Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#25001) Tapsi válasza szerenkemnek (#24994) üzenetére


Tapsi
addikt

Ez most jött szembe velem. Nem lehet scope? [link]

(#25002) kovsol válasza JoinR (#25000) üzenetére


kovsol
titán

Ezeket az azure certeket ennyire szeretik a cégek?
Nálunk most az elvárás, hogy le kell tenni az AZ-900 104 120.
Épp a 120-ra készülök.

May the Force be with you!

(#25003) szerenkemnek válasza Tapsi (#25001) üzenetére


szerenkemnek
csendes tag

Architect-hez tapasztalatot kellene még gyűjtenem szerintem és jobb lenne ha az expert szint is meglenne. Még nem merem bevállalni. Sajnos kevés projekt volt eddig a cégnél ahol számomra megfelelő szintű gyakorlatot is szerezhessek. De azért köszi. :)

[ Szerkesztve ]

(#25004) Tapsi válasza szerenkemnek (#25003) üzenetére


Tapsi
addikt

Szerintem egy próbát megérhet, legalább meglátod, hogy mit kérnek egy ilyen poziban. Alapből érdemes interjúkra járni, hogy legyen rutinod benne, és piackutatásnak is jó.

(#25005) Resike válasza azbest (#24975) üzenetére


Resike
tag

Az elmúlt 10 év átlaginflációja 2,6%, az elmúlt 10 évben kifizetett infláció követő papírok átlaghozama 4,9%, kamatos kamat beszámítása nélkül de még ahhoz is lusta voltam hogy a 3 éves papírokat kiszűrjem.

A mostaniak majd 7%-ot fizetnek sokan még a tőzsdén se tudnak ennyit összekapálni.

(#25006) Resike válasza VirsLee (#24976) üzenetére


Resike
tag

Te most komolyan azt írtad le példának hogy Józsika többet költ élelmiszerre mint amit megspórol? Józsikának vagy más állás kell után néznie vagy elengedni hogy bármikor is lakása legyen.

Igen az ifláció legjobban a kisemebereket érinti, de szerintem kicsit gáz hogy fejleszők az infláció miatt sírnak, nem nekik fog fájni a 900 forintos benzin meg az 500-as euró. Ha több pénzt akarsz keresni akkor az infláció a legbénább érv rá.

(#25007) harylmu


harylmu
őstag

Kis érdekesség. Mennyit keresnek a szoftverfejlesztők Hollandiában. (Orosz Gergely)

(#25008) #41635072 válasza Tapsi (#25001) üzenetére


#41635072
törölt tag

Te most komolyan egy architect pozit linkesz be egy kezdőnek? Nagyon el vagy szakadva a realitásoktól.

(#25009) VirsLee válasza Resike (#25006) üzenetére


VirsLee
őstag

Teljesen mindegy, hogy több-e a havi költése, mint a megtakarítása, hisz ha nem nő a fizetése, de a kiadásai igen, akkor kevesebbet tud megtakarítani.

Miért lenne béna érv? Azért mert Te úgy gondolod? Amikor legutóbb aláírtunk egy több éves €30m-s szerződést, abban is benne volt, hogy mi alapján indexálja a beszállító az árakat. Neki is mondtad volna, hogy “háhá, Te hülye vagy, ez nagyon béna dolog” :) Vagy cég esetében menő és bevett dolog, az alkalmazott meg kussoljon? :)

(#25010) tboy93 válasza Resike (#25006) üzenetére


tboy93
nagyúr

En tankolok havi 50-ert, ha 900 lesz a benya az +50k/ho. Csak az üzemanyagon. Ne mond hogy akar 1M nettoval azt nem erzi meg egy fejlesztő. Annyival kevesebbet tud felrerakni. Igenis faj! Foleg hogy azert a többség nem 1M nettot hord haza es nem csak az utazasi ktsgei nonek majd meg, hanem minden ami szallitmanyozassal kapcsolatos...

[ Szerkesztve ]

(#25011) Resike válasza VirsLee (#25009) üzenetére


Resike
tag

Azért béna érv/példa mert egy alkalmazottnak nincsenek fix költségei aminek bármi köze is lenne a munkájához. Ha meg vannak mint pl. az említett benzinköltség akkor arra kell megoldást találni nem az inflációra.

[ Szerkesztve ]

(#25012) dugo_ válasza Resike (#25011) üzenetére


dugo_
veterán

A munkaerejének újratermelési költségei pont ilyen fix kiadások.

(#25013) Benmartin válasza Resike (#25006) üzenetére


Benmartin
senior tag

Szerintem meg nem gaz, mindenki a sajat maga erdekeit nezi. Minel tobben sirunk, annal jobban fognak noni a fizetesek es ez igy van jol.

(#25014) Ursache válasza VirsLee (#25009) üzenetére


Ursache
senior tag

Akkor írassa bele a Józsi a munkaszerződésébe az indexálását, no már :)

De szerintem már megvan a közösnevező: mindenki egyetért abban, hogy csak kéne emelni, de pusztán az inflációra hivatkoza nem szerencsés. Támaszd alá, indokold meg, és az jobban emészthető...

https://www.youtube.com/watch?v=eIri9YLHpOg

(#25015) Resike válasza Benmartin (#25013) üzenetére


Resike
tag

Az elmúlt 3 évben az egész magyar társadalmi réteg megkapta az 5-10-20%-os emelését vagy támogatását. A fiatalok, öregek, tanárok, rendőrők, katonák, gyermekesek, eü dolgozók, vállalkozók, közmunkások, házasok, gyermekgondozók, nevelőnők, minimálbéresek, átlag alatt keresők, de a verseny szféra is.
Akkor hogyan is fog az infláció további emelkedése megtorpanni?

[ Szerkesztve ]

(#25016) azbest válasza Resike (#25015) üzenetére


azbest
félisten

Köszönöm, hogy megvilágosítottál minket. Ha elérjük a hanyatló nyugat fizetési szintjét, akkor összeomlik a gazdaság és értéktelenné válik a forint. Mert bagóért dolgozástól erős a nemzet. Láthatjuk hová vezetett ez nyugaton és milyen jólét van keleten.

Már ott megnyerted a nemes küzdelmet, amikor megszakértetted, hogy a sok szám számít a kamatnál, nem az, hogy közben az infláció magasabb nála.. Jól kiszámoltad az átalag kamatot is 4.9-nek, amikor a legutóbbi kamatfizetésnél volt 4.4. A jövőbeli lesz 6.6 a 8+ % felett. Ha kisebb az infláció, azokon az évjáratokon kisebb a kamat is, és persze a jobb kamathoz 5 évre kell betenni.

#25014Ursache
normális társadalomban az emberek azért dolgoznak, hogy éljenek. Itthon még mindig nem sikerült túllépni azon, hogy a melós élete a vállalat. Hát nem az, főleg ilyen "tulajdonosi szemlélet" mellett, amikor elvárt az ingyen túlóra, a főnök meg hülyébbként hülyébb döntéseivel szórja a pénzt. Jaja persze az ő pénze, az ő kockázata. Az alkalmazottak is vállalnak kockázatot, ők hordják össze a pénzt, amitől olyan büszke a főnök magára. A megélhetésüket teszik fel a hülye főnök kényének-kedvének.

[ Szerkesztve ]

(#25017) azbest válasza azbest (#25016) üzenetére


azbest
félisten

Áh, igazából rájöttem, kár felidegesíteni magam már ilyesmin. Minden társadalom a saját nyomorának kovácsa. Inkább readonlyra váltok megint.

(#25018) axioma válasza Resike (#25015) üzenetére


axioma
veterán

Huhh neked nagyon torz szemuveged van... a felsoroltakbol nem egy van amelyik evtizedes lemaradas utan, kicsontozott alapra kapott egyben 3 max 5 evnyi inflaciot, hogy 'oruljon', azt se fizetes/stb.-emeleskent, hanem barmikor visszanullazhato vagy eleve egyszeri kiegesziteskent.

[ Szerkesztve ]

(#25019) Xero válasza kovsol (#25002) üzenetére


Xero
nagyúr

Nagyon. Nalam is eros selling point volt, de nyilvan kell moge tudas. Tudok kollegarol aki megcsinalta a 304-et, de igazan VM deployon kivul nem sok mindent biznek ra, nem hogy barmilyen komplexebb tervezest.

Amugy AZ-900 max akkor erdekes, ha a budos eletben nem nyultal cloudhoz. Mas esetben mehet a 104.

Nagyon sok a cloudhoz erto emberke, de 80%-uk erosen AWS orientalt. Ezzel persze nincs gond, csak ott kell par honap, hogy atszokjon Azure-ra. Plusz az Azure azert sokkal fragmentaltabb, x problemara tobb megoldas is van es nem mindig talaljak el az optimalisat.

(#25020) Xero válasza Tapsi (#25004) üzenetére


Xero
nagyúr

Ilyen poziba azert mas szint kell mar szerintem. De mondom amik szerintem kapasbol felmerulhetnek:

Azert mar elvaras szerintem, hogy csipobol tudd mihez van/nincs binding functionoknel, igy mivel tudod egyszerusiteni a projectet, hogy milyen adattipusnal szabad es nem szabad cosmosdb-hez nyulni. Szepen tudni kell melyik strategiahoz milyen policy profilok illenek, illetve AAD lehetoleg oda-vissza es nem art kepben lenni a fontosabb graph callokkal is.
A kedvenc aljas kerdesem egy elkepzelt scenario es akkor a high level infokbol mond meg, hogy oda event grid, event hub, service bus vagy esetleg queue storage kell. Melle meg jo ha van AZ cli tapasztalat, melle egy kis terraform vagy bicep is.
Vagy ha megkerdezik, hogy milyen formaban erheto el egy azure function backend api-nak kulon authorizacioval, az onprem datacenterben ucsorgo db akkor, ha van vnet connection onpremre express routeon, de a function nem huzhato be abba a vnetbe? Erre kb 2-5mp-en belul kell lokni, hogy Hybrid Connection majd gyorsan hozzateve, hogy LDAP kizarva, hiszen nincs udp.

Ha ez igy megy pl, akkor valszinuleg a tobbi is meglesz, szoval siman be lehet probalni.

(#25021) Xero válasza JoinR (#25000) üzenetére


Xero
nagyúr

Annyival kiegeszitve, ha mar nyelvek, hogy Azure-on python erosen herelve van szemben AWS-el. Sok dolog korlatozottan elerheto. Erdemesebb akkor mar .net, java, node iranyba menni.

(#25022) Tapsi válasza #41635072 (#25008) üzenetére


Tapsi
addikt

Nem kezdő (3 év tapasztalat)! Kiemelem a lényeges részeket:

legalább meglátod, hogy mit kérnek egy ilyen poziban.
Alapbőól érdemes interjúkra járni, hogy legyen rutinod benne, és piackutatásnak is jó.

Szóval mielőtt nekiállsz köcsögösködni flegmázni, olvass tovább plíz. :)

#25020Xero

Fogalmunk sincs, hogy mit tud a srác. Sem neked, sem nekem.

[ Szerkesztve ]

(#25023) Xero válasza Tapsi (#25022) üzenetére


Xero
nagyúr

Ezert is irtam sacc/kb mire lehet szamitani es ha ez pipa nekiugrani.

(#25024) Resike válasza azbest (#25016) üzenetére


Resike
tag

Szóval az AKK hazudik, mert te kitaláltad hogy nincsen semmilyen más forgó papír mint az éppen utolsó kiadott...
https://www.allampapir.hu/kamatok

Véletlenül se volt akár 3,5% kamatprémiummal forgó papír:
https://www.allampapir.hu/dokumentumok/x3_2361541701333237058.pdf

[ Szerkesztve ]

(#25025) Fido01


Fido01
aktív tag

Sziasztok!
A kérdésem csak részben vág a témába, viszont a topicot olvasva (és úgy általánosságban a prohardveres közeget látva) biztosan van aki ötlete előrébb visz engem :)

Tehát a sablon szerint:
Nem: Férfi
Kor: 30 év
Hely: Békés megye
Végzettség: BCE BSc diploma közgáz
Nyelv: Angol (korábban C1 szinten ment, évek óta nem kell használjam, most kezdek neki tanárral újra)
Pozíció: gazdaságvezető helyettes (kb 10 fős csapattal, 5 éve)
Cég típusa: államháztartás
Fizetés: Br. 550.000 Ft
Cafeteria: Évi br. 400.000 Ft
Bónusz: jelképes (br 20-30e Ft/év :D )
Egyéb juttatás: nincs

Karrierválságban vagyok már egy ideje és úgy érzem meg is ragadtam. Olvasva itt a kommenteket, illetve az ilyen-olyan salary guideokat nem csak érzetre siralmasan alacsony a fizetésem, annak ellenére, hogy helyi viszonylatban nem keresek rosszul.
Mivel az éves béremelések már az inflációt se követik le így váltani szeretnék, de nem tudom milyen irányba induljak és ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogy tisztábban lássak reálisan milyen lehetőségek vannak az országban. Feleségem a Budapestre költözés gondolatától is rosszul van így az nem opció.
Munkavégzés helye szerint az alábbi opciók vannak:
1, napi bejárás Szeged (80km) Békéscsaba (50km) ez nem okozna gondot nekem megfelelő kompenzáció melett
2, full remote, esetleg 1-2 hetente 1 nap Budapesti (230km) iroda, vagy akár külföldi remote
3, költözés nyugati régióba az országban Veszprém környéke, Pécs környéke ami talán páromnak is tetszene

Szakmai oldalról pedig azzal vívódok, hogy merre induljak.
1, a mérlegképes képzésből a záróvizsgám van hátra (viszont utána 3 év mire kamarai tag leszek) értelemszerűen alkalmazottként azzal se fogok sokkal többet érni, de indíthatok vállalkozást
2, pénzügyi vonalon fejleszteni magam tovább, de milyen irányba? MBA?
3, és ami miatt talán van helye itt, átképezném magam IT területre. Ez nem új ötlet tőlem, anno elkezdtem a prog infó bsc-t de hamar abba is hagytam az alapozó tárgyak miatt (épp elég volt az a néhány félév kalkulus, matek, statisztika stb egyszer, és nem is látom, hogy egy diploma engem előrébb vinne) Affinitásom is van az IT-hez, és egyébként is minden más tekintetben érdekel. Adódik a kérdés, hogy milyen területen érdemes elkezdeni, java vagy tesztelő bootcamp? vagy cursera-s képzések?
A Data science-analyst ahogy elkezdtem nézelődni tetszik is, számokkal jóba vagyok.

Anélkül, hogy még ennél is hosszabbra nyújtanám ezt az egész kapálózást:
TLDR: Pestre költözés nélkül pénzügyi diplomával 5 év team lead tapasztalattal, IT tanulási hajlandósággal merre érdemes indulni, hogy belátható időn belül (2 év mondjuk) ne csak a szűkös havi megélhetésre legyen elég a fizu.

Köszönöm szépen.

[ Szerkesztve ]

(#25026) Kickass válasza Fido01 (#25025) üzenetére


Kickass
őstag

A pénzügyi szolgáltató központokkal kapcsolatban gondolom majd mások kiokosítanak.
Viszont amit én észrevettem, hogy sok Service Delivery Manager pozinál a pénzügyi háttér a fontosabb. Így lehet megpróbálnék a helyedben ezen a vonalon is próbálkozni, hátha akad egy full remote lehetőség, max. lesz 2-3 éved eldönteni melyik vonalon is mennél tovább (mivel elég öszvér pozi, IT felé is orientálódhatsz). SDM esetében a junior fizu is 800k bruttó körül alakul.
Ha az angolod tényleg C1 volt azt azért nem nehéz visszahozni és nagy előny lesz főleg multiknál.

(#25027) Xero válasza Fido01 (#25025) üzenetére


Xero
nagyúr

Data vonal jo lehet. Legyen az DA vagy DE es hasonszoru tarsai. Pont volt/van nalunk egy contractor srac aki komolyabb SQL es kozepes python tudast szivott magara kozgaz papir utan es vigan elvan vele mint a befott.

(#25028) Fido01 válasza Kickass (#25026) üzenetére


Fido01
aktív tag

Köszi az infót, SDM eszembe se jutott mint opció, de ennek mindenképp utánajárok.
Az idegen nyelv amúgy is elég alap dolog nagyon bánom hogy hagytam megkopni (igazából a beszéd a gáz, mert azt nem használom, érteni-olvasni az nem gond mert azt használom)
azt ki is felejtettem a monológomból, hogy nem ragaszkodok semmiféle titulushoz, tőlem junior is lehet a pozi ha megfizetik, aztán úgy is feljebb mászok.
Egyébként azért gondolkozok egyre erősebben az ilyen és hasonló irányban, mert ahogy látom a pénzügyben a remote nem nagyon fog összejönni itthon még évekig (a pandémia óta is elvétve van 1-2 hirdetés ami ezt kínálja) a külföldi munkák meg neccesek a szabályozások miatt (US GAAP, IFRS, ACCA stb)

(#25029) Fido01 válasza Xero (#25027) üzenetére


Fido01
aktív tag

Ahhoz, hogy ebben el tudjak indulni elég lehet mondjuk egy ilyen [link] vagy hazai [link] vagy pedig posztgrad képzésben van 3 féléves képzés (ez utóbbi azért jelentősen több idő mint a többi)
Illetve itthon mekkora lehet a kereslet erre? Úgy gondolom, hogy ez pont egy bővülő szektor lesz, de sajnos nincs ismeretem abban, hogy mekkora piac is ez.

(#25030) Xero válasza Fido01 (#25029) üzenetére


Xero
nagyúr

Erre nincs olyan ralatasom, hogy relevans valaszt adhassak, hulyeseget pedig nem szeretnek mondani.
Tobbiek tuti be tudjak jobban loni, akik inkabb DA vonalon mozognak.

(#25031) Marky18 válasza Fido01 (#25029) üzenetére


Marky18
aktív tag

DE-kent folyamatosan kapom a Linkedin uzeneteket, itthonrol es kulfoldrol is. Kereslet van, viszont nem eleg az SQL tudas, projekttol fuggoen szukseg lehet DevOps es Cloud ismeretre is. Nyelvnek altalaban Python, Scala, Java, .NET az, ami porog.
Ez mar igy is eleg szeles, es akkor meg nem is beszeltunk valami dobozos termekrol, amit a tisztelt management le akar tolni az engineerek torkan... :)

(#25032) Sztenly válasza tboy93 (#25010) üzenetére


Sztenly
tag

Oke, de a net 1M ugyanannyira nem átlag mint az h valaki havi 50k-t tankol fixen mindig.
Lehet mást értetek a 'megérezni vminek a hatását' dolgon. A fejlesztőknél szerényebben keresők konkrétan változtatni kényszerülnek a vásárlási/nyaralási szokásaikon...stb.
Te ezzel szemben egy későbbi időpontban jutsz el az áhított bankszámlaegyenlegig.
Nagy különbség!

(#25033) Fido01 válasza Marky18 (#25031) üzenetére


Fido01
aktív tag

Ahogyan olvasgattam a témában, több helyről is szembe jött velem, hogy a data vonalra szinte phd szintű matek/statisztika tudás kell és a biztosítási matematika nehézségére emelték. Máshol meg néhány hetes/hónapos képzéssel ígérik a DA DS certiket.
Nagyon elveszett vagyok ebben a világban, így "külső" szemlélőként nehéz belőni, mi kell egy adott pozícióhoz ténylegesen, és azt mennyi idő elsajátítani.

(#25034) Tapsi válasza Fido01 (#25033) üzenetére


Tapsi
addikt

Mert a data science egy nagy gyűjtőszó, és rengeteg dolgot takar. Van senior statisztikus, aki hozzá tanult egy kis pythont, és ökonometriai modelleket épít. Ez ugye közgáz-túlsúlyos. És van, aki adatkupacokat túr ki (No)SQL adatbázisokból, és azokon végez mindenféle műveleteket beépített függvényekkel. Ez IT-túlsúlyos. Szóval mindig az adott pozileírás mondja meg, hogy kire is van szükség!

(#25035) Fido01 válasza Tapsi (#25034) üzenetére


Fido01
aktív tag

Akkor itt van a kutya elásva :D én a pozi leírásokat kb el sem olvasom, mert pénzügyön többségében olyan feladatok és elvárások vannak ami valójában közelében sincs se a napi rutinnak se a szükséges skilleknek, csak amolyan töltelékként elvárják egy elemzőnek is a mérlegképest végzettséget

(#25036) bandus


bandus
veterán

kaptam ismet egy nemetorszagi ajanlatot, es hajlok ra, hogy elfogadjam. szerntem nem jelent egyertelmu elorelepes anyagilag a mostani packagehez es ahhoz kepest, hogy itthon nagyon jo aron berelunk lakast, de ugy gondolom baromi sok kaput kinyit, jo elettapasztalat kulfoldon elni es ha most nem lepem meg, akkor mar sosem.

lokacio berlin, 72k fix, bonuszkategoriak 11-16-22k, elmondasuk szerint az emberek 95%-ka az elso ket kategoriaba esik. van meg extra 2k eves dij, plusz havi otszaz eur koruli nyugdijkiegeszites. meg fizetnek ket honapra egy lakast, amig talalunk veglegeset.

esetleg barmi szempont, amit nem gondolhattam vegig es javasoltok, hogy nezzem meg, szamoljam meg?

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#25037) Tapsi válasza bandus (#25036) üzenetére


Tapsi
addikt

Relocation package a 2 havi lakbéren kívül esetleg?

(#25038) CyberPunk666 válasza Fido01 (#25035) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

bátyám vezető egy nagy nyugati multi IT részlegén, és vannak hirdetéseik, hogy keresnek pl data science-re embert, és oda az van írva, hogy minimum msc-t kérnek.
De valójában a csapat felének nincs mscje, és egyébként bárkit felvesznek, aki az alapokat tudja.
Azért van odaírva, hogy msc, mert csomó idióta jelentkezik és talán így kevesebb. (nem tudom működik-e, valamiért ki van ez adva, de amúgy nem foglalkoznak vele)

(#25039) CyberPunk666


CyberPunk666
senior tag

Amúgy valakinek van tapasztalata, hogy milyen a megítélése és a tényeleges tudása annak, aki info bsc + matek msc papírral rendelkezik?
Tényleg matematikussá lehet válni 2 év msc alatt? Vagy mi a a trükk? Mert elvileg lehet jelentkezni info bscvel is.

(#25040) Xero válasza CyberPunk666 (#25038) üzenetére


Xero
nagyúr

Cimboram ajanlataban es munkakori leirasaban is ott van, hogy MSc, aztan van egy erettsegi. :DDD Nyilvan odairjak bazisok helyen, de altalaban 80%-ban letojjak.

(#25041) Fido01 válasza CyberPunk666 (#25038) üzenetére


Fido01
aktív tag

részben működik szerintem, mert a többséget elriasztja a nagyon magas képzettségi elvárás, az más dolog, hogy az se jelentkezik aki mondjuk alkalmas lenne. Arról nem is beszélve, hogy (csak a saját szakmámnál maradva) ha könyvelőt keresek amihez kell a mérlegképes, akkor ha ezenfelül elvárom az MBA-t, IFRS-t meg ACCA vizsgát is akkor még ha találok is embert 3* annyit fog kérni (jogosan) mint amennyit a munkája amúgy érni fog.
Szóval marhára nem jó gyakorlat ez a munkaerőpiacon (sok egyéb bullshittel meg ferdítéssel együtt)

(#25042) gygabor88 válasza CyberPunk666 (#25039) üzenetére


gygabor88
tag

Én is akartam matek msc-t csinálni, de végül megálltam info bsc + matek bsc után. Tapasztalatok:

Az infós matek csak távolról ugatja a matek szakos matekot. Infón főleg kiszámolós feladatok vannak, matek szakon inkább bizonyítós, gondolkodós, trükkös feladatok. Az info bsc-ről egy csomó témakör hiányzik: nem tanulsz geometriát (amiből matekon van 3-4 félév is), topológiát, analízisből mértékelméletet és komplex függvénytant (ez utóbbit talán érintőlegesen pár helyen), absztrakt algebrát csak felületesen (matekon ebből is van 3-4 félév), a valszám és stat megint túl felületes (infón általában 1-2 félév, matekon 3-4), a diffegyenletek témakör megint a kiszámolós típusfeladatokra koncentrál infón, stb

El lehet menni infó után matek msc-re és akkor valamennyi tárgyat pótolni kell. Hogy ez mennyire para, az attól függ hova jelentkezel. Infósok általában az OE esti alkmat msc-t szokták kinézni, ami egy lightos matek szak, a matek bsc-m érzésre 50%-ban lefedte az msc tantervet, amikor néztem. Elte és bme más, de azt nem csinálod meg munka mellett és a felvételire sem tudsz csak úgy belibbenni az infó bsc tudással vagy reménykedsz, hogy pont olyan témakört húzol, amit még tanultál. Ismerek egy srácot, aki infó után végigcsinált egy elte bsc + msc matekot, csinálta a schweitzer versenyeket, de ő nem dolgozott mellette.

Véleményem szerint, meg lehet csinálni egy könnyebb matek msc szakot és akkor ezzel már el lehet menni valami neurális hálós vagy data science poziba (amire elég lenne az infó msc is), de ezzel nem olyan matematikus leszel, mint aki az eltén vagy bme-n nyomja a phd-t differenciálgeometriából. Aki az utóbbi kategóriába tartozik, az már gyerek kora óta erre készül, jár versenyekre, nyomja a kömalt, tagozatos gimibe jár stb. Nem 2 év alatt lesz az ember matematikus. :)

[ Szerkesztve ]

(#25043) tboy93 válasza gygabor88 (#25042) üzenetére


tboy93
nagyúr

"Az infós matek csak távolról ugatja a matek szakos matekot. Infón főleg kiszámolós feladatok vannak"

Már ahol. ELTE proginf másból sem áll, csak definíciók, tételek tanulásából és bizonyításából.

De persze a matek szak az más, nyilván, ott az infós tárgyak helyett is matek van.

[ Szerkesztve ]

(#25044) Tapsi válasza gygabor88 (#25042) üzenetére


Tapsi
addikt

Tök jól leírtad a lényeget. Infó alap mellé amúgy egy lájtos alkmat a jó. Sokan eleve nincsenek is képben az elméleti és alkmat közötti különbséggel. Egy mérnök számára kínszenvedés lenne egy klasszikus matek szak. Ahogy írtad is, ezek a mókusok gyerekkoruktól erre készültek, nem azért mennek matek msc-re, mert majd úgy jobban fognak keresni programozóként.

(#25045) Jhonny06 válasza tboy93 (#25043) üzenetére


Jhonny06
veterán

Ja, az ELTE infó elég matekos, de pl. az Óbudain kis túlzással olyan matekot tanítanak, hogy a nagy részét egy elit gimiben is megtanítják (vagy fakton). Azt pl. össze se hasonlítanám egy matek bsc-vel, ég és föld.

(#25046) gygabor88 válasza tboy93 (#25043) üzenetére


gygabor88
tag

Elte proginfós voltam. A gyakorlatok és ZH-k teljesen mások egy matek szakon.

(#25047) CyberPunk666 válasza gygabor88 (#25042) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Alkmat msc-re gondoltam természetesen, nem a pure matematikusra.
Nem hátrány, hogy 2 bsc-d van, és nem lenne jobb és több lehetőség msc-vel?
Egyébként gondoltam az elte bsc+msc (alkalmazott) matekra is. Igazából pont emiatt kérdeztem, hogy egy msc-re menni egyből mennyi értelme lehet.

Pont azt utálom egyébként az infos / mérnöki matekban, hogy túl keveset foglalkozik a miérttel és így nem izgalmas és értelme se sok. A miértekkel sokkal szívesebben foglalkozom.

Amúgy valami olyasmire vágyom, hogy info nagyon matekos területen. Ha valaki nem tudja eldönteni, hogy matekos vagy infos kell neki a feladatra, akkor...
DS, CV irányok érdekelnek.

Főleg az intellektuális kihívás vonz és ezt keveslem nagyon a jelenlegi helyzetemben, ez az egyik fő motívációm.

[ Szerkesztve ]

(#25048) tboy93 válasza Jhonny06 (#25045) üzenetére


tboy93
nagyúr

Ja, volt ismerosom aki Obudai gépész szakrol atment ELTE Proginf-re, mert neki nagyon jol ment a matek az OE-n (egyebek kevesbe) es akkor tutira laza lesz az ELTE mert ott a matekos targyakon atszalad siman. Elso félév megfekudte a gyomrát :DDD Utana rajott hogy inkabb marketing irany a neki valo, aztan gipszkartonos lett, most meg asztaloskodik.

[ Szerkesztve ]

(#25049) CyberPunk666 válasza tboy93 (#25048) üzenetére


CyberPunk666
senior tag

Mondjuk az OE amúgy a létrehozásának módja miatt (intézményi összeolvasztások) annyira szegmentált, hogy szinte teljesen párhuzamos intézmények az egyes karok/szakok.

Az info szakja is ennyire lenézett egyébként?

Én kandót végeztem, ami egy rakás szar, de valami olyasmi volt a közmegegyezés, hogy a bánki (gépész) még szarabb, a nik (info) viszont egész jó.

(#25050) dellfanboy válasza bandus (#25036) üzenetére


dellfanboy
senior tag

hany eves vagy? mi a cel? mert ha 2x, az a 72k Elso ny-eu fizetesnek szerintem jo. foleg ha van home office, lehuzol 2honapot kint aztan akar haza is johetsz.. de akar maradhatsz berlinbe es akkor nem muszaj a belvarosba koltozni.
en addig mennek nyugatra amig egy atlagembernek lehet. nehogy az legyen hogy oroszbaratsagunk miatt vmi szankciokat vezetnek be, neadijseten az oroszok nem allnak meg ukrajnanal

eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.