Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#52051) *Ropi* válasza bexinho23 (#52049) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Amúgy ez a hibaüzenet mitől keletkezett? Hűvös, zárt helyen volt tárolva a hdd egy usb-s rack-ben. Ütés nem érte. Több hdd teszt lefuttatása is hibamentességet hozott. HDSentinel pl. 100%-ra hozta a teljesítményt és az állapotot. Nem értem."

Nem írtál típusokat (NAS, HDD-k, fájlrendszer,stb) - így vaktában nem érdemes tippelgetni. :N Általánosságban a NAS-ok oprendszerei nem a hibatűrés és a stabilitás mintaképei: sokszor képesek maguktól összeomlani, ötletszerűen kivágni egy-egy lemezt a RAID tömbből, stb. Én ezért nem használok NAS-okat, inkább épített szervereket.

"Végül helyreállítottam, de minden adat elveszett róla."

Akkor sajnos nem helyreállítottad, csak csináltál egy új tömböt (és ezzel, fájlrendszertől függően legyalultad a mentendő adataidat - amíg nem volt hozzányúlva, addig lett volna esély viszonylag könnyen lementeni az egészet).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52052) bexinho23 válasza Doky586 (#52050) üzenetére


bexinho23
őstag

Az adatvesztő hdd egy külső usb-s rack-ben van, csak adattárolás volt a feladata.

(#52051) *Ropi*
Zyxel 326 a NAS, amiben egy WD BLUE 1TB (3,5"), illetve egy WD Blue 1TB (2,5"). Tudom, ajánlott két egyformát, ráadásul blue helyett a red WD-t használni, de ennek akkor sem kellett volna megtörténnie ilyen formában.
A NAS hdd-k fájlrendszere gondolom valamelyik linux típusa volt (ext4 talán, ha számít), a külsőé (régebbi 2,5" notebook hhd) ntfs, hogy könnyen hozzáférjek windowsból is.

Helyreállítás alatt a NAS felélesztését értem, mert elég körülményes volt kitalálni, hogy nem a NAS-sal van hardveres probléma. Ha pedig két 3,5" hdd-m lett volna, akkor nem tudtam volna (rack és asztali pc hiányában) formatálni azokat windows rendszerből, ugyanis a NAS sípoláson és újrainduláson kívül semmi mást nem produkált. :(
De itt van az esetleírás.

(#52053) Doky586 válasza bexinho23 (#52052) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ezért írtam. Gyanítom hogy nem winből leválasztással húztad ki, hanem leállítottad a gépet és utána kihúztad. Ne ez már (bekapcsolt gyorsindításnál) gond lehet sajnos.. :((

[ Szerkesztve ]

(#52054) bexinho23 válasza Doky586 (#52053) üzenetére


bexinho23
őstag

Megfelelően lett mindig leválasztva. Ha winből történt a leválasztás, akkor a tálca alsó sarkában lévő ikonnal USB-ről leválasztottam, ha NAS-ról, akkor pedig az admin felület külső tárhely lecsatolásával. Ezért sem értem az egészet. Már arra is gondoltam, hogy laptopos múltja miatt már lehet hdd sem jó annak ellenére, hogy a sentinel jónak látja (korábban 2 évig egy laptopban üzemelt).

(#52055) *Ropi* válasza bexinho23 (#52052) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Blue-k és a Green-ek a legtöbbet haldokló WD-k. Ha adatbiztonság szempontjából nézzük, akkor teljesen különböző (csak egyforma kapacitású és logikai blokkméretű, vagy aként megparticionált) HDD-k a legjobbak egy RAID tömbbe, hogy elkerüljük a gyártási szériahibákból adódó, csoportos meghibásodási lehetőségeket.

Tippre még korábban rákerülhetett valami fontos (a NAS működéséhez kellő) fájl a meghalt (adatvesztéses) HDD-re, és mivel azt nem tudta beolvasni, így elhasalt.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52056) Bali014


Bali014
csendes tag

Sziasztok!
Egy régi IDE-s vinyót ma próbáltunk életre kelteni de a tápkábel fordítva lett beledugva, így az 5V és a 12V pin megcserélődött. Ezután csak azt vettük észre, hogy a vinyónak égett szaga van, és hát ugye ekkor láttuk hogy a tápkábel is fordítva volt benne (valamiért levolt reszelve a széle még ezer éve, és nem vettük észre).
Esetleg ezzel valamit lehet kezdeni, vagy ez már adatmentés lesz? Nem pörög fel sajnos.
Találtam egy két videót arról, hogy csak a nyáklapon kell kicserélni vagy megmelegíteni valamit, de itt hátha biztosabb információt kapok :)

(#52057) *Ropi* válasza Bali014 (#52056) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az előzményeket olvasva: ha valóban fontosak a rajta lévő adatok, akkor a saját érdekedben jobb, ha szakértőre bízod, a további meglepetések elkerülése végett.

A leírásod alapján kétlem, hogy csak a TVS dióda lenne zárlatos.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52058) Dákesz


Dákesz
tag

Sziasztok
Mostanában időközönként lefagy a gép , újraindítás után az alábbi hibaüzenetet írja; Disk read error occurred.
A biosban ilyenkor nem látható az SSD amiről a rendszer megy. Kikapcsolva sata kável ki-be dugasa után működik egy darabig. Kezd meghalni az SSD? Kingstone A400 240gb
HDD Sentinel szerint 98% os a kondíció. :W

(#52059) *Ropi* válasza Dákesz (#52058) üzenetére


*Ropi*
félisten

Tipikus A400 típushiba: garanciáztasd!

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52060) m0rd0k


m0rd0k
senior tag

Sziasztok!

Szeretnek venni egy 3TB HDD-t filmeknek, talaltam egy jo vetelt, az vele a gond, hogy 98%-os es egy hibas szektora van, viszont csak 18 napont ment a HDD sentinel szerint, erdemes ezt megvenni vagy drasztikusan gyorsan romlani fog ez tovabb ?

Koszonom!

Minden szinten,szinte minden.

(#52061) pjen válasza m0rd0k (#52060) üzenetére


pjen
félisten

Én biztos nem venném meg.Persze 1K t megérhet.

(#52062) *Ropi* válasza m0rd0k (#52060) üzenetére


*Ropi*
félisten

Bármi megtörténhet és az ellenkezője is. Döntsd el, hogy mennyi az a fájdalomküszöb amit megér Neked akkor is, ha letérdel, és alkudd le annyira (ha az eladónak is megfelel).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52063) Zolás


Zolás
addikt

Sziasztok. Betettem egy új satás lemezt a gépbe, leformáztam win alól, minden frankó, minden szép, minden jó. Viszont újraindítás után az ssd-n amin a rendszer van, az a partíció is kapott betűjelet, amit win installálásakor hoz létre magának a rendszer. Ez egy 100 Mb kis partíció, amit szerintem nem is kellene látnom win alól. Hogyan tudnám visszaállítani rejtettnek?

Most egy alaplapra szerelt ssd, azon van a rendszer, egy régebbi satás ssd, és két normál vinyó van felrakva. Egyik sincsen partícionálva.

[ Szerkesztve ]

Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve

(#52064) King Unique válasza Zolás (#52063) üzenetére


King Unique
titán

Ha tartós az állapot, a következő újraindítás után is megjelenik a fájlkezelőben a védett partíció, akkor elveszed a meghajtóbetűjelét, vagy beállítod rejtettként, lásd az OS topikjában korábban leírtakat.

Legközelebb meg 1 kérdést egyszerre lehetőleg 1 topikban teszel fel és nem 2-ben ugyanazt egyszerre (másik). Köszi!

(#52065) Zolás válasza King Unique (#52064) üzenetére


Zolás
addikt

Azért tettem fel ott is, mert nem voltam biztos benne, hogy itt kapok segítséget, a másik topik meg kimondottan partícionálással kapcsolatos.
Köszönöm a segítséget.

Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve

(#52066) King Unique válasza Zolás (#52065) üzenetére


King Unique
titán

Igen, kimondottan a particionálással a másik topik foglalkozik, vagyis inkább való abba az ilyen kérdés, vagy az OS topikjába, azaz jelen esetben a W10 topikba. Ha nagyon muszáj, akkor elfér ugyan akár itt is, de a HDD probléma értelemszerűen inkább a meghibásodás stb. témát taglalja.

Azt amúgy nem írtad milyen telepítés és annál melyik partíció, BIOS/MBR, vagy UEFI/GPT mód szerinti-e, de ha az utóbbi és a 100 MB-os EFI-rendszerpartícióról (ESP) van szó, akkor azt pláne nem kellene piszkálni a fájlkezelőben, pláne javasolt elrejteni. :))

[ Szerkesztve ]

(#52067) Zolás válasza King Unique (#52066) üzenetére


Zolás
addikt

Köszönöm még egyszer, sikerült.
Win alól a diskpartos trükkel újraindítás után még mindig ott volt a meghajtó, de az AOMEI programmal sikerült megoldani.
Igen a rendszerpartíciós 100Mb kapott betűjelet, amit abszolút nem kellene piszkálni, már ettől is ideges voltam, hogy csinálni kell vele valamit.
:R
Ha jól látom UEFI telepítést csináltam, megvan a 3 kisebb rejtett partíció, és a nagyobb amin a rendszer van.

[ Szerkesztve ]

Csere érdekel komoly cucokra?Mik azok a Cucok??"A cucoknak két alfaja van.Van a komolytalan mindenhol megtalálható.A másik a komoly(cucokusz komolyikusz)na ez van neki ez sokkal ritkább"By:5teve

(#52068) akadracson


akadracson
újonc

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudnám összekötni az újonnan kapott laptopomat és egy régi HDD-t?
Az lenne a cél, hogy az új laptopom ismerje fel és olvassa be a HDD-t, hogy le tudjak menteni róla minden személyes fájlt.

Köszi előre is! :)

(#52069) King Unique válasza akadracson (#52068) üzenetére


King Unique
titán

Nem írtad, hogy milyen fizikai méretű (2,5"/3.5") és milyen csatolófelületű (IDE/SATA) az a régi HDD...

Amúgy meg pl. USB-s megoldással, lásd IDE/SATA-USB adapter / HDD dokkoló / külső ház. Vagy ha 2,5"-os SATA HDD-ről van szó, akkor berakni a laptopba, akár az ODD (ha van) helyére HDD Caddy-vel.

[ Szerkesztve ]

(#52070) *Ropi* válasza akadracson (#52068) üzenetére


*Ropi*
félisten

Gondoltad volna, hogy ez nem a gondolatolvasós topik? :N :D

- Milyen lapos,
- milyen oprendszer,
- milyen HDD,
- milyen fájlrendszer?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52071) májkimiki


májkimiki
őstag

Sziasztok!
Adott ez a típusú 2TB-os 2,5"-os noti HDD: Seagate ST2000LM007-1R8174
[link]
HDD Sentinel szerint 100%-os, nincs semmi baja. Viszont random elérhetetlenné válik és nagyon melegszik is.
Tudtok valami széria hibáról vagy egyébről ezzel kapcsolatban?
Sikerűlt leküzdenem az adatokat róla, most üres. Gari nincs már rá.
Kukáznám szívem szerint.

(#52072) *Ropi* válasza májkimiki (#52071) üzenetére


*Ropi*
félisten

Tipikus WD és Seagate betegség, a haldoklásának (általában egy vagy több gyengülő állapotú fejnek és az utánuk gyűlő instabil / rossz szektoroknak, amiket szorgosan gyűjtöget a firmware és ez lassítja a meghajtót - vagyis felülbírálva megállítja a firmware az írás / olvasási műveleteket, mert a szektor lista adatokat nem tudja frissíteni) az első jele a drive lassulása: a kezdeti, alig észrevehető sebességcsökkenését követően egyik pillanatról a másikra áll meg olyan szinten, hogy otthoni módszerekkel már nem lehetséges róla a mentés (a gyenge fej minden, bekapcsolva töltött másodperccel egyre jobban degradálódik és gyártja a hibákat.

Ez a meghajtó már eljutott az elérhetetlenség állapotáig: nem gazdaságos a javítása.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52073) májkimiki válasza *Ropi* (#52072) üzenetére


májkimiki
őstag

Köszi szépen.
Pont adatmásolás közben jött ez elő, amikor lefelé szedtem róla az adatokat.Van egy WD 500-as is, amire áttettem a cuccokat és az is hasonlóan kezdett viselkedni. Ahogy egyre jobban telt meg a lemez. Nem új lemez egyik sem, de túl sokat sem mentek.
Azt hiszem frissíteni kellene a HDD parkot.
Tudnál ajánlani megbízhatóbb szériából?

(#52074) *Ropi* válasza májkimiki (#52073) üzenetére


*Ropi*
félisten

Én WD RED-eket használok a szervereimben (a simákat, nem a PRO szériából) és meg vagyok velük elégedve. Ezeknél már ki lehet kapcsolni a 8 másodperces, agresszív fejparkoltatást, mert nem sütik meg magukat (régebbi meghajtóknál nagyobb esély volt rá a mágnesezhető réteg vékonysága miatt, mert felmelegítette a felette repülő fej a légrésen keresztül és emiatt gyorsabban degradálódott az adathordozó réteg, ami miatt a meghajtó élettartama jelentősen csökkent). Green-t és Blue-t viszont ne vegyél, mert azok "irodai munkára" vannak tervezve (vagyis jóval kisebb igénybevételre), így gyorsabban térdelnek le a frekventáltabb használattól.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52075) TomiLi


TomiLi
addikt

Sziasztok!

Érdekes problémába ütköztem.
Adott egy ITX-es gép: Asrock B450I; Ryzen 3200G; 16GB memória, egy m.2-es nvme 1TB-os SSD; egy (és egy másik tartalék) Raidsonic hot swap rack, valamint egy usb3.0-ás külső hdd ház, és 3db 2.5" hdd
- 500Gb Seaget Momentus Thin
- 1,5Tb Samsung ST1500ML006
- 2 TB Samsung

Először az volt a probléma, hogy a hot swap rackben csak a legkisebb volt hajlandó elindulni.
Hallom ahogy a nagyobbak bekapcsolnak, de sehol nem látom windowsban őket (lemezkezelőben sem). Ezek már használt HDD-k, de csak biztonsági mentésre. Semmi bajuk, ellenőriztem HD sentinel-lel.
Után ellenőriztem a Bios-ban. Ott sem látja a rendszer a nagyobb HDD-ket, csak a kicsiket.
Akkor direktbe kötöttem be a lapra őket, variálva a sata portokkal, pluszban két tápkábel kombinációt alkalmazva, valamint 4 különböző adat kábelt. Semmi. Mindig ugyanaz a probléma. Akkor elővettem a külső usb3.0-ás házat, és abban próbáltam a hdd-ket, és akkor meglepődtem, mert működik! Akármelyik HDD.
Mi lehet a gond? Szeretném használni a házba épített hot swap rack-et sata-ra csatlakoztatva. Van erre esély?

Köszi előre is a segítséget!

Bogyóka

(#52076) *Ropi* válasza TomiLi (#52075) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ezt láttad? Meg érdemes megnézni, hogy nem-e olyan portba van-e dugva, ami ütközik az M.2-vel.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52077) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Hogyan csekkolhatom le, hogy az alaplap biztosan támogatja e az SSD Trim funkciót, pl. Aida-aval vagy máshogy?

Köszi!

(#52078) pjen válasza SunMount3r (#52077) üzenetére


pjen
félisten

A HD sentinel kiírja.Szerintem(lehet tévedek) nem az alaplapnak kell támogatnia a trimmet.

(#52079) SunMount3r válasza pjen (#52078) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Ja és most még nincs SSD a gépben, csak HDD, ezért is akarom tudni. A Sentinel meg hol írja ki? Az nem jó, ha egy HDD-nél nézem meg, mert akkor nyilván ahhoz nem jelzi ki. Ha meg nem az alaplapnak kell támogatnia, akkor minek?

[ Szerkesztve ]

(#52080) Doky586 válasza SunMount3r (#52077) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha az alaplapodon van sata2 vagy 3 port és bekapcsolható az ahci mód akkor biztos támogatja, a csak pata portos alaplap vagy ide nélküli mfm vezérlőnél kérdéses lehet. [link] :)

(#52081) pjen válasza SunMount3r (#52079) üzenetére


pjen
félisten

A Win10 nálam még a 10+ éves lenovó laposon is támogatja.7 nél kellett rajta valamit engedélyezni.Mint írták is ha van sata van trim.

(#52082) TomiLi válasza *Ropi* (#52076) üzenetére


TomiLi
addikt

A beállítások stimmelnek, amiket írnak kipróbáltam már. Az a gond, hogy a legkisebb hdd-t bármilyen körülmények között látja a gép (bios/win), míg a nagyobbakat meg sehogy sem.
A sata portok variálását is próbáltam már. :O

Bogyóka

(#52083) *Ropi* válasza TomiLi (#52082) üzenetére


*Ropi*
félisten

BIOS / UEFI frissítés volt a lapon?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52084) TomiLi válasza *Ropi* (#52083) üzenetére


TomiLi
addikt

A legfrissebb verziójú bios-szal vettem a lapot (kértem bios frissítést a b450 ITX Fatality-hoz, hogy gond nélkül bele tudjam tenni a 3200G-t)

Bogyóka

(#52085) *Ropi* válasza TomiLi (#52084) üzenetére


*Ropi*
félisten

A BIOS-ban a boot listában sem jelennek meg a lemezek?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52086) TomiLi válasza *Ropi* (#52085) üzenetére


TomiLi
addikt

Egyáltalán nem tudom a nagyobb lemezeket "kapcsolatba" hozni a lappal/rendszerrel SATA interfészen keresztül. Csak külső USB-s ház használatával.
A legkisebb 500-as viszont gond nélkül működik akármelyik módon, természetesen látszik a bios-ban is. Nagyon fura egy hiba.
Gondolom itt valami bios gebasz lesz. (kipróbáltam már úgy is, hogy visszaállítom alapra a bios-t, de úgy is fenn áll a hiba)

Bogyóka

(#52087) *Ropi* válasza TomiLi (#52086) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha tehát bekapcsolod a számítógépet és F2-vel belépsz a BIOS-ba és megkeresed a rendszerindítási menüt, abban pedig a boot device priority vagy hard drive priority listában nem látod a SATA eszközöket?

A vezérlő AHCI módban van? Van 3rd party vezérlő az alaplapon? Ha igen, akkor be van kapcsolva? AHCI módban legyen az is!

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52088) podcast


podcast
tag

Samsung HD103SJ vinyó időnként felpörgeti magát, ha ssd-ről játszok, vagy alvó állapotban van a gép.

Ez így normális, nem gyilkolja a vinyót?
Hol tudnám leállítani, hogy ne pörgesse fel, ha használaton kívül van?

(#52089) TomiLi válasza *Ropi* (#52087) üzenetére


TomiLi
addikt

Sajnos így ahogy mondod!

Tegnap újra telepítettem a Windows 10-t, de gondoltam, hogy amit nem látok a bios-ban, arra nem sok hatással lesz. Így is lett. Kipróbáltam megint mind a négy sata port-ot. Semmi előre lépés. Még a hétvégén részletesebben próbáltam a variációkat, mert a másik 2TB-os (szintén Samsung 2.5") hdd-vel is körbe mentem a sata portokon, közvetlenül bekötve a lapra (nem hot swap rack-en keresztül), több adat és táp vezetékkel. Ugyanez volt az eredmény sajnos.

3rd party vezérlő alatt mit értesz?
Egyelőre csak az AMD chipset driverét töltöttem fel a gépre, amit az AMD oldaláról szedtem le. A windows eszköz kezelőben minden ok, nincs hiányosság a drivereket illetően.

Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal! :R

Bogyóka

(#52090) TomiLi válasza TomiLi (#52089) üzenetére


TomiLi
addikt

Eszembe jutott, hogy van egy notebookom, amiben van egy 2.5-es ssd, meg egy 1TB-os HGST 2,5HDD.
Kivettem a notiból a HGST hdd-t, be raktam az asztaliba és felismerte az Asrock lap a hdd-t.

Na akkor gondoltam, hogy berakom a notiba a Samu 1.5TB-os hdd-t. Felismerte.... :U
Már kezdtem azt hinni, hogy egyszerre ment tönkre a két Samu 2.5"-es hdd-m... De nem.
Most már azt nem tudom, hogy az Asrock-nak a samu márkával van gondja, vagy a "túl" nagy méretükkel: (1.5TB, 2TB)...
Ki érti ezt... :N

[ Szerkesztve ]

Bogyóka

(#52091) *Ropi* válasza TomiLi (#52089) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha az UEFI boot-ot kikapcsolva (CSM), újraindítás után sem látja a HDD-ket, akkor hibás az alaplap: garanciáztasd!

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52092) TomiLi válasza *Ropi* (#52091) üzenetére


TomiLi
addikt

Köszi szépen!
Erre nem gondoltam, hogy ez lesz a vége!
Kipróbáltam az általad említett funkció kikapcsolását, bekötöttem a hdd-t közvetlenül: semmi.
Akkor erőt veszek magamon, és leírom a hibát az üzletnek ahonnan van.
Köszi még egyszer!

Bogyóka

(#52093) King Unique válasza TomiLi (#52090) üzenetére


King Unique
titán

BIOS-frissítés volt már, elindulnak, felpörögnek egyáltalán azok a 2,5"-os HDD-k, biztos hogy stimmel SATA-n a fizikai csatlakozás (port, kábelek)? :F
A CSM/UEFI meg alapesetben mindegy, mindkét esetben fel kellene ismerni magát a meghajtót az UEFI BIOS-nak, pláne ha csak másodlagos, adattár meghajtó és nem rendszermeghajtó, meg nem OS bootolása a cél.

[ Szerkesztve ]

(#52094) TomiLi válasza King Unique (#52093) üzenetére


TomiLi
addikt

Jelentem igen! Bios-ból a legfrissebb van fent. Ezzel vettem a lapot: b450-es chipset révén kértem bios frissítést az üzlettől, mert G3200-as ment bele, és nem akartam lukra futni.
3.70-es van fent, ennél frissebb nincs.

Hdd-k pörögnek, és ugyanezen gépre usb-s külső házba rakva tökéletesen működnek.(laptopban meg alaplapra kötve is!)
Sata adat vezetékből többet mind a négy portban kipróbáltam. Táp vezetékből is két félét kipróbáltam. Mindig pörögnek a hdd-k, csak nem látszanak (már a bios-ban sem)
Két Samsung HDD-vel van probléma (1,5TB és 2TB), a kisebbekkel nincs gond: HGST 1TB, Seagate 500Gb.

[ Szerkesztve ]

Bogyóka

(#52095) *Ropi* válasza King Unique (#52093) üzenetére


*Ropi*
félisten

A saját (szintén Asrock, igaz P67) lapom csinált ilyet (bár azok egy RAID tömb HDD-i voltak), azért kérdeztem biztos ami tuti.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52096) Czmorek


Czmorek
aktív tag

Sziasztok!

A képen látható vinyóm ma 'hidegen' indítva pár másodperces éles hangod adott ki mikor felpörögött. Ha leállítom a gépet és bekapcsolom újra, akkor vagy volt, de nagyon rövid hang, vagy semmi extra hangja nem volt.
Gondolom örülhetek, hogy eddig is elment... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#52097) *Ropi* válasza Czmorek (#52096) üzenetére


*Ropi*
félisten

Fém a fémen vagy fém az üvegen hangja volt?:N

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52098) Czmorek válasza *Ropi* (#52097) üzenetére


Czmorek
aktív tag

Fém-üveg, mint valami régi csengő ami gyorsan ver.

(#52099) *Ropi* válasza Czmorek (#52098) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha tényleg azt hallottad, az azt jelenti, hogy a fej érintkezett az adathordozó réteggel - a vég kezdete. Ha szerencséd van, akkor csak a lemez külső pereméhez ért hozzá és beljebb nem sérült a felület. Rosszabb esetben akár le is szakadhatott a fej a blokkról és szabadon vándorol a belsejében, további sérüléseket (és ezzel adatintegritási hibákat, adatvesztést) okozva. Amennyiben fontos adatok vannak rajta, akkor innentől én nem kapcsolnám be addig, amíg tiszta térben megbontva a lemezt ki nem derül a belsejének az állapota, hogy mennyire sérült.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#52100) Czmorek válasza *Ropi* (#52099) üzenetére


Czmorek
aktív tag

Az adatokat lementettem azonnal, szóval emiatt már nem aggódok.
Majd holnap felveszem telefonnal az első bekapcsoláskor a hangját és felrakom ide. Aztán lassan nekiállhatok keresni valami utódot sztem.

Amúgy alaplapi intel sata portra dugva rengeteget 'klattyogott', de külső gyártóén meg nem csinálja... Ezek valami fej alap helyzetbe állítási hangok voltak, nem éles. Viszont ezt szinte egész életében csinálta.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.