Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51751) #81556480 válasza King Unique (#51750) üzenetére


#81556480
törölt tag

Ez olcsó volt, és közel két év után jött elő először ez a probléma. Ha megint előjön, már tudom mit kell tenni. Inkább nagyobb méretűre kellene lassan váltanom. Adatveszés is ha előfordulna, nem nagy gáz mint írtam. Ez van. Lehet a kábel egyre rosszabb, első körben azt fogom cserélni. Leválasztás körülményes, kihúzni nagyon ritkán szoktam, kb fél évente teszek rá nagy mennyiségben újra adatot. Inkább az van hogy néha egyszrűen megszűnik a tv tápellátása, mintha kihuznád a konnektorból ( ez kamion sajátosság, néha mikor beindítom mondjuk tv-nézés közben, akkor leesik annyira a szivargyújtóban az áram hogy a tv kikapcsol, ez ritkán fordul elő de volt már rá példa. vagy hogy véletlenül kihúzódott. amugy fixre van kötve)
[kép]

(#51752) Senquist


Senquist
tag

Sziasztok!

2 db kérdésem lenne hozzátok:

1: Vettem egy 1TB Black WD HDD-t amit tegnap üzemeltem be, a HD sentinel viszont azt írja ki hogy a hőmérséklet nagy, 40% a max alapon és 46%-on van, megjegyzem üres a HDD, csak fut, a másik 3 HDD viszont csak 32-34% között van és azt zölddel jelöli, ezt meg sárgával.

Mi lehet a baja? ill. mit tudok vele csinálni?

2: A HD Sentinel kiírta hogy 2 db HDD -m már csak 100 napja van hátra. Mennyire vegyem ezt komolyan?
Ill. ha lejár akkor mik a veszélyek? meghal a HDD ?
Most gondolkoztam hogy vegyek e 2db-t újat , de ink előbb kérdeznék, a hőmérsékletük 32%on van ami kiváló besorolást kapta.
Mindkettő WD - 1 TB és Lila színűek.

előre is köszönöm a segítségeket!

..."Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!"...

(#51753) pjen válasza Senquist (#51752) üzenetére


pjen
félisten

Állítsd át a sentinelen a hőmérsékletet,mondjuk 55 fokra,az még simán jó.

(#51754) *Ropi* válasza Senquist (#51752) üzenetére


*Ropi*
félisten

A Black-ek gyorsak, de cserébe forrófejűek is a magasabb fordulatszám miatt: valamit valamiért. A Green / Blue / Purple szériák lassabbak, kevesebb hőt is diszipálnak. A RED-ek és a Gold-ok változtatják a fordulatszámukat, így azok is a hűvösebbek tudnak lenni.

pjen megoldását alkalmazd! :)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51755) King Unique válasza Senquist (#51752) üzenetére


King Unique
titán

1. Ez a % gondolom inkább ° C akart lenni, úgy van értelme a hőmérsékletnél. Ahol a WD Black eleve 7200 RPM-es HDD, vagyis annyira nem meglepő, ha valamivel jobban melegedik, mint egy 5400-5900 RPM-es modell. Ha a gépházban azon a részen nem a legjobb a hűtés, szellőzés, akkor meg pláne. Valamint ha csak adattárolásra lett vásárolva, akkor melegedés szempontjából előnyösebb lett volna volna egy fix 5400-as WD Red, vagy Purple.
Egyébként a 40 °C még annyira nem vészes, sőt akár 45-ig is elmegy, de fölé, illetve 50 °C fölé tartósan lehetőleg ne melegedjen a merevlemez. A másik meg az, hogy ha egyáltalán jól mér a szenzor, azaz ha teljesen kihűlt a HDD és hidegen indítod, akkor kb. a szobahőmérséklettel megegyező hőfokot kell mutatnia. Ha jelentősen eltér, akkor a HDS-nél a SMART attribútum értéket célszerű annyival eltolni, vagyis hőmérséklet kalibrációt végrehajtani.

2. Az csak a becsült hátralévő élettartam, aminek a nevében is benne van, hogy csak becsült, tippelt érték, nem feltétlen fix. Vagyis nem feltétlen jelenti azt, hogy 100 nap múlva ténylegesen megnyekken a HDD. Normál esetben amúgy a "több mint 1000 nap" szöveg szerepel ott, de ha már nagyon viseltesek azok a merevlemezek, vagy netán a kondíció nem 100-as, akkor nem meglepő az a 100 nap.

(#51756) Senquist válasza King Unique (#51755) üzenetére


Senquist
tag

Mindkét HDD -nél a kondíció és a teljesítmény is 100% os, ugyan a vinyok kb 3-4 évesek már de ezek csak adattárolók.
Ezek szerint célszerű a kondíciót néznem inkább?

Van egy előlapi panelem ami ventilátor szabályzó: NZXT Sentry 3
Alapon 30-33 Fokig szokott felmenni
Játéknál van hogy 36-40 is van ez az érték.

És 6db ventilátor van a gépben ill. a Proci hűtőt is kicseréltem kb 2 hónapja mert az inteles gyári elkezdett zúgni, hiába fújtam ki, nagyon zúgott így vettem egy: BE QUIET! Pure Rock típusú hűtőt, és ez alá van bekötve a szabályzónak a hőmérője.

Jelenleg ahol a többi vinyo helyezkedik el ott a gépházban van beépített 2db venti és ezek közvetlen hűtik, de a Black -et egy előle lapi panelbe helyeztem el HDD kerettel természetesen, közvetlen hűtést nem kap, de tőle kb 20 cm re fenn van egy ventilátor ami lefelé fúj, bár kétlem hogy kapna belőle nagy dózist.

Ház: be quiet! Silent Base 600
Táp: Be Quiet! Pure Power 10. 500W

Pjen amit tanácsolt, azt átállítottam 55re a Black HDD nél.

..."Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!"...

(#51757) pjen válasza Senquist (#51756) üzenetére


pjen
félisten

Mindegyiknél tedd 55 fokra,nem lesz azzal semmi baj.Szoktam nézni fiksz Tv t,egyszer Vendiy mutatta,hogy 60-65 fokosak a HDD k.

(#51758) King Unique válasza Senquist (#51756) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban le van írva, hogy kb. mi az a hőmérsékleti tartomány HDD-nél, ameddig még elfogadható. Ahol ha megnézed a WD Black sorozat adatlapját, akkor ott 0/5 - 55/60 °C közötti működési, üzemi hőmérséklet van megadva. De ha a hosszabb élettartam a cél, akkor nyilván nem javasolt feszegetni a határokat, célszerű pl. a felsőnél is alatta tartva használni. Attól meg, hogy a HDS-nél a hőmérsékleti küszöbértéket magasabbra állítod és változik a programban a zöld/sárga/piros jelzés, a HDD meg ugyanúgy melegedni fog... :D :)) Valamint az, hogy alapértelmezetten pl. a 4X °C értéket sárgával jelöli, az még nem hiba, annyira nem kritikus, a piros jelzés számít annak.

[ Szerkesztve ]

(#51759) krealon válasza pjen (#51753) üzenetére


krealon
veterán

"55 fokra,az még simán jó."

A WD HDD-t forgalmazoknak biztosan jo ez az ajanlas. ;]
Nekem regebben volt egy WD myBook Studio-m, amiben egy WD Black dolgozott.
Egyszer, huzamosabb hasznalat utan, eszrevettem, hogy nagyon belassult.
A WD diaggal ranezve kiderult, hogy elerte az 55 fokot es onvedelembol biztonsagi uzemmodba valtott.

Utana 8 cm-es ventillatorral fujtam ra egy keves levegot (12V-os ventilator 5V-rol meghajtva), es ennek hatasara a homerseklete nem ment 45 fok fole, akarhogy is kinoztam.

(#51752) Senquist
Ha sokaig szeretned hasznalni a HDD-t, mindenkepp legyen egy keves (ventillatorral) kenyszeritett legaramlas a winyo korul.
Mar az is eleg, ha pl a szamitogep hazban alacsony legnyomas van (kifele fujnak a ventillatorok) es a HDD elott van szellozonyilas, ahol be tud aramolni levego. :R

(#51760) Senquist válasza krealon (#51759) üzenetére


Senquist
tag

A ventiket úgy raktam be hogy nagyrészt a HDD ket hűtse,
Beállítottam minden úgy ahogy mondtatok, erre este kikapcsoltam a gépet és most vissza és a Black HDD-t a kártya nem is jelezte hogy működne, sőt a pc se látja..
Érdekes dolgok ezek.. Formatálni se tudom új lemezként mert nem létezik és a Raid Kártya se látja.. :D

Szerintem ez most megy a kukába..

..."Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!"...

(#51761) Gergello


Gergello
addikt

Sziasztok !

Toshiba PC P3000 3 TB HDD csatlakoztatnék laptophoz egy univerzális külső házban (SATA to USB2.0) és az a problémám, hogy csak 746 GB-osnak látja.

HDD sentintel ezt írja:

A merevlemez állapota hibátlan. Nem található hibás vagy gyenge szektor, nincsenek felpörgési és adatátviteli hibák sem.
A meghajtó teljes felismert kapacitása (746 GB) pontatlan, 2794 GB kellene, hogy legyen.
Az eszköz további használata fájl-rendszer sérülést és/vagy adatvesztést okozhat.
Javasolt a jelenlegi konfiguráció ellenőrzése, esetleg az operációs rendszer, merevlemez-vezérlő és/vagy az illesztőprogram(ok) frissítése az eszköz biztonságos használatához.

Online keresgélés után a GPT-re konvertálást javasolták, ezt megcsináltam, de nem oldotta meg. Asztali gépem nincs, abba nem tudom beszerelni. Előtte egy NVR rögzítőben ment a vinyó, az úgy emlékszem rendesen látta.

(#51762) pjen válasza Gergello (#51761) üzenetére


pjen
félisten

Csak ötlet.Próbáld meg egy Y kábellel két USB hez csatlakoztatni,hátha kevés atáp.

(#51763) King Unique válasza Gergello (#51761) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ilyen hibaüzenetet mutat a HDS, amiről korábban egy másik topikban is volt szó: kérdések | válaszok. Ahol a probléma oka a SATA to USB2.0 adapter/külső ház, az nem tud 2 TB+ HDD-t megfelelően kezelni. + Még maga az OS is lehet gond, de gondolom már nem 32 bites Windows XP-t használsz, hanem eleve újabb Windowst / másik modern desktop OS-t, ami gond nélkül kezeli többek között a GPT-t is.

A megoldás olyan IDE/SATA-USB adaptert / külső házat / dokkolót venni, ami kezel 2 TB+ lemezeket. Az eSATA és USB 3.X fizikai interfészes modellek rendszerint ilyenek, míg az USB 2.0-s változatoknál gyakran 2 TB a limit. De akár az utóbbinál is lehet kivétel USB-chip és firmware függvényében (példa). Viszont ha az adatátviteli sebesség is lényeges, akkor manapság nyilván már csak amiatt sem érdemes USB 2.0-s típusokkal szórakozni, eleve USB 3.0-sat érdemes venni és használni, egy 3,5" | 7200 RPM HDD-hez meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#51764) *Ropi* válasza pjen (#51762) üzenetére


*Ropi*
félisten

Attól még nem fogja kisebbnek látni a HDD-t. :N Ez kb. olyan, hogy ha rálépsz a kábelre és kevesebb áram folyik át rajta, akkor összemegy a HDD kapacitása a lemezkezelőben? :DDD

Wicccz volt, mielőtt valaki komolyan venné. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51765) pjen válasza *Ropi* (#51764) üzenetére


pjen
félisten

Irtam,hogy csak 5 let.Bár láttam már csodákat.

(#51766) Gergello válasza King Unique (#51763) üzenetére


Gergello
addikt

Köszönöm a válaszodat !
Eladás előtt szerettem volna rendesen letörölni a merevlemezt.
Megkérek valakit, hogy segítsen, csak ezért nem veszek új külső házat.

(#51767) *Ropi* válasza Gergello (#51766) üzenetére


*Ropi*
félisten

Megoldás.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#51768) Gergello válasza *Ropi* (#51767) üzenetére


Gergello
addikt

Köszi !

Átpörgettem, informatikusnak tanultam, de azt sem látom, hogy kell elindítani ezt a programot.

(#51769) King Unique válasza Gergello (#51766) üzenetére


King Unique
titán

Ha venni nem akarsz, hát akkor kölcsönkérsz valakitől egyét, vagy berakod az asztali PC-jébe és SATA-n törlöd. Illetve ha az a cél, hogy biztosan ne lehessen visszaállítani az adatokat, akkor Windows esetén adott a lassú formázás, vagy DiskPart clean all módszer használata. Ellenben ha csak szimplán törlöd a fájlokat / gyorsformázod a meghajtót, akkor utána rendszerint visszaállíthatók, lementhetők adatmentő programmal.
A MaxLBA-t meg csak emiatt nem kellene piszkálni, vagy max. csak akkor, ha az előbb említettek egyáltalán nem opció, meg biztosan tudod mit csinálsz és azt is csak saját felelősségre, amiről már volt szó itt. Illetve ha sikerül átállítanod a 3 TB-os HDD kapacitását 2 TB-ra, akkor majd utána azért ne felejtsd el visszaállítani, különben reklamálni fog az új tulaj... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#51770) Doky586 válasza Gergello (#51761) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"univerzális külső házban (SATA to USB2.0)"

Én prioritással kukáznám azt a külső házat mielőtt a fontos adataimban kárt adatvesztést okozna..! :W

[ Szerkesztve ]

(#51771) Castiel10


Castiel10
csendes tag

Sziasztok! Kiszedtem a régi laptopombol a 2.5" hdd.t rá dugtam a pc.mre es bekapcsolom de csak fekete képernyő van es nem megy tovább,ha kihuzom indul normálisan a gép,mi lehet a probléma?

(#51772) aldebaran válasza Castiel10 (#51771) üzenetére


aldebaran
őstag

Arról akar bootolni a rendszer. Dugd rá, majd a bios-ban állítsd át a bootsorrendet.

Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."

(#51773) pjen válasza Castiel10 (#51771) üzenetére


pjen
félisten

Semmit nem ír?

(#51774) Castiel10 válasza aldebaran (#51772) üzenetére


Castiel10
csendes tag

Ez hogy lehetséges? Nem ez az az egyetlen hdd amit rá dugtam a régiek közül a többi működött. Azokon is volt Windows ha ez számít

(#51775) Castiel10 válasza pjen (#51773) üzenetére


Castiel10
csendes tag

Abszolút.

(#51776) pjen válasza Castiel10 (#51775) üzenetére


pjen
félisten

Akkor valami más gond van.Valamit akkor is kiír,ha nincs is benne HDD.Dugd másik helyre,cserélj kábelt.

[ Szerkesztve ]

(#51777) z123456789


z123456789
addikt

Sziasztok!
Elnézést, de nem tudom hol lenne jobb helye ennek a kérdésnek. Kérlek titeket, ha van ennek jobb topicja, irányítsatok oda, köszönöm.

Vettem egy ilyesmi kábelt.

A célom az volt vele, hogy ne kelljen rack-be raknom a 3,5-es meghajtókat. Viszont nemrég jöttem rá, hogy csak a kicsi notebook (2,5") meghajtókat fogom tudni használni ezzel.
Megnézve a hirdetést, látom, hogy azért bújtatva ott van, hogy SSD, illetve 2,5"-hoz való csak amit vettem. Gondolom kevés a kraft, és nem tudja felpörgetni a 3,5-es lemezeket egy ilyen. A kérdésem az, hogy létezik ilyen fizimiskájú kábel, ami jó 3,5" HDD-khez, és nem kell külön táp? Rohadt macera mindig 230-at keresni a rack-nek...

Előre is köszi. :R

(#51778) Castiel10 válasza pjen (#51776) üzenetére


Castiel10
csendes tag

Akkor is írnia kéne valamit ha total halott a hdd? (Remélem nem az)😅

[ Szerkesztve ]

(#51779) King Unique válasza z123456789 (#51777) üzenetére


King Unique
titán

Egy 3,5"-os HDD eleve nem fog menni csak USB-s tápellátással, pláne nem USB 2.0/3.0 alapon. Annak szükséges a külső, 12 V-os tápadapter. Max. 3,5"-os külső HDD-ként pl. a Seagate Innov8 volt kivétel, de az is USB 3.1 Gen 2 Type-C alapon, meg eleve egy speciális megoldás volt, ami végül nem terjedt el.
Tehát nem, az általad linkelt adapterrel nyilván nem fogsz 3,5"-os HDD használni, hacsak a tápellátást egyéb módon meg nem oldod valahogyan. Ilyen célra eleve olyan IDE/SATA-USB adaptert kellett volna venni, amihez mellékelnek 12 V-os külső tápadaptert.

(#51780) z123456789 válasza King Unique (#51779) üzenetére


z123456789
addikt

Nahát ez az, hogy olyat nem akarok. Olyanom van itthon. Utazás közben kicsit macera a konnektor keresni. :D Hát akkor marad a rack.
Kösz.

(#51781) King Unique válasza z123456789 (#51780) üzenetére


King Unique
titán

Ha van otthon megfelelő, külső tápos adaptered, akkor viszont nem világos miért akarod 3,5"-os HDD-hez a 2,5"-osokhoz való csak USB-s tápellátásút erőltetni, amikor ilyen célra eleve az előbbit kellene használni. :F Meg ha a "marad a rack" alatt 3,5"-os, USB 3.0-s külső ház értendő, akkor az ugyanúgy külső tápos, ugyanúgy kell hozzá a hálózati áramforrás.
Ha a csak USB-s tápellátás, működés a cél, akkor 2,5"-os külső HDD-t kellene használni, 5 TB-ig az is opció, ilyen egyszerű.

(#51782) pjen válasza Castiel10 (#51778) üzenetére


pjen
félisten

Ha totál halott esetleg megfektetheti a tápot és nem megy semmi.Én csak arra írtam,ha jó a HDD de nincs rajta rendszer,hiába nem tud onnan bootolni ki írogat mindenfélét.

(#51783) z123456789 válasza King Unique (#51781) üzenetére


z123456789
addikt

Leírtam már feljebb. Nem világos miért nem érted. :F

(#51784) King Unique válasza z123456789 (#51783) üzenetére


King Unique
titán

Igen, leírtad, hogy utazás közben kicsit macera a konnektort keresni, az világos. De te meg úgy látszik azt nem akarod megérteni, hogy 3,5"-os külső HDD USB-s használatához eleve kell a külső tápadapter, nem fog menni csak USB-ről, ami kb. köztudott és az előző válasz is részben erre vonatkozott. Illetve ha már utazás, akkor oda megint eleve praktikusabb a 2,5"-os külső meghajtó, az működne csak USB-s tápellátással is, nem világos miért kell 3,5"-osat utaztatni, ami ráadásul nagyobb, nehezebb is, stb. :))

(#51785) pjen válasza z123456789 (#51783) üzenetére


pjen
félisten

King Unique.azt akarja mondani,vegyél egy 2,5" os HDD t és azt vidd magaddal.Először persze másold át a 3,5 ről a dolgokat. :)

(#51786) z123456789 válasza King Unique (#51784) üzenetére


z123456789
addikt

Mi alapján gondolod, hogy nem akarom megérteni? Rögtön az első válaszod után nyugtáztam a dolgot.
Ugye ez a köztudott dolog nem komoly? :) Ha köztudott lenne, akkor nem jöttem volna ide kérdezni. Ugye?
Hogy mi praktikus az meg egy szubjektív vélemény. És én nem azt kértem. :N

(#51785) pjen
Én az értem. De én meg nem ezt akartam. :D

[ Szerkesztve ]

(#51787) krealon válasza z123456789 (#51777) üzenetére


krealon
veterán

"A kérdésem az, hogy létezik ilyen fizimiskájú kábel, ami jó 3,5" HDD-khez, és nem kell külön táp?"

Egy 3.5 colos HDD indulaskor 20W folotti teljesitmenyt igenyel.
Egy USB portbol max 5W nyerheto ki.

Az otleted megvalositasahoz minimum 5 USB port teljesitmenyet kellene valahogy kombinalni. :B

A regebbi 2.5-es HDD-knel is volt sok, amihez 2 USB csatlakozo volt a kabel vegen, hogy eleg legyen az energia.

(#51788) z123456789 válasza krealon (#51787) üzenetére


z123456789
addikt

Köszönöm szépen a válaszodat. :R Nem tudtam. Azt gondoltam működhet ez a dolog egyszerűbben. Ezért is tettem fel a kérdést. Lévén hogy van itthon 4 db 1 Terra feletti 3,5"-os és egy 500 GB-os 2,5"-os meghajtóm, egyszerűbb lett volna ki-be szerelgetés helyett egy ilyen kábellel. Elfogadom a választ, ez remélem látszik, és köszönöm még egyszer. :)

[ Szerkesztve ]

(#51789) King Unique válasza z123456789 (#51786) üzenetére


King Unique
titán

Attól, hogy nem voltál vele tisztában, még igenis köztudott, hogy egy 3,5"-os HDD alapesetben nem fog működni csak USB-s tápellátással, pláne nem USB 2.0/3.0 alapon. Ráadásul a kezdő hozzászólásban magad is leírtad, hogy a hirdetésben az adapter leírásánál eleve szerepel, hogy 2,5"-os meghajtókhoz való, vagyis akkor végképp nem világos a kérdés miértje. :F + Le volt írva, hogy a 3,5"-osokhoz 12 V kellene, meg amúgy nagyobb teljesítmény, az USB 3.0 port meg tud 5 V-ot és alapesetben 4,5 W-ot (töltőport akár 7,5 W). Max. elvileg az USB 3.1 Gen 2, USB 3.2 Gen 2x2 lehetne opció Type-C alapon, de gyakorlatilag jelenleg az sem jellemző, az olyan 3,5"-os eszközök is rendszerint mind külső táposak (példa). Meg úgy általában a 3,5".os külső HDD-k, azokhoz való adapterek, dokkolók, külső házak, vagyis már ez alapján is kb. elég evidens a külső tápadapter szükségessége.
Az pedig megint nyilvánvaló, hogy egy 2,5"-os külső HDD praktikusabb lehet a 3,5"-os típusoknál már csak a kisebb fizikai méret, kisebb tömeg, csak USB-s tápellátás és működés miatt is, valamint manapság 5 TB-ig azok is opciók. De ha nem kell olyan, akkor marad a 3,5"-os és annál is USB-s használatnál a külső tápellátás.

[ Szerkesztve ]

(#51790) pjen válasza z123456789 (#51788) üzenetére


pjen
félisten

Ha nagyon akarod,megoldható,Csináltatsz egy táp kimenetet a laposra egy műszerésszel.Az aksi nem fog neki örülni.

(#51791) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Nem probléma, csak kérdés: hány százalékos fragmentálódás esetén beszélhetünk már arról, hogy hatással lehet a lemez teljesítményére?

C: 250GB
G: 500GB
H, J, I: 1TB

Holnap lecsekkolom reggel, hogy mire jutott ez a beépített defragger, mert ugye addigra elvileg automatice le kellene futnia a beállítás szerint. (De gyanakszom, hogy sokkal ritkábban csinálja (és nem minden lemezre), mint kellene...?)

(#51792) King Unique válasza SunMount3r (#51791) üzenetére


King Unique
titán

Lefuttatod az elemezést újra, aztán kiírja, ha optimalizálás szükséges, legalábbis az újabb Windowsoknál így megy. A 7-esnél is elvileg hasonló, illetve általánosan kb. 10/15% feletti töredezettségnél javasolt futtatni a töredezettségmentesítést. De ez függ attól is, hogy rendszermeghajtó, vagy adatlemez, milyen használat, stb. Például nekem is van olyan NTFS fájlrendszerű, adattárként használt külső merevlemezem, aminél éppen 27%-os a töredezettség, de a szokásos használat során különösebb hátrányát nem tapasztalom, ezért nem is feltétlen fogok hosszú órákat szórakozni azzal, hogy teljesen töredezettségmentesítve legyen.

[ Szerkesztve ]

(#51793) SunMount3r válasza King Unique (#51792) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Win 7 és amint látod az időpont alatt, pont a poszt előtt futtattam le az összesre egy elemzést. A rendszer winyó 1%-os, a többi adattár, videó stream-elő és torrent letöltő külső USB-s winyók. Na mind1, meglátom mi lesz reggelre.

(#51794) King Unique válasza SunMount3r (#51793) üzenetére


King Unique
titán

Igen, úgy látszik a W7 beépített eszköze ilyen téren is fejletlenebb, nem írja oda külön, ha defrag/optimalizálás szükséges. A rendszerlemeznél az 1% még nyilván nem gond, de ott is inkább már SSD-t kellene használni. Az adatlemezként használt külső HDD-knél a Maxtor esetében az 5% szintén elmegy, a 3 db My Passport esetében a 13-16% között töredezettségnél viszont már indokolt lehet a defrag futtatása, már ha az adott használatnál valóban annyira kritikus a fájlrendszer töredezettsége. + Itt is megelőzni célszerű, azaz pl. torrentezésnél előre lefoglalni a fájlok helyét és akkor eleve kevésbé fog töredezni a fájlrendszer.

(#51795) SunMount3r válasza King Unique (#51794) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Igen ezeken már jár az eszem egy ideje. Ez egy régi, gyenge laptop, nem érdemes már bele feccölni, de a 2.4GHz-es C2D-s gépem még jó lesz egy ideig, ha arra áttérek hamarosan akkor az kap egy rendszer SSD-t, ezt a notit meg nyugdíjazom. 4 külső winóval így is csak egy aktív HUB-on keresztül tudom megoldani, hogy letöltő+server+net-ezős (mindenes) gép legyen, amihez már harmat gyenge a T4300-as procija (és a 100-a Ethernet adaptere is sok CPU-t zabál). A noti meg megmarad ilyen utazós talon cuccnak.

(#51796) ViZion


ViZion
félisten

Sziasztok!
A hiba:
Laptop, benne 1 TB Samu Hdd. A tünetek, h lassú volt, egyre nehezebben bootolt. Ezért a kolléga (munkatársamé) újrahúzta... az is csak marha lassan ment.
Minden tünet szerint a HDD haldoklik. Viszont a HD sentinel szerint 100/100... különösebb hibákat sem ír. Kiszedtem, én gépemre dugva néztem. Minden lassú (kapcsolódik, etc..), de adatok elvileg látszódnak, olvasható is amit próbáltam. Fura hang nincs, de mégis... mintha a torka véres lenne. Win szerint a filerendszer is rendben, nem kell javítani.
Valamit esetleg kihagytam, vagy csere legyen?
Köszönöm! :R

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#51797) z123456789 válasza King Unique (#51789) üzenetére


z123456789
addikt

Ki mondja meg hogy a köztudatba kinek a tudata számít bele? Az enyém nem? Vagy nem értem. :F Mert ha beleszámít, akkor nem köztudott.
Olvasd el még egyszer hogyan írtam le a kezdő hozzászólásban azt a hirdetést, légyszíves!
Nem érdekelnek az adatok. Igen, nemre voltam kíváncsi. Az végül is meglett. Számomra praktikus egy 3,5"-os is. Szóval annyira nem nyilvánvaló, hogy mi a praktikusabb. Nyilvánvalóan mindenkinek más fér bele a praktikusság határain belülre.

(#51790) pjen
Dehogy akarom. Leszarom. :D Ha lett volna 800 Ft-ért egy kábel ami megoldja, az érdekelt volna. Így csak az érdekel, hogy a kérdésemre a válasz az, hogy nem létezik ilyen kábel. :)

(#51798) Doky586 válasza z123456789 (#51797) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Én úgy oldottam meg hogy kihajintottam a 3,5" dokkoló spéci két feszültségű egyedi csatis tápegységét és lecseréltem a csatlakozót is sima DC csatlakozóra [link], amihez bármely sarki boltban kapok 12V 2A dugasztápot. Az 5V ágára vettem eBay-ről egy 12v to 5v dc-dc 3A konvertert 250Ft-ért, de te akár át is kötheted usb 5v-ra..
Utazáshoz vonaton laptopal a hátizsákban elfér egy 12V 7Ah zselésaksi.. ;) ha tudsz forrasztgatni..

(#51799) z123456789 válasza Doky586 (#51798) üzenetére


z123456789
addikt

Nem, köszönöm. Ennyit nem bajlódnék velük. Szerettem volna a megmaradt 3,5-eseket írás/olvasás tesztelni, aztán szerintem megválnék tőlük. De ami van külső házam az csak 2.0 USB-s. És 4 teránál elég lassú a lefolyás. :/ de még 1 teránál is. :/
Mindegy. Gyors, és olcsó megoldást szerettem volna. Sejtettem hogy nem lesz. :D
Köszönöm. :R

(#51800) King Unique válasza z123456789 (#51797) üzenetére


King Unique
titán

Vagyis ha valami eleve nyilvánvaló az egyes információk alapján, valamint a jelenleg forgalomban lévő 3,5"-os USB-s tárolóeszközök is nem meglepő módon kb. mind külső táposak, ellenben te, meg egyesek ezzel nincsenek tisztában, akkor az szerinted nem nyilvánvaló, nem köztudott. Érdekes megállapítás... :DDD Meg ezen gondolatmenet mentén ha a megvásárolt adapter specifikációjában is le van írva, hogy eleve 2,5"-os meghajtókhoz való, látszik hogy nem mellékelnek hozzá külön tápadaptert, akkor az ezek szerint szintén nem elég világos és felmerülhet a 3,5"-os használata, biztos jó az úgy ahhoz is. :D
A praktikusság valóban lehet szubjektív, kinek mi alapon. Viszont egyrészt az előző válaszban felsorolt jellemzők eleve a 2,5"-os típusoknak kedveznek, másrészt ha már utazás volt említve, akkor ott szintén már csak a kisebb méret és az USB only tápellátás miatt is, ahol a jelen esetnél is eleve az utóbbi lett volna cél. :))

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.