Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51301) *Ropi* válasza Garsza (#51299) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Barracuda-k közt elég sok firmware hibás sorozat van, bár mondjuk az adatvesztés más miatt is lehet: amíg nem ismerjük a pontos hardveres és szoftveres környezetet, csak találgatni lehet.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51302) Doky586 válasza *Ropi* (#51300) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Linkeld légyszi ahol a Synology ajánlja hogy a NAS-jait oldalt fektetve (ne a lábain állva) használjuk..
Vagy a WD, Samsung vagy bármely hdd gyártó ezirányú hivatalos állásfoglalását..

Ez is valami régi városi legenda lesz.. :U

(#51303) erahurka


erahurka
félisten

Sziasztok!

Nekem egy elméleti kérdésem lenne: ha kifejezetten a lemezbe fúrok egy lyukat, vajon használható marad? Kerestem neten, de mindig az egész vinyót fúrták, úgy meg ha elkapják a fejet vagy ilyesmi, akkor nyilván tönkremegy. De az a kérdésem lényege, hogy ha csak a lemezt bántom, aztán visszateszem a vinyóba, akkor működhet-e mondjuk egy formattálás után. :F

(#51304) dugo_ válasza erahurka (#51303) üzenetére


dugo_
veterán

Nyilván nem működik utána. Nem is értem honnan szedted az ötletet...
Már azzal kellő problémát viszel be a rendszerbe, ha otthon felnyitod az asztalon...

(#51306) erahurka válasza dugo_ (#51304) üzenetére


erahurka
félisten

Ennyire érzékeny? Nem tudtam. Mármint hogy egy otthoni felnyitás is megfekteti.

(#51307) grigo


grigo
őstag

Sziasztok. Van egy régi Maxell e-series HDD-m, 3.0-ás amin régi fotók vannak, amiket már nem használok (jellemzően raw) viszont most kerestem volna egy régi képemet és az eszközt nem akarja felismerni a gépem. (win10 64 pro). Érdekes módon az asszony gépe felismeri, tehát a fájl meg megvan, viszont most már idegesít, hogy mi a fene baja lehet. Elvileg a drivereim frissek.
Az eszközkezelőben először nem írja ki csak hogy ismeretlen eszköz, ha eltávolítom akkor kiírja, hogy milyen eszköz de miután megpróbálom frissíteni utána megint ismeretlen eszköz lesz. Lehet még megpróbálom a másik gépen lementeni az adatot formázni és úgy megpróbálni bár nagy reményeim nincsenek. Esetleg valakinek bármilyen ötlet?
kép1 kép2

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#51308) *Ropi* válasza Doky586 (#51302) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ennyi erővel egyszerűbb lenne eleve úgy gyártaniuk az eszközöket, de a jobb helykihasználás miatt a vertikális kivitelezést választják. Viszont mivel garanciaidőn túl jelentkező és nem szignifikánsan kimutatható probléma, ezért nem foglalkoznak vele - adatmentő cégek találkoznak vele leginkább (utoljára én is egy Maxtor DiamondMax 8-asban - az újabbak eszerint jobban stabilizáltak, viszont én szeretek biztosra menni).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51309) *Ropi* válasza grigo (#51307) üzenetére


*Ropi*
félisten

- Próbáld ki másik USB kábellel, másik USB porton!
- Ellenőrizd, hogy nem kontakt hibás-e a port (ne lötyögjön benne a csatlakozó)!
- Ha külső tápos, akkor próbáld ki másik tápegységgel (a feszültsége és a csatlakozó polaritása ugyanaz legyen, az áramerőssége nagyobb lehet, kisebb csak minimálisan, tehát pl. 12V / 2A helyett 12V / 2.5A jó, meg 12V / 1.8A is, de 12V / 1A már kevés).
- "Elvileg a drivereim frissek." ---> Az USB vezérlő drivert butítsd vissza!

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51310) *Ropi* válasza erahurka (#51306) üzenetére


*Ropi*
félisten

Ha szétszeded, bejut a por - és egyetlen porszem elég , hogy a fej és a lemez közti, az emberi hajszál átmérőjénél kisebb légrésbe szoruljon, és így felkarcolja a lemez felületét - onnantól pedig már csak integethetsz az adatoknak (ezért javítják a HDD-ket laboratóriumi tiszta térben).

Jössz egy sörrel: megspóroltam Neked a fúrást! ;] :DDD

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51312) Doky586 válasza *Ropi* (#51308) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Csak neked van előítéleted a vízszintes forgástengellyel.. Elárulom a PC házamba is csak vízszintes forgástengellyel szerelhetők be a HDD-k.

(#51313) King Unique válasza grigo (#51307) üzenetére


King Unique
titán

Először is leírhattad volna, hogy pontosan milyen külső merevlemezről van szó, mert Maxell E-Series az alábbi képek alapján van 2,5"-os és 3,5"-os fizikai méretben is. Ami azért nem mindegy, mert az előbbinél USB-n a tápellátás (USB 3.X port használata javasolt), míg az utóbbinál a 12 V-os külső tápadapter megfelelő működése, esetleges hibája is kérdéses lehet.

Aztán ha másik gépen állítólag megfelelően működik ugyanazzal az USB-kábellel, akkor az elvileg jó, de szükség esetén akár másikkal is érdemes kipróbálni. Valamint az sem mindegy, hogy a te gépeden a gyári kábellel, vagy azt megtoldott hosszabbító kábellel használod. Egy 2,5"-os modellnél meg pláne nem, ahol USB-n a stabil tápellátás a kábel hosszától is függhet. Plusz ha túl hosszú a kábel, akkor az adatkapcsolati hibákat is okozhat. Továbbá javasolt másik USB-porthoz csatlakoztatva is kipróbálni az eszközt, ami asztali PC-k esetében elsődlegesen lehetőleg a hátlapon lévő port legyen, ne előlapi.

Ha a Windows eszközkezelőjében ismeretlen eszközként jelenik meg a külső merevlemez, akkor egyrészt az adott hibakód alapján meg lehet próbálni az arra való megoldási javaslatot. + Az általános módszer az, hogy a gépházban / eszközkezelőben lemezmeghajtóknál/USB-vezérlőknél manuálisan eltávolítani, majd a Windows újraindítása után újracsatlakoztatni az eszközt.

Az pedig evidens, hogy ha a másik gép rendesen felismeri és kezeli, ott gond nélkül működik, ellenben a tieden nem úgy, hogy rendben van a tápellátás, fizikai csatlakozás (kábel, aljzat + csatlakozó) stb., akkor nem a külső HDD, hanem a te géped, az ottani hardver- és szoftverkörnyezet a probléma forrása.

[ Szerkesztve ]

(#51314) Elydan


Elydan
aktív tag

Sziasztok,
egy olyan problémám lenne, hogy vettem egy SAMSUNG 500GB 860 EVO SATA 3 2.5" MZ-76E500B/EU SSD-t. Ezt szerettem volna beüzemelni, de nem sikerült.
Jelenleg egy 128 GB SSD és egy 2 TB HDD üzemel a gépemben. Kipróbáltam úgyis, hogy a 2 TB HDD helyett kötöm be, de úgysem működött.
Mit csinálok rosszul? Vmit még be kellene állítanom a BIOS-ban, vagy bárhol? :F
Az alaplapom [link]
Vagy belenyúltam egy hibás termékbe?
Előre is köszönöm.

(#51315) Doky586 válasza Elydan (#51314) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mi az hogy nem működik..?
Mi a célod vele?

Ha tárhelynek kell: inicializálnod kell és formázni. Ha OS alá kell akkor ezeket nem szabad megtenni.

(#51316) Elydan válasza Doky586 (#51315) üzenetére


Elydan
aktív tag

Nem ismeri fel a total commander se a windows intéző. Tárhelynek kellene, alapvetően játékoknak. A 128 GB SSD maradna oprendszernek. Windowsba lépés után eddig még nem láttam az új SSD-t. :(
Alapvetően azt gondoltam, hogy a megfelelő kábelek megfelelő helyre csatlakoztatásával már tényleg csak formáznom kell,de eddig ez nem ment.

[ Szerkesztve ]

(#51317) Doky586 válasza Elydan (#51316) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ezeknek nemis kell felismerni új lemezt. Az elmúlt évtizedek alatt ezt már megszokhattad volna. A Lemezkezelőben kell particionálni, formázni..

[ Szerkesztve ]

(#51318) King Unique válasza Elydan (#51314) üzenetére


King Unique
titán

Ha vadonatúj az SSD, akkor gyárilag particionálatlan, vagyis nem meglepő, ha nem jelenik meg a fájlkezelőben... Ahhoz ilyenkor a lemezkezelőben először nyilván inicializálni kell MBR/GPT szerint, majd új egyszerű kötet létrehozása, gyorsformázás NTFS-re stb.
Ha Windowst akarsz rá telepíteni, vagy a meglévő SSD-ről az újra átklónozni a Windowst, akkor viszont teljesen felesleges előre particionálni, formázni. Majd megoldja a Windows telepítője, meg a klónozáshoz használt program.

Az SSD használatát, beüzemelését érintő kérdéseket legközelebb eleve inkább a Flash SSD topikban kellene feltenni!

[ Szerkesztve ]

(#51319) Elydan válasza King Unique (#51318) üzenetére


Elydan
aktív tag

Rendben, köszönöm a válaszokat.
Most már látom a disk managementben az új SSD-t :R .
Sima tárhely lesz így akkor a GPT vonalon elindulok.
Rendben legközelebb a másik topikba írok, de köszönöm,hogy itt is segítettetek. :C

[ Szerkesztve ]

(#51320) Pokesz007


Pokesz007
senior tag

Sziasztok
Van egy HDD-m.
Seagate Barracuda 1TB 7200rpm 64MB SATA3 ST1000DM010
Hangosabb lett ,mostanában.
Hard disk sentinel 100/100-at mutat. 1 éves.
Az esemény naplóba ilyeneket látok . Ez nagy hiba lenne?
[kép]
[kép]
[kép]
Azonnali adatmentés megtörtént,ahogy elkezdte csinálni.
Garanciába ezzel mit kezdenek? Kábel gond lenne,esetleg ?

Valamelyik nap csinált olyat,hogy nem jött be a rendszer,automatikus javítás jött elő. SSD-n van a rendszer. Halottam,hogy leáll a hdd.. Levettem a HDD-t és úgy elindult a rendszer. Visszaraktam a HDD-t és azóta megy.

[ Szerkesztve ]

️️Hardverapró Mindörökké️️

(#51321) MikaVejneGI


MikaVejneGI
aktív tag

Sziasztok.
Tegnap este ez fogadott. Akkor kuka a HDD-nek?

Steam ID: MikaVejneGI , PSN ID: MikaVejneGI mindenhol másutt: MikaVejneGI vagy ATis_HUN

(#51322) grigo válasza King Unique (#51313) üzenetére


grigo
őstag

Köszi a segítséget.
2,5-es verzióról van szó, gyári kábellel használtam csak mindkét gépen. 28-as hibakód (illesztőprogram). Viszont frissíteni nem sikerül: "windows talált illesztőprogramot de a telepítés során hiba történt. Hozzáférés megtagadva" Keressem fel a gyártó oldalát ahol semmi sincs. Próbálok keresgetni manuálisan hozzáadni drivert de egyelőre nem találok. Az eltávolítás újraindítás és újra felismerésen már túl vagyok, ezzel kezdtem.

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#51323) King Unique válasza grigo (#51322) üzenetére


King Unique
titán

A "hozzáférés megtagadva" hibaüzenet lehet akkor, ha pl. Microsoft-fiókkal használod a rendszert és elmaradt a személyazonosság megerősítése. A megoldás ez esetben pedig értelemszerűen a megerősítés elvégzése, vagy esetleg helyi fiókra váltás, ha mégsem kell az online. De ilyet akár az egyes 3rd party antivírus szoftverek is okozhatnak. Ahol a megoldás nyilván annak megfelelő beállítása/frissítése, vagy ha az nem használ, akkor eltávolítása, lecserélésé másikra (W10 esetén adott a beépített Defender, ami elég jó védelem lett).

[ Szerkesztve ]

(#51324) grigo válasza King Unique (#51323) üzenetére


grigo
őstag

Szia. Ismét köszi, pont ezt olvastam én is tegnap este microsoft support tanácsoknál. A személyazonosság nem jött be, de amint leszedtem az avastot (free) hirtelen meg is oldódott minden probléma. Köszönöm azért a segítséget, gondoltam visszajövök és beírom, hátha másnak is lesz majd ilyen gondja. 3 nap guglizás és a tanácsotok alapján megoldódott. Köszi mégegyszer.

https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/

(#51325) b1sti


b1sti
senior tag

Sziasztok

Egy gyors kérdésem lenne. Van egy pár hónapos Crucial MX500am. Elég érdekes dolgot produkál legalábbis számomra az. A meghajtón csak játékok vannak. Amikor épp egy játékban vagyok és épp egy feladatot kezdek csinálni, akkor rendesen hangosabban lehet hallani, ahogy "felpörög/dolgozik", majd a feladat végeztével csendesebb lesz. Ami érdekessé teszi, hogy ha 2 másodperc múlva újra elkezdem a feladatot/műveletet, akkor ugyanúgy hangosabban felpörög/dolgozik arra az időtartamra, majd abbahagyja megint.
Ez mitől lehet? Ez normális? Vagy épp egy rossz darabot fogtam kis és le kell cserélnem?! :F :U
Előre is köszönöm a segítséget!!

(#51326) King Unique válasza b1sti (#51325) üzenetére


King Unique
titán

A Crucial MX500 egy SSD, amiben nincsen mozgó alkatrész, nem pörög fel, valamint a működési zaja is minimális lehet, szinte kb. zajtalan. Felpörögni max. a HDD-k szoktak, de akkor meg azt kellett volna írni... Ha az SSD működési zaja abnormális, akkor meg eleve a Flash SSD topikban feltenni a kérdést, nem a HDD probléma topikban, amiről ráadásul pont nem olyan régen volt szó...

[ Szerkesztve ]

(#51327) b1sti válasza King Unique (#51326) üzenetére


b1sti
senior tag

Köszönöm az építő jellegű hozzászólásodat! Ez esetben én kérek Tőled és minden egyes topik tagtól elnézést, amiért nem olvastam végig elég figyelmesen több száz vagy akár ezer hozzászólást. Továbbá amiért nem vagyok aktív tagja a topikinak, nem ülök órák hosszát felette. Illetve azért is, mert voltam olyan h...e, hogy az SSD-vel kapcsolatos kérdésem egy HDD probléma topikban tettem fel. :U :W
Kellemes Ünnepeket!

(#51328) King Unique válasza b1sti (#51327) üzenetére


King Unique
titán

Nem is kell több száz, több ezer hsz-t végigolvasni, pusztán a fórum keresőjét kellett volna használni, ahol pl. az SSD probléma kifejezésre is akad több találat. Egy korábban feleslegesen nyitott topiknál pedig már akkor is világosan le volt írva, hogy hol kellett volna érdeklődni. Az SSD topikokat pedig pl. az SSD kifejezésre történő keresés is egyértelműen kiadja, ahol mindkettő téma összefoglalójában le van írva, hogy mikor kell egyik, mikor másik topikban érdeklődni. Sőt, a HDD/SSD, CD/DVD írók/olvasók témakategóriát megnyitva az SSD topikok rendszerint eleve aktívak, mindig az élen szerepelnek már csak a hozzászólások gyakorisága miatt is. Az pedig teljesen evidens, hogy az SSD téma egyszerűen nem a HDD problémával foglalkozó topikba való, pláne ha van az előbbinek külön, aktív topikja, ezen végképp nincs mit ragozni. :N Közben pedig sikerült is azt megtalálni és ott folytatni a témát, remek.

Kellemes ünnepeket!

[ Szerkesztve ]

(#51329) SeatZola


SeatZola
őstag

Srácok!

Van egy 2 TB külső WD My Passport hdd-m exFat-ra formázva tele filmekkel. Van arra mód, hogy átrakjam NTFS-be anélkül, hogy a filmek elvesznének? (Nincs elegendő egyéb helyem, ahova át tudnám menteni addig őket....
)

Rappi

(#51330) King Unique válasza SeatZola (#51329) üzenetére


King Unique
titán

Tudtommal nincsen, mivel adatvesztés nélkül csak a FAT32 —► NTFS konvertálás oldható meg, valamint külső programmal akár az NTFS —► FAT32 is (példa). Viszont az exFAT —► NTFS közvetlen konvertálás adatvesztés nélkül nem, max. destruktív módon, újraformázással (bővebben). Azaz az utóbbi esetben a művelet megkezdése előtt szükség esetén le kell menteni a meghajtón lévő fontos adatokat, máskülönben törlésre kerülnek.

Amúgy miért fontos az NTFS, miért és hova nem jó az exFAT, netán az okostévé (vagy ilyen téren inkább buta...) nem kezeli az utóbbit és azért?

Egyébként meg újabban ez a módi, mármint hogy a gyárilag készre szerelt külső HDD-ket egyes gyártók exFAT fájlrendszerre formázzák. De ezt is leginkább csak a kompatibilitás miatt (pl. macOS & Windows read+write), mert más értelme nem nagyon van... Illetve pont ezen ok miatt erőltették/erőltetik némelyiknél a FAT32-t is, ellenben az ugye nem kezel 4 GB-nál nagyobb méretű fájlokat, valamint 512e szektormérettel max. 2 TB lehet a partíció. Az exFAT-nál viszont nincsenek az utóbbi korlátok, azért is lett az most az új "kedvenc". :D De ha leginkább Windowszal lesz használva a külső HDD, akkor nyilván átformázható NTFS-re, sőt az ilyen eszközöknél inkább naplózó fájlrendszereket (pl. NTFS, Ext4, HFS+) javasolt használni. A nem naplózó FAT32 és az exFAT inkább az olyan flash-alapú tárolóeszközökre valók, mint pl. a memóriakártyák és a pendrive-ok.

[ Szerkesztve ]

(#51331) SeatZola válasza King Unique (#51330) üzenetére


SeatZola
őstag

Ezt találtam a neten én is mindenhol. Lementek róla mindent és megy át NTFS-re. Az ok: egyik otthoni LG BD player sem ismeri fel az exFat miatt a külső HDD-t.

Rappi

(#51332) King Unique válasza SeatZola (#51331) üzenetére


King Unique
titán

+ Az ilyen vackok még a GPT particionálási séma szerint particionált lemezeket sem mindig szokták kezelni. A 2,5"-os WD külső merevlemezek pedig újabban rendszerint aszerint vannak particionálva, amit Windowson pl. ezzel a módszerrel lehet megnézni. Ha GPT szerint particionált a külső HDD, akkor az is lehet ok a problémára, nem feltétlen csak az exFAT. Ahol az MBR-re konvertálás pedig alapesetben szintén csak destruktívan oldható meg, ahol szükség esetén előtte nyilván az adatmentés az első. De külső particionáló programmal akár adatvesztés nélkül is megoldható a GPT —► MBR átkonvertálás (példa).

(#51333) silvergod


silvergod
őstag

Sziasztok!

Valamelyik hdd elkezdett rövid csipogásokat adni a gépben. van hogy pár percen belül van 10 csipogás random időközönként (van hogy szinte egymás után 2-3 van hogy fél-1 percenként 1) aztán abbahagyja majd random újrakezdi (0,5-1 órát is elmegy hiba nélkül). mindegyik hdd-t elvileg hibátlan ,nincs gyenge szektor stb... mi lehet a probléma?
köszi

Iphone 12/12 PRO tokok-fóliák-lencsevédők és Samsung S20--S20 PLUS--S10 Lite - tokok és fóliák eladók ---> aprón megtalálod

(#51334) 69Raizen69


69Raizen69
tag

Sziasztok.
Pár hónapja vettem egy 380napt használt St8000vx0022-2ej112 HDD-t.
Tárolásra használom USB-s dokkolóban de csak 1-2hetente kapcsolom be mikor rámásolok.
Eddig nem volt gond vele,de most észrevettem hogy mikor be van kapcsolva,de nem másolok rá vagy filmet nézek rólla akkor "ritmusosan" kattog mintha az egyik olvasófej folyton ki-be lépkedne a parkoló helyére. :Y
A hard disk sentinel 100%-ot mutat és még a S.M.A.R.T fülön sem mutat hibát. :W
Van még egy st8000ne0004-1zf11g amit ugyanabba a dokkolóban használok de nem produkál semmilyen hibát
Vagy is biztos a St8000vx0022-2ej112 HDD-vel van gond... ez lehet hogy széria hiba? :U
Valakinek volt már hasonló gondja? Lehet rá megoldás? :R

Termel az elbutított rabszolganép!..... Eladod a tested a pénzedért, kifizetik érte az órabért

(#51335) prannk


prannk
őstag

hali.

Erre ötlet? 128 as pendrive. rámásoltam egy filmet utána már használhatatlan volt nem érzékelte.

partició program se látja..

Galaxy s7 akksit és hátlapot vennék

(#51336) SP4C3 válasza prannk (#51335) üzenetére


SP4C3
veterán

Gariztasd.

-JNA- Yugoslav National Army // ⍟T-34-85⍟ // MSI H81M-P33 / Intel Xeon E3-1220 v3 @ 3.5GHz / 16GB DDR3 @ 1600MHz / Gigabyte RX470 4GB. sp4c3.speedtestcustom.com

(#51337) prannk


prannk
őstag

ne bassz. alig volt használva. szerintem nincs is rá

Galaxy s7 akksit és hátlapot vennék

(#51338) King Unique válasza prannk (#51335) üzenetére


King Unique
titán

Mármint a nem érzékelte gondolom max. a fájlkezelőre vonatkozik, mert amúgy az OS nyilván érzékeli és a particionáló program is, ha egyszer megjelenik a lemezkezelőben. Meg maga a pendrive sem kopp teljesen, mert akkor eleve 0 bájt lenne a kapacitása, sőt fel sem ismerné az OS. Vagyis itt az írásvédett állapot a gond, amit parancssorban jó esetben meg lehet szüntetni. Ha nem megy, vezérlő, firmware szinten lett írásvédett a pendrive - ami amúgy a részleges tönkremenetel jele szokott lenni - , akkor marad a garanciális csere, vagy annak híján a kuka...

+1: legközelebb pendrive probléma ügyben értelemszerűen és nem meglepő módon eleve inkább a pendrive probléma topikban kellene érdeklődni, nem a HDD probléma topikban!

[ Szerkesztve ]

(#51339) danyboy1978


danyboy1978
csendes tag

Sziasztok!
Van egy WD My Passport Ultra 2TB külső HDD-m. Eddig tökéletessen működött, viszont most nem tudok semmit kezdeni vele. Win 8.1 érzékeli de nem tudok hozzáférni. Lemezkezelő RAW fájlrendszert ír rá. Nem tudom számít e, de azóta csinálja mióta tv-re, és egy xiaomi mi boxra volt kötve.
Valakinek ötlete amit megpróbálhatok? Elég fontos lenne ami rajta van. (volt :F )

(#51340) King Unique válasza danyboy1978 (#51339) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy másik topikban lévő esetnél leírtakat, ahol esetedben az integrált USB-s kivitel pont aktuális, vagyis szétszedni eleve nem érdemes. A hiba lehetséges okaként pedig az ebben a válaszban leírtakat.

Ha nem kifejezetten HDD problémával, hanem inkább adatmentéssel kapcsolatos a kérdés, akkor legközelebb eleve az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene feltenni.

(#51341) pjen válasza danyboy1978 (#51339) üzenetére


pjen
félisten

A Tv nem írt ki semmit mikor ráduktad?Nekem van egy LG tv m ami ha nem figyelek megformázza a vinyót.Csak a linux vagy a telepítő hozta vissza.

(#51342) Benhill


Benhill
senior tag

Nem tudom jó helyre írok-e.

SSD-ről, m.2 ssd-re windows klónozást csinált-e már valaki?

Minitool partition wizard-al próbáltam, látszólag lezajlott szépen a folyamat.

De mikor biosban kiválasztom az m2 ssd-t elsődlegesnek, ujraindul a gép és csak fekete kép van.

Valami ügyességet tud valaki hogy tudnám újratelepítés nélkül átrakni?

(#51343) King Unique válasza Benhill (#51342) üzenetére


King Unique
titán

Nem, mivel ez HDD probléma topik, az SSD témának meg ott van a Flash SSD topik.

Az utóbbi topikban egyébként volt szó arról, hogy ha 2,5"/M.2 SATA SSD-ről M.2 NVMe SSD-re - mert amúgy az M.2 lehet SATA AHCI és PCIe AHCI/NVMe is... - történik a klónozás, akkor azt hogyan lehet megoldani. Valamint ha a SATA SSD-n legacy/CSM mód szerinti a Windows-telepítés, akkor azt előtte szükség esetén hogyan lehet átkonvertálni UEFI-sre ezzel a módszerrel, vagy az MBR2GPT parancssori eszközzel. Már ha UEFI-s telepítés szükséges a bootoláshoz, mert hardvertől függően lehet NVMe SSD-re akár legacy/CSM módban is Windowst telepíteni, úgy bootolni (példa). Meg hardvertől, illetve alaplaptól és (UEFI) BIOS-től függő lehet az is, hogy lehet-e egyáltalán az adott gépen M.2 NVMe SSD-ről bootolni, aminek nem árt lehetőleg előtte utánanézni. A klónozáshoz meg amúgy elsődlegesen inkább pl. a Macrium Reflect javasolt.

[ Szerkesztve ]

(#51344) danyboy1978 válasza King Unique (#51340) üzenetére


danyboy1978
csendes tag

Köszi szépen.
Lefuttattam egy adatvisszaállító progit. Ami fontos volt megvan.
Ma újra formázom.
Kérdés ez mitől lehetett, nem szeretnék újra így járni.

(#51345) King Unique válasza danyboy1978 (#51344) üzenetére


King Unique
titán

Mármint adatmentő programot, mert ilyenkor nyilván másik fizikai lemezre kell lementeni a fájlokat, majd utána visszamásolni az eredetire, nem az eredetire rámenteni.

"Kérdés ez mitől lehetett, nem szeretnék újra így járni."

Az előző válaszban már volt erről szó, linkelve egy másik és annál pár lehetséges ok... Ahol ha a "de azóta csinálja mióta tv-re, és egy xiaomi mi boxra volt kötve" állítás alapján ott elmaradt a szoftveres leválasztás, akkor az lehet egy ok.

(#51346) Vitee


Vitee
aktív tag

Sziasztok!

Nemrég vásároltam egy új konfigot, amiben egy SSD mellett egy HDD is található.
A windows és a játékok mind az SSD-n vannak, a többi dolog a merevlemezen.
Egy furcsa dolgot vettem észre, mégpedig, hogy néha amikor megnyitok valamit amihez szükséges a HDD, mivel azok a fájlok ott vannak tárolva, így onnan olvassa, akkor egy picit gondolkodik, majd pár másodperc múlva hallani ahogy felpörög és megy hibátlanul a továbbiakban.
Egy példa, letöltöttem egy torrent fájlt, majd megnyitom a Chrome-on belül, ami így megnyitja a torrent klienst, ami a fájlt a merevlemezre mentené. Itt pár másodpercre megakad a kliens, mintha megfagyna, majd amikor elkezd dolgozni a HDD megy minden szépen. Néha egy-egy film lejátszásánál is csinálja ezt, amikor megnyitom Media Playerrel, megfagy, gondolkodik, hallom, hogy felpörög a merevlemez majd megy minden ahogyan kell.
Ez hiba? Vagy szimplán ilyen a winchester?
Nem sokszor fordul elő, de már párszor igen, így felfigyeltem a dologra természetesen.
A winchester típusa: Toshiba 3TB 64MB P300

Előre is köszönöm,
Üdv

"Life before death, strength before weakness, journey before destination."

(#51347) King Unique válasza Vitee (#51346) üzenetére


King Unique
titán

Ez inkább a Windows helyi energiagazdálkodási beállítása lesz, ahol ha a merevlemezek kikapcsolása aktív, akkor nem meglepő, ha X perc tétlenség után alvó állapotba kerülnek. Egy újabb hozzáférésnél fpedig elébrednek alvó állapotból és újra felpörögnek, aminek kell pár másodperc. Ha ez zavar, vagy eleve nem cél a lemezek leállítása inaktív állapotban, akkor 0/soha értéket kell megadni. Vagy lehet pl. a HDS programot, illetve annál a lemezek leállásának akadályozása funkciót is használni ehhez.

(#51348) TommyGun


TommyGun
őstag

Sziasztok

Nem találtam jobb topikot :F

nekem csak az lenne a kérdésem hogy manapság a HDDk mennyire háklisak arra ha más pozicióba kerülnek? Úgy értem házcsere előtt állok, 4-5 HDDm van, mivel van bőven helyem és úgy néz ki lesz is, így nem válnék meg egyiktől sem, de jelenleg hagyományosan nyákkal lefelé nézve "fekszenek" a jelenlegi házamban, CM690, az új házakban viszont nincs mindegyikben 4-5db 3,5"-ös hely vagy ha van akkor abból az 5 helyből mondjuk kettő az alaplap fonákján van elhelyezve és állítva. PL így >>
Abból származhat gond ha vmelyik winyóm ilyen módon poziciót váltana?
Van egy WD redem, (vagy 5 éves) egy Green (kb ezis annyi), egy Toshiba p300 (fél éves) meg egy régebbi (8éves?) 1,5 terrás samum, gondolom ez utóbbi bírná ezt a legkevésbé...

"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

(#51349) nagyfejü


nagyfejü
őstag

Sziasztok!
Asus routerre volt dugva egy 3Tb os Toshiba winyo.Nem tudom mitörtént vele mig nem voltam itthon , de most az 1 winyót a windows 7 2 különállónak látja!
van egy 1.99Tb és van egy 746 Gb os .
Hogy lehetne visszaállitani 1 winyóra??
üdv

(#51350) King Unique válasza nagyfejü (#51349) üzenetére


King Unique
titán

Mármint vsz valamilyen USB-s megoldásról lehet szó, úgy volt/van a routerhez csatlakoztatva. Az viszont nem derült ki, hogy eredetileg hol lett inicializálva és particionálva, a routeres használat előtt megfelelően működött-e, akkor kezelte-e "egyben" a W7. Ha a routerre csatlakoztatás után lett ilyen, akkor kérdés, hogy ott mi történt, az mit csinált vele (újraparticionálta?).

Aztán az sem derült ki, hogy az a 3 TB-os HDD jelenleg MBR/GPT séma szerint van-e inicializálva és particionálva. 2 TB+ esetén normál esetben (pl. 512e szektorméret) eleve az utóbbi, azaz a GPT szükséges. Ha netán MBR, akkor nem meglepő a leírt jelenség... Ez esetben marad a teljes újraparticionálás, vagy esetleg az átkonvertálás adatvesztés nélkül külső programmal, ha fontos adatok vannak rajta, lásd egy másik válaszban leírtakat.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.