Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#52651) Doky586 válasza cibus (#52649) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha nem tudsz belenézni akkor nem tudnád hogy 300GB...

Nézz rá TreeSize free progival az való erre.

(#52652) King Unique válasza cibus (#52649) üzenetére


King Unique
titán

NTFS fájlrendszer, hozzáférési engedélyek, nem meglepő ha bizonyos rendszermappákba való belépéshez megfelelő jogosultság szükséges, szükség esetén megfelelő hozzáférési jogok beállítása stb., lásd a WindowsApps mappa specifikus leírást. De ezt normál esetben nem szükséges, nem javasolt csak úgy belepiszkálni, itt a Microsoft Store-ból telepített alkalmazások vannak, amik ha sok helyet foglalnak, akkor a megoldás a felesleges alkalmazások, játékok törlése/eltávolítása, vagy másik meghajtóra áthelyezése (+).

Egyébként SSD-t említesz, de ez meg itt a HDD progléma topik, ahol az előbbivel kapcsolatos kérdések értelemszerűen nem ide, hanem a Flash SSD topikba tartoznak... Illetve ha eleve OS és nem SSD specifikus a kérdés, akkor az OS, jelen esetben a Windows 10 topikba. Erre legközelebb tessék odafigyelni és a megfelelő topikban feltenni a kérdést! Illetve most már nem szükséges külön beírni az előbbiek valamelyikébe, megkaptad itt is a válaszokat.

[ Szerkesztve ]

(#52653) King Unique válasza mirai22 (#52647) üzenetére


King Unique
titán

Hát mondjuk mivel a WD My Book sorozatoknál általában hardveres titkosítás van, ezért annyira nem meglepő, ha a HDD-t kiszerelve az eredeti külső házból máshol nem olvasható a tartalma és nem lehet hozzáférni az adatokhoz... Pont ezért ilyenkor lehetőleg az eredeti külső házban kellene megoldani a hozzáférést, az adatok lementését, ami ha nem megy otthon, akkor lehet jobb inkább szakemberre bízni ha fontosak azok az adatok, vagyis adatmentő céghez fordulni.

"Rengeteg adatom van a két vinyon szeretném megmenteni"

Akkor van ilyen célra külön topik, lásd adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez, ez esetben eleve ott kellett volna feltenni a kérdést, pláne hogy a jelen topiknak - HDD probléma (nem adatmentés) - a címében, nevében is szerepel, hogy nem adatmentéssel foglalkozik...

(#52654) cibus válasza Doky586 (#52651) üzenetére


cibus
aktív tag

mondtam, nyomtam rá egy delete-t , elkezdett számolni és 300+ giga felett nyomtam rá a mégsére, mielőtt elkezdett volna törölni. de bele nézni nem tudok

(#52655) cibus válasza King Unique (#52652) üzenetére


cibus
aktív tag

lehet akkor a forza horizon 4 és a motorsport 7 lehet benne. az microsoft

(#52656) Gicz


Gicz
addikt

Sziasztok!

Valami fura dolog van (lehet koronás) a 6TB WD HDD-m. Olvasni alig akar, az írással viszont semmi baja, Crystaldisk is ezt mutatja illetve ha másol pl 10+GB mkv-t akkor írva 120MB/sec, olvasva a filet pedig 2MB/sec. Mi lehet ezzel? HD sentinel szerint minden a legnagyobb rendben van a lemezzel.

Hátha valakinek volt már hasonló....

(#52657) Gicz válasza Gicz (#52656) üzenetére


Gicz
addikt

Meglett a megoldás kis gondolkodás, leírom, hátha valakinek segít a jövőben.

Megkerestem a SATA3 pin kiosztására mert az volt a feltevés, hogy hátha külön érpár van küldésre/fogadásra, így magyarázná a dolgot, hogy az olvasásra használt pár valahol megtört, megszakadt, az írásra használt viszont rendben van.

Kicseréltem a SATA kábelt és minden rendben :)

[ Szerkesztve ]

(#52658) 98bja


98bja
senior tag

Sziasztok!
Van egy laptopom, amiben eredetileg volt 1db 1TB-os HDD. TEgnapi nap vettem bele egy 240gigás SSD-t, hogy felgyorsítsam a szerkezetet, mert egyébként bűn lassú volt. Ez sikeres is volt, a rendszer 9 másodpercen belül betölt, utána egyből indítható minden, nem lassúlkodik, nem fagy. Viszont. Eddig ugye a HDD egyik partícióján volt a windows, ezt a részt formáztam, és feltelepítettem az SSD-re, valamint nyilván beállítottam elsődleges boot-ra. Viszont azt apartíciót amin előzőleg a windows volt, egyszerűen nem tudom életre kelteni. Azt írja a háttértárkezelőben, hogy Nem lefoglalt, és nem engedi hogy összeolvasszam a másikkal, vagy egyáltalán egy újat hozzak létre rajta. Azt írja mindig, hogy nincs elegendő tárhely a feladat befejezéséhez.
Csatolok pár screenshotot:


Próbáltam megadni kisebb partícióméretet, próbáltam külön programokat, de semmi nem segít. A fontos adatokat lementettem külső vinyóra, így ha esetleg csak a merevlemez teljes formázásával hozható helyre, akkor az sem nagy probléma.
Mit tudnék vele kezdeni? Köszi előre is a válaszokat.

(#52659) Doky586 válasza 98bja (#52658) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Törölj mindent azon lemezről (adatmentés után) és hozz létre rajta egyetlen alap partíciót (nem dinamikus kötetet).

[ Szerkesztve ]

(#52660) King Unique válasza 98bja (#52658) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt már ott nem teljesen stimmel, hogy alaplemez helyett miért dinamikus lemez, netán tükrözve lett, RAID stb., de mindegy.
Másrészt a lemezkezelőben az "összefűzés" azért sem megy, mert rendszerlemez lévén ott van a kettő között az 515 MB-os védett WinRE partíció, max. annak törlése után, vagy külső programmal menne (példa). A nem lefoglalt területen a létrehozásnak viszont normál esetben kellene, de ugye dinamikus lemezeknél lehetnek "érdekességek", alapesetben ezért is javasolt inkább alaplemezként használni a meghajtót.
Ha a fontos adatokat lementetted, akkor lehet célszerűbb lenne pl. parancssorban törölni, majd újraparticionálni, újraformázni alaplemezként a HDD-t, aztán visszamásolni rá a fájlokat.

(#52661) #46824192


#46824192
törölt tag

Sziasztok!

Van két teljesen egyforma HGST 2.5" 1Tb HDD.Nem egy időben lettek vásárolva ezért a firmware verzió eltér a kettő között.Bad sector nincs egyiken sem.(bár utálom a hdd sentinelt , de szerinte minden rendben van a lemezekkel)Mind a kettő írás/olvasásban tudja a 95/100 mega/sec sebességet.Viszont az egyik véletlenszerű időközönként , csak 30-35 mega/sec -el ír. Ha ennyivel kezd egy fájl írást , akkor ennyivel írja végig. Ha normál sebességen ~95 -el kezdi, akkor meg közel ennyivel írja végig.Utolsó tippre már csak arra tudok gondolni, hogy egy firmware update talán helyrehozhatná.Ha valaki csinált már ilyet , annak szeretném a segítségét kérni. Természetesen leginkább egy update tool meg a megbízható firm. kellene.
Merre induljak keresni a neten. Félek túl sok a fake oldal.

(#52662) 98bja válasza King Unique (#52660) üzenetére


98bja
senior tag

Köszönöm mindkettőtöknek! Az, hogy miért lett dinamikus, számomra egyáltalán nem tiszta, , de végül a teljes formázás, újrapartícionálás, majd az adataim visszamásolása megoldotta a problémát. Köszönöm!

(#52663) liksoft válasza #46824192 (#52661) üzenetére


liksoft
nagyúr

Hali!

Gondolom SMR drive. Ebben az esetben attól is függ, teljesen azonos volt-e az előélete a két drive-nak? Vagyis tükörben voltak-e 0 időpillanattól? Ugyanis az SMR drive esetén az adatok nem mindig a fizikai LBA pozícióban tárolódnak, hanem mint SSD esetén "valahol" a felületen, és egy transzlációs tábla segítségével tudja a drive, az X LBA hol is van fizikailag a lemezen. Vagyis más előélet esetén a drive-on belüli töredezettség más, így eleve más fizikai topológiával dolgoznak. Persze ettől függetlenül egy másik firmware lehet jobb stratégiát alkalmaz abban a helyzetben ahol alkalmazod. Viszont más felhasználás esetén leht, épp veszítene a társával szemben. (OS partíció vagy adattárolás)
Én nem piszkálnám......

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#52664) #46824192 válasza liksoft (#52663) üzenetére


#46824192
törölt tag

Win alatt csíkozva használtam. Aztán észrevettem ,hogy random csak 50-60-70-el ír megszokott 180-200 helyett. Mint kiderült ez a lemez volt a ludas. Ha ez lassan ír akkor a másik is ezt a tempót tartja. Az utólagos sebesség teszt már a raidból kivéve szajlott. Ekkor világosodtam meg ,hogy garantáltan ez a hiba. Pótoltam másikkal és mellé dontam mégegyet ,így tudja ismét a csíkozás a 310/270 -et.

De azért nem dobnám kukába a beteget , ha menthető.

[ Szerkesztve ]

(#52665) Gaborka30


Gaborka30
aktív tag

Sziasztok! Van egy viszonylag régi WD20EARS vinyóm. Egyszer csak bekapcsoláskor nem jelent meg az intézőben. Azaz elkezdte felismerni, de nagyon lassan. A vinyó nem kapcsol ki -be, egyenletesen jár, nem kattog, nem kerreg. Egy ugyanilyen vinyó elektornikájára kicseréltem az övét, de ugyanez a hibajelenség. Mit lehetne tenni? Az adatok nem fontosak, tehát ha ujra kell particionálni, formázni, az sem gond. Köszönöm!

(#52666) #46824192 válasza Gaborka30 (#52665) üzenetére


#46824192
törölt tag

Én megnézném pl egy live linux alatt, hátha csak win hiba.

(#52667) Quenmorr


Quenmorr
tag

Sziasztok,
Egy olyan kérdésem volna, hogy van egy régi western digital 1 terás vinyóm, és mostanában észrevettem azt, hogy leáll magától a pörgés, és olyankor úgy mutatja windowson belül, hogy nem elérhető. Mikor rákattintok felpörög és minden okés. Néha csak úgy magától leáll / felpörög akkor is, ha nem csinálok semmit. Ez beállítás lenne, vagy a vinyó kezd meghalni?
Köszönöm szépen :)
Győző

(#52668) Krystal_s


Krystal_s
addikt

Sziasztok, lehetséges, hogy meghülyül egy HDD vezérlője és false értéket mutat a SMART?

Pár hónapja kezdődött. Bejelzett a Windows és a HDSentinel, Crystal Disk... "A Windows lemezdiagnosztika S.M.A.R.T. hibát talált...". Raw Read Error Rate-re hivatkozva, Kondíció 0% lett.
Utána kb 10 különböző tesztet futtattam többféle programmal, minden szektort átnéztek és semmi hibát nem találtak. Sőt a kondíció is visszaállt 100%-ra.
Semmi működésbeli hibát nem érzékeltem, nem lett lassabb sem a lemez. Használtam tovább. Kb 1-2 hónap múlva megint jelzett ugyanígy. Újra teszteltem, kondíció is visszaállt.
Teszteltem Linux és HirenBCD alatt is...ott sem volt hiba.
2-3 hónap hiba nélkül ment, majd tegnap egy újabb jelzést kaptam.

Simán üres járatban, csak a rendszer (Win7) fut. Olyankor egyáltalán mi olvassa ilyen intenzíven a lemezt, ha nincsenek olyan háttérfolyamatok, nem keres frissítést, indexelés tiltva stb?
Ilyen olvasási hibákat nem pl másolás közben szokott jelezni?

Ma jobban megfigyeltem, bekapcsolom a gépet és a RRER adat értéke elkezd növekedni, majd amikor elér egy bizonyos számot, akkor jön a jelzés, aztán lenullázódik és kezdi újra.
Az a furcsa bármikor jelzett és elindítok egy tesztet, azonnal visszaugrik a kondíció és a RRER értéke is 100%-ra, mintha semmi sem történt volna. :F

Most direkt nem indítottam semmit, üresjáratban van a gép. 273 milliónál tart a számláló.
Vajon meddig jelezne, ha nem indítok el egy diagnosztikát, ami azonnal lenullázná?
(mentettem az adatokat és cserélem a lemezt, de akkor is zavar, hogy látszólag semmi hiba, csak egy jelzés)

[ Szerkesztve ]

(#52670) ot93


ot93
senior tag

Üdv,
csináltam egy felület tesztet (olvasási) [kép] [kép] , mivel a hds jelezte, hogy 2 szektor gyenge. [kép]
A teszt 1 rosszat ír, kell aggódnom?

Eladó: Sony HDR-AS20 akciókamera - 10k

(#52671) #46824192 válasza ot93 (#52670) üzenetére


#46824192
törölt tag

Szerintem nem kell vele foglalkozni, ha csak nem kezd el a bad sectorok száma látványosan emelkedni.

Nekem van olyan lemez amin évekkel ezelőtt megjelent pár darab, azóta is úgy van. Senkit nem zavar. :)

Ettől függetlenül bizt.mentésed mindíg legyen , ha van bad sector ha nincs!!!

(#52672) liksoft válasza ot93 (#52670) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Ha már erről a programról beszélünk, érdemes megnézni a honlapját is. :B [link]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#52673) gdavid99


gdavid99
újonc

Sziasztok!
Vettem egy WD Gold 2TB merevlemezt és elég furcsa hangja van leálláskor.
Tapasztalt valaki már ilyen hangot? [link] Mennyire normális ez?

(#52674) Martinkiddo


Martinkiddo
csendes tag

Sziasztok!

2 belső HDD van a gépemben, amiket elsősorban archiválásra használok (aktív programok nem futnak rajtuk). Egy ideje észrevettem, hogy nem állnak le az energiabeállításokban meghatározott idő eltelte után (gyakorlatilag sehogy nem tudom rávenni őket a spin down-ra).

Valamelyik Win10 frissítés tehetett valamit, mert korábban nem volt gond, semmilyen más hardveres vagy szoftveres változás nem volt a gépben. Külföldi fórumokon is olvastam hasonlókat, de megoldást nem találtam sajnos.

Esetleg más küzd hasonlóval?

Amit már próbáltam: wipe-oltam a lemezt, újra partícionáltam, netkábelt kihúztam (LAN-ról leválasztottam). Figyeltem az erőforrás figyelőt, ott a lemezaktivitásnál nem jelent meg konkrét elérési útvonal, amit esetleg piszkálna (erről csatoltam képet, az E: meghajtó lenne itt a problémás). Ami viszont látszik, hogy az alsó résznél az aktív időtartamnál néha felugrik a szám (de ezt nem tudom kideríteni mi okozhatja).

(azért szeretném hogy leálljon, mert baromi hangos, egy elég régi WD-ről van szó :D)

Van esetleg valamilyen program ami tudna nekem segíteni?

Köszönöm a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

(#52675) qwertly


qwertly
addikt

Sziasztok!
Van egy szinte új alig használt HP notebook benne 1TB "hagyományos" HDD most az a gond vele rettentően lassú. Lemez hibára gondoltam akkor szokott ily lenni.DE a HDsentel nem mutatott hibát. DE nem tudtam töredezés megtestesítés futtatni mert azt írta ki hogy SSD van benne és a lemezkezelőben is SSD felírat van a lemezeknél. DE 1000% hogy nem az van benne mivel ez egy 3 éves noti csak nem volt használva. És halom is a lemez pörgést. Nem lehet,hogy ellet állítva valami a biosba vagy a telepítés közben. Mert mint írtam iszonyatosan lassú pedig egy jó notebook lenne I3 proci és 4GB RAM és a win10 rajta igaz még a 2019 verzió.
Mit tudnék csinálni mert mint írtam nem rossz gépről van szó.
Köszönöm előre is a válaszokat :R

[ Szerkesztve ]

(#52676) liksoft válasza qwertly (#52675) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

Nem, van pár olyan SMR technológiás drive, mely a TRIM funkciót ismeri, és használja. Ezeknél a véletlen törlés valós törléssé válik, így mentés legyen a fontos adatokról. A TRIM miatt érzi SSD-nek a rendszer. A lassúsága meg jogos, az SMR lemezek igazából tárolásra lettek optimalizálva, nem rendszer alá. De kényszerűségből ott is elmennek.

Azért a Sentinel által mutatott pár adat ezt meg tudná erősíteni, de minimum egy modelszám jó lett volna..... :B

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#52677) Doky586 válasza qwertly (#52675) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Azért már 3 évnél régebben 'találták fel' az ssd-ket.. :U

(#52678) qwertly válasza liksoft (#52676) üzenetére


qwertly
addikt

Szia!
Köszönöm a válaszodat, :R :R sajnos csak hétfőn tudok hozzáférni a notebookhoz. De szerintem ez lesz amit leírtál. :C
Üdv:qwertly

(#52679) qwertly válasza Doky586 (#52677) üzenetére


qwertly
addikt

Szia!
Igaz de egy olcsó notebook,és halom a hdd keregésést. És azért 1TB ssd csak nem tesznek bele egy "olcsó" notebookba.
Üdv: qwertly

(#52680) liksoft válasza qwertly (#52678) üzenetére


liksoft
nagyúr

Tippelek: ST1000LM035.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#52681) katuci


katuci
csendes tag

Sziasztok!

Elnézést kérek, de még nem találtam jobb topicot a kérdésem beírására.
Szóval, elromlott a laptopom, nem kapcsol be, de a tesóm ki tudta venni a HDD-t, és le tudta menteni az adataimat.
A kérdésem: a böngészőkben mentett űrlapokat, jelszavakat, előzményeket hogyan, honnan lehetne törölni a lemezről? Keresgéltem a neten, annyit már sejtek, hogy a Chrome esetén az AppData, a Firefox esetén pedig a Roaming könyvtárban lehetnek. Van valami, amire figyelni kell, ha nem akarom teljesen kinyírni a böngészőket, vagy ezzel ne törődjek? Most nincs nálam a laptop, délután megyek a tesómhoz, csak próbálok információt gyűjteni. (win 8)

Nagyon köszönöm, ha időt szakítotok rám!

(#52682) olloczky


olloczky
senior tag

Sziasztok

Az mitől lehet, hogy amikor filmeket másolok a külső HDD-mre (vmi Maxtor 1 terrás), akkor a legtöbbször egész jól megy 80-90 MB/s, nagyon ritkán felmegy 100 fölé is. De néha csak 20-30 MB/s lesz belőle akár az egész fájlmásolás idejéig vagy a másolás nagyobb részére. Így néz ki a feladatkezelő másolás közben.

[kép] [kép] [kép]

Előre is köszi

üdv

Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

(#52683) King Unique válasza olloczky (#52682) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt függhet attól is miről és mit másolsz, vagyis a forrásmeghajtó sebességétől és a fájlmérettől, célmeghajtón (külső merevlemez) mennyi a szabad terület, mennyire töredezett rajta az NTFS fájlrendszer, stb.
Másrészt ha SMR HDD van benne, akkor nem meglepő írásnál a belassulás, lásd más blogbejegyzését.

(#52684) olloczky válasza King Unique (#52683) üzenetére


olloczky
senior tag

Mindig a gép HDD-jéről erre a Maxtorra másolok.

Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

(#52685) King Unique válasza olloczky (#52684) üzenetére


King Unique
titán

Jó, + 1 infó. Viszont a többi ami említve volt, azzal mi van? :))
Ha Maxtor M3 Portable az alany és SMR HDD (ST1000LM035) van benne, akkor ez ilyen.

(#52686) olloczky válasza King Unique (#52685) üzenetére


olloczky
senior tag

Jogos ezt említenem kellett volna. Most megnéztem Maxtor HX-M101TCB. Nem tudom, hoy ez SMR-e vagy nem.

Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

(#52687) King Unique válasza olloczky (#52686) üzenetére


King Unique
titán

Ez magának a külső HDD-nek a modellszáma, viszont én a benne lévő HDD modellszámát kérdeztem, amit megmutat pl. a HDS. De amúgy az 1 TB-os Maxtor M3 Portable esetében ST1000LM035 szokott lenni, ami eleve SMR-es, mint már említve volt.

(#52688) qwertly válasza liksoft (#52680) üzenetére


qwertly
addikt

Szia!
Én nem mertem leírni mert megnéztem a Hard Disk Sentinel rövid öntesztett le is futtattattam. Hibát nem talált akkor mivel nem értettem, típusát bekopiztam a keresőbe és ahogy emlékezzem az amit te most leírtál :Y :C . Amúgy "sima" merevlemezt írt ki a kereső. Akkor ez okozza, hogy ilyen botrányosan lassú ez a notebook? Lehet valamit kezdeni a helyzettel vagy a kikell cserélni a HDD egy tényleges SSD-re?
Üdv: qwertly

(#52689) olloczky válasza King Unique (#52687) üzenetére


olloczky
senior tag

Megneztem az említett blogbejegyzest. Egyik komment [link] azt irja, hogy ha SMR akkor ennek elejetol es folyamatosan lassunak kene lennie. Es en is csak neha tapasztalom. Mindegy azert koszonom a segítséget! :R

Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!

(#52690) liksoft válasza olloczky (#52689) üzenetére


liksoft
nagyúr

Az SMR drive összevár egy SMR blokknyi kiírandó anyagot, és csak utána írja az SMR területre. Addig egy átmeneti cache területre dolgozik. A cache használatakor gyors, viszont mikor a háttérben a cache területről a végleges SMR területre másolja az anyagot és közben írnak is rá (cache területre), akkor belassul. Világos, hiszen belül végez egy másolást, míg közben fogadja a felírandó anyagot. Vagyis két műveletet végez fizikailag három terület használatával. Ilyenkor világos, hogy lassabb, mint mikor csak a cache területre kell írnia, és nincs más háttérmunkája.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#52691) liksoft válasza qwertly (#52688) üzenetére


liksoft
nagyúr

SSD vagy nem SMR drive még ha kisebb is.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#52692) Z_A_P


Z_A_P
addikt

Sziasztok!
Adott egy lenovo laptop, es kb 8 eves HDD (500GB WD)
Egyszer csak a win10 nem latja.
BIOS latja, a beepitett BIOS tesztprogram is, de azt futtatva a 2. lepesnel a Smart short self-test 90%-nal leall (legalabbis 5-10p varakozas utan sem lep tovabb).
A hangja ilyen kozben (elotte nem tudom milyen volt, mert halk)
[link]
Parszor kivettem/beraktam (hatha sata csatlakozas problema), de nem segitett)
Valami tipp? Ennek vege? :F

[ Szerkesztve ]

OK

(#52693) blackorc


blackorc
friss újonc

Sziasztok !
Lenne nekem egy WD my passport ultra 1Tb vinyom és egy olyan problémám lenne ,hogy hiába dugom rá gépre vagy tvre vagy bármire nem látja probáltam több helyen is .viszont a lámpája felkapcsol amikor rádugom és hallom ,hogy elkezdni magát pörgetni ! Valaki tudja esetleg mi lehet a baja? :R

(#52694) liksoft válasza blackorc (#52693) üzenetére


liksoft
nagyúr

Szia!

A jobb eset, ha a kábel adat érintkezője halt meg, azt másik kábellel lehet orvosolni.
Egyébként:
Több oka lehet, de meghalt. Ha adatok kellenek, adatmentés elképzelhető róla, de adattárolóként nem használható később. A mentést is szakembernél. ;)

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#52695) King Unique válasza blackorc (#52693) üzenetére


King Unique
titán

Itt először azt kellene tisztázni, hogy maga az eszköz (külső HDD), vagy annak kábele és érintkezési/csatlakozási probléma, vagy a hw/sw környezet + esetleges user error-e a probléma forrása.
Azaz pl. PC és azon futó Windows esetében mit mutat az eszközkezelő és a lemezkezelő, valamint USB-n a tápellátás rendben van-e (USB 3.X port használata javasolt), + a fizikai csatlakozás (szükség esetén kipróbálás másik porton, másik kábellel), stb. Ha Windowson az előbbi helyeken egyáltalán nem jelenik meg a külső meghajtó úgy, hogy USB-n a tápellátás és a fizikai csatlakozás rendben van, akkor lehet azt mondani, hogy "nem látja" és magával az eszközzel (külső HDD) lehet gond, ellenkező esetben viszont eleve helytelen a kijelentés.

(#52696) saxonb76


saxonb76
csendes tag

Sziasztok,

Van nekem egy WD Mybook external HDD-em.
Teljesen tanácstalan vagyok a következő hibával szemben.
1) LG TV usb-n keresztül látja teljesen rendben
2) amikor rádugom a laptopomra - Win10 / Dell akkor se kép se hang. Nem látja a köteteket egyáltalán. Semmilyen módon nem tudom rávenni hogy felismerje. Régebben volt hogy ha hibát látott valamelyik partíción akkor megtalálta az összest és megint lehetett használni. Egyébiránt próbáltam partition magicet, meg easy recoveryt de egyik sem látja a winyót tehát nem is lehet vele mit kezdeni. Adatokat szeretnék lementeni róla.
3) rádugtam az asszony laptopjára azon meg látja egyből mindegyik particiót, nem dob hibát: az övé is win10.

Van valakinek ötlete hogy mit lehetne tenni hogy az én laptopom is lássa?
Valamit letiltottam (service-t) amit nem kellett volna?
:W
Mindenfajta segítségért hálás lennék.
Üdv,
SaxonB

(#52697) King Unique válasza saxonb76 (#52696) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk kezdhetnéd te is azzal, hogy kifejted, akár screenshotokkal szemlélteted Windowson pontosan mit jelent esetedben ez a "nem látja", lásd az előző válaszban leírtakat.
Ha a másik gépen, a laptopon lévő OS (W10) + tévé rendben kezeli a WD külső merevlemezt, azok "látják" , akkor nem HDD probléma és nem ennek a topiknak a témája.

(#52698) saxonb76 válasza King Unique (#52697) üzenetére


saxonb76
csendes tag

Nem tudom szemléltetni screenshotokkal, mert az én Dell laptopom nem látja (hiába pörög fel a winyó) egyáltalán. Bios szinten sem. Nincs kötet. Eszközkezelőben nincs meg a HDD.
Semmi!! Átdugom a TV-re, mindent lát. Átdugtam az asszony laptopjára, elsőre látta másodjára már nem akarta, de generáltam egy hibát amikor a TVből kihúztam leválasztás nélkül és azóta megint látja. Csak sajnos azon kevés a hely meg nem is oda akarok menteni kb. 3TB adatot. Szóval ha nem ide való a téma akkor hova irjak, melyik témakörbe?

Ok. Most néztem meg az asszony laptopján a DISK managementben:
Minden partíciót lát. NTFS filerendszerrel. Kifogástalan állapotban.
Ez egy misztérium számomra.
Nem lehet, hogy valamilyen szolgáltatást leállítottam a saját gépemen azért nem ismeri fel a hardvert?

Köszi,
SaxonB

[ Szerkesztve ]

(#52699) #46824192 válasza saxonb76 (#52698) üzenetére


#46824192
törölt tag

USB a hdd?

Elég áramot ad neki a port amibe dugod?
Ez a hol látszik ,hol nem áram ellátás hiba is lehet.

Bár ha felpörög akkor valszeg megvan a power. Indításkor veszi fel a legtöbb áramot.

Szerk: csinálj pendrive -ra usb live linuxot , bootold be , majd nézd azzal a hdd-t , ezzel kizárva az oprendszer hibát.

[ Szerkesztve ]

(#52700) saxonb76 válasza #46824192 (#52699) üzenetére


saxonb76
csendes tag

Bár most épp másolom az egyik partíciót a helyi hálózaton keresztül de borzasztóan lassú. Ha majd végez kipróbálom ezt a linuxos ötletet. Köszi.
Egyébként hálózati adapteres a WD MyBook.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.