Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#7001) Miros válasza EQMontoya (#7000) üzenetére


Miros
csendes tag

Tákolt (sokszor legacy) project mindenhol van. Én inkább a minőségi szemléletre, komoly felvételi szűrésre, gondolkodó architectekre, agilera, a greenfield projecteknél az alapos technológia választásra stb gondoltam. Da abban is igazad van hogy ez is csapat/project specifikus. Az interviewk alatt kell megpróbálni kiszűrni.

(#7003) EQMontoya válasza Miros (#7001) üzenetére


EQMontoya
veterán

Az interviewk alatt kell megpróbálni kiszűrni.

Pontosan. Siralmas is a felvételi ráta, az elmúlt 3 hétben vagy 5 embert interjúztattam, és egyre sem tudtam volna jó szívvel mondani, hogy vegyük fel. Elég silány a felhozatal.
Sok olyan jelentkezik c++ fejlesztőnek, aki c-ben fejleszt és g++-szal fordít, sokan egy szerencsétlen regexet nem tudnak megírni... És ezek nem az egyetemről frissen szabadultak, hanem van pár év tapasztalatuk.

Same rules apply!

(#7004) D1Rect


D1Rect
félisten

Félig off, de nem találtam jobb topikot:
Eléggé tele van a bugyrom az országgal, úgyhogy elkezdtem az egyetemet, PTI BSc.
Ha minden igaz C#-t fogunk tanulni, közben kerestem ismerőst helyi multinál és próbálok keríteni magamnak egy gyakornoki pozíciót 2.-3. félévtől.
Úgy tervezem, hogy lesz 2+ év gyakorlatom, legalább 2(angol-német) középfokú nyelvvizsgám, mire végzek.
(ha belefér, angolból még nekifutok egy felsőfoknak, elég rég vizsgáztam belőle, nem fog ártani)

Mik azok a képzések/képzettségek/készségek amik segíthetnek elhelyezkedni a szakmában külföldön?
(cisco és ms képzések elérhetőek szinte ingyen)

(#7005) kraftxld válasza D1Rect (#7004) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Ha külföld a cél a nyelvvizsga senkit se érdekel, csak a nyelvtudás. Ugyanez érvényes a BSC-re, a C tudás, szakmai tapasztalat, meg gyártói vizsgák többet érnek.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#7006) Mercutio_ válasza kraftxld (#7005) üzenetére


Mercutio_
félisten

EU -ban azért nézik a végzettséget is,illetve a bérbe talán beleszól, ha a tudás mellé van végzettség is ami aalapján feltételezheti a munkáltató bizonyos elméleti ismeretek és képességek meglétét.

Lásd még korábbi polemizálást a "nem jó semmire a diploma " témában.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7007) kraftxld válasza Mercutio_ (#7006) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Persze, de ha valaki belátható időn belől dobbantani szeretne, nem hiszem, hogy belefér az idejébe egy MSC + még után szakmai alapozó cégnél, mondjuk némi csúszással, ez legalább 6-7 év.
Úgy jobban lehet haladni, ha a nyelvtanulásra fekszik rá az ember, közben némi szakma + vizsga, első külföldi szakmabeli melóhely összejön, aztán 1-2 éven belől látszik, hogy érdemes-e ráállni BSC/MSC-re.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#7008) Mercutio_ válasza kraftxld (#7007) üzenetére


Mercutio_
félisten

Kérdés, hogy rá tud-/akar-e majd állni a 20-onalig éves fejjel sokpénznek tűnő fizu mellett pár év kihagyás után a bsc-re.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7009) mobal válasza EQMontoya (#7003) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Most feltennék neked egy kérdést (no offense, csak pusztán érdeklődés). Mi az amit "elvársz" mondjuk egy 5 éves tapasztalattal rendelkező fejlesztőtöl?

Más: 3 év tapasztalattal a következő igény br. 600 sok?

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#7010) D1Rect válasza kraftxld (#7005) üzenetére


D1Rect
félisten

Én is így képzeltem, de mindenképp érdekel ha valakinek van tapasztalata is a témában. :R

(#7007) kraftxld: Igaziból nem hajt a tatár, nincs devizahitel, nincs "semmi bajom", csak nem szeretném, ha itt szocializálódnának a gyerekek.

(#7011) Viszlát válasza Mercutio_ (#7006) üzenetére


Viszlát
addikt

Nem akarnám újrakezdeni a vitát, de Angliában ez gyakorlatilag nem igaz. Tudom, hogy az otthoni diplomafétis után nehéz elképzelni, de itt a kutyát nem érdekli milyen végzettséged van, legalábbis azon a szinten ahol egy átlag fejlesztő/akármi IT-s mozog. Pontosan tudja mindenki, hogy lókukit sem jelent. Az egyéb képesítések is csak akkor ha van mellé kézzelfogható tudás.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#7012) Mercutio_ válasza Viszlát (#7011) üzenetére


Mercutio_
félisten

Utálom magam ismételni...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7013) Jhonny06


Jhonny06
veterán

Ha már itt tartunk: fejlesztőknek van bármilyen gyártói vizsga(féleség), ami ér is valamit? Eddig nem igazán láttam, főleg üzemeltetési területen jellemző, nem?

(#7014) djgeg válasza Mercutio_ (#7012) üzenetére


djgeg
őstag

"A sulival egy csomó olyan megoldási módot, logikus gondolkodást és megoldási sémát tanulsz meg észrevétlenül ami aztán beépűl, szóval erős túlzás, hogy 20adrangú a suli."

18 évesen elkeztem melózni. Saját döntés (mehettem volna egyetemre is felvettek normális helyre)
Néha úgy gondolom jobb lett volna ha elmegyek egyetemre, de sosem azért mert úgy gondolnám, hogy kevesebb tudást szedtem össze 3-4 év melóval mint ugyan ennyi egyetemmel. Persze ehhez az kellet, hogy képezzem magamat olyan témákban ami érdekelt is. Lehet, hogy "jobb" lett volna, de csak a szociális élet és kapcsolatépítés célzattal.

(#7013) Jhonny06
Hát talán MS MCSE, data vagy BI. Ismerek olyat aki mind a kettőt kimaxolta, és szépen keres vele, de eléggé specifikus.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#7015) Tapsi válasza djgeg (#7014) üzenetére


Tapsi
addikt

A probléma ott kezdődik, hogy nincs összehasonlítási alapod, mivel sohasem jártál egyetemre. A hasznosságát az tudja megítélni, aki elvégezte.

(#7016) djgeg válasza Tapsi (#7015) üzenetére


djgeg
őstag

Azt senki se mondta, hogy nem kezdtem el azóta a csoda felsőoktatási képzést. :U
Amúgy meg, elég dilettáns diplomással dolgoztam eggyütt az évek alatt és nagyon kevésben véltem felfedezni a logikus gondolkodást és az egyszerű problémamegoldást.

A Probléma amúgy ott kezdődik, hogy sok ember itt azt hiszi, hogy a diploma a lényeg. Nem nem az, a diplomát is meg lehet úgy szerezni, hogy szinte 0 értelmet nem vernek a fejébe a végén a friss diplomásnak. Elég ilyet láttam.
Ha dolgozni kezdesz és mellé képezni magadat olyan témában ami érdekel (és plusz hasznos lehet a jövőben) akkor bőven össze lehet szedni annyi hasznos tudást amivel szépen lehet karriert indítani.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#7017) EQMontoya válasza mobal (#7009) üzenetére


EQMontoya
veterán

Most nyilván nem írhatom le, hogy miket szoktunk kérdezni interjún, de úgy nagy vonalakban:
-Legyen valami képe algoritmuselméletből.
-Az adott programnyelvből legyen legalább egy közepes szinten. Ez alatt azt értem, hogy ha vannak is hiányosságai, nagyon sötét folt ne legyen, alapvető fogalmai legyenek minden témakörben.
-Ismerjen alapvető linux commandokat, meg tudjon írni egy regexet
-Nem hátrány, ha józan paraszti ésszel meg tud oldani középiskolai szintű matematikai problémákat.

[ Szerkesztve ]

Same rules apply!

(#7018) skristof válasza djgeg (#7016) üzenetére


skristof
tag

és hol tartasz, hol végzed?

szerintem aki bsz1-bsz2-algel vonalat nem tolja végig, az nehezebben ír minőségi kódot. persze tudom, otthon is meg lehet tanulni, és egyébként is, a zsenik nem végeznek egyetemet. :)

(#7019) Mercutio_ válasza djgeg (#7014) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem te képviseled a tipikus diploma nélküli munkavállalót és hozzáállást azt azért remélem vágod? ;]

Reál szakokra nem bejutni nehéz, inkább bentmaradni...

És persze, diplomások közt is akad gyengébb képességű (mint minden szakmában) de a nagy számok törvénye mégis azt mutatja, hogy egy diplomás és egy OKJ -s közül előbbi nagyobb eséllyel ugorja meg az elvárt szintet és/vagy fejlődőképesebb.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7020) Viszlát válasza Mercutio_ (#7012) üzenetére


Viszlát
addikt

Keszseggel elismerem, hogy egy felsooktatasi kornyezetben bizonyos dolgok elsajathatitoak, esetleg inspiralo lehet a kornyezet, a tanarok, tanulotarsak. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy tovabbra is az egyenen mulik mindez leginkabb. Munkaltatoi oldalrol nezve viszont ezen a teruleten szinte zero a jelentosege, legalabbis elveszik a valos tudas jelentosege mellett. Valoszinuleg ezert nem kerdeztek engem sem egy arva szoval sem, es ezert sokadlagos szamomra is interjuztatas soran. Nem jartam egyetemre, igy elkepzelni sem tudom hogyan lehet ugy diplomat szerezni, hogy kozben funkcionalis analfabeta az illeto, de szamtalan ilyen ult mar velem szemben, en meg csak vakartam a fejem, hogy mit kezdjek olyannal akinek egyszeru logikat igenylo kerdesek is komoly fejtorest okoznak...

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#7021) Tapsi válasza Viszlát (#7020) üzenetére


Tapsi
addikt

Igen, csak ez arról szól, hogy diplomás esetén 100-ból 5 hülye, nem diplomásnál meg 60. Nyilván a számok nem stimmelnek, de az arányok azért hasonlóan alakulnak. Ezért van az, hogy komolyabb álláshirdetéseknél mindenhol követelmény a diploma. Az más kérdés, hogy annyira nincs fejlesztő/üzemeltető, hogy megfelelő tapasztalat esetén megelégszenek érettségivel is. Már ahol.

Nálunk a cégnél ahhoz, hogy csapatvezető lehess ez a követelmény:
BSc diplomával: 5 év tapasztalat
MSc-vel: 3 év
diploma nélkül: 9 év

(#7022) djgeg válasza skristof (#7018) üzenetére


djgeg
őstag

Nem fejlesztő vagyok és ha csak az érdeklődésem nem változik meg gyökeresen akkor nem is leszek. (Ezek mellet pl C# és Java kódba napi szinten kell belenéznem ritkán belenyúlnom)
A hol az titok (értelmes egyetemen :D ), de amúgy gazdinfón vagyok most levelezőn (estin voltam, de nem volt rá időm normálisan), és kb a felénél.

(#7019) Mercutio_
"Nem te képviseled a tipikus diploma nélküli munkavállalót és hozzáállást azt azért remélem vágod?"
Kicsit nehezen de "vágom", hogy végül mit akarsz mondani :D

Szerintem nem a diploma teszi az embert, se tudás se semmilyen téren. 8 általánossal is lehet valaki annyira logikus és probléma megoldó mint 1-2 diplomával. Valami ilyesmit hívnak IQ, nak ?!
Nem mondom, hogy a felsoktatás rossz és értelmetlen. Annyit állítok, saját példámból is, hogy munka és önképzés mellet bőven el lehet érni sőt túlszárnyalni a felsőoktatás adta lehetőségeket, azok mellet, hogy előrébb vagyok 3-4 évvel és már inkább az a gond, hogy a bigott barmok túl fiatalnak tartanak adott dolgokhoz, miközben a tapasztalatom és a tudásom bőven megvan hozzá.

"de a nagy számok törvénye mégis azt mutatja, hogy egy diplomás és egy OKJ -s közül előbbi nagyobb eséllyel ugorja meg az elvárt szintet és/vagy fejlődőképesebb"
Hát ez eléggé relatív... mi az az elvárt szint és mit jelent a fejlődőképesebb? Nagy számok törvénye pont nem alkalmazható egy ennyire specifikálatlan helyzetre.

(#7021) Tapsi

Ez sima általánosítás... Én meg bőven több hülyével találkoztam diplomával mint anélkül (munka kapcsolat). Akkor vonjam le azt, hogy arányaiban a diplomások hülyébbek?

Állás hírdetések téren meg max a multik ahol merevebbek, de már pl BT nél is rengeteg pozihoz nem "kötelező" a diploma.

"Nálunk a cégnél ahhoz, hogy csapatvezető lehess ez a követelmény:
BSc diplomával: 5 év tapasztalat
MSc-vel: 3 év
diploma nélkül: 9 év"

Itt meg nem tudom mi a bajod? Matek megy? Ez pont egyenló elbírálás, más kérdés, hogy attól még nem igazságos pont a diploma nélkülivel szemben. Mitől lesz jó csapatvezető? +9 év szakmai tapasztalattól és emberi kapcsolattól, vagy MSc + 3 év tapasztalattól?
Én inkább lennék egy 9 év szakmai tapasztalattú ember csapatában mint egy MSc+3 év es alatt.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#7023) Viszlát válasza Tapsi (#7021) üzenetére


Viszlát
addikt

En nem mernek igy altalanositani.

Jobb helyeken ez a kepessegekrol szol, nem evekrol es papirokrol, szvsz.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#7024) proci985 válasza Jhonny06 (#7013) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

CCNA/CCNP szokott rendszergazdaknal.

fejlesztonel nem lattam ilyet.

---

diploma nyugaton egyebkent ilyen keteselyes, hogy mennyire kell. anelkul viszont helyikent is nehez IT melot talalni (foleg elso melonal, bevandorlokent pedig ez az elso helyi melonak felel meg). diplomaval ugy, hogy az ember tud programozni, tehat mondjuk van SQL / Java-C#-C++-C-PHP / HTML-CSS hatterbol legalabb az egyik a harombol betonstabilan, ugy egesz jok a lehetosegek.

volt csoporttarsaknal nagyon nem volt kulonbseg programozasi tudasban, viszont attol fuggoen, hogy a diploma le lett e tolva, a munkakeresesi ido napokban (diplomaval) illetve honapokban (diploma nelkul) volt merheto. persze volt egy srac aki diploma nelkul is architectkent kezdett, de o par evig gyakorlatilag az egyetemi halozat egyik fo fejlesztoje volt. viszont, itt hozza kell tenni, hogy mindenki folyekony volt a csoportban a helyi nyelven, a bevandorlok is.

amit (#7017) EQMontoya leirt, azt kb az itteni felsooktatasban megkapja az ember. Pl BSCn a 400 ora C++nak a ketharmata labor, es meg erre jonnek az egyeb laborok ahol az ember csak hasznalja a nyelvet. Meg erre jon a tobbi fo nyelv, hasonloan tobbszaz oras laborokkal PHP/HTML/JAVA/SQL teruleten. logikai kezseg nelkul meg valameddig el lehet menni, de harmadeves targyaknal bejonnek a kutatasi cikkek illetve hogy azokbol kell sajat tudast epiteni, az meg elegge nehez megertes nelkul.

MSC/MA meg gyakorlatilag az utobbira fokuszal, tehat ha az ember csak s**gelni tudja az anyagot, akkor IT teruleten BSC folott bajban lesz.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#7025) Oppenheimer válasza EQMontoya (#7017) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Miért kell regexet fejből tudni? :D Én egyetem óta nem használtam.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#7026) EQMontoya válasza Oppenheimer (#7025) üzenetére


EQMontoya
veterán

Legalább alap szinten, mondjuk ^, $, [], pont, plusz és csillag jeleg működését, ilyenek.
Ha mondjuk egy lofgile-ból kell kiszedni a du. 4 és 5 közötti, warning típusú üzeneteket, az ne tartson 5-től 6-ig. :)

proci985:
MSC/MA meg gyakorlatilag az utobbira fokuszal, tehat ha az ember csak s**gelni tudja az anyagot, akkor IT teruleten BSC folott bajban lesz.

Sajna ez faszság, másról sem szól az MSc, mint számodra alig szükséges vagy teljesen szükségtelen tárgyak seggeléséről, ezért hagytam ott.
És jelenleg minden kollégának, akit formálisan vagy informálisan én vezetek, vagy MSc-je, csak nekem nincs. :)

[ Szerkesztve ]

Same rules apply!

(#7027) proci985 válasza EQMontoya (#7026) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

Nem magyar MSCm van. MSCn alig volt valamibol vizsga itt, viszont kb mindenbol elvartak a bazinagy beadasokat megfelelo metodikaval. Ertsd legalabb egy limitalt scopeju literature survey mindhez kellett, sulyosbitaskent neha interjukkal / experimenttel megspekelve. Innentol hiaba tudja a statikus tudast felszedni, ha nem tudja applikalni az ember, akkor nem lesz jegye.

Targyakat egyebkent valamennyire ki is lehetett cserelni.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#7028) emvy válasza Oppenheimer (#7025) üzenetére


emvy
nagyúr

Majd fogod (ha a szakmaban maradsz).

while (!sleep) sheep++;

(#7029) kovsol


kovsol
titán

Egyébként ez a sok kérdés inkább a másik topicba (Álláskeresés, interjú, önéletrajz) lenne való. Bár szerintem ugyan azok nézik mind a kettőt. :B

May the Force be with you!

(#7030) Bela24


Bela24
újonc

Sziasztok.
Szeretnék érdeklődni hogy most Budapesten mennyit lehet keresni kb 1.5 év Android fejlesztő tapasztalattal?
Nagyon fontos lenne minden segítség válasz. Előre is köszönöm. Üdv.

(#7031) sutszi válasza Jhonny06 (#7013) üzenetére


sutszi
veterán

Bár nem mindenki osztja a véleményem, de ott vannak a különböző Java cert-ek...azért a Master-ig eltolni elég kemény...és biztos nem sok embernek van világ szinten.(jó, nem 2 fillér) Úgy gondolom azzal némi tudás is együtt jár már... De ugyanez MS oldalon is megvan csak pepitában... Itt a lényegi rész az, hogy készülsz a vizsgára és elég sokat tanulsz közben. A vizsga már csak a pozitív visszaigazolás...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#7032) KMan válasza Viszlát (#7020) üzenetére


KMan
őstag

Magyarorszagon a diploma arra jo, hogy behivjanak allasinterjura es ott majd rakerdeznek a tapasztalatokra. Kulfoldon inkabb a tapasztalat fontosabb, es az interju vegen rakerdeznek a papirokra :DDD

Amugy a berigeny is forditva megy: Magyarorszagon az utolso pillanatig titokban marad a fizetes, kulfoldon vagy nyilvanos es bele van irva a hirdetesbe, vagy mar az elejen kozli a HR-es hogy ez a pozi ez a szint amihez ez es ez az osszeg tartozik.

Csak a balekok alszanak [SAS]

(#7033) kovsol válasza KMan (#7032) üzenetére


kovsol
titán

Tőlem már első telefon beszélgetéskor meg szokták mindig kérdezni a bérigényt. Hiába nincs benne a hirdetésben az ár, ha én azt mondom 750e Ft a bérigényem, de ők 500e -t akarnak max akkor már ott elválnak útjaink úgyis. Legalábbis én eddig ezt tapasztaltam.

May the Force be with you!

(#7034) mobal válasza KMan (#7032) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Azt tegyük hozzá, hogy végigcsináltatják veled a 15 tesztjüket meg 68 interjút, majd közlik veled, hogy "szerintük téged ez nem érdekel" - sok a lóvé.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#7035) #35193216 válasza Mercutio_ (#7019) üzenetére


#35193216
törölt tag

Nem igazi skót érvelési hiba.

(#7036) #35193216 válasza Tapsi (#7015) üzenetére


#35193216
törölt tag

Nyilván aki nem osztja a véleményedet, annak nincsen megfelelő tapasztalata, látóköre. Velem is eljátszottad anno ezt az "érvelést", csak az első kört buktad, mert én kijártam a felsőoktatást, de az ultimate " érvet", hogy túl szűk mikrokörnyezetben mozgok, már nem lehetett hová tenni.

(#7037) #35193216 válasza proci985 (#7024) üzenetére


#35193216
törölt tag

Egyébként amiket írsz, az alapján ég és föld a felsőoktatás ott nálatok, mint itt. És ennél nagyobb baj, hogy amikor felmerül, hogy abba az irányba kellene fejleszteni itthon is, akkor jönnek a huhogók, hogy ne a piacnak képezzük az informatikusokat, mert mi lesz 20 év múlva, meg amúgy is a szemlélet. Ennek fényében pedig fenntartjuk az elavult oktatási rendszerünket.

(#7038) Tapsi válasza #35193216 (#7036) üzenetére


Tapsi
addikt

Most akkor a személyeskedésen kívül mit is tettél hozzá a beszélgetéshez?

(#7039) savoo válasza mobal (#7034) üzenetére


savoo
addikt

Erről van egy májusi tapasztalatom.. Utolsó kör volt már a vezérigazgatóval, az előtte lévő körben mondták már, hogy ez csak ilyen formalitás, ott azért megint előjött a bér kérdés, próbáltak alkudni, de mondtam, hogy nem engedek abból amit már megbeszéltünk (így is az alja volt annak amiért váltottam volna), hát mondanom sem kell, hogy nem vettek fel.. :U Pedig ez egy olyan cég (egészségügy) ahol van lóvé dögivel...

[ Szerkesztve ]

(#7040) #35193216 válasza Tapsi (#7038) üzenetére


#35193216
törölt tag

Nem személyeskedés, ha felhívom a figyelmedet arra, hogy nem érv, ha a vitapartnered hátterét próbálod kétségbe vonni.

(#7041) Tapsi válasza #35193216 (#7040) üzenetére


Tapsi
addikt

Miért ne lehetne érv a tapasztalat hiánya?

(#7042) Viszlát válasza Tapsi (#7041) üzenetére


Viszlát
addikt

Szerintem a kollega arra celoz, hogy a tiedtol eltero velemenyt a tapasztalat hianyanak tudod be. Az meg nem tul szep dolog.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#7043) #35193216 válasza Tapsi (#7041) üzenetére


#35193216
törölt tag

Azért, mert látatlanban ugyanaz az érvelési hiba, mint a tekintélyre hivatkozás. Ugyanúgy mondhatná neked is bárki egy anonim fórumon, hogy azért nincs igazad, mert még nem láttál ilyet, vagy olyat, csak ez épp nem vita, hanem mint mijor 2 ember azon vitatkozik, hogy melyikük a hülye.

(#7044) Tapsi válasza #35193216 (#7043) üzenetére


Tapsi
addikt

...de sosem azért mert úgy gondolnám, hogy kevesebb tudást szedtem össze 3-4 év melóval mint ugyan ennyi egyetemmel.

Lehet, hogy "jobb" lett volna, de csak a szociális élet és kapcsolatépítés célzattal.

Erre reagáltam, és továbbra is tartom. Az egyetemen nem csak szaktárgyakat tanulsz, nem csak programozást, nem csak azt, ami érdekel. Ezt hívják látókör bővítésnek. És ennek jó részét nem lehet megszerezni autodidakta módon. Persze ha arról beszélünk, hogy lehet-e ugyanolyan jó Java programozó egy diplomás/nem diplomás, akkor a válasz az, hogy nagy valószínűséggel lehet. De ennél a felsőoktatás többről szól.

(#7045) #35193216 válasza Tapsi (#7044) üzenetére


#35193216
törölt tag

A hazai felsőoktatást inkább látókör szűkítőnek nevezném.

Szerk.
Azt meg nem tudod, hogy mennyire bővült a látóköre azokban az években úgy, hogy nem egyetemre járt.

Nekem a saját tapasztalatom az, hogy autodidakta módon informatika terén sokkal több dologról hallottam csak úgy érintőlegesen, majd mikor elkezdtem dolgozni, akkor szintén, mint a képzés alatt. Lehet te mást nevezel látókörnek, de én azt, ha sok olyan területre van némi rálátásom, amelyeket mélyen viszont nem ismerek.

[ Szerkesztve ]

(#7046) djgeg válasza Tapsi (#7044) üzenetére


djgeg
őstag

Attól erre még nem normális érvelés ez "A probléma ott kezdődik, hogy nincs összehasonlítási alapod, mivel sohasem jártál egyetemre. A hasznosságát az tudja megítélni, aki elvégezte."
amit te toltál.
Egy nem tudhatod, hogy nem jártam egyetemre és valaminek a hasznosságát nem csak az tudja megmondani, aki átélte. Tudom milyen járni napalin egyetemre? Nem. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem lehetek tisztában az felsőoktatási rendszer előnyeivel/hátrányaival. Főleg mert azóta része vagyok, van elég közvetlen rokon akit átesett rajta, és dolgoztam együtt elég bugyuta barommal akiről nem feltételztem volna pl egy programtervező matematikus végzettséggel fejlesztő, hogy alapvető gondjai voltak a saját nyakatekert logikáján kívüli gondolkozással és problémamegoldássa, 0 csapatmunka és sorolhatnám. Rengeteg negítív példa és ettől még nem mondom azt, hogy hülye aki egyetemre megy... de nehogy már az egy "elit" értelmi szint és logikus gondolkodást, rendszerszemléletet stb adjoj/legyen amit nem lehet elérni csak egyetemmel?

Erre amúgy nem reagáltál, kíváncsi vagyok pedig:
""Nálunk a cégnél ahhoz, hogy csapatvezető lehess ez a követelmény:
BSc diplomával: 5 év tapasztalat
MSc-vel: 3 év
diploma nélkül: 9 év"
Itt meg nem tudom mi a bajod? Matek megy? Ez pont egyenló elbírálás, más kérdés, hogy attól még nem igazságos pont a diploma nélkülivel szemben. Mitől lesz jó csapatvezető? +9 év szakmai tapasztalattól és emberi kapcsolattól, vagy MSc + 3 év tapasztalattól?"

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#7047) EQMontoya válasza Tapsi (#7044) üzenetére


EQMontoya
veterán

Persze ha arról beszélünk, hogy lehet-e ugyanolyan jó Java programozó egy diplomás/nem diplomás, akkor a válasz az, hogy nagy valószínűséggel lehet. De ennél a felsőoktatás többről szól.

Az a probléma, hogy a piac zöme ilyen munkákat ad, és sokan váltanak azért állást, mert egyetemi diplomával nem elégíti ki a 10 éves kód hegesztése.

Same rules apply!

(#7048) mobal válasza savoo (#7039) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

De akkor minek cseszik el az időmet?

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#7049) savoo válasza mobal (#7048) üzenetére


savoo
addikt

Hát ez az...

(#7050) D@ve89 válasza savoo (#7049) üzenetére


D@ve89
tag

Jó ez a fórum. :DD Akinek diploma nélkül sikerült boldogulnia, bizonygatja a diplomanélküliség igazát, aki diplomával boldogult, ő pedig a diploma előnyeit. Persze, hogy parttalan a vita mindenki látott már reprezentatív mintát. :D Én meg lassan lenézve érzem magamat, mert voltam olyan hülye, hogy megcsináltam a bsc + msc képzést informatikai területen. (Szerk.: Mondjuk lehet tényleg vannak problémáim, mert a Válasz gombot is elrontottam.)

Azért van még két csoport akikről nem sok szó esik: akik diplomával voltak sikertelenek és akik diploma nélkül.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.