Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Azonnali informatikai kérdések órája (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-05-05 09:36:50

LOGOUT.hu

Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#125751) Cs1csó válasza Zsolty001 (#125750) üzenetére


Cs1csó
félisten

Van még egy olyan opció is, hogy kikapcsolás után ne maradjanak áram alatt az USB aljzatok, ezt is állítsd be.

(#125752) Doky586 válasza Cs1csó (#125751) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A windows lekapcsolja kikapcsoláskor az egér ledjét (a 2006-os MS driverrel). Én pl egérrel ébresztem a gépet kikapcsolt állapotból (egérgomb-al), így szükséges hogy kapja az 5V-ot.. De a ledjét mindig lekapcsolja.

(#125753) BlBence


BlBence
újonc

Sziasztok, interneten már sokat keresgéltem, de nem találok egy jó megoldást se nagy fájlok átvitelére 2 pc közt. Kb 500 gb fotót és videót szeretnék régi laptopomról átvinni az újra. Esetleg van valami gyors megoldás, amivel össze tudom kapcsolni a 2 gépet? (Ha nincs semmi, akkor nekiállok a 16 gigás pendrivere átmásolgatni a fájlokat :( )
Előre is köszi asegítséget!

(#125754) varmi2 válasza BlBence (#125753) üzenetére


varmi2
nagyúr

Tedd őket egy helyi hálózatra, és mehet hálón keresztül.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#125755) Cs1csó válasza BlBence (#125753) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ha egy router segítségével belső hálón láthatóvá tudod tenni a gépeket egymás számára vezetékes kapcsolattal akkor a Windows is tud fájlokat küldeni és fogadni de akár lehet erre külső programot pl. az AnyDesk - egy távoli vezérlést biztosító program - is tud fájlokat küldeni a korlát - ahogy én teszteltem - a netkapcsolat sebessége egy régi noti wifin keresztül g-s kapcsolattal 25Mbittel tudott adatokat küldeni tehát ha vezetékes lehetőség is van akkor amit a HDD bír.

(#125756) Outis válasza HoaryFox (#125745) üzenetére


Outis
kezdő

Lefuttattam pár keresést, de semmi. :F
Vagyis semmi olyan, amitől minden visszaállt volna a régi állapotára.

(#125757) total90


total90
veterán

Hali,

keresek egy olyan kőlső "házat", amibe bele tudnék rakni 8 SSD-t és USB kábellel össze lehet kötni a PC-vel. NAS nem opció, nem akarok hálózati megoldást.
Tudok ilyet ajánánlani?

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#125758) King Unique válasza total90 (#125757) üzenetére


King Unique
titán

Hát akkor veszel egy 8-lemezes külső házat USB 3.0 csatlakozással, ilyen egyszerű. Az viszont nem derült ki, hogy milyen méretformátumú és csatolófelületű az a 8 db SSD. Ha 2,5"-os SATA, akkor az még ez egyszerűbb eset, ahhoz a HDD-khez való többlemezes külső házak is jók lehetnek. Aztán nem ismert az sem, hogy most JBOD (Single) megoldás, vagy RAID-et támogató kell-e. + Az ilyen soklemezes megoldásoknál a Thunderbolt 3 is opció lehet (példa), ami nagyobb adatátviteli sebességet teszt lehetővé, viszont ha nincsen a gazda hardveren (gépen) olyan port, akkor marad az USB 3.X.

(#125759) lenoma


lenoma
aktív tag

Sziasztok!

Tudtok ajánlani egy ingyenes és egyszerű software-t, vagy "ingyenesen" beszerezhetőt a következő munkára:
Össze kéne vágnom egy 3 perces videót különböző videók részleteiből és jónéhány képből.
A videóba szöveget is szeretnék beleírni.
Nem csináltam még ilyet!
Illetve a videok és képek is különféle formátumban és felbontásban vannak.
A végeredménynek nem kell profinak kinéznie.

[ Szerkesztve ]

(#125760) sh4d0w válasza lenoma (#125759) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Openshot

https://www.coreinfinity.tech

(#125761) phoenix64


phoenix64
őstag

Sziasztok.
Adott egy HP probook 650 G1 lapos, ami most az elmúlt 3 napban már 2x csinálta a következőt: Alvó módból felkel mikor felnyitom és elkezd vibrálni a kép de iszonyatosan, ha ujraindítom nem ad képet egyáltalán, amíg nem húzom le az adapterről, illetve nem szedem ki az akksit. Megpróbálom majd levideózni ha megint csinálja, de esetleg valakinek bármi tipp, hogy mi lehet a probléma?

Köszi. :R

(#125762) gregory91 válasza WongFeiHong (#125729) üzenetére


gregory91
senior tag

Vagy a pótméter,vagy mondjuk a jack csatlakozó vagy az adott hangszóró kábelvégei sérülése is okozhatja a dolgot(egyfajta rövidzár pl).Legrosszabb esetben a jack csatlakozót/kábelvégeket is érdemes megnézni,vagy akár cserélni és lehetőleg helyesen bekötni.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#125763) ArthurShelby


ArthurShelby
addikt

Napon volt a laptop fekete asztalon, és gondolom emiatt megnyúlt (ez a nagyobb probléma) és elengedett kicsit a gumi az alján.
Van bármi jó ötlet/javaslat? :O

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#125764) WongFeiHong válasza gregory91 (#125762) üzenetére


WongFeiHong
senior tag

Átnéztem a kábeleket, sztem nincs gond velük. Hangkártyától nem lehet ez az egész? Mert ugye volt egy Xonar D1-em, azzal nem recsegett a bal semmit. Váltottam alaplapot és el kellett adnom a D1-et sajnos, így a lapi Realteket használtam. Itt kezdődött a recsegés. BIOS-ban semmi nincs ami bezavarhatna, átnéztem. Aztán szereztem egy Asus Xonar SE hangkártyát, aminél csak utólag vettem észre én barom, hogy ezen is ALC codec van mint az integrálton. :O Viszont egy ideig elmúlt a recsegés, nem volt gond, de az utóbbi napokban megint előjött random. És csak a bal hangszóró, a jobb minimálisan se recseg, pedig ugye azon vannak a hangerőszabályzók is és a sub is normálisan működik.
Lehet a Win 10 is bekavarhat, nem tudom, de a héten kitudom próbálni egy Sound Blasterrel is, úgy hogy kiderül a hangkártya dolog...

Sorry a litániáért, de nem tudtam rövidebben leírni. :)

(#125765) Aryes válasza lenoma (#125759) üzenetére


Aryes
nagyúr

Videopad video editor
Úgy tudom ez a verzió, amit linkeltem, otthoni (magáncélú) használatra ingyenes, és szemben a Windows Store-ból letölthetővel, később sem lesz próbaverziós.

(#125766) gregory91 válasza WongFeiHong (#125764) üzenetére


gregory91
senior tag

Többre mennénk,ha nem egy pc-re csatlakoztatnád hanem pl egy telefonra,tv-re,rádióra stb.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#125767) C. s.


C. s.
addikt

Sziasztok!

Ha a családból valaki egy androidos táblagéppel lóg a wifin és minden "nőcis reklámra" (meg egyebekre) rábök, akkor az mekkora biztonsági kockázatot jelent a család megfontoltan netező egyedei gépére? (Windows PC, Android v5 médialejátszó)

(#125768) WongFeiHong válasza gregory91 (#125766) üzenetére


WongFeiHong
senior tag

A telefonommal iszonyú halk, persze ott nem recsegett, majd megpróbálom tv-re rákötni.

(#125769) Aryes válasza C. s. (#125767) üzenetére


Aryes
nagyúr

Ajánlom esetleg a routerben beállítani az AdGuard DNS-ét a szolgáltatói helyett, a reklámokon kívül elég sok gyanús weboldalt is kiszűr, transzparens módon védi a teljes otthoni hálózatot.

[ Szerkesztve ]

(#125770) gregory91 válasza C. s. (#125767) üzenetére


gregory91
senior tag

Attól függ milyen tekintettben: Reklámok esetén előfordulhat,habár pl a youtube kids-ben is vannak ún. szűrések.

Amúgy a "csemeték" gépeire nem ártana egy szűrő program.

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#125771) Jorus


Jorus
nagyúr

Van egy ilyen I-Tec 16-os powered USB hub, amivel állítólag az történt, hogy menet közben kihúzták a gép hátuljából, azóta nem ismer fel semmit, amit rákötnek, csak áramot ad nekik. Újraindítás volt, más USB portban próbálva volt, mindenhol ugyanaz a szindróma, más eszközök a gép ugyanazon portjain rendben működnek, tehát az USB hub hiba maradt. A kérdés, hogy ettől tönkre mehet?

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#125772) Ribi válasza C. s. (#125767) üzenetére


Ribi
nagyúr

Egész addig nem nagy, míg be nem kap valami jó kis zsarolós vírust és a hálózaton minden gépet be nem titkosít.

(#125773) C. s. válasza Aryes (#125769) üzenetére


C. s.
addikt

Köszönöm, ez jó ötlet.
Járatlan vagyok a témában. Ehhez a DNS-beállításhoz meg kell venni a programjukat? :B Ha az ő DNS-üket állítom be, utána a számítógépen lehet még torrentezni?

gregory91:

Köszönöm! Az említett "csemete" már a második gyerekkorát tapossa, és több baj van vele, mint egy gyerekkel. :) Közel jár a 90 évhez, és majd most kezdi elsajátítani a netezés csínját-bínját. Sajnos könnyelmű típus, és képes bármire rákattintani, ami szépen mosolyog. A szép szó nem szokott használni, csak az, ha ott ülünk mellette, de az embernek van más dolga is. Képtelenség egész nap szemmel tartani egy unatkozó nyugdíjast. :)

Ribi:

Éppen ezt szeretném elkerülni. :D Attól tartok, pár nap alatt megtalál minden pornóoldalt, és minden kórokozót, ami velük jár.

Nem lehetne valahogy elkülöníteni a hálózaton a tabletjét a többitől? Egy IP-cím, de 2 hálózat? Vagy azt megoldani, hogy semmiképp ne érhesse el a számítógépet a tabról semmi?

(#125774) quailstorm válasza C. s. (#125773) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Menedzselt Switch és VLAN megoldhatná. 10k körül van már D-Link, de akkor arra még egy WiFi AP is kell.
Vagy egy occó TP-Link 841 Router DD-WRT-vel és másik alhálózat.

(#125775) C. s. válasza quailstorm (#125774) üzenetére


C. s.
addikt

Köszi szépen!
Ugye erre gondoltál?
Ha DD-WRT-vel használom, nem jár garanciavesztéssel? Ha jól értem, abban kell majd beállítani a másik alhálózatot, több kütyü már nem kell hozzá.

(#125776) quailstorm válasza C. s. (#125775) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Itt a név él tovább, a termék változik. Nekem v9 van több darab, olyat használok repeaterként, repeater bridge-ként és wireless repeaterként is. (bridge esetén nincs másik alháló, tehát látja a többi gépet, kvázi AP mód).

Ennek neked kell utánanézni milyet adnak a boltba, arra milyen custom FW jó, aztán a nem tesztelt DD-WRT nightlyt feltenni és bízni a jó szerencsében.

Hogy a gyári FW mit tud azt passzolom, ez nem tud HW NAT-ot tehát nem is érdekelt a gyárija sosem. Hardveraprón van 2500-ért 841N v9. Azért is javaslom, mert a WiFi-je baromi erős neki.
740N-et ne, bár az is tud DD-WRT-t, de 1 antenna, és én kiégettem azt is valahogy pedig nem tweakeltem a rádió energiát :DDD

Garancia nyilván ugrik, bár ha vissza tudod flashelni a gyárit akkor nem fogják észrevenni.

[ Szerkesztve ]

(#125777) Aryes válasza C. s. (#125773) üzenetére


Aryes
nagyúr

A router beállításokban kell megkeresni az erre vonatkozó menüt, kikapcsolni az automatikus DNS-t és beírni a helyére azt, ami a linkelt oldalon látható. Semmit sem kell megvenni hozzá, ingyenes! :K

(#125778) sutyesz96


sutyesz96
őstag

Sziasztok!

Folyamatosan emaileket kapok amerikai biztosítási és befektetési lehetőségekről, nem a spam mappába, úgy, hogy nem is én vagyok a címzett. :F

Már állítottam be szűrőt, hogy rakja a spam mappába, de mivel folyamatosan más a tárgy, így valahogy átcsúszik ezen a szűrőn.

Nem szeretném, ha valaki ellopná ezt az e-mailemet, mert ezen van a hivatalos dolgokhoz is regisztrációk, egyetemi dolgok, stb.

Talalkozott esetleg már valaki ilyen spammel? Mit lehet tenni ezek megszüntetésére?

No matter what, you keep finding something to fight for.

(#125779) Aryes válasza sutyesz96 (#125778) üzenetére


Aryes
nagyúr

Írj vissza a címzettnek, hogy tévesen kerültél fel a levlistájukra.
Nincs leiratkozás gomb?

(#125780) sh4d0w válasza Aryes (#125779) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Az nem biztos, hogy jó ötlet, ha spam listába gyújtik az élő email címeket.

https://www.coreinfinity.tech

(#125781) Aryes válasza sh4d0w (#125780) üzenetére


Aryes
nagyúr

Sok spam-et láttam már, de nekem ez így tűnik, hogy elgépeltek egy emailcímet. Amúgy igazad van, de a listán már így is fent van. :DDD

(#125782) sh4d0w válasza Aryes (#125781) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Munkámból fakadóan sok olyat látok, hogy legenerálnak egy csomó címet, amire kimegy egy "initial" mail és ha válasz jön, akkor megy az élő listára.

https://www.coreinfinity.tech

(#125783) gregory91 válasza sutyesz96 (#125778) üzenetére


gregory91
senior tag

Add meg egy szűrést hogy az e fajta leveleket "spamelje" vagy törölje automatikusan.

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#125784) gregory91 válasza sh4d0w (#125782) üzenetére


gregory91
senior tag

Bizonyos levelezési protokolloknak köszönhetően,messzire is eltudnak jutni egyesek(legyen röviden annyi hogy visszaélés).

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#125785) sutyesz96 válasza gregory91 (#125783) üzenetére


sutyesz96
őstag

Már beállítottam több szűrőt is, de mindig ilyen random generált e-mail cím/tárgy van megadva, így átfér a szűrőn.

aryes: nem akarok se rákattintani az unsubscribera (mivel az egész levél egy nagy kép, látszik a kurzoron mikor ráhúzom, és az unsubscribe gomb se valódi gomb), se írni nekik, veszélyesnek tartom.

No matter what, you keep finding something to fight for.

(#125786) gregory91 válasza C. s. (#125773) üzenetére


gregory91
senior tag

Akkor inkább tegyél fel egy linuxot(akár mellé),néhány ismert böngészőt,tehetsz rá vírusirtót,töröld ki a hálózati megosztásért felelős csomagokat,és csak a vendégfiókot használhatja.Már egyből kevesebb az esély mindenre.

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#125787) gregory91 válasza sutyesz96 (#125785) üzenetére


gregory91
senior tag

Nem feltétlenül cím alapján lehet szűrni: lehet tartalom(tárgy,törzs,stb,) alapján is.Érdemes a levelekben gyakran előforduló kulcsszavakat használni(pl Cégnév).

[ Szerkesztve ]

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#125788) C. s. válasza quailstorm (#125776) üzenetére


C. s.
addikt

és (#125777) aryes és (#125786) gregory91:

Köszönöm, majd pár nap múlva visszatérek, most közbejött valami, bocs.

(#125789) zolee001 válasza sutyesz96 (#125778) üzenetére


zolee001
őstag

Domain szinten illik blokkolni illetve lehet letölteni ismert spam szavakat és beimportálni a szüröbe

(#125790) Ribi válasza zolee001 (#125789) üzenetére


Ribi
nagyúr

Ezeken egyisk se működik, mert mindig más domainból és más helyről küldik és rendszerint "nincs benne semmi spam", nem viagrát akarnak rádsózni, max 1-2 link ami kicsit vírusis lehet.
De lehet még az sem, csak hogy copassák/félretanítsák az embert/víruskergetőket.

(#125791) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Van egy MSI workstation lapom, ami sajna nem rakható headless mode-ba, hiába akarnám házi szervernek használni. Videokártya és billentyű van hozzá. A kérdés az, hogy a monitort ki tudom e váltani valamivel. Jelenleg 10 méteres HDMI kábellel csatlakozik az egyik TV-hez, de szeretném ezt megszüntetni. Rémlik régebbről, hogy vannak ilyen fake monitor dongle-k, HDMI-hez vagy DVI-hez való lenne jó. Venni akartam annak idején, de mind elképesztően noname kínai gánynak tűnt, és nem szívesen kockáztatnám meg, hogy emiatt menjen tönkre a gép. Ezekkel van valakinek pozitív tapasztalata?

Buliban hasznos! =]

(#125792) varmi2 válasza inf3rno (#125791) üzenetére


varmi2
nagyúr

Persze nekem van, használt is, meg új is. Régebben vettem többet, mikor bányásztam. Egyet eladok neked posta költégért. Írj pm-et.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#125793) inf3rno válasza varmi2 (#125792) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Köszi!

Buliban hasznos! =]

(#125794) Ideg


Ideg
aktív tag

Sziasztok!

Van egy Win 95 -el telepített marógépünk ami egyik napról a másikra nem indul el. Csak 3,5 floppy meghajtó van benne, de az istenért nem találok Win 95 repair floppy boot lemezt.

Tudna valaki linkelni?

Újratelepíteni nem szeretnénk, hanem megpróbálnánk valami repairt egy boot floppyról. Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#125795) gregory91 válasza Ideg (#125794) üzenetére


gregory91
senior tag

Milyen szinten nem indul?
"Not found boot media,insert boot media and please press ctrl+alt+del?" :DD

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

(#125796) sziszi-fuszi válasza Ideg (#125794) üzenetére


sziszi-fuszi
senior tag

Innen letöltheted: Major geeks Ha pedig floppy lemez kell, azt még néhány helyen kapni .

Mi alá kell írás?

(#125797) inf3rno válasza Ideg (#125794) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Pontosan milyen gépről van szó?

Buliban hasznos! =]

(#125798) WongFeiHong


WongFeiHong
senior tag

Köszönöm a segítséget, úgy néz ki megoldódott a problémám. Vettem egy Sound Blaster hangkártyát, ezzel mérföldekkel jobban is szól a z623 és megszűnt a bal hangszóró recsegése is. Nem vágom, lehet nem volt elég se az alaplapi se az Asus Xonar SE kari se, hogy kihajtsa... :N

(#125799) inf3rno válasza WongFeiHong (#125798) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Működik ez visszafele is. Apám laptopján pl a Sound Blaster külső kártya volt recsegős.

Buliban hasznos! =]

(#125800) gregory91 válasza WongFeiHong (#125798) üzenetére


gregory91
senior tag

Nekem egyszer (párszor) addig recsegett egy erősítős hangszóró, amíg meg nem igazítottam a jack dugó kábelét. :D

Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb hardverek  »  Azonnali informatikai kérdések órája (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.