Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#53601) Lunda2 válasza Doky586 (#53600) üzenetére


Lunda2
újonc

Elvileg az elmúlt egy héten belül futtatott magától, legalábbis heti rendszerességre van állítva az automatikus elemzés és optimalizálás. Ma ránéztem megint külön is és indítottam ismét töredezettségmentesítést (tegnap is), de olyan lassan végezte azt a kb. 50 gb-nyi pakolgatást a rendszermeghajtón, hogy eszembe jutott hogy ennyi idő alatt már rég túl lettem volna a formázás, telepítés, visszapakolgatás dolgokon - pedig csak két hete lett felrakva rá az op.rendszer, életében először. :) HD Sentinel szerint amúgy 100%-os állapotú, pedig először reménykedtem hogy csak a lemez hibás...

Ha esetleg naponta inkább sajátkezűleg optimalizálnám, az úgy többet érhet, mintha ő a háttérben heti 1x elemezgeti? Csak mert elemzéskor nekem sem jelez töredezettséget, pedig mintha jót tett volna neki egy darabig az optimalizálás.

(#53602) King Unique válasza Lunda2 (#53598) üzenetére


King Unique
titán

SMR HDD-knél nem meglepő a belassulás írásnál, amin változtatni nem nagyon lehet, max. pl. egy meghajtóoptimalizálás javíthat rajta (átmenetileg), ha támogatja a TRIM-et az adott merevlemez.
Legközelebb nem ártana vásárlás előtt jobban tájékozódni, rendszermeghajtónak meg eleve SSD-t javasolt használni az olyan célra amúgy is lassú HDD-k helyett, ennyi. :))

(#53603) Lunda2 válasza King Unique (#53602) üzenetére


Lunda2
újonc

Bocsánat, de nem az volt a kérdésem hogy egy iszonyú drága ssd-t kellett volna-e vennem az olcsó és évtizedek óta használatos hdd-k helyett, hanem hogy a jelenlegi helyzetben lenne-e most olyan megoldás amiről én nem tudnék és segítség lenne.
De köszi a te válaszod is.

(#53604) King Unique válasza Lunda2 (#53603) üzenetére


King Unique
titán

Le lett írva a kérdésre világosan, még linkelve is mit lehetne csinálni - lásd meghajtóoptimalizálás - az SMR HDD-vel, + az is hogy ezek eleve ilyenek és nem lehet ezzel mit kezdeni. Legközelebb veszel szépen CMR HDD-t, vagy rendszermeghajtónak eleve SSD-t, aztán akkor gyorsan fog működni a Windows, ennyi. Az "iszonyú drága" SSD meg gondolom csak barokkos túlzás akart lenni, mert manapság pont hogy nem drága annyira iszonyúan és egyre többen használnak már SSD-t, meg rendszermeghajtónak - ahova elég lehet bőven pl. egy 120-512 GB közötti is és nyilván nem kell több TB-os - kb. alap. :D :))

[ Szerkesztve ]

(#53605) Lunda2 válasza King Unique (#53604) üzenetére


Lunda2
újonc

"Le lett írva a kérdésre világosan" - sőt, én pedig világosan válaszoltam is rá egy "köszi"-t előzőleg. ;) Amellett, hogy csak leírtam a kérdésem feltevésének okát, nem kétszer megkérdezni akartam ugyanezt - a köszit arra értettem, hogy már kaptam érdemleges választ. De akkor bocs ha nem volt egyértelmű.
A "nem drágább annyira" szerintem relatív, azonos kapacitás mellett nekem nem ér meg +20ezret a sebesség sem, legalábbis egy hagyományos cmr hdd-hez képest - de gondolom idővel még kevesebb lesz az árkülönbség, és úgyis váltok majd én is ssd-re előbb-utóbb - én sem akarok mindig öregesnek tűnni. :D
De köszi még egyszer a te válaszod is, te is segítettél!

(#53606) kovcsrob


kovcsrob
tag

Üdv

Van három WD10EZEX régen egy h87 es lapban voltak RAID tömbben. (tökéletesen működtek. aztán egy évre fiókba kerültek)
Most bekerültek egy B85 be. (ami nem tud RAID et) A BIOS látja a crystaldiskinfo látja. (SMART, hűfokok stb láthatók)
Az eszközkezelőben a win 10 drivert nem telepített. (hibás diverként sem látszik) Szóval hardverváltozásként nem fedezte fel.
A win 10 számtógépkezelés-->lemezkezelés nem látja.
A Hard Disk Sentinel nem látja.
A legnépszerűbb partícionáló progikat próbáltam de egyik sem látta. (random vagy 5 öt)
Van valakinek valami ötlete? (ami win 10 alól bontás nélkül kivitelezhető)
Lehetséges, hogy a RAID miatt nem látszanak? (ha rászánom magam, hogy átköltöztetem egy haver gépébe valami RAID partíció törlést kell keresnem a vezérlő BIOS ában?)

(#53607) Gergő170


Gergő170
aktív tag

Sziasztok, kérdésem lenne, hogy egy Seagate Game Drive for Xbox-ból kiszedtem egy 8Tb-os merevlemezt, érdekelne működésre lehet-e bírna a PC-mben? Bekötöttel stb. és azt írja a merevlemezkezelő, hogy Lemez 1 ismeretlen ( Nem inicializált ). Nem tudom az előéletét egy barátomtól kaptam angliából. Próbálnám képek tárolására használni, de jelenleg nem megy.

(#53608) King Unique válasza Gergő170 (#53607) üzenetére


King Unique
titán

How to format a new hard drive on Windows 10

Vagyis ha nem inicializált, akkor első lépésként értelemszerűen inicializálni kellene és 2 TB-os tárolókapacitás felett nyilván GPT séma szerint, aztán particionálni és formázni, stb.

"Seagate Game Drive for Xbox-ból kiszedtem egy 8Tb-os merevlemezt"

A Seagate Game Drive Hub for Xbox egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, aminek a házilagos megbontása eleve garanciavesztéssel járhat, csak külön a belső merevlemezre nem érvényes a gyártói garancia stb., ügyes voltál. :D :B :))

[ Szerkesztve ]

(#53609) Gergő170


Gergő170
aktív tag

Nem új a szerkezet elvileg Angliába "kukázta", és most észleltem is, hogy berreg a merevlemez. Inicializálást sem engedi. Kattog a merevlemez amiután bepörög, az indításnál, gyanítom nem is lesz jó, de azért köszönöm a gyors válaszodat!

(#53610) Djuree


Djuree
félisten

ettem egy külső raid racket.
raid 1-et szeretnék vele.
a két winyót formázzam egyformára külön-külön és utána kapcsoljam át raidre?

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#53611) #12516608 válasza Djuree (#53610) üzenetére


#12516608
törölt tag

"ettem egy külső raid racket." - Ehhez már nem elég erősek a fogaim. :D ;-)

Nem kell. 2 azonos típusú és kapacitású HDD-t berakod, a RAID vezérlőnek megmondod, hogy RAID1-et csináljon belőle és kész.
Partícionálás (és formázás) pedig menjen az adott oprencered alól. Finito!

A gyorsformázás bőven elég, ne rabold feleslegesen a saját idődet.

(#53612) Djuree válasza #12516608 (#53611) üzenetére


Djuree
félisten

:DDD
oké, köszi. :R

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#53613) Djuree válasza #12516608 (#53611) üzenetére


Djuree
félisten

külön külön leformáztam a 2 winyót egyformára (hogy miért így csináltam hagyjuk :D ) , láttam is a sajátgépben a 2 hdd-t, de miután átkapcsoltam a kütyüt raid1-be nem látom. azt gondoltam most csak 1 hdd lesz ott a raid tömb, de semmi. miért van ez? hogy csináljam hogy lássa? szoftveresen nem kéne semmit nem, ezért van hozzá hardverem elvileg? :F meg nem is tudok mert a gépem céges és a lemezkezelő le van tiltva.

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#53614) #12516608 válasza Djuree (#53613) üzenetére


#12516608
törölt tag

"meg nem is tudok mert a gépem céges és a lemezkezelő le van tiltva." - a céges policy-ből adódó korlátozások miatt valószínűleg rendszergazda jogosultságod sincs.
Valószínűnek tartom, hogy a külső RAID-hez driver is kéne a céges gépnek, de nem települ az "Admin" jogosultság hiánya miatt. Amíg nincs bekapcsolva a RAID funkció, addig a Win(?) sima lemezként látja, ami már kész van. "Ehetőnek tűnik neki." Mert a külső cucc normál külső HDD-ként pofázik.

Több és pontosabb infó nélkül csak a sötétben tapogatózok.

--------
Nehogy azt mondd, hogy laptop! Mert azok minden mocskos perverzióra képesek.

[ Szerkesztve ]

(#53615) King Unique válasza Djuree (#53613) üzenetére


King Unique
titán

Ha vettél pl. egy ilyen kétlemezes, RAID funkciós USB 3.X külső házat - ahol a RAID funkció használatához nyilván nem kell semmilyen külön, spéci driver a Windowsnak - , akkor az egyes RAID módok közötti átkapcsolás a lemezek törlésével jár, azért nem jelennek meg utána meghajtóbetűjel híján a lemezkezelőben, meg pont ezért teljesen felesleges és értelmetlen az átváltás előtt nekiállni formázni, azt utólag kellene... :B

"meg nem is tudok mert a gépem céges és a lemezkezelő le van tiltva."

Akkor eleve nincs miről beszélni és a céges PC-n munkaidőben amúgy sem feltétlen ezzel kellene foglalatoskodni, munka után majd az otthoni PC-n neki lehet állni, meg ahol van rendszergazda jogosultság is a Windowsnál, mert az eleve szükséges a grafikus lemezkezelő és parancssorban a DiskPart használatához is...

[ Szerkesztve ]

(#53616) Djuree válasza #12516608 (#53614) üzenetére


Djuree
félisten

ahha, gondoltam hogy az admin jog hiánya lehet a gond, na akkor majd otthon megpóbálom.
laptop ez. :))

King Unique: akkor jó hogy tegnap fél napig formázgattam. :DD bár mondjuk nem értem ha átkapcsolom miért törli a partíciót. :F
hálistennek a munka mellett van időm a saját dolgaimmal is foglalkozni. ;]
otthon viszont a 2 kiscsávó miatt nincs időm gép elé ülni. :U

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#53617) Djuree


Djuree
félisten

na már kezdek ideges lenni ezzel a raiddel. :((
itt most miért nem tudok raid 1-et csinálni? az lenne a tükrözés?
itt látja a 2 winyót gondolom egynek de nincs olyan hogy raidet csináljon belőle. az egyszerű kötet gondolom nem jó.

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#53618) King Unique válasza Djuree (#53617) üzenetére


King Unique
titán

Akkor újra, hátha így jobban átmegy...

Exkluzív 2,5”-es külső ház, Raid funkcióval

RAID1: Egy kötetet látunk, a második lemezre minden felkerül, amit az elsőre írunk, meghibásodás esetén, a lemez cseréje után, automatán helyreáll az új kötet."

A hardveres RAID 1-et magánál az USB-s külső háznál kell beállítani a hátlapján lévő kapcsolóval és nem keverendő a Windowsban lévő szoftveres RAID illetve tükrözés funkcióval.

+

How to format a new hard drive on Windows 10

[ Szerkesztve ]

(#53619) Djuree válasza King Unique (#53618) üzenetére


Djuree
félisten

ja értem, asszem. akkor elvileg csinálok egy formázást és onnantól lehet használni. :D
kössz...

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#53620) Djuree


Djuree
félisten

itt mit érdemes választani? elég értelmetlen megfogalmazások, vagyis félreérthetőek. help persze nincs hozzá hogy melyik mire jó, vagy mit tud. :U
ha a legalsót választom akkor mi van? az a legszimpibb.
és exfat vagy ntfs legyen majd a formázásnál?

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#53621) King Unique válasza Djuree (#53620) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem a schreenshoton lévő 3 db opció világos és magától értetődő, alapesetben nyilván meghajtóbetűjel kell a már meglévő partícióhoz és a mappába csatlakoztatást nem kell piszkálni meg pláne ha nem tudja a delikvens mire való, aztán NTFS fájlrendszer kell ahol elég a gyorsformázás, stb.
Egyébként az előző válaszban egyértelműsítés végett direkt linkelve lett - úgy látszik teljesen feleslegesen... - egy komplett leírás erről, ahol pl. ezen és ezen screenshoton elég világosan látszik mit kell választani, sőt eleve az az alapértelmezetten bejelölt beállítás amit alapesetben nem kell piszkálni és lényegében csak next —► next —► finish és ennyi, de azért csak elkezdjük megint tovább bonyolítani... :W

[ Szerkesztve ]

(#53622) Djuree válasza King Unique (#53621) üzenetére


Djuree
félisten

oké, köszi!
egyébként te egy igazán szerethető ember lehetsz a való életben....ja nem. :))

[ Szerkesztve ]

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#53623) Morris


Morris
veterán

Sziasztok.

Van, vagy inkább volt egy WD Red Hdd (1Tb), ami egyik pillanatról a másikra lefagyasztotta gépet.
Felpörög rendesen, felismeri a bios is, de nem bootol a gép. Adattárolásra volt használva.
Amint lehúzom az adat kábelt, megy tovább a gép.
Próbáltam USB-ről is indítani a gépet. De ott is az van, hogy amint lehúzom a kábelt, megy tovább a bootolás.

Menthető még talán? Akár annyira hogy egy-két fontosabb adatot le tudjak szedni róla.

(#53624) King Unique válasza Djuree (#53622) üzenetére


King Unique
titán

Hát igen, a magadfajtákhoz aztán valóban végtelen türelem szükséges, sokadszorra leírni ugyanazt mire átmegy és végre sikerül megértetni alap dolgokat... :D :))

(#53625) King Unique válasza Morris (#53623) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz nem ártana tudni, hogy milyen a HDD állapota (HDS), valamint ha megakasztja a Windows bootolását, akkor értelemszerűen akkor csatlakoztatni pl. USB-n, amikor már bebootolt és felállt a rendszer. Ha úgy sem megy, akkor meg megpróbálni egy pendrive-ról bootolt WinPE / Linux live rendszer alól. Ha az utóbbi sem, akkor marad az adatmentő cég, vagy ha annyira nem fontosak azok az adatok és annyit nem ér meg a mentésük, akkor kb. a kuka, ennyi. + Legközelebb az adatmentés topik, ha kifejezetten a HDD-n lévő adatok mentése a cél és nem szimplán a HDD újbóli aktív használata.

(#53626) Djuree válasza King Unique (#53624) üzenetére


Djuree
félisten

azért nem kell a másikat lenézni amiért nem ért annyira hozzá.
sztem én is tudnék neked olyat mondani amit elsőre nem értesz meg. ;)

LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

(#53627) King Unique válasza Djuree (#53626) üzenetére


King Unique
titán

"Azért" nem is, de ha leírják + többször linkelnek komplett, végig screenhotokkal illusztrált útmutatót hogyan kellene csinálni és még úgysem sikerül megoldani, akkor lehet inkább neki sem kellene állni, hanem megkérni valakit aki jártasabb ebben, ennyi. :B ;)

(#53628) Morris válasza King Unique (#53625) üzenetére


Morris
veterán

Azért nem adatmentés, mert megtanultam lemondani dolgokról.
Eddig teljesen jó állapotban volt. Nem tudom miért akasztja meg a rendszert.
Akkor is ez történik ha felált a Windows az ssd-ről.
Lefagy a gép. Amint lehúzom a kábelt, ismét használható a win. Ilyennel még nem találkoztam.
Eddig semmi gond nem volt vele. Veszek egy usb-sata csatlakozót akkor. Megpróbálom azzal.
Szeretném megmenteni. Már csak a kihívás miatt is.

(#53629) King Unique válasza Morris (#53628) üzenetére


King Unique
titán

Valószínűleg azért, mert már nem oké a HDD állapota, szektorhibás / egyéb probléma van vele, akkor szokta kifagyasztani az OS-t és megakasztani annak bootolását. Ha ez a helyzet és nem a SATA fizikai csatlakozás (kábel, port) hibája miatt, akkor viszont sokat nem érdemes vesződni ezzel, ha még garanciális a HDD akkor csere, ha már nem akkor új HDD-t kell venni ami megfelelő állapotú, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#53630) Morris válasza King Unique (#53629) üzenetére


Morris
veterán

Értem. Köszi.
Miután felállt a rendszer, rádugtam a vinyót és a lemezelérés megakadt. Minden más használható, de se az ssd-t, de a hdd-t nem érem el. Az összes alkalmazás homokórázik. Amint lehúzom a kábelt, teljes mértékben használható a rendszer.

(#53631) tekkitbalu


tekkitbalu
újonc

Sziasztok!
Pár napja vettem újonnan egy 4TB vinyót, elsősorban seedelés céljából (Toshiba P300 3.5 4TB 5400rpm 64MB SATA3 (HDWD240UZSVA) vásárlás, olcsó Toshiba Belső merevlemez árak, Toshiba P300 3.5 4TB 5400rpm 64MB SATA3 (HDWD240UZSVA) boltok (arukereso.hu))
Eddig egy 1TB (Western Digital Caviar Blue 3.5 1TB 7200rpm 64MB SATA3 (WD10EZEX) vásárlás, olcsó Belső merevlemez árak, Western Digital Caviar Blue 3.5 1TB 7200rpm 64MB SATA3 (WD10EZEX) boltok (arukereso.hu)) nyúztam erre a célra gond nélkül, viszont ez a tárhely elég kevésnek bizonyul manapság, gondoltam újítok.
Lehet buta voltam és nem jártam utána a dolgoknak (HDD terén az ismeretem annyi, hogy megveszem, beszerelem, használom gond nélkül, nem hittem volna hogy meg fog szivatni :D )

A beszerelés hibátlan, leformáztam ahogy kell, nagy izgalommal vetettem volna be második vinyóként (természetesen a rendszer SSD-jét bele nem értve) seedelésre. Indítottam el egy nagyon nagy torrentet letöltésre (64MB szeletekre van szedve, ha számít), pár másodpercig gyönyörködtem is a 60-70Mbps sebességben, aztán egyre lassult, 4-5mp múlva már csak pár száz kbps-el jött, majd elérte a 0-t. Pár perc pihi után újra megindult 1-2 secig, majd ismét lassul, újra semmi.
Feladatkezelőben figyeltem, letöltési sebesség nélkül is 1-2 percig 100%-on pörgött (gondolom lassú az írási sebesség, na de ennyire?), válaszidő volt hogy 15-16000ms-re is felugrott.
Eleinte egy ágról kapta a 2 vinyó a szuflát a tápból (használatlan SATA adatkábel mellett), gondoltam hogy ez lehet a probléma (naív módon), de nem.

Nem igazán szoktam semmit visszaküldeni, tudom hogy az eladónak ez valamennyi veszteséggel jár, általában az apróbb hibák mellett is elmegyek, de mivel számomra ez így ebben a formában használhatatlan, megoldás híján ezt sajnos vissza fogom küldeni és egy fórumtárstól nézek egy CMR meghajtót (igen, időközben ezen a téren is picit bővítettem a tudásomat, jó pap holtig tanul :D )

Még annyit hozzáfűznék, hogy amikor a vinyó nagy nehezen lekönyörögte magának az egyik filmet amit leszedettem vele (bő fél óra alatt másfél gigát), kíváncsiságból elindítottam, természetesen rettenetesen akadozott, valahol pedig be sem akart tölteni...

Amik így hirtelen eszembe jutnak, hogy próbáltam:
- 1TB kiiktatása, kábelei a 4TB-be kötése
- Virtuális memória növelése (végére már 30 gigát adtam, nem segített)
- qBittorrentben állítgattam pár dolgot (ha részletezném az szerintem nagy off lenne)
- Másik torrent kliens használata
- Töredezettség mentesítés (reménykedtem...)

Ha valaki tőlem okosabb találkozott már ilyen problémával, esetleg sejti hogy mi lehet a gond okozója, mit csinálok rosszul, az légyszi ne tartsa magában!
Köszönöm előre is! :R

(#53632) King Unique válasza tekkitbalu (#53631) üzenetére


King Unique
titán

Vettél egy 4 TB-os Toshiba P300 HDD-t, ami a gyártó közleménye alapján SMR eljárást használ, annál pedig nem meglepő a belassulás írásnál. A HDD része ennyi, legközelebb CMR HDD-t veszel és akkor nem lassul be az írási sebessége. ;)
A történet torrentspecifikus részéhez meg ott van a Bittorrent topik, azt értelemszerűen ott kellene tovább fejtegetni.

(#53633) menyhartlevi


menyhartlevi
aktív tag

Sziasztok!

Vettem egy új WD 4TB-os külső HDD-t, elkezdtem rá másolni fájlokat és egy idő után elromlott. Nem látom fájlkezelőben, nem tudom inicializálni sem.

Nem tudjátok mi lehet a gond? Meg lehet ezt csinálni, vagy küldjem vissza garanciában? :F

Köszönön!

(#53634) #12516608 válasza menyhartlevi (#53633) üzenetére


#12516608
törölt tag

Milyen külső HDD? Pontos típus kell!
Milyen USB porton van csatlakoztatva? USB kábel csere volt?
Milyen gép? Pontos alkatrészlista (min alaplap, táp, proci) Netán laptop? Vagy nótbukk?

Milyen vindóz? Ugye nem Win11?

Ez egy tipikus adatkapcsolati hiba a gép és a vinyó között. Kábeleket ellenőrizni, kontakt hibák is vannak, az tuti.

----
Ha tényleg hardveres a gond, azaz az eszköz garanciális időn belül szeppukut hajtott végre, akkor azt csak a megfelelő információk után lehet eldönteni. Bizonyos valószínüséggel.

[ Szerkesztve ]

(#53635) King Unique válasza menyhartlevi (#53633) üzenetére


King Unique
titán

Ez így kevés információ... Nem derült ki, hogy pontosan (modellszám, link) mégis milyen WD külső HDD-ről van szó és az vadonatújan vagy másodkézből használtan lett-e megvásárolva, 2,5"-os vagy 3,5"-os fizikai méretű, ha az előbbi (2,5") akkor USB-n a tápellátás (USB 3.X port használata javasolt) rendben van-e, felpörög-e egyáltalán a külső házban lévő HDD, gyári USB-kábellel vagy másikkal van-e használva, közvetlenül a PC USB-portjához van-e csatlakoztatva vagy esetleg USB-elosztón (hub) keresztül, a Windows újraindítása és az eszköz másik USB-porthoz történő újracsatlakoztatása + szükség esetén másik USB-kábellel történő kipróbálása után mi a helyzet, stb.
Visszaküldeni garanciális cserére értelemszerűen akkor lehet és akkor indokolt, ha az előbbiek tisztázva vannak és bebizonyosodik a külső merevlemez hibája, ellenkező esetben nyilván nem.

[ Szerkesztve ]

(#53636) menyhartlevi válasza #12516608 (#53634) üzenetére


menyhartlevi
aktív tag

Western Digital My Passport 4TB 2,5" a típusa.
Most kipróbáltam több USB porton, több gépen is (asztalin is, notebookon is), több kábellel, de ugyanezt írta.
Újonnan vettem az Oázistól, gyári kábelével (is) próbáltam. Ennyi volt hogy elkezdtem használni, minden okénak tűnt, indítottam rá kb. 200GB kép másolását és úgy hagytam. Aztán mikor ránéztem, a HDD meleg volt és a másolás hibával meg volt akadva. Most is melegszik kicsit, de nem pörög föl.

[ Szerkesztve ]

(#53637) King Unique válasza menyhartlevi (#53636) üzenetére


King Unique
titán

Tehát 2,5"-os aminél lényeges USB-n a megfelelő tápellátás, ahol ha USB 3.X porton volt próbálva a gyári és egyéb rövid USB-kábellel, valamint másik asztali PC-n és notebookon is, de továbbra is ismeretlen lemezként jelenik meg a lemezkezelőben valós kapacitás nélkül, akkor esélyes a külső HDD hibája. Sőt, ha már fel sem pörög a külső házban lévő HDD és ilyen jelenséget produkál, akkor vélhetően letapadt az olvasófej és ilyenkor pláne nincs miről beszélni, ez esetben adott a garanciális csere + belföldi online rendelésnél 14 napig az elállás joga.

[ Szerkesztve ]

(#53638) menyhartlevi válasza King Unique (#53637) üzenetére


menyhartlevi
aktív tag

Köszönöm szépen a választ! Nem ad ki semmi hangot, el se indul nekem. Akkor felveszem a kapcsolatot a bolttal.

(#53639) Erwinke


Erwinke
aktív tag

Sziasztok!

Van mód ingyenesen HDD parkolást akadályozni?(mind HD sentinellel)
Eléggé fáj hallani, h percenkent leáll majd újra indul a HDD.

Köszönöm! :R

(#53640) King Unique válasza Erwinke (#53639) üzenetére


King Unique
titán

Azt persze már nem sikerült leírni, hogy pontosan milyen HDD-ről van szó, csak mert van ingyenes gyári tool az egyes (nem mindegyik) WD (+ 3,5" Red) és Seagate merevlemezekhez is a fejparkolás végleges kikapcsolásához. Másik opció pl. a HDS illetve abban a lemezek leállásának akadályozása funkció, + a program regisztrált változatában az APM átállítása, viszont ez nem végleges, nem firmware szintű módosítás mint az előbbi.

"h percenkent leáll majd újra indul a HDD"

Más a motor gyakori leállítása és felpörgetése, meg megint más a gyakori fejparkolás, az utóbbinál kattanás lehet hallható. Ha a HDD gyakori leállításának és felpörgetésének elkerülése a cél, akkor adott az előbb említett lemezek leállásának akadályozása funkció az adott lemez sorszámát megadva.

[ Szerkesztve ]

(#53641) #12516608 válasza King Unique (#53640) üzenetére


#12516608
törölt tag

"percenkent leáll majd újra indul a HDD" - Win energiagazdálkodásban a HDD leállítást "Soha" vagy 0 (nullára) kell állítani.
Régi-régi tanácsod. Nem kell hozzá a HDS-t bizergálni.

(#53642) King Unique válasza #12516608 (#53641) üzenetére


King Unique
titán

Igen, csak a HDS-ben lévő módszer elég hatásos mivel 2-3 másodpercenkét hozzáférést intéz a lemezhez ami ezáltal eleve nem tud leállni, ellenben a Windows általános energiagazdálkodási beállítása nem feltétlen eredményes minden esetben (példa).

(#53643) Erwinke válasza King Unique (#53640) üzenetére


Erwinke
aktív tag

Köszi.

Régen nem ment a HDS-el a lemez leállásának akadályozása ha nem fizetted. Most meg nem tudom miért jött egy ötlet, h feltegyem és elérhető a funkció a simával is.

Oké akkor bocs a pánikért. :R

(#53644) gigabytman


gigabytman
tag

Szép napot.

Egy Maxtor-M3 Portable-t (4TB) kaptam a rokonságtól azzal a címszóval, hogy elromlott, nem látja a windows. Jó lenne az adatok lementése, ill. ha lehetséges az eszköz megmentése. A tárolót leginkább egy DELL üzleti laptop USB-3-as portján használták adatlemeznek. Azt a tulaj is beismerte, hogy nem kímélte az eszközt és sokszor volt csak egyszerűen kihúzva az USB-ből, és nem volt szabályosan eltávolítva.(Ő ezzel nem tököl :W ).

Saját asztali gépem hátsó USB-3 portjára csatlakoztatva win alatt a következőkre jutottam:
- csatlakoztatáskor hibaüzenetek:
[kép] [kép] [kép]
- a mappákhoz, fájlokhoz sem a win sem a Total C. nem fér hozzá
- a lemezkezelő pedig látja: [kép] [kép]
- HDS eredmények: [kép] [kép] [kép] [kép]

Mivel Linux (Mint) is van a gépemen ott is megnéztem:
- itt jött az igazi meglepi, mert a beépített Nemo fájlkezelő tökéletesen látja a rádugott eszköz mappáit, fájljait, írás / olvasás lehetséges. :F
- szerencsére volt tárhelyem, így azonnal lemásoltam az adatokat
Adatmentés kipipálva. :K

A tudásom itt véget ért, innen kellene segítség:
- kellenek-e további tesztek ahhoz, hogy kijelenthessük a meghajtó újbóli formázás után nagy valószínűséggel biztonsággal használható?
- milyen lépéseket kellene sorban végrehajtanom?
Előre is köszönöm szépen.


(#53645) King Unique válasza gigabytman (#53644) üzenetére


King Unique
titán

A javítás hibaüzenet, vagyis a CHKDSK utalhat a fájlrendszer hibájára, ha a Windowsban biztonságos eltávolítás nélküli lett leválasztva az eszköz, ami ugye nyilván user error. A "hozzáférés megtagadva" hibaüzenet alapján viszont másfelől ez szimpla NTFS hozzáférési engedély problémának tűnik, lásd nemrég az adatmentés topikban - ha az a cél, akkor ott kellett volna feltenni a kérdést - leírtakat, az ott javasolt megoldást. Vagyis ez még a jobbik eset és nem a rosszabbik (RAW), ahol Linuxon azért volt hozzáférhető a partíció tartalma, mert ott nem érvényes a Windowson beállított NTFS hozzáférési engedély, annak tiltása.
A 94%-os kondíció nem a legjobb, de ha a részletes önteszt nem jelez hibát és a SMART sem szektorhibát, akkor lehet csak az adatkapcsolati hibák miatt van amit ír a HDS a szöveges értékelésnél, meg amit szükség esetén pl. az USB-kábel cseréje megoldhat.

Egyébként gratula, ilyen egy kellően informatív és világos esetleírás. :C

[ Szerkesztve ]

(#53646) gigabytman válasza King Unique (#53645) üzenetére


gigabytman
tag

Köszönöm a gyors választ, megpróbálom.

(#53647) SP4C3


SP4C3
veterán

F#¢K...

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#53648) ElektrikusDE válasza SP4C3 (#53647) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Ez nem gond, minden láb megvan, ilyenkor bedugok a SATA csatlakozóba egy kis karton papírdarabot, probléma letudva. (főleg ha csak az adatmentés a cél)

Ha nem éri nagy mechanikus hatás akkor nem is fog leesni...

Kis ragasztással még meg is lehet(ne) erősíteni.

A komplett SATA csatlakozó is cserélhető, megfelelő felszereltséggel.

Ui:

A SATA kábelt rá is lehet forrasztani a panelre, és úgy örökös darab, mivel elég nehéz lenne eladni! :)

[ Szerkesztve ]

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#53649) SP4C3 válasza ElektrikusDE (#53648) üzenetére


SP4C3
veterán

Saját, asszonyka gépében hdd, 1TB, egy szerverből jött (nem csendes, de cserébe gyors - egy hdd-hez mérten persze), semmi fontos nincs rajta, csak az oprendszer meg játékok... Mivel nem volt kedvem OS-t hegeszteni ilyenkor, így elküldtem a boltba pillanatragasztóért, probléma megoldva, működik. :B

[ Szerkesztve ]

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#53650) moma


moma
őstag

Sziasztok. Kidobásra ítélt vinyánál, ami törtéve lett, hogy biztos legyek nem nyerhető vissza adat az elég, ha rákúrok párat kalapáccsal? Vagy ti hogy szoktatok megszabadulni tőlük?

we all deserve a bit of luck.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.