Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem

Hozzászólások

(#3601) #35193216 válasza kovsol (#3599) üzenetére


#35193216
törölt tag

Neki is úgy volt. De ha úgy áll neki, ahogy egyetemen kell, az egyszerre lesz sok és kevés. Persze neki megvolt az esze, ezért nem jelentett neki problémát a könyv, de a Stockholm szindróma miatt azt hitte, ezért szopott az egyetemen, hogy ez menjen.

(#3602) #35193216 válasza -v- (#3600) üzenetére


#35193216
törölt tag

Anyuci pénze is kellett ahhoz, hogy kifizethessem a korrepetálást. Ja, és nem csak a pénze, hanem a kapcsolatai is, mert egy ismerőse ajánlotta az idős profot.

Az affinitás sokat számít, de pont mert sok a mechanikus feladat, a seggelés még többet. Az infós kockák többsége pedig már általános és középiskolás korában sem arról híres, hogy sokat képes monoton tanulni, inkább tölti az ideit gép előtt hasznos és haszontalan dolgokkal egyaránt. Aztán, hogy abból lesz jobb informatikus, aki már kisiskolás kora óta érdeklődik, programoz, meg ami az útjába kerül, vagy abból, aki mindig is jó tanuló volt (nyilván van metszete is, de nem mindenki akkora zseni), és jól tud tanulni.

(#3603) -v- válasza #35193216 (#3602) üzenetére


-v-
addikt

Anyuci pénze is kellett ahhoz, hogy kifizethessem a korrepetálást. Ja, és nem csak a pénze, hanem a kapcsolatai is, mert egy ismerőse ajánlotta az idős profot.

Szerintem ez viszonylag egyszerű kérdés, két eset van ... a) vagy totálisan lehetetlen megoldani, és ha fejem tetejére állok se jön össze (pénz idő stb. akármilyen requirement is az ami teljesíthetetlen), ilyenkor nyilván vége a történetnek... b) megoldható, de áldozatot kell hozni .. valamekkorát, mindegy is mekkorát, mert innentől meg csak az a lényeg, szerintem megéri-e azt az áldozatot és hajlandó vagyok-e meghozni.
Ha valakinek nem éri meg, lehet úgy is dönteni, hogy túl nagy a kockázat és nem elég nagy vagy nem elég biztos a várható hozam :) Ez egy befektetés a jövőbe .. lehet az is, hogy valaki inkább más befektetéstől lát a jövőben nagyobb előrejutást, vagy más miatt nem éri meg stb. ezek mind valid döntések.

Aztán, hogy abból lesz jobb informatikus, aki már kisiskolás kora óta érdeklődik, programoz, meg ami az útjába kerül, vagy abból, aki mindig is jó tanuló volt (nyilván van metszete is, de nem mindenki akkora zseni), és jól tud tanulni.

Azon kívül, hogy ez nyilván egy érdekes kérdés, meg nyilván nagyon nem fekete fehér és nincs is rá válasz, szerintem irreleváns, hogy te vagy én mit gondolunk erről, vagy mi az igazság, mert úgyis az számít, a munkáltatók meg az álláspiac hogy vélekedik erről.

De meg lehet más oldalról is közelíteni a dolgot, ami szakma független. A diploma egy garancia ... mire? Sok mindenre lehet. Ha jól, könnyen, gyorsan elvégezted az egyetemet, arra, hogy okos vagy valószínű, szorgalmas, tudsz újat tanulni stb. Ha nehezen vérrel verejtékkel, akkor arra, hogy kitartó vagy, nem adod fel, küzdesz, nem futamodsz meg a kihívás elől, terhelhető vagy. Ha trükkösen, puskázva, trógerelve, ügyeskedve, akkor arról, hogy te egy életrevaló valaki vagy, vannak munkakörök ahol az ilyen emberek érvényesülnek. Ha csak valami bivalybasznádi főiskola huszonnyolcadik büfészakát végezte el valaki, arra se mondanám na az a papír semmit nem ér, mert azon az emberen látod, hogy szeretne valamit kezdeni az életével, lehet nincs esze, lehetősége etc. többre, de nem nem ül a seggén hanem próbált valamit csinálni. Voltak szaktársaim akikre aztán tényleg azt mondtam volna, na bazmeg ez sose fogja tudni elvégezni ... és elvégezte. Lehet tényleg meghaladta a képességeit az egyetem, de azon az emberen például látom, ez igen, ez nem fog elkezdeni sírdogálni ha ne adj isten szembekerül egy olyan feladattal, ami meghaladja a tudását, hanem képes azzal is megbirkózni. De legalábbis nem áll neki hisztizni. Szerintem ez mind tökre értékelendő (és még lehetne nyilván sorolni az eseteket).
Pl. volt már sok kollégám, aki lehet észkombájn meg tehetséges, de minden szaron behisztizik stb. tipikusan az aki tudásilag lehet hogy lehetne senior, de annak van egy softskilles meg emberi oldala is, hogyan áll valaki a dolgokhoz, hogyan tud helyzeteket kezelni.
Az egyetemen sok olyan helyzettel találkozol, ami lehet akkor szopás, kellemetlen stb. de ha melózni mész más szemmel nézed a dolgokat, a gondolkodásmód se mindegy ám, ezt elfelejtik sokszor. Nem csak a tiszta tudás számít. Lesz mihez viszonyítani ..

Sok felől meg lehet ezt közelíteni szerintem, de a diploma meg végzettség az _valami_ . Hogy mire meg mennyire garancia, más kérdés, de valamire valamilyen szinten az. Ha van diplomám, mondhatom, hogy szerintem én ettől nem lettem jobb szakember (nem igaz amúgy) és ugyanezt tudnám enélkül is meg szar az egész bla bla bla, viszont fordítva nem igaz, hogy nem végzem el, és ezt mondom. Barátom, nem végezted el, nem tudhatod. Való igaz, lehet valaki anélkül is jó, vagy jobb, de az csak egy ígéret, a végzettség meg valami. És még egyszer mondom, totál mindegy én most mit okoskodok itt, úgyis az számít, hogy kell-e az állások 80%-ához diploma (mondtam valamit hasamra csapva) vagy nem kell.
"Ez van ezt kell szeretni" alapon is kell (meg érdemes) néha dolgokat csinálni.

[ Szerkesztve ]

(#3604) Jhonny06 válasza #35193216 (#3602) üzenetére


Jhonny06
veterán

"Aztán, hogy abból lesz jobb informatikus, aki már kisiskolás kora óta érdeklődik, programoz, meg ami az útjába kerül, vagy abból, aki mindig is jó tanuló volt"

Nem tudom, hogy nektek mik a tapasztalataitok, de nekem az ismerőseim közül/baráti körömből nem igazán vitték semmire az ilyen tipikus "jó tanulók". Persze felvették őket oda, ahova akartak menni, azt is végighajtották, de igazából diploma után átlagos állásuk lett, ~átlagos fizuval.

Az IT meg pont olyan, hogy kurva sokra lehet vinni az ilyen otthoni tanulással. Igazából enélkül nem is érdemes elvégezni, tehát valamilyen szinten kell is, de ha komolyan csinálja az ember, akkor sokra lehet vinni, nagyon jó kezdőfizuval.

[ Szerkesztve ]

(#3605) FLx válasza Jhonny06 (#3604) üzenetére


FLx
addikt

Embere válogatja, de az biztos, hogy a tanulmányi eredmény nagyon keveset mutat meg. Én jelenleg az összes volt évfolyamtársamnál többet keresek, tippre legalább egy kettes szorzóval. Bár van pár vállalkozós emberke, akikről nem tudni mit is keresnek. :D Az IT most jól pereg, ha valakinek van szorgalma és affinitása, jóval többet lehet keresni mint egy gyárigazgató vagy bármi.

(#3606) belotas válasza Danex (#3575) üzenetére


belotas
újonc

A papír megszerzése azt bizonyítja, hogy akármilyen fölösleges nagy mennyiségű dolgot megtudsz tanulni rövid idő alatt. Van 1-2 hasznos és sok fölösleges tárgy, de ezt le kell nyelni és túlélni. Kezd el azt a részét tanulni ami igazán érdekel, a sulin meg csak juss át vhogy. Ha most szívsz még 1-2 évet, akkor majd válogathatsz az állások közül jó kezdőfizetésért, amit nem sok területen mondhatnak el az emberek. (tapasztalatból: utolsó éves proginf). Ha most feladod és 5 év múlva alacsony fizetéssel valami robot melót művelsz, majd rájössz h elnyested.

Ha itt hagyod a szakmát csak nekünk segítesz, mert kevesebb riválisunk lesz és mi még többet kereshetünk.

(#3607) Danex válasza belotas (#3606) üzenetére


Danex
addikt

Teljesen nem hagynám el az IT szektort, ha végül úgy döntenék ,hogy ott hagyom az egyetemet.

Jelenleg készülök még a maradék vizsgára és a következő félévet érzem majd vízválasztónak akkor majd eldöl, hogyan tovább csak a lexikális tudás megszerzése megy nagyon nehezen számomra, amit gyakorlatban kell végezni, az többé- kevésbé de megy.

Ha végül úgy alakul, hogy ezek a tárgyak nagyon visszahúznak akkor könyvekből próbálnék mondjuk mobil alkalmazás fejlesztést tanulni mert ezt tudom még elképzelni magamnak, csak ezen időre egy biztosabb munkahelyet kínáló szakma megléte szerintem kellene, hisz lassan jó lenne függetlenedni itthonról, vagy legalább pénzbe ne kerüljek.

[ Szerkesztve ]

(#3608) sutszi válasza Danex (#3607) üzenetére


sutszi
veterán

A hozzászólásaidból nem érzem azt pánikot/kétségbeesést aminek ilyenkor lennie kell. Te gyakorlatilag most keresed a választ a 'mit kezdjek az életemmel?' kérdésre. Az, hogy a mobilfejlesztést el tudod képzelni az olyan messze van attól, hogy tudod is csinálni mint ide Tokyo...

Arról amit nem csináltál nem tudod eldönteni, hogy jó lesz neked vagy sem.

Olyan nyugodtsággal vagy a téma felé, hogy már-már érdektelenséget érzek...vagy csak jóféle dohányt pippantottál...

A lényeg, hogy senki nem úgy emlékszik vissza az egyetemre mint ahol megtanulta a szakma minden csínját-bínját...

Tudod mi a poén?
Óvodába azt mondták mennyi hasznos dolgot fogok tanulni az általánosban.
Általánosban azt mondták, hogy a középsuliban majd lesz már specializáció
Középsuliban azt mondták, az egyetem csak szakmai tárgyak lesznek...(végül is volt spec)
Egyetemen meg ugyanúgy volt egy rakás felesleges fejtágító amiből már a felére sem emlékszem. Helyette tanultam mást a meló alatt...

Szóval ha azt hiszed mindig azt csinálhatod amihez éppen kedved van a melóban akkor tévedsz. Vannak jó részek és vannak kevésbé jók...

Hogy egy klasszikus kis zöld fickót idézzek: "Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld."

Te jelenleg csak próbálkozol. Nincs meg benned a kellő szorgalom és elszántság ahhoz, hogy elvégezd a sulit és tovább csináld ezt az egészet. Ellentétben a többiekkel én másképpen motiválnálak.
Hagyd a fenébe az egyetemet mert ezzel a hozzáállással totálisan alkalmatlan vagy rá. Ha időközben rájössz miről beszélek akkor képes leszel befejezni...

Nekem nem volt ilyen opció, hogy majd lesz így megy úgy... egy út volt. Megcsinálom akkor is a vért hányok és nem alszom egy hétig, mert tudtam, hogy nem akarok egy szalag mellett 12 órában megrohadni annyi pénzért ami max sértésnek jó... Üdvözöllek a való világban...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#3609) Tapsi válasza Danex (#3607) üzenetére


Tapsi
addikt

Ha az egyetemi tananyagot nem tudod megtanulni, akkor hogyan tanulnál meg mobilalkalmazásokat fejleszteni könyvekből? :F

A jó cégekhez egyetemi diploma, és/vagy szakmai tapasztalat a beugró már egy junior pozira is.

(#3610) kovsol


kovsol
titán

Mindenki nem lehet jó informatikus, és kereshet sokat. Mert ha ez olyan könnyű lenne, akkor nem fizetnék meg jól. Sokan elbuknak az úton.

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#3611) Mercutio_ válasza -v- (#3600) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem olyan egyszerű jó magántanárt találni...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3612) inferno88 válasza Danex (#3607) üzenetére


inferno88
őstag

Neki kell feküdni és csinálni kell, máshogy nem fog menni. Csak és kizárólag elhatározás kérdése.
Az egyetemnek nem dolga, hogy fullosan felkészítsen a szakmára és Bill Gates tudásával gyere ki a kapuján. A feladata az, hogy "megtanítson tanulni", adjon egy megfelelő mérnöki szemléletet és alapozást, amire te majd szépen építkezhetsz az évek során. Attól nem kell parázni, hogy nem vesznek majd fel, ha elvégzed a BSc-t, pár nap/1-2 hét alatt mindenkit felszipkáznak, aki nem a fikájával kidobósozik.

Semper fi!

(#3613) Mercutio_ válasza sutszi (#3608) üzenetére


Mercutio_
félisten

:C

Danex: Eddig mivel töltötted az egyetemi féléveidet? Mennyi időt szántál tanulásra (a kötelezők elkészítése nem az), mennyit bulira/szórakozásra? Amikor láttad, hogy egy téma nem megy kerestél-e saját, vagy felsőbb évfolyamost aki párszáz ft-ért vállal tanítást, vagy magántanárt? Ha nem, miért nem?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3614) #35193216 válasza -v- (#3603) üzenetére


#35193216
törölt tag

Én is azért végeztem el, a szülői nyomás mellett, mert tudtam, hogy ez kell. Vagyis eleinte még reménykedtem abban, hogy hasznos dolgokat fogok tanulni, de közben kiderült, hogy nem igazán, de ha egyszer ez kellett, akkor ez kellett.

Az más kérdés, hogy a cégek szerintem nem jó irányból közelítik meg a dolgot. Ha diplomást vesznek fel, főleg ha jó intézményben végzett, akkor tudják, hogy olyat is hajlandó lesz megcsinálni, ami annyira nem motiválja, csak kell és kész. Szerintem ez rossz szemlélet, mert igazából olyan embert kéne találniuk, aki bizony abban motivált, amit ott kell csinálni, ha uncsi a munka, akkor a monotonitást jobban tűrő kollégákat kell keresni, vagy olyat, akinek az is kihívás, nem csak az összetettebb, bonyolultabb, de több sikerélménnyel kecsegtető feladatok.

(#3615) #35193216 válasza Tapsi (#3609) üzenetére


#35193216
törölt tag

Ha az egyetemi tananyagot nem tudod megtanulni, akkor hogyan tanulnál meg mobilalkalmazásokat fejleszteni könyvekből? :F

Ez kb. olyan, mint ha azt kérdeznéd, hogy ha nem bírt megtanulni gitáron játszani, akkor hogyan gondolja, hogy majd szép képeket fog festeni.

(#3616) kovsol válasza #35193216 (#3614) üzenetére


kovsol
titán

Olyan nincs pedig, hogy a munka minden részét érdekesnek találja az ember. Én is tök fölöslegesnek tartom, hogy sokszor jobban kell tudnom az processeket, mint azoknak akiknek csak az lenne a melója. Mégse mondhatom, hogy ezt én nem tanulom meg, mert ezzel védem be a seggemet, hogy mit miért is csináltam meg az adott rendszeren, meg bizonyíték gyártás is kell :D

[ Szerkesztve ]

May the Force be with you!

(#3617) #35193216 válasza inferno88 (#3612) üzenetére


#35193216
törölt tag

A feladata az, hogy "megtanítson tanulni", adjon egy megfelelő mérnöki szemléletet és alapozást, amire te majd szépen építkezhetsz az évek során.

Semmi köze nincsen a ZH-ra, vizsgára készülésnek ahhoz a fajta tanuláshoz, amire egy informatikusnak a gyakorlatban szüksége van. Inkább árt, mint használ, ha valakit az egyetem tanít meg tanulni.

Attól nem kell parázni, hogy nem vesznek majd fel, ha elvégzed a BSc-t, pár nap/1-2 hét alatt mindenkit felszipkáznak, aki nem a fikájával kidobósozik.

Mondjuk ma már ez sem igaz, mivel a cégek 99%-a kész szakembereket keres, aki egyetem mellett nem ment el jó helyre gyakornoknak, annak azért annyira nem egyszerű. Azokról nem is beszélve, akik csak elvégezték a képzést, de hobbi szinten nem foglalkoztak informatikával, mert nekik 0 az esélyük.

(#3618) #35193216 válasza kovsol (#3616) üzenetére


#35193216
törölt tag

Persze, ez nyilvánvaló, de még mindig könnyebb átlendülni egy-egy monotonabb részen, mint 7 féléven át 90%-ban felesleges dolgokat bevágni úgy, hogy nagy részét utána el is felejted.

(#3619) kovsol válasza #35193216 (#3618) üzenetére


kovsol
titán

Én most a SAP Certre tanulok épp. Itt is megtanulok most olyan dolgokat is amit lehet következő 5 évben egyszer nem fogok hasznosítani majd a munkám során. De ez van, az a certet akkor is le kell rakni. :D

May the Force be with you!

(#3620) Tapsi válasza #35193216 (#3618) üzenetére


Tapsi
addikt

Honnan tudod most, hogy a 90%-át nem fogod használni a jövőben?

(#3621) Blaise válasza #35193216 (#3618) üzenetére


Blaise
veterán

Egy mérnöki diplomának alapvetően az adja az értékét, hogy képes voltál végigcsinálni, és nem adtad fel útközben az első szembejövő akadálynál.

A munkaerőpiaci releváns tudás pedig az, amit esténként és hétvégén a szabadidődben elkezdesz megtanulni és belemélyedsz.

(#3622) #35193216 válasza Tapsi (#3620) üzenetére


#35193216
törölt tag

Már most sem emlékszek a nagyobb része, hogyan emlékeznék rá, ha nem használtam a munkában. Ha mégis kell, akkor így is, úgy is újra kell tanulnom.

(#3623) vzozo válasza #35193216 (#3618) üzenetére


vzozo
senior tag

mint 7 féléven át 90%-ban felesleges dolgokat bevágni úgy, hogy nagy részét utána el is felejted.

Már jó régen végeztem, nem tudom, hogy most miket okítanak, de nem hiszem, hogy ennyire lealacsonyodott volna a képzés színvonala egy normális infó szakon. Ilyen egyszerűen nincs.

Aki szerint az egyetemen hülyeségeket tanítanak meg majd hosszú és vaskos könyvek meg leírások részletes elolvasása és megértése nélkül, séróból rá fog jönni az otthoni hobby-IT-s a szakma minden csínjára-bínjára, hát az qrvára el van tévedve, esetleg szimplán irigykedik azokra, akik végigtolták az egyetemet azért a papírfecniért.

Kicsit talán több alázatot.

Szerk:

Ha mégis kell, akkor így is, úgy is újra kell tanulnom.

Vagy nem, mert nem lesz rá időd. Esetleg mert a főnököd rá sem tesz a projektre / fel sem vesz a melóba, mert talál 10-100-1000 olyat, akinek viszont csuklóból megy, esetleg már valós tapasztalata is van - miközben te akkor állnál neki az alapokat megismerni...

[ Szerkesztve ]

(#3624) #35193216 válasza Blaise (#3621) üzenetére


#35193216
törölt tag

Egy mérnöki diplomának alapvetően az adja az értékét, hogy képes voltál végigcsinálni, és nem adtad fel útközben az első szembejövő akadálynál.

De biztos, hogy ez minden esetben jó tulajdonságnak számít? Egy rakás dolog van a világban, ami éppen azért működik rosszul, mert senki nem kérdőjelezte meg azt, hogy a főnök ötlete hasznos.

(#3625) syl5


syl5
őstag

Feleges szerintem már ez a vita, térjünk vissza a témához.

Keress meg, ha Data Engineer, Scientist szeretnél lenni!

(#3626) #35193216 válasza vzozo (#3623) üzenetére


#35193216
törölt tag

"Aki szerint az egyetemen hülyeségeket tanítanak meg majd hosszú és vaskos könyvek meg leírások részletes elolvasása és megértése nélkül, séróból rá fog jönni az otthoni hobby-IT-s a szakma minden csínjára-bínjára, hát az qrvára el van tévedve, esetleg szimplán irigykedik azokra, akik végigtolták az egyetemet azért a papírfecniért."

Nem azt mondtam, hogy hülyeségeket tanítanak, hanem azt, hogy szakmailag nem releváns vagy elavult dolgokat (tisztelet a kivételnek). Másrészt az autodidakta tanulási mód nem jelenti azt, hogy nem olvasol el vaskos könyveket és leírásokat. Meg azt sem jelenti, hogy az elméleti alapokról ne tudnál ilyen módon tanulni. Előnye az is, hogy nem 20 éve elavult paradigmákat fog így megtanulni.

Persze valójában annak, aki nem megy egyetemre, nehéz dolga van, de nem azért, mert kevesebb lesz a tudása, hanem azért, mert papírfetisizmus van. Ezért én mindenkinek tanácsolom, hogy ha tudja, végezze el, egyrészt a papír miatt, másrészt, hogy kommunikáljon a hozzá hasonló jövőbeli szakemberekkel, harmadrészt pedig hogy a hallgatói jogviszonyát kihasználva szakmai gyakorlatot is találjon, hogy elindulhasson. Más érv nem szól mellette, ezek viszont elég erősek.

Vagy nem, mert nem lesz rá időd. Esetleg mert a főnököd rá sem tesz a projektre / fel sem vesz a melóba, mert talál 10-100-1000 olyat, akinek viszont csuklóból megy, esetleg már valós tapasztalata is van - miközben te akkor állnál neki az alapokat megismerni...

Akkor így jártam, de ha 10-15 évig nem használok valamit, akkor így is elfelejtem. Nekem az első féléves alapozó tárgyak 10 éve voltak, szerinted mennyire emlékszek azon részéből, amit máig nem használtam, és még a ráépülő tárgyakból sem hasznosult?

(#3627) #35193216


#35193216
törölt tag

Hozzáteszem, a papírfetisizmust a Stockholm szindróma is táplálja, itt is gyakran felmerül az az érv a diplomaszerzés mellett, hogy aki képes átküzdeni magát, az máshol is megállja a helyét, szerintem ez pontosan ebből fakad. Gondoljunk hány katonaviselt férfi érvel amellett, hogy kellett, hogy anno ott megszívassák, attól lett férfi, bezzeg a mai fiatalok. Szerintem ugyanez megvan az egyetemen is. Már csak azért is, mert nem egy oktató személyében is megalázza a hallgatókat. Pl. tudod, hogy hibás a tananyag, és ezért hibásan kell megtanulnod, visszaadnod, aki pedig ezt szóvá teszi az oktatónál, az örökre elásta magát (aki ilyennel vagy ehhez hasonlóval nem találkozott, az vagy nagyon jó helyen tanult, vagy annyira lazán veszi a dolgokat, hogy már rég elfelejtette). Igen, ez valóban felkészít egy fajta alkalmazkodásra, de én valahogy azt érzem, hogy ebben az érvelésben inkább az is benne van, hogy ha mi szoptunk, szopjanak az utánunk lévők is.

(#3628) Jhonny06 válasza #35193216 (#3627) üzenetére


Jhonny06
veterán

"Igen, ez valóban felkészít egy fajta alkalmazkodásra, de én valahogy azt érzem, hogy ebben az érvelésben inkább az is benne van, hogy ha mi szoptunk, szopjanak az utánunk lévők is."

Nem, ez leginkább arról szól, hogy bármit is elérni csak kemény munkával lehet (aka: szopás). Itt most nem is feltétlenül a diploma a lényeg, de esélyes, hogy akinek nincs akarata a képzést végigcsinálni, annak önerőből tanulni se lesz akarata, a kettő között semmi különbség nincs.

Ezt már korábban is írtam, de aki önerőből tanul, annál ez a folyamat kb. kimerül abban, hogy "szísárp könyv". Erre csak annyit lehet írni, hogy ma már nem keresnek mezei codert -> ezért kell egyetemre járni. Mert az ilyen könyvekből kb. ezt lehet megtanulni, többet nem, amik ma már elvárások. Üzemeltetésnél ez kevésbé fontos, mert ott többet ér a gyakorlati tudás, de még oda is javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#3629) vzozo válasza #35193216 (#3627) üzenetére


vzozo
senior tag

"papírfetisizmust"
"Stockholm szindróma"
"szopjanak az utánunk lévők is"

Ajjaj, van itt baj, nem kevés. Fáradt és időhiányos vagyok most egy korrekt válaszhoz, ami még offtopik is lenne.

Ezért hogy visszatereljük a témát ontopikabb irányba, megtennéd, hogy megosztasz velünk néhány információt magadról?

- Végzettség
- Szakmában eltöltött évek
- Jelenlegi beosztásod, munkád
- Fizetés (nem kell konkrét összeg, csak az, hogy szerinted mennyire vagy jól fizetve a topikban hallottak alapján, és mennyire vagy elégedett a jelenlegi helyzeteddel).

Köszönöm.

(#3630) #35193216 válasza Jhonny06 (#3628) üzenetére


#35193216
törölt tag

De önerőből azt tanulja, ami érdekli, onnantól kezdve nem akaraterő kérdése, hanem érdeklődésé.

És tévedsz, mert ha valakit érdekel valami, akkor nem csak a "szísárp könyvet" fogja elolvasni, hanem megismerkedik/megismerkedhet pl. a programozáselméleti alapokkal is, olyan könyvek is léteznek, meg anyagok a neten. Sőt, minden létezik, amit egyetemen is tanulnak. Persze az is, aki egyetemre járt, szintén fontos, hogy művelődjön, mert nem csak a gyakorlat, hanem az elmélet is fejlődött az elmúlt 20-30 évben, csak az oktatás nem tartja a lépést. Amúgy saját tapasztalatból mondom, hogy nagyságrendekkel jobban megmarad valami, ha tudom hová kötni, lehet, hogy az egyetemnek is X év munka után több értelme lenne (akkor is csak az anyag egy töredékének, de annak igen).

(#3631) Blaise válasza #35193216 (#3627) üzenetére


Blaise
veterán

"Pl. tudod, hogy hibás a tananyag, és ezért hibásan kell megtanulnod, visszaadnod, aki pedig ezt szóvá teszi az oktatónál, az örökre elásta magát"

Miért, szerinted a való élet nem erről szól folyamatosan? :D

(#3632) -v- válasza #35193216 (#3630) üzenetére


-v-
addikt

A technologia fejlodik, az elmelet nem.

(#3633) Mercutio_ válasza #35193216 (#3630) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ja, apró difi, hogy az egyetem igazolja, hogy az adott témák /anyagok ismeretében /megértésében egy adott szintet legalább teljesített az illető, ez a kontroll autodidakta esetén nincs meg és akkora lyukak / rejtett aknáklehetnek amit a mmunkáltatók tetemes része nem fog bevállalni.

A tantárgyak egy része sem feltétlenül arról szól, hogy azt mikor és mennyit fogod használni, hanem, hogy adott komplexitású ismereteket képes vagy megérteni, feladatokat negoldani.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3634) #35193216 válasza vzozo (#3629) üzenetére


#35193216
törölt tag

Ok.
Programtervező informatikus BSc szakon végeztem egy vidéki egyetemen.

Lassan 3 éve dolgozok teljes állásban, előtte gyakornokként dolgoztam 1,5 évet, ezt beleértve összesen 3. munkahelyemen dolgozok jelenleg.

Jelenleg fejlesztőként dolgozok egy vidéki cégnél, főleg Java szerver oldalon, plusz némi Android. A fizetésem ~200 nettó. Nem vagyok vele elégedetlen, nyilván Pesten talán többet kaphatnék valahol, de nem akarok költözni.

(#3635) #35193216 válasza Blaise (#3631) üzenetére


#35193216
törölt tag

Nem akkora töménységben, és lehet fiatal vagyok még, de legnagyobb töménységben ezt egyetemen kaptam, valamint az egyetemen nem tekintettek felnőtt embernek, ezért teljesen más volt lelkileg. Tanultam utána levelezőn (nem informatikát), ott felnőtt embernek tekintettek az oktatók, teljesen más volt a helyzet, és nem csak azért, mert a levelezősöktől kevesebbet várnak el.

[ Szerkesztve ]

(#3636) #35193216 válasza -v- (#3632) üzenetére


#35193216
törölt tag

Attól függ, mit értesz elmélet alatt. Ha a matematikai alapokat érted, akkor igazad van, de ha a szakmai alapokat, akkor nincsen. Pl. amikor új paradigmák jönnek, akkor azok mögé is kell elméletnek épülnie. Nyilván lassabban fejlődik az elmélet, mint a technológia, de fejlődik.

(#3637) #35193216 válasza Mercutio_ (#3633) üzenetére


#35193216
törölt tag

Mert szerinted nem puskázhatta ki, nem magolhatta be magnószerűen az anyagot, és akkor ugyanolyan lyukak lehetnek a tudásában, ha nem nagyobbak? Pl. rengetegen kikerülnek ki úgy, hogy valójában nem tudnak programozni, valahogy összehozták a tárgyakat, de a hasznosítható tudásuk 0. Ráadásul a tantervek is úgy vannak összedobálva, általában a tanszéki harcok következményeként, hogy nincs benne semmi következetesség. Ez nekem akkor jött le leginkább, mikor utólag rengeteg olyan ELMÉLETI kérdéssel találkoztam, amelyről egy szót sem hallottam, de voltak olyan dolgok, amelyeket 15 tárgyból is tanultam, mégsem került elő egyelőre.

(#3638) -v- válasza #35193216 (#3636) üzenetére


-v-
addikt

Milyen új paradigmákra gondolsz? :U

(#3639) #35193216 válasza -v- (#3638) üzenetére


#35193216
törölt tag

Nyilván egyik sem hallatszik neked újnak, de az egyetemek 20-30 éves tananyagaihoz képest a legtöbb az, pl. párhuzamos programozás, virtualizáció, ORM, NoSQL, funkcionális programozás, de még sorolhatnám, ezeknek mind-mind vannak elméleti alapjaik.

[ Szerkesztve ]

(#3640) -v- válasza #35193216 (#3637) üzenetére


-v-
addikt

Pl. rengetegen kikerülnek ki úgy, hogy valójában nem tudnak programozni, valahogy összehozták a tárgyakat, de a hasznosítható tudásuk 0.

Nem igazán arra való az egyetem, hogy megtanítsanak olyat amit utána is meg tudsz vagy úgyis muszáj lesz, hanem olyat amit amúgy nem tudnál nem akarnál vagy nem nagyon lehetne, meg ami alapozó dolog stb.
Hadd mondjak egy analógiát, bár nem tudom sportolsz-e. Ha egész télen alapozol, lehet amikor tavasszal kimész a cimboráddal (aki alapozás nélkül ész nélkül azonnal elkezdett intervallozni) akkor lemaradsz, mert ő jobb formában van, több épp pillanatnyilag a "hasznosítható tudása", de ha te a tisztességes téli edzésmunka után rendesen formába hozod magad, nem kell mondanom ki lesz előrébb kettőtök közül nyáron formailag :U
Vagy ha kiegészítő sportként úszol egész télen, azt utána adaptálni kell. Ha egész télen úszol, és utána kimész bicajozni, azt fogod érezni szart se ért az úszás. De év közben már rohadtul érezni fogod ...

Annyiban egyetértek, lenne miben fejlődni, hangsúlyokon lehetne változtatni, van amit lehetne korszerűsíteni, de szerintem a suli nyilván soha nem a cutting edge technológiákat fogja tanítani. Amúgy mellesleg erre is van ám lehetőség, általában nagyon jó választható tárgyak vannak, sőt szakirányon is lehet jó konzulenst választani, lespannolni a tanszékkel stb. rengeteg tudást és korszerű tudást is lehet szerezni. Az egyetem nem ilyen segged alá tolja a dolgokat intézmény (ahogy az élet sem), rajtad áll mennyit veszel ki belőle.
Szerintem simán csak szar suliba jártál, vagy rosszul álltál a dolgokhoz / rosszul mérted fel a helyzetet körülményeket, nem tudom (meg talán most is), sorry de bennem ez a benyomás körvonalazódott most.

funkcionális programozás

Tudod te a funkcionális programozás meg a lambda kalkulus hány éves paradigma? Meg hány ezer éve tanítják a bme-n a deklaratív programozás tárgy keretében? :U

párhuzamos programozás

Valóban nagyon "új" paradigma ez is, mellesleg önlab keretében olyanokkal dolgoztam együtt, akik akkor 20-25 éve foglalkoztak párhuzamos programozással.

virtualizáció

Emögött mi is az elmélet vagy paradigma? Egyébként volt virtualizációval foglalkozó laborom. Szar egyetemre jártál nehari ...

ORM

Végülis csak 3 tárgy keretében tanultam. Amúgy 2001 óta van hibernate, 14 éve, ezt se mondanám "új" dolognak, és lényegében semmilyen új elmélet nincs mögötte, mert az OO ezer éves dolog, ahogy a relációs adatbázis is, ami szintén nagyon "új" matekon alapul ugye.

ezeknek mind-mind vannak elméleti alapjaik

Én tanultam is mindet egyetemen :K És a gyakorlati részét is.

Lassan 3 éve dolgozok teljes állásban, előtte gyakornokként dolgoztam 1,5 évet
A fizetésem ~200 nettó. Nem vagyok vele elégedetlen, nyilván Pesten talán többet kaphatnék valahol

4.5 év tapasztalattal? Ja úgy a dupláját.

[ Szerkesztve ]

(#3641) Mercutio_ válasza #35193216 (#3637) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nemtom, én még credit rendszer előtti időben (10 éve) jártam, de szimplán voltak olyan szóró tárgyak ahol vagy esélyed nem volt puskázni, vagy azzal csak a beugróig jutottál el, vagy egyszerűen gyakorlati jellegű volt amit nem tudtál behahuzni.
Volt olyan tárgy ahol a tankönyv, jegyzet, órai anyag is használható volt, de ha nem értetted ez együtt se segített, mert az adott időre nem tudtad negoldani a feladatokat.

És bár estin toltuk, de az alapján, hogy 120-ból 22-en végeztük nem követeltek kevesebbet a tanárok mint a nappalisoktól. ( Kandó)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#3642) Jhonny06 válasza Mercutio_ (#3641) üzenetére


Jhonny06
veterán

OE-NIKen is maximum az ilyen bullshit szabváloknál lehet puskázni, de semmi olyan tárgynál, ami tanterv szerinti és/vagy kicsit is komolyabb. _Kifejezetten_ nézik és keményen büntetik. De gondolom a BME-n is meg minden komolyabb helyen.

Ez a "végigpuskázzuk a 4 évet" nem tudom, hogy hol megy, de valószínűleg nem ezeken a helyeken.

[ Szerkesztve ]

(#3643) inferno88 válasza Jhonny06 (#3642) üzenetére


inferno88
őstag

BME-n legjobb esetben kiküldenek a teremből nulla ponttal, de lazán bejátszik a félév utólagos teljes passziváltatása(minden addigi eredmény kuka) + adott tantárgyat garantáltan nem tudod elvégezni pár félévig.

Filler tárgyak nem ennyi szigorúak, ott tanára válogatja.

Semper fi!

(#3644) Oppenheimer válasza inferno88 (#3643) üzenetére


Oppenheimer
veterán

1 éve, egyik ZH-n egy srácot kiküldtek a teremből, mert "puskázás gyanuját keltette", engedély nélkül a táskájába nézett. Meglátta a felügyelő, 5 percig alázta, aztán fegyelmi eljárás is indult ellene. :D (bme)

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#3645) inferno88 válasza Oppenheimer (#3644) üzenetére


inferno88
őstag

Az nem adatb. ZH vagy vizsga volt Gajdossal? Nagyon rémlik egy ilyen eset pár évvel ezelőttről.

Bocs srácok, már majdnem BME topikban éreztem magam.

[ Szerkesztve ]

Semper fi!

(#3646) Oppenheimer válasza inferno88 (#3645) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem, kódtech ZH volt

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#3647) Blaise válasza Oppenheimer (#3646) üzenetére


Blaise
veterán

Levendovszky?

(#3648) Tapsi válasza #35193216 (#3639) üzenetére


Tapsi
addikt

A kollégák elég sok mindent leírtak már előttem. Az a baj, hogy te a saját mikrokörnyezetedből indulsz ki, egy vidéki főiskola diplomájával a kezedben. Hidd el, hogy egy elitegyetemen nagyon sok hasznos, és naprakész tudásra tehetsz szert. És senki sem említette, pedig talán a legfontosabb: a közösség. Olyan emberek vesznek körül mondjuk a BME-n, vagy ÓE-n, akiknek hasonló az érdeklődési körük, az ország legjobbjai, és akikkel rengeteget tanulhattok egymástól.

Azt pedig vitatom, hogy felesleges tárgyak lennének az egyetemeken. Én eddig mindből tudtam profitálni, mert olyan beszélgetésekbe is be tudtam kapcsolódni, amik ezen témák ismeretét követelték meg. A nagy cégeknek pedig nem code junkiek kellenek, hanem olyan arcok, akik a programozás mellett széles látókörrel is rendelkeznek, hogy önállóan tudjanak projekteket vinni. Üzemeltetésen talán kicsit másként megy a dolog, de ott sem árt, ha képben vagy.

(#3649) Oppenheimer válasza Blaise (#3647) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem ő felügyelt, hanem egy HIT-es doktorandusz csóka, de nem akarok tovább offolni.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#3650) KergeK@csa válasza Tapsi (#3648) üzenetére


KergeK@csa
tag

"Olyan emberek vesznek körül mondjuk a BME-n, vagy ÓE-n, akiknek hasonló az érdeklődési körük, az ország legjobbjai, és akikkel rengeteget tanulhattok egymástól."

A jobb egyetemek hasznát közel sem vitatnám (bár az elitegyetem szótól ódzkodnék), de remélem a kiemelt részt nem a diákokra értetted.
Nyilván a tanárok átlagban jobbak, mint kevésbé jó egyetemeken, ezt még megértem.

De diákokról nehéz ilyet általánosítani, főleg mert ezen a szinten ritkán van olyan (nem iskolai, szakmai!) tapasztalatuk, amit el lehetne eltanulni hisz 99%-uk még sehol nem dolgozott.
(Elég keveset jelent a későbbi szakmai tudás tekintetében, hogy valaki egyetemre úgy jön, hogy tök jól derivál p. :) )

Útvonal

Fórumok  »  Gazdaság, jog  »  Jövedelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.