Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#3401) kovsol válasza D@ve89 (#3397) üzenetére


kovsol
titán

IT szakmában aki elért egy bizonyos szintet az már mutatja, hogy van szorgalom. Szerintem. Mivel lébecolással nem fogsz fejlődni. Mitől lennék én kevésbé szorgalmas, ha MSC helyett lerakok pár szakmai certet ami igazából ugyan úgy nem kötelező a munkám elvégzéséhez.

May the Force be with you!

(#3402) FLx válasza kovsol (#3401) üzenetére


FLx
addikt

Ezért mondtam korábban, hogy akkor lehet nézegetni a papírokat, ha két tök kezdő ember jön, akik kb semmihez nem értenek, csak amit a suliban véletlen felszedtek. Akkor persze, jobb lehet egy MSC-s ember, de ilyen helyzet minden ezredik esetben jön elő, az esetek 99,99%-ban nem annyira egyforma két jelentkező, hogy ez alapján kéne dönteni. Ha jön valaki MSC-vel, de semmit nem csinált suli mellett, meg jön egy BSC-s, aki 1 évet már dolgozott, esélye nem lesz az MSC-s embernek. Informatikában egy így működik, el kell fogadni. Más területen teljesen más a helyzet, fizikusoknál kötelező az MSC meg phd ja.

(#3403) PazsitZ válasza cucka (#3394) üzenetére


PazsitZ
addikt

Algánál azért 2 eset is lehetséges, az egyikről hallottam, a másikat szerencsére tapasztaltam.
Hallottam oylanról, h egy algoritmust csak egyféleképpen betűről betűre kérték vissza (nem tudom melyik tanár).
Viszont én anno úgy mentem át, h teljesen függetlenül a jegyzetben lévő kódtól, leírtam az általam megfogalmazott kódot. Helyes volt simán át is mentem.

Az első eset tanítás szempontjából is hatalmas baklövés, mert nem a programozás skillt méri, hanem még ki is kényszerítik az értelmetlen magolást a gondolkodás helyett.
Utóbbi eset az optimális, ha meg tudod fogalmazni és oldani a problémát, az algoritmus ismeretével. Nyilván ez lenne az egész lényege. De mint írtam hallottam ellenpéldát.

- http://pazsitz.hu -

(#3404) azbest válasza PazsitZ (#3403) üzenetére


azbest
félisten

Van ahol gyakorlatvezetőket úgy kell lasszóval fogni. (gyakorlatvezető = néhányat az előadó tart, de a legtöbb gyakorlatot "felsőbb" éves hallgatók tartanak, akik már elvégezték a kurzust. A létszám miatt van hogy 20 időpont van 5-6 oktatóval.)
Manapság aki teheti inkább fejlesztői munkát vállal, minthogy órát tartson, mert hosszú távon jobban jár a szakmai tapasztalattal és pénzben is több lehet. Simán bekerülnek olyanok is gyakvezérnek, akik magolással tudták le... vagy éppen pont azt az egy tételt húzták, ami jól ment. Ilyen gyakvezér csak azt tudja, hogy ledarálja a készen kapott feladatokat és maguktól nem is feltétlen tudják megoldani azokat. Aztán van olyan is aki ott dolgozik és a napi feladatai mellé rátukmálják az óratartást is, mert senki sem vállalja el.

Persze akad a régi motoros előadók közt is, aki csak a saját könyvében használt jelölésrendszert ismeri és fogadja el. Akkor is, ha iparágilag más a bevett gyakorlat.

A lényeg, hogy nagyon nagy különbségek vannak előadók és gyakvezérek között is. Amikor egy tárgynál tanárváltás van, akkor nagyon durva követelménybeli változások is előfordulnak. Mindkét irányban.

[ Szerkesztve ]

(#3405) Jhonny06 válasza cucka (#3394) üzenetére


Jhonny06
veterán

Hát nem tudom, nálunk Prog I-en csak 30-40 algoritmust kellett tudni (keresések, rendezések, stb.), de az olyan volt, hogy nem tudod bemagolni, ha nem találsz benne logikát. Annyira egyformák és mégis annyira különbözőek, hogy ott tuti elírsz valamit és bármilyen minimális hibáért azonnal 0 pontot adnak az egészre.

(#3406) kovsol válasza Jhonny06 (#3405) üzenetére


kovsol
titán

Én programozásból úgy voltam végig szín ötös, és gyakorlatot is tartottam, hogy csak a logikát tudtam, és abból kikövetkeztettem az elméletet. :D Mondjuk én már közép suliban is ilyen országos programozás és adatbázis kezelés versenyen nyertem az érettségit. Régi szép idők, amikor írtam a c++, meg az assembly beadandókat az embereknek. :D

Viszont a sors úgy hozta, hogy nem programozó lettem végül. De nem bánom, érdekesnek találom a SAP+DB vonalat is.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#3407) Anonymous2 válasza syl5 (#3367) üzenetére


Anonymous2
újonc

Első emelés kb 1,5 év a második kb a 4. év után történt. Cafeteria ezen felül járt.

Az angolt napi szinten kellett használni, mert egyrészt a külföldi kollégákkal is minden nap kellett beszélni, másrészt nem csak magyarok dolgoznak a magyar székhelyű cégeknél. Az angol felső nem volt meghatározó fizetés szempontjából, az elvárás annyi volt, hogy képes legyek megértetni magam és engem is megértsenek. Ettől függetlenül a véleményem az, hogy ilyen helyeken a mindennapi munka gördülékenyebben megy annak, aki folyékonyabb nyelvtudással rendelkezik. Több embernél láttam, hogy angolul nem tudnak érvényesülni, mert nehezen fogalmazzák meg a gondolataikat hajlamosak belekavarodni a hosszabb mondataikba, így inkább nem szólnak bele bizonyos beszélgetésekbe, ha nem muszáj.

Persze, érdemes lehet DB-ről javara váltani. A technológiákkal kapcsolatban azt kell tanulni, amit az adott cég használ, feltéve hogy kiírják az álláshirdetésben. Viszont valami általános szintű ismeret biztosan jól fog jönni a java ee-ről, szóval érdemes átnézni, hogy mire jó a jsf, servlet, webservice, jpa, jms, ejb, cdi. Aztán, hogy konkrétan milyen technológiát, keretrendszereket használ az adott cég ezek mellé vagy éppen ezek helyett az majd eldől. A hasonló célra készült eszközök felépítésre is hasonlóak, így gyorsan lehet váltani köztük.

(#3408) Tapsi válasza belotas (#3365) üzenetére


Tapsi
addikt

Főállás mellett, 0 előképzettséggel nem fogod elvégezni a pénzügyet. Fel sem vesznek rá.

Más:

Van valakinek tapasztalata az Epammal kapcsolatban? Illetve náluk vajon mit takar a Technical Business Analyst pozíció?

[ Szerkesztve ]

(#3409) KMan


KMan
őstag

Sracok. En ertem az erveket MSc mellet es ellen is. Az a gond, hogy IT szakmarol beszeltek, ami a leggyorsabban valtozik es nagyon de nsgyon specifikus. Bar nem vagyok nagy kinai bolcs ( szakmamban 6 evet toltottem, ami autoipar) de sztem mas szektorokat is meg kellene nezni, nem csak az IT-t. Az autoiparban nem jellemzoek mezitlabas mernokkent azok a fizuk amiket egy java fejleszto kap. Vezetoi szinten viszont elerheto az altalatok pozicionalt senior java fejlesztoi fizu es azok a vezetok akiket en ismerek vagy MSc, vagy MBA, vagy PhD vegzetseggel rendelkeznek.

Csak a balekok alszanak [SAS]

(#3410) KMan válasza Tapsi (#3408) üzenetére


KMan
őstag

Heti meteor podcast 2 musorvezetoje is ott dolgozik.
Ha belehallgatsz a musorba, sokat beszelnek az epamrol, szinte kizarolag jokat.

Csak a balekok alszanak [SAS]

(#3411) Goose-T válasza Tapsi (#3408) üzenetére


Goose-T
veterán

Az Epamnál brutális mértékű elméleti tudást várnak el. Az az analyst pozíció magyarul szervező, kapocs az üzlet és a programozók között. Csak elméletben programozik, specifikál, egyeztet a megrendelő elvárásairól.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#3412) emvy válasza Goose-T (#3411) üzenetére


emvy
nagyúr

> Az Epamnál brutális mértékű elméleti tudást várnak el.

Hmm, inkabb kozepes szintunek mondanam az elvarast, legalabbis Mo-n vannak multik, ahol erosebb a felveteli.. Van csomo okos ember ott is, ahogy en latom, nagyon fugg a csapattol, hogy jo-e vagy sem.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#3413) amargo válasza Goose-T (#3411) üzenetére


amargo
addikt

Nem varnak el olyan sokat, mindenhol vadaszni kell a fejlesztoket..

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3414) Tapsi válasza Goose-T (#3411) üzenetére


Tapsi
addikt

Akkor maga a meló testhezálló lenne, nem akarok már dev, vagy tesztelő lenni, inkább az IT-közgazdász vonal áll hozzám közel. Viszont semmi Java tapasztalatom nincs, és nem is nagyon akarok belefolyni. Szerintetek mennyire fontos az adott programnyelv ismerete ehhez a pozihoz? Dolgoztam 5 évet rendszerfejlesztőként, és nem vágyom vissza.

Amúgy egy ilyen állásnál mit kell érteni elméleti tudás alatt? UML, Scrum, és társai?

(#3415) amargo válasza Tapsi (#3414) üzenetére


amargo
addikt

Agilis módszertanok ismerete mindenképpen szükséges. UML szerintem nem kell.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3416) emvy válasza Tapsi (#3414) üzenetére


emvy
nagyúr

Akkor miert EPAM?

while (!sleep) sheep++;

(#3417) emvy válasza Tapsi (#3414) üzenetére


emvy
nagyúr

Kicsit valaszolok bovebben:

> Amúgy egy ilyen állásnál mit kell érteni elméleti tudás alatt? UML, Scrum, és társai?

Nem, inkabb rendszertervezoi tudas. UML-t nagyon keves helyen hasznalnak gyakorlatban, a scrum az egy eleg egyszeru dolog, de elsosorban a projektmenedzserek hasznaljak, Business Analystok nem.

Ha IT-kozgaz vonalat akarsz nyomni, akkor ne menj az EPAM-hoz, nem az lesz.

while (!sleep) sheep++;

(#3418) Nerd válasza emvy (#3417) üzenetére


Nerd
aktív tag

>a scrum az egy eleg egyszeru dolog, de elsosorban a projektmenedzserek hasznaljak, Business Analystok nem.

Hogy mi? :) A scrumot mindenki hasznalja a csapatbol, ha scrumot hasznalnak, mindenkinek tisztaban kell vele lenni.

[ Szerkesztve ]

(#3419) emvy válasza Nerd (#3418) üzenetére


emvy
nagyúr

Hasznalni oke, de menedzselni/szervezni nem mindenkinek kell (bar voltam olyan csapatban, ahol felvaltva csinaltunk a masterkedest).

De reszvenni scrumban tenyleg faek egyszerusegu dolog (ha nem az, akkor baj van).

Egyebkent meg...

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#3420) _NCT


_NCT
őstag

EC council vagy CEH minősítéssel mennyire gyorsan lehet "csupasz seggűként" elhelyezkedni? Eddig üzemeltetéssel foglalkoztam inkább, de mostanában ahogy olvasom a szakirodalmat egyre inkább tetszik és örömöm lelem benne (rég óta volt olyan hogy 2-3 óra múlva eszméltem fel, mennyit elolvastam).

A cégnél ahol jelenleg dolgozom külső auditorok vannak, tehát itt nem fogok tudni elhelyezkedni (hacsak nem lesz rá igény).

Saját zsebből fizetném a tanfolyamot meg vizsgát is, mivel más lehetőségem nincs, viszont úgy gondolom hosszú távon megtérül (elég jól lehet keresni ebben a szakmában, induló 300 nettó simán meglehet).

Aki ebben a szakmában dolgozik, írhatna pár sort akár privátban, akár itt, sajnos itt PH!-n nem találtam fórumot (leszámítva az ethical hacking konferenciás topikot).

(#3421) Goose-T válasza emvy (#3412) üzenetére


Goose-T
veterán

Akkor csak én kértem az ő lehetőségeikhez képest túl sokat, és ezért volt magas az elvárásuk felém. Nekem végülis tökmindegy, mert máshol viszont megadták azt az összeget, amit kértem. :D Ezt eljátszották velem két éve is, meg most is. Nem tanulnak a hibájukból.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#3422) siti válasza Oppenheimer (#3368) üzenetére


siti
senior tag

A business managerünk elment, a nagyfőnök meg azt találta ki, hogy a csapatból léptet valakit a helyére. Mindenkinek megvolt a szaktudása, bárki tudta helyettesíteni őt, így az egyenlő küzdelemből az jött ki, hogy ez egyetemi diplomával rendelkező kapta meg a posztot. meg a fizuját. A saját történetem írtam le, nem a szomszédtól hallottam.

Füle -> 9. BRSZK -> 2024. Június 22-23. (hamarosan beérjük a Fast and furious sorozatot)

(#3423) Goose-T válasza siti (#3422) üzenetére


Goose-T
veterán

Ez egyrészt nem jelenti azt, hogy jó döntés volt, másrészt meg nem annyira jó ám menedzsernek lenni, mint sokan azt gondolják. Mihez kezd pl. egy menedzser, ha kirúgják? Engem már kétszer rúgtak ki, mert nem félek a munkahelyi konfliktusoktól, és mindig megpróbálom érvényesíteni az érdekeimet. Ennek ellenére mindig hamarabb találtam munkát, minthogy lejárt volna a felmondási időm, ráadásul magasabb fizetéssel. Dehogy akarok én menedzser lenni, inkább a saját szakmámban fejlesztem a tudásomat, hogy továbbra is ennyire kelendő legyek a munkaerőpiacon.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#3424) KMan válasza Goose-T (#3423) üzenetére


KMan
őstag

Nem mindenki akar menedzser lenni... Meg akkor sem ha tobb a fizu. Vannak akik nem tudnak egyszerre tobb iranyba vagy csak egesz egyszeruen emberekkel egyutt dolgozni (ne adj Isten azsiaiakkal, amerikaiakkal, europaiakkal egyszerre). Attol meg lehet h szuperjo fejlesztok, mernokok. Az is lehet h valakiben megvan az affinitas de nem akarja a plusz felelosseget bevallalni meg a plusz penzert sem. Nem vagyunk egyformak...

Szerk: ja es azt ne felejtsuk hogy az emberek 90% fel valtoztatni, es ebbe az eloleptetes is beletartozik.

Te ketszer is otthagytad a helyedet a sajat elonyodre, ez nagyon ritka es szerencses is. A legtobb ember keruli a konfliktusokat es a fulet farkat behuzva ul a gepe elott varva a delutan 16:30-at....

[ Szerkesztve ]

Csak a balekok alszanak [SAS]

(#3425) siti válasza Goose-T (#3423) üzenetére


siti
senior tag

itt volt rá jelentkező, szerettek volna azok lenni és természetesen mindig igaz, hogy a főnök széke nem kényelmesebb, még ha annak is látszik ;)

Füle -> 9. BRSZK -> 2024. Június 22-23. (hamarosan beérjük a Fast and furious sorozatot)

(#3426) FLx válasza _NCT (#3420) üzenetére


FLx
addikt

Csak minősítéssel? Semennyire, mindenkinek megvan már kategória. Ha értesz is hozzá keményen, akkor sok helyen keresnek hasonló embereket.

(#3427) _NCT válasza FLx (#3426) üzenetére


_NCT
őstag

Mindenkinek megvan már kategória? Azért nem sok embert ismerek a környezetemben, aki rendelkezik ilyennel. Tehát akkor ez is olyan, hogy junior-ként kell eltölteni 1-2 évet és beletanulni? Magyarul mintha 0-ról kezdenék mindent?

A mostani munkámban inkább üzemeltetéssel foglalkozom, ezzel egyáltalán nem.

[ Szerkesztve ]

(#3428) FLx válasza _NCT (#3427) üzenetére


FLx
addikt

Régen nagy dolog volt ez, még amikor a Netacademia behozta az országba, ma már ilyen jó, hogy van neked, de nem ez alapján veszünk fel. Akárki kifizeti a tanfolyamot, levizsgázik, kész. Nem egy nagy cucc. Teszem azt, én üzemeltetőként megcsinálnám és utána security területen akarnék elhelyezkedni, ugyanúgy nem menne. Egy CISA, CISSP egy kicsit már más tészta.

[ Szerkesztve ]

(#3429) _NCT válasza FLx (#3428) üzenetére


_NCT
őstag

Nekem ismerős ajánlotta aki security-ként dolgozik, csináljam meg és gyorsan el lehet vele helyezkedni, minimum 300 nettót lehet kapni alapjáraton aki valamit konyít hozzá.

Szerk: ezért dobtam be ide a kérdést, eléggé mesebeli ez a "csináld meg és jóvilág lesz" felvetés. Viszont ennél a résznél érzem azt, hogy jobban érdekel mint eddig bármi az IT-ban. Mondjuk a 300 nettó 4-5 éves tapasztalattal ne legyen már nagy elvárás BP-en.

[ Szerkesztve ]

(#3430) FLx válasza _NCT (#3429) üzenetére


FLx
addikt

Azért ez ugyanúgy netto hülyeség, ahogy azt mondom, hogy csinálj MCSE-t, aztán nettó 300-at bárhol kapsz. Amúgy meg a francokat, érteni kell hozzá.

(#3431) bendzso


bendzso
senior tag

Sziasztok, egy adatbázisból helyszíneket térképen megjelenítő, és ezen szűrést végző (tehát egy nem túl bonyolult) mobilalkalmazás iOS-re és Androidra való lefejlesztéséért mennyi pénzt lehet elkérni? Illetve milyen keretek között mozog a mobilappfejlesztés általános ára, ha lehet egyáltalán ilyen tág fogalomként beszélni róla ez esetben?

(#3432) Goose-T válasza bendzso (#3431) üzenetére


Goose-T
veterán

Kiszámolod, hány emberórányi munka kifejleszteni és letesztelni, megszorzod 5-10000 Ft-tal, és megvan az ár. Aki ennél olcsóbban csinálja, az valószínűleg kókler.

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#3433) tlac válasza Goose-T (#3432) üzenetére


tlac
nagyúr

vagy diák

(#3434) bendzso válasza Goose-T (#3432) üzenetére


bendzso
senior tag

Az az, utóbbi, még diákcipőben járok. :) Köszönöm a választ!

(#3435) Mercutio_ válasza bendzso (#3434) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem konkrétan erről, de a miért ne fotózzunk ingyen bejegyzés jutott eszembe.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3436) Veron válasza Mercutio_ (#3435) üzenetére


Veron
őstag

Sziasztok!

A szakmában jártas sporiktól kérdezném, hogy melyikben láttok több fantáziát: telco rendszerek manuális tesztelése virtualizációs tudással vagy webes technológiák autotesztelése, némi programozási (Java vagy .NET) ismerettel. Jelenleg az előbbiben van tapasztalatom virtualizáció nélkül, most azon gondolkodom, hogy maradjak és megtanuljam azt, vagy inkább a web felé menjek. A fantázia alatt a jobban eladható és hasznosabb, keresettebb tudást értem.

Kösz!

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#3437) amargo válasza Veron (#3436) üzenetére


amargo
addikt

Ha nem tudsz programozni, hogy akarsz autotesztelni?

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3438) polonic válasza Veron (#3436) üzenetére


polonic
félisten

Szerintem elég nagy lehetőség van a telco cloudban, virtualizációban. Errefelé indultak a telko cégek. Én kihasználnám ezt a lehetőséget.

(#3439) Veron válasza polonic (#3438) üzenetére


Veron
őstag

@polonic: Köszönöm!
@amargo: Én nem ezt állítottam.

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#3440) polonic válasza Veron (#3439) üzenetére


polonic
félisten

Nokia Networks, igaz?

(#3441) amargo válasza Veron (#3439) üzenetére


amargo
addikt

Nekem ez jött le, ezért kérdeztem rá.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3442) velizare válasza amargo (#3437) üzenetére


velizare
nagyúr

még ha a capture&replay funkcióktól el is tekintünk, egy háromoldalas doksival be lehet tanítani bármelyik majmot az állatkertből pl. seleniumra. 95%ban copypaste, 3%ban 1 sor változtatás, 2%ban kicsit több. mindez fokozottan érvényes, ha az infrastruktúrát alád teszik, és neked csak a teszteseteket kell lefordítanod seleniumra.
egy programozni tudó emberke ehhez overkill, elméleti programozói tudást ugyanis nem igényel.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#3443) amargo válasza velizare (#3442) üzenetére


amargo
addikt

Hat most kiragadtal egy eleg értelmetlen példát, eleg, ha ennyiben maradunk.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#3444) Joci93


Joci93
senior tag

Nem: Férfi/Srác
Kor:20
Munkakör: Sitebuilder + PHP
Végzetség: Érettségi + webprog OKJ
Nyelvtudás: Angol közép
Netto fizetés: 100K (jobb, mint a semmi...főleg 20 évesen)
Egyéb: Lightos a meló
Hely: Csongrád megye

Furcsa, több ezer emberrel találkozunk és egyik sem fog meg igazán. Aztán megismerünk valakit, aki megváltoztatja az életünket. Örökre.

(#3445) #24334592


#24334592
törölt tag

egy kis segítség JAVA-ban gondolkodóknak.

[link] . Meló bőven, pénz vastagon. Ahogy látom a német csak plusz a folyékony angol mellett, de nem kitétel..Érdemes ebbe a tudásba fektetni.

(#3447) KMan válasza #24334592 (#3445) üzenetére


KMan
őstag

A vastag penz mibol derul ki? :U

Csak a balekok alszanak [SAS]

(#3448) IOStream


IOStream
csendes tag

Nem: Férfiú
Kor:21
Munkakör: Műszaki helpdesk
Végzetség: Fizika BsC folyamatban
Nyelvtudás: Angol közép
Netto fizetés: 90K-120K
Egyéb: nothin'
Hely: Szöged :))

Windows is opensource, you just have to know how to read assembler..

(#3449) polonic


polonic
félisten

Ezt kérlek árazzátok már be az egyik barátomnak. Jelentkezik erre, de fogalmunk sincs, mennyit lehet itt kérni.

[ Szerkesztve ]

(#3450) FLx válasza polonic (#3449) üzenetére


FLx
addikt

Magyar MS-nél jó ha 300 nettót kap ezért.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.