Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51051) fojtviki


fojtviki
senior tag

Sziasztok, nem olvastam vissza ugyhogy lehet hulyeseget kerdezek :)
Van egy Seagate hdd, felporog, viszont lefagy a gep tole sajnos. Megoldhatja a dolgot, ha logic board-ot vesz hozza az ember? Van rajta par dolog, ami jo lenne ha mentheto lenne :) Ha van ra esely, akkor aldozok ra egy keveset.

itt a hdd: [kép]
ennyibe kerulne az alkatresz: [link]
Koszonom :R

(#51052) King Unique válasza khron78 (#51049) üzenetére


King Unique
titán

"Az van rajta és kész!"
"Egy Xbox 360 külső meghajtójaként találtam. De miért érdekes ez?"

Aha, aztán hogy mégis mi alapján jött ez a megállapítás, ráadásul egy WD (!) merevlemeznél, az továbbra sem derült ki... Pedig lényeges lehet a probléma megoldása szempontjából, mert nem mindegy, hogy pontosan mi történt azzal a HDD-vel.
Aztán ha Xbox konzolban volt, akkor ugye az mégis hogyan tett volna a HDD-re másik firmware-et, ahhoz külön felhasználó beavatkozás kellett másik környezetben. Inkább a MaxLBA elállítódása lehetne reálisabb. De mindegy, biztos Seagate firmware van azon a WD HDD-n és amiatt az egész, mert csak és kész...

Ez egyébként egy tipikus mintapéldája volt annak, amikor valaki elsőre nem tud mások számára is kellően informatívan és világosan megfogalmazni, leírni egy problémát, akár screenshotokat mellékelni további egyértelműsítés végett, hanem jellemzően utólag, több kör után derülnek csak ki az újabb és újabb részletek. Na ezért volt az állítólag, meg inkább az előbbi a vicc, először azt kellene megtanulni...

Részemről ennyi volt most, majd más talán folytatja, akinek bejön ez a... De lehet nem is kell, hisz úgyis vsz mindent jobban tudsz.

Amúgy sok sikert!

[ Szerkesztve ]

(#51053) King Unique válasza fojtviki (#51051) üzenetére


King Unique
titán

A gép, vagyis gondolom az OS kifagyása lehet pl. a SATA adatkábel hibája, vagy magánál a HDD-nél szektorhibák miatt is. Ha egyáltalán nem érzékeli az OS, azaz pl. a Windows eszközkezelőben, lemezkezelőben sem jelenik meg, HDS sem listázza ki, akkor úgy nyilván nem lehet hozzáférni a rajta lévő adatokhoz. Az elektronika cseréje annak hibájánál elvileg megpróbálható, de gyakorlatilag korántsem biztos, hogy eredményes lesz, lásd egy másik válaszban leírtakat.

Ha kifejezetten adatmentéssel kapcsolatos a mostani a kérdésed, alapvetően az lenne a cél, akkor inkább az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellett volna feltenni, illetve ott folytatni tovább.

(#51054) krealon válasza fojtviki (#51051) üzenetére


krealon
veterán

"Van egy Seagate hdd, felporog, viszont lefagy a gep tole sajnos. Megoldhatja a dolgot, ha logic board-ot vesz hozza az ember?"

Ha adatmento szakember vagy es az elektronika felprogramozasahoz megvan a kello tudas es muszerezettseg, akkor nyugodtan vedd meg.

Liksoft kollega tudhat informacioval szolgalni, hogy ennel a tipusnal is sorozatszam szerint van-e parositva a mechanika az elektronikaval. Ha ez a helyzet, akkor valoszinuleg az adatmentes megkiserlese is jelentos osszeg lehet (tipikusan 6 szamjegyu).

"Van rajta par dolog, ami jo lenne ha mentheto lenne"

Minden tovabbi probalkozas es penzkoltes elott forintositsd, hogy mennyit tudsz forditani az adat visszaszerzese a lemezrol, es ha tobb mint 100k HUF, akkor irany az "Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez" topik. :R

(#51055) fojtviki válasza King Unique (#51053) üzenetére


fojtviki
senior tag

Koszonom mindkettotoknek! Jajj nem akarok sokat raforditani, semmi eletbevago adat nincs rajta. Teny, hogy jo lenne, ha par dolog meglenne, de ertekben 0 kb :) Azt hittem, ha ezt kicsereli valaki akkor megmentheto a hdd :) Azt a £15-ot megerte volna tobbet nem, szoval nem is az adatmentes lett volna a fo cel, hanem a hdd megmentese. 3 kulonbozo gepben lett kiprobalva, a mienk lefagy tole, a masik ketto egyaltalan nem latja a lemezkezeloben sem.Erdekes, mert ez kulso hdd volt, es csak akkor volt bekapcsolva, amikor tettunk ra valamit, szoval nem sok uzemido van benne. No akkor kuka :R

(#51056) King Unique válasza fojtviki (#51055) üzenetére


King Unique
titán

Ha eredetileg külső HDD-ként volt használva és 3 TB-os, akkor ott egyes típusoknál az eltérő szektorméret (pl. AF 4Kn vs. 512e) is gondot okozhat USB —► SATA csatlakoztatásnál. Valamint a hardveres titkosítás szintén. Viszont normál esetben attól még a BIOS-nak és az OS-nek fel kellene ismernie a HDD-t, max. a tartalmához nem lehet közvetlenül hozzáférni, meg van hogy csak az eredeti környezetbe (külső házban) visszahelyezve. Ha az utóbbira már nincsen lehetőség, vagy ott sem működik, valamint a PC-be téve SATA-n sem, akkor komolyabb gond lehet vele és az említett topikban kellene érdeklődni a lehetőségek felől. De ha az elektronika szimpla cseréje nem oldja meg a problémát, valamint anyagilag nagyobb összeget nem érne meg számodra az adatmentés, akkor ez esetben marad kb. a kuka.

(#51057) fojtviki válasza King Unique (#51056) üzenetére


fojtviki
senior tag

Koszi. Megvan az eredeti kulso doboz. Azutan lett kiszedve es SATA kabelen a pc-be lett teve, de semmi. Ugyan ez masik ket PC-ben is. No mindegy akkor, csak furcsa, hogy ennyit birt :) Ugyan 2 eves, de 1000 oranal nem uzemelt tobbet, de evvel szerintem sokat mondok :DDD

[ Szerkesztve ]

(#51058) khron78 válasza King Unique (#51052) üzenetére


khron78
őstag

Ohh bingó, vág az eszed, mint a beretva. Nahát, hogy nem az xbox tette fel a másik fw-t. 3. típusú találkozás volt valószínűleg. Micsoda meglepetés. De még mindig nem ez volt a kérdés, hogy miért és hogyan került rá a Seagate fw, hanem az, hogy a nevének megfelelő fw-t újra lehet e írni, amivel a kapacitása 500-as lesz és nem 320-as. Nem voltak nagy reményeim azzal, hogy a PH-n felteszek egy kérdést. Neked a leírtakat kell bizonygatni, ez a fontos és nem maga a probléma. A fél szöveget el se olvasod, vagy nem értelmezed, csak az okítás a fontos meg a screenshot. Befejeztem, nem tördelem szét ezt a nagyon fontos topicot.

(#51059) krealon válasza khron78 (#51045) üzenetére


krealon
veterán

"Egyébként honnan tudnám, hogy Seagate fw van rajta? Milyen állítólag? Az van rajta, ennyi."

Az, hogy azonositonak azt irja ki, hogy
Manufacturer: Seagate
meg hogy
capacity: 320 GB
nem jelenti azt, hogy igaz is.

Gyartok a sajat firmware-jeiket hetpecsetes titokkent kezelik, mivel a gyartas, a technologia es a termek alapveto reszet kepezik, igy gyakorlatilag lehtetlen, hogy egymassal felcserelhetok lennenek.

Az XBOX-okban gyarilag Seagate gyartmanyu es 320 GB kapacitasu merevlemez lehetett, amit valoszinuleg az XBOX firmware (aka BIOS) nyilvan ellenoriz.

Ha egy WD lemez firmware-eben atirjak az azonositot es a meret adatot, akkor egy XBOX-hoz csatlakoztatva, az XBOX nem lesz kepes megkulonboztetni egy eredeti Seagate lemeztol.

Igy tehat neked nincs igazabol szukseged masik firmware-re, csak a tudast kell megszerezned, hogy a jelenlegi firmware-ben a ket modositott adatot hogyan tudod visszaalakitani (a regi allapot mentesenek hianyaban).

Az erre (a tudas megszerzesere) forditando ido es energia koltsege nagy valoszinuseggel sokkal tobb, mint egy masik HDD-t beszerezni, ezert esszeru dontesek lehetnek, hogy:
- hagyod a fenebe az elveszett 180 GB-ot, vagy
- ha nagyon szukseged van a nagyobb kapacitasra, szerzel egy nagyobb HDD-t.

Ezzel szemben, ha Tarzan modjara (csak azert is) meg akarod oldani a problemat, akkor keszulj fel, hogy sok idobe es penzbe fog kerulni a muvelet, aminek a kimenetele bizonytalan. :R

(#51060) khron78 válasza krealon (#51059) üzenetére


khron78
őstag

Nagyon köszönöm a segítséget! Ez elegendő infó volt, hogy el tudjam dönteni mit is akarok csinálni!
Köszi!

(#51061) *Ropi* válasza HREH (#51047) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nagyon gyorsan mentsd le róla a fontos adataidat, mert fokozott ütemben fog az állapota romlani és ezzel együtt az olvasási sebessége csökkenni, ami nehezíti a dolgot. Pont most van nálam egy ilyen adatmentésen: a tulaja pár nap alatt eljuttatta odáig, hogy nem olvas, és mivel a firmware egy része is a lemezen található, már nem ismeri fel a BIOS, felpörgés után agyhalott, csak speciális megoldással lehet róla lemasszírozni az adatokat. Ne juss el addig! :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51062) King Unique válasza khron78 (#51058) üzenetére


King Unique
titán

Hát talán azért kell, mert a probléma megoldása szempontjából nem mindegy, hogy pontosan mi történt. Meg elsőre kissé abszurd az adott HDD-re eleve másik gyártó firmware-rének felrakása. Azt pedig nyugodtan mondhatnám én is, hogy a reakció nem éppen volt megfelelő...
De akkor a témához visszakanyarodva valószínűleg ilyesmi hackelés történhetett, ahol ha nem készült mentés az eredeti állapotról, akkor anélkül nyilván problémás a visszaállítás. Meg lehet célszerűbb lett volna specifikusan az Xbox topikban érdeklődni, ahol már többen csináltak ilyen firmware mókolást (példák), hátha tudnak valami megoldást a visszaállításra, ha pl. az MHDD sem opció.
Másik lehetőségként meg marad az, ami már korábban is említve volt és nemrég újból szóba került, vagyis hagyni a fenébe, annyi plusz vesződséget nem feltétlen ér.

(#51063) GAbre


GAbre
veterán

Üdv!
Vettem 1 vadi új vinyót.
De ahogy a képen látszik,1ik progi szerint rossz,a másik szerint jó.
Illetve még crystaldiskmark szerint is rossz.
Ilyennel találkozott már vki?

Avatar

(#51064) King Unique válasza GAbre (#51063) üzenetére


King Unique
titán

A HDS-nél egyrészt meg lehetne nézni a SMART-ot, hogy ott is ez van-e, valamint esetleg a legújabb béta verzióval is ránézni. Másrészt le lehetne futtatni az egyes teszteket, amik ha szintén hibát mutatnak, akkor lehet biztosabban reális a screenshoton lévő állapot. Amúgy meg hivatalosan a gyártó saját tesztprogramja (SeaTools) a mérvadó, ha az hibásnak mutatja a HDD-t, hibát dob a teszteknél, akkor lehet reális a rossz állapot és egyben indokolt a garanciális csere.

[ Szerkesztve ]

(#51065) vzozo


vzozo
senior tag

Sziasztok, ez ideillik?

Adott egy 4 terás Seagate ST4000DM000 external HDD, USB-n rákötve a gépemre. Újabban fura hibákat produkál, pl. fájlmásolás közben "retry"-t kell nyomni, illetve a vindóz system logban ilyesmiket látok:

The IO operation at logical block address 0x18121921 for Disk 10 (PDO name: \Device\000000c1) was retried.

A SMART infók szerint rendben van a diszk, se reallocated, se pending sector.

Ez most akkor kezd meghalni, vagy csak gyenge táp / USB kábel hiba lehet?

(#51066) King Unique válasza vzozo (#51065) üzenetére


King Unique
titán

Ha a SMART rendben van és még a tesztek - lásd nemrég a másik választ - sem jeleznek hibát, akkor vélhetően oké a HDD. De egy USB-s külső merevlemeznél hibaforrás lehet maga a külső ház, kábel, valamint 3,5"-os típusoknál a tápadapter is. Viszont hogy esetedben az utóbbiak fennállnak-e, az nyilván úgy fog kiderülni, ha kipróbálod másik USB-kábellel, másik tápegységgel. Valamint ha nem gyárilag készre szerelt külső HDD, hanem külön lett megvásárolva a külső ház, akkor a HDD-t lehetőség szerint másik külső házban.
Más oldalról megközelítve az ilyen hibaüzenetnek általánosan és alapesetben (pl. SATA-s helyi lemezeknél) lehetnek egyéb okai is, lásd az alábbi leírást.

[ Szerkesztve ]

(#51067) vzozo válasza King Unique (#51066) üzenetére


vzozo
senior tag

Köszi, olvasom. A vinyó gyárilag van berackelve, és sose szedtem szét. Nem mai darab (jó pár éves), de alapvetően offline tárolásra volt eddig használva (értsd: állt a fiókban), viszont most kellett a hely.

Sajnos a gép jelenleg fizikailag elég messze van tőlem, és a következő hónapokban nem is fogok hozzáférni tápot, kábelt, egyebeket cserélni.

Egyébként több külső vinyó is van a gépre kötve, többek között ennek egy kistesója is (ST2000DM001), de csak az előbb említett 4 terás darab szemeteli tele az eseménynaplót + dobálja a hibákat fájlműveletek közben.

(#51068) milkabrams


milkabrams
őstag

Sziasztok, ezt a két partíciót hogy tudom egyesíteni?

[ Szerkesztve ]

Ó, nagy volt az én lelkemnek bűne,/ és olyan nagy a rá mért kárhozat,/ égi fény rá hiába vetülne/ és enyhülést a sír sem tartogat:/ lent végtelen korokon át ont rá kegyetlen, bús átkokat.

(#51069) King Unique válasza milkabrams (#51068) üzenetére


King Unique
titán

Először is úgy, hogy 3 TB HDD-t MBR helyett nyilván GPT-re inicializálod, illetve esetedben az ebben a leírásban szemléltetett módon törlés után GPT-re konvertálod. Aztán utána új egyszerű kötet létrehozásával új partíciót készítesz, NTFS-re formázod, stb.

(#51070) Doky586 válasza milkabrams (#51068) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Úgy hogy MBR helyett GPT-re inicializálod..

(#51071) milkabrams


milkabrams
őstag

Köszi sikerült.

Ó, nagy volt az én lelkemnek bűne,/ és olyan nagy a rá mért kárhozat,/ égi fény rá hiába vetülne/ és enyhülést a sír sem tartogat:/ lent végtelen korokon át ont rá kegyetlen, bús átkokat.

(#51072) GAbre válasza King Unique (#51064) üzenetére


GAbre
veterán

Köszi sajnos azzal is azt mutatta,hogy rossz.
Kérdés,nem olyan régóta használok usb külső vinyót.
Tegnap elkezdte azt játszani,hogy nem írható, írásvédett.
Azt hittem vinyóval van gond.De az adott rendszer alatt csinálja csak,másik gépben is jó,maga a vinyó,és külön az usb része is.
Viszont az adott gépben rendszertelepítő se tudott vele mit kezdeni,így nem tudom win reinstall megoldja-e.
Illetve mi lehet baj, a géppel.Nem állítottam bioszban semmit,csak rá lett kötve másik vinyó.
Próbáltam engedélyeket nézni,vagy az usb driverét törölni,frissíteni,de nem lehet,vagy legfrissebb.
Valakinek van 5lete?

[ Szerkesztve ]

Avatar

(#51073) King Unique válasza GAbre (#51072) üzenetére


King Unique
titán

Ha a gyártó saját szoftvere is rossznak mutatja a HDD-t és hibát dobnak a tesztek, akkor mehet vissza garanciális cserére.

A másik problémánál először nem ártana pontosabban leírni, hogy mi a gondod, akár screenshotot mellékelni róla. Ugyanis volt már rá több példa ezen a fórumon is, akik keverték NTFS fájlrendszerű tárolónál a hozzáférési / jogosultsági problémát az írásvédett állapottal. Ami nem mindegy, mert más a megoldás az előbbire, ahogyan megint más az utóbbira + [link].

[ Szerkesztve ]

(#51074) GAbre válasza King Unique (#51073) üzenetére


GAbre
veterán

Azt dobja amit az előbbire linkeltél,másik vinyóval is.
Köszi megnézem a linekeket,hogy megoldja-e.

Avatar

(#51075) GAbre válasza GAbre (#51074) üzenetére


GAbre
veterán

Cmd-es methódus működött.Köszönöm.

Avatar

(#51076) modern


modern
aktív tag

Sziasztok!
A napokban vettem itt az új Toshiba merevlemezt.
Beraktam a gépbe, másodlag meghajtó volt, rendszer nélkül csak adattárolásra.
Majd pár óra használat mulva fura kattogás és érezhetően lassította a rendszert (pedig ssdről fut), majd csekkoltam hd sentinelen.

Normális ez szerintetek egy új merevlemeznél?
Egyébként tuti h nem indítottam el/állítottam le 972x

Közben ezt is megnéztem

[ Szerkesztve ]

Mobilon hamarabb elérsz: 30/563-1783

(#51077) GAbre válasza modern (#51076) üzenetére


GAbre
veterán

Nálam is hasonló volt.
Gondolom a kattogás,az az újraindulások voltak,amik kb 900 alkalommal történtek.
Garba küld vissza te is.

Avatar

(#51078) modern válasza GAbre (#51077) üzenetére


modern
aktív tag


annyi a probléma hogy itt vettem és próbagarival, de ha bukok is vele max 4200at buknék
Nyilván ez az eladótól is függ (nem feltételezek rosszat de jobb a legrosszabbra készülni)

Mobilon hamarabb elérsz: 30/563-1783

(#51079) Doky586 válasza modern (#51076) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ez a használt lemez vásárlásának kockázata.

Ha postázva volt akkor meg már szinte természetes hogy párszor le volt ejtve (földhöz volt vágva).

(#51080) Mexildos


Mexildos
aktív tag

Segítséget szeretnék kérni!

Sajnos 4 HDD-m egyszerre halálozott el. Mindegyik valószínűeg táp túlfeszültség miatt. Nincs égett szag semmi. Egyik HDD sem indul. Nagy valószínűséggel a PCB meghalt.

A kérdésem az lenne, hogy másik PCB vásárlásával és a BIOS chip áthelyezésével életet lehetne beléjük lehelni? Ezt azért kérdezem, mert nem világos, hogy mivel nagy eséllyel a HDD-ken lévő PCB-k meghaltak a BIOS chipet nem rántották-e magukkal.

Az egyik HDD még garanciális, ahhoz nem szeretnék nyúlni, azt elviszem rendes adatmentésre, de a régebbiek esetében érdemes ezzel próbálkozni vagy halott ügy?

(#51081) CsengődiGeri


CsengődiGeri
tag

Hali. Tudnátok nekem segíteni itt vagy el irányítanátok melyik fórumon kérhetnék segítséget.
Van egy halott HDD-m, le vettem a tetejét és dekoráció gyanánt szeretném ha forogna a lemeztárcsa. Külsőként rákötöttem egy gépre ha rajta van a táp meg az adatkábel is szépen forog. De én a polcra tenném egy külön tápra. A meghajtó motorjának van 3 kivezetése, melyikre és mekkora feszültséget kellene adni hogy forogjon? Már próbálkoztam kicsit de csak azt értem el, hogy kicsit megindult de aztán megállt és csak remegett. Még mielőtt leégne abbahagytam a kísérletezgetést.

(#51082) Male


Male
nagyúr

Sziasztok!

Sentinel / SMART kérdésem lenne. Eladtam egy 500GB-os Toshiba notivinyót. Az eladás előtt rákötöttem a gépemre, csináltam egy HD Sentinel képernyő mentést [link] , 2019.09.19-én, majd kikötöttem pár percen belül. A képen látszik, hogy 3235 indulása volt és 288 nap a működési ideje. Elpostáztam a vevőnek, aki bekötötte a gépébe, és neki ezt mutatja a HD Sentinel [link] , 3236 indulás (tehát egy darabbal több csak, ami nyilván a gépében való indulása), viszont működési időnek több, mint 3000 nap van feltüntetve... ez fizikai képtelenség. Megnézte másik gépben is, a képek között 3 óra van, mégis 10 órával nőtt a működési idő [link] ... Ahogy látom azonos Sentinel verzióval csinálta. HD Sentinel bug lehet?

(#51083) vzozo válasza vzozo (#51067) üzenetére


vzozo
senior tag

Nos, közben kaptam egy ötletet, hogy csekkoljam a load/unload cycle count deltáját, és az azt mondatja velem, hogy táp vagy USB probléma lesz. Egy óra alatt ~16-tal növekedett az érték, miközben elvileg végig terhelés alatt volt a vinyó, tehát ez nem lehet idle unload esemény.

Nagyjából korrelál ezzel a system logban lévő NTFS események száma is.

Mit is mondhatnék, fasza, ezzel remote semmit sem tudok kezdeni, max leválasztani, hogy ne szenvedjen. Illetve csak reménykedem, hogy egy leválasztás során lesz elég okos a külső rack, hogy véglegesen lekapcsolja a vinyót, és nem próbálja tovább tekergetni, pörgetni.

(#51084) King Unique válasza vzozo (#51083) üzenetére


King Unique
titán

A Load/Unload Cycle Count a fejparkolásra vonatkozó attribútum a SMART-ban, aminek működése és intenzitása HDD specifikus, annak az említett problémához alapesetben nem sok köze lehet. Meg az még nem hiba, ha emelkedik a számláló, nálam is parkol több külső HDD, de ilyen probléma nincsen.

A fejparkolással egyébként éppenséggel lehet mit kezdeni, pl. a HDS-ben USB-n is használható az APM átállítása, valamint a lemezek leállásának akadályozása, ahol az utóbbi is mérsékli. Véglegesen, azaz firmware szinten átállítani (letiltani) a gyártó saját szoftverével lehet, ami a Seagate esetében a HDAT2, viszont ahhoz SATA-n javasolt csatlakoztatni a HDD-t.

A leválasztásnál, ha a szoftveresre célzol, akkor ott a HDD lekapcsolása egyrészt a külső háztól, az abban lévő chipnél a firmware-től függ. Másrészt az OS-tól, ahol az egyes régebbi Windowsoknál szükség lehet erre a beállításra. Üresjáratban, X perc inaktivitás után az alvó mód működése szintén hasonló, annál is eszköz és OS felől egyaránt kell a megfelelő támogatás, szükség esetén beállítás.

[ Szerkesztve ]

(#51085) King Unique válasza Male (#51082) üzenetére


King Unique
titán

Az nem látszik egyik screesnhoton sem, hogy a SMART-ban mi van a Power On Time Count, vagyis a bekapcsolva töltött idő értékénél, mit mutat a grafikon, stb.. Ami alapesetben órákban értendő és az alapján számítja át a HDS napokra + órákra, de történhet a mérése gyártótól függő egységekben is. Aztán a HDS-nek is lehetőleg az aktuális verzióját (5.50) kellene használni, valamint szükség esetén más programmal (CrystalDiskInfo) is megnézni a HDD-t. Ha más szoftver szerint is ennyi az érték, akkor jelenleg ez van benne a SMART-ban.

(#51086) Male válasza King Unique (#51085) üzenetére


Male
nagyúr

Pár órával később nézte 5.50-essel is: [link] , ekkor az első nézése óta eltelt kb 4 óra, mégis 19 órával nőtt a használati idő.
CrystalDiskInfot javasoltam én is neki, megnézte, és azzal is rengeteg az érték. [link]
Pár nap, és visszakapom, megnézem mi a fene ez.
Megbolondulhat ez a számláló? Mert a kezdeti, amit én néztem rajta, az teljesen reális hogy 288 nap üzemidő és 3000 körüli indulás... szóval azóta történhetett valami.

(#51087) *Ropi* válasza Mexildos (#51080) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az attól függ, hogy pontosan milyen HDD-k. Többnél nem elég csak egy donor PCB-t rápattintani és a BIOS-t fizikailag áttenni a további stabil és hosszútávú működéshez.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51088) *Ropi* válasza CsengődiGeri (#51081) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az nem sima motor, nem fogod tudni ilyen egyszerűen mozgásra bírni: mindenképpen kell hozzá egy vezérlő elektronika.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51089) Mexildos válasza *Ropi* (#51087) üzenetére


Mexildos
aktív tag

Szia,

Köszönöm a választ. Az mondjuk tény, hogy ezek a HDD-k már sohasem fognak úgy működni mint előtte.

A nagy kérdés azaz, hogy ideiglenesen, amíg lementek róla mindent működhet-e az elektronika és a bios csere?

2 db 1 tb-osról van szó (Samsung)
1 db 6 tb-osról (WD)

A 4 HDD-t úgy sikerült kiütnöm, hogy egy régebbi tápom elromlott. Mivel az új táp is moduláris és mind a két táp pin out-ja megegyezett látszólag ezért mivel sietni akartam a régi táp sata kábeleit használtam. Ami hiba volt mert a kábelek kötése más volt mint a régin. Ezért arra gyanakszom, hogy ahol 12V kellett hogy legyen ott volt 3V és fordítva.

Szóval a nagy kérdés még az, hogy ezzel nem e nyírtam ki a PCB-n lévő BIOS-t is? Mert akkor nincs értelme a cserének. Akkor adatmentés segíthet csak.

Nagyon örülnék némi tippnek, segítségnek. Csak mert 4 hdd adatmentése nagyon drága lenne magánszemélyként, elég ha a 12TB-ost kifizetem.

(#51090) *Ropi* válasza Mexildos (#51089) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szia!

Ez, így kevés infó: fotózd le a HDD-k matricáit és elektronikáit elölről - hátulról, aztán küldd át privátban! Egyes szériákon belül a különböző panelrevíziókban is van különbség, pl. ha a donor más fej erősítő modult használt, akkor már bukta, de van még több dolog is, ami különbözhet.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51091) Male válasza Male (#51086) üzenetére


Male
nagyúr

Közben visszaért hozzám... [kép] ...szóval itt ismét csak normális értéket mutat. Az a több mint 3000 nap teljesen irreális volt, hiszen 2012. decemberi gyártmány, tehát még 7 éve sem került ki a gyárból, nem üzemelhetett 3000 napot.

(#51092) Male válasza Male (#51091) üzenetére


Male
nagyúr

Lejárt a szerkesztési idő sajnos, de... nálam is 10 perc alatt 10 órával nőtt a számláló... de nálam az alapértéket jól szorozza ki. Ez nagyon fura így. [kép]

(#51093) modern


modern
aktív tag

Valaki segítsen mert nem értem :D
Pár napja írtam, hogy szar volt a merevlemezem és érdekelt, hogy tudtok -e segíteni ezzel kapcsolatosan.

Tegnap úgy voltam vele, hogy mégis visszateszem a gépbe, és megpróbálok varázsolni vmit, mert az eladó akitől vettem konkrétan le se sza.., hogy nem jó a merevlemez.
Tegnap ugyanezt írta ki, aztán el is felejtettem foglalkozni vele, ma nézem és:

Ilyen létezik szerintetek vagy programhiba lehet?

Mobilon hamarabb elérsz: 30/563-1783

(#51094) Pokesz007


Pokesz007
senior tag

Sziasztok Mióta új házba beraktam a HDD-met
Seagate Barracuda 1TB 7200rpm 64MB SATA3 ST1000DM010
Nagyon hangos lett. Főleg nagyobb .isoknál.
SSD ről megy a rendszer.
Ez ilyen marad? 100/100-as Hardisk szerint. Nem melegszik. 1 éves sincs.
Olvastam erről,hogy igen hangos néha..
Törődjek bele ?

[ Szerkesztve ]

️️Hardverapró Mindörökké️️

(#51095) pjen válasza Pokesz007 (#51094) üzenetére


pjen
félisten

Gumi szalagokkal rögzitsd.

(#51096) Pokesz007 válasza pjen (#51095) üzenetére


Pokesz007
senior tag

Gumiba van benne a csavarja.

️️Hardverapró Mindörökké️️

(#51097) normen82


normen82
tag

Sziasztok!
Adott egy WD Elements külső usb3-as 1tb-os merevlemez.
Lefuttattam egy tesztet HD Tune Pro-val merevlemez ellenőrzés céljából,mivel van amikor teljesen használhatatlan.
Csak gyerek mesék vannak rajta,indítanék róla egyet és teljesen megbénul még a windows is tőle,de van hogy hibamentesen lejátszik.Az alábbi táblázat szerint a merevlemez első 5 gb-os területén van a hiba,vagy ezt hogy kell értelmezni,illetve hogyan tudnám "megfelelő" működésre bírni?
Jelenleg leformáztam,létrehoztam egy 5gb-os és két,közel 500gb-os partíciót.
Ez működhet?

(#51098) pjen válasza Pokesz007 (#51096) üzenetére


pjen
félisten

Akkor próbáld csak a kábelen,csavar nélkül.

(#51099) modflow válasza modflow (#50028) üzenetére


modflow
veterán

Az alaplap Gigabyte Z370 HD3.
Van benne 3 meghajtó:
1. SATA3: Samsung EVO860 SSD
2. SATA3: WDC WD20EARS-00MVWB0
3. SATA3: Samsung HD103UJ
Az a problémám, hogy ha otthagyom a gépet és mondjuk 30 perc múlva visszatérek és rákattintok a 3-as meghajtóra, akkor kb .20 mp-re lefagy a progi, amivel hozzáférnék, pl. sajátgép, vagy Total Commander. Majd kb. 30 mp múlva tud csak belépni, hozzáférni. Mintha valamiért nem tudná felpörgetni.
Mi lehet a baja?

Már lassan egy éve fennáll a hiba.
Valaki adjon már tippet, milyen tesztet futtassak le a HDD-n, hogy tudjam tényleg hibás-e.
Mert feleslegesen nem vennék újat.

(#51100) Doky586 válasza modflow (#51099) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha leáll a hdd akkor újra fel kell pörögnie.

Tiltsd le a lemezek leállítását az energiagazdálkodásban.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.