Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11451) fkenny


fkenny
senior tag

itt is van

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#11452) Dimitryj válasza rii (#11432) üzenetére


Dimitryj
aktív tag

Ugye nem conradon akarsz rendelni mert qrva drágák, én elektronikai boltban 1500-2000 HUF között láttam LCDs hőmérő modult.

(#11453) Solfrutta


Solfrutta
tag

Épülget szép lassan a gépházam, egy nagytorony lesz minimal stílusban. Galéria
Eddig sikeresen alacsonyan tartottam a költségvetést, ami módosítás a képeken látszik, az kb 500 forintba volt. Ezután jön majd az alsó ventihely kivágása, az oldallapé, meg a festés, ami matt fekete lesz, kívül belül.

(#11454) Dimitryj válasza Vasinger! (#11450) üzenetére


Dimitryj
aktív tag

Márt bocs, de mért akarod kivágni? Nem hiszem, hogy akkora szélzajt generálna benne a venti a rács miatt (mivel ugye a méhsejt-rács a leghalkabb).

(#11455) rii


rii
nagyúr

köszi mindenkinek a segítséget, most már jobban képbe'vagyok :)

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#11456) rii válasza Dimitryj (#11454) üzenetére


rii
nagyúr

már ___két éve___ ( :) ) kerülgetem azokat az LCD-s paneleket, pont az áuk miatt.

Ha tudsz ilyen helyet, esetleg BP-en, vagy web-boltot, megmondod?
Google nekem nem volt haver

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#11457) Gerisz válasza Vasinger! (#11450) üzenetére


Gerisz
addikt

Ott ahol kivágod rögzíts hozzá valami keményet (funér pl) amiért nem kár mert a dekopír egy rossz mozdulattal úgy szétrángatja az 1-es lemezt mint a picsa. Van benne tapasztalatom, vagyis jártam már rosszul :)

(#11458) Dimitryj válasza rii (#11456) üzenetére


Dimitryj
aktív tag

én pécsen láttam a monro-nál (monro elektornika)

(#11459) Vasinger! válasza Dimitryj (#11454) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Nem csak az irdatlan szélzajgenerálással van a baj, hanem ahogy visszafogja a teljesítményét a ventinek, nézzed csak: katt

Gerisz: Ezt részletesebben is leírnád? Nem nagyon értelek. :F És ha odarakok funért, akkor, ha az 1-es lemezt szétkapja, a funért miért ne kapná?

[ Szerkesztve ]

(#11460) Solfrutta válasza Vasinger! (#11459) üzenetére


Solfrutta
tag

Szétkapja a furnért is, csak egy darab hulladék anyagért nem kár, jobb ha azt kapja szét és nem a ház anyagát.

(#11461) Vasinger! válasza Solfrutta (#11460) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Hm... Ezt továbbra sem értem teljesen, de azért valamit értek. De ha az ember ügyesen tud vágni, nem lehet nagy baj?!

[ Szerkesztve ]

(#11462) Pista0001 válasza Vasinger! (#11459) üzenetére


Pista0001
addikt

Ezt a teljesítményvisszafogás dolgot nem értem. A venti mindenképp ugyan annyi levegőt szállít, csak a rácsnál egy kicsit kisebb keresztmetszeten kell áthaladnia annak. Gyakorlatilag semmi jelentősége nincs a dolognak. Pont azért alakítottak ki annyi ventihelyet hogy sok kis légszállítású ventit lehessen alkalmazni a kevés nagy szállítású helyett. Ugyan annyi légcserével számoltak a tervezők mint egy kevés ventihelyes háznál, csak megnövelték a keresztmetszetet.

[ Szerkesztve ]

(#11463) Vasinger! válasza Pista0001 (#11462) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Nem szállít annyi levegőt. Mert a levegő az előre megy, és sok esetben előtte fém van. Vagyis ott megakad, de ha nem, akkor meg ki kell kerülnie, ami a nyomás csökkenését idézi elő.

Csináltam egy tesztet. Kivettem a ventit a házból, úgy megnéztem hangját és kézre a légszállítást. Aztán visszaraktam, hát megdöbbentő volt a különbség. :Y

Egyébként minek oda egyáltalán rá? Port nem fog. :F

(#11464) Ndruu válasza Vasinger! (#11463) üzenetére


Ndruu
MODERÁTOR

Azért van a rács, hogy a külső mechanikai behatásoktól megvédje a ventilátort (magyarul a hülye gyerekek ne nyúlkálhassanak bele).

A ventilátor által megmozgatott levegő p1 nyomással és v1 sebességgel rendelkezik, ami a rács után p2 és v2 lesz. Szorzatuk állandó, mert a levegő mennyisége (jó esetben) ugyanannyi. p1*v1=p2*v2 (ha jól rémlik...)
A nyomás csökken, a sebesség pedig nő, de a ventilátor tulajdonképpen nem e miatt hangos, hanem a sok apró légörvény miatt, ami a rácson áthaladáskor keletkezik.

Ha kivágja az ember a rácsot, akkor ezek a légörvények megszűnnek és a légmozgás sebessége sem fog megnőni.
Csak a kisgyerek ne nyúlkáljon bele utána, meg a macskát sem ajánlatos a közelébe engedni (bár az utóbbit felőlem nyugodtan bedarálhatja;]).

[ Szerkesztve ]

Harrrr!!!!

(#11465) Gerisz válasza Vasinger! (#11459) üzenetére


Gerisz
addikt

szorítóval a lemezhez fogatsz valami vastagabb anyagot (furnér lap pl.) mert ha elkapja a lemezt úgy kinyújtja mint a picsa. Én is kivágtam az enyémnek a hátsó részét és egy helyen mikor fordítottam a fűrészt beleakadt a rácsba és jól megrángatta, hogy utána egyengethettem. Azért mondom, hogy jobb megelőzni az esetlegest, de legyen szerencséd.
Egyébként tényleg érezhetően jobban tolja a levegőt nekem is mint előtte.

(#11466) Pista0001 válasza Vasinger! (#11463) üzenetére


Pista0001
addikt

Jól mondja Ndruu kolléga, tehát a légszállítás nem változik a keresztmetszet változásával, csak a légáramlás sebessége és esetleg a nyomása. A zajt bedig ahogy mondta a légörvények okozzák. Mindez talán egy 50 CFM körüli (120-as, legalább 1500 fordulatú) ventinél észrevehető, de 35 CFM (120-as, 900 fordulat/perc) szállítású ventiknél elhanyagolható, mert azoknál már annyira lassú a légáram hogy alig csap zajt a rácsnál. Nekem ilyen utóbbi venti volt ilyen ráccsal és semmi hangja nem volt. Itt annyi csak a trükk hogy a venti és maga rács között volt legalább fél centi távolság. Ez is nagyon sokat tud jelenteni.

(#11467) BigBear


BigBear
senior tag

Egyébként miért dekopírral nyiszáltok rácsot? Szerintem sokkal egyszerűbb egy kis multiszerszámmal, az nem tép szét a lemezt. Nem kell feltétlenül Dremel.

(#11468) fkenny válasza Vasinger! (#11450) üzenetére


fkenny
senior tag

túl szép ahhoz szegényke hogy csak így úgy megnyiszáld :d

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#11469) geprombolo válasza Gerisz (#11465) üzenetére


geprombolo
senior tag

Én rendesen megbuheráltam a tápomat és nem hittem az érzékeimnek, a kijövő levegő halkabb lett, de sokkal gyorsabb és sokkal hidegebb, ami még az alaplap és proci hőmérsékleten is megérződött. Itt van a kép , nem ajánlom amatőröknek, a 400Volt nem játék! Kívül a ventinél nem nyúltam hozzá, de ami késik, nem múlik. Csak még nőjenek a fiaim.
Ezzel a kis példával csak azt akartam érzékeltetni, hogy minél több dolog áll a levegő útjába, annál jobban csökken a venti légszállítása. Olyan, mint a vízvezetékszerelőknél a nagyyobb átmérőjűről a kisebb átmérőjű csőre való áttérés. Azonos nyomáson (mert a venti is képtelen nagyobb nyomást előállítani, csak hogy a szállított levegő mennyiségét megtartsa) két különböző átmérőjű csövön két külőnböző mennyiségű víz fog átjönni azonos idő alatt. Ventinél ez úgy szól, hogy minél sűrűbb a rács, annál kevesebb lesz a szállított levegő mennyisége.
Juj, ez hosszú lett, leültem. :Y

cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!

(#11470) Pista0001 válasza geprombolo (#11469) üzenetére


Pista0001
addikt

Hát a vízvezeték szerintem elég rossz példa. Ugyan annyi víz fog a vékonyabb csövön is átáramlani egységnyi idő alatt, csak nagyobb sebességű lesz az áramlás.
Másrészt a tápodnál azért lett nagyobb a légáram, mert a venti szívóoldalán növelted meg a keresztmetszetet (és hidegebbnek is csak azért érezted mert gyorsabb lett a levegő). Ha szívóoldalon túl kicsi a keresztmetszet akkor természetes hogy a venti nem tudja elérni a névleges légszállítását, de ha másik oldalon szűkíted a keresztmetszetet akkor (extrém esetektől eltekintve) nem fog csökkenni a légszállítás, csak felgyorsul meg örvényleni fog egy kicsit a levegő. Egy átlagos ventirács nem számít extrém esetnek.

(#11471) Vasinger!


Vasinger!
nagyúr

Uram Isten! Mire visszaérek hsz. áradatok várnak. Sajnos nem tudok mindenkinek választ adni, de megpróbálok mindenre kitérni.

Nos kivágtam a rácsot. Képek: link1, link2, link3.

Nos, oda hátulra ha akarnék se tudnék nyúlni, mert úgy be van falazva nálam. Afelől nem kell félni. Az biztos, hogy így halkabb, mint ráccsal. Ahogy látom, kielemeztétek, hogy a teljesítmény nem változik, én is ezt tapasztaltam. Hibát nem követtem el, mert a háznak nem lett semmi baja, avval, hogy ezt kivágtam szvsz. Ennél szebben, jobban ezt nem nagyon lehetett volna megcsinálni. (itt most a dekopír fűrészre célzok) Ha az esztétikát nézzük, nem tudom ki nézi a szgépének a hátsó felét egész nap, de ha van ilyen, megvan róla a véleményem :DDD . Nekem a hátulja egyébként is a fal felé van fordítva, így akárhogy is nézne ki, nem zavarna.

[ Szerkesztve ]

(#11472) geprombolo válasza Vasinger! (#11471) üzenetére


geprombolo
senior tag

Az biztos, hogy a rácsnál csak a nemlétező rács csendesebb :C . Szép lett. Ha nem félsz, hogy elvágja a kezed, mert amúgy se nyúlsz oda, akkor minden rendben, hajrá! Gondolom lesznek még fejlemények. :C

cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!

(#11473) Vasinger! válasza geprombolo (#11472) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Hát le lett rendesen sorjázva, fém reszelővel, így egyáltalán nem vág/szúr. Nagyon kellemes lett a felület. Durva és lágy reszelővel is sorjázva van.

(#11474) geprombolo válasza Vasinger! (#11473) üzenetére


geprombolo
senior tag

Egy előrelátó gányoló! Gondoltál az arrafelé mászkáló legyekre, hogy el ne vágják a lábukat, ha már úgy se nyúlsz oda. :DDD Majd bedarálja őket a venti! ;]

cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!

(#11475) Vasinger! válasza geprombolo (#11474) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Ha eddig nem darált be semmit, ezután sem fog. Se csecsemő, se házi állat és a különféle bogarak nincsenek nálunk, amit be tudna kapni. De most egy rács akadályozna meg abban egy pókot, hogy belemenjen egy ventibe? ;] Ugyanmár... :U

(#11476) geprombolo válasza Vasinger! (#11475) üzenetére


geprombolo
senior tag

Csak vicces kedvemben voltam. El tudnám képzelni, ahogy brutálisan bedarál a venti egy pókot ;]

cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!

(#11477) Vasinger! válasza geprombolo (#11476) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Heh, végül is nem lehetetlen, de nem hinném, hogy bármi kárt okozna a gépben az esztétikán kívül.

Múltkor láttam, hogy egy gépben egy döglött patkány volt :D De az azért nem a venti hozta be. :C

(#11478) geprombolo válasza Vasinger! (#11477) üzenetére


geprombolo
senior tag

Kár, hogy nem fényképezted le. Mekkora poén lenne! :C Porcica volt itt már vendég, patkány még nem.

cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!

(#11479) Vasinger! válasza geprombolo (#11478) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Nem nekem volt a hogyan is néznek ki gépeink topicban láttam azt a képet. Nagyon ütött, de esélytelen, hogy visszakeressem. :(

(#11480) zodo


zodo
nagyúr

Sziasztok.

Mivel, hogyan tudnék egy 3mm vastag, nem sík felületű müanyag felületen lyukat ejteni, hogy az ne repedjen vagy törjön szét a művelet során ?

(#11481) geprombolo válasza zodo (#11480) üzenetére


geprombolo
senior tag

Fúrógéppel, óvatosan. Mondjuk könnyebb lenne 5letet adni, ha látnánk, hogy hova is szeretnéd azt a lyukat.

cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!

(#11482) zodo válasza geprombolo (#11481) üzenetére


zodo
nagyúr

Úgy érted csak a nagyolásos módszert alkalmazzam és a végén, majd méretre reszelem, csíszolóm ?

(#11483) pee13


pee13
senior tag

Hűha, több mint 1000hsz-ről maradtam le:D

"I use heavy strings, tune low, play hard and floor it. Floor it. That's technical talk." -Stevie Ray Vaughan

(#11484) kételkedem válasza pee13 (#11483) üzenetére


kételkedem
addikt

én 1248-ről :U :D

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823

(#11485) Dimitryj válasza Vasinger! (#11459) üzenetére


Dimitryj
aktív tag

Csak nem CAD? :DDD

(#11486) Dimitryj válasza pee13 (#11483) üzenetére


Dimitryj
aktív tag

ja pörög a totyik ezerrel múltkor 2 hét alatt volt kis forgalom ;]

(#11487) geprombolo válasza zodo (#11482) üzenetére


geprombolo
senior tag

Olyasmi. Gondolom ventilyuk lesz. Van még egy módszer, csak gondolom nincs lombfűrészed (annó mi használtuk a suliban, egészen vékony vágóéle van, intarziához is használható, tökéletesen irányítható), az volna az ideális. Ahhoz csak a kezdőlyuk kellene, amin keresztültolod a vágóélet, aztán tolhatod akár cikkcakkban is. :C

cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!

(#11488) Dimitryj


Dimitryj
aktív tag

A venti légáramlás hülyeséghez meg annyit, hogy mindegyikőtöknek igazavan RÉSZBEN.

Ugyanis a ventilátor teljesítményétől és a fordulatszámától (vagyis mekkora sebességgel áramlik a szállított közeg), hogy turbulens vagy lamináris áramlás alakul ki. (Ez nem a levegő turbulenciája adott sebességnél hanem az áramlás sebességétől függ meg a közeg lambdájától - vagyis belső súrlódási tényezőjétől). Továbbá az áramlás sebessége nem lineárisan befolyásolja a levegő szállítást (nem a fordulattól függ).

És nem utolsó sorban a ventilátor teljesítménye és a lapátkialakítás is meghatározza mekkora nyomáskülönbséggel tud szállítani, szállítási teljesítmény csökkenés nélkül. Azaz, ha a venti közel van a rácshoz és az nagy légellenállást okoz akkor (vastag a rács) akkor az turbulenciát valamint nyomás növekedést eredményez = zaj + a levegő sebessége bár nő, de a venti nem tud nagy nyomást létrehozni, ezért a légellenállás "lefogja a ventit".

Összefoglalva. Ha lassan pörög a venti nem okoz akkora teljesítménycsökkenést, mint ha 1900-2500 fordulattartományban dolgozik.

(Nálam az összes venti le van szabályozva minimális fordulatra ami a házban kergeti a levegőt.)

(#11489) zodo válasza geprombolo (#11487) üzenetére


zodo
nagyúr

Igen, egy ventilyuk készül.
Igaz nem pont lombfűrész, de ahhoz hasonlóm van, amiből ki tudom venni a lapot.
Nagyjából és is erre a módszerre gondoltam. Köszi.
Meglátjuk, remélem nem lesz gond, elég masszívnak, merevnek látszik az anyag, talán túléli.

(#11490) zodo


zodo
nagyúr

Ha már ventillátor és hűtés.

Szerintetek sem megfelelő ez a hűtési elképzelésem, egy álló házban.

(#11491) Vasinger! válasza Dimitryj (#11485) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Tessék? :B

(#11492) S.Y.S. válasza Dimitryj (#11485) üzenetére


S.Y.S.
aktív tag

az ám :D

Nem gondoltam, hogy fönt van még a kép és használva is lesz demonstrálás céljából. :C
Annyit fűznék csak hozzá, a lészállítást nem tudtam mérni, de a hangerő tuti kisebb lett a kivágások óta.

(#11493) PrinczA válasza fkenny (#11436) üzenetére


PrinczA
őstag

"hdd vu meter" nagy királyság! :R

(#11494) Solfrutta válasza zodo (#11490) üzenetére


Solfrutta
tag

Ugyan én nem a táppal szellőztetnék, de mivel itx a lap, ezért szerintem nem lesz semmi gond a dologgal.

(#11495) zodo válasza Solfrutta (#11494) üzenetére


zodo
nagyúr

Elsőre így gondoltam, de ha sikerül kivágnom a ház oldalára tervezett ventilyukat ( 11480 hsz. ) akkor maradok a hagyományos módszernél.
Mármint a procihűtés lesz az elsődleges cél, de szerintem ellátja a ház szellőztetését is az oldalsó venti.

(#11496) nemethati válasza zodo (#11490) üzenetére


nemethati
senior tag

Miért nem alulról felfelé kergetteted a levegőt, ha már egyszer úgyis felfele fog áramlani?
Nem kéne "lenyomni" a meleget, szerintem jobban járnál + így valami porszűrő sem ártana :)

(#11497) Solfrutta válasza nemethati (#11496) üzenetére


Solfrutta
tag

Persze, felfelé száll a meleg... amíg be nem teszel egy ventit. Ilyen pici helyen úgyis arra fog menni amerre fújod. Csináltam már gépet felül be, hátul-oldalt ki légáramlással, passzív procihűtés és videokari teljesen jól érzi magát benne.

(#11498) nemethati válasza Solfrutta (#11497) üzenetére


nemethati
senior tag

Ja kicsi hely...igazad lehet :R

(#11499) zodo válasza nemethati (#11498) üzenetére


zodo
nagyúr

Igen, kicsi a hely kb. 3 liter lehet az egész.
Sajna a fentről leféle szellőztetés tünt kézenfekfőnek, de ehhez még tesztelnem kell a passzív procihűtést, hogy bírja-e egyálltalán. Tartok tőle, hogy nem és elfogadható 6 cm-es ventit sem találtam eddig. Úgy nézz ki marad az oldalsó lyuk vágása és a normál procihűtés.

(#11500) Barthezz2


Barthezz2
MODERÁTOR

Holnap megyek ragasztóért :C Remélem kapok is, mert barkácsáruház nem lesz a környéken, de valahol csak lesz..
Holnap már nem biztos, hogy lesz időm ragasztgatni is,úgyhogy képek majd csak szerdán jönnek szerintem :)

Aki lemaradt volna, előzmények: [link] [link] [link]

Everybody lies.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.