Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#30001) tototos


tototos
őstag

Egy utolsó a témában:
Vannak olyan pozíciók ahol igenis fontosak az egyetemen tanult dolgok, de ez jelenleg a magyar piacon a pozik 20%-a kb. A 80%-nak elég lenne egy bootcamp jelelgű 1 éves képzés, de akkor a cégeknek sem a szakirányos diplomát kellene elvárni. Jelenleg ott járunk, hogy munkaerőhiány van, az egytemen a kezdett hallgatók fele kiesik és még ezt szeretnénk még jobban megszűrni hogy csak azok kapjanak diplomát akik értik a kvantumfizikát.

(#30002) CyberPunk666 válasza tototos (#30001) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Igen, csak éppen arra a 20%-ra is szükség van.
Őket, akkor hol képezzük?
Meg érted, elmegy valaki az ország első számú műszaki egyetemére, majd az a problémája, hogy mennyi mindent nem akar tanulni, amit ott kell. Akkor most ez tényleg a képzés hibája?
(mondjuk a kvantumfizika szerintem is felesleges, ezt a pontot megadom)

Amúgy a magyar infos curriculum, egész komoly mértékben egyezik a világszinten jó egyetemekével, csak az eszközök, oktatói gárda, cégkapcsolatok, diákok minősége alacsonyabb, de a tananyag nagyon hasonló. Valószínűleg eleve onnan lopnák össze az egészet. Tutira nem találtak ki ők ilyen képzéseket, hanem lemásolták az ottaniakat.
Ezekre amúgy vannak nemzetközi elvárások is, hogy mit is lehet pontosan CS, CSE... stb-nek hívni egyáltalán. Van valamennyi mozgástér, de ha a fejlett világban akreditáltat akarsz, akkor elég sok must have dolog van.

[ Szerkesztve ]

(#30003) tigrincs20 válasza tototos (#29996) üzenetére


tigrincs20
csendes tag

Ez erősen szakma függő. IT-ban valszeg MSC nélkül is el vagy, de mondjuk Közgáz, mérnöki területen kevésbé.
Az szinte biztos h multik (már helyi szinten is) közép, de inkább felsővezetéséhez valszeg kelleni fog

(#30004) tototos válasza tigrincs20 (#30003) üzenetére


tototos
őstag

Multinál kelleni fog? :Y Ez nagyon meglepő számomra mert nekem az a tapasztalatom, hogy multinál szinte csak a munkatapasztalt számít. Hallottam olyat is hogy diploma nélkül dolgozik valaki és nem a kezdő mérnök szintjén.

(#30005) #41635072 válasza tigrincs20 (#30003) üzenetére


#41635072
törölt tag

Dehogy kell kell közgáz/mérnöki pályán msc. Felsővezetőnek lehet, de oda úgyis kapcsolat számít. Mondjuk nézz szét a felsővezetésben pár helyen, tele lesz szociológus, testnevelési főiskola, meg ilyen arcokkal. :D
Már eleve az egyetemen oktatott tárgyak legalább 70%-a bullshit, a másik 20% meg elavult, vagy sose lesz rá szükséged. És akkor van kb 10% amit meg elfelejteszvizsga után 2 nappal.
Tudom tudom vannak kivételek.

[ Szerkesztve ]

(#30006) Dinter válasza tototos (#29996) üzenetére


Dinter
addikt

Maga a papír miatt nem. De ha dolgozol mellette, és olyan dolgot csinálsz diplomának, ami érdekel, és tényleg hasznos, akkor sokat számíthat szerintem (én így csináltam, és ezt tapasztaltam).

(#30007) Tapsi válasza #41635072 (#30005) üzenetére


Tapsi
addikt

Haha, vagy még az se. Nálunk az operációs igazgatónak egy érettségije van. A CC korábbi vezetőjének is. Mindez egy USA multinál. Na mind1.

(#30008) #41635072 válasza Tapsi (#30007) üzenetére


#41635072
törölt tag

Tudnék mesélni. Kedvencem az egyik nagy multinál volt fakultatív céges pár napos élményutazás külföldön. Jött a CEO, semmi végzettsége, meg a drága fia (kb 22 éves lehetett) egy szintén céges luxusautóval (nem dolgozott a vállalatnál), plusz hozta a barinőjét, mindketten full kiöltözve designer cuccokba. De ja... mindegy :D

Ilyenen amúgy kár fennakadni, meg forgolódni miatta, csak érdemes tisztában lenni az élet alap működsével, mert sokan elképesztő naivitásban élnek.

[ Szerkesztve ]

(#30009) Citroware


Citroware
addikt

Annyira jó olvasni ezt, hogy mások is osztják a véleményt, mennyire felesleges idő- és energiapazarlás volt az egyetemi tanulmányok 90%-a, illetve mennyire nincs sok köze az utána a karrierben való boldoguláshoz, mennyire elavult és színvonaltalan és nem hatékony. Én mindig is ezt mondogattam, de szinte egyedül voltam ezzel.

(#30010) dobolan válasza Citroware (#30009) üzenetére


dobolan
senior tag

Elpazaroltnak nem mondanám, mert sok minden átalakul egy egyetemi képzés során az emberben, de azt én is osztom, hogy pl. nálam kidobott pénz volt a költségtérítéses mérnök info bsc. (másod diploma) Csalódtam a képzés színvonalában.

(#30011) Alcsi69 válasza tototos (#29996) üzenetére


Alcsi69
senior tag

Ehhez hasonlot en is kerdeztem itt a forumon nehany honapja mivel tervezek MSc-t csinalni, csak nem Hungarisztanban. Sokan valaszoltak hogy az X jobban megeros, foleg SWE vonalon (bar meg mindig nem tudom hogy EE vagy CS mester legyen).

Ami teljesen ertheto szerintem, viszont siman lehet part-time nyomatni az MSc-t munka mellett, szoval papirja ES tapasztalata is lehetne mondjuk Z-nek. :)

Mas:
Behivtak SAP Next Talent Program interjura. Van esetleg itt valaki aki volt ilyen programban naluk? Barmilyen velemeny? Nem csak a programrol, hanem ugy magarol a cegrol. :B

(#30012) Pfiucska válasza tototos (#29996) üzenetére


Pfiucska
aktív tag

Eppen csinalom a Msc-t munka mellett, de szerintem maximum a hozzaallasomat fogja dijjazni a jovoben (is) egy munkaltato, nem az ujabb diplomamat.

iPhone 11, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI

(#30013) goodboy007 válasza Citroware (#30009) üzenetére


goodboy007
senior tag

Én az első munkahelyemre egy felsőbbéves szaktársam unszolására/ajánlásával jelentkeztem, de a kapcsolati tőkét leszámítva -máig vannak onnan barátok- és mivel a tanult dolgok 80%-a kuka, egy totális zsákutcának gondolom a mai magyar felsőoktatást.
Eleve Exchange+AD-ról egy büdös szó nem esett, Linux-os infrastruktúra is egy tárgy volt szakirányon. Az abszolutórium után hagytam az egészet a francba, mert már az is munka mellett lett meg és az azóta eltelt 7 évben is folyamatosan lépdelek előre mind szakmailag, mind fizetésben.

[ Szerkesztve ]

"propriocepció és peroneus aktiváció a kulcsszó, mert az emelést nem előzi meg excentrikus kontrakció, magyarul stretch-reflex vagy miotatikus (excentrikus megnyúlási) reflex." - Zola007

(#30014) csakegymunka válasza Alcsi69 (#30011) üzenetére


csakegymunka
csendes tag

Itt dolgozom, bár a programról nincs semmi infóm. Szerintem jó cég, csapat függő de alapvetően jó emberek vannak, sokat lehet tanulni. Hálózatos vagyok, szóval nem tudom mennyire jó itt lenni fejlesztőként. 3 év után alapból, ha esetleg jobban megnyomja az ember és sikerül felfelé lépnie, akkor előbb is járhat cégautó magánhasználattal (ha az ember pár év tapasztalattal jön, akkor akár azonnal is jár).

[ Szerkesztve ]

(#30015) Alcsi69 válasza csakegymunka (#30014) üzenetére


Alcsi69
senior tag

Koszi, jol hangzik. :)

A program lenyege egyebkent ha jol emlekszem az, hogy tobb team munkassagat is megmutatjak 6 honapos ciklusokban, illetve reszt is kell venni a csapatok munkaiban, es utana az egyik bemutatott - vagy ahhoz nagyon hasonlo - teambol kap ajanlatot a delikvens.

Fejleszto, DevOps es Support teamek kozul kettot lehet valasztani, 12 honapos a program.

(#30016) Resike válasza Citroware (#30009) üzenetére


Resike
tag

Amikor ugyanezt hoztam fel pár éve meg voltam kövezve mert itt mindenki csúszás nélkül fejezte be a BME-t ami nélkülözhetetlen tudást adott.

(#30017) JoinR válasza Alcsi69 (#30015) üzenetére


JoinR
senior tag

Ja akkor ez a vocational trainee program átnevezve. Rendben van a cég, a fizu nem egy nagy durranás, de az egész környezet, hangulat megfelelő a fejlődéshez.

(#30018) tototos válasza Dinter (#30006) üzenetére


tototos
őstag

Én egybe kötöttem a diplomát és a munkát így tényleg volt előnye, és a végzés előtt fél évvel(csak diplomamunka maradt amit megcsináltam már előtte nyáron) felvettek teljes állásba és akkor kérdeztem a HR-t hogy a kiküldött ajánlat a meglévő BSc-re vonatkozik vagy a folyatmatban lévő MSc-re és akkor az volt a válasz, hogy jah nekünk mindegy ez arra vonatkozik hogy mérnök vagy. Ennek lassan 10 éve de ahogy látom azóta sem változott a dolog a piacon.
Szóval ha már volt itt szó közép és felső vezetőkről, szerintem a cégek nem azt fogják nézni hol végzett és milyen diplomája van az adott emebernek hanem van-e releváns szakmai tapasztalata.
AZ egyik multinál a junior manager programhoz volt előfeltétel az MSc, amikor rákérdeztem, hogy ez azért van mert jobban képzett a jelölt? A válasz az volt hogy azért mert így garantált, hogy nem 21 évesek fognak jelentkezni :DDD A másik feltétel meg az volt hogy 3 évnél nem legyen több tapasztalata

[ Szerkesztve ]

(#30019) ReFleXx válasza tototos (#29996) üzenetére


ReFleXx
addikt

szerintem meg Y, 2 év alatt annyit romlik a forint, hogy t+2 évben sokkal tobb lesz amit kezdőfizuként elkérnek, míg X-nek még az inflacio követőt sem adják meg :D

2020-as dakota közmondás: "Intel a csórók AMD-je"

(#30020) tototos válasza ReFleXx (#30019) üzenetére


tototos
őstag

Erre nem is gondoltam de jogos :DDD Bár 2 év alatt ha jól csinálja X akkor már 1 szinttel feljebb van mint y és a szinteknél követik általában a piacot

[ Szerkesztve ]

(#30021) Ursache válasza ReFleXx (#30019) üzenetére


Ursache
senior tag

Triviális következmény: legnagyobb befektetés nem dolgozni :D

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#30022) Xero válasza ReFleXx (#30019) üzenetére


Xero
nagyúr

Viszont, ha X is valt ugyan akkor, ugy biza tobbet tud elkerni az alapkepzes es tapasztalat kombojaval. Addigra alap hangon megprobalhatja a junior sav tetejet.
Elo peldam: Junior aki iden vegez MSc-n br 750-es berigennyel jott. Mar ez is karcolta a tetot, de belefer.
Junior akinek egy BSc-je van, de utana 2.5 ev jol eladhato tapasztalat. 1.2-es ajanlatot kapott.

(#30023) ReFleXx válasza Xero (#30022) üzenetére


ReFleXx
addikt

az biztos, viszont a pelda egy es ugyanazt a ceget emlitette. :P

de visszaterve BSC/MSC temara en eddig semmi hatranyat nem érzem, hogy villamosmernoki főiskolat végeztem és nem egyetemet (még a bolognai rendszer előtt végeztem), illetve nem tudnek kulonbseget tenni a kollegaknal sem ilyen szemponbol, tobbet szamit hogy milyen a hozzaallasuk a melohoz.
nekem még nyelvizsgábol is elég volt egy alapfokú komplex, azt államvizsga előtt egy honappal gyorsan megcsináltam hogy megkapjam a diplomámat.
emiatt biztos volt olyan anno, hogy nem mentem át a szűrőn, de mostanában csak annyit irok be a CV-be hogy angol kommunikációs szint :D
egyébként elkarattyolok középfokon, mert munka miatt is aktivan kell, interjun sem szokott gond lenni emiatt, egyszer meg kellene csinalni legalabb a kozepfokot, csak ne lennek ennyire lusta...

2020-as dakota közmondás: "Intel a csórók AMD-je"

(#30024) tototos válasza Xero (#30022) üzenetére


tototos
őstag

Hát igen. Ha ügyes valaki akkor 2 évente feljebb tud lépni a ranglétrán. Nálunk pl ha minden pont jó időben van akkor 6-8 éves időtartamban középvezető lehetsz. Igaz ehhez lennie kell nyitott pozinak meg olyan osztályon kell dolgozni ahol létszám növekedés van. Expert vonalhoz hogy elérd ugyanazt a szintet mint a középvezető azért jóval több idő kell. Ezért van egy pár nagyon jó szakember aki csoportvezető lett mert így tudták neki megadni a céges autót meg jobb fizut.

(#30025) Kukipapa_rr válasza CyberPunk666 (#29998) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

rákeresni is csak arra tudsz, amit már valamennyire ismersz és ezt találtam ki példának, de mindenben van ilyen

Na, ezen fog változtatni a Chat GPT, nagyon durva cucc, érdemes kipróbálni.

Most olvastam, hogy a Bingbe akarják integrálni. Ha egy ilyen szabadon elérhető lesz, új korszak nyílik.

[ Szerkesztve ]

(#30026) ReFleXx válasza Kukipapa_rr (#30025) üzenetére


ReFleXx
addikt

probaltam mar, egyszeru dolgokra nem rossz de egy komplexebb dolog kifog rajta még :DDD

2020-as dakota közmondás: "Intel a csórók AMD-je"

(#30027) CyberPunk666 válasza Kukipapa_rr (#30025) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

a chatgpt elég sokat hibázik, kell hozzá egy felügyelő, hogy az eredményt értően megvizsgálja.

az eredményt tudni kell értelmezni, már a tudományos számológéped is egy rakás olyan dolgot tud, amit nem tudsz használni, mert azt sem tudod micsoda, és ezen a chatgpt sem fog segíteni.
Megkérdezed a dologról és rádönt 4 évnyi tanulnivalót, hogy felfogd mit is jelent, amit látsz.

Képzelj el egy írástudatlant, aki borsodi zsákfalu szintjén kommunikál szóban is.
Szerinted mit tud kihozni egy chat gpt-ből? Na, a képzetlen mérnök is pont ennyire megy vele a maga szintjén.
Abban segít, amit már tudsz, csak sok/macerás/pepecselős/monoton lenne megcsinálni, vagy össze tudnád rakni pár órányi google kereséssel te magad is.
Erre persze nagyon hasznos lehet, de amit így nem tudnál te megcsinálni, azt ő sem fogja. Mert bár kiad valamit, de fogalmad sincs, hogy az micsoda. Tényleg azt csinálja?
Hogy teszteled, próbálod ki, hogy tényleg?
Ez a statisztikai alapú tanulás miatt ráadásul sokkal nagyobb probléma és kérdés, mint a hagyományos szoftverek esetében.

Egy progtanárom mondta mindig, hogy olyan nincsen, hogy egy nagy program jól működik, csak olyan, hogy látszólag jól működik.

Egyelőre még semmi sem váltja ki a tanulást, csak a tanulatlanokat tudjuk helyettesíteni egyre jobban.

A világ pontoan oda halad, hogy az egyre képzettebből van egyre nagyobb hiány, és a képzetlenből meg túlkínálat.

[ Szerkesztve ]

(#30028) H A M M E R válasza Xero (#30022) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Pár hónaos tanfolyam/ BSC/ MSC összahasonlításnál én azt látom, hogy mindenre van példa, nem lehet általánosítani. Sok olyan pár hónapos IT tanfolyamot végzett emberrel dolgozom, akik egy adott feladatra jók, pl ismeri valaki az összes PDF generáló függvényt, vagy esetleg jó Front End fejlesztő, de a többségre egy komplex feladatot nem lehet rá bízni, mert vagy a DB tudása gyenge, vagy üzemeltetési tudása nulla és ha egy megebszélésen felmürül valami pl DNS szerver fogalmasincs, hogy az mi. Ezért ezek az emberek egy bizonyos szint felé nehezen jutnak. Persze van kivétel. BSC elegendő lehet, ad annyi alapot, hogy legalább ha nem is ismer valamit az ember, tudjon utánajárni, kigooglezni.
Viszont akinek belefér az MSC, én nem beszélném le róla. Aki nem fogyatékos, az napi pár óra energiával tolja, és vagy tud mellette dolgozni, vagy tud mellette bulizni, vagy mind a kettő.
Én 5 éves egyetemi képzésre jártam, az utolsó 2 év pihenés volt, az utolsó félévben kb csak a diplomamunkát kellett írni, amit kb 3 nap alatt meg lehet írni. Most Rendszerszervező vagyok, pár nap alatt összerakok egy olyan dokumentumot, mint a diplomamunka volt. Nem bánom azt a két évet egyáltálán.
Aki persze elcseszi az időt az egyetemi évek alatt, nem fejlődik, hanem gameel esténként, az később sem lesz értékes ember, független a papír meglététől.

(#30029) Pfiucska válasza H A M M E R (#30028) üzenetére


Pfiucska
aktív tag

En kozgaz Mscrol tudok nyilatkozni es igy meg kell erositselek, hogy minimalis erofeszitessel ossze lehet ezt hozni sajnos.

iPhone 11, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI

(#30030) Luc22 válasza Alcsi69 (#30011) üzenetére


Luc22
csendes tag

SAP-nál dolgozom, igaz Nemetországban. Kérdezz nyugodtan.

(#30031) carapace


carapace
csendes tag

Hat nem tudom, én még a bolognai rendszer előtt jártam a közgázra, de az utolsó két év egyáltalán nem volt lazázós. Igaz, hogy tanulni nem nagyon kellett, de embertelen mennyiségű beadandót meg csoportmunkát sóztak ránk. Cégekhez kellett kijárni esettanulmányt írni meg ilyenek - tök hasznos volt egyébként, az ilyen csoportmunka, prezentáció meg hasonló skillek szempontjából.

(#30032) horush válasza H A M M E R (#30028) üzenetére


horush
addikt

Mondjuk egy frontend fejlesztőtől azért elég erős elvárás szerintem, hogy értsen adatbázisokhoz. Nem véletlenül két külön szakma.

Aki persze elcseszi az időt az egyetemi évek alatt, nem fejlődik, hanem gameel esténként, az később sem lesz értékes ember, független a papír meglététől.

Ha sokat dolgozik, attól értékesebb az ember? :)

[ Szerkesztve ]

(#30033) petim


petim
csendes tag

Nem: férfi
Kor: 35
Munkakör: senior frontend dev (frontend dev lead)
Végzetség: programtervező bsc és informatikatanár
Nyelvtudás: angol középfok (társalgási)
Bruttó fizetés: 2.2m
Egyéb: cafeteria havi nettó 20e
Hely: Budapest, magyar kkv
Tapasztalat: 7 év (ennek egy kisebbik része java/spring boot vonal volt)

Októberben váltottam ide, lassan lejár a próbaidő.

(#30036) section9 válasza petim (#30033) üzenetére


section9
őstag

Korrekt. :)

(#30037) n00n válasza petim (#30033) üzenetére


n00n
őstag

wow, magyar kkv ilyen fizut ki tud fizetni egy frontendesnek? Gratula, ez nagyon jó! :)

(#30038) Nehaiu válasza n00n (#30037) üzenetére


Nehaiu
csendes tag

Gondolom kulfoldre dolgoznak. Van azert arra pelda boven.

(#30039) chosenpant


chosenpant
újonc

Sziasztok,

Olyan helyzet merült fel, hogy 1 héttel később tudok kezdeni a következő munkahelyemen, mint ahogy letelik a felmondási időm a jelenlegi cégemnél. Tehát a példa kedvéért lejár a munkaviszonyom 01.15-én és január 16 helyett január 23-án kezdenék. Ebben az esetben megszűnik a folytonos munkaviszonyom? Úgy rémlik van valami limit, hogy mondjuk 5 nap még nem gond, de lehet már csak haluztam. Illetve okozhat ez problémát hitelfelvételnél? Ha nem megfelelő a topik, tudtok javasolni relevánsabbat?

Köszönöm szépen!

(#30040) section9 válasza chosenpant (#30039) üzenetére


section9
őstag

Nem kell semmit sem tenned, 15 napon belül vagy, az új hely bejelent majd. Ez a kis kihagyás önmagában nem jelent gondot, de a friss munkahely befolyásolja a hitelfelvételt. :)

(#30041) bandus válasza chosenpant (#30039) üzenetére


bandus
veterán

nem lesz gond, hitelfelvételnél inkább a próbaidő jelent problémát. ne felejts el álláskeresési járulékért folyamodni. kis adminisztrációval könnyen kaphatsz 350k-t, attól függően mennyi volt a kereseted korábban. erről sok-sok infót találsz a topikban, privátban is szívesen segítek ;)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#30042) Kobe válasza chosenpant (#30039) üzenetére


Kobe
veterán

Ez max annyit jelent hogy a gyakorlatban par 100ezer ingyenlobe uti a markod, mas hatranyod nem igazan lesz belole
gatterolj be munkaugyibe sztem

(#30043) vati válasza CyberPunk666 (#29949) üzenetére


vati
senior tag

Egyet kell értsek, a háttérműveltség (tárgyi tudás) szerintem is elengedhetetetlen. Ahogy az is, hogy képes legyen logikusan gondolkodni, problémát megoldani az ember. De utóbbit tudás nélkül nincs mire alapozni.

Sokan sokmindenre panaszkodtak már itt, de azt még nem olvastam, hogy esetleg gond van a hallgatói emberanyag átlagos minőségével is, pedig az egyetemre bejutók átlag IQ-jának szükségszerűen romolnia kellett: 30 évvel ezelőtt a népesség feleannyi-harmadannyi része tudott elvergődni egy diplomáig mint manapság. Valamennyit nőtt ugyan az átlag IQ évtizedek alatt, de nem annyit, hogy 1:1-ben indokolná a több diplomást -> vagyis átlagosan gyengébb képességű emberek is bejutnak a képzésbe és kellő szívósság után diplomát is szereznek. A képzés nem rájuk volt kitalálva 50 évvel ezelőtt, így vérszopás lesz végigcsinálniuk -> panaszkodnak a rugalmatlan rendszerre, a kontraszelektált oktatókra, az értelmetlen szórótárgyakra, az egész világra.
Valahol mindenkinek igaza van vsz., azt nem látom, hogy Nyugaton miért működik a rendszer? Ott sem sokkal magasabb a népesség átlag IQ-ja, mégis több a diplomásuk.

A szokásos ellenérv, hogy manapság több a fehérgalléros munkahely mint régen,
de ettől még nem hinném, hogy az elméleti fizikus, prog.mat. képzés "nehézségi foka" sokat változott volna. 30 éve még bolognai rendszer se volt nálunk.

Ami a topikhoz is kapcsolódik, Magyarországon a munkáltatók elég brutálisan megfizetik a felsőfokú végzettséget, signaling értéke van. Akkor is, ha vannak problémák a képzéssel, és esetleg nem is releváns a végzettség adott munkakörre. Volt ének-torna tanárszakot végzett kollégám is, mint sw fejlesztő. Engem annak idején a 90-es években úgy vettek fel fejlesztőnek, hogy se releváns diplomám, se fejlesztői tapasztalatom nem volt.

Szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban nagyon nem szokták díjazni az ennyire kacskaringós karriereket, de felvetődik a kérdés: mi a diszfunkcionális, ha ilyenek mégis lehetségesek itt kelet-európában? Mi van elszúrva a mindenen kívül?

[ Szerkesztve ]

Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."

(#30044) axioma válasza vati (#30043) üzenetére


axioma
veterán

offoff, de az iq az nem no, mert mindig ujrakalibralja magat... amire gondolsz hogy a korabbi evek kiertekeleset hasznalva a jelenlegi atlag nem lenne magatol 100 - merthogy ahogy bonyolodik az eletunk, alkalmazkodunk es egyre tobb ilyen jellegu problema megoldasara van rutin; ellenben maga az egyetem altal tanitott tema is bonyolodik akar koznapi ember szakmajanak szintjen is, szoval "ara'nyaiban" nem lesz konnyebb ettol a (friss) diploma megszerzese... sot, egyre inkabb szakosodni kell ahhoz, hogy ugyanaz a melyseg meglegyen

osszehasonlitasi alapom h en 30 eve jartam egyetemre es most ugyanazon a szakon a gyerekem (amugy _valoban_ igaz oktatoi szoras is, a tul nagy letszamu hallgatok miatt - nem ritka a tanitast nem tanult oktato -; mondom ugy hogy a ferjem is tanit az egyetemen)

[ Szerkesztve ]

(#30045) CyberPunk666 válasza vati (#30043) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

1, a külföldi egyetemektől elájultak többsége sosem látott külföldi egyetemet

2, aki meg látott az valószínűleg hazait nem látott, elenyésző lehet, aki mindkettőt

3, a külföldi neves egyetemek diákjai pont úgy panaszkodnak arra, hogy belegebednek és tönkremennek tőle, mint itthon a bme/elte-n, csak a kirakatban nem a 10 év alatt elvégeztem a bsc-t emberek annak, hanem a "büszkeségeink". A bmet is végzik el időben ötössel, csak kevesen. Volt egyetemi matektanárom elte vörös diplomás phd-s elméleti matematikus. Meg szoktam külföldi egyetemek óráit nézni, és szinte ugyanaz a tananyaguk.

4, külföldön is vannak könnyű egyetemek, itthon is mehetne olyanba, de itthon az derogál, az ottaninak meg nem ismeri a hírét, csak az "külföldi".

5, holland kollégák pont ugyanúgy panaszkodnak az ottani diákokra és a tananyagra. Azonos nyelvre lefordítva meg se tudnád mondani, hogy melyiket mondták ők, melyiket az itteniek. Pár éve p l arról panaszkodtak, hogy a felvételi eltörlése mekkora hülyeség volt, ismerős duma?

6, furcsa lenne, ha több pénzből, jobb tanár-diák aránnyal, kevésbé kontraszelektált tanári karral nem tudnának jobb oktatást csinálni

7, Magyarországon lefejezték az értelmiséget mégpedig nagyon durván és széleskörűen, ezért a többség még azt sem tudja, hogy mi az a tudás, amit el kellene érni, ezért a szakmunkás gyereke, szakmunkás módszerrel tanul az egyetemen (nem lenézés, csak ez már kritikus szintű az előző rendszer miatt, ahol ez amúgy egyenesen cél volt)

8, kulturálisan nálunk a csalás nem szégyen, mint ott. Ott beköpik egymást a diákok, ha valaki puskázik, és a puskázóra haragszanak a többiek, nem arra, aki beköpte, mert képesek megkülönböztetni a házmestertempót, aki a semmiért elvitet megveretni az AVO-val, attól, hogy valaki csal és ezért egyest kap (meg fegyelmit). Nálunk ez a kettő tök ugyanaz. ha beköpöd adócsalásért vagy puskázásért, akkor megöletted az andrássy 60 pincéjében.

9, az, hogy a családi háttér számít itthon a legtöbbet (sokkal jobban mint máshol), azt is jelenti, hogy nem a tehetség, hanem a lehetőség határoz meg. Azonos lehetőségek mentén teljesen mások kerülnének oda, hiszen elvileg a tehetség eloszlása nagyjából egyenletes.

(#30046) chosenpant


chosenpant
újonc

köszönöm szépen, neked is Kobe és section9. az álláskeresési járuléknak pedig utánajárok, hasznos tanács :)

(#30047) CyberPunk666 válasza axioma (#30044) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Jó, hát egy egyetemi tanár fizetése bruttó 800k.
Az egyetemi tanár úgy lesz valaki, hogy
Bsc 3.5 év
Msc 2 év
Tanársegéd Phd alatt minimum 4+ év
Adjunktus legalább 4-5 évig de itt ez sokszor 10 is
Docens szintén lehet akár 5 év is, de 10-20+ (a többség maximum eddig jut egész életében)
Tanár... Ittenre már habilitál is emberünk, lehet őszül. Ha a kora miatt még nem, akkor a rendszer miatt.

Aki meg kiesik a keze alól az meg az első munkahelyén 21 évesen majdnem ennyivel kezd, de 2 év után már az a tanács, hogy millió alatt az interjúra se menj el.
Ez itt azért nem demagóg duma szemben a későbbi CEO-t oktató óvónővel, mert ők direktben a szakmát oktatják, amivel azt a pénzt keresi rögtön utána a diák.

A 800 bruttó az alapítványba történő kiszervezés utáni 432143213%-kal megemelt "pofádbefogod" új fizetés. Előtte sokkal kevesebb volt.

Aztán meg nem tetszik az embereknek, hogy szar az eredmény.

[ Szerkesztve ]

(#30048) Tapsi válasza CyberPunk666 (#30047) üzenetére


Tapsi
addikt

Ennél azért bonyolultabb a képlet. Adjunktusnak lenni szopó, docenseknek már arany életük van. És azért nagyon-nagyon nem olyan kategóriájú meló ez, mint a versenyszférában húzni az igát.

Illetve az egyetemi tanárok gyakran csinálnak valami maszek projektet is mellette, amiből jól lehet keresni. Én is küldeném az asszonyt egyetemi tanárnak, de utálja az embereket, és szerepelni sem akar. :D

[ Szerkesztve ]

(#30049) CyberPunk666 válasza Tapsi (#30048) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Azért a "versenyszférás" multis elfekvőnél semmivel se könnyebb. Ha meg normálisan akarod csinálni akkor pláne.
Láttam már pár multit belülről, és bizton állítom, hogy tömegek vannak el évekig úgy, hogy évek alatt végeznek el kb 1-2 heti munkát összesen.

Én dolgozom multinak és tanítok egyszerre. Mindenhol lehet semmit se csinálni, és mindenhol belegebedsz, ha tisztességesen akarod végezni.

Nem tudom a közszféra más szintjei milyenek (pl kréta szoftver ugye), de az egyetemi tanítás az egész biztosan nem lightosabb egy multis IT-s melónál.

Mondjuk én csak óratartó vagyok.

[ Szerkesztve ]

(#30050) axioma válasza CyberPunk666 (#30047) üzenetére


axioma
veterán

egyetemen tanar != egyetemi tanar
az egyetemen jelenleg a phd-sek meg friss vegzettek az osztonzovel sokszor korozik jovedelemben az evtizede ott dolgozo, nem magas szintu allandokat... de igy is alig lehet az orakat kiosztani, mindenki max es felette oraval megy, csak a kredites orakat szamolva es egyeb nyalanksagokkal
de mar nagyon off, befejeztem

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.