Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#3901) vzozo válasza Jhonny06 (#3899) üzenetére


vzozo
senior tag

Topiknyitó:

Azért szeretném elindítani ezt a topicot, hogy ide mindenki beírhassa a saját tapasztalatát, véleményét a informatikában dolgozók fizetéséről, mindenki OKULÁSÁRA

Én kérek elnézést és az én anyukámat... Akkor ezt megbeszéltük, továbbléphetünk?

(#3902) Dr. Akula válasza vzozo (#3898) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"Ne haragudj, de te értelmezni is tudtad, amire reagáltál, vagy csak íráskényszered volt?"
Én igen, hát te? Te beszéltél állami szektorról, ez pont az. (De ha szőrözni akarsz, megsúgom: a kórházban is van rendszergazda, meg a tűzoltóságon is, de pszt!)

"Azt sem tudom, hogy miért kellenének kapcsolatok, meg "csókos" pozik az említett helyeken"
Akkor minek írod? Melyik állami helyhez kell csókos, a korrupciós pénzosztó főelvtársi helyeken kívül? Azok meg nem az eltérítésekből és pótlékokból élnek. A közalkalmazotti bértábla elég csicska pénzeket tartalmaz, nincs tetszőleges fizetésemelés, leg többhelyen év(tized)ek óta nem volt béremelés. A pár % eltérítés talán az egyetlen amivel játszani lehet mielőtt a tapasztalt, de fizetési fokozatban feljebb lépni nem tudó munkások lepattannak a cégtől. Te is mehettél volna iskolai rendszergazdának vagy informatikatanárnak, ha annyira irigyled a fizetésüket.

"Mindenesetre grat az itteni trollkodáshoz azok után, hogy az IT munkaerőhiány topikban pár napja ezt már kifejtetted, és ott is kaptál néhány ellenvéleményt."
Ja, ott is trollkodtál eleget. Ellenvéleményt azt épp te is kaptál eleget, akkor mire ez a nagy erkölcsi fölényeskedés?

Az a bajod hogy nem tudod elképzelni hogy más más időbeosztással él mint te. Te húzod az egyetemet mint a rérestésztát hogy közben gyakornokosdhass, más meg befejezi időben és utána kezdene dolgozni. 6 év alatt mindketten ugyanott vagytok, csak egyiknek van benne 1 év munkaviszonya, másiknak meg némi gyakornoki diákmunka. Egyiknek munkahelyet nehéz találni, másiknak gyakornoki melót (ami lehet hogy neked éppen sikerült, mifelénk pl. teljesen ismeretlen volt). Azt kéne végre megértened hogy nem te vagy az univerzum közepe, ami neked sikerült, az másnak nem alap. Erre volt jó példa Einstein bácsi, de úgy látom nem vágtad le még mindig. Maradjunk annyiban hogy nem véletlenül vannak meghatározva követelmények az egyetemre / főiskolára, mit kell teljesíteni, mert azt lehet elvárni, nem többet. Anyám pl. 2 szakra járt egyszerre, most akkor az is legyen alap?

(#3903) Jhonny06 válasza vzozo (#3901) üzenetére


Jhonny06
veterán

Az az egy hozzászólás (12 éves mellesleg) vonatkozik arra, de visszaolvasva láthatod, hogy nem IT jövedelem topicról van szó, hanem általánosan a jövedelemről. ;) Nem említettem az anyukádat, csak gondolom kijavítalak, ha már egy olyan dologgal próbálták érvelni, ami nem igaz.

(#3904) vzozo válasza Dr. Akula (#3902) üzenetére


vzozo
senior tag

Direkte csókos helyről írtam, felfelé való eltérítéssel, ami NEM a kórházi rendszergazdágra vonatkozik, de ezt szerintem rajtad kívül mindenki (be)látja. Hagyjuk!

Ja, ott is trollkodtál eleget.

Jah, hogy ha leírom mire lehet jutni minimális (!) szakmai-munkaerőpiaci befektetéssel - mert lássuk be, a magánélet, buli és a szakkoli mellett komoly munkaerőpiaci fejlődésre nem sokat áldoztam -, akkor bevallom, tényleg trollkodtam.

Te húzod az egyetemet mint a rérestésztát hogy közben gyakornokosdhass,

Sose voltam gyakornok, rendes, felnőtteknek szóló poziknak dolgoztam. A húzással továbbra sem értem mi a baj. Elver érted anyukád?

Anyám pl. 2 szakra járt egyszerre, most akkor az is legyen alap?

Az enyém pedig 3-ra, a 70-es években. Nekem az volt az alap. Ahhoz képest az egyszakos diplomám a családban elég, khm, gyenge volt. A fizetésem már annyira nem.

(#3905) Dr. Akula válasza vzozo (#3904) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

És mégis mi az a csókos hely az állami szférában, aminek még az informatikához is köze van? Iskolai rendszergazda? Rendőrségi kóder? Melyiknek a fizetésére kell irigykedni, hogy ha jómunkásember, akkor akár 5-10%-kal is eltérítik felfelé a központilag meghatározott bértáblától? Anyám tanárnő volt míg meg nem halt, úgyhogy érzékenyen érintenek az olyan baromságok mint pl. a 13. havi fizu támadása, "kevés órát dolgoznak", stb. A 13. havit mindenki vmi kommunista örökségnek tartotta (a "kommunista" MDF vezette be), és hogy nincs is 13. hónap (az nincs, de emelni egyik kormány se szeretett, ezért év végére tolták ki, ahelyett hogy havonta megkapták volna, innen a neve). A kötelező óraszámban meg sose volt benne a dolgozatjavítás, felkészülés az órákra, amivel a heti 40-et legalább 2x meg is haladták. És ha még a fizut is sajnálni kell tőlük...

(#3906) emvy válasza Dr. Akula (#3905) üzenetére


emvy
nagyúr

> És mégis mi az a csókos hely az állami szférában, aminek még az informatikához is köze van?

Mit szolnal mondjuk a niif.hu-hoz?

while (!sleep) sheep++;

(#3907) bandus válasza Dr. Akula (#3905) üzenetére


bandus
veterán

ajajj, itt tényleg súlyos gondok vannak. ahogy látom leginkább egy az egyben megfelelteted az állami szférát a közalkalmazottakkal és közszférával :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#3908) Dr. Akula válasza bandus (#3907) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Mi mással kéne?

(#3909) Dr. Akula válasza emvy (#3906) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Ahogy látom, van egy csomó közpénz, és azt dobálják széjjel - nyilván a haveroknak, ahogy szokták. Lehet hogy a lapát nyelét egy közmunkás vagy egy kényszervállalkozó fogja, de a nagy pénzt nem ők akasztják le. A stadionok meg az autópályák is közpénzből épültek, de nem sok kőművest vagy segédmunkást láttam belőle meggazdagodni. Simicskát annál inkább. A megyeri híd kifizetetlen vállalkozóiról nem is beszélve. A vidéki polgármesteri hivatalok nagy részében kirúgtak mindenkit, aztán ugyanazokat közfoglalkoztatottként vették vissza - 47k-ért, amiből egyes urizáló politikusok szerint meg lehet élni. Mitől lenne más egy informatikainak nevezett mutyi?

Állami szféra = közalkalmazottak, hivatásosak. Rendőr, orvos, postás. Az állami pénzt felvevő magáncégek alkalmazottai nem azok. Valószínűleg itt lesz a hiba. Persze vannak olyan helyek mint a Munkásőrség, amit most épp TEK-nek hívnak, ezek valóban csókos helyek, de ilyen helyeken sose szakmai alapon osztják a pénzt, hanem párthűségre, ezek nem is valódi állások.

[ Szerkesztve ]

(#3910) emvy válasza Dr. Akula (#3909) üzenetére


emvy
nagyúr

Nem, ez a nemzeti információs infrastruktúra. Nem maganceg. Kozszfera, mint a MÁV vagy a Posta.

Odamehetsz dolgozni, van felvétel, nem csak haveroknak. Ismerek embereket, akik felveteliztek, és azóta ott dolgoznak. Te is elmehetsz interjúra.

Ha persze csak magadat akarod mentegetni, az más,nyilván egyszerűbb azt mondogatni, hogy biztos csak haverok kerulhetnek be.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#3911) pit stop válasza KergeK@csa (#3883) üzenetére


pit stop
addikt

Szerintem itt a piac a hibás. Nagyrészt egyáltalán nem nézik azt, hogy mennyi idő alatt végezted el a sulit, kivéve ha valami extra hosszúra nyújtod ki. Ugyanakkor szerintem nem kéne azonos megítélés alá esnie annak, akinek a végén kegyelemből már odaadták papírt azzal, aki "határidőre", csúszás nélkül egyből elvégezte (pedig másik oldalról szemlélve az sem kis teljesítmény).
Nem egy emberkével találkoztam, aki dolgozott suli mellett - volt aki ezt csöndbe meg tudta tenni, hogy csak közvetlen környezetet tudta, volt akiről a fél iskola. Akiről a fél iskola tudta, az nem is járt be, mert Ő dolgozik. Amikor viszont nem akarták átengedni, vagy aláírást akartak megtagadni neki sírt legjobban a szája. Kérdem én mire fel? El kell dönteni mit akar, és akkor azt csinálja - ha nem fér bele egyszerre a kettő. Attól, hogy a haverok beírkálták, meg ellógta, meg le...om mit csinált, de nem volt ott, akkor utána ne kezdjen el sírni hogy őt mint kemény munkás embert meghurcolják, mert legszívesebben pofán vágnám - kétszer.
Minden szektorban jobb ha saját magad is képzed, ez IT-ban kiemelkedően fontos, itt talán a legfontosabb.

Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.

(#3912) Dr. Akula válasza emvy (#3910) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Ha már linkelsz, esetleg meg is nézhetted volna mit is. Mondjuk a "nagyon igényesen" szkennelt alapító okirat 10. pontját. Ott virít hogy KÖZALKALMAZOTTAK. Az már csak érdekesség hogy egy informatikai jellegű cég begépel egy word doksit, azt kinyomtatja, majd beszkenneli hogy kirakhassa a honlapjára, ahelyett hogy az eredeti digitális anyagot copy-pastelné ki. És ezek akarnak informatikát koordinálni... :D Ugyanúgy bértáblából kapják a lóvét mint a tanárok. Persze a bértáblán belül is vannak fokozatok, egy diplomás többet kap alapból mint egy érettségizett, nyelvpótlék, stb, de ez mind törvényileg szabályozott, nincs olyan hogy odamész a főnökhöz hogy kéne egy kis emelés. Arra vagy jutalom van, vagy eltérítés, egyik se nagy etvasz. Nem lesz 2x annyi a pénzed mint egy ugyanolyan helyen ülő akárkinek.

Ennél sokkal lóvésabb állami hely a PSZÁF, APEH, LRI (mostmár magáncég, de 2011-ig állami volt). Az első kettőnél nyilván a megvesztegetési kockázat miatt vannak milkás fizuk (47k-s közfoglalkoztatottként nyilván nagyobb a nokiás doboz elfogadási hajlandóság), az LRI-nél meg van egy "kis felelősség" (mondjuk az orvosé se kisebb, azt meg mégse fizetik meg). És akkor még nem is beszéltünk a polgikról, államtitkárokról, miniszterekről, nagykövetekről, az igazi lóvés állami állásokról.

(#3913) nhpeti


nhpeti
tag

Üdv !
Előre is elnézést az offolásért. Egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e esélyem elvégezni egy programtervező informatikus vagy egy gazdaságinformatikus szakot?

Röviden leírnám a történetemet. Egy viszonylag erős közgazdasági szakközépiskolába járok. Közgazdasági szakra jelentkeztem. Viszont a jelenlegi helyzetben nem lenne esélyem államilag finanszírozott közgazdasági alapképzésre bekerülni.

Így hát elkezdtem más területek felé keresgélni. Így jutottam el az informatikához. 3-as, 4-es vagyok/voltam matekból a középiskola alatt. Jövőre felveszem emelt szinten a matematikát.
Programozással eddig csak olyan szinten találkoztam, hogy testvérem, aki szintén programozó tanítgatott a java programozásra, persze csak nagyon alap szinten. Viszont megtetszett a dolog.

Testvérem szerint érdemes lenne megpróbálnom valamelyik infós szakot így kicsit gyengébb alapokkal is, mert ha bejárok órákra hamar belejövök a dolgokba. Én viszont kicsit pesszimistán állok a dolgokhoz.

Szerintetek lenne esélyem így elvégezni egy programtervező informatikus szakot?

Előre is köszi a segítséget.
Peti

(#3914) syl5 válasza nhpeti (#3913) üzenetére


syl5
őstag

"van-e esélyem elvégezni egy programtervező informatikus vagy egy gazdaságinformatikus szakot?"

Programtervezőt nincs, és nagy eséllyel fel se vennének.
Gazdagságinformatikust / Mérnök informatikust van.

De elhivatottság, IT beállítottság, IT érdeklődés kell hozzá.
(Én hasonlóképp Mérnök Infót végeztem közgáz után, de Progmat nem ment volna és már 15-16 évesen könyökig a PC gépházban voltam.)

Keress meg, ha Data Engineer, Scientist szeretnél lenni!

(#3915) pit stop válasza nhpeti (#3913) üzenetére


pit stop
addikt

Gazdinfót nem tudom hol szeretnéd elvégezni, de van esélyed ha matekra rágyúrsz. De 4-5 szintre fel kell hoznod magad (vagy érdekeljen/jól megértsd, amit matek címszó alatt tanítani fognak derivál-integrál és ami utána van), vagy különben rettenetesen szenvedni fogsz.
Gazdinfósok is keresettek, de ez is olyan, hogy suli mellett tanulnod kell hozzá, mert amit ott kapsz az nem lesz elég. (Közgazdász és informatikához is ért, vagy fordítva - szeretik cégek).

(#3910) emvy Az utóbbi egynéhány évben, államihoz, utcáról beesett embert felvettek, és nem legalja pozícióba? :U

[ Szerkesztve ]

Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.

(#3916) nhpeti válasza syl5 (#3914) üzenetére


nhpeti
tag

A fel sem vennének kijelentést nem tudom pontosan hogyan gondoltad. Minimális ponthatárok vannak a legtöbb helyen a mérnöki és informatikai szakokon.

Egyébként a Pannon Egyetemen gondoltam mindkét szakot végezni. Itt a gazdaságinformatikus és programtervező szak tantárgyai gyakorlatilag ugyanazok, azzal a kivétellel hogy ugye a gazdaságinformatikusnál van 1-2 közgazdasági tárgy, de nem számottevő.
Így nem értem, hogy miért nehezebb a programtervezői?
Lehet, hogy más egyetemeken sokban különbözik, de PE-n ahogy néztem tényleg ugyanazok az órák vannak.

(#3917) Dr. Akula válasza nhpeti (#3913) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Miért 3-4 a matek? Ennyire tudod, vagy ennyire szartad le? Utóbbi esetben, ha érdekel is, simán tudsz javítani. Matek-fizika műszaki területen alap hogy 5-ös, bár az se mindegy milyen suliban, egy Fazekas 3-as lehet többet ér mint egy faluszéli 5-ös. Amikor én érettségiztem, utolsó 2 évet számoltak, ha most is úgy van, a 4.-es eredményeket még felhúzhatod 5-re, és átlagban nem állsz nagyon rosszul.

Informatikából nemtom mi van most, nálunk még csak Technika óra volt gimiben, utolsó 1-2 évben volt vmi nagyon basic számítógépes ismeretek. Amit nem is ott szedtem össze, hanem nálunk mindig volt pc a családban, +4, Spectrum, Primo (hogy a COCOM lista korában honnan, azt ma se tudom (jó, a Primo magyar volt)). Persze akkor csak játék volt a szempont, de azért ragadt rám az ismeret hogy mi az a processzor, byte, jnz. :) A szemlélet, az informatikai érdeklődés többet számít mint pár hivatalos óra. Ha alap szinten tudsz programozni, de érted, tetszik, tudnád magadtól is tovább tanulni a dolgot, akkor nem lesz probléma. Úgyis csak kapkodó, felületes, minőség helyett mennyiségre koncentráló programozás oktatás van fősulin / egyetemen (C mellé minek Pascal, 2x tanulod meg gyakorlatilag ugyanazt).

Viszont informatikai suliban akárhogy is hívják, nem fogsz komoly közgázt tanulni, az inkább csak egy heti 1 órás alibitárgy. Ha önmagáért szereted az informatikát, akkor rossz jegyek ellenére is van esélyed, ha csak kiskapu a közgáztanuláshoz, akkor felejtős.

(#3918) Mercutio_ válasza Dr. Akula (#3912) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kicsit el vagy tájolva, a bértábla csak a minimumot rögzíti.
Az, hogy a legtöbb helyen nincs forrás, és csak azt kapják egy dolog...

A másik amiben én a problémát látom, hogy a személyes sértettséged/problémáid összemosod a valósággal. Rengetegen dolgoznak állami tulajdonú, azonban nem az állami alkalmazottakra vonatkozó bértáblát használó cégeknél. (MVM, MÁV csoport, Posta, Víz- és távfűtő művek, Csatornázás, Paks, Autópálya felügyelet, stb.) ezeken a helyeken a diplomások jóval a bértábla fölött keresnek.

Az is téveszme, hogy ilyen helyekre csak protekcióval lehet bekerülni.

Egyébként tisztábban látnának a többiek, ha leírnád milyen szakon/szakirányon és mikor végeztél? (nem triviális a gyakornoki lehetőség és hasonló kijelentések)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3919) Dr. Akula válasza Mercutio_ (#3918) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

"Kicsit el vagy tájolva, a bértábla csak a minimumot rögzíti."
Úgy néz ki te vagy eltájolva. A bértábla konkrét összegeket ír elő, kategóriák vannak, illetményalap és pótlékok. Ajánlott irodalom.

A Postánál volt ismerősöm (vezető beosztásban), a mezei csicskák szaré-hugyé dolgoznak, csak a nagyfőnökök kapnak korrekt pénzt (3-5 kiló nettó).

"Az is téveszme, hogy ilyen helyekre csak protekcióval lehet bekerülni."
Én is ezt mondtam, mezei lapátoló (átvitt értelemben) munkakörbe bárki mehet, nincs nagy zsé benne. Ahol igen, na oda kell az ismerős, de azok nem lapátolós munkák, hanem bőrfotelben pénzpörgetős. A TEK-nél pl. 50%-kal keres többet egy munkásőr mint egy sima rendőr, igaz lehet közben Q7-essel vagizni, és az már eléggé csókos hely.

Mondjuk azt hogy az Y2k probléma előtt végeztem villamosmérnökként, ami a végére inkább lett programozó mint heggesztő. :)

[ Szerkesztve ]

(#3920) Mercutio_ válasza Dr. Akula (#3919) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az irodalom hol mondja ki, hogy nem lehet felfelé eltérni? :U
Egyébként meg kis olvasnivaló ;)
És ahol van forrás, ott bizony eltérnek. Az meg, hogy a diploma nélküli droid alulfizetett a versenyszférában sincs másként, nem tudom mit kell ezen meglepődni.

Minden olyan poziban, ahol már piacképes a tudásod megfizetik az embereket, - vagy szembesülnek vele, hogy nincs csak kontraszelektált, alulképzett beosztott - különben elmennek a versenyszférába.

Jah osztatlan képzés, az egy másik történet volt. A bolognai rendszer már jóval rugalmasabb, épp ez az előnye és a hátránya is. Ha valaki tud élni vele az rengeteg plusz lehetőséget kap, és mivel az IT egy gyakorlatorientált szakma szvsz ésszerűbb is a suli melletti munkák vállalása, így együtt fejlődhet az elmélet és a gyakorlat.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3921) azbest válasza Dr. Akula (#3919) üzenetére


azbest
félisten

"Úgy néz ki te vagy eltájolva. A bértábla konkrét összegeket ír elő, kategóriák vannak, illetményalap és pótlékok."

Ok, akkor értelmezve olvasd is el a linkelt jogszabályt.

"67. § (1) A közalkalmazott a fizetési fokozata alapján járó illetményén felül illetménykiegészítésben részesülhet."

Csak, hogy mutassak egy példát, hogyan néz ki a gyakorlatban:

Vannak olyan munkakörök, amit nem vállalna el senki bértábláért.

(#3922) Dr. Akula válasza azbest (#3921) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Az is kollektív, rögzített alapon jár, nem pofára osztják. Példa1, példa2.

(#3923) Dr. Akula válasza Mercutio_ (#3920) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

Az eltérítés a jutalmazás egyik formája, teljesítményértékelés alapján kaphatod, max 20%, fél évre adható (persze fél év múlva megint kaphatsz). Lehet jutalmazni ezen kívül is: előresorolással, "a" jutalommal (egyszeri pénz), kézfogással. :D

"Az meg, hogy a diploma nélküli droid alulfizetett a versenyszférában sincs másként, nem tudom mit kell ezen meglepődni."
Én is ezt mondtam.

(#3926) tPedro_


tPedro_
őstag

Sziasztok!

Elsősorban a multiknál dolgozókhoz szólna a kérdésem (aztán lehet más is tud segíteni), knowledge manager pozícióról kéne vmi info. Nyílván több mindentől is függ, de kb. milyen fizura lehet számítani?

Itthoni portálokon nem is találtam ilyen állást, de pl. linkedin-en elég sok van. Egy tól-ig intervallum is megfelel, mert jelenleg fogalmam sincs róla.

Köszi előre is.

Üdv.

(#3931) Jhonny06 válasza nhpeti (#3916) üzenetére


Jhonny06
veterán

Azért alapvetően 2 különböző szakról van szó, neked kell tudnod, hogy melyik érdekel jobbak. Ez hosszútávon 2 különböző munkát fog eredményezni valószínűleg, bár nyilván nem leszel röghöz kötve (gazdinfós fejlesztők is vannak). A matek 3-4 bőven elég, ennél rosszabb eredménnyel is mennek és kibírható, csak folyamatosan tanulni kell. Általában csak az első 2 félévben van matek és az se gyilkos.

[ Szerkesztve ]

(#3934) vzozo válasza nhpeti (#3916) üzenetére


vzozo
senior tag

A PE-ről volt itt egy topiktárs régebben, illetve a másik topikban is ()Súlyos gond az informatikushiány. Olvass vissza - azok alapján vagy a hely gagyi, vagy ő nem használta ki a lehetőségeket.

Én azért jól meggondolnám a helyedben, hogy hol, milyen környezetben áldozol fel jó pár évet az életedből. Fos helyen éveket ellenni: semmi értelme nincs.

Azt pedig tisztázd le magadban, hogy eleve mit vársz a felsőoktatástól, mennyire érdekel maga az informatika, illetve abban van-e olyan terület, ami kifejezetten tetszetős. Nagyon könnyen csalódik az, aki hagymázas álmokkal vág neki egy IT képzésnek.

(#3935) #35193216 válasza vzozo (#3934) üzenetére


#35193216
törölt tag

Ha saját bevallásod szerint sem értetted, miről beszélek, akkor megkérlek ne érvelj azzal, amit szerinted én állítottam. Előre is köszi!

(#3936) #35193216 válasza nhpeti (#3916) üzenetére


#35193216
törölt tag

Igen, Pannon Egyetemen nem nehezebb a proginfó szak, mint a gazdinfó (számottevő különbség talán, hogy előbbinél van gépes gyak számgépháló 2-n, ahol sokan elhasalnak, akik nem tudnak elég gyorsan C-ben programozni, de szerintem akit ez a veszély fenyeget, az ne is informatikai szakra menjen), valójában a mérnökinformatikus szakkal is nagy az átfedés, majdnem minden tárgy közös. Eltén viszont nyilván nehezebb a proginfó, mint a Pannon Egyetemen, vagy mint mondjuk a Corvinuson a gazdinfó, mert ott több és keményebb a matek, és nyilván a Corvinus-os gazdinfó és az Eltés proginfó nem sokban hasonlítanak egymásra.

Szóval szerintem nehézség szempontjából mindegy melyik szakot választod, a 3 szak közül Veszprémben egyedül a mérnökinfó, ami nehezebb a másik kettőnél valamivel (villanytanon szokták szórni az embereket).

Matekból viszont mindenképpen szedd össze magadat, annyi segítséged lesz majd, hogy ma már első félévben tartanak felzárkóztató órákat azoknak, akiknek kell (anno az én időmben még nem volt ilyen).

(#3937) lord.lakli válasza #35193216 (#3936) üzenetére


lord.lakli
őstag

Azért mekkora vicc már, hogy egyetem első félévében középiskolai anyagot oktatnak felzárkóztatás végett :W

(#3938) #35193216 válasza lord.lakli (#3937) üzenetére


#35193216
törölt tag

Ebben egyetértek, de valószínűleg meg volt az oka, mert az oktatók azt tapasztalták, hogy durva hiányosságok vannak. Egyébként nem az első féléves tananyag helyett tanulják, ha jól tudom félév elején iratnak egy velük egy szintfelmérőt, és akinek nem elég jó, azoknak kell járniuk a felzárkóztatóra.

Egyébként matek faktosoknak a normál első féléves tananyag jelentős része is ismerős lehet.

[ Szerkesztve ]

(#3939) lord.lakli válasza #35193216 (#3938) üzenetére


lord.lakli
őstag

Szerencsére még nálunk sem volt ilyen, de borzalmas, hogy néhány év alatt hová silányult az egész.

(#3940) stoilt válasza lord.lakli (#3939) üzenetére


stoilt
újonc

Ez egyébként BME-n is így van, vagyis a VIK-en mindenképpen. Félév elején egy matek és egy fizika felmérőt íratnak a gólyákkal, és az alapján "javasolják" a bevezető matek és a bevezető fizika című tárgyak felvételtét, ami a középsulis anyagon megy át. Ami a vicc, hogy még 2-2 kreditet is adnak ezekért a tárgyakért... (én speciel mindkét felmérőn átmentem, de a fizikát felvettem így is 2 ingyen kreditért :P ) Ami a szomorú, hogy van olyan, aki még ezeket a tárgyakat is képes elbukni. Na, belőlük általában nem lesz mérnök a BME-n. (Na nem azért mert rájönnek, hogy hülyék és/vagy lusták, hanem mert kikiáltják, hogy a BME ultra nehéz és direkt szivatják az embereket, ezért átmennek valami könnyebben elvégezhető suliba.)

(#3941) zsambek válasza stoilt (#3940) üzenetére


zsambek
aktív tag

Ha szabad pontosítani:

Villanyosoknak: matek, fizika kötelező, ha bukod.
Infósoknak: matek kötelező, fizika javasolt, ha bukod.

(#3942) stoilt válasza zsambek (#3941) üzenetére


stoilt
újonc

Könnyen lehet, én nem tudom pontosan, régen volt már és tényleg nem igazán érintett. Köszi a pontosítást! :)

(#3943) velizare válasza lord.lakli (#3937) üzenetére


velizare
nagyúr

bármilyen hihetetlen, de nem várható el mindegyik középiskolától és gimitől sem, hogy mérnöki alapozó tantárgyakat oktasson gyerekeknek. muszáj közös alapra hozni az évfolyamot, az ismétlésbe pedig nem hal bele senki. a vicc nem ez, hanem az, amikor a felsőtagozatos négyes-ötös tanuló képtelen folyékonyan olvasni.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#3944) D@ve89 válasza velizare (#3943) üzenetére


D@ve89
tag

Én nagyjából jó voltam gimiben fizikából, még versenyre is mentem, de nem érdekelt 3. évfolyamtól kezdve egyáltalán, negyedikben meg nem is volt már fizikám. Érettségire se mentem belőle. Kellett is a fizika felzárkóztatóra járnom, és nem is elsőre lett meg belőle a zh-m. Na és lám, mégis lett belőlem valaki. Szóval osztom véleményed. Szerintem egy bármilyen informatikai képzésen ezek a matekos, de főleg fizikás tárgyak részben arra (is) valók, hogy bizonyítsuk magunknak (meg persze az egyetemnek), hogy valamilyen elméletet, modellt képesek vagyunk megtanulni, kreált példákon keresztül használni. Hogy aztán kinek mekkora szüksége lesz később erre a tudásra, az más kérdés, és talán ez nem is hangsúlyos.

(#3945) Dr. Akula válasza velizare (#3943) üzenetére


Dr. Akula
nagyúr

A giminek egyetlen feladata lenne: felkészíteni az egyetemre, különben ott a szakközép, ami szakmát is ad. Erre nagyjából képtelen. Igaz régen jártam oda, de ebben az országban semmi nem javul, csak pusztul, így nem hiszem hogy most más lenne a helyzet mint 20 éve.

(#3946) velizare válasza Dr. Akula (#3945) üzenetére


velizare
nagyúr

arra, amire te gondolsz, sosem volt képes. nekem elég jó matematikai és természettudományi alapjaim voltak, de a fizikának azért már úgy mentek neki első félévben, hogy a sebesség az út idő szerinti első deriváltja, és ezt nagyon nem így tanultuk gimiben.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#3947) stoilt válasza velizare (#3943) üzenetére


stoilt
újonc

Szó sem volt mérnöki alapozó tárgyakról. Középszintű matekról van szó, amit a közép érettségin is számon kérnek. Ideális esetben a felmérést (szeptember) megelőző jó pár hónapban erre készül az ember fia/lánya, mivel májusban van az érettségi. Oké, hogy közte ott van egy nagy system reset (nyár), de azért ezek olyan dolgok, amik nem törlődnek ki csak úgy hirtelen, mint pl. egy halom bemagolt évszám, vagy valami. Az meg, hogy nem várható el a középiskoláktól, hogy erre felkészítsenek, abszurd. Szerinted akkor mégis mi várható el a középiskoláktól? Annyi, hogy legyen fűtés, és ne fázzanak a szerencsétlenek, amíg ott lógatják a lábukat? Másrészt meg szerintem egy műszaki pályára olyanok jelentkeznek, akikben van valami érdeklődés a dolog iránt. Ha már érdeklődnek, akkor meg valószínűleg nem elégednek meg az iskolában (esetleg hiányosan) oktatott anyaggal. (Persze hallottam én is olyanról, akit a szülei kényszerítettek a műszaki pályára, pedig őt totál nem érdekelte az egész, de az olyanokból nem is nagyon lesz diplomás mérnök.)

(#3948) stoilt válasza velizare (#3946) üzenetére


stoilt
újonc

Az viszont már az egyetem hibája, ha rosszul van felépítve az oktatás. Nálunk pár éve BME mérnökinfón első félévben volt analízis 1, ahol megtanultak azok is integrálni, deriválni, akik középiskolában nem tették, majd második félévben következett csak a fizika 1, ahol ezt használni kellett. Tehát elvileg jól fel volt építve, egymásra épültek a dolgok.

(#3949) stoilt válasza D@ve89 (#3944) üzenetére


stoilt
újonc

Szerintem az, hogy évekig nem foglalkoztál vele nem egyenlő azzal, hogy zokni vagy hozzá.

Infós képzésen amúgy nem feltétlen van fizika, úgy tudom pl. elte proginfón nincs is. Ez mérnökinfós dolog, mivel ez nem csak kifejezetten informatikai, hanem egy mérnöki képzés, aminek elengedhetetlen alapja némi fizika. Nyilván pont azért, amit mondtál, hogy modelleket alkothassunk, meg ilyesmi. Nekünk még mondta is valamelyik előadó első félévben, hogy a mérnök informatikus képzés a villamosmérnök képzésből vált ki, eleinte talán a villamosmérnöki képzés egy szakirányaként működött. Első két félévben majdnem egy az egyben ugyanazt tanuljuk.

Az a probléma szerintem, hogy az informatikus, mint olyan, egy elég tág fogalom. Gyakorlatilag lehetetlen felsorolni minden egyes területét, az meg főleg lehetetlen, hogy minden területre külön egyetemi szakot hozzanak létre. Egyedül a proginfó, ami talán így picit kivált (a gazdinfót ne említsük, az egy hibrid faj szvsz :D ), de amúgy ha kicsit szélesebb rálátást szeretnél, akkor marad a mérnök informatikus képzés. Az olyan, hogy van 2 félév alapozgatás, matek, fizika, némi digitális technika, meg prog. Aztán 3 félév vegyesfelvágott, villamosmérnökibb tárgyak, pl. jelek és rendszerek, szabályozástechnika, matekos tárgyak, amik szakmába vágnak valamilyen téren, pl. algoritmuselmélet, kódolástechnika, aztán az informatikát is megpróbálják lefeni alfától omegáig: operációs rendszerek, számítógépes hálózatok, távközlő hálózatok, számítógépes architektúrák, adatbázisok, szoftvertechnológia, szoftvertechnikák, számítógépes grafika, meg a franc tudja még mit felejtettem ki. Na és ez után lehet egy hangyaderéknyit szakosodni valamely irányba a szakirányon, de ez is kb 3-4 tárgyat jelent. Az igazi szakosodás talán MSc-n jönne, ha valakinek van kedve hozzá, de eddigre igazából ott van az ember, hogy szinte jobban jár ha dolgozni kezd, ott lehet igazán tanulni... (és ha van kedve/energiája/ideje/idege/stb, akkor a papír kedvéért csinálhat egy msc-t :) )
Szóval a lényeg, hogy ha pl. te kóder akarsz lenni, akkor is szopnod kell a fizikával meg a brutál matekkal, de ha mondjuk az üzemeltetés érdekel, akkor sem hagyhatod ki a progot, stb, ami nem feltétlenül baj, mert jól jöhet később, de ha azt nézzük, hogy soha nem fogod használni valószínűleg, akkor felesleges szenvedés, és nyilván, ha 10 év múlva kéne használni, addigra vagy elfelejted, vagy már rég elavult, amit tanítottak.

[ Szerkesztve ]

(#3950) Jhonny06 válasza stoilt (#3949) üzenetére


Jhonny06
veterán

"Szóval a lényeg, hogy ha pl. te kóder akarsz lenni, akkor is szopnod kell a fizikával meg a brutál matekkal"

Ezt most úgy írod, mintha a kódernek nem kéne az alap matek meg a fizika. Másrészt ma már egyik cég sem keres olyat, hogy "kóder", ehhez kell az egyetemi képzés. Amúgy fölöslegesen lenne elvégezni, megfoghatnál egy C# könyvet és hajrá.. de ilyen nincs.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.