Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51851) King Unique válasza concware (#51850) üzenetére


King Unique
titán

Először kezdhetnéd azzal, hogy esetedben pontosan mit jelent ez a "nem érem el". Azaz a BIOS és az OS felismeri-e, ahol ha az utóbbi Windows, akkor megjelenik-e az eszközkezelőben, lemezkezelőben, stb. Aztán hogy a "mintha felpörögne" pontosan mit jelent, azaz felpörög rendesen, vagy sem, nem-e ad ki rendellenes hangot. Továbbá hogyan van csatlakoztatva, SATA-n / USB-n, ott a csatlakozás és tápellátás rendben van-e, ki volt-e próbálva másik kábellel, másik porton, stb.

(#51852) D@reeo


D@reeo
aktív tag

Sziasztok,
Adott egy WD MyBook 8TB (WDC WD80EZAZ-11TDBA0)
Nagyobb fájlok másolása/törlése szépen gyorsan megy, viszont a kicsi fájlok esetén elég szépen szeret kattogni és pl. egy ISO-ból kicsomagolni a fájlokat sokáig tart.
Töredezettségmentesítés folyamatban van. exFAT

Van ötlet a kisebb fájlok műveletének gyorsítására, esetleg a kattogás csökkentésére?
HD Sentinel szerint is 100/100-as, nem is használom sokat, inkább cold storage, de kicsit aggaszt, hogy kisebb fájlok esetén ennyire lassú/kattog. Mennyire normális ez?

Partíció információ
Fizikai lemez(ek),1: WDC WD80EZAZ-11TDBA0
Kötet címke,My Book
Kapacitás,"7452,0 GB (8 001 528 266 752 bájt)"
Szabad terület,"2758,1 GB (2 961 492 148 224 bájt)"
Felhasznált terület,"4693,9 GB (5 040 036 118 528 bájt)"

Fájlrendszer,exFAT
Kötet Információk
Partíció stílusa,GPT
Kötet típus,Alapvető
Aktív,Nem
Partíció összehangolás (alignment),1 MB
Kezdő pozíció,1 048 576
Hossz,8 001 560 772 608
Foglalási egység méret,1 MB
Foglalási egységek összes száma,7 630 852
Szabad foglalási egységek száma,2 824 288
Felhasznált foglalási egységek száma,4 806 534

(#51853) Croft-21


Croft-21
őstag

Lehet nem a legjobb topik, de leírom a gondom. Nemrég vettem 500 GB-os HDDt, újra raktam a win 10-et az új vinyóra. Na azóta néha olyan szinten be van lassulva a gép, hogy például a google driveban egy kép megnyitása 5 percbe telik, egy egész album betöltéséről már ne is beszéljünk... Szerintem ez nem normális, a régi 160 GBos vinyómmal gyorsabb volt a gép, mint most. Mi lehet a gond? A vinyó egyfolytában dolgozok úgy, hogy én nem is csinálok semmit.

(#51854) King Unique válasza D@reeo (#51852) üzenetére


King Unique
titán

Ha lefuttatsz egy CDM tesztet, akkor láthatod, hogy egy HDD-alapú megoldás mennyivel lassabb a random, 4K olvasásnál-írásnál, mint szekvenciálisan, ahol az apró méretű fájlokkal végzett műveleteknek az előbbi felel meg. Ilyen téren pl. egy külső SSD lényegesen jobb, gyorsabb (példa). Vagyis ennek okán annyira nincs min csodálkozni. egy külső HDD-nél. Valamint alapesetben egy ilyen tárolót Windowson NTFS fájlrendszerre szokás formázni, nem exFAT-ra, ahol az utóbbinál a jóval nagyobb lemezfoglalási egység nem feltétlen a legideálisabb apróbb méretű fájlokhoz. Töredezettségmentesítésre meg amúgy az NTFS-nél lehet szükség, az exFAT esetében Windowson tudtommal inaktív ez a lehetőség. Vagy esetedben mégis aktív?
Gyorsítani az apró méretű fájlokkal végzett műveleteken az írási gyorsítótárazás bekapcsolásával lehetne, ha Windowson alapértelmezetten esetedben is ki van kapcsolva USB-s tárolóeszközön.

Csak puszta kíváncsiságból, ennél a 8TB-os My Book modellnél USB-n milyen logikai és fizikai szektorméret van, 4Kn, vagy 512e?

(#51855) King Unique válasza Croft-21 (#51853) üzenetére


King Unique
titán

Eleve nem volt túl jó ötlet a HDD rendszermeghajtónak, pláne ha csak 5400 RPM-es, meg a cache mérete sem túl nagy, stb. Az újabb Windowsok alá javasolt SSD-t tenni, ha a gyors működés a cél, ahol az SSD manapság már nem nagy szám és különösebben nem is annyira drága.
A lassúság, tekerés HDD-alapú rendszermeghajtónál nem meglepő, ha kevés a RAM és a lapozófájlt nyúzza a Windows, akkor meg pláne nem. + Azt írod, hogy újratelepítés történt, ahol nem derült ki, hogy le lett-e teljesen frissítve a rendszer. Ha nem és jelenleg fut a Windows Update, megy a frissítések telepítése, akkor nem meglepő, ha az átmenetileg terheli rendszert, illetve pl. a lemezt és a processzort. Valamint ha a HDD állapota sem stimmel pl. a HDS szerint, szektor és/vagy adatkapcsolati hibák vannak, akkor pláne nem meglepő, ha akadozik a működés. Egyébként pl. az ilyen és ehhez hasonló cikkekben össze vannak szedve különféle okok és azokra megoldási javaslatok magas lemezterhelés esetén, de az erőltetett letiltások helyett az igazán jó megoldás nyilván az SSD lenne rendszermeghajtónak, mint már említve volt.

[ Szerkesztve ]

(#51856) D@reeo válasza King Unique (#51854) üzenetére


D@reeo
aktív tag

Szia King Unique,
Köszönöm a bő és részletes hozzászólásodat.

Nyilván, nem SSD sebességet várok tőle, de furcsán lassú (a többi külső lemezhez képest), illetve az a kisebb problémám, inkább a hardstyle technot megszégyenlőtő kattogása zavar picit (ha valaki lépegetni szeretne vagy nagyon kíváncsi rá: [link] )
Azt nem tudom, hogy ez gyárilag ilyen kattogós, vagy sem.

Őszintén, nem emlékszem, hogy én formáztam-e exFAT-ra vagy gyárilag így érkezett, 2-3 éve megvettem, rámentettem a dolgaimat, aztán időről időre elővettem szinkronizálni. Én is gondoltam rá tegnap, hogy NTFS-re formázom, de jelenleg macera lenne illetve nincs is annyi tárhelyem, hogy szedjem le róla a cuccokat, formázzam, majd másoljam vissza.
Valóban inaktív a Windows gyári alkalmazásában, egy Smart Defrag nevű alkalmazást engedtem rá, reméltem, hogy a töredezett fájlok miatt kattog, de egyelőre még fut a program. Meglátjuk, ha befejezte.

A írási gyorsítótárazás tippet köszi, belőttem, de egyelőre nem indítottam újra a gépet, később megnézem, mennyit segített, most még egy jó ideig fut ez a smart defrag.

Ezt meg csak így ide beteszem, a felső egy 2.5-9s WD MyPassport Ultra 1TB, a lenti a MyBook
Essential 8TB
[link]

C:\Users\user>fsutil fsinfo sectorinfo e:
LogicalBytesPerSector : 512
PhysicalBytesPerSectorForAtomicity : 4096
PhysicalBytesPerSectorForPerformance : 4096
FileSystemEffectivePhysicalBytesPerSectorForAtomicity : 512
Device Alignment : Aligned (0x000)
Partition alignment on device : Aligned (0x000)
Performs Normal Seeks
Trim Not Supported
Not DAX capable
Not Thinly-Provisioned

[ Szerkesztve ]

(#51857) King Unique válasza D@reeo (#51856) üzenetére


King Unique
titán

Más külső merevlemezeknél is hasonló lehet a helyzet adatátviteli sebesség terén, a CDM-nél a szekvenciális érték viszonylag magas, a random 4K olvasás-írás viszont elég gyatra, mint ennél a 2 WD-nél is, ez nem újdonság. Ahol ha pl. a 8 TB-os My Book belsejében SMR HDD van, akkor annál az átlapolás miatt megint csökkenhet az írási sebesség. + Ha kevés a partíción a szabad terület, akkor az szintén lassító tényező lehet, de a 62%-os leterheltség még annyira nem vészes. Az exFAT-nál meg elvileg nem szükséges defrag, ha a Windows sem ajánlja fel, de a külső program ezek szerint jobban tudja. :D

Az adatlap szerint gyárilag exFAT fájlrendszerűek az új My Book sorozat modelljei, most újabban ezzel szórakoznak egyes gyártók, mert rá lehet írni a dobozra, hogy kompatibilis más operációs rendszerekkel is, mivel az exFAT-ot natívan olvassa és írva a macOS is, + az újabb Linuxok is már megkapták a támogatást. :)) Meg a korábban ugyanezen okból ajnározott FAT32 már ciki lett volna a max. 4 GB-os fájlméret miatt, + annál 2 TB felett 4Kn megoldás kellett volna. :D Ami a mellékelt adatok alapján már nem adott, a logikai szektorméret 512 bájt, vagyis 512e megoldást használnak. De a 4Kn is leginkább az olyan, GPT-t nem ismerő legacy OS-ek miatt volt erőltetve, mint a 32 bites Windows XP, ezáltal az is képes volt MBR alapon kezelni a 2+ TB külső merevlemezeket.

Köszönöm az információkat!

[ Szerkesztve ]

(#51858) *Ropi* válasza D@reeo (#51856) üzenetére


*Ropi*
félisten

Valószínűleg egy firmware hibás meghajtó, ami menet közben folyamatosan gyűjti az újraallokált szektorokat (a kis fájlok összegereblyézésén kívül ezért is olyan szokatlanul sok a fejmozgás) és ez lassítja. Tipikus WD betegség, ami a haldoklásának (a szaporodó rossz szektoroknak, ami általában egy vagy több gyengülő állapotú fejnek és az utánuk gyűlő instabil szektoroknak) az első jele: folyamatosan legyen róla biztonsági mentésed, mert ha igazam van, akkor egyik pillanatról a másikra fog belassulni olyan szinten, hogy otthoni módszerekkel már nem lehetséges róla a mentés (a gyenge fej minden, bekapcsolva töltött másodperccel egyre jobban degradálódik, és általában előbb hal meg mint, hogy a teljes adatterületet sikerülne lementeni - főleg egy ekkora meghajtónál - onnantól meg már csak a drive tiszta térben való megbontásával járó fejcserével lehet, aminek az ára 6 számjegyű összeg).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51859) *Ropi* válasza csabsz13 (#51849) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem ide. :)

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51860) Edgar2621


Edgar2621
őstag

Sziasztok!

Pár hónapja vettünk egy WD Purple 2TB [3.5"/64MB/5400/SATA3] merevlemezt egy Axago EE35-XA3 ALINE (AG200e8c) házzal (újfent köszönöm a tippeket a prohardveres topiklakóknak). A merevlemezt szépen betettem a házba a leírásnak megfelelően, szépen illeszkedik a helyére.

Most adott lenne az idő arra, hogy végre a rendeltetésének megfelelően használjuk (képek és videók tárolására) és rendezhessük a régi elmaradásunkat archiválás terén.

Adott egy Dell és egy HP laptop, mindkettő céges, WIN 10-es operációs rendszerrel ellátva. Mindkét gépbe bedugtam a merevlemezt, mindkettő felismerte (világít és pörög a merevlemez/ház), de egyikkel sem tudom használni, mert kizárólag az eszközök alatt és a biztonságos eltávolításnál látszik az eszköz, de a fájlkezelő nem látja, a lemezkezelő pedig kizárólag rendszergazda által használható. Próbálkoztam előre és hátra is bedugva, az eredmény ugyanaz.

Aztán elővettem a régi jó kis Sony Vaio laptopot (WIN 7-tel) hogy hátha ő felismeri és használni is tudja az eszközt, de sajnos ugyanúgy felismerte csak, azonban nem jelenítette meg a fájlkezelő és a lemezkezelő sem látja. Az eszközöknél és az eltávolításnál ugyanúgy mutatja az eszközt, de ennyi.

Szerintetek mi lehet a gond, mit kellene máshogy csinálnom?

Előre is köszönöm a segítséget és az időt amit rám szántok.

XO: Gollami26

(#51861) Doky586 válasza Edgar2621 (#51860) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Particionáltad?
Lemezkezelőt mutass.

(#51862) King Unique válasza Edgar2621 (#51860) üzenetére


King Unique
titán

Az a leírtakból nem derült ki, hogy a külső házban lévő HDD egyáltalán inicializálva, particionálva, formázva van-e. Ha nincsen, valamint meghajtóbetűjele sincsen a rajta lévő kötetnek (partíciónak), akkor nyilván nem meglepő, ha nem jelenik meg a fájlkezelőben. Aztán a két W10-es laptopon nyilván pl. a lemezkezelőt kellene megnézni, hogy mi a helyzet. Viszont ha nincsen rendszergazda jogosultság és nem lehet megnyitni, netán az admin által GPO-ban tiltva is van az USB-s meghajtók kezelése, akkor úgy eleve nincs miről beszélni.
A W7-es gépen normál esetben nyilván meg kellene jelenni az eszköznek a lemezkezelőben. Ha nem jelenik meg, akkor vsz már az eszközkezelőben sem stimmel minden. Viszont az nem derült ki, hogy ott nincs-e esetleg hibakód.

(#51863) Edgar2621 válasza Doky586 (#51861) üzenetére


Edgar2621
őstag

Particionálva, működik az eszköz :D

Köszönöm mindkettőtöknek, Neked is King Unique :R

Itt az idő kicsit mélyítenem a számítógépes ismereteimet, például nem tudtam hogy minden új merevlemezt formázni kell használat előtt. Na most már ezt is tudom.

XO: Gollami26

(#51864) Lugi01


Lugi01
tag

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem! Adott egy 3TB-os Seagate merevlemez (STD3000DM001), ami tegnap óta halottnak tűnik. Semmi előjel nem volt, egyik gépkikapcsolás után, a következő bekapcsoláskor már nem látja a gép (azonban matekozik vele valamit, mert 4-5 perc szenvedés után indul el a win, persze a rendszer ssd-ről). Annyi történik mindössze, hogy bekapcsoláskor felpörög, szokásos hangok jönnek ki belőle, majd kb 5-7 másodperc után megáll.
Lehet ezzel valamit kezdeni? Gari már nem lesz rá, 3 éves lehet nagyjából (2016. szeptemberi gyártás)

Köszi!

(#51865) concware válasza King Unique (#51851) üzenetére


concware
tag

Utólag is elnézést a láma leírásért.

A helyzet a következő:
- Csatlakoztattam az asztali gépemhez közvetlenül SATA kábellel
- Előtte USB 3.0-ás kábellel volt csatlakoztatva egy LC-Power LC-25U3-Becrux rack-ben
- kb percenként kattan egyet
- BIOS-ban többször ellenőriztem és egyszer felismerte, a többi alkalommal nem
- Windows egyáltalán nem ismeri fel, eszközkezelőben sem jelenik meg a drive

Előre is köszönöm a segítséget! :R

(#51866) *Ropi* válasza Lugi01 (#51864) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Seagate-ek a csendes (ön)gyilkosok: nem drámáznak olyan látványosan mint egy opera (leszúrják, de még 2 felvonást végigénekel miközben haldoklik), hanem egyszer csak letérdel és vége a dalnak. Max. annyit veszel észre, hogy durván belassul, de az már annyira a végkifejlet, hogy a legtöbbször (konzumer eszközökkel) akkor már nem menthető, csak komolyabb beavatkozás után, adatmentő cég segítségével. Egyébként az az oka, hogy szektorhibás a HDD már a szervizterületén is, ami a működését biztosító firmware-t tartalmazza, és mivel nem tudja beolvasni, ezért "busy" állapotban ragad. Tippelek: az "offline uncorrectable sector count" értéke megnőtt, ugye?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51867) Lugi01 válasza *Ropi* (#51866) üzenetére


Lugi01
tag

Ez szomorú, mert van még 2db Seagate a gépben. :)
Nem vettem észre még a lassulást sem, mert csak adattárolásra használtam (filmek, stb).
Ennél fogva semmilyen értékről nem tudok nyilatkozni, mert egyszerűen nem néztem őket. :)
Akkor ez így kuka? Vagy donor vinyóval még lehet próbálkozni?

(#51868) *Ropi* válasza Lugi01 (#51867) üzenetére


*Ropi*
félisten

A másik kettő is Barracuda? Akkor sajnos nagy valószínűséggel azok is érintettek.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51869) Lugi01 válasza *Ropi* (#51868) üzenetére


Lugi01
tag

Igen, úgy rémlik, mind az...

(#51870) tPedro_


tPedro_
őstag

Sziasztok!

Van egy hdd-m, aminek a sata csatlakozójánál az L alakú műanyag pöcök beletört a sata kábel végébe. A hdd továbbra is használható, de így az adatkábelt kb a szentlélek tartja.

Ki lehet cserélni ezeket a csatlakozókat vagy csak az egész elektronikával együtt lehetne?
Ha ki lehet kb mennyibe kerül egy ilyen csere?

Köszönöm előre is.

Üdv.

(#51871) Gery0505


Gery0505
tag

Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy egy 3TB-os vinyót hogyan kell létrehozni rajta a partíciót, hogy egyben lássam? Most van egy 2GB-os, és egy 746GB-os Unallocated partíció rajta.

"Failure is always an option." Adam Savage

(#51872) krealon válasza Gery0505 (#51871) üzenetére


krealon
veterán

"Abban kérném a segítségeteket, hogy egy 3TB-os vinyót hogyan kell létrehozni rajta a partíciót, hogy egyben lássam?"

GPT-re kell konvertalni.

(#51873) King Unique válasza Gery0505 (#51871) üzenetére


King Unique
titán

Ahogyan már írták a másik válaszban is, a lemezkezelőben eleve GPT-re kellett volna inicializálni a HDD-t MBR helyett és akkor használható, particionálható lenne a 2 TB feletti lemezterület is, ez elég alap. Ha jelenleg nincsen rajta fontos adat, akkor teljesen törölni kell a lemezt és átkonvertálni GPT-re, majd új partíciót létrehozni, formázni, stb.

(#51874) concware


concware
tag

Van egy WD 1 TB-os (WD10JFCX) 2,5 hdd-m, ami másolások közepette kettőt kattant és azóta nem látom a partíciókat a windows explorer-ben.

A következőkkel próbálkoztam:
- Csatlakoztattam az asztali gépemhez közvetlenül SATA kábellel
- Előtte USB 3.0-ás kábellel volt csatlakoztatva egy LC-Power LC-25U3-Becrux rack-ben
- kb percenként kattan egyet
- BIOS-ban többször ellenőriztem és egyszer felismerte, a többi alkalommal nem
- Windows egyáltalán nem ismeri fel, eszközkezelőben sem jelenik meg a drive

Van ötletetek hogy tudom feléleszteni? Remélem nem kuka.

Előre is köszönöm a segítséget!

(#51875) Gery0505 válasza King Unique (#51873) üzenetére


Gery0505
tag

Krealon, King Unique, köszi szépen Srácok a segítséget, sikerült megoldani. :)

"Failure is always an option." Adam Savage

(#51876) ReSeTer


ReSeTer
senior tag

Helló!

Sikerült leszűkíteni a problémák helyét két dologra: Alaplap, vagy HDD.
A problémám az, hogy ha indítok egy programot, akár egy fájlkezelőt, vagy a startmenüt, akkor a HDD adja hangosan azt a szokásos köszörülő hangot amit mindenki normálisnak mond, de addig míg ez hallatszik, addig kb. lefagy minden, vagy minimum lelassul annyira, hogy mást nem tudok csinálni. Kicseréltem a kábeleket, átdugtam másik sata csatlakozóba, de nem javult meg. HDD probléma? HDD sentinel 100%-osnak írja. A windows frissen lett telepítve.

[ Szerkesztve ]

(#51877) *Ropi* válasza ReSeTer (#51876) üzenetére


*Ropi*
félisten

HDD.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51878) D@reeo válasza King Unique (#51857) üzenetére


D@reeo
aktív tag

Ismét köszi a hasznos infókat King Unique !
@ (#51858)*Ropi*
Ez pont a cold backup lemezem, így remélem nincs igazad :) Persze a fontos adatok két másik helyen is megvannak, de örülnék, ha ez se döglene be.

Ha FW hibás, akkor egy FW frissítés nem tudna ezen segíteni? Naprakészen tartom az SW-eimet és a FW-eimet, de ha segíthet rajta, akkor utána nézek még egyszer, hátha van frissebb.

Illetve ha jól értem, gyakorlatilag sok bad sector lehet a lemezen és ez a probléma. Bár a HD Sentinel 100/100-asnak mondja, ha indítanék egy felület tesztet, az megmondja, nem?

(#51879) *Ropi* válasza D@reeo (#51878) üzenetére


*Ropi*
félisten

R/N alapján egyébként véletlenül nem egy HGST He 8 van benne WD RED helyett?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51880) bugizozi


bugizozi
őstag

Sziasztok!

Van egy HDSentinel által hibásnak mondott vinyom, amin fontos adatok voltak, lementettem őket, gondoltam használom majd kevésbe fontos adatok tárolására, viszont a Windows nem tudja leformázni, partíciót sem tudok most létrehozni. Létezik esetleg valami program ami úgy formázza le hogy figyelmen kívül hagyja a hibás szektorokat és csak a jókból hoz létre egy meghajtót, nem baj ha kisebb is lesz így a mérete?!

Köszönöm! :R

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#51881) King Unique válasza bugizozi (#51880) üzenetére


King Unique
titán

Ha sikeresen megtörtént az adatmentés, akkor utána egy ilyen ramaty állapotú HDD-nél adja magát a garanciális csere, vagy annak híján kb. a kuka és helyette egy új, megfelelő állapotú HDD vásárlása, használata. Vagyis nem világos minek erőltetni ilyen formában a további használatát, pláne ha már formázni sem lehet... Persze meg lehet próbálni parancssorban törölni és újraparticionálni, ráereszteni a HDS tesztjeit, bűvölni HDD Regenerator és társai programokkal, csak kérdéses, hogy van-e egyáltalán értelme.
Egyébként jó lett a screenshot, pont nem látszik, hogy milyen HDD-ről van szó, ahogyan a HDS verziószáma és a SMART adatok sem, stb. :D :C

[ Szerkesztve ]

(#51882) concware válasza concware (#51865) üzenetére


concware
tag

Ötlet?

(#51883) bugizozi válasza King Unique (#51881) üzenetére


bugizozi
őstag

Nyilván ha garanciális lenne akkor nem én próbálnám életre kelteni. Nem fontos filmeket tárolnék rajta, ha működne.

Visszanézve tényleg elég láma screenshot :B
HDS 5.30

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#51884) liksoft válasza bugizozi (#51883) üzenetére


liksoft
nagyúr

Toshiba. Felejtős. :(

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#51885) King Unique válasza bugizozi (#51883) üzenetére


King Unique
titán

Oké, az előző válaszban le van írva, hogy mik az opciók, mit lehetne tenni, megpróbálni. Bár ha 0% a kondíció és ilyen sok a hibás szektor, akkor szvsz sokat nem érdemes szórakozni vele. :N

(#51886) Stitch


Stitch
őstag

Sziasztok,

Adott egy WD10EARS vinyó, évek óta gond nélkül futott, most viszont elkezdett szórakozni. Látszólag gond nélkül megy, olvasni simán tudok róla (mp3, HD film-beletekerés, másik tárolóra 50 MB/s, stb.), viszont amint írnék valami nagyobb fájlt, fogja magát és leáll. HDD Sentinel szerint minden rendben, SMART értékekben se lát gondot. Találkozott már valaki hasonlóval? Mit lehet tenni?

Köszi előre is.

[ Szerkesztve ]

(#51887) *Ropi* válasza liksoft (#51884) üzenetére


*Ropi*
félisten

A nevében is benne van: TosHIBA. :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51888) *Ropi* válasza Stitch (#51886) üzenetére


*Ropi*
félisten

Definiáld: "leáll"! Konkrétan kicsapja a fejeket parkolóba és leállítja a lemeztányérok pörgését, vagy csak maga az írás áll meg de a lemez megy tovább, stb. ?

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51889) Stitch válasza *Ropi* (#51888) üzenetére


Stitch
őstag

Kerregő hang, gondolom a fejet járatja ide-oda, egy kis idő után pedig "leálló" hang. Szóval igen, úgy hallom leáll a pörgés. Aztán mintha vissza akarna indulni és ezt eljátssza párszor. Viszont a Windows már az elején eldobja, "lemez nem írható" vagy valami hasonló üzenettel és csak teljes újraindítás után férek hozzá a meghajtóhoz.

A Windows töredezettségmentesítő 3% töredezettséget ír. Ez soknak számít? Okozhat gondot?

Szerk.: Defraggler már 54%-ot ír. :Y

[ Szerkesztve ]

(#51890) *Ropi* válasza Stitch (#51889) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha keményebben kerregő hang nem pedig finoman sertepertélő, akkor abban az esetben nagy eséllyel vagy egy vagy több fej, vagy a flexkábel, vagy az erősítők szálltak el): javítani csak akkor érdemes, ha adatmentés a cél, mert az árából több ilyen HDD-t is vehetnél.

Szerk.: 3% töredezettség az nudli. A lemezen a fájlok darabkái ugyanott vannak, csak a Defraggler más mérce szerint nézi az 54%-ot: tudni kellene milyen beállítással fut.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51891) liksoft válasza Stitch (#51886) üzenetére


liksoft
nagyúr

Van, mikor az író áramkör sérül. Ilyenkor adatok lement, drive kuka.
Hány éves is szegénykém?

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#51892) kona005


kona005
senior tag

Sziasztok!

Olyan gondom lenne hogy vásároltam egy Seagate Barracuda 2TB ST2000DM008 típusu HDD-t de nem látom a sajatgépben meghajtóként , viszont biosban mint boot opció jelen van.
a konfigom:
AORUS B450 PRO
Ryzen 5 3600
2x8GB G.Skill Aegis 3200mhz
GTX 1070

Egy 860 EVO 500GB-ről megy a rendszer, csak azt használtam. Remélem valamyennyire érthető.
Két Sata3 portot találtam a lapon, fura ,mert a régi Z77-es lapomon is van 6 sata csati.
Annyira nem értek hozzá, ha nagyon hülyeséget kerdezek akkor bocsi. :R
köszönöm a segítséget előre is.

(#51893) pjen válasza kona005 (#51892) üzenetére


pjen
félisten

Staartmenű,kezelés, lemezkezelés,particionálás,formázás,esetleg betűjel adás.Aztán ott lesz az.

(#51894) King Unique válasza kona005 (#51892) üzenetére


King Unique
titán

Ha vadonatúj az a HDD, akkor gyárilag nyilván particionálatlan és meghajtóbetűjele sincsen, anélkül pedig értelemszerűen a Windows fájlkezelőjében sem fog megjelenni. Vagyis ilyenkor először nyilván inicializálni, particionálni, formázni kellene a lemezkezelőben. A formázásnál meg elég a gyorsformázás. De ha nagyon ráérsz, akkor tesztelésképpen akár a lassú is mehet, vagy a HDS különféle tesztjei, bár egy vadonatúj HDD normál esetben hibátlan állapotú. Viszont ha a hírhedt 3,5"-os Barracuda, annál ki tudja. :))

[ Szerkesztve ]

(#51895) kona005 válasza King Unique (#51894) üzenetére


kona005
senior tag

Ja közben, már langyos volt mostmár látja, de köszi :C
Viszont ha a hírhedt 3,5"-os Barracuda, annál ki tudja.
Ne idegelj kérlek :DDD Egy WD Blue nálam 2 évet sem bírt jó mondjuk az volt csak a gépben, előtte egy Samsungoom volt mindakettő 1TB az legálabb 5évet húzott. Remélem nem hal meg hamar :)

(#51896) kona005 válasza kona005 (#51895) üzenetére


kona005
senior tag

na kiment a szerkesztési idő,de jónak tűnik remélem kiszolgál egy darabig :R
Köszönöm a gyors válaszokat, már ezt is tudom:R
alt="" title=""

[ Szerkesztve ]

(#51897) Stitch válasza *Ropi* (#51890) üzenetére


Stitch
őstag

Rosszul fogalmaztam, nem kerreg, a normál hangjával teker, de szaporábban, mint szokott. Most viszont már olvasni is nagyon lassan tudok róla. Megpróbálom lementeni a fontos dolgokat.

@liksoft: lehet, hogy erről van szó, gyanúsan akkor dob egy hátast mikor írni kezdek rá. Szerintem 8-9 éves lehet, HD sentinel ezt írja:

Közben megjelent 28 hibás szektor, illetve SMART-ban felkiáltójel:

Ez amúgy hogy megy, pár hibás szektorral még együtt lehet élni vagy az már a vég közeledtét jelenti?

[ Szerkesztve ]

(#51898) *Ropi* válasza Stitch (#51897) üzenetére


*Ropi*
félisten

Csak pár rossz szektor van, de nem az a lényeg, hanem az egyelőre láthatatlan instabil szektorok, amik könnyen átbillenhetnek: valószínűleg egy fejhibás meghajtó, ami menet közben folyamatosan gyűjti az újraallokált szektorokat és ez lassítja. Tipikus WD betegség, ami a haldoklásának - a szaporodó rossz szektoroknak, ami általában egy vagy több gyengülő állapotú fejnek és az utánuk gyűlő instabil szektoroknak a bizonyítéka: ha már ilyen szinten belassult, akkor nagyon mákodnak kell lennie, hogy otthoni módszerekkel le tudd menteni róla a teljes adatterületét (ha pedig nem sikerül, akkor onnantól már csak a drive tiszta térben való megbontásával járó folyamattal lehet, aminek szisszenős az ára).

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51899) Stitch válasza *Ropi* (#51898) üzenetére


Stitch
őstag

Ez nem hangzik jól. :((( Azt a pár száz MB friss adatot sikerült leolvasni róla, ami az utolsó backup óta rákerült. Ezután partíció törlés, ellenőrzés, formázás, stb.

Éjjel egy felület teszt alatt nem dobta el egyszer sem, ez lett az eredmény:

Most a backupról indítottam rá 600GB írást, egyelőre gond nélkül megy 70-80MB/sec-el.
Nem értek a HDD-k lelki világához, de nem lehet hogy valami pl. a partíció táblában kavarodott meg? Mindenesetre ezek után fenntartásokkal kezelem a vinyót. :)

(#51900) *Ropi* válasza Stitch (#51899) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ez a formázásnak köszönhető "mézeshetek", amikor átmenetileg összekapják magukat az instabil szektorok de idővel megint rohamosan romlani kezd az állapota. Én nem tartanék rajta semmi fontos adatot biztonsági mentés nélkül (egyébként is, egy mentés nem mentés: 3 mentés - földrajzilag különálló helyeken - az igazi).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.