- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
-
LOGOUT
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Toninho13 #21127 üzenetére
Na azt mondjuk én is már kapásból telepítés után megtámadtam, -60-ról -75-re. Az nem baj, amit írtál, a 2.4-et tehermentesíteni akarom, hogy csak tényleg ajtón-garázson kívül legyen csak használva a 2.4, meg ugye van egy külön SSID-m az okoseszközöknek, az nem is szerepel az usteer SSID-k között, hogy véletlenül se bántsam.
-
Toninho13
aktív tag
válasz
E.Kaufmann #21124 üzenetére
A "band_steering_min_snr" csökkentésével tudod megoldani. Viszont ebben az esetben ha távolodsz, akkor is tovább marad a gyenge 5Ghz-es wifin...
-
PBA
aktív tag
válasz
vargalex #21122 üzenetére
Szia, köszi a választ. Nem annyira sürgős, de...
Board van, nem tégla, működőképes. Jelenleg ez a gyári sw van rajta: Powered by LuCI openwrt-21.02 branch (git-22.245.77575-63bfee6) / OpenWrt 21.02-SNAPSHOT unknown 25.0507_165311
A Quectel modemeket nem látja, pedig elvileg kellene neki. Még túl sok időt nem foglalkoztam egyébként vele. A cél az lenne, hogy 24.10 verziót rá tudjuk imádkozni a szükséges plusz csomagokkal. -
E.Kaufmann
veterán
Kísérletezgetek ezzel az usteer démonnal, mert ahogy nézem, nem csak a band steer-inget segíti, hanem jót tesz a roaming-nak is. Mi az optimális beállítása annak, ha azt szeretném, hogy elsőre minden egy közeli 5GHz sávra kapcsolódjon fel, ahogy távolodik, váltson ugyanazon AP 2.4-es rádiójára. Közeledve egy másik AP-hez, annak kapcsolódjon vagy a 2.4 vagy 5GHz rádiójára és direkt mellette csak 5GHz-etz használjon. Tehát röviden ahogy barangol az illető két AP között: AP1(5G)->AP1(2.4G)->AP2(2.4G)->AP2(5G). Ahol van rendes jel, ott %GHz-t használjanak a kliensek, ahol meg már naygobb a táv 2.4-et, mindezt barangolással. A beállításoknál van minden, mint a búcsúban
de jó lenne csak azt piszkálni, ami ehhez kell.
-
PBA
aktív tag
Sziasztok, spéci Openwrt kérdéssel érkezem... vettem egy viszonylag ritkább router boardot (ZBT-Z8109AX). Ősrégi egyedi Openwrt rendszerrel érkezett, nem igazán használható így, ezért nekiálltam keresgélni, hekkelni. Sajnos nincs rá (még) hivatalos openwrt firmware, egy másik verziójához viszont van (ZBT-Z8102AX). Keresnék vállalkozó kedvű kollégát, aki segítene elkészíteni hozzá egy használható firmware-t, meghatározott keretek között természetesen honorálnám a segítséget, fáradozást. HW információk, DTS elérhető...
Akad itt olyan fórumtárs, aki kedvet érez ilyesmihez, és nekiállna közösen összeütni forgatni hozzá firmware-t? Köszönöm!
-
vargalex
Topikgazda
Mondom, az OpenWrt oldaláról letöltött firmware biztosan nem tartalmaz magyar nyelvet. Legfeljebb a böngésző, vagy annak valamilyen bővítménye fordíthatta le. Persze, ha nem írod le (nem linkeled), hogy konkrétan mit tettél fel, akkor nem tudhatjuk biztosan. Esetleg a gyártótól letöltött átmeneti firmware tartalmazhat ilyet.
Az 5 GHz-es wifire vártál valamennyit? Ugyanis neki először azt kell megnéznie, hogy nem zavar-e elérhető időjárás radarokat. Addig nem fogod látni a WiFi-t.
Az OpenWrt egyáltalán nem félkész hobbiprojekt, legfeljebb neked nem való. Többek számára bonyolult lehet, mert itt tényleg mindent be lehet állítani. Nem csak alap router funkcionalitás érhető el.
-
S.I
csendes tag
válasz
vargalex #21114 üzenetére
igazából az egész tökmindegy, mert az 5ghz-es hálózat se akart végül bekapcsolni. a 2,5 ghz-es ment. szóval nem szívattam magam tovább., hogy ugyan vajon miért nem megy a helyi háló a wan porton keresztül és miért nincs 5 ghz. valszeg mert épp nincs feláldozható kakasom. vagy pluszban kecském. különben ezek is működnének.
és igen, amit felraktam openwrt a a cudy-ra, az bizony magyar szavakat tartalmazott. úgy kb. 98%-ban. elvileg még meg tudom különböztetni a magyar nyelvet az angoltól... bár ha sokat iszok, akkor mondjuk folyékonyan és spanyol anyanyelvi sebességgel beszélek végre spanyolul, mondjuk cserébe nem értenek meg... lehet ez kavart be és mégis angol volt.
de most újabb 10 évig nem szándékozom ilyen, sokszor csak félkész hobbiprojektek fw-ekhez nyúlni... fizikailag volt már a végén fájdalmas minden perc, amit ezelőtt az openwrt felület előtt töltöttem.egyszerűbb leírni fonetikusan ezeket a mindenféle angol szavakat.
-
xabolcs
őstag
válasz
ArthurShelby #21115 üzenetére
Nem kell megnyomni a cs-t: szviccs?
A latency-re pedig a kesleltetes pontegfelel, nem?Egyebkent en is angolul hasznalom a dolgokat, igy nem kell azon gondolkozni, hogy mit forditott magyarra a gepi fordito!
-
vargalex
Topikgazda
Az OpenWrt alapból biztosan nem volt magyar nyelvű, hiszen ahhoz a
luci-i18n-base-hu
,luci-18n-firewall-hu
csomagok telepítése szükséges.
Az AP konfigurálásához nem kell semmilyen túrás, akkor sem, ha a 2,5 Gbps-es portot is szeretnéd használni. Ekkor a wan portot be kell tenni abr-lan
bridge-be. A WAN network törölhető is. De mondom, így nem azt fogod mérni, mint a gyári firmware-val. Igaz, így elvileg simán ki kell szolgálja a sebességet, mert nem megy át a SoC-on a forgalom. -
S.I
csendes tag
válasz
vargalex #21112 üzenetére
végül visszaraktam a snapshot előttit openwrt, ami a cudyra mászott fel, onnan mentem a snapshotra. az magyar nyelvű volt és snapshot meg angol, ez zavart meg úgy túnik.
nekem csak egy nyomorult wifis AP kellene, router->szvics-> cudy 2,5 gb-os wan portja, mint szimpla lan port. de ahogy nézem, hogy ebből a wan port is be legyen konfigolva lan portnak, és az 2.5 gb legyen, még további túrás, úgyhogy itt lehet feladom, és tényleg nem bohóckodom tovább.
szerintem amúgy is ez egy ilyen régimódi kínai 2,5 gb. annyiban tudja, hogy ráírták a dobozra, meg beleraktak egyet dísznek. -
vargalex
Topikgazda
A Cudy egyedi felületet készített, nem hasonlít a LuCI-hoz, tehát teljesen normális, hogy nem egyezik a kettő.
Pontosan hogy próbáltad beállítani a fix ip-s AP-t? Buta AP-nek így állítsd be. Csak nagyvonalakban (nem néztem a wiki-t, kútfőből írom):
- állítsd be a wifi-t
- a LAN interface IP címét, gateway-t és DNS-t állítsd be (gateway, illetve DNS az elsődleges router), DHCP-t tiltsd le (de magától is letiltja, ha érzékel azonos hálózatban másik DHCP szervert)
- LAN-LAN kösd össze a két routertDe nem értem, hogy miért akarod ezt beállítani, hiszen így pont a NAT áteresztőképességet nem tudod mérni (hiszen nincs NAT), amivel a gyári firmware alatt gondod volt.
Vagy én értem félre és te mégis normál routernek akarod használni? Utóbbi esetben viszont csak a wifi-t (illetve wifiket, mert ugye rádiónként kell egy-egy config, aminél lehet azonos az SSID) kell beállítani. Ugyanis OpenWrt alatt a wifi alapból ki van kapcsolva, egyébként normál routernek konfigurált az eszköz.Szerk.: A 24.10.2-t természetesen a 24.10.2 release alól tudod letölteni. Neked konkrétan a wr3000h sysupgrade kell a Mediatek - Filogic target-ből.
-
S.I
csendes tag
válasz
vargalex #21110 üzenetére
igen, ezzel települt, elérhető. mondjuk szerintem ez nem az a felület, amiről migráltam...
más kérdés, hogy hiába próbálom egy szimpla fix ip-s AP-nak beállítani, újraindulás után nem érzékel semmit lan-on... már vagy 3x reseteltem, és 3 féleképp próbáéltam, a gúgli szerint jártam el, ez most vagy tényleg már pilótavizsgás (10 éve nem volt szerencsétlenségem openwrt-hez) vagy ez a snapshot egy kalap trágya...
ezt a stabil 24.10.2-t honnan kellene letöltenem? meg konkrétan, hogyan lőjem már be egy egy fix ip-s AP-reű? tennék még egy próbát azzal, mielőtt megpróbálom visszarakni a gyárit, aztán igyekszem majd elfelejteni, hogy amennyi időt pazaroltam erre majd a végén az egészre, azért már bőven megérte volna valami újfent asus out ox box működö megoldás-
csak épp a tartalék asus is ugyanolyan ax3000, gyanítom, be fog hányni az is majd ugyanígy -
vargalex
Topikgazda
Éppen akartam írni, hogy a Snapshot build-ekben nincs LuCI.
Most akkor nem tudod telepíteni? Vagy sikerült?Ha Snapshot build-et telepítettél, abban már apk a csomagkezelő:
apk update
apk add luci
app add uhttp
/etc/init.d/uhttpd startLegalábbis a wiki szerint. De szerintem a
luci
-nak illene húzni magával azuhttpd
-t.Mondjuk én inkább a stabil 24.10.2-t tettem volna fel, abban van LuCI is.
-
adika4444
addikt
válasz
vargalex #21101 üzenetére
Épp elkezdtem írni a kommentet és olvasgattam közben a HSZ-ket, hogy milyen eszköz lenne OpenWRT-vel megfelelő egy hAP ac^2 utódjának, ami tudja dual stack a gigabitet, AX-es és belefér 40-50 ezer forintba.
Ebből bele fog férni legalább két eszköz, szóval elég jó boltnak tűnik.
Ebben a szegmensben mennyire esélytelen a PoE-s eszköz? A felhasználási helyén ez az egyetlen nehézség, hogy egy szekrény tetején üzemel, ahol nincs áram, csak egy hosszú, PoE táplálású ethernet kábel. MikroTik-et nem akarok újból, mert botrányos az IPv6 kezelése a mai napig.
-
S.I
csendes tag
első fw gond nélkül felment, de rögtön utána a sysupgrade felrakása után webui nem érhető el. ssh-n elérem, rádugtam próbából a netet, az is van. ip-t is oszt, stb., szóval működni működik.
hogy lehetne elérni, hogy menjen és konfigolhassak végre, aztán kiderüljön, hogy hw-esen vagy sw-esen van baja a 2,5 gb-el...amúgy igen, ez a doboz a szűk keresztmetszet... de most tényleg, van egy több mint 2 éve meglévő, 2,5 gb-es hálózatom, azért csak látom, mivel nincs gond.
-
attilav2
őstag
Nem lehet hogy esetleg az ssd sebessége valamiért kevés ? Pl a hálózati másolás nagyobb prociterheléssel jár, ezért az egyébként gyors ssd nem tud felpörögni max sebességre ? Milyen ssd-t használsz a gépekbe, van benne dram cache ? Milyen proci van a gépekbe ?
Nézz prociterhelést/io terhelést hálózati másolás alatt mindkét gépen. Feladatkezelőben rá lehet nézni. -
skippper
senior tag
Sziasztok! x86 kisgépen fut egy QEMU/KVM OpenWRT nálam (LuCI openwrt-23.05 branch). Mi a legegyszerűbb módja a frissítésnek egy ilyen rendszeren, ami megtart minden beállítást?
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- ASUS TUF Gaming A15 FA507NUR - 15,6" FHD 144Hz - Ryzen 7 7435HS - 16GB - 512GB -RTX 4050 -3 év gari
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!