyen másik papírt néznek?

(#3303) Mercutio_ válasza belotas (#3301) üzenetére


Mercutio_
félisten

A hr-es kipipálja a check listjén az éveket, de a szakmai vezető úgy is megnézi van - e mögötte az eltelt időtől elvárható tudás, a papír csak beugró az interjúra.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3304) FLx válasza belotas (#3301) üzenetére


FLx
addikt

Éveket csak a HR nézegeti, én 3 év munka után már senior pozícióban dolgoztam. Egy jó java fejlesztő 6-700 nettót simán tud keresni senior szinten, akár 5 év tapasztalat után is. Nálunk 30 éves srácok simán kapnak ilyesmi pénzeket. PM-ek bőven nem keresnek annyit általában mint egy igazán jó fejlesztő. Papírért és évek számáért sehol nem fizetnek, a tudásért inkább.

[ Szerkesztve ]

(#3305) kovsol válasza FLx (#3304) üzenetére


kovsol
titán

És hogy tesztelitek a jelölteket? Mert gondolom jó fejlesztő ritka. Ezekre a pénzekre még jön a bonusz, kefetéria stb?

May the Force be with you!

(#3306) FLx válasza kovsol (#3305) üzenetére


FLx
addikt

Persze, ez csak az alap fizu. Ritka a jó fejlesztő, mint a fehér holló, java vonalon főleg. Most már csak más cégektől tudjuk őket elszívni, a piacon szinte egyáltalán nincs ember.

(#3307) Oppenheimer válasza FLx (#3306) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Hol kezdődik egy jó java fejlesztő? Milyen technológiákat ismer, és milyen tulajdonságai vannak?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#3308) syl5 válasza FLx (#3297) üzenetére


syl5
őstag

(#3296) HoTDoG & (#3297) FLx
Köszi, én is valami hasonlóra gondoltam.
Mondjuk én inkább a felső határt, a 600-at akarom megcélozni. Szerintem annyi elkérhető, mert pl egy java fejlesztőt munkatapasztalat nélkül is simán bruttó 400-ról indítanak, akkor 3 év tapasztalattal csak kérjen már el az ember 600-at.

Viszont ezt az angol paradoxon-t fel kéne oldani.
Elkérhetek 600-at de csak erős angollal, ha nincs erős angol nem?
A jelenlegi alsó-közép angollal mennyit lehet? (Erre irányult a kérdés.)

És milyen a jó fejlesztő?
Hol van a nálunk?

Keress meg, ha Data Engineer, Scientist szeretnél lenni!

(#3309) tlac válasza Oppenheimer (#3307) üzenetére


tlac
nagyúr

plusz kérdés, hogy a jó egyenlő-e a seniorral?

ahogy én látok egy senior pozíciót:

nem az a lényeg, hogy hány technológiát ismersz, milyen szinten (nyilván a legnépszerűbbeket ismerni kell), hanem inkább, hogy képes vagy ezeket eggyel magasabb szintről nézni
pl. kiválasztani az adott feladathoz, körülményekhez a megfelelőt és megindokolni, hogy miért ez a jó opció és ezt a feladatot végigvinni a projekten

plusz erős soft skillek, pl. egy kis pár fős csapatot tudj koordinálni, meetingeket profin levezérelni
vagy ha azt feladatot kapod, hogy holnap után menned kell Londonba az ügyfélhez, az se okozzon problémát

de kíváncsi vagyok a többiek véleményére is

(#3310) vzozo válasza syl5 (#3308) üzenetére


vzozo
senior tag

A jelenlegi alsó-közép angollal mennyit lehet? (Erre irányult a kérdés.)

Mit jelent, az "alsó-közép"? Ha szóba kerül a nyelvtudás szintje, az emberek teljesen elrugaszkodott dolgokat képesek állítani :), lefelé- és felfelé tévedve egyaránt.

Nyilván egyébként ennek a jelentősége függ a munkahelytől és a pozitól is. Ha tényleg csak kódolgatsz, és elvagy azzal, hogy megérted az angol nyelvű doksit, de pl. ügyféllel nem kell beszélned, sőt, a főnököd, munkatársaid is magyarok, akkor túl nagy ügyet valszeg nem fognak csinálni a nyelvtudásból. Viszont ha már multinacionális a környezet, esetleg customer facing a pozi, bőven kell kommunikálni, prezentálni, akkor bukó lehet.

A nyelv kb. olyasmi, mint a soft skillek. Persze, tanulható, és kell is dolgozni az önfejlesztésen, de egy jó IT-s előbb tanul bele tetszőleges új technológiába, mintsem érdemi előrelépést érjen el nyelv vagy soft skillek terén. Magyarul (bár ez lehet csak az én tapasztalatom) inkább felveszik a szakmailag kevésbé képzett, de emberileg "egyben lévő" jelentkezőt, mint a hiper-szuper kockát, aki viszont ki sem mer nézni a monitorja mögül.

(#3311) tlac válasza vzozo (#3310) üzenetére


tlac
nagyúr

Magyarul (bár ez lehet csak az én tapasztalatom) inkább felveszik a szakmailag kevésbé képzett, de emberileg "egyben lévő" jelentkezőt, mint a hiper-szuper kockát, aki viszont ki sem mer nézni a monitorja mögül.

+1

(#3312) Jhonny06 válasza syl5 (#3308) üzenetére


Jhonny06
veterán

Azt állása válogatja, hogy mennyire fontos a folyékony kommunikáció. De ilyen bruttó 4-600nál azért az a minimum, hogy megértsd a dokumentációt és írni is tudj. Ez szerintem a könnyebb része az angolnak, beszélni sokkal nehezebb ezeknél.

Szerintem ez a minimum, amit kérnek egy ilyen állásnál.

[ Szerkesztve ]

(#3313) belotas válasza FLx (#3304) üzenetére


belotas
újonc

Azt hittem, hogy PM sokkal többet keres mint egy akármennyire jó fejlesztő, de gondolom átlagba a PM fizetés nagyobb. A PM csak kommunikál az ügyféllel és koordinálja a csapatot? Egy PM-nek mekkora fejlesztői tapasztalat kell?

(#3314) FLx válasza belotas (#3313) üzenetére


FLx
addikt

Mindenki azt gondolja, hogy a PM biztos csilliárdokat keres, hiszen manager. Pedig a jó szakik szinte mindig többet keresnek, mert az szakma. A legtöbb esetben pont az a baj, hogy a PM semmit nem ért ahhoz a témához amit vinnie kell. Az mondjuk lehetetlen, hogy egy PM nagyon mélyen értsen fejlesztéshez, infrastuktúrához, vagy bármihez, de azért ajánlott lenne, hogy jó rálátása legyen a dologra magas szintről. Sajnos sokszor ez sincs meg.

(#3315) axioma


axioma
veterán

Szerintem a PM az egy szakma, csak tok masik. Attol meg komoly, csak muvelik olyanok is, akiknek nincs ilyen kepzettseguk, tudasuk - vagy csak osztonos. (Ezert is nem ertem, aki ugy akar karriert, hogy fejlesztobol vezeto legyen. En a sajat szakmamat akarom muvelni... erre elhetetlen hulyenek tartanak, hogy nem, nem akarok vezeto lenni, sot szinte kikoteskent tartom szamon. De hat ha tudom hogy azt nem tudnam jol csinalni, nem is szeretnem, ezt viszont igen...)
Masreszt biztos, hogy egy jo java fejlesztonek (vagy ugy altalaban fejlesztonek) nem art tudnia legalabb a kornyezo teruletek megoldasait, de szerintem jellemzobbek a nagy volumenu feladatok, ahol nem napi kerdes a legmegfelelobb eszkoz valasztasa, hanem egy meglevo szoftverrendszert, sot a valosagot amit lekepez azt kell tudni atlatni es kezelni. Ez azert nem mindenkinek megy, pedig ezen a minoseg es a munkahatekonysag is mulik. [A masik feladatot jol vegzo emberre is szukseg van, lasd kodolok, legalabbis nalunk ilyen elnevezessel kulonboztetik meg a fejlesztoktol, bar a fejlesztore gyakran mondjak a ceg profilja miatt a mernok kifejezest is, aki a megoldast szallitja nem pedig a megvalositasi (rutin)reszleteket.]

[ Szerkesztve ]

(#3316) kraftxld válasza axioma (#3315) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Én is a saját oldalamról látom ezt a PM dolgot, és tényleg, alap szakmai szinten kutyaütő mind 1-2 kivétellel.
Mondjuk egy Active Directory project-nél még a tényleges alapfogalmakkal se volt tisztában, és több időt basztam el azzal, hogy a PM-nek magyaráztam az egyértelmű dolgokat.
A végén meg majdnem mindig oda jutunk, hogy én csinálom a PM feladatait, ő meg csak továbbítja az emailjeim :D

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#3317) FLx válasza kraftxld (#3316) üzenetére


FLx
addikt

Az a gond, hogy aki meg jó szakmailag, az általában szar PM. :D Láttam pár kivételt, de tényleg 1% alatti arányban.

(#3318) Mercutio_ válasza kraftxld (#3316) üzenetére


Mercutio_
félisten

Na ezt fejeld meg azzal, hogy frissen jött a céghez (belső fejlesztési projektek) nem látja át se a belső folyamatokat se a szervezeti struktúrát se az elvi és valós hatalmi és döntési szinteket, ellenben roppant határozott és megpróbálja a saját feladatait is másra delegálni :D
Persze felelős döntést nem hoz, amíg a főnöke nem foglal állást valamiben addig lapit.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3319) kraftxld válasza Mercutio_ (#3318) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Szerencsére itt cégen belől már vagyok olyan szinten, hogy az ilyen embert elküldjem a halál f@szára és másik PM-et kérjek :)

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#3320) _ak_


_ak_
addikt

Sziasztok!

Egy ideje követem a topikot, de nem látom még át jól a helyzetet. Nem rég végeztem egy OKJ-s webprogramozói iskolával, kb. annyit is nyújtott amennyit vártam tőle, tehát mindenbe belekóstoltunk egy kicsit és az sem volt túl napra kész.
Ellenben ahogy látom, szinte bármihez lehet találni jól használható tutorialokat, már csak az a kérdés, hogy alapvetően merre érdemes elindulni? A szakmában szeretnék elhelyezkedni, de ahogy körbenéztem nagyon különböző igények vannak.
Persze hosszabb távon szeretnék mindenbe belekóstolni, de hátha a tapasztalatotokból kiindulva tudtok ajánlani különböző útvonalakat.

Eddig a Laravel és Twitter Bootstrap keretrendszerrel foglalkoztam, minimális jQuery-vel . Tetszik az MVC struktúra, mint ahogy a keretrendszerek használata is, de nem ragaszkodom különösebben a PHP-hez.

Let's begin, de gozaimasu!

(#3321) Tapsi válasza FLx (#3314) üzenetére


Tapsi
addikt

Az összes PM álláshirdetésnél azt látom, hogy több éves programozói gyakorlatot várnak el. Én pl. szívesen elmennék PM-nek, akár komolyabb szinten is, de Java-ban, C++-ban sohasem programoztam, inkább adatbázis, rendszertervezés volt a fő profilom. Akkor most hogy van ez? :(

(#3318) Mercutio_

Persze felelős döntést nem hoz, amíg a főnöke nem foglal állást valamiben addig lapit.

Ezen ne lepődj meg, tipikus multis viselkedés. Az lehet mögötte, hogy mindenki próbálja fényezni magát, és ha te bevállalod, hogy követsz el hibákat, akkor előbb-utóbb az a kép alakul ki rólad, hogy itt ez a srác, és állandóan elb@sz valamit. Pedig sanszos, hogy sokkal kevesebbet hibázol, mint mások, csak ők tologatják a sz@rkupacot. Ezzel meg kell békélni, vagy kifogni egy olyan főnököt, aki ezt megfelelően kezeli.

Amúgy ennek külön neve is van a szervezetelméletben: kémény effektus.

[ Szerkesztve ]

(#3322) bobsys válasza Tapsi (#3321) üzenetére


bobsys
addikt

Szerintem ugyanugy, mint ha valamilyen IT szakmai embert keresnenek. A jovo hetet is beleirjak a hirdetesbe (ugye tipikus, hogy windows server 2003-2012, MS SQL, MySQL, PHP, Apache, IIS, Linux, BSD, valamint legalabb CCIE szintu Cisco meg Juniper ismeret)
Velemenyem szerint egy PMnek nem feltetlenul kell ertenie a szakmahoz, tamaszkodjon a szakmai emberekre es fogadja el azt amit ok mondanak ne pedig egy bologati igen emberke legyen amikor az igyfelell beszel. Az o dolga, hogy odalljon kozem es az ugyfel koze es felfogja a golyozaport :D
egy saleses emberke viszont konyitson mar valamennyit hozza, mert a hajam egnek al mit akarnak neha eladni, azt se tudja mia kulonbseg a router meg a server kozott. A jutalekot pedig en csak akkor fizetnem nekik ki, ha vege a projectnek es penzugyileg pozitivban zart.

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#3323) Tapsi válasza bobsys (#3322) üzenetére


Tapsi
addikt

Na igen, csak ezzel pont azokat az embereket riasztják el, akik nem akarják telehazudni a CV-jüket. Én sohasem jelentkeztem ilyen munkára, valahogy mindig sikerült megtalálnom a normális hirdetéseket. :(

Mondom ezt sokévnyi IT-s múlttal. Szerintem egy szakembert különösen taszít ez a fajta mentalitás.

Szerk: egyébként az ügyfélkontaktnál nem baj, ha legalább rálátása van az IT-ra. Főleg fejlesztéseknél lehet az probléma, ha olyasmit vállal be a PM, amit egyszerűen lehetetlen/túl drága megvalósítani, aztán meg megy a magyarázkodás.

[ Szerkesztve ]

(#3324) bobsys válasza Tapsi (#3323) üzenetére


bobsys
addikt

Ezert kell a PMnek az ilyen meetingekre berangatni egy kompetens embert aki ert is hozza es kepes elmagyarazni az igyfelnek, hogy amit kernek az nem lesz ugy jo.

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#3325) adalbert1


adalbert1
veterán

Ha már felső határok kerültek szóba, akkor üzemeltetés terén szerintetek mi lehet az itthon elérhető plafon? Feltéve, ha az ember egy területre specializálódik (os/dba/erp/bármi egyéb), és abban próbál minél inkább elmélyülni?

(#3326) FLx válasza adalbert1 (#3325) üzenetére


FLx
addikt

Nem nagyon van határ szerintem, de mondjuk nettó 800-900 felett már azért nem olyan könnyen találni melót, az már keményen architect, principal engineer téma.

(#3327) azbest válasza bobsys (#3324) üzenetére


azbest
félisten

Csak a projekt manager sokfelé a főnököt jelenti a csapatban. Ő elvállal bármit, te oldj meg bármit. Lehet, hogy inkább projekt asszisztensről beszéltek, aki támogatja a vezető fejlesztőt a koordinálásban?

(#3328) kovsol válasza azbest (#3327) üzenetére


kovsol
titán

Nálunk aki a csapatot vezeti az a TL. Máshol 1st line manager volt. A PM sok csapat(os, db, sap, stb) munkáját kellene, hogy összehangolja. Én mondjuk üzemeltetésben melózom, nem fejlesztés.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#3329) predakon


predakon
őstag

Támpontot szeretnék adni az informatikában dolgozó senior szintet elérő key account manager jövedelem szintről, hátha valaki váltani készül esetleg interjúra megy.
Rólam röviden annyit, hogy 30 éves vagyok és 8 éve dolgozom it sales területen rendszerintegrációs üzletágban.
Budapesten dolgozom, jövedelmem nettó 500.000 ft+bónusz+telefon és céges autó, benzin kártyával.
Diplomám megszerzése folyamatban van, nagyon hamar elkezdtem dolgozni és a gyakorlati tapasztalat miatt jutottam a junior szintről senior szintre.

[ Szerkesztve ]

PH PS5/XBOX discord link https://discord.gg/QUKTTkrrrA

(#3330) Goose-T


Goose-T
veterán

Ez a principal olyan hülyén hangzik, mindig a Dallas jut az eszembe róla. Ki találta ki ezt az elnevezést? Megfordultam már jópár multicégnél, de egyiknél sem hallottam ilyet. Szerintem inkább a chief elnevezést szokták használni.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#3331) FLx válasza Goose-T (#3330) üzenetére


FLx
addikt

Az egy dolog, hogy te nem hallottad, amerikai cégeknél használják.

https://www.linkedin.com/job/principal-software-engineer-jobs/

(#3332) Goose-T válasza FLx (#3331) üzenetére


Goose-T
veterán

Dolgoztam a Citibanknál is négy évet, az elég amerikai, de ott sem hallottam. Mondjuk az nem kifejezetten szoftvercég :)

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#3333) syC


syC
addikt

Sziasztok!

Kedden tesz nekem konkrét ajánlatot egy Bp-i székhelyű, de alapvetően nemzetközi piacokat célzó startup cég. A pozíció ilyen mindenes jellegű, front- és back-end webfejlesztői munkákat is magába foglal. Korábban már volt személyes találkozóm velük, eléggé jól ment az interview. Azt szeretném Tőletek kérdezni, hogy mi az a reális pénz, amit el lehet kérni egy ilyen munkáért?

[ Szerkesztve ]

(#3334) FLx válasza syC (#3333) üzenetére


FLx
addikt

Nem tudjuk, hogy mekkora az a startup, mert ma már minden sufnit annak hívnak, meg a 150 millió dolláros bevételűeket is, illetve nem tudjuk mennyi tapasztalatod van. Így meg nehéz mondani bármit is. De mondjuk kezdésnek normális helyen nettó 300 körül adnak.

ps. Amúgy ha ajánlatot adnak, abban már ugye pont benne van a pénz is, tehát gondolom mondtál már valamit előre...

[ Szerkesztve ]

(#3335) Tapsi válasza FLx (#3334) üzenetére


Tapsi
addikt

Szerintem PHP vonalon ritka a nettó 300. Főleg egy ilyen sufnimelónál. Bruttó lesz az inkább, bármilyen szomorú is, persze nem ismerjük a részleteket.

(#3336) syC


syC
addikt

Értem, köszi a válaszokat. :R

(#3337) FLx válasza Tapsi (#3335) üzenetére


FLx
addikt

Persze, ha pistike bt, akkor más összegek repkednek. :)

(#3338) syC válasza FLx (#3337) üzenetére


syC
addikt

Egy elég tisztességes cégről van szó. Nevet, vagy bármi infót szándékosan nem szeretnék mondani. Igazából bruttó 400-ról beszélgettünk annó. Most úgy gondolom, hogy én vagyok előnyben, hiszen ők szóltak hogy szeretnének alkalmazni. Csak azt szerettem volna tudni, hogy mire lehet számítani ilyen szituációban, de nagyjából megkaptam a választ a nettó 300 körüli összeggel.

(#3339) big-J


big-J
őstag

Sok helyen írták, hogy gyakornokok valami iskolaszövetkezeti tagság miatt ~16%-ot fizetnek adót (br és net közti különbség). Nem tudom mi ez az iskola szövetkezet dolog. De ha egyetemre járok nappalira, hogy fog ez az adókulcs alakulni?

(#3340) azbest válasza big-J (#3339) üzenetére


azbest
félisten

Ha jól értem annyival vagy beljebb az iskolaszövetkezettel, hogy csak a 16% adót kell fizetni, de járulékot nem (a tanulói/hallgatói jogviszony maga is biztosítja a tb jogviszonyt, így nem kell megfizetni még egyszer) [link] (szvsz az utolsó 3 bekezdés már általánosságban van, nem az iskolaszövetséghez tartozik, csak nem tud normálisan tagolni a cikkíró)

Az, hogy szövetkezeten át vagy közvetlenül egy céghez jelentkezve jársz jobban anyagilag, az a körülményektől függ. Közvetlenül valsz jobb bért kaphatsz, de az állam levonása magasabb. Persze ha lényegesen magasabb a fizu, akkor a levonás után is több maradhat, persze ehhez nem alkalomszerű bejárás kell. Azt is érdemes megnézni, hogy nincs-e valami fizetést adó gyakornoki program is az egyetemmel megállapodott cégeknél.

[ Szerkesztve ]

(#3341) Blount


Blount
újonc

Sziasztok!

A következő helyzetben kérném tanácsotokat.
Jelenleg 30 évesen a közszférában dolgozom, nettó havi 170.000-es fizetéssel (cafeteriával, mindennel együtt), ami később sem fog sokkal emelkedni (43-45 éves kolléganőim kapnak kb. 230.000 nettót).
Van egy értéktelen mérnöki, nem informatikai diplomám, a hallgatói szerződés, tandíj illetve legfőképp az oktatás minősíthetetlen színvonala miatt nem valószínű, hogy a jövőben megcsináljak egy infós diplomát.

A munka sima ügyfélszolgálatos + irodai munka, olyan fél ötkor kiesik a kezemből a toll típusú, igaz, néha vannak húzósabb hetek, de azok túlélhetőek kb. fele-fele arányban kell telefonos tájékoztatást adni illetve e-mailben válaszolni a bejelentésekre. A kollégák és a főnök jó arcok, a környezet kellemes, a főnökkel bármikor meg lehet beszélni, hogy később jövök/előbb megyek el, ha valami dolgot el kell intéznem. Ami a legjobban zavar, hogy nagyon nem szeretném életem végéig a telefonokat kapkodni, de mint említettem, vannak nyugisabb időszakok is, amik alatt elkezdtem programozgatni tanulni és sikerült pár egyszerűbb alkalmazást írni, amely megkönnyítette a munkát. Ebben csak az okoz nehézséget, hogy a fejlesztőkkel egyáltalán nem vagyok kapcsolatban és nem is tudok tőlük dolgokat kérni (pl. adatbázishoz jogosultságot), így mindenből csak annyit tudok megoldani amennyit jelenlegi jogosultságaim engednek.

Most viszont adódott egy lehetőség, hogy szoftverfejlesztőként felvegyen a versenyszférába hasonló vagy kicsit alacsonyabb fizetésért. Nagyon megörültem neki, mert ez volt az egyetlen hely ahol nem volt kikötés az infós diploma illetve a 2-3 év fejlesztési tapasztalat.
Amiért nem vagyok biztos a váltásban, az az alábbi:
Érvek a jelenlegi hely mellett: nincs nyomás, se határidők, hiszen a fejlesztések nem tartoznak a munkakörömhöz, azokkal a feladatokkal foglalkozom, amikkel akarok, ha kell egy hétre félreteszem őket, egy-egy problémán/megoldáson többet el tudok rágódni, ha tényleg alaposan meg akarom érteni.
Hátrányok: Nincs kontroll, hiszen csak magamnak csinálom (mondjuk a feladat meghatározása után egyből kiguglizom, hogy mi lenne a legcélravezetőbb, aztán ezt vagy jól gondolom, vagy nem). A munkaidőből napi 2-3 órát tudok csak foglalkozni vele, illetve ezek egyelőre csak tényleg az irodai munkát segítő rövid scriptek.

Azért gondolkodom a mielőbbi váltáson, hogy tapasztalatot szerezzek szoftverfejlesztőként, de jelenlegi helyen is az interjún csak az iránt érdeklődtek, hogy eddig milyen fejlesztéseket csináltam, nem igazán érdekelte őket, hogy nem dolgoztam még sehol programozóként.

Az új helyen kevés fejlesztő van és azok is mindent csinálnak: tervezés, programozás, tesztelés, ügyfelekkel kapcsolattartás, bejelentések alapján hibák kijavítása.
Tehát összességében a jelenlegi helyen csak a munka maga nem tetszik, de a holtidőkben tudok a programozással foglalkozni az új helyen pedig nem vagyok biztos benne, hogy tényleg annyit fejlődnék amiért megérni feladni a jelenlegi állásomat.
Esetleg még azon gondolkodom, hogy várni egy évet, fejleszteni bonyolultabb alkalmazásokat, és akkor már magasabb bérért programozói állást keresni.
Persze nem azt várom, hogy eldöntsétek helyettem, hogy váltsak-e, inkább arra vagyok kíváncsi, hogy ki, hogy látja, egy későbbi álláskereséskor számít-e a szoftverfejlesztői tapasztalat (abban az értelemben, hogy az ember munkaköre szoftverfejlesztő), illetve akik hasonlóan nem infós munkából váltottak azok tényleg rohamosan fejlődtek, vagy lényegében ugyanúgy a google volt a legjobb barátjuk, ha valaminek utána kellett nézni.

(#3342) big-J válasza azbest (#3340) üzenetére


big-J
őstag

Külön írják a felhívásba, hogy az egyetemmel cooperációban történik a dolog, az állásbörzén voltak ott. Gondolom akkor a második lesz.

Mennyire szokott rugalmas lenni a munkaidő, azon kívül, h part/full time, nem írtak rá semmit és egy másik helyen is emiatt vált tárgytalanná a dolog(ragaszkodtak a hét utolsó három napjához).

(#3343) Mercutio_ válasza Blount (#3341) üzenetére


Mercutio_
félisten

Másoddiplománál is van hallgatói szerződés, nem fizetős?
Egyébként némi Prekoncepcióra tippelek az "oktatás minősíthetetlen színvonala" megjegyzés alapján. Honnan tudod IT vonalon milyen a színvonal?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3344) tlac válasza Blount (#3341) üzenetére


tlac
nagyúr

Esetleg még azon gondolkodom, hogy várni egy évet, fejleszteni bonyolultabb alkalmazásokat, és akkor már magasabb bérért programozói állást keresni.

egy év múlva sem leszel sokkal előrébb azzal a pár óra tanulással, ugyanúgy teljesen kezdőnek fogsz számítani

ha tényleg érdekel a programozás, akkor ragadd meg a lehetőséget, szerintem ritka helyzet ez, hogy nulla tudással felvehetnek ilyen pozícióba

ha összejön az új állás, valószínűleg pár hónap alatt több tapasztalatot fogsz szerezni, mint ameddig eddig magadtól sikerült
plusz valószínűleg a szabadidődben is foglalkoznod kell majd ezzel, mert érezni fogod, hogy nagy lemaradásban vagy

(#3345) KMan válasza Blount (#3341) üzenetére


KMan
őstag

Érvek a jelenlegi hely mellett: nincs nyomás, se határidők

Kerlek ne haragudj, de ez jo nagy butasag! Ez pont hogy a jelenlegi pozid egyik legnagyobb hatranya. A legjobban ugy tudsz fejlodni (nem tanulni) ha nyomas ala raknak vagy rakod magad. Tanulni szepen lassan is lehet egy nyugis poziban, de lehet 3x sebesseggel is, ha mast varnak el Toled vagy Te varsz el sajat magadtol.

Ha pedig egyszer mar eldontotted hogy te tanulni szeretnel uj dolgokat, akkor miert csinalnad lassan egy nyugis poziban? :U Inkabb tobbet vallalok es szenvedek de gyorsabban fejlodom!

Csak a balekok alszanak [SAS]

(#3346) FLx válasza KMan (#3345) üzenetére


FLx
addikt

Jaja, ez a munkatempó majd ráér 60 éves kor után is, akkor kell valami állami borzalomba beülni. :D

(#3347) Jhonny06 válasza Blount (#3341) üzenetére


Jhonny06
veterán

"oktatás minősíthetetlen színvonala miatt nem valószínű"

Ezt gondolom olyantól hallottad, aki végigcsinált egy mérnök infós képzést - ja, nem. IT vonalon kifejezetten normális az "oktatás színvonala".

(#3348) Blount


Blount
újonc

Köszönöm a válaszokat.
Másoddiplománál (illetve bármelyiknél) van hallgatói szerződés, ha azt államilag támogatott képzésen végzed el. Az előző diplomámat költségtérítéses képzésben szereztem, ezért egy estleges második diploma esetén ezzel kalkulálok. Az oktatás színvonala esetében nem kizárólag az IT-s képzésekre céloztam, hanem úgy általában a felsőfokú oktatásra, véleményemet a saját élményeimre, barátok, jelenlegi melóhelyen kollégák elbeszéléseire és különböző fórumokon olvasottakra alapoztam. Nem gondoltam, hogy ezt a részt többen is megjegyzik, azért tartottam fontosnak kiemelni, mert úgy látom nem jellemző, hogy ennyi idősen tapasztalat, diploma vagy folyamatban lévő tanulmányok hiányában jelentkeznének szoftverfejlesztőnek, és érdekeltek a tapasztalatok/vélemények ezzel kapcsolatban.

Igen, más is mondta, hogy „teher alatt nő a pálma” és emiatt el kellene fogadnom, a legnagyobb kérdőjel bennem még mindig az, hogy jelenlegi melóhelyen történő saját fejlesztésekkel később mennyire számítanék kezdőnek.

(#3349) cucka válasza Blount (#3341) üzenetére


cucka
addikt

30 évesen, fejlesztőként, 5-6 év tapasztalattal a havi nettód nem 1-essel kezdődne, hanem mondjuk 4-essel. Ez elég meggyőző érv? :)
Tény, hogy ezt akkor tudod elérni, ha nem esik ki fél5-kor a kezedből a billentyűzet.

[ Szerkesztve ]

(#3350) azbest válasza cucka (#3349) üzenetére


azbest
félisten

"ha nem esik ki fél5-kor a kezedből a billentyűzet."

azért azt is definiáljuk, hogy hánykor esik a kezébe, mielőtt kiesik belőle, meg hogy reggel vagy este fél5 :DDD

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.