Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#75601) lacafaca válasza S e t h (#75598) üzenetére


lacafaca
őstag

nálatok mi a helyzet? rendben vagytok?

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#75602) Soulfly842 válasza Ringman (#75404) üzenetére


Soulfly842
addikt

Egészen egyszerű a helyzet szerintem.

Az influenza R0 értéke egyszerűen annyira leredukálódott a sokkal szigorúbb óvintézkedések miatt (minden létezőre odafigyelünk, máshogy vagyunk kódolva, kézfertőtlenítőt használunk mindenhol, minden után, stb-stb-stb), hogy ez egyszerűen ellehetetlenítette ebben az időszakban.

#75287[CS]Blade2

Amit szerk-be beraktál, hogy marhajó kép azokon számokon ami máshol is ''kiötlött' gondolkodok már egy ideje.

Amikor bejött az, hogy a nagy városokban kötelezővé tehetik a város vezetések a maszkviselést Szabolcs-Szatmár-Bereg Hajdú-Biharhoz képest hasonlóan állt vagy rosszabbul is állt, de Nyh-n szennyvíz alapok alapján sokkal rosszabb volt a helyzet, mint Debrecenben

Ennek megfelelően Nyíregyházán és a nagyobb szabolcsi városokban kötelezővé tették közterületen is a maszkhasználatot és az emberekbe jobban beivódott, mint Debrecenben, hogy hordani kell mindenhol a maszkot (látom az utcán, egyéb helyeken is - mindkét városban megfordulok)

Hogy mi lett a vége ennek?

SZ-SZ-B megye a lista végére esett, Debrecen meg hasonló helyen maradt. Ez igazából nem lehet véletlen (Hajdú-Bihar még központosítottabb is, mint Szabolcs.. Ott jobban bejár mindenki Db-be dolgozni kisebb településekről is, így kérdés, hogy a kötelező maszkhasználat mellőzése jó döntés volt-e ott... kb, mint egy budapest agglomerációja 'kicsiben'). Lehet ott is jobban figyelni kellett volna.

[ Szerkesztve ]

(#75604) Ezekiell válasza #20749568 (#75599) üzenetére


Ezekiell
veterán

Aztán meg majd jön laca által vízionált lázadás meg anarchia meg apokalipszis. Király lesz, veszek popcornt előre.

Vehetek még tartós tejet vajon, vagy addigra elsöpör mindent a világégés?

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#75605) lacafaca válasza Ezekiell (#75604) üzenetére


lacafaca
őstag

sajna az nem vízió...csupán a történések végkifejlete lesz és törvényszerűen fog bekövetkezni, ha tovább megy a bohózat a jelenlegi sémán. ;)

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#75607) Soulfly842 válasza #20749568 (#75603) üzenetére


Soulfly842
addikt

Minden szemszögből van érvényessége az igazunknak. De az biztos, hogy

Szerintem nem létezik olyan szituáció, amikor nem az "én" áll középpontban, de ezt már nem egyszer megvitattuk itt a topikban. Szerintem az emberi természettel összeegyeztethetetlen a "mi". Főleg egy ilyen komplex helyzetben mint a Covid járvány.

Persze, ez csak egy vízionálható utópia, amikor mindenki 'egyként' közös érdekért csak a megoldásra vár, mert az jönni fog.

De vannak tanító erők ebben a sztoriban és az olaszoktól ezt nem tudja senki jobban... Milánói, kórházak, halottak mindenhol és az egészségügy teljes összeomlása.

Ezek azért olyan erők, amelyek megtanítanak sok embert sok mindenre (főleg, ha ugyanarra tarthatnak, ha minden újranyit), de amikor a saját éhenhalásuk a tét, vagy az, hogy ugyanaz az életszínvonal megközelítőleg sem adatik meg - olyankor az ember irracionális lesz.

Összességében én is megértem az olasz vendéglátósokat példának okáért - de a koronavírus kezdetén egyébként is instabil gazdasági helyzetben lévő ország helyzetében esetében, ahol egy eseti megoldás volt csak korábban amivel összefoldozták a gazdaságot - azt várni, hogy az ország vezetése teljes egészében vissza tud forgatni egy olyan összeget, ami más esetben a külföldiek termelnek meg (és ami a teljes GDP-jük jelentős százalékát kiteszi) az sajnos egy paradoxon.

Igazat adjanak nekik? Hirtelen megjelennének és dübörögnének az ajtón a luxusmárkák, a turizmusban dolgozók, a szállásadók, a szórakoztatást nyújtó vállalkozók, a szőllőtwrmeleők és az egész ország.

[ Szerkesztve ]

(#75608) lacafaca válasza #20749568 (#75606) üzenetére


lacafaca
őstag

az attól függmajd, hogy az adott állam hogyan fog viszonyul majd hozzá...ha keménykedik, akkor nagyon gyorsan fog eszkalálódni a helyzet. ha beletörődik a népakaratba, akko úgy, ahogy írod.

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#75610) S e t h válasza lacafaca (#75601) üzenetére


S e t h
nagyúr

Mihez képest rendben, a december közepi állapothoz képest jobban, de a fertőzés előttihez képest sehol sem vagyunk.
Örülni tudunk annak, hogy nem fulladunk séta közben, de kisebb erőkifejtést követően is jelentkezik a nehezebb légzés, emelkedő pulzus.
Persze ez is javul, főleg az elmúlt egy-két hétben lett szembetűnő, mondhatni a mindennapi életvitelhez már rendben vagyunk, de sporthoz még nem.
Remélem hamar kapok időpontot kardiológiai kivizsgálásra, mert a topikban olvasottak alapján már level 8-as lett a hipochondria skillem.

Amiről viszont talán eddig kevés szó esett, fertőzést követően a nehezített légzés melletti maszkviselés elég kellemetlen, hamarabb elfogy a levegő. Kutyámat műtötték a héten, nem bírtam ki két órán keresztül maszkban, ki kellett mennem a rendelőből. Aki fulladt már életében az tudja, hogy nem túlzás, küszködni kell minden korty levegőért, ilyenkor fontos a megfelelő maszk viselése, ami a lehetőségekhez mérten a legjevésbé készteti további munkára a tüdőt.

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#75612) lacafaca válasza S e t h (#75610) üzenetére


lacafaca
őstag

jobbulást nektek és sok erőt hozzá🤞

[ Szerkesztve ]

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#75613) lacafaca válasza #20749568 (#75611) üzenetére


lacafaca
őstag

én meg remélem, nem jutunk el idáig

Vedd el a szabadságukat, de ne egyszerre, hanem kicsi, apró lépésekben, hogy amikor már semennyi sem maradt nekik, azt észre se vegyék.

(#75614) Soulfly842 válasza S e t h (#75610) üzenetére


Soulfly842
addikt

Egyébként nem beszélünk el egymás mellett csak más kontextusban közelítjük meg a helyzetet. Nézni kell alulról, s felülről is, hogy hogyan tartható egyben az életünk, a saját és az országos gazdaság, a túlélés lehetőségei.

Abban igazad van, hogy az olasz nem egy olyan ember, aki neki áll sopánkodni más emberek baján is (mint egy magyar :D ).

Eszembe jutott, hogy amikor Sziciliában voltam egy-egy olyan szűk utcán Cataniában - olyan, hogy más még kapubeállónak se nézné itt Magyarországon - szembetalálkozik két miniatűr fiatot vezető olasz és akár 10 percig képesek egymással szemben türemkedni, hogy :

- Nem én megyek
- Nem én megyek
-Nem én megyek.

Közben hevesen integetnek, kezüket rázzák és fennhangon magyaráznak...

Na, pont egy ilyen olaszt nem fog más érdekelni már csak a dél-európai, dél olasz habitusból kiindulva is, hogy mi lesz mással..

A népek között vannak mentalistásban jelentős eltérések, de egy biztos, hogy eddig egyik sem vezetett eredményre... se egy svéd, se egy német, se egy olasz, se egy spanyol.

Mindenkinek kezelnie kell ezt, akkor is ha mutálódik, ha itt lesz velünk egy jó darabig...

Már az EU is nyárra akkora pénzeket mozdított meg mint soha... olyan hiteleket vett fel, mint még soha, s még ki tudja, hogy hol a vége.

Mi magyarok, hogy kezeljük? Nem tüzet oltunk, nem százezreket adunk mint Amerika minden embernek, hanem Nagy cégekkel állapodnak meg és próbálják most is építeni azt, hogy milyen cégek, milyen lehetőségek jönnek Oda nyomtak sok pénzt, illetve olyan cégekbe, akiknek van lehetőség exportba, kinti gyárakba fektetni és érvényesülni. Persze, lexarják a többit? Igen. Xarba kerülnek sokan? Igen. Részlegesen támogatják vagy sehogy? Igen.

Éljük túl valahogy. Majd lesz valami. Ez is egy stratégia. Közben sok ázsiai cég bejött, aksi gyártással kapcsoaltban több cég is, ehhez kapcsolódó háttérgyártás, stb. Ez is tény. Ahogy az is, hogy több ázsiai ország jött ide, akinek EU-ban itt lesz az első gyára. Van ebben is ráció.

De véleményem szerint eddig olcsón megúsztuk. Hiszen nem állt meg az élet sem olyan szinten, mint más országban.

Egy ilyen vírusmutálódás felülírhatja-e, hogy lépni kell ténylegesen valamit, vagy többen sülyednek le? (a teljes GDP-t, a gazdasági helyzetet, a munkanélküliséget és mindent felülírva - ha nem lépnek)

Könnyen meg lehet. Szerintem ezt nézik, elemzik folyamatosan, hogy meddig mehetnek. Ha ott összedölne minden rohadt sok pénz zúdul ránk most az EU-ból, onnan vígan tudnak nagy lépéseket tenni.

Hidd el, hogy itt is külön válik a kommunikált, a minden egyes élet számít és a tények.
Hogy mikor fullad be az EÜ, hogy mikor indikál még több halált máshol is, hogy a gazdaság mit bír el, hogy leállhat-e az élet, hogy az milyen károkat okoz, hogy a gazdaság hogyan legyen folyamatos, hogy minél kisebb legyen a visszaesés.

Csak azért taglalom így neked, mert ha felülről összeomlik, akkor minden összeomlik, ha alulról, akkor csak kicsi tragédiák vannak egy nemzet bukásához képest.

Nem egyszerű ez. Az olaszoknál meg gazdaságilag is még tovább feszül minden, hogy az éves GDP-jük nagyon nagy százaléka kiesett egy egyébként is rossz helyzetben.

(#75615) Soulfly842 válasza Soulfly842 (#75614) üzenetére


Soulfly842
addikt

Bocsi Aweriot-nak akartamcímezni, félrecsúszott. :)

Jobbulást nektek (nem mellékesen)!

Fentebb linkeltem a nyíregyházi 17. beteg sztoriját, szerintem tanúságos. Ő újra felépítette magát a természetben túrázott óvatosan és kezd helyrerázódni. Ő szerintem egy jó példa, fél év kínlódás után, hogy kell kitattással lassan a régi válgányra visszaállni. Kitartást nektek a gyógyulás útján.

(#75616) , válasza Stanlee (#75596) üzenetére


,
addikt

"En meg nem estem at rajta"

Honnan tudod?

(#75617) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Gondolatok egy biológustól - fb link

Mitől félünk, mitől nem és főleg miért, kell egy Billes póló

Az allergiás poszt is eskü érkezik, ez itt még nem az, picit vótmá-szerű önismétlés lesz, de nagyon fontosnak tartok néhány dolgot újra leszögezni. Ez és a PEG allergiáról szóló poszt még az mRNS oltásokhoz tartozik, utána szeretnék a többi típusú vakcina működéséről is írni szép sorjában, főleg azokról, amiket lekötött már az EU. Hihetetlennek tartom azt, hogy 2021-ben, amikor bármelyik óvodás zsebében ott van az emberiség valaha felhalmozott minden csepp tudása, ha valaki elhint valami hülyeséget, az annyira el tud terjedni, hogy még mindig, több helyen lehet olvasni, pedig rengetegszer lett cáfolva.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az mRNS alapú (sőt a DNS alapú sem, de erről majd később) oltás nem avatkozik bele, még csak nem is módosít az emberi genetikán, aztán amikor ezt leírom húsz kommentelőnek (akárhol, nem csak itt) egyesével, és jön a huszonegyedik ugyanezzel, akkor elfog az ellenállhatatlan késztetés, hogy tripla szúrt Rittbergerrel a falnak ugorjak.

De miért nem terjed úgy a valóság, mint az álhír?

Költői kérdés volt, a valóság egész egyszerűen nem olyan izgi, mint egy világméretű összeesküvés. Ez önmagában nem is probléma, ősidők óta sokkal szórakoztatóbbak voltak a részben vagy egészben fantázia szülte történetek, és már régen sem volt szokás felkérdezni Gorgot, a neandervölgyi vadászt, hogy ugyan hol is van az a heroikus küzdelemben leterített, szarvas méretű ragadozó nyúl, ami kolorként került a sztoriba. A nagyobb probléma az az, hogy már a lendületesebb csúsztatások sem lengetnek elég vörös zászlót az emberek fejében, sőt, a konkrét cáfolatok csak még jobban megerősítik őket saját igazukban, ez a konteók mintegy műfaji sajátossága. Persze itt is több szint létezik, például a jámbor Ashtarhívők a kutyának sem ártanak, amikor erőnek erejével vívják eposzba illő metamentális (vagy ilyesmi) csatáikat a gyíkemberek ellen a nappalijuk melegéből, viszont akik le- vagy éppen felszálló utasszállítók (az ő olvasatukban chemtrailterítő járatok) pilótafülkéjébe lézerezgetnek vagy hosszasan taglalják, hogy Ferihegy mely pontjairól lehetne lerakétázni ezeket a gépeket, azok már akkor is a veszélyes kategóriába tartoznak, ha utóbbi scenario egyelőre csak a szokásos Facebookos izmozás részét képezte.

Na de mennyivel jobban hangzik már az, hogy "A PILÓTA KITÁLAL", majd egy középhosszú… nos jobb híján "cikkben" hosszasan taglalja az a bizonyos "pilóta", hogy hogyan töltötték fel a gépét brómmal meg alumíniummal meg a jó ég tudja melyik héten mivel, és adták ki neki hogy tegyen egy karikát Mecseknádasd, Petneháza, Békéscsaba, Vajszló, Szentgotthárd és Budapest érintésével, mint az, hogy "fordulós pilóta voltam a Fapad-airnél".

Most már komolyan, veszek egy Billes pólót és mindenkit, aki szemforgatva néz rám, megállítom egy biológia órára. Azt is sokszor olvasom még mindig, hogy azért hiszik az emberek, hogy autoimmunt okoz, mert saját sejt állítja elő a tüskefehérjét, ez is téves, mármint, hogy ezért kéne ilyennel mRNS oltást gyanusítani. Amúgy a COVID-19 oltásoknak az az autoimmun, ami Dr. Housenak a lupusz (aki nézte, tuti hogy érti). Félreértés ne essék, nem akarok én senkivel erőszakoskodni, de azt sem szeretném, hogy ezeket a dezinformációkat elhiggyék az emberek, főleg azt nem, hogy terjesszék.

Ágoston László egyik posztjában kiválóan megfogalmazta, hogy megszólalni felelősség, ami egyben azt is jelenti, hogy téves információkat pattogtatni is az, olvassátok sokan. Mert hiába is poénkodtam el az elején szórakoztatás céljából a nyomibb konteókon, sajnos jelen helyzetben komolyan veszélyes dezinformációkat terjeszteni még jóhiszeműen is. Ezért is moderáljuk ki innen az ilyen típusú linkeket tartalmazó kommenteket, rajtam keresztül az én posztjaim hozzászólásai között se terjedjen ilyesmi, mert Ágoston Lászlónak nagyon igaza van ebben, nyilvánosan megszólalni felelősség. Erőszakoskodni senkivel nem szeretnék, mert azt gondolom, ha értjük a vírusfertőzés lefolyását és egy oltás működését, akkor itt nincs kérdés, csak azt szeretném, hogy mindenki tények alapján döntsön, hogy mindenki értse.

Mint mondtam korábban, ez egy mérleg, most mindkét képzeletbeli tányérjához szeretnék hozzáadni egy másik aspektust is. Kicsit tegyük félre a stresszt, a paráztatást, a félelmet mind a kórokozótól, mind az oltástól (mert az is paráztatás ám, ha mások azzal terhelnek, hogy szerintük mi fog történni az oltástól). Azt is eltesszük most egy másik polcra, hogy hányan haltak meg COVID-19-hez köthetően, igazak-e a számok vagy sem, csak tisztán, mindentől elvonatkoztatva nézzük meg azt, hogy mit csinál odabent a sejtjeinkben a SARS-CoV-2 vírus, és mit az mRNS oltás.

Szóval most a szórakoztatás után egy kis infodömping.

🔬A vírusfertőzés lefolyása egy sejtben

A poszthoz csatolt nagyszerű ábra eredetileg angol volt, de a biztonság kedvéért lefordítottam. Szóval nézzük meg közelebbről: a SARS-CoV-2 először is a sejtjeinkbe jut, főleg egy sokat emlegetett receptor segítségével (bizonyos ACE-2 = angiotensin-converting enzyme 2), ezek a tüdő, a szív, a máj, az agykéreg, a belek és a hasnyálmirigy területén fordulnak elő. A membránok összeolvadása során a génállománya (genomja) a sejtjeinkbe kerül (jól figyel, nem a DNS-ünkbe, hanem csak a sejthártyán belülre), ehhez egyébként a gazdasejt számos más faktorát is felhasználja. Jelen vírus egy RNS vírus, azok közül is egy olyan, ami egyszálú pozitív irányultságú RNS örökítőanyaggal bír. Ennek a genomnak az elejéről, a mi sejtjeink riboszómáit használva, átíródnak a vírus önmásolásához szükséges fehérjéi. Két nagyméretű fehérje keletkezik ebben a lépésben, melyek aztán felhasadnak 16 db úgynevezett nem strukturális rövidebb láncra. Ezek a láncok, mint a nevükből kitalálható, nem a vírus "testéhez" lesznek szükségesek később, ellenben ezek enzimaktivitással bíró, vagy enzimek aktivitását segítő kis faktorok, melyek a vírus saját sokszorozódását segítik, illetve végzik. Sőt, jó kollaboránshoz méltóan annak bújtatásában is részt vállalnak.

Ez után, készül a pozitív szálról egy negatív irányultságú RNS, (aki hasonlóságot vél felfedezni a fém-, gipsz- vagy műanyagöntéssel, nagyon jó nyomon jár), melyről elkészül egy úgynevezett szubgenomiális RNS szett. Bocsi a szóhasználatért, ezt egyszerűen nem tudtam kikerülni. Ez az az RNS szett, ami újra pozitív irányultságú (tehát a már kész gipszöntvény) és a vírus "testéhez" szükséges fehérjéket kódolja.

Ezek a következők: M-protein (membránfehérje), E-protein (burok, vagy Envelope fehérje), N-protein (nukleokapszid fehérje) és S-protein (a méltán híres tüskefehérje). Ezek ugyanúgy a mi riboszómáinkat használva lefordítódnak, majd az N-protein kivételével a sejtszervecskéinkbe szállítódnak elsőként (ezt a képen endoplazmás retikulum felirattal es ERGIC felirattal látjátok - ha nem emlékeztek középsuli bioszra, akkor az most mindegy mik ezek, sejtszervecskék, pont. Nem akarom felrobbantani az elméteket). Az N-fehérje a sejtjeink plazmájában marad, ő fogja összecsomagolni a keletkező új vírus új örökítőanyagát, ami belül van, azt hívjuk nukleokapszidnak. Szóval elkészültek a vírus fehérjéi, melyeket a mi sejtjeink gyártottak le a vírus RNS-eiről. Remélem számoltátok mennyi RNS volt. Első mikor bejutott, aztán a gipszkiöntő forma, és ez után még minimum négy szubgenomiális mRNS, plusz az új genom másolat(ok) ugye.

Innentől már csak össze kell szerelnie magát, lop egy kis hártyát az ERGIC nevű sejtszervecskénktől, belecsomagolódik az újonnan másolt genomja (RNS-e), amit összetömörített neki az N-protein, aztán elvándorol a sejtjeink határoló hártyájához és a lopott hártya egyesítésével kiszabadul onnan. Egy. Habár a valóságban nagyon sok új vírust képeznek le a sejtjeink, aztán mehetnek útjukra tovább másolódni más sejtek segítségével. A vírus, mint látható, a mi sejtszervecskéinket, riboszómáinkat használja és ez a folyamat sokszor egymás után lezajlik. Az immunválaszról már írtam, de ide is fűzhető, hogy ezeket a vírusfehérjéket, mint a véres kardot, "mutogatják" fertőzéskor is az antigén prezentáló sejtek, hogy ezzel elindítsák testünk láncreakcióit és kialakítsák a fegyvert a kórokozó ellen, remélhetőleg időben és megfelelő mértékben.

💉Az oltás által indított folyamatok a sejten belül

A képen pirossal bekereteztem azt az egyetlen mRNS-t, amit a jelen oltások tartalmaznak, erről már írtam, de röviden: a lipidburka az oltásban lévő RNS-nek egyesül a sejtjeink hártyájával, a hírvivő RNS bejut a sejtbe. A riboszómáink, amiket korábban a fehérjéink 3D nyomtatóiként emlegettem létrehozzák az S-proteint (tüskefehérjét), majd ez bemutatódik az antigén prezentáló sejtek felszínén, immunválaszt indítva. Ennyi.

Összefoglalva: A vakcina hatására egyetlen pici részfolyamat zajlik le a sejtjeinkben, annak a folyamatnak a részlete ez, amit a teljes vírus indít el. Nincs két nagy fehérjelánc, nincs 16 nem felépítő fehérje, nincs gipszkiöntő forma, nincs több szubgenomikus RNS, ezekről nem képződik le minden felépítő fehérje és ezt mind nem kell felszorozni a rengeteg keletkező új vírussal, hanem van 1 db mRNS, ami kódol egy darab fehérjét egy kis szignállal és ebből optimalizált számút előállítanak a sejtjeink, beindítja a választ és az élet értelmetlenségének filozófiai dögkútját látva lebomlik.
Magyarul nem fogja azt hinni a szervezet, hogy a sajátja, legalábbis azért biztosan nem, mert őmaga állította elő, hiszen számos vírusfehérjét állítunk elő számos vírus általi fertőződéskor is (nem minden vírusét ezen az úton, de az RNS-vírusokét nagyon hasonlóan).

🎫 Ajánló: Elsősorban a KOVIDők oldalt és csatornát ajánlom mindenki figyelmébe, hiánypótló videókat készítenek szuper szakemberekkel (nagy köszönet az interjúalanyoknak és a készítőknek is), olyanokkal, mint Pardi Norbert például, amíg az én allergiákkal foglalkozó posztom elkészül, addig is aggodalmak enyhítésére, nekik is van allergiákkal foglalkozó videójuk.
Másodsorban ajánlom a Könnyed biológia címszavakban/ Predigested biology in keywords csoportot, ahol jelen vannak szakemberek, szuper információkat kaphattok és lehet tőlük is kérdezni, ha idejük engedi, válaszolnak.

Régen mondtam már, hallgasson mindenki metált.
------------------------------------------------------------
Hasznos lehet még

Videó az oltások működéséről: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2504246113033469&id=100003443131708

EULAR decemberi állásfoglalása RA betegek figyelmébe: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4259135310768537&id=100000163295494

Virológia Pécs - Mit mesélnek a hazai SARS-CoV-2 "angol mutánsok"? https://www.facebook.com/106875644225347/posts/237127934533450/

Saját posztjaim:
mRNS vakcinák 1 - Működés https://www.facebook.com/109792307327740/posts/192846879022282/

mRNS vakcinák 2 - Mellékhatások + Gyorsaság https://www.facebook.com/109792307327740/posts/213815706925399/

mRNS vakcinák 3 - Tévhitek https://www.facebook.com/109792307327740/posts/228679758772327/

mRNS vakcinák 4 - Összetétel https://www.facebook.com/109792307327740/posts/225781665728803/

Ki a szerző? https://www.facebook.com/109792307327740/posts/190369152603388/

------------------------------------------------------------
A poszt forrása:
V’kovski, P., Kratzel, A., Steiner, S. et al. Coronavirus biology and replication: implications for SARS-CoV-2. Nat Rev Microbiol (2020). https://doi.org/10.1038/s41579-020-00468-6

A kép forrása: https://www.lsbio.com/media/whitepapers/sars-cov-2-and-covid-19-pathogenesis-a-review

(#75618) t72killer válasza Ezekiell (#75604) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Sajnos rengeteg intézkedés van még így a hivatalos covid-éra első szülinapján is, ami járványügyileg abszolút nulla, közel nulla vagy egyenesen káros hatással jár. Európa szerte emberek milliói ilyenek miatt fizetnek pl béna tesztekért családonként többszáz EUR-kat ha valamilyen esemény miatt utazni kell, rostokolnak hetekig házi őrizetben anélkül, hogy bármit is elkövettek volna - és igencsak sokan bukták a kenyérkeresetet. Mondanám, hogy nem valószínű egy-egy komolyabb forradalom. De nézz csak körül, nem lett tiszta véletlen lényegesen erőszakosabb a civilizált világ az elmúlt "tízéves átlagnál"? BLM-felfordulás majd véres Capitolium-ostrom Amerikában, Lukasenka-billegetés Fehéroroszországban... Ezeket az alapindíték mellett fűthették nem kicsit a covid-helyzet miatti indulatok is.

A nyugati embernek a barrikád+molotov-koktél mellett van még egy eszköze a lázadásra: a szavazófülke. Nem szabad ezt sem alábecsülni, bizony durván megerősödhetnek igencsak meredek politikai irányzatok, ha olyan húrokat kezdenek pengetni, ami a kijárási tilalmakba beleunt lakosságnak szimpatikusan hangzik. ott van pl Faragne a briteknél. Egy rossz mozdulat, és a nyakunkon egy német és/vagy francia Trump.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#75619) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

Nemcsak megjelent, terjed is a vírus jóval fertőzőbb brit mutánsa Magyarországon

Jéé, Macron kamionoséheztetése nem állította meg? Majd' leestem a székről a meglepetéstől :W

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#75620) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Meddig tart az immunitás? - 18 perces videó

Azt hiszem ezt még nem hozta senki, szerintem fontos videó, közérthetően magyarázza el, mi történik és hogyan az immunrendszerben.

(#75622) t72killer válasza bulikavagyok (#75621) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Azon gondolkodtam, hogy van-e esélye, hogy a leölt vírusokat tartalmazó vakcina esetleg jobb antitesteket eredményez a szervezetben, amik több mutációt bírnak ki? Elvileg így nem csak a tüskefehérjékre, hanem a vírus egyéb darabjaira is képződhet antitest, nem? (nem célzottan tőled, a publikumtól kérdezem).

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#75623) lacos001


lacos001
senior tag

Bécs, Fosbúk link...--> [link] megtekinthető amig fent lesz... :D

Nem 2 tucat ember volt az utcán...Se maszk, se rendőr, se semmi. Nem is valódi videó. :F
Mindenesetre érdekes....Jó, nyilván majd mondják, hogy megugranak a számok... :U

[ Szerkesztve ]

(#75624) S e t h válasza lacafaca (#75612) üzenetére


S e t h
nagyúr

Jól mondod, már csak az erő hiányzik. :)
Köszi!

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#75625) S e t h válasza Soulfly842 (#75615) üzenetére


S e t h
nagyúr

Köszönöm.
Szerencsére mi megúsztuk a kórházi kezelést, a saját esetünket nézve még mindig a pszichés oldalát tartom nehezebben feldolgozhatónak.
- mikor tudok ugyanúgy dolgozni mint előtte?
-egyáltalán elérem-e fizikálisan ugyanazt az állapotot, mint amivel korábban rendelkeztem?
-ha meggyógyulok, akkor a következő fertőzés alkalmával még jobban padlóra visz, vagy a védettség jóvoltából kevésbé szívom meg?
-hónapokra félembert csinált belőlem, ez várható minden egyes megbetegedés alkalmával?

Vki bemásolt ide egy informatív táblázatot a halálozások korcsoportonkénti megoszlásáról, nem ismerem ugyanezt felgyógyulási oldalról, de amiket én tapasztaltam az alapján olyan mintha 70 év felett a vírus kb. az orosz rulett esélyét adná, csak éppen a forgódobban 5 lőszer lenne és csak egy hely maradna üresen.

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#75626) S e t h válasza bulikavagyok (#75621) üzenetére


S e t h
nagyúr

Az elmúlt 10 év minden keserűségét le tudnám most írni, hogy mi lett ebből az országból és ennek folyománya az is, hogy mennyire vesznek bennünket emberszámba........

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#75627) MaxxDamage válasza S e t h (#75624) üzenetére


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Erő legyen veled és a remény, mert a remény ha meg utoljára! ;)
Kitartás! :B

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#75628) Kékes525 válasza Asbee (#75548) üzenetére


Kékes525
félisten

Így igaz, az a közel 10 millió long covidos beteg nagyon kevés. Neked. Ott a link olvasd el a hivatkozásokat. Ja mégse, mert akkor nem trollkodhatnál. :U

"About 10% of people who have tested positive for SARS-CoV-2 experience a range of symptoms that last longer than three weeks."

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#75629) [CS]Blade2 válasza t72killer (#75619) üzenetére


[CS]Blade2
addikt

Viszont ez nem jelenti, hogy hatástalan a vakcina, „ugyanis az immunválasz és az immunrendszer jóval összetettebb”.
Ezért aztán mindenképpen érdemes oltatni, hiszen a kórházba kerüléstől és súlyos betegségtől minden bizonnyal megvéd majd így is a vakcina.
Ráadásul a vakcinagyártók folyamatosan fejlesztik a vakcinakomponenst, hozzáigazítva az újabb, működésében jelentős eltérést mutató vírusvariánsokhoz.

mRNS-en mit lehet fejleszteni? Az összesen 1db mRNS. Ki lehet cserélni vagy berakni mellé egy afrikai mutáns verzióéval megegyező utasítást, hogy a szervezet olyan fehérjét vagy olyat is állítson elő :F

Ha nem fog működni a meglevő, akkor vajon akik már kaptak belőle, azok mikor kaphatnak 2.0-s verziót? Egyáltalán lehet-e majd össze vissza adogatni, hogy a brit sz*r volt, nesze itt van egy mRNS-es, hopp, az meg elavult, itt van egy javított, ezt is belép b...uk?

Más: Saját tapasztalatok, hogy akkor ilyen is legyen:
Rokonságban senki sem volt tesztelve, senkinek nem volt semmi tünete.
Munkahelyen, kb 600 ember: Központban 1 ember került lélegeztetőre, később meghalt. 1 kollégának ment el a szaglása, már rendben van, 1 kollégának a sürgősségin dolgozó felesége volt pozitívra tesztelve, aszem heti 2x tesztelték a kórházban, és úgy derült ki. Karanténban sem a férje, sem a 3 lányuk nem kapták el, de csak a férje volt tesztelve, csak úgy jöhetett vissza dolgozni.
Közvetlen kollégák, férj és feleség, 2 gyerekükből az egyik pozitív lett. Amig karanténban voltak, ők nem kapták el a 10 nap alatt, tesztelték őket, hogy visszajöhessenek dolgozni. Egy másik telephelyen 2 fiatal csaj lett pozitív irodán. Az egyik lázas volt 2 napig, a másiknál csak úgy derült ki, hogy tesztelték őket, mert a lázast melóból vitték haza, hogy szarul van, és mindenkit teszteltek, aki aznap bent volt, onnan lett meg a másik.
3000 fős Község-ben lakunk: Nem tudok covid halottról, egy 40-50 közötti villanyszerelő volt kórházban sokáig, sokat fogyott. Ezen kívül karanténos papírokba lehet belefutni. Legtöbbször 1 és 5db között. (ebből volt aki kamionozik, akkor a házidoki fiáék, olyanok, akik üzlet vagy munka miatt járnak külföldre)
Ezen kívül, az ismerősök ismerősei köréből tudok rengeteg esetet, amit már 1x írtam, hogy iskolás gyerek kapta el, és vele voltak otthon a szülők.
1 halott, 6 fertőzött (ebből 1 súlyos, 6 gyógyult)

Vagy van itt egy jó folt, és a környezetembe minimálisan lett behordva, marha nagy szerencsénk van, nem tudom, de
ezek alapján a család és én úgy számolunk, hogy valószínűbb, hogy még nem találkoztunk a vírussal, mint, hogy már elkaptuk és megúsztuk tünetmentesen.
Pedig sokat járunk kórházba, anyámat most műtötték is, és 3-an végig dolgozunk, egyedül bátyámnak volt egy 2 hónapos leállása az első hullámban. Bátyám, anyám, és bátyám barátnője ráadásul busszal jár dolgozni, és korábbi tapasztalataim szerint pl. influenzát, ha el akarod kapni, akkor egy tömött busz, láthatóan több beteg emberrel, tuti bukta. Intézkedéseket mind betartjuk, de azon felül semmi extra. Szóval nem csinálunk olyat, hogy hazajövet minden ruha le, kilincs fertőtlenítése minden fogdosás után, meg ilyen extra dolgok.

(#75630) S e t h válasza MaxxDamage (#75627) üzenetére


S e t h
nagyúr

:)

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#75631) bigdady válasza forumpista (#75555) üzenetére


bigdady
nagyúr

Jól összeszedted... persze előfordul de azért nem mindenki long covidos sőt messze nem az átlag..
Szerintem is azon is el kéne gondolkodni akár oltás akar korlátozás és különbséget tenni hogy pl 0-44 év közötti lakosság 5.19m fő (többség). Ebben a korosztályban elhunytak száma 189 fő vagyis 0.0036%, ebből kronikus előzmény nélkül 0.001%. Cserébe ennél sokkal többen vannak sz@rban emiatt ebben a korosztályban.

[ Szerkesztve ]

(#75632) Soulfly842 válasza t72killer (#75622) üzenetére


Soulfly842
addikt

Pont ez a lényeg, hogy az új N501 jelzésű mutáció [link] - amire a pécsi virológusok azt mondják, hogy elkerülhetetlen az, hogy rövid időn belüll ez legyen a domináns - már bevallottan kikerüli a mai vakcinák által felépítettt bédelmet, ezzel teljesen felülírva a magas százalékookat, amit a védettségre kommunikáltak. Hogy mennyire? Erről nagy a hallgatás. Csak annyit tudunk, hogy azt mondták, hogy a dél-afrikai változatot oiemelten figyelni kell és, hogy hiába vizsgálták azt is, mint az angol változatot csend volt körülötte. Az angol változatot hirdették a vakcina gyártók, hogy az ellen is védenek, de a dél afrikai változatról nagy volt a csend. Most viszont, hogy száz mintavételből 10 esetében kimutatták az N501-et így kikerülhetetlen lesz a kérdés (nem csak nálunk), hiszen kaptunk egy félelmetes mixet a dél afrikai-az angol és a brazil változatból. Szerintem a túlzott optimizmus, hogy majd jó lesz ez minden mutálódásra már egyáltalán nem indokolt.

(#75633) MaxxDamage válasza S e t h (#75630) üzenetére


MaxxDamage
félisten
LOGOUT blog

Ennyi! ;) :P

◄►Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop *i9-10900K @ 5GHz (AIO Water System)*4x16GB=64GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 2080 Super 8GB MXM 200W+ *4x2TB=8TB M2 SSD -_- LG® V30+ ThinQ DS 4/128GB "Blue"►Samsung® S20 Ultra 5G◄SM E80 3.5mm Jack►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►

(#75634) Stanlee válasza lacos001 (#75623) üzenetére


Stanlee
őstag

A nemet covidiotakon se fogott a virus, ezeken sem fog.

En csak a fenykepeket neztem meg egyik-masik online ujsag cikkben, nem a kemeny neonaci arcok voltak kint, a tobbseg egesz normalisnak tunt, 1-2 laposfoldesen kivul atlagjozsik.

Persze a fertozottek szama 1 het mutva megugrik majd, az hetszentseg :U

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#75635) Soulfly842


Soulfly842
addikt

Egy héttel ezelőtti írás :

Nem hat a korona-antitest a legújabb vírusmutáció ellen?

Nagyon ajánlott írás, hogy miért van most ok az aggodalomra. Az új mutáció meg halmoz minden 'örömöt'.

Angela Merkel néhány napja arrról beszélt egyébként az angol és a dél afrikai változathoz kapcsolódóan, hogy nem higy kezelhető, hanem, ha nem sikerül jezelni az új változatokat is, akkor 10x-ese lesz a fertőzöttek száma Németországban húsvétig.

Akkkor még szó sem volt a médiában ezek közös mutációjáról.

(#75636) Kékes525 válasza Soulfly842 (#75590) üzenetére


Kékes525
félisten

:N Nem hipotetikus. Ahol a vakcináztak ott külön kiemelt figyelmet kapnak a páciensek az estleges mellékhatások felderítése miatt. A halottakat, akiket előzőleg oltottak azokat boncolják, hogy a halála összefügg e a vakcinával. Megjegyzem a vakcinákra sokkal szigorúbb kritériumok vonatkoznak mint a gyógyszerekre, mert azokat teljesen egészséges emberek is megkapják.

[A klinikai vizsgálatok fázisai]

"Ezt a célt szolgálják a fázis IV. vizsgálatok, melynek során a már forgalomba került gyógyszert összehasonlítják más készítményekkel, vizsgálják a hosszú távú hatásosságot és biztonságosságot, a költséghatékonyságot valamint az esetlegesen fellépő ritka mellékhatásokat."

Az engedélyezett vakcinák esetében most vagyunk a negyedik fázisban.

A másik megjegyzésedre.

A tudomány nyelvezete ilyen. Semmire sem mondják ki egyértelműen azt, hogy biztos. A pécsiek szerint sincs ok az aggodalomra. Én itt nem a tudományos szövegeket szoktam mondani, hanem megpróbálom lefordítani azoknak, akiknek nincsen előképzettségük a témával kapcsolatban.

Ez a lényeg, amit aláhúztál:

"Amennyiben egy új mutáció a vakcinák „kikerülésével” fenyeget, jelenlegi ismeretek szerint a Dél-Afrikában kialakult variáns részben képes erre (Az E484K változás miatt) – az a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a vakcinák hatékonysága a tünetes megbetegedés tekintetében az ismert 94-95%-ról valamelyest csökkenhet. Ez nem jelenti, hogy hatástalan a vakcina, ugyanis az immunválasz és az immunrendszer jóval összetettebb, mindenképpen érdemes tehát azt a vakcinát felvenni, amely elérhető, hiszen a kórházba kerüléstől és súlyos betegségtől minden bizonnyal megvéd majd."

Összetettebb = Azt jelenti, hogy nemcsak az antitestekkel védekezik a szervezet. Nemcsak humorális (B limfociták), hanem sejtes (T limfociták) immunválasz is van, ami adott esetben még hatékonyabban tud védeni, mint a humorlális.

A vakcinák számához pedig.

A linkekben ott vannak a vakcina trackkerek. Nézd meg hány vakcina van a fejlesztések utolsó (3.) és utolsó előtti(2.) fázisában. A gyárakat legtöbb helyen már előre megépítették. Ahogy megkapják az engedélyeket elkezdődik a tömeggyártás, majd az azt követő vakcináció. Most a kezdeti nehézségek vannak, de legkésőbb márciusig már nem a vakcina lesz a limitáló tényező, hanem a vakcináció, azaz az oltások beadása. Később még felléphetnek újabb problémák a tároló üveg gyártásával. Az eléggé limitált.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#75637) Kékes525 válasza [CS]Blade2 (#75629) üzenetére


Kékes525
félisten

"mRNS-en mit lehet fejleszteni? Az összesen 1db mRNS. Ki lehet cserélni vagy berakni mellé egy afrikai mutáns verzióéval megegyező utasítást, hogy a szervezet olyan fehérjét vagy olyat is állítson elő "

:N Nagyon sokat lehet fejleszteni. Az az mRNS amit használnak nem egy közönséges mRNS. Az nem lenne megfelelő, mert nagyon hamar lebomlana a beadása után. Ezért módosított nukleotidokat alkalmaznak, amelyek hosszabb ideig teszik lehetővé azt hogy feladatukat elvégezzék. A módosított nukleotidok szerkezetében van lehetőség a fejlesztésre. Például azért, hogy hosszabb ideig termeltessék a fehérjét, amit kódolnak. Másrészt a hordozó lipid burkot felépítő lipideket is lehet fejleszteni. Molekulájukat módosítani a gyorsabb sejtbe jutás érdekében és a kevesebb mellékhatások elérése miatt.

A nukleinsavak (RNS, DNS) nukleotidokból épülnek fel.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#75638) t72killer válasza Soulfly842 (#75632) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A brit variánsra még valószínű magas lesz a hatékonyság, de a brazil már trükkös

#75636: ez a "valamelyest" rész érdekelne, mert a 94,5 -> 88% nem tétel, de a ->70% már eléggé.

[ Szerkesztve ]

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#75639) Soulfly842 válasza t72killer (#75638) üzenetére


Soulfly842
addikt

A dél afrikai még inkább.

(#75640) liszi70


liszi70
nagyúr

Sziasztok!
Bocsássatok meg, ha már volt szó erről. Létezik valamilyen nemzetközi összehasonlítás, hogy a különböző országok milyen módszerrel számolják a covidos haláleseteket? Azt ugye tudjuk, hogy Magyarországon aki meghal bármilyen betegségben, de fertőzött volt, azt covidos halálesetként tartják számon. Úgy tudom, pl. Szlovákiában csak az számít annak, aki konkrétan a covid-szövődmények következtében hal meg. Létezik hiteles kimutatás erre országonként?
Köszönöm!

(#75641) Kékes525 válasza t72killer (#75638) üzenetére


Kékes525
félisten

Ezt a pécsiek írták. Néhány százalékot jelenthet és az semmiféleképpen nem lehet több mint 10%. Az már nem lehet "valamelyest".

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#75642) Parci válasza S e t h (#75625) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

jobbulást! igen, fejben nagyon nehéz ez a cucc, már a betegség alatt is, long coviddal meg utána is. de, ha ezt tudatosítod magadban, akkor az már félsiker. türelem, jön a kraft, lassan. :)

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#75643) Parci válasza Kékes525 (#75641) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

pontos százalékot szerintem nem véletlenül nem írtak, de én nem félnék ettől. magamat, mint önző beoltottat nézve: esetleg nem tünetmentes leszek, hanem egy kicsit beteg, mint egy normál megfázás. attól meg nem félünk.

amitől én tartok, az az oltatlan állapotban elkapása az új, szadista variánsoknak. ja, ennyit arról a teóriáról is, hogy mindig csak gyengül a cucc (persze ez marhaság volt anno is, hosszútávon majd jellemzően gyengül, de az oda vezető út lehet jó rögös is...).

[ Szerkesztve ]

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#75644) Kékes525 válasza Soulfly842 (#75639) üzenetére


Kékes525
félisten

Ezeket eddig kizárólag csak a humorális immunválaszra mérték, vagy azt modellezik. A T sejtest sokkal nehezebb.

-----------------------------------------------------

Másrészt az, hogy esetleg néhány hónap elteltével kevés az antitest a fertőzés vagy a vakcináció után, abszolúte semmit sem jelent a védettség tekintetében!

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#75645) Kékes525 válasza Parci (#75643) üzenetére


Kékes525
félisten

A vírus gyengülésére csak akkor van esély, ha az össz kópiaszáma lényegesen csökken. Akkor fog megerősödni a szelekciós nyomás a gyengülés irányába. Erre pedig csak a nyájimmunitás elérése után van lehetőség.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#75646) Stanlee válasza #20749568 (#75606) üzenetére


Stanlee
őstag

Elobb-utobb hozza kell szoknia a tarsadalomnak a SARS-CoV-2-hoz. Ahogy az influenza es a tobbi virusos megfazasos megbetegedessel is egyutt elunk, ezzel is egyutt fogunk. A kerdes az, mennyi ido kell, vagy mi az a hatas ami miatt mar nem erdekli a legtobb embert ez a virus? Lehet a munkahely elvesztese miatti egzisztencialis okok, a minimalisra redukalt szocialis kapcsolatokbol lesz elege, vagy valami teljesen mas?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#75647) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

„Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával”

Jó én ezt értem, de a végeredmény szempontjából ennek van-e értelme? Szerintem ha ezt követően a legrosszabb esetben megússzuk az egészet egy kis hőemelkedéssel vagy náthával, akkor az már nagy dolog a jelen helyzethez képest.

Nem akarok kínai ügynök lenni, de őszintén nem értem a kialakult hisztériát.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#75648) Lauda válasza Sir Pocok (#75647) üzenetére


Lauda
félisten

Hát akkor lehetsz úttörője a dolognak és adasd be amint lehet.

(#75649) t72killer válasza Parci (#75643) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

"Gyengül" - háát, ha lehet influenzából se kérem vissza a 2018as variánst :W .

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#75650) Sir Pocok válasza Lauda (#75648) üzenetére


Sir Pocok
őstag

Én írtam már, hogy beadatnám nincs vele problémám. Egy dolog miatt nem tehetem meg, az pedig, hogy elég sokat utazok (nyilván egy éve mióta tart ez a szar nem) és nem csak az EU-ban. Attól félek, hogy nem fogok olyan vakcina pass-t kapni, amit mindenhol elfogadnak ha ezzel oltatok.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.