Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51351) *Ropi* válasza TommyGun (#51348) üzenetére


*Ropi*
félisten

Volt erről nemrég egy vita itt a topikban, röviden: a katalógusokból tájékozódók azt mondják, hogy élére állítva is lehet, én viszont élesben tapasztaltam korábban, hogy jobb nekik az aljukon fektetve. Szóval, ha ránk hallgatsz, azt csinálsz, amit csak akarsz. :DDD

FD Node kuckó? :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51352) Doky586 válasza TommyGun (#51348) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Én is vízszintes tengellyel használom a HDD-imet NAS-ban is, asztali PC-ben is.
Tökéletesen működnek már egy évtizede.

(#51353) fehanna


fehanna
csendes tag

Az első úgymond NAS-om egy WD kétlemezes cucc volt, sajnos nem emlékszem a pontos típusára. Volt benne két db 1T vinyó RAID-ban tükrözve. A vinyók most is megvannak sok fontos dologgal. Vettem egy Sata kábelt, gondolván, hogy majd jól átmásolom róla ami kell, de sajnos nem boldogulok sem Mac sem Windows alól vele. A lemezkezelőben látszik ugyan a vinyó, de egyszerűen nem felcsatolható, nem férek hozzá a tartalmához, bárhogyan is erőlködöm. Van ennek valami titka, vagy mégis hogyan férhetnék hozzá az adataimhoz? :F

(#51354) Doky586 válasza fehanna (#51353) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Gondolom a Windows nem ismeri a rajtuk levő ext4fs -t. :)
Próbálkozz elsőre valami Live Linux pendriveról bootolni.

(#51355) King Unique válasza fehanna (#51353) üzenetére


King Unique
titán

Itt lemaradtak olyan lényeges információk, mint pl. hogy milyen fájlrendszer van a HDD-ken, milyen lemezként (alap/dinamikus) funkcionálnak...

Ha valamilyen linuxos fájlrendszerre formázta őket a NAS, akkor nem meglepő, ha azt nem kezeli natívan sem a macOS, sem a Windows. Ahhoz pl. a Windows esetében is külső program szükséges: Ext2Fsd, Paragon Linux File Systems for Windows, TC-hez megfelelő fájlrendszer bővítmény, stb. Vagy másik megoldás pendrive-ról bebootolni egy Live Linux rendszert és az alól átmásolni a fájlokat.
Ha natívan, SATA-n vannak csatlakoztatva, akkor ellenőrizni a táp- és adatkábelt, szükség esetén másikkal is kipróbálni. Ha SATA-USB átalakítóval és dinamikus a lemez, akkor azt a Windows USB-n eleve nem kezeli, ott érvénytelen.

(#51356) Doky586 válasza fehanna (#51353) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"A lemezkezelőben látszik ugyan a vinyó, de egyszerűen nem felcsatolható"
Mutasd.

(#51357) fehanna


fehanna
csendes tag

Köszi a tippet. Elsőnek felraktam mac-re egy paragon progit, (extFS for mac) amivel olvashatók az ext4fs partíciók. Mindjárt kettőt fel is ismert a wd vinyóról, tök boldog voltam, de aztán rájöttem, hogy ezek csak ilyen rendszerpartíciók, egy db 1 GB-os, és 1 db 2 GB-os. Mindegyiken kb 200 MB foglalt hellyel, valószínű a NAS alapprogramja. A többi 990 GB az adataimmal egyáltalán nem látszik. Lehet, hogy az más fájlrendszerben van? vagy tényleg próbálkozzak a Live Linux-al?

(#51358) fehanna válasza Doky586 (#51356) üzenetére


fehanna
csendes tag

Nos, itt látszik.

(#51359) Doky586 válasza fehanna (#51358) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Egy normális lemezkezelő mint a win beépítettje mit mutat? (mert ez semmit)

(#51360) King Unique válasza fehanna (#51357) üzenetére


King Unique
titán

Machez a Paragon extFS Ext2/3/4 fájlrendszereket támogat, valamint a leírás alapján LVM-et is, azaz elvileg tudnia kellene kezelni az LVM-alapú szoftveres Linux RAID megoldást. Aztán hogy gyakorlatilag fogja-e, az függ attól is, hogy milyen RAID, milyen fájlrendszer, stb. Aztán a lemezkezelős screenshoton USB-s kapcsolat szerepel, holott eredetileg SATA volt említve. Ha ez reális, akkor USB-n felmerülhet az előbbi válaszban említett probléma, legalábbis Windows + dinamikus lemez párosításnál.

(#51361) TommyGun


TommyGun
őstag

Értelek titeket de nem ez a problémám hanem hogy eddig mindegyiket vizszintesen használtam de ha most oldalára fordítom vmelyiket az a mechanikában okozhat bármit? Ebben mégiscsak egy csapágy van.

"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

(#51362) Doky586 válasza TommyGun (#51361) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ne misztifikáld túl a dolgot.. Használd.

(#51363) nagyfejü


nagyfejü
őstag

Sziasztok!
HDD ken vissza lehet állitani a gyári állapotot?
üdv

(#51364) Doky586 válasza nagyfejü (#51363) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mire gondolsz?
Eltűnjenek az évek alatt begyűjtött szektorhibák, beakadó kerregő mechanikai hibák..?

Egy ilyen az embereknél is jól jönne. Ráncos 90 évesen csak megnyomom egy gombot és csinos 20 évesként folytatom tovább az életem. Az se baj ha elfelejtem az elmúlt 70 évet.. :DD

[ Szerkesztve ]

(#51365) pjen válasza nagyfejü (#51363) üzenetére


pjen
félisten

Frissítetted?

(#51366) CsengődiGeri


CsengődiGeri
tag

HDD elhelyezéshez.
A céges DELL gépekben (tornyokban) fejel lefelé kell beszerelni a HDD-ket, elektronikával felfelé. Százas nagyságrendben mennek így a gépeink és nincs több meghibásodásunk mint az átlag. Azon kívül nem hiszem, hogy a DELL merné vállalni a perek sokaságát ha miatta döglenének a HDD-k. A Slim gépekben pedig elhelyezéstől függően (már mint a gép lapjára vagy élére állításától) lapján vagy az élén állnak a HDD-k már a kezdetektől és ott sem hallani hogy e-miatt több HDD halna mint az átlag.

(#51367) nagyfejü válasza Doky586 (#51364) üzenetére


nagyfejü
őstag

Az Asus router csinált a 3Tb os Toshiba winyóval valamit. Most van egy 1.99 Tb os és egy 768 Gb Winyó!
Próbáltan törölni , formázni de az 1 winyóból 2 lett! Két GPT s eszköz!
Na ezt jó lenne visszacsinálni!

(#51368) Doky586 válasza nagyfejü (#51367) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Admin parancssoros diskpartból egy clean-t eressz rá és utána gpt-re inicializáld/konvertáld majd particionáld formázd..

[ Szerkesztve ]

(#51369) nagyfejü válasza Doky586 (#51368) üzenetére


nagyfejü
őstag

köszönöm! Megpróbálom.

(#51370) King Unique válasza nagyfejü (#51367) üzenetére


King Unique
titán

Buta router, ráadásul GPT-nél ilyet... :D Már ha tényleg GPT, mert MBR-nél szokott ilyen lenni és ott nem használható a 2 TB feletti lemezterület. Meg nyilván nem a vinyóból lett 2, max. a rajta lévő partícióból... :)

Visszacsinálás: lásd egy másik válaszban leírtakat, ahol a parancssors módszer nyilván egy telepített Windows alól is elvégezhető.

(#51371) V60


V60
aktív tag

Sziasztok. Létezik olyan, hogy egy HDD-t nem lát a win10 de a biosban látszódik? Mi lehet ennek az oka?
Válaszokat előre is köszönöm. :R
Üdv Zola

A bugyi nem a legjobb dolog a világon de közel áll hozzá!!!

(#51372) pjen válasza V60 (#51371) üzenetére


pjen
félisten

A lemezkezelőben kéne nézelődni.Particionálni,formázni,betű jelet adni...

(#51373) Doky586 válasza V60 (#51371) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem létezik. Ez user error.
(nem adtál neki betüjelet stb)

(#51374) King Unique válasza V60 (#51371) üzenetére


King Unique
titán

Először inkább ezt a "nem lát" kijelentést kellene tisztázni. Az ilyen kizárólag csak akkor reális, ha semmilyen szinten nem érzékeli az OS, az a Windows a fájlkezelő (eleve másodlagos) mellett sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben. Ha ez nem teljesül, akkor egész egyszerűen helytelen az állítás...

Vagyis megnézni először az eszközkezelőt, ott megjelenik-e, nincs-e hibakód, majd a lemezkezelőt. Valamint szükség esetén a vezétlőpultban a tárolóhelyeknél, lásd egy másik hozzászólásban leírtakat.

Továbbá nem ártana/ártott volna azt is tisztázni, hogy a HDD már használatban van/volt, particionált-e, vagy sem. Ha vadonatúj, akkor nyilván gyárilag particionálatlan és ilyenkor nem meglepő, ha nem jelenik meg a lemezkezelőben, mivel meghajtóbetűjele sincsen. Vagyis ilyenkor először nyilván inicializálni kellene MBR/GPT séma szerint, majd új egyszerű kötet létrehozása, stb. (bővebben). Ha már particionált és formázott, akkor szükség esetén meghajtóbetűjelet hozzárendelni.

[ Szerkesztve ]

(#51375) V60 válasza King Unique (#51374) üzenetére


V60
aktív tag

Köszönöm a választ. Használt HDD, és véleményem szerint formázták. Több darab volt és irodai gépekben használták, nyilván mindent töröltek róla, én is így tettem volna. Megnézem amiket ajánlottál majd mert jelenleg nem ott vagyok ahol a gépben van a HDD.
Egyébként ha erre szeretném tenni a WIN10-et és csak ez marad a gépben kezdésnél azért fel kezdené telepíteni magát a Windows?

A bugyi nem a legjobb dolog a világon de közel áll hozzá!!!

(#51376) King Unique válasza V60 (#51375) üzenetére


King Unique
titán

"Egyébként ha erre szeretném tenni a WIN10-et és csak ez marad a gépben kezdésnél azért fel kezdené telepíteni magát a Windows?"

Ezt most hogyan kell érteni? :D
Ha az volt a kérdés, hogy lehet-e HDD-re telepíteni a W10-et, akkor a válasz nyilván igen, amihez pl. az alábbi bejegyzésben vannak instrukciók. Aztán az más dolog, hogy érdemes-e, pláne ha lassú HDD-ről van szó, nem-e lenne célszerűbb inkább SSD-re, ami jóval gyorsabb rendszermeghajtónak is.

"nyilván mindent töröltek róla"

Vagy nem, pláne ha csak sima partíciótörlés/gyorsformázás történt. A végleges adatmegsemmisítéshez legalább lassú formázás kellene, amiről volt szó itt többször is (példa).

(#51377) wolfman72


wolfman72
csendes tag

Üdv. Van egy samsung 1tb-os külső vinyóm. Letöltésre használom asus router által. Mostanában valamiért el kezdett kattogni. Mi lehet a probléma?

(#51378) King Unique válasza wolfman72 (#51377) üzenetére


King Unique
titán

Ha 2,5"-os külső HDD-ről van szó és a routeren csak USB 2.0 portok vannak, ott is 1 db porthoz van csatlakoztatva, akkor lehet az oka USB-n az elégtelen tápellátás. Aztán kattanhat időnként a fejparkolás miatt is, de ha folyamatosan kattog és nem tápellátási probléma miatt, valamint nem is az USB-kábel hibája miatt, akkor az utalhat a külső házban lévő HDD hibájára is. Persze arról megint nincsen semmilyen információ, hogy pl. PC-hez csatlakoztatva (2,5"-os külső HDD-nél lehetőleg USB 3.X porthoz, vagy USB 2.0 portok esetén Y-kábellel 2 db porthoz) mit mutat az állapotára Windowson a HDS program.

(#51379) 1Laci


1Laci
tag

Sziasztok!
Adott egy 17"-es HP laptopból 256gb-os SSD-vel (ami valamiért fura sata2 átalakítóval volt bekötve a gépbe :D ), a notebookban elvileg az alaplap elszállt.

Kivettem a gépből az SSD-t, h majd kimentem belőle az adatokat egy külső HDD box segítségével. Rákötöttem az én gépemre, és hát a disk managementben meg sem jelenik normálisan:

A "P" jelzésűnek kéne lennie a kimentett SSD-nek. Guglizás után mindig csak ugyanazt olvastam körbe-körbe, hogy vagy formátozzam (nem is lehet, nem is akarom), vagy pedig assignoljak neki egy "betűt", az van, direkt meg is változtattam, persze nem segített.

Mit lehet ezzel kezdeni? Az átalakító jó, van itthon egy régi 2.5"-os HDDm, ill. egy samsung 850-es ssd-m, mindkettővel tökéletesen megy. Ha a sajátgépben rákattintok, csak ezt dobja fel:

szóval nem is az adatmentés a probléma, de h nem ismeri fel a gép.. elszállt az SSD?
Valakinek valami tipp erre esetleg? :)

Köszönöm előre is!!
Üdv. Laci

[ Szerkesztve ]

(#51380) Doky586 válasza 1Laci (#51379) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Hagyd ki a láncból az usb házat. Dugd közvetlen sata3-ra..

(#51381) 1Laci


1Laci
tag

Csak egy darab sata3 kábelem van a gépemen, simán csak cseréljem ki az ssd-vel amiről jelenleg bootol a gép?

(#51382) King Unique válasza 1Laci (#51379) üzenetére


King Unique
titán

Itt szoftveres oldalról, vagyis a Windows felől ilyenkor meg kellene nézni az eszközkezelőt is, ahol ha megjelenik az eszköz és hibakód van, akkor alkalmazni az arra javasolt megoldást. Ha ismeretlen eszközként jelenik meg sárga felkiáltójellel, akkor egy általános módszer a gépházban / eszközkezelőben lemezmeghajtóknál / USB-vezérlőknél manuálisan eltávolítani, majd a Windows újraindítása után újracsatlakoztatni az eszközt. + Ott van a Live Linux, amit pendrive-ról lehet bootolni, azzal a nálad telepített Windows esetleges hibáját lehetne kizárni, avagy megerősíteni.
Valamint elárulni, hogy milyen antivírus szoftver van telepítve, mert ha 3rd party, akkor az a bizonyos "A" betűs mostánában többeknél okozott W10 alatt az USB-s tárolóeszközök kezelésénél problémákat... Példák: [link], [link].

Hardveres oldalról meg először is lehetőleg USB 3.X porthoz csatlakoztatni a külső SSD-t a megfelelő tápellátás végett. Valamint kipróbálni másik USB-portban (asztali PC-nél hátlapon lévő), szükség esetén akár másik USB-kábellel is a külső házat. Plusz ha van rá lehetőség, akkor a jelenlegi külső házat másik HDD/SSD meghajtóval, vagy az SSD-t másik külső házzal, hogy ki lehessen zárni egyik-másik elem hibáját.

Ha a szoftveres rész, valamint hardveres oldalról az előbbiek rendben vannak, ellenben nem működik a külső SSD, akkor jöhet szóba a natív, SATA-s csatlakoztatás. Vagyis ilyen problémánál nyilván nem az egy egyetlen megoldás, meg javasolt előtte az előbbiket tisztázni, kipróbálni... Már ha elsődlegesen az USB-s használat, kipróbálás a cél, vagy épp csak arra van lehetőség, mert ha nem, akkor lehetett volna egyből SATA-n is csatlakoztatni.

[ Szerkesztve ]

(#51383) Doky586 válasza 1Laci (#51381) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem. Inkább rendelj egy másik belső sata kábelt is valahonnan. Ha majd megérkezik (pár hónap múlva) akkor folytathatjuk a hibakeresést. ;)

[ Szerkesztve ]

(#51384) 1Laci válasza King Unique (#51382) üzenetére


1Laci
tag

Köszi szépen srácok a gyors válaszokat és tippeket!
Nincs hibakód, nem ismeretlen ezközként jelenik meg sajnos, próbáltam eltávolítani - újraindítani és bedugni, semmi.
Próbáltam egy másik HDD-vel, másik SSD-vel, mindkettővel működött a box, másik usb portot is próbáltam, sajnos eredménytelenül.
Rádugtam a sata-ra, a gép el se indul, egy fél másodpercre bevilágít az ON/OFF gomb és ennyi, a ventik se pörögnek fel. Gondolom ez az SSD halálát jelenti :)

szerk.: nincs third party vírusírtó se a gépen.

[ Szerkesztve ]

(#51385) Doky586 válasza 1Laci (#51384) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Tehát ha rá van dugva sata3-ra induláskor el se jut bios-ig..

Kipróbálhatod már futó win alatt bedugni a sata kábelt. Ekkor mit mutat a lemezkezelő?

Gyanús nekem hogy ez a laptopban le volt ata jelszóval zárva. Ezért nem megy most. Visszarakva fel kéne oldanod.

(#51386) 1Laci válasza Doky586 (#51385) üzenetére


1Laci
tag

Csak h teljes legyen a történet: haverom laptopjáról van szó, amin túl lett hajtva a kijelző, egyik pánt el is tört, utána a kijelző hol ment hol nem, attól függően milyen pozícióban volt. Utána már csak külső monitoron ment, utána meg teljesen leállt a gép. Egy sufniszervizbe lett leadva, két hét szarakodás után kicserélték a két pántot 22e forintot akartak érte kérni, majd közölték h az alaplap elromlott, kuka a gép, nem éri meg megjavítani. Végül a 22e ft nem lett kifizetve, csak egy jelképes 3e ft. (btw hiányoztak csavarok a notebook talpa alól, a dvd meghajtó rögzítő cuccról is, a másik rögzítője el volt törve, .. minőségi szerviz)

Ezután kaptam meg én h legalább az ssd-ről az adatokat lementsem, mondtam magamban ez 5p meló lesz, van külső hdd boxom, hát nem.
Ata jelszóval nem hinném h zárva lenne (full basic laptop, basic felhasználóval)... vagy ez eredményez ilyet h ha bedugom satan akkor konkrétan el se indul a gép, de annyira el se indul, mintha a tápra se lenne rákötve?
Én egyébként azt se tudom valahogy elhinni h egy túlhajtott kijelző - pánttörés alaplap és ssd halált jelentsen, vagy létezik ilyen? Ez előtt a gép hibátlanul működött, csakis asztalon volt használva, nem volt cipelve, dobálva.

Sajnos futó win alatt nem tudom kipróbálni sata kábellel jelenleg.

(#51387) Doky586 válasza 1Laci (#51386) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Igen szóról szóra ezek a tünetek ilyen esetben. Egy átlag asztali gép biosa(uefije) nem tud mit kezdeni a lejelszavazott sata lemezzel így el se indul. (A képernyő tönkremenetelének ezekhez semmi köze)

Sajnos az ata jelszó úgy beállítható hogy utána fel sem tünik senkinek amíg ki nem veszed a laptopból. (nem kér jelszót, újra installálható közben a win, stb)

(#51388) King Unique válasza 1Laci (#51384) üzenetére


King Unique
titán

Ez esetben esélyes, hogy az SSD adta meg magát, hacsak nem volt az eredeti laptopnál ATA jelszóval levédve a BIOS-ban, mert az utóbbi esetben nem meglepő, ha nem lehet hozzáférni a tartalmához. Meg hogy a BIOS egyáltalán felismeri-e az SSD-t, megfelelően jelenik-e meg, mert ez sem derült ki.

"Rádugtam a sata-ra, a gép el se indul, egy fél másodpercre bevilágít az ON/OFF gomb és ennyi, a ventik se pörögnek fel."

Ha a saját gépedbe, a jelenlegi rendszermeghajtó helyére lett betéve, azaz nem mellé csatlakoztatva másik SATA portra + másik kábellel, valamint nem a futó Windows alatt csatlakoztatva, akkor annyira nem meglepő. Ugyanis az sem ismert, hogy egyáltalán a Windows-telepítés beállításai, az IDE/AHCI + CSM/UEFI módok stimmelnek-e. Ha nem, akkor nem meglepő, ha nem bootol a másik gépben... Plusz ha le van jelszavazva, hardveres titkosítás van, akkor szintén nem.

"Sajnos futó win alatt nem tudom kipróbálni sata kábellel jelenleg."

Akkor ott az előző válaszban már említett Live Linux, amit pendrive-ról lehet futtatni, telepíteni sem kell. Vagy ha az szimpatikusabb, akkor van hasonló live rendszer Windows, illetve WinPE alapon is (példa). Azaz csak egy pendrive és egy szabad USB-port kell hozzá, az SSD-t meg lehet SATA-n (+ USB-n) csatlakoztatni.

[ Szerkesztve ]

(#51389) Foley101


Foley101
tag

Sziasztok!

Van egy WD Caviar Green 1 TB külső winyóm (My Book Essential keretben, de ez lényegtelen), amin mentéseket tárolok. Pár napja még futattam rajta HD Seintel tesztet, kiváló állapotúnak mutatta. Sikeresen másoltam rá több ezer állományt három nappal ezelőtt.
Mivel véletlenül töröltem róla fájlokat, a Hiren's boot recovery lemezzel bebootoltam a gépemre, és elindítottam a PhotoRec fájl helyreállító alkalmazást, ami körülbelül bő fél napig futott. Egy nappal később néztem rá, hogy mi lett vele. Láttam, hogy lezárult a PhotoRec folyamata, sikerült a helyre állítás, majd újraindítottam a gépet. A Win10 betöltődése után bekapcsoltam a Green winyót is, és azt tapasztaltam, hogy felpörgés után rendszeresen ismétlődő kattogó hangot adott ki magából, és a Windows sem látta. Innentől kezdve le-fel dugdostam a winyót a gépre, párszor látta Windows a winyót, de tallózni egyszer sem lehetett. Még a My Book Essential keretből is kivettem a winyót, és egy másik HDD dokkolóba betettem, hátha a WD keret elektronikája vacakol.... de így sem látja sem a Windows, sem a Hiren's boot környezet.
Pár bekapcsolás után mindig kattogott, aztán egy idő után abbahagyta...most már egyáltalán nem kattog, szépen felpörög, és ennyi.

Ez milyen jellegű hiba lehet? Mintha a PhotoRec tönkre vágta volna az egészet.... esetleg túl nagy terhelést kapott a fél napos AKTÍV működéstől? Hova vigyem, hogy megnézzék? :(((

Előre is köszönöm a tanácsokat! :R

(#51390) King Unique válasza Foley101 (#51389) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik esetnél leírtakat. Vagyis ha az adatmentés a cél, akkor eleve rossz topikban érdeklődsz, mint amúgy a neve - HDD probléma (nem adatmentés) - is mutatja. Ha nem az adatmentés, akkor meg teljesen felesleges egy ilyen avítt eszközzel vacakolni, ha csak kattog és se kép, se hang, akkor kb. kuka...

Amúgy meg nem kell sokat fejtegetni, van egy nem éppen mai darab, muzeális My Book, benne egy nem feltétlen a legjobb sorozatból való szintén régi HDD-vel, ami most úgy néz ki beadta a kulcsot. Sőt, az a csoda, hogy idáig egyáltalán működött... Vagyis nem, valószínűleg nem a PhotoRec vágta tönkre, hanem már eleve el volt használódva, hajlamos a hibára. Sőt, az ilyet már rég le kellett volna cserélni, meg eleve több helyen tárolni a biztonsági mentéseket.

[ Szerkesztve ]

(#51391) Foley101 válasza King Unique (#51390) üzenetére


Foley101
tag

Köszönöm!
Előbb utóbb adatmentés lesz belőle, most még csak ott tartok, hogy megértsem mi törénhetett a winyóval. 2012 júniusi a date rajta, kb 7 éves lehet, de jó ha 2-3 hetet futott összesen, ezért is meglepő, hogy tönkrement.
Van olyan nyilt adatbázis, ahol meg lehet nézni milyen sorozatból került ki ez a darab? (úgy értem, például olyan sorozatból való, ahol sok volt a meghibásodás.)

Ugye eleve nem is látszódik a winyó, ilyenkor is lehet adatot menteni?

[ Szerkesztve ]

(#51392) King Unique válasza Foley101 (#51391) üzenetére


King Unique
titán

A hosszas, több éves állás sem feltétlen jó, közben is elöregedhetnek egyes alkatrészek. A régebbi Green sorozatok (EACS, EADS, EARS, EARX) még viszonylag jók voltak, legalábbis a mai silányabb (EZRX), átcímkézett (EZRZ) változatoknál mindenképpen. De kivétel előfordulhatott akár a régebbieknél is, meg ha nem éppen mai darab, bőven túl van a garanciaidőn, akkor annyira nem meglepő, ha X év után tönkremegy.

Ha a telepített / pendrive-ról futtatott live OS nem ismeri fel semmilyen szinten USB-n / SATA-n csatlakoztatva a HDD-t, akkor házilagos módszerekkel alapesetben nyilván sehogy. Ilyenkor az adatmentéses cég, adatmentő szakember jöhet szóba - adatmentés topik - , már ha megérnek annyit a HDD-n lévő adatok.

(#51393) Foley101 válasza King Unique (#51392) üzenetére


Foley101
tag

Aha, ez egy EARX.
Sajnos a Hiren's live cd utility-k nem látják, legalábbis USB-re dugva nem. Gondolom SATA-ra dugva sem érdemes próbálkozni, vagy mégis?

(#51394) King Unique válasza Foley101 (#51391) üzenetére


King Unique
titán

Egy próbát esetleg megérhet SATA-ra csatlakoztatva is, mást otthon nagyon úgysem tudsz kezdeni vele.

+ Azt írtad My Book Essential, vagyis azoknál még az esetleges hardveres titkosítás is gond lehet, legalábbis az egyes My Book sorozatok eleve olyanok. Azaz azoknál alapesetben a HDD tartalmához csak az eredeti külső házban lehet hozzáférni, máshol nem. Vagyis ha a tied is ilyen (?), akkor SATA-n sem fog menni, bár attól magát a fizikai lemezt normál esetben még fel kellene ismerni az OS-nek.

(#51395) *Ropi* válasza King Unique (#51394) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem mindenben értek Veled egyet: az igaz, hogy több MyBook és MyPassport széria kikapcsolhatatlanul titkosít hardveresen (a WD félreérthető tájékoztatást ad a honlapján erre vonatkozólag, mert a Smartware-ban megadható jelszó nem a titkosítás aktiválására szolgál, hanem csak a fájlok elérését akadályozza meg), úgyhogy azokat trükkös visszahozni (nem lehetetlen, viszont a házából kivett, és ezáltal a titkosító chipjéről leválasztott HDD-t nem érdemes direktben Windows vagy OSX alapú rendszerre csatlakoztatni, mert azok instant összekócolják az MBR-t + a partíciós táblát és csak nehezítik az adatmentést: raw-nak látszik a lemezkezelőben).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51396) King Unique válasza *Ropi* (#51395) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt még az sem derült ki, hogy pontosan melyik My Book sorozatról van szó, az hardveresen tényleg titkosít-e (SES), mert annál sem mindegyik, pláne a régebbiek közül. De potenciálisan benne van a pakliban, az igaz.
Másrészt ha sikerült elolvasni ez eredeti hozzászólást, akkor a HDD eredeti külső házból kivétele és kipróbálása máshol már megtörtént, egy dokkolóban. Aztán valószínűleg magával a HDD-vel is gond lehetett, ha csak kattogott és az eredeti külső házban + máshol sem működött, már a Windows sem ismerte fel.
Harmadrészt érdekes ez az "összekócolás", mert arra ezen fórumon is volt több példa, hogy amikor nem stimmelt egyeseknél a logikai szektorméret, vagy épp hardveres titkosítás volt, akkor máshol csatlakoztatva nem, ellenben utólag visszarakva a HDD-t az eredeti külső házba újra hozzá lehetett férni az adatokhoz. Meg vagy RAW, vagy nem lefoglalt, nem inicializált szokott lenni ilyenkor a lemez. + Gyakran maga a user szokta "összekócolni" azzal, ha "véletlenül" rányom az inicializálásra, formázásra, nem teljesen magától az OS.
Ja, elnézést, elfelejtetten aláhúzni és kivastagítani... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#51397) Foley101 válasza King Unique (#51394) üzenetére


Foley101
tag

Nagyon jó észrevétel, köszönöm! :)

A WD oldalán már fent sincs ez a termék, azonban ha lehet hinni ennek az oldalnak, akkor bizony ez a cucc hardver titkosítást csinál (hogy alapból ilyen-e, vagy ez valamilyen szinten ki-be kapcsolható, és ha igen, akkor mi volt beállítva azt nem tudom).
Ez gondolom majd felfelé kerekíti az adatmentés árát :((

(#51398) King Unique válasza Foley101 (#51397) üzenetére


King Unique
titán

A WD weboldalán is fent vannak a régebbi My Book sorozatok, ahol az USB 3.0-s My Book Essential esetében eleve hardveres titkosítás van, ami az adatlapján is fel van tüntetve. Annál pedig az USB-chip tudtommal alapból hardveresen titkosít, a gyártó szoftverével max. a jelszavas meghajtózárat lehet aktiválni/deaktiválni.

A lehetőségek, várható árak felől meg a már említett adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene érdeklődni, ott folytatni a témát, ha kifejezetten az adatmentés a cél.

(#51399) Foley101 válasza King Unique (#51398) üzenetére


Foley101
tag

Tök jó, hogy megtaláltad.... és woálá, letöltöttem a "WD Universal Firmware Updater for Windows" telepítőt, az utasítások alapján csináltam mindent. Felismerte, megtalálta, gép reboot... és működik a winyó!

Végig gyanús volt a keret elektronikája.

Jövök Neked egy tálca sörrel! :))

Ezt a csodát meg lecserélem valami újabbra, és tudom... két mentés A mentés.

[ Szerkesztve ]

(#51400) Doky586 válasza Foley101 (#51397) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Az adatmentésnek nem része a titkosítás feltörése. Így majd sok pénzért semmit se kapsz.. :(((

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.