Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Apple notebookok (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-31 18:13:27

LOGOUT.hu

Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#107651) ilyen_85


ilyen_85
senior tag

Sziasztok

Szeretném majd lecserélni az imac-emet egy macbook-ra. Az m2-es macbook air-re gondoltam + külső kijelzőre és frontend fejlesztésre használnám.

Ezzel kapcsolatban lett volna kérdés, hogy van probléma a külső kijelző kezelésével? A játszós gépemet is erre a kijelzőre szeretném kötni, ezért egy olyat akarok venni, ami alkalmas játékra is, viszont elég nagy a felbontása, mérete, hogy dolgozni is lehessen rajta.

Ha ragaszkodok a thunderbolt csatlakozóhoz a monitoron, akkor elég nehéz / drága játékra is alkalmas monitort találni.

Ezért gondoltam, hogy átalakitoval segitségével egy "gamerebb" monitort használnék.

Bónusz kérdés:
A 13"-es pro változat 16 giga ram és 512-es ssd-vel kb ugyan annyiba kerül, mint ugyan ezzel a konfiggal az air. Mi a különbség a kettő között? A 2021-es változatoknál tudom, hogy a pro-ban jobb volt a kijelző illetve volt pár extra port. De a 2022-es gépek esetén nem jöttem rá.

(#107652) general válasza Parson (#107650) üzenetére


general
addikt

Amiért azt sem engedik, hogy szétszedj és megjavíts vagy upgradelj egy apple terméket. Profit, profit, profit. Ha nem tetszik, meguntad, ne javítsd, vegyél újat. Ez a része rohadtul nem tetszik az Applenek. :( De még mindig kényelmesebb és használhatóbb (számomra) mukára, mint a Windows.

(#107653) moleculez


moleculez
veterán

Ha már mókolás, néztem leírásokat arról, hogyan lehet eltávolítani "gyári" programokat, amik amúgy nem eltávolíthatóak. Biztonságos ez, vagy inkább ne bolygassam?

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#107654) emvy válasza general (#107652) üzenetére


emvy
nagyúr

De, javitani engedik. Meg mindig elegge fajdalmas a dolog, de a Self Service Repair program jo dolog.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#107655) Parson válasza moleculez (#107653) üzenetére


Parson
addikt

Csak egy véleményt tudok erröl leirni: Ha apple alapból adja az opciót, hogy eltávolitható, akkor az (jó esetben) azért van úgy, mert az eltávolitás nem okoz gondot, nem érint kényes file-okat, stb, tehát ebben 'biztos lehetsz'.
Azoknál az appoknál, amiknél nincs opció erre, hanem ugy kell megeröszakolni a rendzsert, hoyg eltávolithasd, nem lehetsz biztos, hogy nem okoz kisebb-nagyobb galibát.
Én pl gyári appot csak akkor távolitok el, ha már tényleg nincs más mód, pont azért, mert még az elsö esetben sem lehetsz 100%-ig biztos. Nincs ebben semmi komplikált, egyszerüen csak biztosra megyek, nekem a rendszerstabilitás megéri, hogy hazavigyem ezt a mérnöki(bb) felfogást/beütést, minekután a szoftverbe a) nem látok bele b) ha belelátnék, se az én területem.

Szal én nem bolygatnám, de ez csak egyetlen vélemény. A többieknek lehet, hogy más lesz a véleményük.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#107656) Stauffenberg válasza Parson (#107650) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ezt úgy hívják haladó marketingesek, hogy termékfilozófia. Szerintem kicsit elavult megközelítés, annyiféle user van már Mac-en.

A Windows irányvonal tetszik, sorra gyomlálják ki a haladó funkciókat, de nem végleg, csak tudni kell hol keresd (nagyon nehéz: Be kell írni a nevét a keresőbe).

(#107657) moleculez válasza Parson (#107655) üzenetére


moleculez
veterán

nah énis pont így vagyok ezzel, bár mivel most a laptop nem mission critical lehet megpróbálom (egy friss backup után, persze). Zavar hogy olyan dolgok vannak a gépen amire shemmi szükségem.

[ Szerkesztve ]

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#107658) Parson válasza moleculez (#107657) üzenetére


Parson
addikt

Én ezzel úgy vagyok, amig nem kell helyet felszabaditani, addig nem zavar, max eldugom egy mappába az indito ikonokat... külsös appok visszont más téma, ott nem kérdés, hogy mehet a levesbe, ha nem kell.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#107659) moleculez válasza Parson (#107658) üzenetére


moleculez
veterán

Hát azzal a pár MB-al nem vagyok beljebb, ha már azzal kéne sakkozni, akkor megette a bánat. :DDD
Csak a tudat...
Szívem szerint összeraknék egy Arch Linuxot a saját izlesemre, de az meg ugye nem macOS... first world problems.

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#107660) Parson válasza moleculez (#107659) üzenetére


Parson
addikt

Akkor meg ereszd el... rakd be egy mappába a tudomisénhogyhivjákmégnagyonújvagyokmacen c képernyön, ahol az összes app van, és bonts egy sört. First World Problem solved. :DDD

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#107661) consono válasza moleculez (#107657) üzenetére


consono
nagyúr

De mik ezek az alkalmazások? Ami az "Alkalmazások"-ban van az mind kidobható, max újratelepíteni nem tudod csak ha az oprendszert is újrahúzod.

"In God we trust. All others must bring data"

(#107662) moleculez válasza consono (#107661) üzenetére


moleculez
veterán

Most nincs előttem a mac, de amikor nézem mindig eszembe jut, hogy ezt szívesen kiirtanám , de nem lehet. Fejből a sakk, meg a stocks ami megvan.
update: Reddit és macRumors találatokból kiderül, hogy Big Sur alatt ezeket csak egy nagyon fontos védelem (Sealed Volume) után lehet törölni, amit viszont nem lehet utána (földi halandónak) visszakapcsolni. Szóval marad az elrejtés.

[ Szerkesztve ]

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#107663) ForRedGlory


ForRedGlory
félisten

Nem tudom, hogy tegnap mi lett ezzel a szarral, de egyszerűen a külső monitoron nem ad képet bekapcsolás után a displayport kábellel... kizárólag akkor van kép bekapcsolás után, ha HDMI-vel kötöm össze. 2 hétig tökéletes volt. :W

Ha leteszem alvóba majd felélesztem, akkor egyből a displayporton is megjön a kép, de most pl a HDMI-s bekapcsolás után pár perccel később displayportra átváltva, szintén jó. Valaki nem tud esetleg erre megoldást?

Ahogy a neten néztem, nem egyedi, de működő megoldást még nem nagyon láttam sajnos.

[ Szerkesztve ]

(#107664) Parson válasza ForRedGlory (#107663) üzenetére


Parson
addikt

Régen az emberek, szomszédok egymás között adogatták, kinek mikor volt rá szüksége, mivel csak ritkán használták, ezért fölösleges lett volna mindenkinek beruházni rá. Ma már egyre jobban kivész ez a gondolat, bár kérdés, hogy a mai fizukhoz képest mennyibe is fáj egy 5 kilós kalapács... (Bocs, ha erös volt a poén)

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#107665) ForRedGlory válasza Parson (#107664) üzenetére


ForRedGlory
félisten

Mi van?

(#107666) Parson válasza ForRedGlory (#107665) üzenetére


Parson
addikt

Bocs még egyszer :DDD , sztem müködnie kellene gond nélkül a DP porttal is. Mi a mac és a monitor pontos tipusa és melyik macOS verzió fut a gépen + milyen scale opcioval fut a megjelenitön a tartalom (bár ez utóbbi talán nem lenen szabad hogy gondot okozzon)? Problémamegoldáshoz hasznos lenne tudni ezeket - aztán utánanézni a neten (fórumok, youtube, stb), hátha van/volt vmi hasonló hibajelenség másnál is. Esetleg gyártói oldal supportjával kommunikálni. Az is hasznos tud lenni.

[ Szerkesztve ]

───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

(#107667) bLaCkDoGoNe válasza emvy (#107654) üzenetére


bLaCkDoGoNe
veterán

Így van.

Elrettentő példaként ott van az M1 MacBook Pro, ahol a repair manual az akkucseréhez 153 oldalon keresztül(!) bontatja veled szét atomjaira a gépet, hogy utána (tadamm!) belengessenek az arcodba egy hatalmas fuck you-t, mert ennél a modellnél továbbra is ragaszkodnak a topcase-be ragasztott (pun intended) akkumulátorhoz, így az csak egyben cserélhető.

(Oké, a korábbi inteles retina MBP-kban is szívás volt az akku cseréje, de meg tudtad oldani a gép teljes szétbontása nélkül is, illetve az M1 MacBook Air-nél meg tudták oldani kulturált módon az akkumulátor cseréjét anélkül, hogy a kedves user kitépje az összes haját.)

"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] 

(#107668) Bkrisz9


Bkrisz9
őstag

Sziasztok!

Újdonsült macbook felhasználó vagyok és lenne egy kérdésem.
A facetimeon látom az előző hívásokat viszont csak telefonszámok jelennek meg.
Hogy tudom szinkronizálni a kontaktjaim a macbook és az iphoneom között? (lehetőleg kábel nélkül mert még nem érkezett meg a rendelt HUB a géphez és sajnos nincs usb-c kábelem:B )
Naívan úgy gondoltam icloudból lehúzza ezeket a dolgokat a gép, de sajnos ahogy látom ez csak részlegesen sikerült neki mert kb 5-6 kontaktot név szerint jelez a mac-en a többit pedig telefonszámmal. (érdekes, hogy azoknak a neve van meg akikkel soha nem beszéltem facetimeon és többük nem is apple felhasználó)

Köszi! :)

Amennyiben OFF áradatot keltő mondanivalód van számomra kérlek keress meg privátban! Köszi! :)

(#107669) -mugen- válasza Stauffenberg (#107625) üzenetére


-mugen-
tag

Igen,amint tudok beszerzek egy NAS-t,az sok más dolgot is megold majd.

marsu.
Majd ránézek,hátha.Köszönöm.
Amúgy a minap az UTorrentet javasolták pedig úgy emlékszem itt azt nem nagyon javasolták

Head88
El is engedem...bár még fenntartom,hogy lehet a hdd/külső ház a ludas...

"nankurunaisa"

(#107670) mattheus


mattheus
őstag

Segítséget szeretnék kérni.
Windows platformon már viszonylag régen használok egy programot (Stickypassword), ami macOS-en is elérhető. Eddig minden gond nélkül használtam, ugyanakkor ma, miután frissíteni próbáltam, kezdődtek a problémák.

Mostantól, hogy ha kilépek a programból, akkor sem lép ki belőle rendesen, teljesen mindegy, hogy CMD+Q, ForceQuitApplication-t nyomok, csak az segít, hogy ha újraindítom a gépemet. Próbáltam a programot eltávolítani, de csak akkor engedte miután újraindítottam az OS-t, előtte azt írta, hogy nem lehet eltávolítani, mert a program még fut.

Még új vagyok ebben az ökoszisztémában és a kérdésem az lenne, hogy hogyan, mivel lehet egy applikációt minden nyom nélkül, megfelelően letörölni ?

Írtam a support-nak is, hogy mit tanácsolnak az APP kapcsán, de addig is gondoltam megkérdezem, hogy clean install, ha van, akkor hogy zajlik, mit tanácsoltok, hogy ne szennyezzem tele a gépemet mindenféle uninstallokkal stb.

(#107671) TigerCat válasza Bkrisz9 (#107668) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Ugyanazt az iCloud fiókot használd mindkét eszközön és kapcsold be a szinkronizálást. Ha több fiókod is van mellette, akkor ezeket érdemes megnézni, hogy mi az alapértelmezett. Pl.: Google kontaktok, iCloud kontaktok, stb.

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#107672) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Háj,

Ki milyen spricnis cuccot használ a kijelző tisztítására?

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#107673) Thusor válasza V.Stryker (#107672) üzenetére


Thusor
őstag

Semmilyen spricniset nem használok. Ezeket a kendőket használom kizárólag: [link]
Itt a fórumban is ajánlották.

AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)

(#107674) cellpeti válasza V.Stryker (#107672) üzenetére


cellpeti
veterán

Üvegtisztítót, ha nincs kéznél épp a kijelző tisztító spray.

Tigris, tigris, csóvafény...

(#107675) Bkrisz9 válasza TigerCat (#107671) üzenetére


Bkrisz9
őstag

Aha, megvan a gond köszi :) hiába van bekapcsolva az iCloud szinkronizálás nem menti át a Google fiókos kontaktokat. (mellékes: át tudom valahogy menteni őket google-ről icloudra?)

Amennyiben OFF áradatot keltő mondanivalód van számomra kérlek keress meg privátban! Köszi! :)

(#107676) Kicsirics77 válasza Bkrisz9 (#107675) üzenetére


Kicsirics77
veterán

import-export
Van rá lehetőség azthiszem csv fájl lesz a google kimenet,azt icloud fiókban meg lehet etetni és exportálja rendesen, de ezeréve nem csináltam ilyet.

.... .- --... -.- ..-. . -.- .-. .- ..-. - .-- . .-. -.- .-. .- -.. .. --- .- -.-. - .. ...- .. - -.--

(#107677) TigerCat válasza Bkrisz9 (#107675) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Tömegesen kiexportálod Google-ből és beimportálod iCloud-ba. Asszem VCF-et tud mindegyik, így a legegyszerűbb talán.

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#107678) bonyeszko


bonyeszko
csendes tag

Sziasztok,

az miért lehet, hogy habár csatlakozok wifihez, de se az app storet, se egy oldalt nem tölt be a böngészőben és még a képeket sem, imessagen sem, de az üzeneteket kézbesíti. Megosztott mobilinternetes hotspottal is ugyan ez a helyzet, arra csatlakozva sem tölt be semmit. Újraindítás is volt már, hálózat elfelejtés is és a macOS is a legfrissebb rajta.

(#107679) cellpeti


cellpeti
veterán

Sziasztok! Telefonnal csináltam elég sok képet a mai napon, de a MacBook-on még sincsenek a Fotók között, pedig az meg azt írja, hogy "nemrég frissítve". Ötlet?

Tigris, tigris, csóvafény...

(#107680) Bkrisz9 válasza cellpeti (#107679) üzenetére


Bkrisz9
őstag

A telefon hogy van beállítva? Nem lehet, hogy csak töltő+wifin/csak wifin tölti fel a képeket icloudba?
Ha a fotók appba belépsz telefonon mit ír? "Utolsó frissítés xy" vagy "Nemrég frissíve" esetleg, hogy "feltöltésre vár/szüneteltetve"? Ha "a feltöltés befejeződött" felirat fogad akkor a telefon oldaláról elvileg rendben van a dolog.

Amennyiben OFF áradatot keltő mondanivalód van számomra kérlek keress meg privátban! Köszi! :)

(#107681) norbertoth


norbertoth
senior tag

Sziasztok!

Hogyan lehet beállítani háttérképet úgy, hogy az összes asztalon beállítsa ugyanazt?! Egyesével kell mindenhol? Fira mert ha rámegyek a háttérben a háttérkép módosításra csak azon az asztalon módosítja ahol épp a beállítások ablak aktív, ez tök fura :D

• iPhone 15Pro Max • Macbook Air M1 • LG OLED 55” CX • BOSE • Asus AX92U • WD Blue SSD • Xbox One S

(#107682) SharpSA válasza norbertoth (#107681) üzenetére


SharpSA
veterán

Szia!

Minden asztalon külön lehet állítani a háttérképet.

Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben

(#107683) moleculez válasza cellpeti (#107674) üzenetére


moleculez
veterán

uvegtisztitoval nincs jo tapasztalatom, leszedi a tükröződés gátló felületet, és jobban tükröződik mint előtte.

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#107684) cellpeti válasza moleculez (#107683) üzenetére


cellpeti
veterán

Macbook Air-em van, tükröződik ez így is úgy is sajnos. Az az egy dolog hiányzik eddig, ami a Thinkapdban nagyon jó volt

Tigris, tigris, csóvafény...

(#107685) cellpeti válasza Bkrisz9 (#107680) üzenetére


cellpeti
veterán

meglesem, de egész idáig tökéletesen működött. Most Aug 25.-27. az utolsó szinkronizáció

Tigris, tigris, csóvafény...

(#107686) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Nem pont ide tartozik, de nincs külön topikja.

Esetleg valahol akciósan apple tv 4k -t látott vki?

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#107687) TechN7ne


TechN7ne
nagyúr

Sziasztok ,
Hogyan ellenőrizhető a CPU hőmérséklete ,tudtok egy jó progit erre?

:R

(#107688) Head88 válasza TechN7ne (#107687) üzenetére


Head88
addikt

iStat Menus, TG Pro, Macs fan control. Utóbbi ingyenes.

(#107689) zenit73 válasza TechN7ne (#107687) üzenetére


zenit73
aktív tag

Stats, ingyenes.

(#107690) kchris78 válasza TigerCat (#106050) üzenetére


kchris78
veterán

ilyen felhasználásban hány GB lefoglalt memória van? Minden cikkben amit olvastam nem azt figyelték hogy mikor elég a memória vagy sem hogy na akkor elkezd hizni a swap-memória, hanem amikor már ki tudja hány GB a swap-fájl és elkezdi lassitani a gépnek a működését... Én inkább az elsőre szavaznék, ha ilyen dolgok vannak nyitva:
viber, messenger, böngésző 10 tabbal, excel, mail, slack, teams akkor mennyi RAM-ot fog használni a gép kb?

(#107691) kchris78 válasza kchris78 (#107690) üzenetére


kchris78
veterán

kicsit attól félek hogy egy csomó app electron alapú ami mind külön külön beránt egy böngésző motort..

(#107692) kchris78 válasza kchris78 (#107691) üzenetére


kchris78
veterán

a plusz hogy egy 4k monitor lenne még hozzá csatlakoztatva, ha már unified memory...

(#107693) TigerCat válasza kchris78 (#107690) üzenetére


TigerCat
nagyúr

Mindkét gépem újraindítottam és ugyanazokat az alkalmazásokat nyitottam meg mindkettőn, ugyanazokat a weblapokat, ugyanazt a médialejátszót ugyanazzal a lejátszott tartalommal, stb. Elég jól látszik amire kíváncsi vagy.

Különösebben szinte soha nem éreztem különbséget a két gép között, mindkettőn ugyanolyan jól tudok dolgozni. Leszámítva, hogy a Mini jobban melegszik amikor meghajtom.

[ Szerkesztve ]

♛ Kanapékirály Bútor és Kanapé Webáruház »»» https://kanapekiraly.hu

(#107694) kchris78 válasza TigerCat (#107693) üzenetére


kchris78
veterán

Micsoda reakcióidő :). Köszönöm az infót! Ez azért megnyugtató... :)

(#107695) moleculez


moleculez
veterán

Úgy néz ki szeptemberben tudnék venni laptopot, 14" M1Pro-ban gondolkodom. Érdemes megvárni az M2Pro-t?
M1Pro bőven elég a felhasználásomra, viszont attól tartok, pár hónap múlva majd fogom a buksim, hogy miért nem vártam ki.

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#107696) kchris78 válasza moleculez (#107695) üzenetére


kchris78
veterán

ha olyan a beállitottságod biztosan fogod majd a fejed bármi is történjék :). De a nagy ugrás megvolt a 13.3-14 között (dizájn, etc) szóval szerintem ezt is megveheted nyugodtan.

(#107697) emvy válasza moleculez (#107695) üzenetére


emvy
nagyúr

Akkor kell gepet venni, ha szukseg van ra.

while (!sleep) sheep++;

(#107698) Head88 válasza moleculez (#107695) üzenetére


Head88
addikt

Egyetértek emvy kollégával. Fölösleges várakozni. Mindig lesz jobb szebb erősebb stb.
Ha jön idén új 14" akkor az szinte ugyanaz lesz mint az előző, csak m2 procival, költségcsökkentett gyártással és vastagabb árcetlivel.

(#107699) moleculez


moleculez
veterán

Meggyőztetek. :D Asszem októberben lesz event amin hoznak macet, majd onnantól mire egy CTO gep ténylegesen a kezembe kerül még 2-3 hónap. A csere meg már nagyon időszerű, egy MBA2018-t hajtok, de már igencsak kinőttem.

Még nincs kész, de már majdnem elkezdtük!

(#107700) plejik válasza moleculez (#107695) üzenetére


plejik
addikt

Nekem MacBookPro M1Pro gépem van, kb. 1 hónapja. Elég meggyőző a teljesítménye Én nem biztos, hogy várnék az M2Pro ra, sőt az M2 nem is igazán lett erősebb még az M1 nél sem. Szóval bátran vedd meg az M1Pro-t, ha van rá keret Én 16GB rammal venném a helyedbe. :)

[Apple Watch Series 7][iPhone 14 Pro][MacBook Pro M1 pro 14" 2021][PlayStation 5 Digital Edition][XBOX Series X][LG CX3 OLED]

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Apple notebookok (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.