Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51401) King Unique válasza Foley101 (#51399) üzenetére


King Unique
titán

Az érdem a tied, neked jutott eszedbe a firmware frissítése. Ami azért nem teljesen veszélytelen művelet, de bizonyos problémákra megoldás lehet.
Ha most minden oké, hozzá lehet férni a fájlokhoz, akkor majd nem ártana minél előbb megejteni a biztonsági másolat készítését, mielőtt esetleg újra gond lenne.

(#51402) *Ropi* válasza King Unique (#51396) üzenetére


*Ropi*
félisten

Minden sima MyBook kikapcsolhatatlanul titkosít. Sajnálom, ha félreérthető voltam: a második részét arra írtam, hogy bár az ő esetében már megtörtént a gépre csatlakoztatás (stb.), de attól még más ne tegye. Amit mi teszteltünk meghajtókat (4 db-ot), azoknál ez volt a jelenség, mindenesetre a DEK visszafejtésével menthetőek róla az adatok (ha nincs jelszó beállítva, vagy van, de ismert - az már más kérdés, ha egyéb, más hibája is van).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51403) *Ropi* válasza Foley101 (#51399) üzenetére


*Ropi*
félisten

Eszerint igazam volt, amit írtam Neked, hogy nagy eséllyel csak firmware hibája van. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51404) *Ropi* válasza Doky586 (#51400) üzenetére


*Ropi*
félisten

Van arra is módszer, hogy úgy helyezzük át az adatokat egy másik meghajtóra, hogy közben nem látunk bele, mivel a meghajtó maga tartalmazza a titkosító kulcsot, így Bitpontos lemezkép másolattal átmásolható egy másik (bizonyos feltételeknek megfelelő) WD meghajtóra és annak a titkosító chipje ugyanúgy kezeli.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51405) Doky586 válasza *Ropi* (#51404) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Addig jó is lenne ha szoftveres titkosítás lenne. Csakhogy itt beépített hardveres titkosításról volt szó. És a titkosító kulcsot tartalmazó hw hunyt el, sőt még az algoritmus is ismeretlen..

(#51406) *Ropi* válasza Doky586 (#51405) üzenetére


*Ropi*
félisten

Tudom, tapasztalatból írtam, hogy maga a lemez szervizterülete tartalmazza a DEK-t (egyébként AES 256 titkosítást használ), nem pedig a panelen lévő elektronika. Tehát a lemezt olvasható állapotba kell hozni, utána az adattartalmával együtt a DEK is átmásolható, amit a másik elektronika visszafejt és megvannak az adatok. A KEK8-at / DEK-et / eDEK-et tároló szektorok címe ismert, tehát tudható, hogy hol kell keresni, ha más módszerrel szeretnénk nekiállni.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51407) Doky586 válasza *Ropi* (#51406) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"..a másik elektronika.."
Tehát kell(ene) egy ugyanilyen szériaszámú másik hdd.. Sok sikert. Ajánlom az adatmentés topikot.

[ Szerkesztve ]

(#51408) *Ropi* válasza Doky586 (#51407) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nekem nincs szükségem rá, egyébként az elektronika hiánya sem probléma (a megfelelő DEK / eDEK kulcsok ismeretében szoftveresen is könnyen dekódolható).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51409) Foley101 válasza *Ropi* (#51403) üzenetére


Foley101
tag

Szia!

King Unique-nak írtad, ezért nem is figyeltem :) Bocsánat, kicsit túlterhelt vagyok mostanában a kisbabánk miatt.

Kicsit OFF:
Nem tudom lehet-e köze a kialakult hibához, de leírom. Van egy Lenovo tabletem, aminek a billentyűzetén lévő USB-re dugtam a WD winyót két hete óta többször. Egy idő után nem működtek együtt, mintegy tucat alkalommal egyszerűen ledobta a gép a winyót (vagy a winyó a gépet), és a winyó olyan - kvázi holtpontba, végtelen ciklusba - állapotba került, amiből csak úgy lehetett megszüntetni, hogy kihúztam a tápot belőle. Ezt követően két másik notebook-on viszont órákig működött a winyó, látszólag jól, és utána halt be.
Nem tudom, hogy a nem együtt működés, a magába fordulás, a táp lehúzás okozott-e benne olyan lelki sérülést, ami idővel ide vezetett.

(#51410) *Ropi* válasza Foley101 (#51409) üzenetére


*Ropi*
félisten

Nem, direktben Neked írtam (privát üzenetben) néhány tippet, amik közt elsőként szerepelt (legvalószínűbbként) a firmware hiba. :)

Akkor ellenőrizd annak a Lenovo tabnak a csatlakozóját, hogy mennyire kontakt hibás, és ha kell, kicsit nyomd össze, hogy stabilabban álljon benne a csatlakozó! :) A táp kihúzása / megszakadása (ha csak nem előzte meg az oprendszerről leválasztás), olyan egy adattárolónak, mint amikor egy futó alól kirántják a szőnyeget: lendületből orra esik. Ilyenkor szoktak pl. félig kiírt fájlok keletkezni (ha éppen a lemez szervizterületén történik félbemaradt adatmódosítás egy olyan paraméteren, amit nem minden induláskor olvas be, akkor az akár végződhet így is), vagy rosszabb esetben a tányérok felületén letapadni a fejek, ami csak igen kevésszer javul meg magától (kocogtatni, ütögetni még a lehető leggyengébben is tilos, mert befordulhat a fej és bekarcolja a tányért, ami menthetetlenné teszi az adatokat): laboratóriumi tiszta térben lehet csak megbontani és a megfelelőképpen biztonságosan kimozgatni.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51411) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Van 4 külső winyóm, 3 WD MyPass és egy Maxtor.
A Sentinel-ben ma erre a fura adatra lettem figyelmes az 1TB-os Maxtor esetén:

Mi ez a "Lifetime writes"? Még ennyi adattal írhatom tele szerinte, vagy az az adatmennyiség amennyi eddig írva volt rá? Fura, mert mintha ez eddig nem lett volna ott és többi (sokkal idősebb) winyó esetén nem ír oda ilyet, azoknál üres ez a rész, meg sem jelenik. Szóval mi lehet ez voltaképpen és miért csak a Maxtor-nál van ilyen?

[ Szerkesztve ]

(#51412) mickemoto


mickemoto
őstag

Unokatesóm laptopja elszenvedett egy véletlen sérülést, a klaviatúra alatt pont ahol a hdd van rákönyökölt a burkolatra és miután azonnal kikapcsolt a gép, újraindítás után ez a képernyő fogadta. Megnéztem a hdd-t hogy nem húzódott-e ki a csatlkozója, de azt rendben találtam. Mivel ennél a képernyőnél tovább nem jutottam, megpróbáltam usb-ről újratelepíteni a win-t,ami elindult ugyan de a hdd-nek olyan keserves ciripelő hangja lett illetve gyakorlatilag vagy 15 perc alatt jutott el a telepítő kezdő képernyőjéig , illetve onnan már sehova tovább.Létezik az hogy ettől a fizikai terheléstől tönkrement a hdd? :U

(#51413) King Unique válasza SunMount3r (#51411) üzenetére


King Unique
titán

Ez általában gyártóspecifikus, egyes újabb HDD-knél megjelenik a SMART-ban, illetve a HDS áttekintés fülén az összes írt adatmennyiség az SSD-khez hasonlóan. Ami esetedben is gondolom az eddigi írásmenyiségre vonatkozik és nem visszafelé számol. Ha megnézed a benne lévő vélhetően ST1000LM035 HDD specifikációját (9. oldal), akkor ott <55 TB/year érték van megadva, aminek a közelében sem jársz a jelenlegi 12,23 TB-tal. Ráadásul már gondolom több éve megvan ez a külső HDD, meg összesen van 2 év gyártói garancia ezen sorozat merevlemezeire, illetve Maxtor külső HDD-ként 3 év. Vagyis emiatt esetedben szerintem nem kell aggódni.

(#51414) King Unique válasza mickemoto (#51412) üzenetére


King Unique
titán

Ha esés, erős ütés, nyomás éri a HDD-t, akkor nem meglepő, ha utána nem úgy működik, ahogy kellene. Ráadásul ha valamilyen 7 mm magas, kilapított modell, akkor annál a fedlapra gyakorolt erős nyomás megint nem tesz jót.

Amúgy meg el kellene dönteni, hogy mi cél, lásd egy másik válaszban leírtakat. Vagyis ha az előbbi, akkor vesz új HDD-t, vagy inkább SSD-t rendszermeghajtónak. Ha az utóbbi, akkor irány az adatmentés topik.

(#51415) *Ropi* válasza mickemoto (#51412) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szia!

Kb. minden HDD-re rá van írva, hogy tilos megnyomni a felületét (ennél bal felső sarok alsó sora: "do not press on top cover"). Ugyanis a fedő lemeze olyan vékony anyag, hogy erősebben megnyomva a fejeket hozzányomhatja pörgés közben a tányérhoz, amitől azonnal be is karcolódhat. Ilyen esetben mikroszkopikus méretű fémszemcsék válnak le, és kezdenek szabadon keringeni a HDD belsejében száguldó légáramlatban: ha a fejek és a lemez közé kerülnek, megint csak karcolás a vége. Ha meg szeretnéd mentetni az adataidat, akkor arra készülj, hogy drága lesz, mert úgy indul, hogy laboratóriumi tiszta térben szét kell szedni és eltávolítani mind a fejek, mind a lemez felületéről a szennyeződéseket. Annak az esélye, hogy menthetőek-e az adatok (és mennyire) az összekarcolódás mértékétől függ, de minden egyes működéssel töltött perccel hatványozottan csökken.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51416) Danecay


Danecay
őstag

Sziasztok!

Ahogy keresgéltem a topikban úgy látom, hogy elég gyakran előforduló probléma a RAW-á váló partíció. Nem tudom, hogy van e a javításra és visszaállításra tuti módszer, de én kb. másfél hete csesztem el egy fél napot a külső dokkolómban lévő 1TB és 500GB-os HDD-imről történő adatmentéssel. GetDataBAck-el csináltam, de annyira szétszedte a mappaszerkezeteket és a fájlokat, hogy a 2 HDD-ről csak a fontosabb és nagyobb méretű állományokat mentettem csak le, összesen kb. vagy 300GB-ot.
Ez volt az előzmény, viszont most másfél hét elteltével az 500GB-os HDD és az 1TB-os HDD 2 partíciójából az egyik ismét RAW-os lett, úgy hogy az óta nem is történt rá írás, de még olvasás sem nagyon, sőt többnyire ki is volt kapcsolva a dokkoló. Ezt megelőzően laptop-al volt jellemzően használva és ott jelentkezett a RAW jelenség, visszaállítani már az asztali PC-vel állítottam vissza és az óta is arra van kötve ahol szintén RAW-os lett. A dokkoló egy LC-DOCK-U3-III USB3-as példány, USB hosszabbító nélkül közvetlenül az alaplapi USB-re csatlakoztatva, a laptopnál szintén.
Mi okozhatja a problémát? Jó lenne ezt megfejteni mert így félve merek bármit is itt tárolni. Ma pont azért kapcsoltam be mert egy rendszermentést akartam ide csinálni amikor is tapasztaltam, hogy újra RAW-os partícióim vannak. Így még egy itt lévő rendszermentéssel sem érezném magam biztonságban.

(#51417) King Unique válasza Danecay (#51416) üzenetére


King Unique
titán

Erről, illetve a helyreállítási, adatmentési lehetőségekről és a hibát kiváltó lehetséges okokról az adatmentéses topikban már volt szó. Vagyis az utóbbi lehet az OS-ben a szoftveres leválasztás hiánya, USB-n (kábel, aljat-csatlakozó) / SATA-n (HDD - dokkoló slot) csatlakozási, érintkezése probléma, illetve eszközhiba (dokkoló / HDD hibája) miatt is. Valamint ha pl. máshol eltérő logikai szektorméret szerint inicializált és particionált HDD kerül bele, vagy netán hardveresen titkosított, akkor is. Viszont ha eleve a dokkolóban lettek inicializálva és particionálva a HDD-k és végig ott használva, akkor az utóbbiak kizárhatók.

Vagyis az előbbieket kellene tisztázni, valamint ha van rá lehetőség, akkor kipróbálni a dokkolót másik USB-kábellel, másik HDD-vel, vagy a HDD-ket máshol, másik megfelelő dokkolóban, stb., hogy meg lehessen találni a hiba forrását. Mivel az, hogy esetedben csaknem álladóan RAW lesz a partíció, az nyilván abnormális.

[ Szerkesztve ]

(#51418) Doky586 válasza Danecay (#51416) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem választottad le mielőtt kihúztad. Ha nem kapcsoltad ki a gyorsindítást, akkor ez kikapcsolt gépre is érvényes.

(#51419) Danecay válasza King Unique (#51417) üzenetére


Danecay
őstag

Köszönöm a választ! A dokkoló pár nap eltéréssel kereken 1 éve van meg és még nem csinált ilyet. A gyári kábelével van összekötve ami semmilyen igénybevételnek, hajlítás, feszítés nem volt kitéve, ennél csak régebbi, vékonyabb és hosszabb kábeleim vannak jellemzően nyomtatóhoz. Biztos volt olyan többször is, hogy nem választottam le szabályosan de ettől még nem szállt el soha, viszont a legutóbbi, másfél héttel ez előtti formatálás után amit a dokkolóban tettem meg ami önmagában kizár egy hibalehetőséget, már csak szabályosan állítottam le, pontosabban gép kikapcsolása után kikapcsoltam a dokkolót is. Volt korábban egy Kínából rendelt dokkolóm is ami tönkre is ment de a HDD-knek még akkor sem lett bajuk.
Közben mégiscsak találtam másik kábelt, de csodálkoznék ha az okozná a problémát.

(#51418) Doky586
Mármint hogy úgy is szabálytalan leválasztásnak számít mint ahogy írtam fentebb, hogy gép kikapcsolás után kikapcsoltam a dokkolót is, majd a legközelebbi bekapcsolásnál már a dokkoló kikapcsolva maradt?
Mondjuk ettől nem tudom miért sérülne meg de ettől eltekintve más okból kifolyólag az asztali PC-n pont ki van kapcsolva a gyors indítás.

(#51420) King Unique válasza Danecay (#51419) üzenetére


King Unique
titán

Mint említve volt, ha a Windowsban nem használod a szoftveres leválasztást, akkor az okozhat gondot, sőt akár az alapértelmezett gyors eltávolítás (letiltott írási gyorsítótárazás) mellett is. Íme egy dokkolós példa. Ha a Windowszal együtt állítod le a dokkolót és utána kapcsolod ki, meg akár ezen ok miatt, akkor elvileg megtörténik közben a szoftveres leválasztás és úgy nem lesz probléma. Elvileg, mert gyakorlatilag akár előfordulhat kivétel is (példa), bár annál nem derült ki, hogy a gép kikapcs szabályos leállítást, vagy erőltetett, megszakításos kikapcsolást jelentett-e.

A HDD 0-ról történő üzembehelyezésénél a dokkolóban nem szimpla formázásra, hanem inicializálásra és particionálásra céloztam, max. utána jön a formázás (bővebben). Persze ha most fontos adatok vannak a HDD-ken, akkor ezeket nyilván nem kellene erőltetni, mivel destruktív műveletek. Ha a dokkolóba téve történt mind eredetileg, akkor úgy meg eleve oké.

[ Szerkesztve ]

(#51421) pető bá'


pető bá'
őstag

Sziasztok,

Egy kis segítség kellene NAS HDD ügyben - egy WD Red-et vettem (Aqua-ból), és 30 nap alatt már 11 hibás szektort jelez. (Tegnap óta változott 6-ról 11-re, a NAS topikban próbáltam érdeklődni, részletesebb infók itt: [link]).
Igazából az érdekelne, hogy a tapasztalatok alapján milyen feltételekkel lehet garanciát érvényesíteni?

[ Szerkesztve ]

"... and I hope you have a great day!"

(#51422) King Unique válasza pető bá' (#51421) üzenetére


King Unique
titán

Abból a hozzászólásból sem derült ki sokkal több, SMART stb. infók sehol. Valamint ha eddig nem történt meg és van rá lehetőség, akkor elődlegesen inkább PC-n, Windowson kellene megnézni pl. a HDS (+ tesztek) programmal, vagy a gyártó, azaz a WD saját diagnosztikai szoftverével, hogy az mit mutat a HDD állapotára, lefutnak-e a tesztek hiba nélkül.

A HDS szerint 0%-os kondíciónál lehetséges a garanciális csere, de azt nem feltétlen érdemes megvárni. Vagy akkor, ha a gyártó saját tesztszoftvere ír hibát, nem futnak le a tesztek, sőt elsődlegesen a gyártó szoftvere a mérvadó. Meg ha visszaküldöd "oda", akkor lehetőleg 5x nézd meg előtte nagyítóval a HDD felületét, nehogy egy karc is legyen rajta, mert akkor te is így járhatsz... :D

[ Szerkesztve ]

(#51423) pető bá' válasza King Unique (#51422) üzenetére


pető bá'
őstag

Azt nem írtam, hogy nem nálam van az eszköz - egy rokonomnál lett beüzemelve, távoli elérésem van, illetve mostmár állítottam email értesítőt is, ha tovább romlana, akkor automatikusan jelez. De így első körben nem tudom áttolni PC-be, adatokat is kellene menteni róla.

Aqua-val még nem volt garanciális problémám, személyesen szoktam átvenni náluk a dolgokat, normálisnak tűntek a dolgozók mindig..
A HDD-n pedig sérülés nem igazán lehet: ugye zacsiból ki -> NAS keretbe négy csavarral be, ház vissza, és ennyi. De akkor valahogy lementem, aztán végigtesztelem.

"... and I hope you have a great day!"

(#51424) King Unique válasza pető bá' (#51423) üzenetére


King Unique
titán

Ha reális, amit a NAS ír a SMART (vagy mi) alapján és még tovább szaporodnak a szektorhibák, akkor amúgy sem ártana adatot menteni a HDD-ről, illetve az alkalmazott RAID módtól is függően.

Másnak meg volt a linkelt példa alapján, ahol elég volt pár apró karcolás a merevlemez felületén, amik pont a beszerelésnél keletkeztek.

(#51425) pető bá' válasza King Unique (#51424) üzenetére


pető bá'
őstag

Nincs RAID, 1 lemezes a nas, mivel csak médiaszervernek volt szánva (torrent only), így minden pótolható.. csak amit már letöltött, nem akarom még kétszer lehúzni, illetve jó lenne, ha a tesztelés-gariztatás alatt is lenne valami a nasban.

Igen, olvastam, ez a bullshit netovábbja, nem fogom hagyni, ha bepróbálkoznak vele, köszi a tippet :R

szerk.: a nas SMART tesztje most 90%-nál megállt. Ez rossz jelnek tűnik..

[ Szerkesztve ]

"... and I hope you have a great day!"

(#51426) Wolfskin


Wolfskin
őstag

Sziasztok, vettem egy merevlemezt, WD Purple 4TB, volt benne 14 indulás és 200 óra, tehát kb új volt, elkezdtem rá másolni adatot, ment egész éjszaka, és reggelre leesett a kondíciója 96%-ra. (a hőm 32 C)

Ez kuka? A HDSentinel szerint még nem garanciális a hibajelenség.(amúgy sem garis már). Merjek rajta adatot tárolni? Igazából csak ez volt a célom vele. :F

[ Szerkesztve ]

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#51427) King Unique válasza Wolfskin (#51426) üzenetére


King Unique
titán

Az nem teljesen tiszta, hogy mikor történt ez a várárlás és a most említett eset, meg valóban csak 200 óra működési idővel lett-e megvéve, mert amúgy a 200 óra és a 235 nap + 14 óra (~ 5654 óra) működési idő nem kicsit üti egymást. Amúgy meg vettél használtam egy HDD-t, aminek ki tudja esetlegesen milyen lappangó hibája volt...

Nem, az ilyen állapot még nem feltétlen kuka. Ellenben adattárolás előtt nem ártana tesztelni (HDS / WD szoftverével), illetve gyenge szektoroknál pl. írástesztet ráereszteni, amihez akár a Windows lassú formázása (bővebben) is megteszi. Ha az írásteszt lefut gond nélkül és eltűnnek a gyenge szektorok, akkor utána lehetne visszatérni az előbbire.

Ha jelenleg fontos adatok vannak a HDD-n, akkor azokat a formázás, illetve a destruktív írástesztek előtt értelemszerűen le kellene menteni!
Az pedig alap, hogy ha adattárolás a cél és fontos adatokról van szó, akkor azokról több helyen legyenek biztonsági másolatok, a mostani esetnél meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#51428) Wolfskin válasza King Unique (#51427) üzenetére


Wolfskin
őstag

hali, köszi!

igen, elírás, 14 indulás és 200 nap működés volt benne, tehát alig használt 100/100 és 2 napja vettem, de csak tegnap üzemeltem be, rámásoltam 2TB anyagot, ami reggelig tartott, és így ébredtem, hogy 90%-os.

amúgy nincs sok rossz tapasztalatom egyszer halt meg hdd-m, de az is azért mert működlés közben odavertem a gépet, a többi 100/100 és már vagy 5-10 éves mindegyik. ja, az egyik hdd 2,5" 98%, de azt sokat nyüstölöm és évek óta annyi.
azért vettem most pár újat, újszerűt (egy wd gold ami új és ez a purple)

köszi a tippeket!

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#51429) bod101


bod101
aktív tag

Sziasztok,
az lenne a kérdésem a képen jelölt két partíciót eggyé lehet varázsolni úgy, hogy a c javára menjen a többlet (és a c ne sérüljön persze)? Köszi!

1-es golf, 2-es golf, ... (Bëlga)

(#51430) King Unique válasza bod101 (#51429) üzenetére


King Unique
titán

A Windows lemezkezelőjével eleve nem megoldható a C és a D között lévő WInRE partíció miatt, vagy max. csak destruktív módon (törlés után). Ellenben külső particionáló programmal már igen (példa).

+ A szokásos szöveg: ha rendszermeghajtót, rendszerpartíciót érint az átméretezés, akkor biztos ami biztos alapon nem árthat előtte biztonsági mentést készíteni az operációs rendszerről, fontos adatokról, stb.

[ Szerkesztve ]

(#51431) mjani1172


mjani1172
addikt

Sziasztok!

Van egy elméletileg ilyen:wdbaaf0010hbk merevlemezem.Még külső tápos. Mikor összedugtam a géppel,mindig zúgott valami , egy alkalmazás elindult és oda kellet beütni a jelszót és akkor láttam az adatokat.
Most hiába dugom össze a villogáson kívül (ami rendszertelen) semmit nem csinál.Az segédprogram sem indul.
Természetesen minden előjel nélkül. Van esély ilyenkor hogy ezt én elindítsam, megjavítsam? Ha szétszedem és berakom egy számítógépbe akkor elindulhat?

Köszönöm.

(#51432) King Unique válasza mjani1172 (#51431) üzenetére


King Unique
titán

Ha kicsit visszaolvasol, akkor pont nemrég volt szó erről. Ahol a fórumtagnál a firmware frissítése végül megoldotta a problémát, de nem biztos, hogy esetedben is használna. Meg először nem ártana pontosítani, tisztázni a "semmit nem csinál" kijelentést. Vagyis hogy pl. felpörög-e benne a HDD, Windows felismeri-e (eszközkezelő, lemezkezelő), WD saját szoftvere (SmartWare), mert csak annyi derült ki, hogy a fájlkezelőben nem jelenik meg a VCD. Aztán olyan alapvető dolgokat, hogy a külső ház tápegysége rendben van-e, valamint az USB-kábel, szükség esetén ki lett-e másikkal próbálva, stb. Arról pedig az előbb linkelt esetnél is volt szó, hogy nem érdemes kivenni a HDD-t az eredeti külső házból és a gépbe tenni, illetve mivel hardveres titkosítás van az említett WD My Book sorozatnál + esetedben a jelszavas meghajtózár is aktiválva van, amúgy sem lehetne hozzáférni a rajta lévő adatokhoz.

Ha nem sikerül normál módon működésre bírni a külső meghajtót, feloldani a meghajtózárat és hozzáférni az adatokhoz, illetve eleve az adatmentés lenne a cél, akkor eleve inkább az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene folytatni, sőt ott kellett volna feltenni a kérdést. Ami amúgy vagy 100x le lett már írva itt és a topik nevében is szerepel, hogy nem adatmentés, de mindegy...

(#51433) mjani1172 válasza King Unique (#51432) üzenetére


mjani1172
addikt

Pont most végeztem a visszaolvasással, :R sajnos nem oldotta meg.
Nem pörög fel a HDD, nem ismeri fel a windows, sem az eszközkezelő sem a lemezkezelő,sem a WD saját szoftvere,semmilyen hang nem jön belőle ki.
Egyszerűen csak hol gyorsabban hol lassabban villog rajta a led.

Aztán olyan alapvető dolgokat, hogy a külső ház tápegysége rendben van-e, - Igen
valamint az USB-kábel, szükség esetén ki lett-e másikkal próbálva, - Igen stb.
Arról pedig az előbb linkelt esetnél is volt szó, hogy nem érdemes kivenni a HDD-t az eredeti külső házból és a gépbe tenni, illetve mivel hardveres titkosítás van az említett WD My Book sorozatnál + esetedben a jelszavas meghajtózár is aktiválva van, amúgy sem lehetne hozzáférni a rajta lévő adatokhoz. Igen most olvastam ezt is.
Nem az adatmentés a lényeg, (hiszen nem működik, nincs mit menteni) olvastam ,hogy nem erről szól a topic ,de még az sem tudom mi történt a meghajtóval,ebben kértem segítséget, erre próbáltam rájönni,hogy egyáltalán hol a gond.
Nekem így nem halt meg, nincs ilyenben tapasztalatom.

[ Szerkesztve ]

(#51434) *Ropi* válasza mjani1172 (#51433) üzenetére


*Ropi*
félisten

"Nem az adatmentés a lényeg, (hiszen nem működik, nincs mit menteni)..."

Az adatmentés lényege pontosan az, hogy a nem működőt működővé teszi és lementi. :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51435) zorzy4


zorzy4
őstag

Sziasztok! Van egy 320gbos WD. laptop merevlemezem. Van rajta egy rendszerfájloknak fenntartott 13gb. Szeretném törölni formázni, de sehogy se lehet. A windows lemezkezelésben csak a súgó ugrik fel.

A világon csak kétfajta ember létezik, jó és rossz. Mobilmementók!

(#51436) Doky586 válasza zorzy4 (#51435) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Eressz rá parancssorban diskpartból egy clean -t..

(#51437) King Unique válasza zorzy4 (#51435) üzenetére


King Unique
titán

Azért, mert a rendszer számára fenntartott védett partíciókat a lemezkezelő eleve nem engedi törölni biztonsági okokból. Ellenben parancssorban, valamint külső particionáló programmal megoldható (bővebben).

Az a 13 GB amúgy érdekes, akkora Windowszal előtelepített gépeknél a hardvergyártó saját recovery partíciója (példa) szokott lenni, mert maga a Windows a telepítésnél alapesetben akkorát nem hoz létre.

(#51438) zorzy4 válasza Doky586 (#51436) üzenetére


zorzy4
őstag

Köszönöm, de egy picit szájbarágósabban.

A világon csak kétfajta ember létezik, jó és rossz. Mobilmementók!

(#51439) #68216320


#68216320
törölt tag

Egy régebbi laptopból nem sokkal a vásárlás után kivettem egy Seagate 1TB hdd-t, amit most szerettem volna használni egy másik laptopban.
Viszont arra lettem figyelmes, hogy adatok másolásánál nagyon ingadozik a sebessége.
HDS szerint nincs sector hiba, de egy írástesztet ráengedve az alábbi képet látom.

Rendbe lehet ezt tenni rendesen?

(#51440) King Unique válasza #68216320 (#51439) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt ez SMR merevlemez, aminél az átlapolás miatt előfordulhat az írási sebesség csökkenése, ingadozása.
Másrészt nem derült ki, hogy milyen méretű, típusú fájlok lettek másolva. Ha vegyes (kicsi + nagy), akkor nem meglepő, ha közben ingadozik a másolási sebesség. Meg a fájlmásolásnál alapesetben eleve 2 meghajtó van, forrás- és célmeghajtó, ahol azok sebessége, a rajta lévő fájlrendszer esetleges töredezettsége stb. is befolyásolhatja a másolás sebességét.
Harmadrészt a HDS olvasás-/írástesztnél a sötétebb színű zöld blokkok még nem feltétlen jelentenek hibát (az a sárga és piros), max. azt, hogy ott valami miatt nehezebben olvasható/írható a lemez felülete. Ha nincsen rajta szektorhiba, stabil a HDD fizikai csatlakozása és a tápellátása, valamint a tesztet zavaró egyéb folyamatok sincsenek, akkor lásd az előbb leírtakat.

(#51441) zorzy4 válasza King Unique (#51437) üzenetére


zorzy4
őstag

Köszönöm mindenkinek. Sikerült!

A világon csak kétfajta ember létezik, jó és rossz. Mobilmementók!

(#51442) #68216320 válasza King Unique (#51440) üzenetére


#68216320
törölt tag

Akkor a pontosítás:

Teljesen újrapaticionált mbr/ntfs hdd.
800MB - 4GB közötti állományokat másolt, miközben az írási sebesség 7MB/s - 100MB/s között ingadozott. 100MB/s-el kezdte, de jópár anyag felmásolása után belassult az egész és leállítás/folytatás után is olyan maradt.
A filmek lejátszásánál volt olyan rész, ahol konkrétan megállt az egész, mert olvasni sem tudta olyan gyorsan, mint kellett volna.

Ezt a műveletet egy USB3-as adapterben lévő 250GB-os HDD-vel is megcsináltam és ott nem volt gond. A forrás 80-100MB/s közötti átvitelt hoz stabilan.

Ez lett a végeredmény. Lehet, hogy nincs szektorhiba, de amikor bizonyos részeket 10-20MB/s-el tudok elérni az gáz. Legalábbis számomra használhatatlan így az eszköz.

[ Szerkesztve ]

(#51443) King Unique válasza #68216320 (#51442) üzenetére


King Unique
titán

Mármint 800 GB akart az lenni gondolom, meg az előbb már le colt írva, hogy az SMR miatt belassulhat az ilyen HDD, de az is az írási sebességet érinti. Bár nem feltétlen minden esetben, mert ilyen belsős külső HDD-n például nekem is van, de eddig nem tapasztaltam abnormális mértékű és tartós lassulást a másolásnál (írásnál). Viszont ha egyre jobban, illetve közel csaknem teljesen tele lesz másolva a HDD, akkor az nem meglepő, ha csökken az adatátviteli sebessége, nem lehet rá olyan gyorsan írni, mint üresen/sok szabad területnél. Illetve a lemez elején eleve gyorsabb, nagyobb a sebesség, mint a lemez végén. Plusz ha a másik laptopban netán az ODD helyére szerelt HDD Caddy-be van téve a HDD és úgy használva, akkor akár az is okozhat gondot. Elsődlegesen a HDD/SSD helyére kellene beszerelni és úgy kipróbálni. Aztán nem derült ki milyen filmek lejétszásáról van szó, de azért az FHD, sőt még a 4K UHD BD filmek lejátszásához is nem kell olyan nagy adatátviteli sebesség, ha azt a jellemzően max. néhány 10 Mb/s bitrátát leosztjuk 8-cal.

Ha az eddig említett dolgok biztosan (?) rendben vannak, valamint nem mutatnak hibát a HDS és/vagy a gyártó saját szoftvere (SeaTools) által futtatott tesztek sem, akkor ez (nálad) ilyen. Ha annyira nem felel meg, akkor veszel, használsz másik HDD-t, stb.

[ Szerkesztve ]

(#51444) #68216320 válasza King Unique (#51443) üzenetére


#68216320
törölt tag

Nem tudom mire érted a 800GB-ot, de nem akartam azt írni.

Mindegy, már a kukában van. Majd veszek masikat, nem küzdök ezzel tovább. Az, hogy az egyik pillanatban ~100MB/s-el tolja az anyagot, aztán a másolt fájl közepén szinte megáll a másolás, kb 7-10MB/s-re lassul majd valamivel később felgyorsul majd megint lassul az nem buli. Végeredményben pedig egy jobb pendrive sebességét adja, mert 25-35MB/s lesz.

Telemásolni??? Ne viccelj. Lemegy a nap, mire 1TB-ot rátolnék. Ez így szemét.
FullHD film közben akadt meg. Nem is egyszer. Szóval valami nagyon nincs rendben vele.

Veszek másikat, de figyelnem kell, hogy laposabb fajta legyen, mert próbáltam bele egy normál 1TB-ost, de az nem fért el rendesen.

(#51445) King Unique válasza #68216320 (#51444) üzenetére


King Unique
titán

Ja, azt benéztem, mert elsőre azt hittem, hogy 800 MB lett összesen másolva, amivel ütközik a 4 GB fájlméret. De ha 800 MB - 4 GB közötti fájlok, úgy már oké. Viszont, hogy összesen mennyi, az nem derült ki, meg hogy natív SATA-s csatlakozás, vagy HDD Caddy. Aztán a forrásmeghajtó sebessége, arról az olvasás, azon a fájlrendszer töredezettsége is lehet szűk keresztmetszet. Viszont ha arról USB HDD-re megfelelő sebességgel ment ugyanazon fájlok másolása, akkor a Seagate HDD-vel nem stimmelhet valami, vagy a Caddy-vel, ha abban van.

Vegyél, de a 2,5"-os, 7 mm magas 1-2 TB-os modellek egyre gyakrabban mind SMR-esek. Vagyis ha a mostani esetnél amiatt volt a lassulás, akkor az ugyanúgy fennállhat majd egy másik hasonlónál is.

(#51446) Cimbee


Cimbee
aktív tag

Sziasztok!

Van egy Seagate ST33000650SS Constellation ES.2 SAS 6Gb/s 3-TB merevlemezem de csak 2TB-ot tudok belőle használni. A kezelőben ott van a maradék 1TB de nem tudom particionálni.

Valaki kérem segítsen :))

[ Szerkesztve ]

Cimbee

(#51447) King Unique válasza Cimbee (#51446) üzenetére


King Unique
titán

Nem meglepő, ha GPT helyett MBR partíciós séma szerint lett inicializálva a lemez... Ha nincsen rajta még fontos adat, akkor újra kellene inicializálni és particionálni, illetve átkonvertálni a leírás szerint GPT-re.

(#51448) Cimbee válasza King Unique (#51447) üzenetére


Cimbee
aktív tag

done :R

[ Szerkesztve ]

Cimbee

(#51449) King Unique válasza Cimbee (#51448) üzenetére


King Unique
titán

Látom közben csak sikerült megoldani a linkelt leírás alapján, oké. Legközelebb a 2 TB+ HDD-ket meg eleve GPT-re kellene majd inicializálni, akkor akkor nem lesz ilyen gond.

[ Szerkesztve ]

(#51450) nagyfejü válasza King Unique (#51370) üzenetére


nagyfejü
őstag

Megcsináltam az álltalad linkelt dolgot.
Az eredmény ugyanaz:

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.