Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#53451) fcc válasza Doky586 (#53450) üzenetére


fcc
aktív tag

🤣 :Y :C

(#53452) King Unique válasza fcc (#53448) üzenetére


King Unique
titán

EFI-rendszerpartíció (ESP) alapesetben UEFI módban telepített rendszermeghajtón szokott lenni, adattár meghajtón max. akkor, ha pl. macOS alatt lett particionálva és formázva (példa). A WD Elements Portable meg gyárilag NTFS fájlrendszerű és tudtommal nincsen rajta ESP, meg a Windowsok sem hoznak létre olyat adattár meghajtón, max. MSR-t, ha GPT séma szerint lett inicializálva a meghajtó. Vagyis azt már értelemszerűen neked kellene tudni hogyan került a lemezre ESP, nem másoknak kitalálni. :))
Ha csak Windowson van/lesz használva adattárolási célra a WD külső merevlemez, akkor felesleges rá az ESP és opcionálisan lehet törölni, meg akár a teljes lemezt, majd újraparticionálni stb., lásd egy másik válaszban leírtakat. Ha macOS-en is használva van és/vagy tele van adattal a külső meghajtó és ezért nem opció a törlés, újraparticionálás stb., akkor meg értelemszerűen nem piszkálod és hagyod ahogy van, ennyi, meg amúgy sem sok vizet zavar az a 200 MB-os és eleve rejtett ESP.

[ Szerkesztve ]

(#53453) fcc válasza King Unique (#53452) üzenetére


fcc
aktív tag

:DDD :N :C

(#53455) C. s.


C. s.
addikt

Sziasztok!

A bő 1 éves WD60PURZ elkezdett hangosabban dolgozni. Nem mindig hallható, de néha nagyon belejön. Ez normális a 6 terás liláknál vagy figyeljek oda valamire?

A HDS szerint 100%-os mindene.

[ Szerkesztve ]

(#53456) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Nem tudom, hogy mennyire OFF, de remélem nem. :D

Van egy 4TB-os Toshiba winyóm, ami SMR-es.

Tudom, hogy íráskor az SMR miatt lassabb az ilyen winyó, de nálam egy külső USB3 tokban lemegy 2-3 MByte/sec-re is ha zenéket, vagy képeket másolok rá. Ha erre torrentezek, akkor 1MByte/sec alá is lement sokszor.
Ez szerintem már nem elfogadható érték, és felmerült bennem, hogy az USB tok vezérlője is beleszólhat-e a dologba.
Elképzelhető, hogy az SMR-rel ennyire meggyűlik a baja egy külső toknak?
A típusa: Raidsonic Icy Box IB-373U3.

Asztali PC híján nem tudom kipróbálni úgy egy ideig még.

Köszi előre is! :R

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#53457) King Unique válasza Bici (#53456) üzenetére


King Unique
titán

Ha SMR HDD, + ha csaknem fullra tele van másolva és kevés a szabad terület, + pláne ha netán még szektorhibás is - lásd pl. a HDS milyen állapotot mutat - , akkor nincs miről beszélni és nyilván semmi köze nincsen az USB 3.0-s külső háznak a lassú írási sebességhez, meg nem CMR / SMR függő hogyan kezeli a HDD-t.
Aztán itt ugye nem derült ki az sem, hogy mi a helyzet másik USB-porton, másik USB-kábellel, másik HDD/SSD meghajtóval, másik laptopon, másik OS alatt stb., ezeket lehetőség szerint ki kellene próbálni és akkor kiderülne mi a gyenge láncszem, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#53458) Bici válasza King Unique (#53457) üzenetére


Bici
félisten

Egy routeren van a külső ház, aminek 1db USB portja van. Amúgy 3.5"-os a winyó és kb. 1.5TB szabad a 4TB-ból.
Elötte egy 2TB-os WD Purple winyóval 100-110MByte/sec volt a film másolás (írás) sebessége és ez kb. 70-re esett le a sok kis file esetén, és a torrent is bírta a 11-12MByte/sec-et 100-as nettel, ugyanazzal a routerrel.
Szóval az új winyó hozta a problémát.
Laptopra kötve is kb. ugyanez a helyzet, nem gyorsabb. Linux-szal próbáltam, windows-om nincs. Egy USB3 portja van a laptopnak.
A HDSentinel linuxos verziója 100/100-asnak mutatja a winyót.
Olvasásnál 110-120 Mbyte/sec-et tud zenéknél, és filmeknél is ugyanabban a keretben.

Érdekesség, hogy ha vége van másolásnak, akkor a winyó még úgy 20 percig kerreg - gondolom, az SMR miatt rendezgeti a dolgokat, de ez csak tipp.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#53459) JHC válasza Bici (#53458) üzenetére


JHC
tag

Valószínűleg a fájlrendszer műveletek (naplózás + egyéb) teszik lassúvá az amúgy is lassú meghajtót még lassabbá. Mivel külső meghajtóként van használva, szerintem az oprendszer nem puffereli a műveleteket, ha mondjuk gépre van kötve. Ha routerhez van az eszköz kötve, ott meg szerintem az eszköz kevés memóriája miatt nem lehetséges a pufferelés.

(#53460) Bici válasza JHC (#53459) üzenetére


Bici
félisten

Értem.
Az OS normál (sata-val összekötött) esetben tudja, hogy SMR-es a winyó és ennek megfelelően bufferel?

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#53461) King Unique válasza Bici (#53458) üzenetére


King Unique
titán

Magad is megválaszoltad a kérdést, ha előtte ugyanebben a külső házban a CMR-es WD Puple HDD-vel nem volt ilyen gond, ellenben az SMR-es Toshiba esetén igen, meg az utóbbinál is csak írásnál viszont az olvasási sebesség oké, akkor egyértelmű, hogy nem a külső ház hibája, hanem értelemszerűen az SMR HDD a probléma forrása, ennyi.
A linuxos HDS amúgy nem sokat ér, annál még a natív smarctl is jobb.
USB-s meghajtóknál pl. Windowson alapesetben tiltva van az írási gyorsítótárazás (Linuxon pl. így nézhető meg) és az okozhat némi lassulást, de ez inkább sok kisebb méretű fájl másolásánál látszik meg inkább, illetve ha be van kapcsolva az is főleg akkor jelentheti némi pluszt. Viszont ha eleve egy potenciális lassú írási sebességgel megáldott SMR HDD az alany, akkor annál csodát nem feltétlen kell várni bekapcsolt write cache esetén sem, valamint lehet jobban jártál volna inkább egy 4 TB-os, CMR-es WD Puprle HDD-vel. ;)

(#53462) Bici válasza King Unique (#53461) üzenetére


Bici
félisten

Okés, csak a tesztek szerint az SMR-es winyóknak sem kellene ennyire lassúnak lenniük. Azért mertem megvenni, mert a 120 helyett a 80 MByte/sec nem számít nekem.
A pár MByte/sec viszont nagyon is zavaró.

Amint tudom, kipróbálom egy asztali gépben, ahogy a netes tesztek is készültek.

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#53463) King Unique válasza Bici (#53462) üzenetére


King Unique
titán

SMR HDD-ből is van többfajta, meg van amelyiknél támogatott a TRIM aminek futtatása javíthat az írási sebességen, van amelyiknél nem támogatott, stb. Valamint írási sebességnél a lassulás sem feltétlen jelentkezik egyből, nem feltétlen egy szintetikus teszt futtatásánál, nem minden helyzetben, stb. Aztán a hw/sw környezet sem feltétlen mindegy, ahol a normális = PC, Mac & desktop OS, ellenben az ilyen router, tévé, NAS, médialejátszó és társaik esetében megint előfordulhatnak különféle anomáliák. Továbbá a nemrég említett write cache bekapcsolt / kikapcsolt állapota is számíthat USB-s meghajtókról is, stb. Viszont az tény, hogy az SMR technológiából adódóan eleve adott potenciálisan az írási sebesség drasztikus csökkenése bizonyos esetekben, ahol ha ennek elkerülése a cél, akkor értelemszerűen inkább CMR HDD-t kellene venni és használni, ennyi.

(#53464) csucsbicep


csucsbicep
nagyúr

Sziasztok!

Van a gépre kötve 2db HDD külső 3,5"-os házban, illetve szintén 2db egy dokkolóban USB 3.0-val. Azt csinálja, hogy ki és be kapcsolgatja pár percenként a vinyókat, ami elég idegesítő. Nézegettem az energia beállításokat a BIOS-ban és a Win alól is, de nem találtam semmit érdemit. Van esetleg erre valami tippetek?

(#53465) King Unique válasza csucsbicep (#53464) üzenetére


King Unique
titán

Először tisztázni kellene, hogy most az adatkapcsolat szakad meg és tér vissza pár percenként, vagy csak a készenléti (alvó) mód működik az USB-s tárolóeszközöknél.
Ha az utóbbi, akkor a Windowsban beállítható a lemezek kikapcsolásának ideje. Viszont ez a beállítás nem feltétlen írja felül a külső háznál / dokkolónál az alvó mód firmware szintű támogatását és a kikapcsolási időzítőt, ahol ha az alvás tiltása a cél, akkor a firmware szintű tiltás mellett / helyett adott pl. a HDS és annál a lemezek leállásának akadályozása funkció használata.

[ Szerkesztve ]

(#53466) JHC válasza Bici (#53460) üzenetére


JHC
tag

Amit Bici írt azt el is felejtettem megemlíteni. Tehát a gyorsítótárazás több lépcsős. Egyrészt a meghajtónak van saját írási gyorsítótára, másrészt az oprendszer legyen az bármilyen is gyorsítótáraz olvasásra és írásra (lazywrite) is a kernel által némi memóriát felhasználva. Na most mivel, ez egy leválasztható meghajtónak számít, itt alapból ugrik mindkettő. Nálad annyival javul a helyzet, ha a meghajtóház tud USB ASPI-t akkor valamilyen szinten működhet a gyorsítótárazás. Az hogy SMR a meghajtód vagy sem, a kernelnek mindegy. Viszont SATA-n bekötve legalább működik NCQ, ha más nem is. Hdparm-mal megtudod nézni működik-e a meghajtó saját write cache-e írásra, feltéve, hogy látja a meghajtót, és nem csak a dobozt. Windows-nál van opció, hogy optimalizálás teljesítményre, vagy gyors eltávolításra.

(#53467) Diák66


Diák66
őstag

Megjött a WD winyó, amit pár napja rendeltem. Külső ház: hát az Icy Box-tól nem estem hanyatt, pár százassal drágább lett volna a Sharkoon (van belőle egy itthon), fényévekkel jobb minőség. Ez az Icy Box csak dizájnosabb, de cserébe túlnyomórészt műanyag.

Viszont a winyó... hát a hangja nem tetszik. Ennek biztosan ilyennek kell lennie? (bekapcs, majd végén a merevlemez kiadása...ilyen hangot még nem hallottam más winyónál és nem csak a mellé tett mikrofonnal hallatszik ilyen durvának) Hang fájl: [link]

Tényleg így kellene működnie egy új WD winyónak?

(#53468) Real93 válasza Novver (#53419) üzenetére


Real93
aktív tag

Az egyiket visszaküldtem a boltnak, visszaadták a pénzt.
A másikat gyártói garira küldtem. Miután megkapták, másnap már küldték is az újat, úgyhogy ezért jár egy piros pont a Seagatenak, nem gondoltam volna hogy ilyen gyorsan fog menni. És ez már végre működik is rendesen, úgyhogy tényleg csak pechem volt és kifogtam két rosszat elsőre.

(#53469) MasterDeeJay

WD2503ABYX raid0-ban ahogy használom fel le ugrál a gyenge szektorok száma az egyiken, 0-3 között hdd setinel szerint. A gond az vele hogy ilyenkor belassul. Nincs rá mód hogy a gyenge szektort hibásnak jelölje végre? Vagy hányszor lehet egy szektor gyenge?

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#53470) dethroner


dethroner
veterán

Sziasztok!
Win telepítés előtt lehúztam a HDD-t az alaplaptól. Most amikor elkészült a telepítés, visszadugtam a sata csatlakozót, látszik is egy ismeretlen, nem inicializált lemez a lemezkezelőben. Mit kell tennem hogy véletlenül se töröljek le róla semmit? Gondolom inicializálni kellene, de nem tudom hogy MBR vagy GPT legyen bejelölve?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#53471) King Unique válasza dethroner (#53470) üzenetére


King Unique
titán

Az elég érdekes, ha állítólag már particionálva + formázva van a HDD és adatok vannak rajta, ellenben az újracsatlakoztatás után inicializálást kér a Windows... :))
Ha az adatok megtartása a cél, akkor nyilván nem kellene se inicializálni, se particionálni, se formázni a HDD-t, hanem adatot kellene menteni ha másik SATA porthoz és/vagy kábellel csatlakoztatva sem javul a helyzet, lásd a téma topikjában leírtakat.

Ha nem cél az adatmentés, akkor lásd az alábbi útmutatót a nem inicializál, nem particionált és formázott HDD beüzemeléséhez.

How to format a new hard drive on Windows 10

Egy adatlemeznél alapesetben (pl. 512e szektorméretnél) 2 TB feletti tárolókapacitásnál szükséges okvetlenül GPT séma a teljes lemezterület particionálásához, 2 TB-ig lehet MBR és GPT séma szerint egyaránt inicializálni, ahol annak bizonyos előnyei miatt az utóbbi esetben opcionálisan választható a GPT is, még mielőtt újabb kérdés lenne, hogy akkor melyiket.

[ Szerkesztve ]

(#53472) dethroner válasza King Unique (#53471) üzenetére


dethroner
veterán

Ne idegesíts :Y
Most először tartottam be azt az ajánlást, hogy oprendszer telepítés előtt húzzak le minden más adattárolót az alaplapról. Eddig sose húztam le és nem volt semmi ilyen gond, most először lehúzom és ezt látom a lemezkezelőben

2TB adat van azon a lemezen, se menteni, se elveszíteni nem szeretném. Mi a lószart csináltam rosszul?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#53473) King Unique válasza dethroner (#53472) üzenetére


King Unique
titán

A mellékelt screenshoton világosan látszik, hogy fel sem ismerte rendesen a Windows a HDD-t, normál esetben megjelenik a nem inicializált lemez is normálisan és reális kapacitással a lemezkezelőben, lásd az alábbi screnshoton.
Vagyis újra kérdés, hogy a HDD-nél SATA-n a fizikai csatlakozás (port, kábel) és az adatkapcsolat rendben van-e, + BIOS/UEFI-ben nincs-e esetleg letiltva a port, + ha a 0-ról újratelepített W10 akkor naprakészre lett-e már frissítve és újraindítva, + ha a lemezkezelőben nem oké akkor a tárolóhelyeknél mi a helyzet, stb.
Egyébként a lehúzogatós módszer ajánlása leginkább azoknak van, akik a telepítésnél nem figyelnek oda pl. az itt említettekre, ellenkező esetben nyilván felesleges. ;)

[ Szerkesztve ]

(#53474) dethroner válasza King Unique (#53473) üzenetére


dethroner
veterán

Csináltam a biosban egy resetet, kikapcsolt táp mellett lehúztam majd újra csatlakoztattam a sata kábelt és most így minden rendben van, megjelent a HDD, minden tartalma látszik. Megijedtem, mert pár éve egy sok adatot tartalmazó vinyót már elveszítettem. De most öröm van :))

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#53475) csucsbicep válasza King Unique (#53465) üzenetére


csucsbicep
nagyúr

A másodikról van szó. Tudom win energia management nem seített, azzal kezdtem. Megnezetm a HDS-t, koszi!

(#53476) ricsip válasza dethroner (#53474) üzenetére


ricsip
addikt

Cserébe remélhetőleg sebesen kidolgozod a mentési módszertant a későbbi hasonló adatvesztős izgalmak elkerülésére.

-

(#53477) dethroner válasza ricsip (#53476) üzenetére


dethroner
veterán

Mai árak mellett vegyek egy 3 terrás vinyót? :F

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#53478) ricsip válasza dethroner (#53477) üzenetére


ricsip
addikt

teRRásat semmikép, mert azt köznyelvben sár-nak hívják :) boccs

De egy 3 Terabájtos vinyót már érdemes lehet.
Amit mondani akartam, h. remélhetőleg megijedtél ettől a kis balesettől annyira, h. valamilyen mentésen elgondolkodsz a fontosabb adatokról. Szerencsésnek mondhatod magad h. nem teljes adatvesztésen kell megtanulnod a leckét. :K

-

(#53479) m0rd0k


m0rd0k
senior tag

Sziasztok!

Alaplap csere után véletlenül a SATA Tápcsati valoszinuleg forditva lett bedugva az alaplapba. Ezután csak felpörögtek a ventik és sipolt,pár perc áramtalanitás és a csatlakozó rendes behelyezése után,működött a gép,viszont a két hdd az nem pörög fel,másik gépben is próbáltam ott sem,bios sem ismeri fel. Érdekes módon SSD viszont rendesen működik.

Mi lehet a HDDk baja? Javítható -e?

Köszönöm

Minden szinten,szinte minden.

(#53480) Diák66 válasza m0rd0k (#53479) üzenetére


Diák66
őstag

SATA tápcsatlakozó fordítva? Azt hogyan sikerült? De egyébként alapon SATA tápcsatlakozó? 20+4 ATX, CPU, Molex, SATA az általános, de előfordul, hogy a tápegységen csak Molex van és azt alakítják át Molex-> Sata adapterrel. Szóval melyiket dugtad be rosszul?

(#53481) m0rd0k válasza Diák66 (#53480) üzenetére


m0rd0k
senior tag

sata pwr0 helyett a pwr1 be dugtam es az el van forditva, de belement sajnos.

Minden szinten,szinte minden.

(#53482) Diák66 válasza m0rd0k (#53481) üzenetére


Diák66
őstag

Ha sárga és fekete kábelek mennek bele, akkor vélhetően felcserélted a +12V és GND-t. Az pedig nem túl szerencsés. Az elektronika a winyókon megadhatta magát.

(#53483) m0rd0k válasza Diák66 (#53482) üzenetére


m0rd0k
senior tag

Javithato?

Minden szinten,szinte minden.

(#53484) Diák66 válasza m0rd0k (#53483) üzenetére


Diák66
őstag

Megeshet igen, de alig fogsz rá találni embert. Kérdés meg akarod-e javíttatni. HDD javítást általában kizárólag az adatok megmentése miatt csinálnak. Adatmentés új winyóra, majd a régi mehet a kukába, mert nem garantált, hogy hosszútávon működőképes lesz. Itt van egy pár telefonszám a Kürt Kft-n kívül. [link]

(#53485) MasterDeeJay

Gyenge szektorokkal érdemes foglalkozni? Időnként előjön egy-egy darab majd eltűnik.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#53486) BaLee


BaLee
addikt
LOGOUT blog

Nem tudom jó helyre írok-e de hátha. :)

Vettem egy 1TB-os WD black vinyót a gépembe a régi haldokló Seagate 500GB-os helyett csak játékoknak. Na a probléma annyi, hogy nekem hangos. Viszont csak játékok vannak rajta így nagyon örülnék neki, ha valahogy ki lehetne kapcsolni, hogy ne menjen feleslegesen, ha nem muszáj. Van erre valami jó megoldás? Windows energiagazdálkodásban van ilyen, de hiába nincs használva róla semmi, néha fogja magát és elindul.

Betehetném rack-be és kikapcsolom ha nem kell, de abban nagyon melegszik minden vinyó (legalább +10°C a normálishoz képest) így azt nem preferálom.

Van erre valami pro tipp? Vagy vegyek SSD-t? :D

(#53487) Wolfskin


Wolfskin
őstag

Sziasztok,

egy Samsung D3 (4TB) külső vinyó egy kék halál után eltűnt, a fájlrendszer lenullázódott rajta (RAW)
Most épp adatmentést csinálok (Get Data Back), közben látja már a HDS is (Health 83% = Good), ezt írja:

Az önellenőrzés során a meghajtó 8 rossz szektort talált.
A lemez felületén 8 gyenge szektor található. A lemez későbbi használatakor bármikor újratérképezhetők.
További információ: https://www.hdsentinel.com/hard_disk_case_weak_sectors.php
476 hiba történt az adatátvitel során.
Ezen a ponton a lemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak akkor, ha az állapot tovább csökken.
Hirtelen rendszerösszeomlás, újraindítás, halálos kék képernyő, elérhetetlen fájl (ok) / mappa (k) esetén ajánlott ellenőrizni az adat- és tápkábeleket, a csatlakozásokat - és ha lehetséges, próbáljon meg különböző kábeleket a további problémák elkerülése érdekében . (google translate)

• Érdemes még használatban tartani, ha újra leformázom?
• Mit érdemes vele csinálni, hogy valamelyest stabil maradjon? (Teszt, javítás, stb.)
• Az USB3 kábelét érdemes lecserélni másikra? Azon mi múlik? :F


[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#53488) mgTerminator


mgTerminator
veterán

Sziasztok!
Van 2db 3Tb-os WD30NPZZ vinyóm, eddig külső házban teljesítettek igen jó szolgálatot RAID0-ban. Viszont nemrég bekerültek egy PC-be, ahol feltűnt a lassú írása, és ha másoltam rájuk valamit akkor a feladatkezelőben láttam hogy lassan írja, hullámzik a "teljesítmény" néha egyik másik lemarad, stb.
Crystaldisk mark programmal teszteltem kikapcsolt cache mellett és 5Mb/s írás fogadott.
Úgy döntöttem ráeresztem a HDsentinel javító programját, hát ez fogadott:
A kérdés az hogy lehet e ezzel kezdeni valamit, felgyorsítani, vagy ez már így maradt, és adattárolásra tökéletes? (filmek, torrent)

(#53489) JHC válasza mgTerminator (#53488) üzenetére


JHC
tag

Üdv!
Nekem egy WD30PURZ van hasonlóképpen, de nem ennyi hibával, persze pont kiestem a gariból, méghozzá úgy hogy a WD saját progijával nem tudtam reprodukálni a hibát. Nekem a lemez elején van némi hibás rész de nem ennyi. A Sentinel már leírta a lemezt, hogy kuka, én azt csináltam, hogy csináltam a hibás részre egy partíciót, jó ráhagyással, majd a lemezkezelőben elrejtettem azt. Már 1 éve így működik nálam. Ha még garis próbáld meg a WD saját progijával egy tesztet, és annak üzenetével hivatkozni a cserére. Ha már nincs garid, akkor a partíciónálósdi segíthet, feltéve, hogy a hibás rész nem terjed.

(#53490) mgTerminator válasza JHC (#53489) üzenetére


mgTerminator
veterán

Szia!
Hát nem tudom hogy van e még rá gari, szerintem nincs, amúgy is kéztől vettem, újonnan.
A WD programját megnézem majd.
Amúgy a sentinel szerint 100/100 hibátlan, és több a hibás rész azóta csak már 48 órája fut a teszt. Az az érdekes hogy a töredezettségmentesítővel mindig a lemez elejére rendeztem az adatokat, a végén kb sose járt adat, itt meg a végét jelzi nehezen elérhetőnek.
Igazából csak film van rajta tárolva, és ha nem javul, ilyen marad, akkor használom majd ugyan úgy, mert még az olvasás egyelőre jó, ezeken a helyeken kb 80mb/s az olvasás, az írás meg 3-5Mb/s.

(#53491) King Unique válasza mgTerminator (#53488) üzenetére


King Unique
titán

Ha már HDS, akkor azt pont nem derült ki, arról nem lett mellékelve screenshot milyen a HDD-k kondíciója, mit mutat a SMART, tesztelésnél a WD saját tesztprogramja, stb. De ha a HDS írásteszt sérült szektorokat jelez, akkor nyilván gond lehet a HDD-kkel és az esetben nem meglepő a lassú írási sebesség... Ilyenkor esetleg egy írástesztet meg lehet próbálni a teljes felületen, aztán vagy javítja a hibákat, vagy nem.
Ha szektorhibásak a HDD-k és a kondíciójuk is lesett, akkor az olyanokon max. kevésbé fontos adatokat javasolt tárolni, meg olyat, amiről eleve van több helyen biztonsági másolat, máskülönben kellemetlen meglepi lehet a vége.

(#53492) King Unique válasza Wolfskin (#53487) üzenetére


King Unique
titán

Ha 83% a külső házban lévő HDD kondíciója, azaz nem teljesen oké az állapota és vélhetően gyenge / hibás szektorok vannak rajta, akkor eleve nincs miről beszélni, mármint ez esetben annyira nem meglepő a RAW és egyéb probléma sem. + Ez a Samsung D3 Station sorozat nem éppen mai (~ 7 éves), ez már rég kifutott, gyártói garancia is rég lejárt stb., vagyis az ilyet már cserélni kellett volna, kellene, , meg pláne ha már kezdi megadni magát, lásd HDD kondíciójának esése. Az adatok lementése után egy írástesztet esetleg meg lehet próbálni, de csodát nem feltétlen kell várni.

[ Szerkesztve ]

(#53493) mgTerminator válasza King Unique (#53491) üzenetére


mgTerminator
veterán

Írtam hogy 100/100, abszolút semmi hibát nem ír a HDsentinel, csupán amikor új raidbe tettem, akkor csináltam egy crystal disk tesztet és ott jött ki ez:

Csináltam olvasás javítás tesztet, elvileg volt az egyiken 3 hibás szektor, az eltűnt, elvileg nem javította, de utána már nem volt ott.

Mind a 2 így néz ki, első perctől kezdve RAID0-ban mentek.

[ Szerkesztve ]

(#53494) JHC válasza mgTerminator (#53493) üzenetére


JHC
tag

Én a sötétzöld résszel nem foglalkoznék már, azt inkább leválasztanám. A sárga kockák blokkszámait írd fel, és arra egyesével csinálj írástesztet legalább 10-szeri végrehajtással. Aztán ha azok megjavulnak akkor a világos részre csinálj egy partíciót, és használj ennyit a lemezből, mert a többi bizonytalan mint a kutya vacsorája.

(#53495) mgTerminator válasza JHC (#53494) üzenetére


mgTerminator
veterán

Az az érdekes, elkezdtem újra a tesztet, annyi hogy most az írás olvasás írás tesztet, valami frissítés címszó alatt.
Most az elején van ez a rész....

Ja de már 1x elkezdtem, de akkor is az elején mutatta, akkor leállítottam, mondom átdugom máshova, aztán ez már a másodjára indított eredménye. Fura... nagyon fura...

(#53496) ElektrikusDE válasza mgTerminator (#53495) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Szia!

Van egy olyan érzésem, hogy ezeket a HDD-ket egy másik géppel is lekéne tesztelni!

Már az is gyanús volt nekem, hogy miért olyan nagyon hasonló a két HDD teszt eredménye...

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#53497) mgTerminator válasza ElektrikusDE (#53496) üzenetére


mgTerminator
veterán

Nekem nem gyanús az azonos eredmény, mert első pillanattól kezdve RAID0-ban voltak használva, soloban soha nem mentek kb.

(#53498) ElektrikusDE válasza mgTerminator (#53497) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Szerintem meg a HDD-t abszolút nem érdekli hogy milyen módban használod! :)

A RAID mód már csak a vezérlő és az operációs rendszer dolga!

A HDD ebből már semmit sem érzékel!

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#53499) mgTerminator válasza ElektrikusDE (#53498) üzenetére


mgTerminator
veterán

Tudom, de ezzel arra céloztam hogy szerintem simán előfordulhat az hogy ugyan ott lett hibás, egy esetleges áramkimaradás vagy ingadozás esetén. Mert sajnos volt ilyen, előfordult.

(#53500) JHC válasza mgTerminator (#53495) üzenetére


JHC
tag

Nálam is előfordult olyan meghajtó, hogy csak az eleje volt használatban, és talán ettől a belső sávok esetleg "beporosodtak", aztán amikor teszteltem és odaért ehhez a részhez belassult, majd talán összeszedett valamit a fel, és utána a teljes felület ilyen lassan hozzáférhető lett. Nos ezután nálad bekövetkezhet a végkifejlet ami abban merülhet ki, hogy ha eddig nem volt kikapcsolva a meghajtód, akkor lehet a következő indításnál már el sem indul, vagyis lehet nem fogja látni a BIOS sem. Bár ahogy az előttem szóló is írta azért meg kellene próbálni egy másik gépben is, mert ha ott is ezt produkálja akkor már csak nehezéknek lesz jó. Esetleg próbáld meg a lemez közepétől tehát az 5000-es blokktól indítani a tesztet. Valamint szeretnénk a SMART adatokról egy képet.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.