Aki mostanság vásárolna ilyen edényt, az lehet szeretne ötletet ajánlást kapni, Tippeket a használatról, bevált és nem bevált receptekről.
Ötletadónak egy Yt videó a sokoldalúságáról: [link]
Aki mostanság vásárolna ilyen edényt, az lehet szeretne ötletet ajánlást kapni, Tippeket a használatról, bevált és nem bevált receptekről.
Ötletadónak egy Yt videó a sokoldalúságáról: [link]
Hozzávalók
• 1 6-8 font szegy (point része)
• 2 teáskanál durva kosher-só
• 2 teáskanál durva fekete bors
• 2 teáskanál fokhagymapor
• 1 csésze marhahúslé (Jobb híján leveskockából)
• 1 csésze Kansas City Style BBQ szósz
• 1/2 csésze sötétbarna cukor
Elkészítés
1. Melegítse fel szmókert 225 fok F-re tölgy füstölőfa felhasználásával.
2. Ha egész szegyet sikerült vásárolni, akkor válassza le a point részt a flat részről, egy éles késsel a két izomrész közti kemény zsírréteget átvágva. Faragja le a fölösleges zsírt, a videóban látható módon.
3. Keverje össze a sót, a borsot és a fokhagymát. Szórja rá bőségesen a szegy minden oldalán.
4. Helyezze a fűszerezett szegy point részt a füstölőbe, csukja be a fedelet, és füstölje addig, amíg a hús belső hőmérséklete 165 F fokot el nem éri. Ez a lépés általában 6-8 órát vesz igénybe, a hús méretétől és vastagságától függően. Spriccelje be a húst egy marhahúsleves kockából főzött 1 csésze (2,5 dl) lével minden órában, spricni híján esetleg egy Moppal is átkenheti.
5. Amint a szegy eléri a 165 F fokot, szorosan tekerje be őszibarack színű hentespapírba,(itthon elvétve kapható, egyéb beszerzési forrás Amerika, Amazon.com, Amazon.de) és rakja vissza a füstölőbe. Füstölje tovább, amíg a belső hőmérséklet el nem éri a 195 F fokot, majd vegye ki egy daraboló deszkára. Ez általában további 3 órát vesz igénybe. Hentespapír híján próbálkozhatunk zsírpapírral (nem próbáltam), vagy grillfóliával (ez vastagabb és szélesebb a normál konyhai alufóliánál) A szilikonos sütőpapír cafatokra ázik (tapasztalat)
6. Csomagolja ki a húst a hentespapírból, és öntse ki a folyadékot a papírból egy alumínium edénybe. Vágja a szegyet kb. 1/2 hüvelyk vastag kockákra.
7. Helyezze a kockákat egy préselt alumínium tepsibe,és keverje - rázza össze a BBQ szósszal és a barna cukorral. Gyorsan dolgozzon, hogy megakadályozza a szegy túlzott lehűlését.
8. Helyezze vissza a fedetlen edényt a füstölőbe, és csukja le a fedelet. Folytassa a füstölést 225 fok F hőmérsékleten további 1-2 órán keresztül, vagy amíg a kockázott szegy nem kezdi felszívni a BBQ mártást, és minden oldalról karamellizálódik.
9. Vegye ki az edényt a füstölőből, és tálalja egy szelet kenyérrel.
A Carolina Pulled Pork egyike azoknak a klasszikus Amerikai BBQ stílusoknak, amelyeket mindenkinek legalább egyszer meg kell próbálnia! A gazdag, ízletes, füstölt sertés lapockát vékony, ecet alapú mártással kenegetik, hogy egy kis falatot biztosítson mindenkinek, amelyek a szájban elolvadnak.
Elkészítési idő 8 - 10 óra
Hozzávalók
• 6-7 font csontos lapocka (3 főre elég 2,5 kg)
Rub
• 2 evőkanál kóser só
• 2 Evőkanál durva fekete bors
• 2 evőkanál füstölt paprika
Kenő szósz (Mop)
• 1 csésze almaecet
• 1 csésze sör
• 1 evőkanál Worcester-szósz
• 2 teáskanál zúzott paprika pehely
Ecetes BBQ szósz
• 2 csésze almaecet
• 1 1/2 csésze víz
• 1/2 csésze ketchup
• 1/4 csésze barna cukor
• 2 evőkanál só
• 1 Evőkanál tört fekete bors
• 1 Evőkanál piros paprika pehely
Hozzávalók
• 1 1/2 csésze ketchup
• 1 csésze almalé
• 1/3 csésze almaecet
• 1/4 csésze barna cukor
• 2 evőkanál melasz
• 1 evőkanál őrölt fekete bors
• 1 evőkanál fokhagymapor
• 1 evőkanál hagymapor
• 1 teáskanál zeller só
• 1 teáskanál őrölt koriander
• 1 közepes méretű jalapenó, apróra vágva (magvak, és a szár eltávolítva, ha enyhe szószra van szükség)
Elkészítés
1. Közepes serpenyőben keverje össze az összes összetevőt. Folyamatosan keverjük egy habverővel. Főzzük közepes lángon, amíg a keverék felforr, majd csökkentsük a hőt és főzzük 25 percig, vagy amíg be nem sűrűsödik.
2. Ha kész, várjuk meg míg kihűl, és tegyük egy zárható üvegbe. Majd rakjuk hűtőszekrénybe egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek. Légmentesen lezárva, hűtőben két hétig is eltartható.
Hozzávalók
• 14 uncia zúzott paradicsom
• 1 csésze ketchup
• ¾ csésze barna cukor
• ½ csésze almaecet
• ½ csésze melasz
• 1 evőkanál füstölt paprika
• 1 evőkanál só
• 2 teáskanál őrölt fekete bors
• 1 teáskanál chili por
• 1 teáskanál fokhagymapor
• 1 teáskanál hagymapor
• ½ teáskanál piros bors pehely
• ½ teáskanál őrölt mustármag
Elkészítés
1. Az összes összetevőt tedd egy közepes serpenyőbe. Kézi habverővel keverd össze. Folyamatos keverés közben felforraljuk, közepes lángon forraljuk pár percig, majd vedd kicsire a lángot.
2. Lassú tűzön pároljuk 20 percig, míg besűrűsödik. Vegyük le az edényt a tűzről, és hagyjuk teljesen lehűlni, mielőtt jól záródó üvegbe töltjük.
3. A szósz azonnal felhasználható, de, hogy az ízek összeérjenek, tartsuk egy napig hűtőben. Ez a szósz 2 hétig tárolható hűtőszekrényben, lezárt üvegben.
[kép]
Hozzávalók
• 1/4 csésze sötétbarna cukor
• 1 Evőkanál durva tengeri só
• 2 teáskanál durvára tört fekete bors
• 2 teáskanál füstölt paprika (erős vagy csemege, tetszés szerint)
• 2 teáskanál fokhagymapor
• 2 teáskanál hagymapor
• 1 teáskanál őrölt mustármag
• 1/2 teáskanál Cayenne bors
Elkészítés
1. Egy kis tálban keverjük össze az összes összetevőt. Keverjük össze alaposan, és légmentesen záródó üvegben, fénytől és hőtől védve, egy hónapig tárolható.
[kép]
Az alábbi receptet a Google fordította, én csak egy kicsit gatyába ráztam. A mennyiségeket egyikünk sem ferdítette magyarra. Kiegészítés, a 6 darabot én keveslem, szerintem fejenként 2-3 db simán bevállalható, körettel együtt is. Miután más okból már töltöttem jalapeno paprikát hasonló töltelékkel, szerintem 10 dkg reszelt sajt és 1 tömlős ömlesztett krémsajt bőven elég, még marad is ki a 6 db jalapeno esetén, szóval én javasolnám a dupla mennyiséget, ha nem akarsz evés után nézelődni, hogy mit eszünk még.
Forrás
Hozzávalók
• 1 font sertés darált hús
• 12 szelet Bacon
• 6 jalapeno, csutka, és mag eltávolítva
• 4 uncia krémsajt
• 4 uncia reszelt cheddar sajt
• 2 evőkanál édes Rub
• 1 csésze BBQ szósz
- akácfa = aranysárga vagy világos piros színt és lágy ízt ad, füstjét hűteni kell.
- almafa = érett-világos színt, édeskés és enyhén füstös ízt ad. Ízeket kiemeli.
- barackfa = világos barnás színt ad, kissé édeskés ízzel-aromával.
- borókafa = sötét-barnás színt és aromás teltséget ad, fűszerek aromáját erősíti.
- bükkfa = érett barnás színt, fűszereket erősítő enyhe füstös ízt ad, tölgyhöz hasonló.
- cseresznyefa = sötét-barnás színt, édeskés és kissé füstös ízt ad, de kérge keserű.
- diófa = sötétbarna színt és testes édes-kesernyés ízt ad, más fával gyengítik.
- égerfa = szürkés-barnás színt és könnyű ízt ad, némi dohos-füstös illattal.
- gyertyánfa = barnás-vörös színt és aromás ízt ad, bükknél édeskésebb.
- juharfa = világos színt és könnyed, édeskés ízt ad, kesernyés füstöt jól hígít.
- kőrisfa = jellegzetes erdei ízt ad, de gyorsan ég, ezért kissé nedvesen használják.
- kukoricacsutka = tetszetős színt... kissé csípős, de nem túltelt ízt ad, karakteres.
- nyírfa = kőrishez hasonló, de könnyedebb ízt-illatot ad, erősebb füstöt jól tompít.
- szőlőtőke = világos füstöt és gyümölcsös aromát ad, paprika ízét kiemeli.
- szalma, nád = fakó színt és könnyű füstös aromát ad, hideg füstje kiválóan szárít.
- szilvafa = érett-barnás színt, gyümölcsös és kissé fanyar ízt ad, jól harmonizál.
- tölgyfa = barnás-vörös füstöt és a bükknél kissé teltebb ízt ad, általánosan használt.
Az alábbi írás nem az én szüleményem, de a szerző engedélyével teszem közkincsé!
JD’s smoker - építés lépésről lépésre
avagy hogy is csináljuk mi
Disclaimer
Had kezdjem azzal, hogy nem hivatásos/profi smoker építők vagyunk, sokkal inkább hobbi és fanatizmus miatt, kedvtelésből készítünk smokereket. Alapos tervezés és utána járás után készítettünk egy tervet, ezt valósítjuk meg és az eddigiek alapján szerencsére jól működik és hatékony. Természetesen lehet máshogy is csinálni, más méretekkel, más specifikációkkal, tehát nem ez az egyetlen jó megoldás, vagy kivitelezés. Sőt! Minden bizonnyal számtalan sokkal jobb házi készítésű smoker van a miénknél. Az viszont biztos, hogy ez a variáció működik, nincs hőtartási gond, nincs befulladt tűz, és nincs kontrollálatlan áramlás. Hatékonyan és sikeresen lehet használni, ami talán a legfontosabb kritérium egy smoker esetében.
A következőben megpróbálom lépésről lépésre leírni, hogy hogy is készül el egy smoker nálunk és próbálom az általunk felfedezett hibákat kiemelni és tanácsot adni, hogy mibe ne fusson bele már más.
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Receptek:
Essejó - Armadillo tojások
Essejó - Sweet Rub
Essejó - Kansas City BBQ szósz
Essejó - Apple Jalapenó BBQ szósz
Essejó - Pulled Pork
Essejó - BBQ Brisket Burnt Ends (Kansas City Style)