Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#53551) vizimento


vizimento
senior tag

Adott egy 1Tb HDD,kb félig adatokkal.
2.5-ös, SATA, külső házban (de nincs hordozva, fix helyen van).
Néhány napja a HD Sentinel még 100%-osnak írta a sebességet és a kondíciót is. Sőt még most is.
De ma bekapcsoláskor a redszer kiírta, hogy használat előtt formázni kell, és persze a mégsére nyomva, nem látom a rajta lévő adatokat.
Mi okozhatta, és mivel/hogyan tudnám visszanyerni az adatokat?

Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!

(#53552) cigam válasza vizimento (#53551) üzenetére


cigam
félisten

Kevés neki a táp? Lehet pont a partíciós táblát tartalmaszó rész szált el. Másik kábellel, másik portba/gépbe dugva mi a helyzet?
Amúgy testdisk-el nézném meg, hogy rendbe tudja-e hozni, de ez inkább az adatmentő topik témája.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#53553) King Unique válasza vizimento (#53551) üzenetére


King Unique
titán

Akkor kér formázást a Windows, ha RAW lett az NTFS kötet, ahol a helyreállításra/adatmentésre vonatkozóan a téma topikjában nemrég le lett leírva a lényeg egy hasonló esetnél. Sőt, az adatmentés eleve annak a topiknak a témája, rejtély miért mindig itt teszik fel az ilyen kérdéseket egyesek, amikor még a topik címében - HDD probléma (nem adatmentés) - is elég egyértelműen szerepel, hogy nem adatmentés... :F :B
Legközelebb meg majd használod a hardver biztonságos eltávolítását a Windowsban és akkor jó eséllyel nem lesz ilyen probléma, ennyi. ;)

[ Szerkesztve ]

(#53554) vizimento válasza King Unique (#53553) üzenetére


vizimento
senior tag

"Akkor kér formázást a Windows, ha RAW lett az NTFS kötet"
Igen, ellenőriztem, az lett.
"az adatmentés eleve annak a topiknak a témája, rejtély miért mindig itt teszik fel az ilyen kérdéseket egyesek"
Azért itt, mert nem adatmentés az elsődleges célom, hanem az eddig jól működő, és látszólag hibamentes HDD állapot visszaállítása, azaz a jelenlegi HDD probléma megszüntetése, adatvesztés nélkül.
"Legközelebb meg majd használod a hardver biztonságos eltávolítását"
Nem használom, mivel ez a HDD fixen van a szintén fixen elhelyezett laptophoz csatlakoztatva, kizárólag asztali gépként használva, csak már nem fért bele...
A segítő jellegű infókat köszönöm! ;)

#53552 cigam :

USB3 porton van, elégnek kellene lennie a tápnak. És az elmúlt hónapokban (években?) elég is volt. Másik gépet és másik kábelt kipróbálom, meg ránézek a testdisk-re is. Köszi a tippeket!

[ Szerkesztve ]

Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!

(#53555) King Unique válasza vizimento (#53554) üzenetére


King Unique
titán

"Azért itt, mert nem adatmentés az elsődleges célom, hanem az eddig jól működő, és látszólag hibamentes HDD állapot visszaállítása, azaz a jelenlegi HDD probléma megszüntetése, adatvesztés nélkül."

A HDD probléma az, amikor magával a HDD-vel van gond, azaz pl. szektorhibás, fel sem pörög stb, ellenben az NTFS —► RAW probléma nem kifejezetten az. Valamint ha csak a külső meghajtó újbóli használata a cél, akkor adott a formázás NTFS-re, vagy akár parancssorban kompletten törlés + újraparticionálás + újraformázás, ellenben az "adatvesztés nélkül" nyilván az adatmentésre vonatkozik és azon topik témája... :B

"Nem használom, mivel ez a HDD fixen van a szintén fixen elhelyezett laptophoz csatlakoztatva"

Pedig nem ártana, mivel a szoftveres leválasztás hiánya miatt lehet RAW probléma, meg pláne ha valamilyen késleltetett írás lett megszakítva. Az meg semmit nem jelent ilyen téren, hogy fixen van az asztalon 1 db laptophoz csatlakoztatva a külső HDD, vagy hordozva és több PC-n használva, ugyanúgy javasolt a megfelelő szoftveres leválasztás az OS-ben mindkét esetben. ;)

A TestDisk használatával meg csak óvatosan, elsődlegesen a fájlszintű mentés (olvasás) opció használata javasolt, nem a partíció direkt visszaállítása (írás), amely utóbbi akár balul is elsülhet! + A téma topikjában egyéb módszerek és programok is említve, linkelve vannak ilyen célra, célszerű elolvasni.
Az USB 3.0 port nyilván megfelelő tápellátást biztosít egy 2,5"-os külső merevlemeznek, az nem lehet gond, max. akkor ha a gyári rövid kábel helyett túl hosszú USB-kábellel van használva az eszköz. + Ha van kéznél másik rövid kábel, akkor az azzal történő kipróbálás is megérhet egy próbát, mivel a kábel esetleges hibája is tud ilyen gondot okozni.

Szívesen!

[ Szerkesztve ]

(#53556) cigam válasza King Unique (#53555) üzenetére


cigam
félisten

Az usb3 sem garancia semmire. Viszont hw-es gond is okozhatja, pl. nem tud már akkora energiát biztosítani az usb port, hogy a merevlemez megfelelően működjön. De egy új hangfal/fejhallgató/elektromos eszköz is okozhat gondot.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#53557) cigam


cigam
félisten

Megmagyarázná valaki, hogy a HDS szerint rendben, a DLD szerint rendben.

Akkor az új WD programok szerint miért hibás, vagy nem fut le a teszt?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#53558) King Unique válasza cigam (#53556) üzenetére


King Unique
titán

Nem világos mégis miért ne lenne garancia az USB 3.0 port a stabil tápellátásra, meg pláne megfelelő gazda hardveren - lásd pl. asztali PC, laptop mint a jelen esetnél - , meg amikor pl. nálam 2,5"-os 7200 RPM-es külső merevlemezeket is simán meghajt, + a kérdező is írta hogy ugyanazon USB 3.0 porton korábban gond nélkül működött... :)) Ha tápellátási probléma lenne, akkor alapesetben fel sem pörögne rendesen a 2,5"-os külső merevlemez és kattogna, meg akkor meg sem jelenne a Windows fájlkezelőben és lemezkezelőben RAW kötetként, illetve pont a RAW a probléma amire le lett írva a megoldás, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#53559) vizimento válasza cigam (#53556) üzenetére


vizimento
senior tag

Viszont ha tápellátási, vagy kábel gond lenne, azt a HD Setninel jelezné, nem? Akár a hosszú ideig tartó felpörgésből, sikertelen felpörgések számából, stb...

Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!

(#53560) cigam válasza vizimento (#53559) üzenetére


cigam
félisten

Nem feltétlen. Az üzemszerű működés, és az el sem sem indulok között rengeteg fokozat van. Ez nem digitális, hogy megy nem megy. A feszültségingadozásokat, a zajbetöréseket egyáltalán nem jelzi a HDS, és semelyik másik program sem. Ilyenkor nem a tápellátás mennyiségével, hanem a minőségével van a gond.
Azt is írtad, hogy nem új gép, hanem több éve használod. Az alkatrészek elöregedhetnek, vagy a mai spórolós világban nincsenek is beépítve a megfelelő áramköri elemek(feszültség stabilizátor, zavarszűrők,...), épp csak annyi hogy a garancia ideje alatt valahogyan működjön. Az alkatrészekből is az olcsóbbakat szerelik bele, de a drágábbakat sem az örökkévalóságnak gyártják, azok is elromolhatnak.

Nem azt mondom hogy nálad is ez a helyzet, de nem lehetetlen. Pl. az én WD lemezem is évekig a gép mögött volt, nem volt mozgatva, és programja válogatja, hogy lefut-e a teszt vagy sem. Szóval lehet hogy jó, de valami nem stimmel vele, hiszen a mentő program elkezdett panaszkodni, hogy nem tud mentést készíteni a lemezre.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#53561) skill84


skill84
tag

üdv!
remélem jó helyre írok. ha nem hova kéne?

vettem egy 4TB Toshiba 3.5" P300 SATAIII winchester OEM (HDWD240UZSVA) hddt

másfél hét után filmnézés közben eltűnt a windows 10 számára.
újraindítás után se látta a fileokat , a disk managment-ben
unallocated space szerepelt.

EaseUS Data Recovery programmal sikerült az adatok 100%-át lementeni.

mielőtt visszavittem a személyes adatok miatt formatáltam a drivot így
első ránézésre jónak tűnhet a szerviz számára.

természetesen futatak rajta egy tesztet ami kihozta hogy 100/100

ma kaptam levelet, hogy 20%ot levonnak az árból mivel amortizálódott a hdd:

"Az Ön által vásárolt és használt merevlemez 5 napot és 17 órát ment, valamint 44 indításon van túl és ez már meghaladja a kipróbálás mértékét ilyen termékeknél!"

mi a vélemény erről? fogadjam el így jártam?

(mivel az adatokat le kellet mentenem valahova ezért vettem egy 4tb-os lila wd-t, néha fura hangja van de ez egy másik történet)

(#53562) MasterDeeJay válasza skill84 (#53561) üzenetére

Ez az 14 napos visszaküldés akar lenni? Mert ott nincs a szervíznek semmi oka rá hogy nézegesse a smart értékeket. (aminek sztem nincs is értelme mert ki lehet resetelni)
Totál mindegy mennyit használtad, 14 nap visszaküldöd és nem kérdezhetnek semmit. Másfél hét alatt az a 6 nap inkább kevés is, tekintve hogy mehetett volna 24/7-ben is.
Ha hibásként adtad le 14 nap után az más. Én a magam kárán tanultam meg hogy hibásként csak olyat adok le ami valóban hibás is azaz ha kell kinyírom.
Amúgy a HDWD240UZSVA az SMR filmtárolásra jó de ha torrent megy arra nagyon nem.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#53563) King Unique válasza skill84 (#53561) üzenetére


King Unique
titán

Garancia kérdés, fogyasztóvédelem

Megkérdezed a linkelt topikban, hogy ilyenkor jogszerű-e, ha az eredeti vételárnál kevesebbért akarják visszavenni a HDD-t, mivel annak a topiknak a témája célirányosan a garanciális, belföldi online rendelésnél 14 napos elállás stb. ügyintézés, nem ennek, itt max. maga a HDD hibája.
Túl sokat ment a HDD, tehát ha visszaveszik, akkor lehet ugyanazt a hibás darabot majd rásóznák újként feltüntetve másra, ezért is lényeges, hogy ne legyen túl sok a működési idő és meglegyen a látszat... :DD :))

[ Szerkesztve ]

(#53564) skill84 válasza MasterDeeJay (#53562) üzenetére


skill84
tag

14 napon belül vittem vissza viszont mondtam, hogy a hiba miatt.

ezzel a hibával találkoztatok már egyébként?

(#53565) cigam válasza skill84 (#53564) üzenetére


cigam
félisten

Ha nem online rendelted, akkor nem alkalmazható a 14 napos elállás lehetősége.
De ez tényleg a másik kopik témája.

Én nem találkoztam ilyennel, de nem feltétlen lemez hiba.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#53566) Dinomano


Dinomano
senior tag

Sziasztok! Egy 3,5"-os, 1 Tb-s USB-s Samsung Story station tulajdonosa vagyok. Régóta nem használom arhiválásra a HDD-t, mivel régebben előfordultak rajt CRC hibás file-ok. A kérdésem az, hogy még menthető-e adattárolásra a HDD valamilyen HDD repair programmal? Mellékelek egy HDDscan képet a HDD-ről. [kép]

[ Szerkesztve ]

/(^_^)____7=--- - - >|

(#53567) Dinomano


Dinomano
senior tag

[kép] HD Sentinel infó

/(^_^)____7=--- - - >|

(#53568) King Unique válasza Dinomano (#53566) üzenetére


King Unique
titán

A Samsung Story Station már amúgy jó 10+ éves sorozat, meg a benne lévő Samsung F1 HDD hasonlóan nem éppen mai darab, az ilyet már rég cserélni kellett volna, ilyen alacsony kondícióval és ennyi szektorhibával meg pláne...
Ha annyira tovább akarod használni, akkor az adatok lementése után esetleg egy lassú formázást vagy a HDS alábbi tesztjeit meg lehet próbálni, + adatkapcsolati hibák esetén másik USB-kábelt, de csodát nem feltétlen kell várni.

Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?

[ Szerkesztve ]

(#53569) Doky586 válasza Dinomano (#53567) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

2013-as szoftvert használsz..? Nem jutott azóta időd frissíteni..??? :Y

(#53570) Szaki2 válasza Szaki2 (#53546) üzenetére


Szaki2
tag

Beszereztem egy aktív usb hubot és azzal szépen működik a külső vinyó az asztali gépen. Úgy néz ki, az usb portokon keresztül nem kapott elég delejt a külső vinyó, hogy felpörögjön, még Y kábellel sem. Viszont így már igen. Köszönöm mindenkinek a segítséget és a segítő hozzászólást.

(#53571) SchumiBácsi

Üdv all!

Igazából probléma nincs (még ;]), így csak egy üzemelési tanács kellene.

Vannak ezek a kapcsolható USB mobilrackek amibe 3.5" asztali gépbe való lemez kerül. Egy új lemezzel amin még nincs semmi, illetve most áll be elsődleges tükörnek kísérleteztem kicsit.

A kísérlet célja az abszolút biztonságos és korrekt leállítás.

Korábban, lassan egy emberöltő óta úgy állítok le hogy ha a Windows leválasztotta, akkor power ki és jól lekattanva leállt. Ez azonban minden leállásnál a "power off retract count"-ot emeli, ami az én értelmezésem szerint áramkimaradás vagy egyéb ok miatti vészparkolás.

Az új lemeznél kipróbáltam azt, hogy a Windows leválasztást követően előbb az USB-t húzom ki és ekkor alig vagy egyáltalán nem hallhatóan parkol majd lepörög. A retract nem változik, új lemez lévén kezdettől így csinálva még nulla, csak a "load-unload count" emelkedik ami azt jelzi hogy indult majd visszaparkolt a fej.

Ezek szerint eddig kvázi hibásan használtam a meghajtókat és ez az előbb USB ki, majd power le a jó megoldás kikapcsolásra? Köszi előre is!

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#53572) King Unique válasza SchumiBácsi (#53571) üzenetére


King Unique
titán

A SMART-ban a Power Off Retract Cycle Count attribútum a kikapcsolások száma, amely értéke közvetlenül nem befolyásolja a lemez állapotát, tehát nem kell túldramatizálni, + elsődlegesen a lényeg hogy a megfelelő szoftveres leválasztás megtörténjen a Windowsban pl. a RAW kötet probléma (példa) elkerülése végett.

(#53573) SchumiBácsi válasza King Unique (#53572) üzenetére

Az hivatalosan nem a "start-stop count" vagy "power cycle count" ?

A régóta üzemben levő lemezen a retract csak 18 és ez biztos nem a ki/bekapcsolás mert a start/stop 2510. A looad-unload annyival kevesebb amennyi retract van ha jól látom és ez utóbbi közvetlen fordítóba írva behúzást jelent. Ha szó szerint próbálom értelmezni akkor a power-off retract = áram megszűnt és fej visszahúzás, bár a Sentinel kikapcsolást ír, lehet váratlan kikapcsolás lenne a helyes?

Mert az új meghajtó eszerint még sosem volt kikapcsolva mert a retract 0 de volt már 8db start/stop.

Egyébként a szoftveres leválasztás mindig megvan, egy ritkán használt meghajtó szokott beragadni hogy nem akar leválni de már félórája nincs semmi művelet... szerencsére nem lett még raw belőle.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#53574) King Unique válasza SchumiBácsi (#53573) üzenetére


King Unique
titán

Nem pont ugyanaz egyik és másik, a Start-Stop Count a felpörgések és leállások száma, a Drive Power Cycle Count a be/ki kapcsolások száma, a Power Off Retract Cycle Count pedig a kikapcsolások száma mint már említve volt, meg amúgy a HDS is elég világosan kiírja, ha oda van téve a kurzor...
Egyébként meg nem világos mi a nagy aggodalom oka, amikor a SMART rendben és a kondíció 100%, a felpörgések - leállások, kikapcsolások és fejparkolások értéke eleve alacsony az üzemidőhöz képest, stb. :F

[ Szerkesztve ]

(#53575) SchumiBácsi válasza King Unique (#53574) üzenetére

Itt semmi, csak egy képért már nem kapcsoltam be az új lemezt.

Az aggodalom arra irányul hogy melyik mód a legbiztosabb leállítás?

Leválasztás után power ki és kész, de akkor retract és jól hallhatóan parkol, vagy előbb ki az USB és csak utána le a power így a retract nem emelkedik és csak a lepörgést hallom.

" I'm more used to using Western Digital drives where "Power Off Retract Count" is specifically an indicator of an unsafe shutdown (e.g. the PC I'm typing on has only 4 such events in nearly 6000 hours). The problem is the drives are so quiet I can't hear whether they park before powering off or not." - e hozzászóló szerint a retract nem biztonságos leállást jelent.

De olvastam már valahol erről, hogy rendes leálláskor simán és lágyan parkolja a fejet a HDD, de ha nem várt módon szűnik meg az áram, akkor biztosan ki kell parkolnia alapon akkor is ugyanolyan erővel húzza ki pl. a tányér széléről mint ha annak közepén lenne, ezért van egy hangosabb kattanás ilyenkor.

És most úgy találom pont ez történik ha előbb az áramot veszem el, viszont ha újfent az USB-t akkor csendben áll le és gondolom nem a lemezen marad a fej mert akkor már kuka lenne.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#53576) King Unique válasza SchumiBácsi (#53575) üzenetére


King Unique
titán

Erre csak annyit mondanék, hogy van több olyan USB-s külső HDD-m is aminél a Power Off Retract Cycle Count attribútum értéke több 1000 a SMART-ban megfelelő szoftveres leválasztás és használat mellett, még sincsen egyiknek sem semmi baja, szóval ennyire kell ezzel és az xy fórumon talált fotelszakértéssel foglalkozni... + Ha már kritikus érték, akkor a sok leállás/felpörgés és fejparkolás lehet az, de az előbbinél is rövid üzemidő alatt a több 1000, míg utóbbinál a több 10 000 / 100 000 ami kritikus, nem a pár 100 / 1000.
Egyébként meg 3,5"-os, külön tápadapteres külső ház, ahol a tápellátás max. akkor szakad meg, ha a be/ki tápkapcsolóval van kikapcsolva, az USB-kábel kihúzásának nyilván semmi köze ahhoz, utóbbival max. az adatkapcsolat szűnik meg és esetleg az olvasófejet leparkolhatja utána a külső házban lévő HDD meg X perc inaktivitás után alvó módba válthat. + Ha komolyabb külső ház, akkor firmware szinten támogatja az eszköz leállítását a Windowsban a szoftveres leválasztás után, azaz olyankor a HDD rendben leáll, külső házon az állapotjelző LED kikapcsol, stb.

[ Szerkesztve ]

(#53577) Dinomano válasza King Unique (#53568) üzenetére


Dinomano
senior tag

Köszönöm az infót, egy teljes formázást még kap.

/(^_^)____7=--- - - >|

(#53578) ricsip válasza SchumiBácsi (#53575) üzenetére


ricsip
addikt

Ez a "power off retract count" tipikus példája a S.M.A.R.T haszontalanságának, mert senki nem tudja biztosan mit jelent pontosan ez az attributum. Homályos utalások vannak rá, h. ez olyasmi lehet mint amit te is sejtesz (mikor hangosan kattan a fej kihúzása mechanizmus során, ha pl. váratlanul megszakadt az áramellátás). Még olyat is rebesgetnek h. kb 10x-es extra terhelést jelent statisztikailag a fej mechanikának, a normál leállításhoz képest. Ha abból indulunk ki h. a Data Sheet-eken az szokott szerepelni konzumer diszkeknél, h. kb 600.000 load cycle count-ot elvisel, akkor mondjuk 60.000 power off retract count után lehet h. már tönkremegy a fej mechanikája. De azért ez egy elég nagy szám. Azaz nem kifejezetten ezt tesztelés esetén nem fog találkozni senki ilyen számokkal. Tehát nyugodtan mondja majd rá bárki, h. Ááá, a power off retract count szerinte nem jelent semmit. De mint említettem, a diszk gyártók kussolnak erről, publikusan vmi nesze-semmi-fogdmegjól magyarázatot adnak, onnantól meg mindenki azt hisz el belőle amit akar, mást úgysem tud csinálni. Ennyit a merevlemezipar stiklijei-ről. :U

[ Szerkesztve ]

-

(#53579) SchumiBácsi válasza ricsip (#53578) üzenetére

Avagy a HD Sentinel sem egyértelműen magyaráz.

Közvetlen a Retract felett van a Power cycle.
A retractra kikapcsolásokat ír, a powerre meg ki/bekapcsolásokat.

Valami különbség kell legyen a kettő között, mert akkor ez egy paraméterből is kijönne, minek neki kettő.

A retract az új USB lehúzós módszerrel a vadiúj meghajtón nulla, e szerint soha se volt kikapcsolva.

Ha végzek a feltöltéssel egy másik több éves tükör meghajtón megnézem ami mindvégig a powerrel lett kikapcsolva, abba kb. több lesz a retract mint a power cycle, csak most ezért külön nem indítom el.

A végére fogok járni ennek mert ember írta a HD programot is, és ahol ember van ott hiba is bárhol lehet.

Addig is ha a logikám után megyek akkor:

power cycle = áram alá került a meghajtó.
power off retract = áram megszűnt, behúzás
load/unload = parkolózónából való kilépés avagy visszatérés

Utóbbit helyesen írja egyébként, az éjjeli képen az 1003FZEX közel 2500 parkolással bír, mert nagyjából annyiszor volt bekapcsolva a gép 7év alatt. 18szor húzta be magát áramszünet, kontakt, resetelés vagy más egyéb ok miatt. Ezek egyébként mindkettő meghajtón egyeznek + start/stop is egyezik, merthogy egy időben lettek beépítve a gépbe.

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#53580) Zoli1977


Zoli1977
csendes tag

Sziasztok!
Van egy 6 TB-os SAS HDD-m, amit a raid vezérlő fizikailag formázott, és közben elment a villany. :(((
Most nem is látja a vezérlő a HDD-t.
Van ötletetek, hogyan lehetne újraéleszteni a tárolót?

(#53581) Mr_no_Name


Mr_no_Name
tag

Sziasztok!

Vásároltam egy: A-Data 2.0TB DashDrive Durable USB 3.1 Külső HDD-t

Mint minden új merevlemeznél, ezt is azzal kezdtem, hogy:

- diskmgmt-el újraformáztam NTFS-re (6-7 óra volt)
- ezt követően Hard Disk Sentinel nevű progival elindítottam egy 'Reinitialize disk surface' tesztet

Jelenleg 13 órája fut. Az elején elindult kb 40-50 mb/s sebességgel, és ez egyszercsak redukálódott 6-7 mb/s-re.

Megosztanék két képet a jelenlegi státuszról. 3.0 USB-be dugtam a wincsit, és halvány lila gőzöm sincs miért csinálja ezt. Folyamatosan lassul. Nem fut a gépen semmi más, egy félrerakott laptopon futtatom a tesztet.

Jól látható, hogy egyszercsak elindult egy sötétebb pattern, és ezt azóta tartja. Miért lehet ez? Rossz esetleg a merevlemez? Mellesleg a stabil 54 fok sem valami jó jel azt hiszem :/

Teljesen tapasztalatlan vagyok a témában, esetleg valakinek van ötlete, hogy miért történhet ez?

Köszönettel,

[ Szerkesztve ]

(#53582) Mr_no_Name


Mr_no_Name
tag

Már nem tudom szerkeszteni az előzőt..

tehát a két kép normális méretben:

[link]
[link]

(#53583) King Unique válasza Mr_no_Name (#53581) üzenetére


King Unique
titán

A lassulás írásnál lehet az SMR miatt, lásd más esetét ugyanezen sorozatú WD merevlemez 1 TB modelljénél, ami nem újdonság.
Ha tartós és intenzív terhelésnek, jelen esetben írástesztnek van kitéve a külső meghajtó, meg pláne ebben a nyári kánikulában, akkor az 54 °C sem meglepő egy passzív hűtéses (részben) műanyag külső házban.

(#53584) Mr_no_Name válasza King Unique (#53583) üzenetére


Mr_no_Name
tag

Szia! Köszi a választ, elolvastam amit linkeltél... ez rendkívül szarul hangzik..

Hogy rövidre zárjuk: milyen KÜLSŐ HDD merevlemezt érdemes választani otthoni backup-ra (képek leginkább, videók stb) aminek viszonylag kicsi a meghibásodási aránya, és tapasztalatok alapján a lehető legmegbízhatóbb? Tehát azt tudja ami rá van írva, és nem produkál ilyen furcsaságokat mint ez. Ezt a lemezt szerintem elengedem az általad linkelt probléma miatt...

Ha írnál / írnátok esetleg 2-3 ilyen típust amivel nehezebben, vagy ritkább esetben b*szhatok rá, azt megköszönném :R

(#53585) King Unique válasza Mr_no_Name (#53584) üzenetére


King Unique
titán

Az SMR HDD is alkalmas lehet adattárolásra, meg ha 1x telemásolod (teleírod) és utána inkább csak olvasás történik, akkor nyilván kevésbé téma az SMR miatti belassulás írásnál. Vagyis ilyen alapon a mostani 2,5"-os ADATA külső merevlemez is megfelelhet a célra.
Ha gyakran történne adatmozgatás, illetve törlés majd újraírás, akkor megfontolandó a CMR (PMR) típus, viszont 2,5"-os fizikai méretben jelenleg nem nagyon van választási lehetőség, mivel pár kivételével mindegyik SMR-es, a 2 TB-os és nagyobb tárolókapacitású modellek meg főleg. Azaz ha biztosan CMR-es (PMR) HDD kell, akkor olyat 3,5"-os fizikai méretben célszerű venni, sőt ott is a biztosan CMR modellhez külön a belső merevlemezt és külön ahhoz az USB-s külső házat (példa) vagy esetleg dokkolót (példa), stb.
Apropó adattárolás, nem igazán van olyan, hogy legmegbízhatóbb mind közül. Fontos adatok tárolásánál eleve az a lényeg, hogy több offlne és/vagy online mentés, biztonsági másolat legyen a fontos fájlokról, azaz ne kizárólag 1 db belső/külső merevlemezen legyenek tárolva, hanem eleve több helyen, pl. több belső/külső merevlemezen.

[ Szerkesztve ]

(#53586) Mr_no_Name válasza King Unique (#53585) üzenetére


Mr_no_Name
tag

Köszönöm szépen a részletes válaszod!
(közben hozzád olvastam a HDD / SSD topik összefoglalóját is)

Azt hiszem tudok mindent :)

Köszi még egyszer :R

(#53587) Mr_no_Name


Mr_no_Name
tag

Kicsit olvasgattam..

Van egy ilyen merevlemez: Seagate IronWolf 3.5 2TB 5900rpm 64MB SATA3 - ST2000VN004

Ez egy NAS ready HDD, ami elméletileg kicsit másabb mint az "asztali", mert ez "strapabíróbb" , és több "melóra" képes. Konkrétan ennyit tudtam kideríteni, de hogy ez miben különbözik a a rendes SATA csatlakozástól arra nem jöttem rá.

A lényeg: ez egy CRM 3,5-s bika HDD, ami szerintem tökéletes lenne számomra.

Tudom én ezt használni valami olcsó (5-7) ezer forintos dokkolóval? Mert a dokkoló azt írja, hogy bármilyen 3,5-ös HDD belemegy... de azt nem írja, hogy a NAS HDD is belemegy-e. Ha esetleg tudnám használni, akkor van olyan dokkoló márka / típus dokkolók közül ami ár - érték arányban kiemelkedik?

Tényleg ez az utolsó kérdésem ebben a témában :D

[ Szerkesztve ]

(#53588) King Unique válasza Mr_no_Name (#53587) üzenetére


King Unique
titán

A 2 TB-os Seagate IronWolf igen, CMR a gyártó leírása alapján, ami értelemszerűen használható 3,5"-os SATA HDD-t kezelő külső házban és HDD dokkolóban egyaránt, nyilván nincs olyan hogy külön NAS HDD-hez való és nem is kell. Viszont az utóbbi értelemszerűen nem ennek a topiknak a témája, ha olvastad a belső merevlemezekkel foglalkozó topik téma összefoglalóját, akkor ott fel vannak tüntetve a külső merevlemez, külső ház téma társtopikjai, oda tartoznak az olyan kérdések. Ahol ha pl. kétlemezes, USB 3.0-s HDD dokkoló kell, akkor szóba jöhet pl. ez, ami már többeknél bevált.

[ Szerkesztve ]

(#53589) Mr_no_Name válasza King Unique (#53588) üzenetére


Mr_no_Name
tag

Köszi szépen! :))

(#53590) Gordiann


Gordiann
őstag

Sziasztok!
Seagate Basic 2TB külső merevlemez - USB.3.0

Kicsit fura csúszkolós hangot ad ki, főleg leálláskor mintha befékezne.
ExFAT-ra van formázva és windows 10 alatt ha elindítok egy-egy másolást róla, folyamatosan lecsökken a sebesség 0kb/s-ra, de vissza-visszamegy. Aztán elér egy pontra, amikor megáll és 0-án marad.

Mit tehetek? Hardverhiba lesz? Most Chkdsk fut, megállt a felénél, otthagyom éjszakára szerintem (ha mást nem modtok).

(#53591) Gordiann válasza Gordiann (#53590) üzenetére


Gordiann
őstag

Bár a csúszkolós hang lehet, hogy csak beképzelt dolog, lehet csak eddig nem figyeltem meg.

(#53592) King Unique válasza Gordiann (#53590) üzenetére


King Unique
titán

Ha a 2,5"-os Basic Portable, akkor a nemrég említett SMR azt is érinti és amiatt nem meglepő írásnál a belassulás. De lehet gond túl hosszú USB-kábel valamint 2,5"-os külső meghajtóknál USB-n tápellátási probléma (USB 3X port használata javasolt) miatt is, + ha a külső házban lévő HDD állapota (HDS) nem oké, stb.

(#53593) Gordiann válasza King Unique (#53592) üzenetére


Gordiann
őstag

Fú, egy kis részlet életet mentett, köszönöm!!!
A kábel volt a rossz! Átcseréltem egy másikra.

2 esküvővideó nyers felvétel van a winchesteren, fúh... :R

(#53594) Maarki


Maarki
aktív tag

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni! :R

A helyzet a következő van egy IBM M5015 512MB RAID vezérlőm hozzá használom a MegaRAID Storage Managert win10 mellet. Ez a felállás a probléma az ,hogy rá raktam egy 4tb hddt tök frankon fel is ismerte a kártya be is állítottam ,hogy a win10 is lássa fel is ajánlotta ,hogy akkor mehet a particó mehet, mbr hajrá erre szét rakta egy 2tb és egy1,6tb a 2tb tudom formázni a 1,6semmitse :W most törlőm a particót persze parancssorból most várom ,hogy végezzen de mire a 4tb le darálja reggel lesz.

Valakinek valami ötlet ,hogy mit szúrtam el mert ez így igen kellemetlen :( és idegesítő :W
Segítségeteket előre is köszönöm! :R

(#53595) King Unique válasza Maarki (#53594) üzenetére


King Unique
titán

Az elég alap dolog, hogy 2 TB feletti tárolókapacitásnál és lemezterületnél alapesetben GPT séma szerint kell inicializálni a HDD-ket nem pedig MBR, az utóbbinál nem meglepő ha a 2 TB feletti lemezterület nem particionálható... Parancssorban a törlés és újraparticionálás meg kb. azonnal megvan, nem világos ott megint mit sikerült alkotni, hogy reggelig tartson. :D :))

(#53596) ricsip válasza Maarki (#53594) üzenetére


ricsip
addikt

Egy teljesen szűz új lemezt legelőször inicializálni kell a windows Lemezkezelőben. Ekkor mondod meg, hogy MBR vagy GPT szerint lesz particionálva. Ha 2 TB fölötti méretű a lemez, akkor GPT-t muszáj választani, alatta egyéni preferencia a dolog. Ha 1x kiválasztottad az MBR-t, vagy GPT-t, és az megfelel neked, ezzel többet nem kell foglalkozni, és a particiókat fájlrendszereket törölheted újra létrehozhatod anélkül h. az MBR/GPT-t újra kellene inicializálni.

MBR/GPT választása után következik a particionálás (gy.k. a partició létrehozása) és legvégül rajta a fájlrendszer létrehozása (gy.k. a formattálás pl. NTFS-re) ezek a háttêrben 2 külön lépés. Csak a windows pl. a lemezkezelőben általában egymás után felajánlja mindkettőt, ezért nem tűnik fel sokaknak. Az első lépés egy kb 1-2 másodperces művelet, a 2. viszont az 5 másodperctől a 24-48-72 óráig bármennyi idő lehet. Főleg a partició/lemez méretétől és sebességétől függ, valamint attól hogy a GYORS formázást bekapcsoltad, vagy a lassú TELJES formázást indítottad el. Ha nem mondod meg h. márpedig a GYORS-at akarod, a TELJES-t indítja el külön rákérdezés nélkül, ez az alapértelmezett üzemmód. Abban a módban tarthat nagyon sokáig. Ha nem akarsz napokat végigvárni, bármikor félbeszakíthatod, és újra kiadhatod a formattálást GYORS módban. Gyors módban nem ellenőrzi végig az egész lemezt,csak ráírja azt a pici adatot ami kell egy új NTFS fájlrendszerhez, és 5 másodperc múlva kész is van. Cserébe ha van bármilyen lemezhiba, az csak később, az adattal feltöltéskor vagy visszaolvasáskor fog kiderülni.

[ Szerkesztve ]

-

(#53597) soldi3r


soldi3r
veterán

Szevasztok! Van nekem egy fura meghajtom ami innodisk CFast 3SE neven fut.
Milyen USB-s olvasot tudnek hozza beszerezni? Azt irjak, hogy SATA kompatibilis, de a keprol is latszik, hogy ez nem annyira igaz.

E30 (oo=[][]=oo)

(#53598) Lunda2


Lunda2
újonc

Sziasztok!
Sajnos belefutotottam egy SMR hdd-be, vásárláskor még fogalmam sem volt róla hogy ez is az. Igen tudom, ssd-t kellett volna inkább belsőnek, de arra még néhány évig anyagi okok miatt nem akartam váltani, mindegy. :)
Szóval ezt az smr vinyót rendszermeghajtóként is használom, kb. 2 hétig használható tempóban futott, majd fokozatosan durván belassult, task manager szerint sokszor kb. 2 mb/s-os sebességnél is 100%-ra ugrik a lemez kihasználtsága. :Y
Eddig a cache és temp fájlok törlésével próbálkoztam, de attól sem gyorsult vissza. Arra is nagyon-nagyon minimális esélyt látok hogy ezt a lassulást vírus okozná, nem nagyon járok gyanús oldalakon és külső tárhely sem volt csatlakoztatva ez idő alatt.

A kérdésem az lenne, hogy van erre valami beállítási mód - akár biosban - az smr miatti belassulás kivédésére? Vagy erre csak a kb. 2 hetente formázás-újratelepítés a gyógyír? Pl. ez a rendszer vs. lemez által kezelt smr szabályozható valahol?

Előre is köszi a válaszokat!

(#53599) ElektrikusDE válasza soldi3r (#53597) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Szia!

CFast 2.0 olvasó/íróra van szükséged hozzá.

Valami ilyesmire:

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#53600) Doky586 válasza Lunda2 (#53598) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Optimalizálás (régi nevén töredezetségmentesítés) mikor futott rajta utoljára..?

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.