Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#53101) mzso


mzso
veterán

Helló!

Vettem egy új merevlemezt. Eddig nem volt a házban, de most hogy beraktam búg mint a veszedelem.
Meg lehet ezt valahogy szüntetni? Rohadt irritáló. Eddig jó halk volt a gép. Volt, hogy alig hallottam, hogy be van kapcsolva.

Amúgy ez mennyire jelzéséterékű a HDD élettartamára? Gondolom csak attól búghat, hogy nincs rendesen balanszban a forgórész és ráz. (Egyszer már volt cserélve amúgy, az első teljesen selejt volt. Be se bootolt vele a gép...)

(#53102) psl2003 válasza ZephX (#53096) üzenetére


psl2003
csendes tag

Nem emlékszem biztosan, de mintha nekem is csinált volna ilyet egy HDD-m. Talán a régi WD, ami a SSD csere előtt a gépben volt és mert idegesített, az lett a hirtelen felindulásból elkövetett megoldás, hogy kikapcsoltam a leállítás funkciót az energiatakarékosságnál. De lehet, hogy egy mostanában kéz alatt vett Seagate csinálta. Ne vedd biztosra egyik infót sem, mert csak nagyon halványan rémlik. Mi a keret típusa?

Amennyire én tudom, ez a SMART nem ad okot aggodalomra.

[ Szerkesztve ]

(#53103) psl2003 válasza mzso (#53101) üzenetére


psl2003
csendes tag

Nem a házban zörög valami gyengén rögzített lemez? Ha egy HDD tengelye üt annyira az régen rossz és érezted volna már kint is, akárhová teszed. Nekem az asztalra lerakott lemezek szoktak búgni, ezért készültek alátétek antisztatikus szivacsból, távtartókkal a hűtés miatt. Tehát minden lemez rezeg valamennyire, és legtöbbször a lemezből készült házak erősítik fel a rezgést. Ami egyébként szerintem nem biztos, hogy jót tesz az alkatrészeknek, már csak az ón nélküli forrasztó anyagok használata miatt sem, hiszen könnyebben törnek és a rázkódás évek alatt rásegíthet erre a folyamatra.

(#53104) psl2003 válasza Jiraiya (#53083) üzenetére


psl2003
csendes tag

Mivel tudtommal a HDD-ket 5 év üzemidőre tervezik (5x365 nap), ezért a HDS is ennyivel számol a hátralévő napoknál, ha nincs semmi hibajelzés. Itt hiányzik ugyan 95 nap az 1825-ből, de azt felteszem a hibák miatt vonta le. Ilyen régi gépnél már előfordulhat, hogy a táp ritkán jelentkező extrém terhelésnél meginog kicsit, vagy az oxidos molex csatlakozók rakoncátlankodnak. Mert ugye millónyi tranzisztort már tudunk tenni körömnyi felületre, de hosszú időn át garantáltan megbízható kontaktusokat még mindig nem sikerült produkálni nemhogy olcsón, de talán még drágán sem. Tehát az idő kb. megfelel az egység korának, szerintem ebben az esteben a smart értékek érdekesebbek lehetnek. Jobban látszik belőlük az eddigi terhelés. Pl. négy év többnyire folyamatos üzemelés akár kedvezőbb is lehet, mint két év sűrű leállásokkal és indulásokkal. Biztonsági mentés pedig egyébként is kötelező a lényeges adatokról, tehát a kérdés sosem az hogy adott lemezről kell-e már menteni, hanem hogy az eredetivel együtt már meglévő három példány mellé ( amiből egy helyileg is máshol van) kell-e még egy a kérdésessé vált helyett. De ha valamiért még ez sem lenne elég, akkor az valószínűleg inkább karmikus probléma :F , ezért amit ilyenkor tehetünk, az már nem technikai jellegű. :R :W

(#53105) Cs1csó válasza mzso (#53101) üzenetére


Cs1csó
félisten

Semmi, ilyen a HDD és/vagy ház, a rezgéscsillapítás. Nekem gumibakon volt jól rögzítve egy Seagate Barracuda 2TB-os 7200RPM-es HDD jó sokáig és igen zajos volt, de már kivettem és beletettem egy külső házba csak mentés idejére használom a helyére betettem egy 1TB-os SSD, csend és boldogság.
Neked is ezt ajánlom.

(#53106) ZephX válasza psl2003 (#53102) üzenetére


ZephX
senior tag

Szia!

A keret egy Delock caddy ([link]).
Most néztem a fotóm a két HDD-ről. A régin eggyel kevesebb csatlakozó van, mint az újon. Ez jelenthet valamit? Nem is figyeltem eddig, hogy HDD-ken van egy harmadik csatlakozási port is.
Új [kép]
Régi [kép]

Ha ez nem baj, akkor a SMART alapján engedjem el és használjam? Tényleg csak akkor jön elő, ha újra indítom.

(#53107) psl2003 válasza ZephX (#53106) üzenetére


psl2003
csendes tag

Az enyém Gembird, tehát a típus specifikus viselkedést kizárhatjuk.
Ki kellene próbálni más HDD-kel is. Pl. amikor megnéztem, meghajt-e az USB3 csatlakozó tápja két noti HDD-t is egyszerre hubon keresztül külső táp nélkül, akkor az SGT tökéletes volt, viszont a HGST bár működött, de kerregett meg visított sűrűn. Egyiknek elég volt a villany, a másiknak nem. A HGST a keretben például meg sem mozdult, nem is látta a gép. Tehát simán lehet kompatibilitás probléma.
A smartnál a lényegesek a zöld pipás sorok.1 és 7 kivételével mind 0, tehát nem voltak hibák. Az 1 és a 7 meg SGT-nél állandóan növekszik időnként átfordul, ha jól emlékszem, mert nem valódi hibákat számolnak, ellentétben a WD-kel. Keresőkben utána lehet nézni. Gond akkorvan, ha az ÉRTÉK jelentősen közelít a KÜSZÖB-höz. Igazából egyetlen pillanatnyi értékből nem lehet megállapítani a tendenciát, javaslom figyeld mondjuk naponta. Ha az érték nem változik, vagy csak egy keskeny sávban néha fel, néha le, akkor nincs baj. Biztonsági mentés meg ugye mindig kell, mert Murphy óta tudjuk, hogy ami elromolhat az el is romlik. A kérdés csak az, hogy mikor.
A harmadik csati nem tudom mi. Ha nem csatlakozik a kerethez, márpedig 99.9 százalék, hogy nem, akkor nincs jelentősége. Biztos jó valamire, mert a részvényesek kifejezetten utálják a felesleges gyártási költségeket. Szerintem táp és az 5. érintkező az a 3.3 V lehet talán. Én még soha sem láttam használni.
Szerintem egyébként célszerű mindig figyelni a lemezek állapotát. Én akkor sem bízom egy HDD-ben, ha csak egyetlen rendellenesség is felmerült már valamikor. Ezért jó egy fizetős HDS, mert abban lehet nullázni az ADAT oszlopot és akkor jobban követhetőek az esetleges változások.Továbbá be tudom állítani lemezenként, hogy akár egyetlen százalék romlás esetén is azonnal sikítson. Ez sem biztosíték semmire, de legalább nem szidom magam, hogy tehettem volna többet is. Kevés olyan programmal találkoztam eddig, amiért szívesen fizettem, de a HDS köztük van.

(#53108) mzso válasza psl2003 (#53103) üzenetére


mzso
veterán

Inkább búg, nem zörög. Nyilván a merevlemeztől veszi át a ház.

(#53109) mzso válasza Cs1csó (#53105) üzenetére


mzso
veterán

Elég szívás. Én szeretem a csendet.

Már az sokat segített, hogy kilazítottam a csavarokat. De valamit még ki kéne találni...

(#53110) Buncaman


Buncaman
tag

Sziasztok!

Remélem jó helyen kérdezek rá és nem gond, nem tudtam hol tegyem fel a kérdést. (Linux, NAS vagy HDD topic)

Van egy olyan helyzetem, hogy jó áron hozzájutottam egy 4HDD-s RAID10-es NAS-hoz.
Sajna azt tapasztalom, hogy a rá letöltött filmek lejátszáskor hibáznak. Van hogy a hiba grafikai, de van hogy "beakad a lemez" pár másodpercre. A hiba másodperc pontossággal mindig ugyanott jelentkezik egy-egy film esetén (filmek hibázása között nincs összeüfggés), ezért bad sectorra tippelek.

Van arra mód, hogy távolról elenőrizzem a hálózaton lévő HDD-k állapotát?
Egy iomega NAS-ról van szó, és sajna HDD állapotról nem sokat ad ki. Így kell valami más mód, hogy megtudjam mi okozza a hibát.

A gépemen lévő op rendszer: Kubuntu.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,
Buncaman

Elérhetőség az adatlapomon.

(#53111) Meza


Meza
tag

Sziasztok,

Van egy Samsung HDD a gépben, amely eddig hibátlanul működött, de mára az történt, hogy ha rákattintok a "hozzáférés megtagadva" üzenetet dobja ki. A BIOS látja, a Windows is, a Lemezkezelő is, de a Lemezkezelőben nem tudok hozzáférést módosítani, mert hibaüzenetet kapok. Van ötlet, hogy mi lehet a megoldás? Előre is köszönöm!

"Olvashatatlan aláírás"

(#53112) psl2003 válasza mzso (#53108) üzenetére


psl2003
csendes tag

Ez itt most csak szemantikai különbség. A lényeg ugyan az.

[ Szerkesztve ]

(#53113) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

Sziasztok,
Vettem 2db új 4TB WD Purple 3,5" HDD-t, médialejátszóba (10TB-ig látja a HDD-ket).
Sajnos nem jelennek meg, felpörgeti őket, de nem láthatóak. Nincs PC-m, csak laptop (win10), egy külső 3,5" USB 2.0 Sharkoon házba szerelve gondoltam megformázom őket, de nem jelennek meg az eszközökben, illetve a laptop jelez, hogy csatlakozik valami, az egyik laptop a gépház eszközökben mutatja is a típusát (WD40PURZ-85AKKY0), az eszközök kiadásánál is, de nem írja ki, hogy HDD-ről van szó. Nem látható a devices/drives-ban sem. Settings/system/storage-ben sem látszik, nem tudok hozzájuk férni.
Hogyan tudnám működésre bírni őket? Előre is köszönöm.

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#53114) King Unique válasza koncsik (#53113) üzenetére


King Unique
titán

Az eszközkezelőt kellene megnyitni és megnézni ott nincs-e hibakód. Ha oké, akkor a lemezkezelőt kellene megnyitni és ott megnézni mi a helyzet, arról mutatni screenshotot.

A külső ház pontos típusa nem lett leírva, linkelve. Van, volt Sharkoon USB 2.0-s Rapid-Case, de az IDE csatolós és annál 2 TB a limit. Az USB 2.0 + eSATA Rapid-Case már SATA-s, annál 8 TB a limit, de az lehet csak eSATA csatlakozásra vonatkozik, USB 2.0 esetén nem feltétlen.

[ Szerkesztve ]

(#53115) koncsik válasza King Unique (#53114) üzenetére


koncsik
MODERÁTOR

Nagyon köszönöm, közben sikerült, ahogy írtad is, gyakorlatilag inicializálni kellett őket. A külső ház a linkelt Sharkoon USB 2.0 + eSATA Rapid-Case . :R :R

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#53116) Bl@tty


Bl@tty
tag

Sziasztok!
Ma kézhez kaptam egy hétvégén rendelt WD40PURZ lemezt. Mivel elég hideg volt, bő 10 órát hagytam a szobában 'akklimatizálódni', szóval nem vettem egyből használatba. Dokkolóba helyeztem, bekapcsoltam és a szokásos módon a lemezkezelőben 'inicializáltam' egyetlen partícióval.

Működés közben nem hallok semmi furcsát, de mikor leállítottam, valami relatíve hangos nyekergő hangot hallatott, mintha fékezte volna a lemezeket. Akárhányszor újra próbáltam, mindig hallani lehet. Normális hang ez? Remélem nem a fejek csiszolták a lemezeket... :U

Mondjuk nekem a felpörgéskor hallható hang is hangosabb, mint az eddigi Toshiba P300 lemezeimnél, de azzal talán nincs gond szerintem.

A másik gyanús dolog, hogy ha kiveszem a dokkolóból, és a kezemben lassan forgatom a lemezekkel azonos síkban (lemezek függőlegesen állnak), akkor mintha homok szóródna a belsejében, leginkább az elektronika alatt, a fejmotor környékén. Erre van magyarázat?

Ez az első WD lemezem, így tanácstalan vagyok. Küldjem vissza, vagy ez normális az ilyen célú (surveillance, 24/7) lemezeknél? HD Sentinel semmi furcsaságot nem ír róla...

Előre is köszönöm a válaszokat!

(#53117) ZephX válasza psl2003 (#53107) üzenetére


ZephX
senior tag

Megnéztem ezt a lemezt egy külső HDD caseben (Adata XPG) és ott semmi hangja nem volt. Sem újrindításkor sem pedig leválasztáskor. Nyilván másképpen látja a lemezt ilyenkor a gép. A laptopba beleraktam a régi lemezt (ami ugye Sentinel szerint menthetetlen) és annak nem volt semmi hangja újra indításkor.

(#53118) Warface


Warface
csendes tag

Sziasztok, Normális hogy UDMA6 helyett 5-ben megy a HDD és az SSD?

(#53119) Doky586 válasza Warface (#53118) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha egy évtizednél nem idősebb a géped akkor AHCI módban használd, ne IDE módban.
illetve valami közkeletűbb progiban nézd, pl: a beépített msinfo32 vagy HDSentinel.
[link]

(#53120) Warface válasza Doky586 (#53119) üzenetére


Warface
csendes tag

AHCI-ben van

(#53121) Doky586 válasza Warface (#53120) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Az UltraDMA módok eggyike se éri el a sata1 sebességet se. [link] Ezek még a Pata csatolók idején voltak divatban. Ezért felesleges ilyen félrevezető programokat nézegetned. Nézd az msinfo32-t helyette.

(#53122) Warface válasza Doky586 (#53121) üzenetére


Warface
csendes tag

Akkor ezek alapján telepíthetem újra a windowst?

(#53123) Doky586 válasza Warface (#53122) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A képekből az látszik hogy ahci módban van telepítve (ahogy írtad is), csak nem uefi módban hanem legacy-ban.
De ennek semmi köze az ultra dma hoz.

(#53124) Warface


Warface
csendes tag

Akkor tisztáztuk, hogy hülyeséget kérdeztem és hülyeséget mutatott az Aida is.
Lenne értelme újratelepítenem ? A bios UEFI-ként hivatkozik a merevlemezre.
Ezek a sebességek jók?

(#53125) Doky586 válasza Warface (#53124) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem igazán értem most mi is a problémád.
Az egyetlen optimálistól való eltérés hogy nem uefi-ben hanem Legacy-ban telepítettél, de ez még nem baj. Így is lehet használni, nem ér semmi (feltűnő) hátrány. Legfeljebb akkor érdemes újrarakni ha ma telepítetted az előzőt és amúgyis gyakorolni akarod e műveletet. [link] Bejelöltem mi a gond: [kép]

[ Szerkesztve ]

(#53126) Bl@tty válasza Bl@tty (#53116) üzenetére


Bl@tty
tag

ERRE senkinek nincs ötlete, vagy tapasztalata a "problémával"? :U
Álljak el a vásárlástól, vagy normális ez a hang? Esetleg próbáljak hangot rögzíteni róla, az segítene?

(#53127) kasza blanka


kasza blanka
aktív tag

Üdv!

Adott egy régi Samsung HD103SJ ami évek óta nincs használva, utoljára 1 éve volt gépre dugva, akkor működött.

Most rádugtam, bekapcs, felpörög és elkezdi csapkodni a fejet 1-2 másodpercenként 5-6x, elég nehezen POST-tol és indul a gép, már BIOS-ban sem ismeri fel akármit csinálok.
Soft reset után csapkodás nincs, de így már nem is ismeri fel.

Csak akkor csapkod, ha SATA kábel rajta van, ha csak táp, akkor nem.

Ezután jött az ötlet, hogy bekapcs lehúzott SATA kábellel, felpörög, SATA rádug, soft reset, és láss csodát, nincs csapkodás, mert soft reset, és így felsimeri és működik hiba nélkül.
Mi a baj?

z370 chipset, i3 8400

(#53128) kasza blanka válasza kasza blanka (#53127) üzenetére


kasza blanka
aktív tag

Érdekes, csináltam pár gyors tesztet, minden oké, de ha kikapcsolom a gépet, akkor megint ez van.
Kivéve - ha nem hagyom teljesen leállni mielőtt újra nyomok neki egy powert, akkor max egyszer kattan a fej és felismeri és megy. Ha hagyom teljesen leállni a HDD-t a kikapcsolás után, és úgy kapcsolom vissza, akkor jön a csapkodás - (ti-ti-TÁ) két halk rövid, egy hosszú hangos kattanás, és ez jó párszor egymás után, mielőtt hajlandó POST-olni és nem ismeri fel.

(#53129) kasza blanka válasza kasza blanka (#53128) üzenetére


kasza blanka
aktív tag

Meg lett a gond: csak akkor hajlandó rendesen működni, ha a BIOS-ban a SATA vezérlőt fixen Gen2-re állítom. Ha AUTO vagy Gen3, akkor okoskodik.

Ami azért érdekes, mert eddig is volt benne egy másik SATAII-es Samsung, egy F1 HD502IJ, és az tökéletesen működik AUTO vagy Gen3 beállítás mellett is.

Biztos, hogy vezérlő/kompatibilitási gond, mert ha alvó állapotból pörög fel és indul a hideg HDD, akkor sem jelentkezik a probléma (mert ugye akkor már inicializálva van, a gép nincs leállítva).

Magyarul, ha a vezérlő SATA3 módban van, akkor a Spinpoint F3-as HD103SJ felpörgés után nem tud rendesen inicializálódni vagy vmi ilyesmi, és csapkodja a fejet. Működik így is, de csak ha lehúzott SATA kábellel bekapcsolom a gépet, ha felpörgött, akkor rádugom a SATA kábelt, kap egy soft-resetet és utána már megy minden további nélkül, egész addig, amíg a drive le nem áll teljesen.
Hard Power off-ra is elindul rendesen, ha elég gyorsan kapcsolom vissza, mielőtt teljesen leállna a tányér forgása.

Az SSD miatt nyilván nem opció, hogy fixen Gen2-re legyen állítva, és a kábel lehúzásos duplaindítás sem menő..

Azt nem értem, a két HDD ugyanúgy Samsung Spinpoint, és a problémás ráadásul később is, de még így is elég régi ahhoz, hogy a lapon lévő vezérlő kompatibilis legyen vele.
A méreten kívül annyi a különbség, hogy az F1 ATA/ATAPI-7, az F3 pedig ATA8-ACS.

(#53130) psl2003 válasza ZephX (#53117) üzenetére


psl2003
csendes tag

Akkor az a legvalószínűbb, hogy nem igazán szeretik egymást. Sajnos a teljes és tökéletes kompatibilitás ennyi gyártó és ennyi termék esetén csak álom lehet. Bár azért furcsa a dolog, mert megnéztem az enyémet és nincs benne elektronika csak vezetékek, amik egyszerűen csak összekötik a különböző méretű csatlakozókat. Az persze lehet, hogy hanyag tervezés esetén előfordul egy nagyobb átmeneti ellenállásból eredő feszültségesés, leginkább az indításnál, amikor legnagyobb a motor áramfelvétele. A hdd-k kevés feszültségnél hajlamosak rendellenes hangokat adni. Nálad is erre tippelek, de csak statisztikai alapon. Nemrég vettem egy hub-ot, annak a kábelét cserélni kellett, mert kevés volt egy 2,5-ös HDD áramellátásához. Aztán vettem egy teljesen azonosat és láss csodát, a második kábel már tökéletesen megfelelt a HDD-nek. Hát lehet rá gombot varrni. Persze Kína nagy ország, ez-az megtörténhet. Digitális oszcilloszkóppal talán ki lehetne mérni, de gyanítom, ha értenél hozzá ennyire, nem is teszed fel a kérdést.
A kompatibilitásról még annyit, hogy az még csak érthető, ha valamit hanyagul terveznek vagy gyártanak le stb. De hogy az én HGST lemezem meg semmilyen életjelet sem ad a keretben, az már megdöbbentő. Eddig azt hittem, valami vezérlő szintű eltérés van, az még érthető. De ha csak vezetékek vannak a keretben, akkor mi a fészkes fenéért nem tud összepasszolni a két szerkezet? Nincs rá más tippen, mint hogy még a csatlakozó kiosztások sem szabványosan vannak kialakítva.
A konklúzió pedig az, hogy mérés nélkül felelősséggel nem igazán lehet megmondani, hogy hosszú távon mi fog történni azzal a lemezzel. Ha bizonyítható, hogy tényleg kevés a feszültség indításnál, akkor az okozhat problémákat talán napok, hónapok, de lehet csak évek távlatában, hiszen nem igazán tökéletes környezet. Viszont a bizonyításnál meg jóval olcsóbb, ha veszel egy olyan lemezt, ami nem nyafog. Döntened neked kell, mert szinte nulla az esély, bár nem lehetetlen, hogy valaki is garantált válasszal szolgáljon erre a problémára.

[ Szerkesztve ]

(#53131) Bl@tty válasza Bl@tty (#53126) üzenetére


Bl@tty
tag

ERRE még mindig szeretnék kapni legalább egy egyszerű megerősítő, vagy cáfoló választ. "Léccíí" :DDD
A WD Purple sűrűn emlegetett és ajánlott típus, csak van már valakinek (akár más méretben) használatban...Átnéztem a fórumot keresővel, sem itt, sem másutt az interneten nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre.
Mindössze annyit szeretnék olvasni, hogy "nálam nincs ilyen hang egyáltalán" vagy "nekem is csinálja, normális dolog". :U

Felvettem hangot is róla: ITT hallható a végén... (telefonos minőség...) A kattogások az elején és a közepén a dokk és az egér hangjai, nem a lemezé.

Ha bárki szerint nem normális, már küldöm is vissza... :U

(#53132) Satra74


Satra74
tag

Sziasztok!

Kérdezném a hozzáértőket, hogy egy sentinel szerint 8%-os HDD kuka? (teljesítmény 100%, kondíció 8%)

Előre is köszönöm a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

i5-4670K, GA-Z87-HD3, Asus 1060 6GB, COOLERMASTER Silencio 550, CM Elite Power 500W, CORSAIR 16GB Vengeance DDR3 1600MHz CL8 KIT, THERMALRIGHT Macho 120, Samsung 840 120GB SSD, Seagate 2TB 7200RPM SATA-III 64MB

(#53133) ZephX válasza psl2003 (#53130) üzenetére


ZephX
senior tag

Köszi az ötleteket. Sajnos igazad lehet, de az egészben nekem az a fura, hogy csak újraindításnál csinálja ezt. "Hidegindításnál" nem. Erre hivatkozva vissza lehet küldeni esetleg garanciában? (Aqua-nál vettem) Vagy nem érdemes ezzel próbálkozni?

(#53134) Cs1csó válasza Bl@tty (#53131) üzenetére


Cs1csó
félisten

Üdv, ha a HD Sentinel 100%-ot ír - a felülettesztek és egyéb tesztek lefuttatása is - akkor a lemez jó és a bolt tuti nem garanciáztatná (lexarják az ilyet, ameddig működik működik) úgyhogy ha nem tetszik akkor inkább élj a 14 napos elállással és vidd vissza.

Nem tudom hova akarod használni de ha NAS-ba akkor oda inkább WD RED lemezeket vegyél.
Ha ritka üzemre csak adatmentésre akkor oda jó a WD BLUE is.

A WD PURPLE "Surveillance" feladatra ajánlott ami egy folyamatos - 0-24-ben - viszonylag NEM túl magas terheléses, egyenletes terheléses használatot jelent (amikor a biztonsági kamerák tartalmát rögzíti az egy egyenletes, fix, és nem túl magas terhelés.

HA te NAS-ba akarod tehát szintén 0-24-ben történő üzemre DE VÁLTOZÓ/MAGAS terhelésre pl. torrent akkor oda a WD RED a megfelelő.

[ Szerkesztve ]

(#53135) jattila48


jattila48
aktív tag

HGST dc hc310 winchesterem egy idő után leáll, ha nincs használatban. Nem tapasztaltam még ki, hogy mennyi tétlenül töltött idő után teszi ezt. Kérdésem, hogy ez beállítható-e, vagy akár teljesen le is tiltható Windows 10-ben? Ha igen, hogy? Egyébként árt neki ez a leállítás/elindítás, vagy inkább kíméli?

„Kétségtelen, hogy nem tudjuk, mit tegyünk, de felkészültek és elszántak vagyunk.” - Olaf Scholz német kancellár

(#53136) Bl@tty válasza Cs1csó (#53134) üzenetére


Bl@tty
tag

Köszönöm a választ! :R
Én nem tartom normálisnak ezt a hangot leálláskor, ezért is kérdeztem (a 'homok' szemcsék hangját meg még inkább), így valóban el fogok állni a vásárlástól.
Dokkolóban használnám egyébként, képek/filmek/zenék tárolására és lejátszására TV-n, tehát nem hinném, hogy nagy terhelés lenne. Eddig Toshiba P300-akat használtam (elégedetten), de annak a 4TB változata már SMR-es, így gondoltam teszek ezzel egy próbát... Hát nem jött be. :(
Még egyszer köszönöm a tanácsot és az ajánlást is.

(#53137) Cs1csó válasza Bl@tty (#53136) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ha ilyen célra és módon használnád (dokkolóban, döntően offline tárhely, archiválás) akkor a P300-as is jó vétel, vagy bármilyen "olcsó" HDD.

Nekem egy Seagate Barracuda 2TB-os HDD-m van - szerencsére már egy külső házban - de ott is iszonyat hangja van. :DDD

(#53138) jattila48 válasza jattila48 (#53135) üzenetére


jattila48
aktív tag

Az idle timeout beállítást megtaláltam. " Egyébként árt neki ez a leállítás/elindítás, vagy inkább kíméli?" kérdésre még érdekelne a válasz.

„Kétségtelen, hogy nem tudjuk, mit tegyünk, de felkészültek és elszántak vagyunk.” - Olaf Scholz német kancellár

(#53139) psl2003 válasza jattila48 (#53138) üzenetére


psl2003
csendes tag

Általánosságban, ha órákra áll le akkor talán jobb a leállítás. Ha percekre, akkor inkább forogjon állandóan. De hogy hol a határ, azt nem lehet tudni biztosan és mint ahogy itt feljebb nem sokkal írta valaki, a különböző típusokat is különböző fajta igénybevételekre tervezik. A döntés mindig egyedi, attól függ, hogyan használod a gépet és hogy neked mi a fontosabb. A negyed óránál sűrűbb leállítás inkább laposoknál ajánlott, ha fontos a hosszabb üzemidő akkuról. Viszont akinek annyira fontos a gép munkára és még nem tett bele SSD-t.....

(#53140) psl2003 válasza ZephX (#53133) üzenetére


psl2003
csendes tag

A két indítás azért nem ugyan olyan technikailag.
A garancia ez esetben jogilag nem értelmezhető, mert mind két eszköz működik jól, csak éppen nem jönnek ki teljesen egymással. Esetleg, ha olyan a cég üzletpolitikája. De valószínűbb, hogy a szervizben nem is jelentkezik a hiba és azt sem tudnák, mi a problémád. A szállítás is plusz költség, a siker is erősen kétesélyes, ráadásul az elutasítás a sokkal valószínűbb. Ebben az esetben a 14 napos elállás lehetne a megoldás, ha még belefér. Azt többek között ilyen esetekre találták ki. De ha nem, akkor szerintem, ha a lemez már régi, állítsd hosszú időre a leállítást, vagy végtelenre, ha amúgy is szinte állandóan pörög. Ha nagyon ritkán használod, akkor végül is ugyan az a helyzet és elmegy így is egy ideig, de lehet, hogy nagyon sokáig. Vagy ha ez neked nem opció, és fussa rá, vegyél egy másik lemezt akár használtan, aztán ha az is nyekken, legfeljebb tovább adod ugyanannyiért. Ha meg új, akkor előtte nézd meg ismerősök lemezeivel és olyat vegyél, ami típusra ugyan olyan és nincs nagy különbség köztük időben sem. Vagy tégy ugyan így a kerettel, ez már gusztus dolga. A mostanit meg add el, más még örülhet neki sokáig. Ha adsz próbagaranciát, még korrekt is maradsz.
Egyértelmű jó megoldás nincs, sajnos könnyű belefutni ilyen helyzetekbe bármilyen eszköznél. Bosszankodni lehet, de kivédeni csak ritkán.

(#53141) psl2003 válasza Bl@tty (#53131) üzenetére


psl2003
csendes tag

Azt nem tudom, hogy normális-e az ilyen hang ennél a lemeznél. Mondjuk nekem is gyanús lenne. HDS mit mond róla? Áttekintés, SMART, rövid- hosszú önteszt, felületteszt írással, olvasással a teljes felületen? A HDS készítője szerint egyébként is erősen javasolt vásárlás után ezekkel kezdeni, mert főleg terás lemezeknél előfordulhatnak olyan gyári hibák, amik csak hónapok vagy évek múlva derülnek ki. Akkor, amikor a használat eléri a hibás lemezterületet. A program értelemszerűen csak akkor tud riasztani, ha az ilyen terület már legalább egyszer használva lett. Ha tényleg szóródik benne valami, akkor esetleg lehet, hogy lekarcolódott a lemezfelület mondjuk valahol a lemez utolsó 80 százalékában, de ezt a teljes felületteszt úgyis láthatóvá teszi és hát szerintem akkor a fej sem valószínű, hogy túlélte volna. Szóval teszteket neki, minél többet. Utána lehet tovább lépni. De ha van már rajta fontos adat, akkor előbb mentsd le, mert egy erős tesztelés lehet, hogy végleg előhozza a kezdődő hibát.

Ha a tesztek jók, akkor garanciára csak akkor lehet esély, ha a szerviz belátja, hogy a jelzett probléma általánosan egyáltalán nem megszokott az adott szerkezetek esetén olyannyira, hogy az már tényleg valamilyen hibára utal. Ez cégenként változó, attól függ mennyire adnak magukra. Jobbak az esélyek, ha szériahibáról van szó és előtted már mások is jelentkeztek ugyan ezzel a problémával.

(#53142) psl2003 válasza Satra74 (#53132) üzenetére


psl2003
csendes tag

Mentés azonnal, fontossági sorrendben. De gondolom, az már megvan. Azután tesztelni kellene az előző hozzászólásomban leírtak szerint. Akkor kiderül, lehet-e még kezdeni vele valamit.
Én hoztam már vissza az élők sorába 10%-os lemezt, de az esély legfeljebb 10%- körül lehet vagy még annyi sem. Persze kell hozzá a teljes képességű HDS vagy valami erősen hasonló. Viszont akkor sem lesz már megbízható és valószínűleg hosszú életű sem. Az ilyen gyógyítás inkább csak szerencsejáték. Ha sikerül örülök és használom még amíg lehet pl. 3.- 4. példányos mentésre vagy adatszállításra. De ha nem, akkor lefűrészelem a SATA csatlakozót, jó lesz az még valamilyen hosszabbító kábel végére.

(#53143) Bl@tty válasza psl2003 (#53141) üzenetére


Bl@tty
tag

Neked is köszönöm a választ, de valószínűleg nem fogok erre időt szánni. Még élhetek a 14 napos elállással (fogok is), nem kockáztatom meg, hogy hosszú távon esetleg baj legyen belőle, még ha a teszt nem is jelezne problémát. A WD saját tesztje (Data Lifeguard Diagnostics) egyébként nem mutatott hibát.
Már csak egy értelmes alternatívát kell találnom, ami nem kerül másfélszer ennyibe... :DDD
Bár, ár/érték arányban a WD My Book Ess. 8TB eléggé vonz és azzal le lenne a gond egy időre, csak hát 2 év gari... :U
Még egyszer köszönök minden választ. :R

[ Szerkesztve ]

(#53144) ZephX válasza psl2003 (#53140) üzenetére


ZephX
senior tag

Hát akkor valószínűleg használni fogom és kész. Egyénként új a HDD, decemberben vettem, de sajnos csak most jutott eszembe belerakni a laptopba és így bőven kifutottam a 14 napból. Vagy lehet tényleg veszek egy újat és ezt meg használom biztonsági mentésre, ott ugye nincs naponta indítás. Azért is lenne fontos hogy jól működjön, mert ez minden napos használati gép.

(#53145) psl2003 válasza ZephX (#53144) üzenetére


psl2003
csendes tag

Újat úgy vegyél, hogy ha lehet, ismerősökét próbáld ki és pont olyat vegyél. És még akkor is érhet meglepetés, mert a gyárak változtathatnak egyező azonosító számok mellett is. Vagy lehet mondjuk a csatlakozó gyártója és ezért anyaga is másmilyen. Lásd fentebb említett kábeles történetem és pl. a DELL monitorokhoz gyárilag adott USB3 kábelek között egy év alatt legalább három, anyagában teljesen különböző szériát találtam. De akkor még mindig ott van a 14 nap. Vagy személyesen veszed és ott helyben kipróbálod. Használat esetén figyeld a SMART értékeit is, ott hamarabb kiderül az esetleges negatív változás, mint az áttekintésnél.

(#53146) psl2003 válasza Bl@tty (#53143) üzenetére


psl2003
csendes tag

Na ma előkerült egy, a "homokszórás" hang-ijesztgetésért felelős bűnös. Illetve nem is egy, hanem sok-sok apró, pici bűnös. Szétszedtem egy már teljesen hibás WD5000 AADS Green lemezt, mert kellett a csatlakozója, a ház meg talán jó lesz majd egyszer készülékdoboznak. A fedlap aljára fel van ragasztva egy 30x20x5 mm-es műanyag doboz, ami félig fel van töltve mákszem nagyságú grafitszürke golyóbisokkal. A forgatásnál ezek gurulnak egymáson és a kérdéses hangot adják. Mivel a doboz legnagyobb felületű lapja szerintem egy légáteresztő papírlap, arra gondolok, hogy valamilyen nedvszívó anyag lehet. :F Vagy bármi más. Van két Blue WD-m is, azok mondjuk négy évvel fiatalabbak, azok nem zörögnek.
Éreztem, hogy nagy baromságot mondok a lekarcolt lemezfelülettel, mert ha akkora mennyiséget legyalul, hogy már hallható legyen a fémpor zörgése, akkor az egész szerkezet tönkrement volna pillanatok alatt - ha már néhány porszemtől is adódnak hibák. De egyszerűen nem volt jobb ötletem, mert hát valamiért csak zörgött, akármilyen hihetetlen is volt! Most legalább tudjuk, és nem kapsz frászt, ha esetleg az újban is használt ilyet a gyártó, mert gondolom az első dolgod lett volna kipróbálni, hogy az is zörög-e. Nem tudom, mennyire WD specifikus ennek az anyagnak a használata, de elképzelhető, hogy mások is alkalmazzák, mert biztos jó valamire, ha egyszer költenek rá.
Ezek után még azt is el tudom képzelni, hogy a leállás hangja is üzemszerű, mert esetleg a folyamatos üzem miatt terveztek bele valamit, ami ilyen hangot ad. De ezt én nem tudhatom, mert ez már bőven meghaladja egy átlagos "home user" tapasztalati lehetőségeit.

(#53147) kasza blanka válasza kasza blanka (#53129) üzenetére


kasza blanka
aktív tag

Csak ha valaki rákeresne a típusra egyszer (bár régi HDD-ről van szó): a megoldás a firmware frissítése 1AJ100E4-ről 1AJ100E5-re.

(#53148) Bl@tty válasza psl2003 (#53146) üzenetére


Bl@tty
tag

Ilyesmiről én is olvastam, mielőtt itt is megkérdeztem a dolgot, de az úgy emlékszem másik gyártó volt és egy szintén régebbi típus. Viszont elég kevés értékelhető találat volt a témában, így inkább rákérdeztem, hátha valaki hallotta már. Minden esetre megnyugtató, hogy nagy eséllyel legalább ez 'normális' jelenség.
A fékezéses ötlet se lenne rossz, de szerintem meg lehetne azt oldani halkan is, ha már másoknál megy... :U Nomeg mivel fémes hang, gondolom 2 fém felület ér össze, ami nyilván idővel kopáshoz vezet. Na ezt nem kívánom megvárni, akármelyik részén is van az eszköznek... :DDD
Viszont köszönöm a beszámolót. :R

(#53149) Satra74 válasza psl2003 (#53142) üzenetére


Satra74
tag

Köszi szépen!
A mentés megtörtént, csak a játékok voltak rátelepítve.
Egy hasonló eset miatt a fontos dolgaimat egy külső vinyón tárolom.

i5-4670K, GA-Z87-HD3, Asus 1060 6GB, COOLERMASTER Silencio 550, CM Elite Power 500W, CORSAIR 16GB Vengeance DDR3 1600MHz CL8 KIT, THERMALRIGHT Macho 120, Samsung 840 120GB SSD, Seagate 2TB 7200RPM SATA-III 64MB

(#53150) Corvin0716


Corvin0716
tag

Sziasztok! Olyan problémába futottam bele, amely bőven meghaladja az én mezei felhasználói ismereteimet, ezért kérném szakértői segítségetek.

Dióhéjban ami történt. A gépem indításkor kiírta, hogy nem találja a bootmgr-t. A rendszer eddig egy ssd-n volt, ami mellett egy kétfelé partícionált hdd futott. Beraktam a telepítőt javításra, de nem talált telepített windowst, ami nem lepett meg, tekintve, hogy a bios nem is látja már az ssd-t. Elkönyveltem, hogy megpusztult az ssd-m, majd a hdd egyik partíciójára akartam telepíteni a windowst. A telepítőben viszont az összes meghajtó úgy látszott, ahogy korábban, így minden mindegy alapon rárakattam vele az ssd-re a rendszert.
Jelen állás szerint a biosban továbbra sem látszik az ssd-m, viszont elidul róla a windows. A windowon belül látszik az ssd, ellenben nem látszik a hdd egyik partíciója, amelyet most már a telepítő sem lát. Lenne valakinek ötlete mi a túró ez és mit kellene tennem vele?

Előre is köszönöm! :)

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.