Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51551) *Ropi* válasza dangerzone (#51548) üzenetére


*Ropi*
félisten

Egy próbát megér: indítsd újra így a Windowst és a startup settings / indítási beállítások menüben válaszd a 7-es lehetőséget (disable driver signature enforcement / csak aláírt driverek engedélyezésének kikapcsolása)! Ha újraindult és jól tévedtem, akkor telepítheted a HDD drivert ilyen módon (természetesen a Realtek NIC helyett az Adata HDD-re vonatkozó paraméterekkel).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51552) King Unique válasza dangerzone (#51550) üzenetére


King Unique
titán

Kaptál érdemi választ konkrét megoldásokkal a kérdésedre a másik topikban, először azokat kellene tisztázni, kipróbálni. Meg ha sikerült elolvasni az ott leírtakat, akkor ott fel van tüntetve több ok is a hozzáférés megtagadva hibaüzenetre. Ahol az egyik az antivírus szoftver, azaz ha Avast és társai 3rd party antivírus szoftver van esetedben telepítve, akkor vsz az lesz a ludas, mint sokan másoknál is a linkelt példák alapján.

A floodolást, ezt az egyszerre több topikba is beírjuk ugyanazt a hsz-t meg sem várva egyikben a választ meg hagyjuk, ami amúgy ennél is le van írva, ha már itt tartunk... Szóval ezen aztán nincs mit ragozni, teljesen jogosan lett felvetve.

[ Szerkesztve ]

(#51553) kgymac


kgymac
őstag

Sziasztok,

Egy hp dl380 g5-ben van 5 hdd raid5-ben, smartctl kivonatolva a következőket adja az egyikre:
Vendor: HP
Product: EH0146FARWD
SMART Health Status: OK
Current Drive Temperature: 24 C
Manufactured in week 28 of year 2010
Specified cycle count over device lifetime: 50000
Accumulated start-stop cycles: 97
Elements in grown defect list: 0
Error counter log:
Errors Corrected by Total Correction Gigabytes Total
ECC rereads/ errors algorithm processed uncorrected
fast | delayed rewrites corrected invocations [10^9 bytes] errors
read: 0 456213 0 456213 0 269626,570 0
write: 0 4403664 0 4403664 0 193384,268 0
Non-medium error count: 296

A start-stop cycles: 97 jelent valami galibát ? A maradék 4 hdd 86-91 körüli értékeket ad. Használtan vettem a szervert és érdekelne, hogy mennyire kell sürgősen hdd-k után néznem.
Köszönöm.

(#51554) Chipmunk.


Chipmunk.
csendes tag

Sziasztok!

Van egy 1,5 TB-os vinyóm, amit a HDD sentinel lát, de a windows10 már nem. Mi lehet a probléma? Formázni nem tudom, mert olyan adatok vannak rajta, ami kell. Valami ötlet esetleg? Előre is köszönöm a választ!

Üdv, Gergő


[kép]

(#51555) King Unique válasza Chipmunk. (#51554) üzenetére


King Unique
titán

Az a gond, hogy dinamikus a lemez, ami ha USB-n van csatlakoztatva, akkor nem használható, ez esetben azért érvénytelen. Vagyis ilyenkor csak SATA-n csatlakoztatva lehet használni, hozzáférni a rajta lévő adatokhoz. Vagy az adatok lementése után átkonvertálni alaplemezzé és akkor USB-n csatlakoztatva is használható lesz.

De amúgy a HDS alapján nem feltétlen ez itt a legnagyobb gond, hanem inkább az 57%-os kondíció, 1 db hibás és 71 db gyenge szektor. Vagyis ha fontos adatok vannak rajta és nincsen azokról 1:1-ben biztonsági másolat másik tárolón, akkor amúgy sem ártana lementeni azokat, amíg még lehet.

[ Szerkesztve ]

(#51556) Chipmunk. válasza King Unique (#51555) üzenetére


Chipmunk.
csendes tag

Igen, USB-n keresztül van csatlakoztatva a géphez. Ez régen az asztalimban volt. Mindig is tudtam, hogy zűrös egy merevlemezem (ingyé kaptam anno). Nekem nem fontosak az adatok rajta, de a cégnek, aki anno alkalmazott már annál inkább. Egyébként ez mindig is csak egy végszükség esetén használatos vinyó volt, mert már egy jó ideje szeretné benyújtnai a kulcsot, de én még nem engedem neki :C

Egyébként találtam egy "MiniTool Partition Wizard 11" neveztű programot, amivel sikerült meglesnem, hogy milyen mappák is vannak rajta. Nem merek semmire rányomni, mert biztos formatálná magát a kis .... :DDD :DDD :DDD Majd bnet az informatikusok ránéznek és szépen átmásolják erről azt a közel 1 TB-ot + azt a 6,5 TB-ot, ami a fiókban lapul.

(#51557) Gtaati


Gtaati
őstag

Helló Mindenki!

Nem tudom, hogy jó helyre írok-e, de segítséget, ötletet szeretnék kérni. Van egy asus strix B250F alaplap amire csatlakoztattam egy WD külső házból származó 8T-s hhd-t, de a gép még bios-ban sem latja a hdd-t, olyan mintha fel sem pörögne. Csináltam bios frissítést is, de az sem hozott megoldást. Ha visszarakom az usb-s külső házba, akkor windows latja... Mivel lehet a gond?

Köszönöm! :R

(#51558) *Ropi* válasza Gtaati (#51557) üzenetére


*Ropi*
félisten

A legtöbb WD HDD hardveresen titkosít: ha fontos adatok vannak rajta akkor ne nagyon erőltesd a házán kívüli használatát, mert esetleg búcsút inthetsz nekik!

Ha a SATA csatlakozó narancssárga vezetéke is be van kötve, akkor az tilthatja. A narancssárga vezeték a 3.3 voltos, a SATA PWDIS funkció (SATA PoWer DISable), vagyis a 3.3 volt megléte leállítja a meghajtót, ami gyakorlatilag a hard reset állapotba kerül: ilyen megoldásra a professzionális, hardver alapú adatmentő szoftvereknél, vagy adatközpontoknál van szükség (távoli) hibaelhárításhoz. A legtöbb konzumer HDD nem támogatja, így ezeknél nem oszt vagy szoroz, viszont egyes újabb HDD-k - pl. Seagate Ironwolf - nem indulnak el, ha be van kötve.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51559) MrTwister


MrTwister
őstag

Új, 6TB-os Seagate Ironwolf winchesternek gépben SATA-n használva lassú formázást javasoltok vagy mehet rá a quick format? Nyilván inicializálás után? Én már évek óta lassú formázom az új vinyóimat, most viszont úgy olvasom, hogy ezeket a maiakat már felesleges. Mi a tapasztalat?

Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966

(#51560) Gtaati válasza *Ropi* (#51558) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló!

Nagyon köszönöm a válaszodat! Közben egy angol nyelvű oldalon megtaláltam azt amit Te is írtál! Ilyen esetben akkor célszerű a narancssárga kábelt kiiktatni vagy venni egy átalakítót amiben nincs benne? Nagyon köszönöm! :R

(#51561) King Unique válasza Gtaati (#51557) üzenetére


King Unique
titán

A WD My Book esetében eleve hardveres titkosítás van, vagyis ha kiveszed a külső házból a HDD-t és a PC-be téve SATA-n csatlakoztatod, akkor alapesetben nem fogsz tudni hozzáférni a rajta lévő adatokhoz. Vagyis ha ez, illetve az adatmentés a cél, akkor azt nem kellene otthon ilyen formában erőltetni.

Ha azért vetted ezt a 8 TB-os külső HDD-t, mert olcsóbb volt így, mint belsőként megvéve a HDD-t és eleve a benne lévő HDD PC-ben történő használata a cél, akkor az más. Viszont egyrészt a házilagos megbontás garanciavesztéssel járhat, amivel nem árt tisztában lenni. Meg ha eleve belső HDD kell, akkor olyat kell venni, nem pedig külsőt, még ha az előbbi adott esetben drágább is. Másrészt arról volt szó egy másik topikban meg cikkeztek is róla több helyütt, hogy az újabb típusoknál gondot okozhat az említett 3,3 V-os ág megléte, ami miatt máshol nem működik a HDD. De szükség esetén akár ez is megoldható, lásd az alábbi leírásokat: [link], [link].

(#51562) Gtaati válasza King Unique (#51561) üzenetére


Gtaati
őstag

Helló!

Köszönöm a részletes választ! Az utóbbiról lenne szó, igen külföldi fórumon is megtaláltam a 3.3V-os ággal kapcsolatos dolgokat! Köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#51563) King Unique válasza MrTwister (#51559) üzenetére


King Unique
titán

Egy vadonatúj és feltételezhetően hibátlan állapotú HDD-nél alapesetben felesleges a lassú formázás, elég bőven a gyorsformázás. Lassú formázást, vagy a HDS különféle tesztjeit tesztelési céllal szokás futtatni az esetleges lappangó hibák feltárásához, vagy már meglévő hibák javításához. De egy új HDD normál esetben hibátlan állapotú, mint már említve volt. Valamint adatmegsemmisítési céllal, de ha még nem lettek rámásolva fájlok, nem cél azok megsemmisítése, akkor felesleges.
Amúgy meg ha annyira ráérsz, évek óta így csinálod minden új HDD-nél, akkor nem feltétlen muszáj megszakítani a hagyományt. :D

(#51564) MrTwister válasza King Unique (#51563) üzenetére


MrTwister
őstag

Köszönöm szépen a kimerítő választ. :R

Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966

(#51565) lyzzard


lyzzard
aktív tag

Sziasztok!

Próbáltam visszakeresni, de konkrétan ilyen helyzetre megoldást nem találtam.
Keresztapám elkövette azt a hibát, hogy wish-ről rendelt egy lenovo 2TB-os külső merevlemezt, amit megérkezés után nem lehetett formázni. Szétbontottam a jól összeragasztott házat, és egy lekapart kapacitású, de modell szerint HTS541680J9SA00, vagyis 80GB-os HITACHI bukkant elő. Bios 2000.3 GB-nak látja.

Mivel amúgy sentinel felület teszt szerint 76300 MB-ig hibátlan a ráírt adatok visszaolvasása, és keresztapám is visszakapta a pénzét, valahogy mégiscsak jó lenne ezt a lemezt használni. Sata-kapcsolaton a windows nem látja, csak USB-n keresztül, sentinel sem látja sata-n.

Hogyan lehetne helyreállítani, hogy a bios is a helyes méretet lássa, mert azért tudnám használni pl. Linux tűzfal rendszernek, ilyesmi.

Köszönöm!

(#51566) King Unique válasza lyzzard (#51565) üzenetére


King Unique
titán

Ez most 2,5"-os külső HDD, innen van, milyen áron adták?

Egyébként meg ha feltűnően olcsó volt a 2 TB-os tárolókapacitáshoz képest, akkor könnyen lehet, hogy valami tákolt változat, hasonlóan mint a nagyon olcsó pendrive-ok. Sőt, nem újdonság az ilyen 2 TB-osnak álcázott, de valójában csak 80 GB-os külső HDD... :D Meg olyan normál esetben nyilván nincsen, hogy ha 2 TB-os, akkor egy 80 GB-os HDD van beletéve. Ahogyan olyan sem, hogy nem lehet formázni, meg ha nem integrált USB-s a benne lévő HDD, akkor egyáltalán nem működik SATA-n. Aztán a 2 TB-os meghajtónál ez a 76300 MB-ig lehet visszaolvasni, megint érdekes.

Kérdezd attól, aki összetákolta. :D Amúgy nem lehetetlen az ilyenekbe belepiszkálni, amit az alábbi példa is jól szemléltet. Viszont ha eleve egy fake, tákolt szemét, akkor nem feltétlen kellene vele sokat szórakozni, mehetne kb. a kukába... Meg annyira azért nem drága manapság a HDD, hogy ne lehetne beszerezni egyet megfelelő forrásból.

[ Szerkesztve ]

(#51567) lyzzard válasza King Unique (#51566) üzenetére


lyzzard
aktív tag

Szia! Igen, onnan van, 2.5-ös, talán tízezerért volt. Satán keresztül a BIOS 2000.3GB-nak látja, de Windows már nem éri el (hosszú boot után). USB-n megjelenk, tesztelhető, sőt, particionálható, ha 80GB-on belül maradok, ám én szeretném, ha sátán keresztül is a rendes méretét látná a gép a lemeznek.

(#51568) lyzzard válasza King Unique (#51566) üzenetére


lyzzard
aktív tag

A kiegészítést most látom. Tudom, hogy nem drága, nem is ez a lényege, van amúgy egy raklap vinyóm. Csak így, hogy visszajött az ára, tudnám mire használni amúgy, nincs rajta szektorhiba, így sajnálnám kidobni, ha amúgy meg lehetne csinálni, ennyi a lényeg.

(#51569) lyzzard válasza King Unique (#51566) üzenetére


lyzzard
aktív tag

Átgondoltam. Kidobtam :)

(#51570) Truman


Truman
senior tag

Sziasztok!

Mi lehetett a baja a merevlemeznek?
Barátom elhozta a nővérének a gépét, hogy rossz nem indul, kék halált dob (PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA).
Windows 10 volt rajta. Linux Live alatt látta a partíciókat, de csak olvasni tudta írni nem. Így külső vinyóra mentettem róla az adatokat, nem tudtam másik partícióra
Utána gondoltam újratelepítem, de Windows 10 telepítőről boot -olva szintén kékhalált dobott már a legelején. Viszont másik vinyót rakva bele elindult a telepítés.
Ekkor már azt hittem hogy rossz az a vinyó. Meg is rendeltetettem vele egy másikat.
Ma reggel megint tettem vele egy próbát, ekkor linux alatt letöröltem róla minden partíciót gParted -el. Most meg működik simán Windows alatt. A HD Sentinel 100/100 -as makulátlan állapotot ír.
Fura, hogy a Windows telepítő még csak esélyt se adott, hogy töröljem a nyilvánvalóan hibás partíciókat. Még ilyet nem pipáltam azelőtt.

[ Szerkesztve ]

Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…

(#51571) JHC válasza Truman (#51570) üzenetére


JHC
tag

Szerintem a hibaüzenet, az inkább driver összeveszés, vagy memóriahiba szokott lenni. A vinyó hibát én úgy szoktam kizárni ilyen esetben, hogy letiltom a virtuális memóriát, és elindítom a win-t anélkül majd ha úgy indul, akkor létrehozom újra, esetleg egy másik partíción, vagy másik lemezen. Ha win telepítés közben lemezolvasási hiba van akár pendrive telepítő esetén, akkor az hibás memória 90% biztossággal.

(#51572) Truman válasza JHC (#51571) üzenetére


Truman
senior tag

Mondjuk igaz ezt elfejeltettem mondani. De a memória hiba elmélet azért nem állja meg a helyét, mert előtte rákötöttem SATA->USB átalakítóval a gépemre, és az is összeomlott.
Szomorú arc, a rendszert hibát észlelt ezért leáll. Mondom. .. :Y

Bár mondjuk a vinyóba is ott a cache memória, de hát mióta linux alatt töröltem a partíciókat, Windows alatt újra particionáltam, azóta stabil. Semmi hibát nem ír a HD Sentinel.

Egyébként gyereket használták a gépet, ki tudja milyen kalóz játékokkal. A Windows 10 első kiadásai közül valamelyekkel. Csak hát internet nélkül 3 évig, mert nem volt internet előfizetésük, utána hogy lett nem sokkal utána történt az eset.
Arra gondoltam, hogy nem volt ideje lefrissülni, és valami nagyon dúrva vírust benyaltak vele.
Mert még sosem találkoztam ilyennel (pedig néhány száz gépet biztos telepítettem már életembe), hogy egy fizikailag hibátlan vinyótól, már a Windows telepítő is összeomlik.

Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…

(#51573) Kiki18


Kiki18
őstag

Sziasztok!

Segítséget szertnék kérni windows file titkosítással kapcsolatosan.
Egy ismerősöm gépét újra kellett telepíteni (win7->win10 upgrade).
A win7 rendszerről az adatmentés miatt minden fontos file-t vagy mappát átmásoltam egy külső vinyóra, gond nélkül.
Felraktam a win 10-et.
A külső vinyóról visszamásolás során viszont nem tudtam egy mappát visszamásolni a friss telepítésű gépre "hozzáférés megtagadva" hibaüzenettel.

Kiderült, hogy egy jobbklikk->hozzáférés letiltása mozdulattal a tulajdonos letiltotta a mappát, nem lehet másolni, szerkeszteni, stb a benne lévő fileokat. Mivel a win10 rendszer olyan, mintha egy másik számítógép lenne (másik rendszergazda, felhasználó,stb) a külső vinyóról nem engedi visszamásolni a mappát, így az a külső vinyón ragadt jelen pillanatban.

Van valami módszer arra, hogy újra szerkeszthetővé tegyem a mappát? Jelenleg egy 3. gépen (saját) próbálkozom, meggugliztam a poblémát, és végigjártam mindenféle tulajdonságok->biztonság->speciális hozzáférés beállítási lehetőséget, amiket találtam tutorialokban ,de mindegyik hatástalan.

Vevő vagyok minden ötletre, 3rd party programra, ami megoldást adhat. :R

(#51574) Doky586 válasza Kiki18 (#51573) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Vagy win alól saját tulajdonba vétel, vagy live linuxot bootolsz és azzal másolsz (az nem figyeli a beállított ntfs jogokat)

(#51575) Kiki18 válasza Doky586 (#51574) üzenetére


Kiki18
őstag

Saját tulajdonba vétel nem működik, hiába erőltetem.

Live linux alól oké, hogy meg tudom nyitni, de utána mi a menete? Hogy tudom levenni a védettéget, hogy az eredeti gépen ,windows alól újra szerkeszthetőek legyenek a doksik?

(#51576) Doky586 válasza Kiki18 (#51575) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Csak simán átmásolod linux filekezelővel. Az eltünteti a jogosultságokat.

(#51577) Kiki18 válasza Doky586 (#51576) üzenetére


Kiki18
őstag

Köszönöm, megpróbálom.
Megtaláltam Logouton a LiveLinux leírásodat is, azzal fogok próbálkozni. Délután jelentkezem az eredménnyel. :K

(#51578) Doky586 válasza Kiki18 (#51577) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Azt azért még nem ártana tisztázni hogy file-jogosultságokkal vagy EFS-el van-e gondod. A hozzászólásom az előzőre vonatkozott.

Viszont EFS esetén [kép] ha nem volt biztonsági mentés a kulcsról és az előző telepített wint törölted felülírtad akkor azon fileok már örökre elvesztek..

[ Szerkesztve ]

(#51579) King Unique válasza Kiki18 (#51573) üzenetére


King Unique
titán

A hozzáférés megtagadva, vagyis az ilyen és ilyen hibaüzenet mióta = fájltitkosítás? :F Meg ha eleve titkosított (pl. EFS, BitLocker) lenne, akkor eleve nem is tudnál Linux alatt hozzáférni.
Itt pusztán arról lehet szó, hogy másik Windowson (7), másik felhasználó fiók alatt történt a fájlok, mappák átmásolása a külső HDD-re, majd az megint egy másik Windowson (10), másik felhasználói fióknál lett használva, vagyis nem meglepő, ha NTFS fájlrendszernél hozzáférési gondok, jogosultsági problémák vannak.

Megoldás #1:
A külső HDD-nél az NTFS hozzáférési engedélyeket megfelelően kellene beállítani az adott mappára, vagy akár a teljes meghajtóra vonatkozóan, saját tulajdonba venni W10 alatt, stb. Ez megoldható grafikus felületen és parancssorban egyaránt, ami normál esetben nyilván működik is. Vagyis nem az van, hogy nem lehet megoldani, nem működik, hatástalan, max. te nem csinálod megfelelően, vagy egyéb probléma (pl. fájlrendszer és/vagy lemezhiba) van.

Megoldás #2:
Olyan környezetben, olyan operációs rendszeren megoldani a másolást, ami figyelmen kívül hagyja a Windowson beállított NTFS jogosultságokat. Ilyen pl. a már említett Linux, illetve ha nem cél a telepítése, akkor bőven megteszi egy pendrive-ról futtatott Live Linux is a célra. Vagy Windows, illetve WinPE alapon pl. a HBCD PE, ami bizonyos esetekben akár még jobb is ilyen célra.

[ Szerkesztve ]

(#51580) Kiki18 válasza Doky586 (#51578) üzenetére


Kiki18
őstag

A linuxról bootolás, és úgy afileok átmásolása nem járt sikerrel.
A linux is kiírta, hogy nem vagyok jogosult a fileok megnyitására/másolására.

King Unique: Az #1 verzió áll fent, és hiába csináltam az általad megadott leírást is step-by-step, a grafikus felületen keresztül, nem tudtam tulajdonba venni a mappát (és filejait)
Filerendszer nem sérült, lemez rendben.

(#51581) Doky586 válasza Kiki18 (#51580) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Vannak furcsaságok a leírásodban:

"Kiderült, hogy egy jobbklikk->hozzáférés letiltása mozdulattal a tulajdonos letiltotta a mappát"

"minden fontos file-t vagy mappát átmásoltam egy külső vinyóra, gond nélkül."

Ha letiltotta volt akkor hogy sikerült ki másolnod..?
Most vissza meg miért nem..?
Mit csinálsz másként?

[ Szerkesztve ]

(#51582) Kiki18 válasza Doky586 (#51581) üzenetére


Kiki18
őstag

Mint írtam, újra lett rakva a rendszer. Ugyanaz a számítógép, de a win7 rendszergazda más volt, mint a win10 rendszergazda.
Ennyi a különbség.
Ha win7 rendszergazdaként eltitkosítom a mappa tartalmát, és csak én férhetek hozzá, akkor van engedélyem kimásolni egy külső adattárolóra.
Ugyanezen adattárolóról ezt a mappa filejait, win10 rendszergazdaként nincs jogosultságom másolni vagy megnyitni.

(#51583) King Unique válasza Kiki18 (#51580) üzenetére


King Unique
titán

Akkor lehet mégsem megfelelően csináltál mindent, mert normál esetben nyilván tudni kellene saját tulajdonba venni a mappát, vagy akár a teljes meghajtót és utána másolni, olvasni a fájlokat. Valamint ha csak szimpla NTFS jogosultságkezelésről, tiltásról/engedélyezésről van szó, akkor annak a másolásnál és megnyitásnál Linuxon pláne nem kellene gondot okoznia.

"Ha win7 rendszergazdaként eltitkosítom a mappa tartalmát"

Pontosan mit is jelent ez az "eltitkosítom", netán EFS? Ha igen, ellenben nincsen meg a tanúsítvány, titkosító kulcs, akkor nem meglepő, ha a másik Windowson (10) nem lehet megnyitni a mappa tartalmát, a benne lévő fájlokat. Valamint ez esetben a Linuxnál sem, ami alapesetben eleve nem tud ezzel mit kezdeni. Ellenben ha szimplán csak a jogosultságok lettek állítgatva a fájlkezelőben, akkor annak nem kellene gondot okoznia, mármint a megfelelő beállítás után, vagy egy Linux/WinPE live rendszer alatt, lásd az előbb leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#51584) Doky586 válasza Kiki18 (#51580) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"linuxról ... a fileok átmásolása nem járt sikerrel."
Hibaüzenet? Mutasd a fileok jogosultságát!
Mutass valamit, mert építkezni csak adatokból tudunk.. :U

[ Szerkesztve ]

(#51585) Elydan


Elydan
aktív tag

Sziasztok,

nem tudom ismét jó helyre írok-e, de múltkor segítettek az akkori kevésbé ideillő problémámon ezért bátorkodtam megint ide írni. :R
Új laptop: windows usb-ről telepítéskor csak a HDD-t látta, amit még a windows telepítéskor particionáltam 125 GB + 800 GB. Szépen fel is ment a windows, de a lemezkezelőben hiába formáztam a 800 GB-t, nem tudom használni. Nem látja továbbra sem a windows intéző.Mit csináltam rosszul? (Lemezkezelő ezt írja ki: D:\800 GB NTFS kifogástalan (elsődleges partíció)
A helyzetet tovább bonyolítja, h meglepetésre van a laptopban egy 512 SSD is.
Adja magát a helyzet, hogy ne a HDD-n legyen a win10, hanem az SSD-n, így át kellene pakolnom. Ehhez milyen formázást kell választanom az SSD-nél? Ezt követően ha ismét indítok egy win10 pendrive boot-ot, akkor már vajon fel fogja ismerni az SSD-t?

Előre is köszönöm a segítséget.

üdv
Elydan

(#51586) King Unique válasza Elydan (#51585) üzenetére


King Unique
titán

A Windows fájlkezelőjében ("intéző") csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek jelennek meg, vagyis ha nincsen meghajtóbetűjele a 800 GB-os partíciónak, akkor értelemszerűen hozzá kellene rendelni. De mondjuk a "D:\800 GB NTFS kifogástalan (elsődleges partíció)" alapján van, vagyis érdekes, ha ennek ellenére nem jelenik meg. Az automount nincsen esetleg kikapcsolva, vagy a kötet rejtettként (hidden) beállítva (bővebben)?

A Windows telepítésével kapcsolatban meg lásd pl. az ezen bejegyzésben leírtakat. Egy tiszta telepítésnél meg teljesen felesleges és értelmetlen előre particionálni, formázni a célmeghajtót (SSD), majd megoldja a Windows telepítője. De amúgy újratelepíteni sem feltétlen muszáj, mert akár klónozni is lehet a HDD-ről az SSD-re.
Az egyébként nem derült ki, hogy az Windows ISO eredeti-e, a BIOS-ban a boot beállítások stimmelnek-e, a laptopban normál helyre / ODD helyére Caddy-ben van-e téve az SSD, milyen méretformátumú és típusú (2,5"/M.2 SATA | M.2 PCIe NVMe) SSD-ről van szó, ha M.2 NVMe, akkor támogatott-e arról a bootolás, stb. De ez már nem is feltétlen ezen, hanem SSD specifikusan a Flash SSD, míg W10 specifikusan a Windows 10 topik témája. Persze egyszerre nyilván csak az egyikben kell érdeklődni, ha itt esetleg nem sikerül megoldani.

[ Szerkesztve ]

(#51587) muszty


muszty
tag

Üdv!
Olyan van, hogy a HD sentinel tökéletesnek látja, mégis hibás egy merevlemez? Próbáltam rá windows-t telepíteni, amit nagyon nehezen és lassan, de felrak, viszont az eredmény szörnyű és használhatatlan. Teljesen bugos lesz az egész operációs rendszer, néha össze-vissza villog, eltűnik a képernyő, visszajön, elcsúsznak, eltűnnek az ikonok... Ezt csak akkor csinálja, amikor már felrakta, tehát mintha a windows-t nem rakná fel normálisan. Próbáltam már mindent. Átraktam a hdd-t egy másik gépbe, ott felraktam rá, ugyanúgy viselkedik. Nagyon lassan telepíti fel rá, és miután végzett bugos a rendszer. Windows 7-et is felraktam. Azt viszonylag jól felrakja, viszont egy idő után meg befagy az egész, és szintén használhatatlan.
Arra gyanakodtam, lehet a hdd szoftverében van valami vírus, mert mindenféle védelem nélkül volt használva a gép.

Minden jel arra mutat, hogy rossz a merevlemez, a diagnosztikai program mégis tökéletesnek látja. Ötletek?

(#51588) gyuromoj


gyuromoj
veterán

Hali!

Egy 2012-13 körül összerakott gépben van egy IDE-s HDD.
Arról kellene lementenem a dolgokat, de a gép maga már kuka.
Mivel bírnám a legegyszerűbben megoldani ezt a dolgot?

Üdv Gyuri :R

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#51589) Doky586 válasza gyuromoj (#51588) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Live linux vagy WinPE pendriveról bootolva átmásolod egy USB HDDre..

(#51590) gyuromoj válasza Doky586 (#51589) üzenetére


gyuromoj
veterán

Mármint az lenne a cél, hogy az itthoni gepemmel össze tudjam kötni a régi vinyot. Mert a gép amiben van, vga hiba miatt nem kapcsol be és nincs tartalék amivel el bírnám indítani.
IDE-USB/Sata átalakító/dokkolo féleséggel.

[ Szerkesztve ]

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#51591) Doky586 válasza gyuromoj (#51590) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Akkor veszel eBay-ről egy PATA-USB kábelt, táp csatid biztos van hozzá asztali gépen.

[ Szerkesztve ]

(#51592) gyuromoj válasza Doky586 (#51591) üzenetére


gyuromoj
veterán

Szuper, köszi a segítséget. :R

PSN: gyuromoj | R.I.P. Supernatural 2005.09.13.-2020.11.19.

(#51593) King Unique válasza gyuromoj (#51588) üzenetére


King Unique
titán

Például IDE-SATA adapter a PC-be, vagy külső, USB-s csatlakoztatás a cél, akkor van IDE/SATA-USB adapter. Ahol az utóbbiból nyilván külső tápos kell, ha 3,5"-os HDD-ről van szó. Következő lehetőség USB-s használatra az IDE/SATA dokkoló.

(#51594) F34R


F34R
nagyúr

Udv nektek.

Van egy Hita hdd-m es irrealisan magas a spin-up timeja... ugy kb 100x akkora mint a seagate es samu merevlemezeime. Mitol lehet, es mi a teendo vele?

[ Szerkesztve ]

(#51595) SP4C3 válasza F34R (#51594) üzenetére


SP4C3
veterán

Smart szerint, vagy szerinted.
Ha kikapcsolod a gepet es ujra bekapcsolod, akkor kell 10-20mp mire atjut a hddk detektalasan?

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#51596) F34R válasza SP4C3 (#51595) üzenetére


F34R
nagyúr

Igen, mert az egyiken 9085 a hitachin meg 12910789 a spin-up time... Igen kell annyi ido.

(#51597) HUfantom


HUfantom
őstag

Helló! Vettem 2db IRONWOLF 4TB merevlemezt RAID 1 konfigurációban használom. A gép kb állandóan, használom távolról.
Az a gondom, hogy nézem a smartot és a következőt látom:
Start/Stop Count:
1nap 1
2nap 8
3nap 18
60nap 1304
65nap 1395
67nap 1436
Az most jó vagy nem ?
Miért kapcsol ki a merevlemez mikor minden windows beállítás ki van kapcsolva ?
Előre is köszönöm a válaszokat :R

“Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift of God, which is why we call it the present.” --- Grand Master Oogway

(#51598) trialboj


trialboj
őstag

Üdv,

Nagy a gond, van egy ilyen [link] hdd-m a cégnél, valamiért megkattan és még egy 15Mb os projektet is percekig ment, itt például egy 54MB s foldert csomagolt v 4 percig. A driver frissítve van, nem értem mi a fene baja lehet.
Mit lehet ezzel csinálni, nagyon nem vágom miért csinálja ezt, és miért csak néha?

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#51599) Giii


Giii
senior tag

Helló!
Vettem egy 3TB-ás WD Blue 30EZRZ vinyót.Tökéletesen működik de azt vettem észre,hogy HWInfo nem mutatja mennyi adatot írt és olvasott összesen élettartalma alatt.WD 500-as SDD-nél tök frankón mutatja és még pontos is ,mert a HD Sentinel is ugyanazt mutatja.Biosban bevan kapcsolva a SMART.
Valakinek ötlet?

[ Szerkesztve ]

AMD Ryzen 5800x, Patriot Viper Steel 2*8Gb 3733Mhz RAM,Red Devil 6900xt, Gigabyte b550m s2h

(#51600) kgymac válasza Giii (#51599) üzenetére


kgymac
őstag

Csak busimess felhasználásra készült hdd tudja, a desktop nem.
Most komolyan, azt vártad valamelyik progi behazudik/elrejt smart attributumokat?

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.