Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#53951) Nordic válasza King Unique (#53950) üzenetére


Nordic
Közösségépítő

Minden kábelt/csatit kipróbáltam, minden meghajtóm működik, csak az újjal nem tudok mit kezdeni. Más PC-n/OS-en nincs lehetőségem kipróbálni jelenleg. Bios látja a meghajtót, HW-infó látja, a win10 ismeretlen eszközként látja, de gondolom azért mert nem megy le az inicializálás.

Még van egy eseménynaplós hibám:

VDS fails to write boot code on a disk during clean operation. Error code: 80070013@02070008

De nagyon nem vágom ez mit takar. Egy 2010-es fórumbejegyzést találtam, ami nagyjából ugyanez a hiba volt csak win7 alatt. Ott valami ilyesmire jutottak:

"the code Error code: 80070015@02070008 is hard drive fail

but i think its the hard drive encloser that is at fault and not the drive itself" - Ez így lehetséges, hogy rossz a merevlemezburkolat?

(#53952) King Unique válasza Nordic (#53951) üzenetére


King Unique
titán

De, van lehetőséged kipróbálni másik OS alatt, lásd pendrive-ról bootolt WinPE vagy Linux Live rendszer.
Ha az előbbi live rendszer(ek) alatt lehet inicializálni, particionálni a HDD-t, akkor a nálad telepített Windows a hiba forrása, ellenben annak fejtegetése értelemszerűen nem ennek, hanem az adott Windows topiknak a témája.
Ha SATA-n a fizikai csatlakozás biztosan rendben van és a pendrive-ról bootol live rendszer sem tud mit kezdeni a HDD-vel, akkor meg vsz a HDD hibája, amit ilyenkor lehet visszavinni és garanciális cserét kérni, vagy belföldi online rendelésnél 14 napig van lehetőség visszaküldeni és elállni a vételtől.
Ennyi!

[ Szerkesztve ]

(#53953) Nordic válasza King Unique (#53952) üzenetére


Nordic
Közösségépítő

A fizikai részt még akkor átnéztem, amikor kibontottam, nem látható rajta semmilyen sérülés. Jó lenne ez alatt a WinPE alatt megnézni, ha költözéskor nem hagytam volna ez az egyik pendrive-om. A másik megvan, de azon van a win10 telepítőm, azt csak nem törölném. Ez a 14 nap érdekes lesz, főleg így ünnepek alatt, bár elállni nem akarok, már annak is örülnék, ha kicserélnék egy jóra.

szerk... felteszem a külső vinyómra, azon most úgysincs semmi, erre pont jó lesz.

[ Szerkesztve ]

(#53954) Nordic válasza King Unique (#53952) üzenetére


Nordic
Közösségépítő

Megnéztem ez alatt az általad javasolt WinPE alatt. Ott is eldobta I/O hibával. Akkor marad a gari. Kösz a segítséget. :R

(#53955) SchumiBácsi

Üdv all! Bedobnék egy érdekes problémát, mielőtt kihajítok valamit...

USB rack, adatmentés témakör. Minden jel nélkül és műveletvégzéstől függetlenül, eltűnik a rendszerből. Első alkalomkor, újracsatlakoztatva sikerült működésre bírni.

Ma volt a második alkalom és sehogyan se bírtam működésre bírni. Házát szétszedtem, meghajtó kihúz, visszatol, nem megy. Akkor se ha tápot vagy USB kábelt cserélek.

Átraktam másik tuti jól működő házba és a Windows újraindulása után most megy.

Mi okozhat ilyen hibát?

Ha a régi házzal ismételten előfordul, akkor a gépben kell valahol csatlakozás terén körbenézni ugye? Ez holnap megvalósul.

Ha viszont nem fordul elő és a teljes adatmentést követően majd vissza rakom később abba a házba amelybe szeretném hogy legyen, ha ott újra előfordul akkor elképzelhető az új házban valamilyen hiba?

Köszi előre is!

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#53956) ricsip válasza Nordic (#53949) üzenetére


ricsip
addikt

Ennek nincs köze az esetleges diszk/particio hibához.

-

(#53957) King Unique válasza SchumiBácsi (#53955) üzenetére


King Unique
titán

Ha esetleg elárulnád, hogy pontosan (link vagy modellszám) milyen külső házról és HDD-ről van szó, meg mit jelent ez az "eltűnik a rendszerből", azaz Windows eszközkezelőben és lemezkezelőben látszik-e ilyenkor az eszköz, a cserénél a másik tápegység és USB-kábel megfelelő-e, működés közben az USB-kábel mozgatva lett-e, külső házban lévő HDD állapota (HDS) milyen, stb.. akkor talán többet lehetne mondani...
Tippre okozhatja USB-n a fizikai csatlakozás (kábel, port) hibája amit másik porton és másik kábellel történő kipróbálás jó esetben megoldhat, rosszabb esetben a külső ház / HDD hibája is, + az adott hw/sw környezet hibája is lehet az oka és ezért javasolt másik PC-n és másik OS alatt is kipróbálni az eszközt.

[ Szerkesztve ]

(#53958) SchumiBácsi válasza King Unique (#53957) üzenetére

Ez egy vadiúj teljesen hibátlan WD2003FZEX.

A csatlakozás olyan hogy alaposan összeteszem és utána hozzá nem nyúlok. Legutóbbi eltűnése után semmi módon nem volt látható, lemezkezelőben sem.

A problémás rack ilyen.
A régi tuti jó rack pedig ilyen.

Most újraindítást követően a régi tuti jó rackben van és kb. 1TB adat fog még mozgolódni rajta, ha csak ezt is el nem dobja. 500GB már mozgolódott eddig vele, ezért valszeg kibírja.

Mivel ez a hiba sose fordult még elő fogalmam sincs mi lehet. Évek óta üzemelő kábelekkel dolgozok többféle meghajtóval és házzal, soha semmi gond, egyik gépen egyik meghajtóval vagy rackel nem volt.

Ezt most csak az új gépen fordul elő és ha a régi rack ma kibírja, akkor viszont nagy eséllyel csak az új rackel fordul elő ez a probléma. Nem hiszem hogy a W10 ennyire szar lenne e téren, mert most kb. a gépen kívül ez az egyetlen változás ;]

Persze, több kábelt és tápot is néztem de nem hatotta meg, amíg át nem szereltem és újra nem indítottam közbe.

Ugyan táppal volt már probléma de akkor eleve be se kapcsolt a rack... Az ilyet cseréltem azonos, vagy nagyobb teljesítményű minőségi tápra.

Éjfélre okosabb lehetek, de addig is próbálok elébe menni a problémának. De már látom hogy végül azon fogok szentségelni miért nem vettem a Rapid Case-ből annak idején többet...

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#53959) Nordic válasza ricsip (#53956) üzenetére


Nordic
Közösségépítő

Alapból a VDS-es eseménynaplós hibaüzenetre kerestem rá. Lehet a másik üzenet másra vonatkozott.

(#53960) King Unique válasza SchumiBácsi (#53958) üzenetére


King Unique
titán

Hát pedig az nem egy rossz külső ház, itt a fórumon is többen használnak olyat gond nélkül. Ha esetedben rendre megszakad az adatkapcsolat, akkor első körben érdemes másik és megfelelő minőségű USB-kábellel kipróbálni. Ha az nem oldja meg, akkor vagy a saját hw/sw környezetedben - ahol általánosan nyilván nem a W10 a gond, max. a nálad telepített - nem stimmel valami és ezért érdemes másik PC-n és másik OS alatt is kipróbálni, vagy a külső ház gyári hibás és akkor adja magát a garanciális csere.
Ha a tápegységgel már volt gond, akkor kellett volna az egészet a garancia keretében kompletten cserélni, nem úgy összelegózni, ahol a tápadapternél a feszültség és áramerősség mellett a megfelelő polaritás is lényeges.
A WD2003FZEX egy 7200 RPM-es HDD, ellenben az ilyen passzív hűtéses külső házakba elsődlegesen 5400 RPM-es modell való, mivel az általában kevésbé melegedik és nem mellesleg kevésbé zajos, igaz valamivel lassabb is. De ha nem gyakran és intenzíven, hanem csak alkalmanként van használva, akkor nyilván kevésbé téma és nem gond a 7200-as sem.

[ Szerkesztve ]

(#53961) SchumiBácsi válasza King Unique (#53960) üzenetére

A régi rackben úgy néz ki lefut az egész, kb. 1órára végzek az összes másolási művelettel - megszakítás nélkül ;]

Persze gariztathattam volna, de pont nem ennek a tápja főtt meg, hanem egy jóval régebbi, talán még egy Chieftec racknek a tápja volt. Ezt azért írtam le, hogy talán kezdődő táp baj lehet, de mivel azóta is másolok a régivel és ugyanazzal a táppal így annak hibája kizárható.

A következő lépés az lesz, ha visszateszem az új rackbe és megint rossz, akkor maga a fiók a rossz.

1ébként a bekötés nem egy ördögtől való dolog sztem. A régi tápon ott van hol a +-, a feszültség+teljesítmény, azután menve vettem Meanwell adaptereket. Mindenféle feszültségben többet és azóta bárhol megy ki bármilyen táp, közvetlen polcról megy a helyére az új.

A teljesség igénye nélkül, egy 9voltos 24órában hajt egy UPS hűtőventilátort, kettő 24voltos viszi a karácsonyi világítást, a 12voltosok meg beállnak pl. a rackek gyári adapterei helyére ha azok beadják a kulcsot.

Igen, a hűtésre ügyelve van. Természetesen ez is jobb a RapidCase-ben, egész pontosan 2fokkal alacsonyabb ugyanaz a drive ugyanazzal a sebességgel, mint a SwiftCase-ben. Egy kis rács van a régiben és az ennyit jelent. Előtte egy külön akkucsomagról 8volton hajtott 12cm PC ventilátor, tehát nincs elaprózva ez sem.

Annyira nem melegednek ezek a fekete WD-k 40fok, de már 2órája másolok rá megállás nélkül, de a teljesen zárt rackben is kijött 42fokból. És mivel 7200 legalább gyorsabb is :)

IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.

(#53962) DarkChild


DarkChild
senior tag

Sziasztok! Tegnap vettem egy vadiúj, bontatlan dobozos 5TB-os Seagate One Touch USB-s merevlemezt. Mikor rádugtam a gépre, egyből megfagyott bennem a sz*r, mivel csak kattogó hangokat adott, és a Windows sem ismerte fel.
Néhány másodperc után rájöttem, hogy talán kevés lesz az áram neki (egy másik külső vinyó is lógott már a mellette lévő porton), ezért lehúztam a másik HDD-t és az újat ismét rádugtam - ekkor már hibátlanul elindult.

Csak az érdekelne, hogy az ilyen nem elégséges áramellátásból fakadó indítási hiba okozhat valamilyen károsodást a HDD-ben, vagy 2021-re azért már sikerült megugrani a gyártóknak, hogy erre valamilyen védelmet beépítsenek a meghajtóba? Mi adja egyáltalán ezt a kattogó hangot? A fejeket dobálja ide-oda, vagy valamilyen kondenzátor, stb...? :U

(A SMART adatok nálam is elég hektikusak, már ami a Raw Read Error Rate-et és a Seek Error Rate-et illeti, de olvastam itt korábbról, hogy a Seagate-eknél ez nem bug, hanem fícsör :DDD A HD Sentinel egyébként 100%-nak mutatja az állapotát. Csak azért fura, mert van két másik típusú Seagate külső vinyóm is (Backup Slim 2TB), de azoknál a fentebb említett két SMART adatnál nullát mutat.)

(#53963) King Unique válasza DarkChild (#53962) üzenetére


King Unique
titán

Ha 2,5"-os külső merevlemezről van szó és nem USB 3.X porthoz lett csatlakoztatva, vagy a portokhoz egyszerre több db nagy áramigényű eszköz lett csatlakoztatva, akkor annyira nem meglepő a tapasztalt jelenség, mármint az elégtelen tápellátás miatt a külső házban lévő HDD kattogása...

A (z) (egyes) Seagate merevlemezeknél a Raw Read Error Rate és Seek Error Rate attribútumok magas értéke gyártóspecifikus sajátosság és ennek okán normálisnak mondható, nem kell vele foglalkozni, ami már többször ki lett tárgyalva itt (példa).

(#53964) attiati


attiati
veterán

CCleaner 1x wipe (adatfelülírás) funkció biztonságosan eltávolítja a hdd-ről az adatot?
Biztonságos alatt azt értem, hogy mezei körülmények között nem lehet visszaállítani a tartalmát.

Ezt nyomtam az összes meghajtóra és nem szívesen csinálnám újra. Ki is vettem már a gépből a vinyót.

[ Szerkesztve ]

(#53965) pjen válasza attiati (#53964) üzenetére


pjen
félisten

Én inkább egy formatot nyomtam volna.aztán tele irni valamivel és megint format.

[ Szerkesztve ]

(#53966) Doky586 válasza attiati (#53964) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

(#53967) King Unique válasza attiati (#53964) üzenetére


King Unique
titán

Igen, elég lehet az egyszeres felülírás is HDD/SSD meghajtók biztonsági törléséhez, arról már nem nagyon állít vissza senki semmit, GetDataBack és társai adatmentő programok sem fognak utána semmit találni, stb.
Amúgy ehhez nem feltétlen kell CCleaner, elég a Windowsban lévő lassú (jelölőnégyzetben a quick elől kivenni a pipát) formázás is, ami Vista óra eleve zero-fill, vagyis 0-kkal felülír, + a DiskPart clean all parancsa szintén.
Ha TRIM-et támogató SMR HDD (példa) az alany, akkor azoknál akár a gyorsformázás, vagy gyorsformázás + meghajtóoptimalizálás (TRIM futtatása) a teljes lemezterületen is elég lehet.

[ Szerkesztve ]

(#53968) pjen válasza King Unique (#53967) üzenetére


pjen
félisten

Ez azért nem biztos. Egyszer vélétlen töröltem ezt azt aztán felül is írtam.Egy Főnix nevű progival sok mindent vissza lehetett hozni. :)

(#53969) attiati válasza King Unique (#53967) üzenetére


attiati
veterán

köszönöm mindenkinek!

(#53970) King Unique válasza pjen (#53968) üzenetére


King Unique
titán

Eleve meghajtótörlésről volt szó és nem fájltörlésről, ahol ha a teljes lemezterület 0-kkal történő 1x-es felülírása után pl. egy GetDataBack Pro adatmentő program nem talál és nem állít vissza semmit, akkor más hasonló program sem nagyon fog.
A fájltörlésnél meg ha pl. Eraser programmal törölve és egyben célirányosan felülírva lett az adott fájl, akkor utána azt sem lehet érdemben visszaállítani, SSD-knél és TRIM-et támogató SMR HDD-knél meg ugye ha a törlés után lefut a TRIM, akkor szintén nem lehet. Az meg pont mellékes, hogy XY adatmentő program milyen korábbi fájlokat talált meg a szkennelés során, ahol ha rendesen törölve illetve felül lett volna írva előtte a teljes meghajtó / meghajtó szabad területe, akkor nyilván nem talált volna semmit a Stellar sem. :B :))

[ Szerkesztve ]

(#53971) Celithrandi


Celithrandi
addikt

Nem teljesen hdd gond, de hddhez kapcsolódik így remélem megfér itt. Tapasztaltatok már olyat, hogy Win10 nem kapcsolja le a winchestereket holott az energia gazdálkodásban meg van adva neki, hogy ezt meg kell tennie X idő után? Korábban nem volt ilyen gondom, új gép, új win és azóta nem kapcsolnak le szerencsétlenek :( Az aktivitásuk 0% tehát mégcsak az sincs hogy valami indexelés vagy hasonló megy rajtuk és azért nem kapcsolnak le. Előre is köszi ha tudtok segíteni.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53972) #12516608 válasza Celithrandi (#53971) üzenetére


#12516608
törölt tag

Win beállítás. Én DIREKTE ilyenre állítottam. Tovább élnek a HDD-k.

Ha nagyon "zöld" vagy, akkor kapcsolj ki mindent! (Olvastam már néhány hozzászólásodat, nehogy "zöld politikai aktivista" legyen belőled!)

(#53973) Celithrandi válasza #12516608 (#53972) üzenetére


Celithrandi
addikt

Win beállítás, de az a gondom, hogy sokszor azt veszem észre, hogy mennek holott rég nem kellene. Alapvetően van 4db adattároló winyóm amiknek igen ritka esetben kellene csak menniük. Eddig ez így is volt ,viszont mióta új win van a gépen lazán "elfelejti" lekapcsolni őket. 10perc inaktivitás után már le kéne lőnie őket.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53974) #12516608 válasza Celithrandi (#53973) üzenetére


#12516608
törölt tag

Öld meg mindegyiket! 5kg-os SAMU-val. Falbontó kalapács. :(((

(#53975) Celithrandi válasza #12516608 (#53974) üzenetére


Celithrandi
addikt

Tudom mi az a samu, de azért 100ezres winyókat nem fogok leverni mert fos a windóz.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53976) #12516608 válasza Celithrandi (#53975) üzenetére


#12516608
törölt tag

Energia-gazdálkodás windózul... Ezt kéne megnézni.
Egyébként hosszabb élettartamú lesz a vinyó ha állandóan azonos fordulatszámon pörög, mintha állandóan a leállítás-újraindítás cseszegetné. "Belső égésű motorokra" is igaz. :K

(#53977) Celithrandi válasza #12516608 (#53976) üzenetére


Celithrandi
addikt

ott be van állítva de nem teszi ez a bajom. van olyan vinyó ami heti egyszer kell csak kb , felesleges mennie

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53978) ledgeri válasza Celithrandi (#53977) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Akkor miért van gépben?

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#53979) Celithrandi válasza ledgeri (#53978) üzenetére


Celithrandi
addikt

igazad van, biztos ez az oka annak, hogy a win nem kapcsolja le a winyókat. Tényleg már csak fogyatékosok vannak ezen a fórumon?

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53980) ledgeri válasza Celithrandi (#53979) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Szóval lekapcsolnád a vinyódat, mert heti egyszer kell csak, a windows nem teszi, de én vagyok a nagyon milyen, hogyha rákérdezek egy miértre. (egyébként a kérdésed, ha gonosz vagyok, akkor inkluzív.)

Amikor a win települt, akkor az összes most leállítandó lemez le volt véve a gépről?
Lapozófájl, swapfile, bármi hasonló windows oldalról nem zargatja azokat (semmi sem maradt "windows kezeli"-n?
Semmilyen program nincs úgy beállítva, hogy olyan dologra hivatkozzon ami azokon van, és alapból fut (akár pl egyedi parancsikon, stb)?
HDS akusztikai beállítások része miket mondogat a lemezekről?
Milyen tipusú lemezekről van szó egyáltalán... ránéztél, hogy van-e bármilyen gyári progija?
Alaplapon is minden biztosan úgy van beállítva ahogy szemszögödből neked megfelel?
Továbbra is áll, hogy ha csak heti egyszer kell egy vinyó, akkor minek van a gépben, ha már az probléma, hogy gépbenléte esetén nem áll le...

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#53981) ricsip válasza Celithrandi (#53979) üzenetére


ricsip
addikt

sysinternals.com --> keresd meg ezt: handle.exe. Ezzel nézd meg, van-e bármi nyitva az adott meghajtó(k)ra, amelyikhez tartozó lemezt le akarod állíttatni a windows-al (van hogy nem szimplán a szokásos meghajtó betűjellel hivatkozik rá, hanem HARDDISK1\PARTITION2 stb. formátumban, akkor ahhoz ki kell deríteni melyik vonatkozik az adott lemezre).

[ Szerkesztve ]

-

(#53982) Celithrandi válasza ledgeri (#53980) üzenetére


Celithrandi
addikt

bocsi, de tényleg annyi inkompetens válasz érkezik minden csoportban hogy már a falramászok, nem akartalak letámadni. Nos alapvetően amikor a win települt nem voltak a gépben. Majd fel lettek "dugva", beállítottam a leállítási időket de nem kapcsolt le. Ekkor étnéztem a virtmemet és mindent, valamint a feladat kezelőben és hdd sentinelben is figyeltem hogy az adott winyókkal történik e bármi cselekmény ami miatt ébren maradnak de semmi. Biosban nem igen találtam semmit ami satára vonatkozik (gigabyte z690 ud) de még az alap AHCI beállítás sincs a biosban. Viszont arra gyanakszom, hogy valamiért az alaplap vagy az egyik giga program szól bele. Van pl egy olyan giga program, hogy easytune, ahol alapvetően a procit és a ramokat lehet win alól baszogatni. Itt pl ha a procit ECO modba rakom akkor úgy látom hogy lekapcsolja a winyókat (no nem a winben beállított idő után hanem 1-2 óra után). Viszont a giga programokban nem találtam semmi ami a wincsikre vonatkozna. A gépben pedig egész egyszerűen azért vannak winyók mert a gépben van rájuk szükség még akkor is ha mondjuk egy olyan winyóról van szó amin zenét tárolok és csak X naponta hallgatok róla valamit.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53983) Celithrandi válasza ricsip (#53981) üzenetére


Celithrandi
addikt

Úgy látom inkább valami bios vagy alaplapi program írhatja felül a win kérését, de még nem jöttem rá sajnos hogy mi :(

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53984) pjen válasza Celithrandi (#53983) üzenetére


pjen
félisten

Esetleg beépíthetsz a HDD táp körébe egy kapcsolót amit kivezetsz az előlapra.

(#53985) ElektrikusDE válasza Celithrandi (#53983) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Szia!

Ha már szóba került a HDSentinel, akár még "Ő" is okozhatja a leállási problémát.

[info]

Ui:

#53984pjen:

A kapcsoló az jó ötlet, a HDD rackokon is volt anno!

[ Szerkesztve ]

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#53986) Celithrandi válasza pjen (#53984) üzenetére


Celithrandi
addikt

Tuti ez a megoldás és véletlen se az, hogy kiderüljön, hogy mely giga program vagy bios beállítás a ludas. Beiktatok egy aktív felprogramozott kapcsolót amire leprogramozom hogy mely programok használata esetén mely winyókat indítsa el :) Igazából amúgy is inkább a megfelelő programbeli kapcsoló megkeresése helyett írhatnék is egyből egy rendes sata drivert a giga helyett.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53987) Celithrandi válasza ElektrikusDE (#53985) üzenetére


Celithrandi
addikt

Nem Ő lesz. A hibakeresés miatt raktam fel a HDSentinelt hogy biztosan jól adja e le a win a hdd-k aktivitását, de igazából már megvan a ludas, csak a megoldás nincs meg.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53988) pjen válasza Celithrandi (#53986) üzenetére


pjen
félisten

Egy nagy előnye van, tuti működik.

(#53989) Celithrandi válasza pjen (#53988) üzenetére


Celithrandi
addikt

Igen és nagyjából 1millából meg is van cakk und pakk felprogramozva. Nagy segítség volt ez is köszönöm.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53990) ricsip válasza Celithrandi (#53983) üzenetére


ricsip
addikt

Te tudod. Azért én még kipróbálnám, mielőtt teljesen kizárnám.
Illetve run as admin módban paranccsorból:

powercfg.exe /energy
powercfg.exe /systempowerreport
powercfg.exe /sleepstudy
powercfg.exe /systemsleepdiagnostics

valamelyike csak elárulja hol a gond.
Már csak kíváncsiságból lefuttatva is feltár eddig rejtőzködő energiatakarékossági driver / firmware / bios / beállítási hibákat.

-

(#53991) Celithrandi válasza ricsip (#53990) üzenetére


Celithrandi
addikt

nem mondom, hogy félig nem kínai nekem a report, de semmi meglepőt nem látok benne így elsőre. Viszont ez már kívül esik kissé a tudásomon. Viszont láthatóan az alaplap programja szól bele, mivel ECO modra állítva engedi lekapcsolni a winyókat, más módban nem még ha nem és tűnik logikusnak hogy a processzor tuning program beleszól.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53992) pjen válasza Celithrandi (#53989) üzenetére


pjen
félisten

Én egy teljesen mechanikus kapcsolòra goldoltam. A felprogramozáa se lenne nagy meló, hiszen a természet már felprogramozott. Kinyulsz, felkapcsolod, mikor nem kel egy ellentétes mozdulattal le. Én évekig használtam ilyet egy HDD toronynál hibamentesen. Kb 300 ft/ HDD volt akkor.

(#53993) Celithrandi válasza pjen (#53992) üzenetére


Celithrandi
addikt

ok, de egy htpc nél nagyon kényelmes lenne mindig megnézni hogy hol a zene vagy hol a film majd odasétálni és kapcsolni a winyót éveken át a problémás szoftver kiiktatása helyett

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53994) Celithrandi válasza Celithrandi (#53993) üzenetére


Celithrandi
addikt

viszont lehet hogy bios gond, most vettem észre, hogy a 17.ei f5 ös bios frissítés után 20.án kijött az f6-os. Gondolom nem véletlen hogy 3 nap után új bios jött.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53995) pjen válasza Celithrandi (#53993) üzenetére


pjen
félisten

Mondjuk, nem igazán írtad, hogy mire használod.

(#53996) Celithrandi válasza pjen (#53995) üzenetére


Celithrandi
addikt

nem, de írtam hogy mi a gond és hogy nem alternatív megoldást keresek hanem rendeltetésszerű működésre szeretném bírni a rendszert.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53997) Celithrandi válasza pjen (#53995) üzenetére


Celithrandi
addikt

Letöröltem a gigabyte easytune programot és egyből meg is oldódott a probléma. Úgy nézem a szanálás még mindig a legjobb gyógyír mindenre.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#53998) pjen válasza Celithrandi (#53997) üzenetére


pjen
félisten

Ezek érthetetlen dolgok, asztali gépemen, ha a Dp kijáratba bedugok egy Dp HDMI átalakítót nincs net se vetetékes se WIFI.DVI HDIMI átalakítóval semmi baja. A Win nél bármi lehet. Már megszoktam. :)

[ Szerkesztve ]

(#53999) Celithrandi válasza pjen (#53998) üzenetére


Celithrandi
addikt

Ilyen volt a másik játékom amit most oldottam meg egy hét alatt. Nem látta hdmi-n a win a erősítőmet csak ha az erősítőre kötött projektort bekapcsoltam. Ha kikapcsoltam már az erősítőt se látta. Radeon progiban most végigkattintottam mindent és amikor beklikkeltem hogy asztal klónozása akkor abban a pillanatban küldött egy jelet az erősítőnek és így látják egymást. Nem mintha bármi köze lenne a klónozott asztalhoz az erősítőnek. Alapvetően kiterjesztett asztal volt a projektorral, úgy meg nem látja az erősítőt. Jó kis driver bug. Meg úgy alapvetően a win multi kijelző kezelése is egy hulladék sajnos amit valamiért időtlen idők óta nem bírnak javítani.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#54000) pjen válasza Celithrandi (#53999) üzenetére


pjen
félisten

Sajnos ez ilyen, persze megoldás lehet ha az erőlködőt felrakod a dohányzó asztalra. :DD

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.