Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51951) King Unique válasza nyozo (#51950) üzenetére


King Unique
titán

Windowsra számos ilyen szoftver van: [link], [link]. Amelyek közül a HDD/SSD meghajtók állapotinformációjának (SMART) kiolvasásához és teszteléséhez általánosan javasolt pl. a HDS és annak a különféle tesztjei. Ahol a HDS-nek is lehetőleg mindig az aktuális, legújabb (jelenleg 5.61) verzióját javasolt használni, SSD-hez meg főleg. + Egyes HDD-k és SSD-k esetében adott a gyártó saját diagnosztikai szoftvere is, sőt hivatalosan azok értékelése, eredménye a mérvadó. Ha kifejezetten SSD specifikus a kérdés, a teszteredmény kiértékelése, akkor meg átfáradsz a Flash SSD topikba.

[ Szerkesztve ]

(#51952) nyozo válasza King Unique (#51951) üzenetére


nyozo
aktív tag

köszönöm a gyors választ! :R

Egy nagyon bölcs ember mondása! "A haverok olyanok mint a krumpli ha megeszed meghal"

(#51953) Tepsifüles


Tepsifüles
tag

Sziasztok,
évek óta "gyűjtöm" az adatokat, bővítve a merevlemez kapacitást/állományt. Az előző gépem tavaly decemberben cseréltem le 8 év után, abban 1 ssd + 1ssd + 3 HDD volt. Egyik SSD a rendszernek(120), a másik(240)a gyakran használt programoknak(CAD+Games), HDD meg adat. Összeraktam egy új konfigot, MSI B450 Carbon Gaming Pro lappal, a rendszert pedig egy m.2 es SSD-re tettem (proci egy Ryzen 3700x), és azzal a lendülettel, vettem bele egy 2 Terrás HDD-t. Namármost, kitaláltam, hogy nekiállok "akciókamerázni" és teszek bele +1 HDD-t ami csak a videóknak lesz. Vagyis lenne, mert nem látja se a bios se a win10.
Ez lenne a "limit"? 6 "lemez-eszköz"? Van mód, hogy tudja kezelnia 7.et? Ugye 6 db sata slot van...

Sabee

(#51954) *Ropi* válasza Tepsifüles (#51953) üzenetére


*Ropi*
félisten

"SATA5 and SATA6 ports will be unavailable when installing a M.2 device in M2_1 slot."

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51955) arcitec válasza Tepsifüles (#51953) üzenetére


arcitec
addikt

Összeraksz egy gépet és csodálkozol, ha 6 sata csati van az alaplapon akkor miért nem fér be egy 7-ik? :U Vagy talán túlzottan elapróztad a meghajtókat amikor már 10TB felett járunk akár .. Veszel egy külső házat és használod arról usb-n keresztül ... Vagy egyszerűbb külső hdd csatolót. Esetleg szóba jöhet még a NAS, de ezek mind már nem ez a topik ...
Igen ráadásul ha felhasználsz egy M2 slotot, akkor buksz egy sata helyet. Sajnos még mindig csak itt tartunk. Ezek a részek oly primitíve vannak még mindig megoldva ..

[ Szerkesztve ]

(#51956) Messi1983


Messi1983
csendes tag

Sziasztok! Egy kis segítség kellene. Az ssd-et particinálás közben megszakítottam(azt hittem végzett) és nem indul el a rendszer. Valamennyi fontos adat is lenne rajta. Az lenne a kérdésem, hogy valahogy újra lehet-e telepíteni a fájlok megtartásával? A telepítőn keresztúl nem sikerült. Mivel új gép, még nincs visszaállítási pont. Csökkentett mód sem működik. Valami ötlet? Előre is köszönöm! :R

(#51957) King Unique válasza Messi1983 (#51956) üzenetére


King Unique
titán

A másik topikban kaptál választ, ahol ha WinPE / Linux Live rendszer alól, vagy adatmentő programmal esetleg nem sikerül lementeni az adatokat, akkor lehet menni a javasolt adatmentés topikba érdeklődni. Meg legközelebb 1 kérdést egyszerre lehetőleg csak 1 topikban kellene feltenni, köszi!

(#51958) Messi1983 válasza King Unique (#51957) üzenetére


Messi1983
csendes tag

Igen. Köszönöm! :R

(#51959) gabor222


gabor222
tag

Sziasztok

Van egy HDD-m, ami külső rackben volt, de annak a racknek bedöglött a tápja. Vettem egy másikat, beleraktam a HDD-t, de a windows nem ismeri fel. Ha a lemezkezelőbe belépek akkor inicializálni akarja (MRB vagy GPT). Ha rámegyek, hogy inicializálja az adatok megmaradnak rajta?

(#51960) King Unique válasza gabor222 (#51959) üzenetére


King Unique
titán

Ha az adatmentés a cél, akkor nyilván nem kellene inicializálni, hanem adatmentő programot (példák) ráereszteni és azzal lementeni róla az adatokat másik fizikai lemezre. Meg az esetben, mármint ha az adatmentés a cél, akkor eleve nem itt, hanem az adatmentés topikban kellett volna/kellene érdeklődni.
+ Itt az is lényeges lehet, hogy most kompletten új külső házat, vagy csak másik tápegységet vettél, az utóbbi megfelelő-e, ez eredeti hibája nem-e tett kárt a HDD-ben, stb. Valamint hogy hány TB-os a HDD és pontosan milyen típusú (modellszám), ha új külső ház lett vásárolva, akkor a régi - új külső ház logikai szektormérete megegyező / eltérő volt-e USB-s csatlakozásnál (ellenőrzés), stb.

[ Szerkesztve ]

(#51961) gabor222


gabor222
tag

Volt egy WD Mybookom (2TB), de a hét elején már nem kapcsolt be a tápjával. Szétszedtem és beraktam a HDD-t egy Axagon EE35-XA3 3,5 házba és amikor így rádugom a gépre nem ismeri fel. Lemezkezelőbe lépve pedig az inicializálást ajánlja fel.

A kérdésem arra irányult, hogy ha inicializálom akkor elveszik-e róla minden. Mert ilyet még soha nem kellett csinálom, mindig felismerte a külső HDD-ket.

Ezt az ellenőrzést, hogy tudnám úgy megcsinálni, ha nincs betűjele?

HD Sentinelben ez látszik KÉP

Esetleg próbáljam meg berakni a gépbe, hátha úgy felismeri?

[ Szerkesztve ]

(#51962) King Unique válasza gabor222 (#51961) üzenetére


King Unique
titán

Persze hogy nem ismeri fel, mert a WD My Book sorozatoknál rendszerint eleve hardveres titkosítás van, ahol ha átrakod a HDD-t az eredetiből egy másik külső házba, vagy a PC-be, akkor nem lehet hozzáférni az adatokhoz, mivel ahhoz ilyenkor kellene az eredeti külső ház, SATA-USB PCB. Ha visszahelyezed a HDD-t a My Book külső házba, akkor ott viszont értelemszerűen újra hozzáférhető lesz a tartalma. Ahol ha csak a tápegység ment tönkre, akkor csak azt kellene cserélni. Ha tönkrement a külső ház is és a tápcsere nem oldja meg a problémát, akkor meg irány az adatmentés topik, illetve adatmentő cég, már ha megérne annyit a rajta lévő adatok lementése.

A kérdésedre pedig már kaptál választ, azaz hogy ha adatmentés a cél, akkor nyilván nem kellene inicializálni, formázni a HDD-t és semmilyen szinten sem írni rá, max. csak olvasni. Nem is értem honnan szedik azt egyesek, hogy ilyenkor erővel inicializálni, particionálni, formázni kell, az adatmentő programnak nyilván nem szükséges, az akár inicializálatlan állapotban is hozzá tud férni a lemez tartalmához, pont ez a lényeg... Akkor kell inicializálni, formázni stb., ha nem cél az adatmentés, hanem csak a HDD újbóli használatbavétele.

[ Szerkesztve ]

(#51963) *Ropi* válasza gabor222 (#51961) üzenetére


*Ropi*
félisten

(#51962) King Unique-nak sanszosan igaza van, vagy pedig ha a nem bekapcsolása előtti időszakban jelentős lassulást tapasztaltál nála, akkor minél hamarabb mentsd le róla a fontos fájljaidat a saját [de]crypter moduljával, mert az is lehet, hogy a WD-k egyik tipikus hibája jött elő, ami egy vagy több gyenge fej és az utánuk egyre szaporodó írás / olvasási hibák: ha a meghajtó szervizterületét is érinti (amiben a működéséhez szükséges paramétereket tárolja), akkor onnantól már otthoni körülmények közt nem oldható meg a feladat. Pár hete járt nálam egy olyan MyBook, amiben egy WD20EARX (Green) lassult be annyira, hogy fejcsere előtt a max. olvasási sebessége 1.5 MB/s volt (utána már olvasott rendesen ahogy kellett és 1-2 hibás fájl kivételével mindent le lehetett menteni róla).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51964) gabor222 válasza King Unique (#51962) üzenetére


gabor222
tag

Nem tudtam, hogy így titkosítja. Még megvan minden része, de pont ezért vettem inkább új "házat" mert nem szeretek adaptert cserélni, arról nem is beszélve, hogy pont ugyan olyat találni csak szenvedés. A Mybook adaptere és az Axagoné se egyezik meg. Az Axagon OUTPUT 12 V, 2.0A a régi meg 12V, 1,5A, ráadásul a csatlakozófeje se megy bele a Mybook PCB-ébe. Rendelni így nem merek, mert lehet annak is olyan feje lesz, ami nem megy bele, a környéken meg nem is tudok olyan boltról, ahol lehetne nagy választékban kapni adaptert.

(#51965) *Ropi* válasza gabor222 (#51964) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nagyobb áramerősségű adapert használhatsz, a csatlakozót meg levághatod a régiről és polaritáshelyességre + szigetelésre ügyelve rákötheted az új kábelére (csak akkor ciki, ha pont a csatlakozónál lett kontakt hibás).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51966) King Unique válasza gabor222 (#51964) üzenetére


King Unique
titán

A tápadapternél a feszültségnek (12 V), a polaritásnak és a DC csatlakozó méretének kell egyeznie, az áramerősség lehet akár valamivel nagyobb (2 A) is, az nem baj. + Lehet venni akár gyári WD tápadaptereket is, eBay és társai webáruházak tele vannak ilyennekkel, illetve a WD weboldalán részletezve van, hogy melyikhez milyen teljesítményű adapter kell.

(#51967) *Ropi* válasza gabor222 (#51964) üzenetére


*Ropi*
félisten

Jut eszembe: itt lóg mellettem az a Ktec 12V / 1.5A táp, ami az előző posztomban említett MyBook-é volt: ha Budapesten élsz Te is, akkor kölcsön tudom adni, hogy kipróbáld az-e a baja. Nálam labortápról mennek, szóval egy időre tudom nélkülözni.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51968) gabor222 válasza King Unique (#51966) üzenetére


gabor222
tag

Nézegettem már ebay-t is csak azzal is az a baj, hogy már küldtek teljesen mást is, mint amit hirdettek. Pl. P9 telefontokot rendeltem erre, P8-hoz valót küldtek, aminek teljesen mások voltak a kivágásai. És jó értékelései is voltak az eladónak.

Majd hétfőn megyek fateromhoz, van neki egy Maxtor D3, hátha annak jó lesz a tápja. Ha az se akkor bepróbálkozok ebay-el hátha jót küldenek.

Ezt se értem miért kell ennyi féle fejet gyártani. Meg, hogy ez a retek WD minek használja ezt a hw titkosítást. Még nagyobb szarban van az akinek a PCB hal meg. Majd ha én akarom titkosíttatom. Amúgy az összes előre összerakott külső HDD használ ilyet? Mert akkor soha többet nem veszek ilyeneket.

Ropi: köszi, de veszprémben lakom és mostanában nincs tervben pest.

[ Szerkesztve ]

(#51969) *Ropi* válasza gabor222 (#51968) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Maxtor D3 tápja is 12 voltos, csak arra nem emlékszem, hogy a csatlakozója passzol-e, mert soha nem próbáltam őket össze.

A legtöbb MyBook és MyPassport típus kikapcsolhatatlanul titkosít hardveresen (a WD félreérthető tájékoztatást ad a honlapján erre vonatkozólag - ezért terjedt el városi legendaként, hogy nem mindegyik titkosít, ill. kikapcsolható -, mert a Smartware-ban megadható jelszó nem a titkosítás aktiválására szolgál, hanem csak a fájlok elérését akadályozza meg, ha viszont nincs megadva jelszó, attól még ugyanúgy működik a titkosítás - szóval azokat trükkös visszahozni, de nem lehetetlen). Az a lemez is titkosítva volt, aminek a mentéséről korábban írtam, de nem okozott problémát, mert van rá megoldás. Egyedül azok a titkosított lemezek nem olvashatók még, amiknél nem külön modul végzi a titkosítást, hanem maga az MCU titkosít, ezt még meg tudják fejelni azzal, hogy a sűrűn elfáradós USB 3.0 vezérlő is a panelre van integrálva, hogy tuti minden adott legyen a garantáltan idő előtt letérdelős HDD receptjéhez. ;] :D WD-ből belsőt érdemes venni, az összes szerveremben RED-ek vannak és korrektül működnek. Egyébként a többi gyártó külső HDD-i és SSD-i is alkalmaznak titkosítást, csak van, ahol tényleg ki is lehet kapcsolni. :))

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51970) King Unique válasza gabor222 (#51968) üzenetére


King Unique
titán

Le van írva az előző válaszban, hogy milyen jellemzőket kell nézni a tápadapternél, illetve megfelelhet más gyártó terméke is (ha szerencséd van, akkor a Maxtor D3-hoz való is), nem kizárólag csak a WD-féle. De lehet venni akár gyári WD tápegységet is, arra is linkelve voltak voltak példák. Vagyis a lehetőség adott, az hogy honnan szerzed be, milyet küldenek stb., az már egyéni probléma.

Az ilyen külső merevlemezeknél a hardveres titkosítás általában prémium funkció, ami mint a nevében is benne van, az illetéktelen hozzáférést hivatott megakadályozni eszközön belül és akár kívül is. + Mivel az USB-chip real time hardveresen titkosít, a WD-knél is egyből aktiválható / deaktiválható a jelszavas meghajtózár a WD Drive Utilities / WD Security szoftverrel, ezért X TB-os külső meghajtóknál nem kell hosszú órákat, akár napokat szórakozni a szoftveres titkosítással / visszafejtéssel, mint pl. a BitLocker esetében. Na pl. ezek miatt lehet értelme és jöhet jól a hardveres titkosítás.
Ha nem kell célirányosan hardveres titkosítást használó külső merevlemez, akkor nyilván a vásárlás előtt kellene tájékozódni és nem utólag. A WD-knél is eleve fel van tüntetve a My Book sorozatnál a gyártó weboldalán a hardveres titkosítás, vagyis lehet vele számolni. Ha olyan kell, amelyiknél nincsen hardveres titkosítás, akkor vannak olyanok más gyártók, sőt a WD kínálatában is, lásd pl. az Elements Desktop sorozatot.
Az meg evidens, hogy ha fontos, nehezen pótolható adatok tárolásáról van szó, akkor alap, hogy azokról legyenek biztonsági másolatok. Azaz eleve több offline és/vagy online tárolón kellene tárolni az adatokat, nem kizárólag csak 1 db külső merevlemezen, akár van hardveres / szoftveres titkosítás, akár nincs. Sőt, a titkosítás eleve + hibaforrás lehet, a szoftveresnél is fennállhat a jelszó, helyreállítási kulcs elfelejtése, elvesztése és akkor lőttek az adatoknak...

[ Szerkesztve ]

(#51971) JHC válasza Tepsifüles (#51953) üzenetére


JHC
tag

Nekem Asus B450-F Strix alaplapom van, a BIOS-ban van opció rá, hogy m.2 x4 mód vagy Sata56, és ezzel az m.2 slot x2 módba kerül.

(#51972) Gyöször válasza King Unique (#51966) üzenetére


Gyöször
senior tag

Ha már így áramerősség. Írjátok a 2 Ampert, egy vinyóra ez gondolom biztosan elég. Mert van egy Sharkoon drivelink combo nevű usb3.0 wincsi csaktalkoztató kütyüm ami sata, pata2.5 és pata 3.5 winyók csatlakoztatására való. Egyszerre 2 winyót is rá lehet dugni, ennek megfelelően 4A tápja volt, de meghalt. Pont ilyen szabvány dc dugója van ami a biztonsági kameráknál elterjedt, biztos van valahol 3A 12V tápom is de hirtelen kellett és 2Amperosat találtam. Sose tettem még rá 2 winyót, nem is fogok, ez így gondolom oké lehet hosszú távon is?

ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.

(#51973) *Ropi* válasza Gyöször (#51972) üzenetére


*Ropi*
félisten

Persze, tökéletes. Hosszútávon még jobb is a gyárinál, mert nincs annyira terhelve a táp, ebből adódóan nem is melegszik annyira.

Szerk.: Most esett le, hogy a 4A-s táp halt meg és egy 2A-osra szeretnéd rákalapálni a csatlakozóját. Működni fog úgy is, mert 1 HDD-nek elég a 2A-es táp.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51974) Gyöször válasza *Ropi* (#51973) üzenetére


Gyöször
senior tag

Szerencsére még csatlakozót se kell cserélni, plug n play a dolog. Majd azért kerítek egy nagyobb, 3 v 4 Amperos ilyen bizt kamerához való adaptert, nem azért mert nem lenne elég a 2 hanem mert a 3 Amperos felirat talán tud is másfelet. :)) Dekódolva a kínai feliratokat, szoktam osztani kettővel, pláne ezeket, elég gagyi cuccok.

ez a háesz aláírás nélkül is hiteles.

(#51975) *Ropi* válasza Gyöször (#51974) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Ktec (és klónjai: ugyanolyan házban, más matricával) tápok sűrűn halnak, van már belőlük egy doboznyi. Egyet-kettőt szétkaptam, és mindnek ugyanaz a baja, (alul)tervezési hiba.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51976) King Unique válasza Gyöször (#51972) üzenetére


King Unique
titán

Le volt már írva, hogy használható akár másik tápegység, ahol a feszültségnek, a polaritásnak és a DC csatlakozó méretének stimmelnie kell, az áramerősség lehet akár valamivel nagyobb is. Ha ezek rendben, akkor értelemszerűen használható ilyen tápegység a gyári WD helyett. Most már csak az a kérdés, hogy ténylegesen működik-e a My Book azzal a másik tápegységgel, ha állítólag az eredeti tápegység hibája okozta a problémát.

(#51977) Tepsifüles válasza arcitec (#51955) üzenetére


Tepsifüles
tag

Köszi a infókat. Igen csodálkozom...21. század, járműveket rakunk le a marsra centiméter pontossággal, 100 milliárd fényévelre lévő galaxisokról tudunk dolgokat, nem értem, miért olyan nagy kaland, hogy egy alaplap kezeljen MINDEN meghajtót, amit rá lehet kötni, ha egyszer van hely...

Sabee

(#51978) pjen válasza Tepsifüles (#51977) üzenetére


pjen
félisten

Meg tudnák csinálni,de akkor nem tudnák drágábban eladni azt ami minden meghajtót kezel.

(#51979) *Ropi* válasza Tepsifüles (#51977) üzenetére


*Ropi*
félisten

Mert az, hogy van hely, csak látszólagos: a Déli Pályaudvart sem tudják elözönleni a vonatok, ha előtte a bevezető alagút vágányain megállnak a síncsiszolók.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51980) Tepsifüles válasza pjen (#51978) üzenetére


Tepsifüles
tag

Uh... van olyan? Én azt gondoltam egy 50 ezres alaplapban ez már alap :(

Sabee

(#51981) 590227


590227
aktív tag

Van egy RED 2 Tb-os hdd-m,amit már nem tudok megnyítni.HDS szerint 100/100-as,a gép ezt az infot adja: J nem érhető el. A parméter nem megfelelő. :R

(#51982) *Ropi* válasza 590227 (#51981) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ilyen hibajelenséggel amikkel eddig találkoztam, belső meghajtók esetén mind magának a meghajtónak a sérült firmware-je okozta, külső házban lévő meghajtó esetén eshetősége van a ház elektronikai a hibájának, pl. a beépített USB átalakítónak a meghibásodására. Hogyan van csatlakoztatva?

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51983) 590227 válasza *Ropi* (#51982) üzenetére


590227
aktív tag

Köszönöm a választ.Külső USB meghajtóban van a HDD,de másik HDD-t beletéve az hibátlanul működik.Sharkoon SATA QuickPort XT USB 3.0

(#51984) *Ropi* válasza 590227 (#51983) üzenetére


*Ropi*
félisten

Értem, akkor sajnos a rosszabbik eset, hogy maga a meghajtó hibásodott meg. Amennyiben nem fontosak a rajta lévő adatok, akkor elektronikai hulladékként folytathatja tovább az életét, ha viszont az adatmentés a cél, akkor szakértőt kell keresni.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51985) 590227 válasza *Ropi* (#51984) üzenetére


590227
aktív tag

Köszönöm a választ!

(#51986) r3dsnake


r3dsnake
nagyúr

Sziasztok!

Van egy 5TB-os Seagate lemezem. HD Sentinel alapján 100/100, futattam rajta teljes lemezfelület-ellenőrzést, ami badsector nélkül végigment (néhol kicsit belassult).

A gondom az, hogyha elkezdek másolni rá, kb 1TB környékén megáll a másolás, és írásvédettnek mutatja a mappát. Ha újraindítom a gépet, már nem is látszik a lemezek közt. Win10-en és Synology-n is tesztelve.

Van bármi ötletetek, mi lehet a gond?

Köszi!

(#51987) *Ropi* válasza r3dsnake (#51986) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha tippelnem kellene azt mondanám, hogy jó eséllyel fordító probléma (a fordító alakítja át a lemez felületén található fizikai Cylinder-Head-Sector, vagyis CHS címeket logikai LBA címekké, és vissza). A fordító a lemez firmware-jének a része és valószínűleg egy rossz szektor okozta a hibáját: otthoni módszerrel nem javítható. Egyébként kétféle megoldás is létezik rá, csak azt kell eldöntened, hogy szükséged van-e az adatokra a lemezről vagy sem.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51988) r3dsnake válasza *Ropi* (#51987) üzenetére


r3dsnake
nagyúr

Adatra egyáltalán nincs szükségem, de az 5TB tárhelyre igen. :) Hogyan lenne orvosolható a gond?

(#51989) *Ropi* válasza r3dsnake (#51988) üzenetére


*Ropi*
félisten

Beadod egy adatmentő céghez (Nem sima számtech boltba!), és helyrerakják. Ha szerencséd van és nem egy degradálódott fej miatt kezdtek el megjelenni rajta a rossz szektorok, akkor nem fog újra előjönni.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51990) lavorka


lavorka
aktív tag

Üdv! El kell kezdenem aggódni? 100-ról 99-re kb. 2 hete ugrott le.

Hát értem én a beszédjit! Veder kell neki meg lavór... :D

(#51991) *Ropi* válasza lavorka (#51990) üzenetére


*Ropi*
félisten

Legyenek mindig biztonsági mentéseid az adataidról, mert akkor nincs miért aggódni. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51992) embe


embe
nagyúr

Sziasztok!
A következő problémába futottam bele egy Zidoo médiaplaeyerrel használt 3TB-os WD Purple vinyóval.
Igaz korábban a Himediánál is belefutottam abba, hogy hirtelen eltűnik a vinyóról pár száz giga hely.
Ott segített ha kivettem, és Windows alól csináltam egy karbantartást. Most valahogy nem sikerül összehozni.
Torrenteztem, és törölgettem filmeket...
Eltűnt valahová 350-400 Gb. szabad hely.
Nem lehet hogy a Transmission torrent-nek van valami külön lomtár? Mert kb. ennyit töltöttem le, de töröltem is róla ennyit.
Lényeg hogyha összeadom a mappák méreteit, és összevetem a foglalt területtel, akkor kb ez a 350-400GB hiányzik. Rejtett fájlokat, mappákat sem találok rajta. A törlést csináltam a médiaplayerrel is, és a Windowsos géphez csatlakoztatva is. Természetesen Lomtár üres.
A CCleanernek van egy olyan opciója, hogy a kiválasztott meghajtón törli az üres területet.
Csak nem merem nekiengedni..Nehogy mást is töröljön.
Vagy nézzem meg valami Linuxos rendszer alól, hátha látok valami érdekes dolgot?
Tippetek van az előcsalogatására?

Yamaha RX-A2080 Aventage erősítő, Garmin szíjak eladóak: https://n9.cl/ba3pe

(#51993) King Unique válasza embe (#51992) üzenetére


King Unique
titán

Itt többek között nem derült ki az sem, hogy milyen fájlrendszer van a HDD-n. De ha Windows alól állítólag (?) ügyködtél rajta, akkor vélhetően olyan, amit kezel (pl. FAT32. exFAT, NTFS, ReFS), máskülönben felcsatolni és olvasni sem tudná a partíciót, max. külső programmal. Aztán az sem, hogy pontosan mit jelent ez a "karbantartás", korábban hogyan sikerült ilyen problémát megoldani, azaz netán a lemezellenőrzés, vagy töredezettségmentesítés futtatásával, vagy egyéb módszerrel. + Nem lett mellékelve screenshot a lemezkezelőről sem, vagyis hogy mekkora jelenleg a partíció mérete, hol nézted, nincs-e esetleg nem lefoglalt (unallocated) terület, vagy meghajtóbetűjel nélküli kötet a lemezen. Továbbá, hogy az adott lemezen mi és mennyit foglal, azt Windowson megmutatja a beépített tárhelyhasználat, valamint olyan speciális célprogramok, mint pl. a SpaceSniffer, TreeSize, WinDirStat. A rejtett mappák és fájlok meg egy dolog, azon kívül vannak védett rendszermappák és rendszerfájlok is, amik alapesetben nem látszanak a Windows fájlkezelőben, max külön beállítás után.
Linux (live) rendszer alól leginkább akkor érdemes ránézni, ha linuxos fájlrendszer (pl. Ext2/3/4) van a merevlemezen. Ha nem, akkor megteszik az előbbi windowsos módszerek, valamint live rendszerre opció a WinPE is, mint pl. az új HBCD PE.
A CCleaner esetében a szabad terület törlése értelemszerűen csak azt törli, nem a már a foglaltat, nem a meglévő partíciókat és az azon lévő adatokat. De előtte nem ártana az előbbieket tisztázni, meg normál esetben ha rendesen törölve vannak a fájlok a lemezről, + a lomtárból is, akkor nyilván nem kell ilyen módszerekkel szórakozni a tárhely felszabadításához.

[ Szerkesztve ]

(#51994) embe válasza King Unique (#51993) üzenetére


embe
nagyúr

Szia!
NTFS fájlrendszer van rajta. lemezellenőrzés, töredezettség ellenőrzés is volt. Nincs semmi "unlocated" jelzésű terület.
GPT rendszerű, 2 patcició van rajta. 3TB-os vinyó.
Most a playeren van, OpenWRT így látja:

Durván 2,2TB foglalt, szabad területnek 210GB-ot jelez.

Én a Transmission torrentre gondolok, ami az OpenWRT alól fut a Zidoon. Ugyanis volt több olyan nagyobb, több 10GB-os letöltés, amit a telós alkalmazásból töröltem....

Yamaha RX-A2080 Aventage erősítő, Garmin szíjak eladóak: https://n9.cl/ba3pe

(#51995) King Unique válasza embe (#51994) üzenetére


King Unique
titán

Ha már NTFS fájlrendszerű a HDD és van Windowst futtató PC a közelben, akkor inkább az lenne a lényeg, hogy ott hogyan látszik az előző válaszban felsorolt dolgokat lecsekkolva, ugyanis ezen az OpenWRT nem sok minden látszik. Meg azt írod, hogy az egyes torrenteket, letöltéseket a telós alkalmazásból törölted, de azt nem derült ki, hogy teljesen törölve lettek-e a merevlemezről.

(#51996) embe válasza King Unique (#51995) üzenetére


embe
nagyúr

Természetesen közvetlenül gépre kötve néztem, ugyanez a helyzet, és elvileg törölve lett, nem látható. Amit írtam azt úgy értettem, hogy Windows alól, olyan géphez kötve néztem.

Yamaha RX-A2080 Aventage erősítő, Garmin szíjak eladóak: https://n9.cl/ba3pe

(#51997) King Unique válasza embe (#51996) üzenetére


King Unique
titán

Itt most nem mindegy, hogy elvileg lettek törölve a fájlok, vagy ténylegesen is. Meg hogy tényleg reális-e egyáltalán az a 350-400 GB eltűnt lemezterület, nem-e csak tényleg 210 GB a szabad terület. Aztán az továbbra sem derült ki, hogy az a korábbi karbantartás hasonló problémánál pontosan mit takart, nem ismert az előző válaszban említett TreeSize és társai programok eredménye, ami megmutatná, hogy mi és pontosan mekkora tárhelyet foglal a HDD-n, stb. Aztán nem derült ki az sem, hogy milyen Windowson volt csekkolva, ott USB-n / SATA-n csatlakoztatva, menet közben / OS leállítása után eltávolítva a HDD az ezen hozzászólásban említett probléma miatt. Bár ennek is PC-n, bekapcsolt gyorsindítás melletti leállításnál kellene gondot okoznia, nem médialejátszós használatnál. De a lényeg az, hogy az eddig felsoroltakat jó lenne tisztázni, mert ezen információk híján, ilyen alapon max. csak találgatni lehet...

Ha a HDD állapota (HDS), + azon a fájlrendszer állapota rendben van és nincs vele gond, akkor az amúgy nem feltétlen, nem kifejezetten a szokásos HDD probléma, hogy állítólag nem stimmel rajta a foglalt / szabad terület aránya. Ez esetben, meg ha az eddigi válaszokban javasolt módszerekkel nem sikerül kideríteni, akkor lehet inkább az OpenWRT topicban kellene tovább fejtegetni, hogy állítólag vajon miért tűnik el X GB rejtélyes módon.

[ Szerkesztve ]

(#51998) embe válasza King Unique (#51997) üzenetére


embe
nagyúr

Windows 10 alatt volt csekkolva, karbantartva.
"Elvileg" - azért írtam ezt, mert valami csak nem kerek. Az összes mappa méretét összeadtam - így jött ki hogy elvileg ennyi hiányzik. Meg követtem, tudtam mennyi a szabad hely, és meglepődve tapasztaltam a hirtelen csökkenést.
De meglesem a javasolt programokkal is.
És átnézek a másik topikba.

Yamaha RX-A2080 Aventage erősítő, Garmin szíjak eladóak: https://n9.cl/ba3pe

(#51999) King Unique válasza embe (#51998) üzenetére


King Unique
titán

Itt pont az a lényeg, hogy a meghajtó tulajdonságainál mennyi a foglalt / szabd terület, azt kell nézni elsődlegesen, nem a gyökérben manuálisan kijelölni és összeadni a mappák méretét. Már csak azért sem, mert ugye NTFS fájlrendszer, hozzáférési engedélyek, lehet nincs is engedélyed az egyes mappák tartalmának listázásához, a fájlkezelőben a védett rendszermappák (pl. System Volume Information, $Recycle.Bin) és rendszerfájlok (pl. lapozófájl, hibernációs fájl) biztonsági okokból alapból nem is jelennek meg még a rejtett fájlok mutatásának bekapcsolásával sem, stb. Pont azért kell ezeket mind megfelelően beállítani, vagy pl. a már javasolt és többször említett TreeSize Free programmal ránézni.

[ Szerkesztve ]

(#52000) embe válasza King Unique (#51997) üzenetére


embe
nagyúr

Az E meghajtóról van szó.
Na most itt láthatod, hogy 2TB foglalást ír ki a javasolt progi, a HDS is 210GB szabad területet jelez...a 3TB. lemezből.

Mint írtam korábban a Himedia is megviccelt így. De ott egy chkdsk futtatás rendbe tette a dolgot.

[ Szerkesztve ]

Yamaha RX-A2080 Aventage erősítő, Garmin szíjak eladóak: https://n9.cl/ba3pe

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.