- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Még megvan az AKG vezeték nélküli fejes, akár minimálisan alkudni is lehet..
-
válasz
Vesztor87 #42214 üzenetére
Erre és az időközbeni többi hsz-re válasz:
- Földeák: ne!!! Egy dolgot nem hangsúlyoztam, mert gondoltam hátha kitérnek rá a többiek, de szerintem nem volt kellően hangsúlyozva, hogy a Makó környéki településeken aránylag nem jó a lakosság összetétele. Mindenféle bántás nélküli tényként írom ezt.
- Ha már Szegeden terveztek lakást venni, az nem rossz, szerintem ez a város pont az "élhető" kategória: elég nagy ahhoz, hogy ne pudvafalva legyen, de nem túl nagy ahhoz, hogy vízfejű, beteges legyen. Ha ide költöztök, azt vedd figyelembe, hogy Makó nincs olyan messze, ha autópályán mentek kocsival, minden más esetben én ráhagynám az innen való oda bejárást. Pont Rókus-Makkosháza között kimész a sándorfalvi úton, a táblától talán 1.5 km az autópálya-felhajtó, onnan 20 perc Makó, sosincs nagy forgalom. Ha párod vezet, van kocsi, akkor nem vészes a dolog. A sima 43-ason nem ingáznék, települések, forgalom, unintelligens kamionvezetők stb.
- Szegeden belül Rókus nem rossz választás, ha az árkategóriát nézed. Én régen pont arrafelé, a Vértó felé laktam, tömegközlekedés jó, bevásárlás, gyógyszertár stb minden nagyon jó, sok ott a panelprogramos ház, normálisabb környék. Most egy kicsit emerrébb, de még mindig Rókuson (a Tesco-n túl) lakok, ezt még jobban szeretem, nyugis, nagy terek, sok a zöld rész, felújított ház, jó szomszédok, nyugodt környék). Tarjánt nem ajánlanám, nagyon régi házak, Makkosháza még jó ha a panelt nézzük, Északi Városrészt személy szerint megint kihagynám.
- Szerintem abszolút jó a terved, hogy egy fél évet rászánsz, hogy te maradsz addig Pesten, a párod meg addig itt. Nehéz lesz, de meglátjátok, hogy túléli-e a kapcsolat ezt, meg hogy mennyire tud ő itt megbarátkozni, mennyire tudnál te beilleszkedni az itteni dolgokba, szerintem egy ilyen félig itt - félig ott verzió pont jó, próbáljátok ki. Ezt kizárólag azzal a fenntartással írom, hogy ha mindenáron elmentek Pestről, mert egyébként a véleményem az, hogy ha egyszer ott gyökeret eresztettetek, akkor mindenhol máshol csak rosszabbul tudtok érvényesülni, lehetőség messze nem lesz annyi, ingatlant meg ott is lehet venni a környező részeken, tehát úgy en bloc szerintem hülyeség onnan elköltözni.
-
válasz
Vesztor87 #42244 üzenetére
Ja mondjuk voltak ilyen helyi önkormányzatos "panelprogram"-nak nevezett pótlók, ott lehet, hogy volt csak szigetelős megoldás (kb. szart sem ér, 99%-a a hőnek az ablakon meg körülötte a réseken megy ki...), de ami a hivatalos panelprogram (tehát az állami, központilag támogatott), abban benne volt az ablakcsere. Szegeden ezek vannak.
Max tényleg olyat tudok elképzelni, hogy valaki nem akart még erre sem fizetni (ami azért furcsa, mert nem kellett érte fizetni, hanem részletre, a megtakarított energiaköltség fedezetéből kellett törleszteni).pepe091: megnézheted a goggle earth-ön, ott is látszik, hogy rendes panelprogramos a ház.
-
válasz
vizslakutya #42243 üzenetére
Ez az amit linkelt pár hozzászólással előbb, és itt tuti nincsenek kicserélve az ablakok. (Legalábbis a képek szerint.) Ezek a régi, eredeti ablakok. Amúgy a hőmennyiségmérőt sem látom a radiátorokon, de lehet olyan helyen van, ahol nem látható.
-
r0by
addikt
válasz
DarkByte #42233 üzenetére
20 éve, mikor még általános iskolába jártam, akkor még voltak csótányok, írtottuk őket, ahogy lehetett.
De szerintem manapság már nem hinném, hogy előfordulna. Én legalábbis nem hallom senkitől az ismerősi körben. Ha mégis, akkor az a lakóközösség egyik-másik tagjának az érdeme.
Régebben a Délmagyar című napilapban láttam olyan képeket, hogy konkrétan a lakás nézett ki úgy, mint egy szeméttelep.Egyébként most is panelban élek, de nem találkozom velük.
És hogy őszinte legyek, nagyon szeretnék én is családi házba költözni. De.. A mostani munkám mellett sajnos nem biztos, hogy jó választás lenne. Mert azért egy családi házban több munka van a ház körül, ninden évszakban. Nem az van, hogy hazamegyek, letusolok, reggel felkelek, aztán kezdődik minden előröl.. -
Vesztor87
senior tag
válasz
pilóta #42241 üzenetére
Akkor minek hívják azt ha kívülről beszigetelik? Egyébként kérhette volna azt is hogy cseréljék ki az ablakokat, csak nem akart érte annyit adni... A panelprogram (legalábbis régebben) nem feltétlen jelentette azt hogy full mindent csináltak. Laktam olyan helyen ahol csak az egyedi mérőt rakták fel, van ahol szigeteltek, de nem raktak egyedi mérőt, volt ahol radiátor cserétől kezdve volt minden...
-
vizslakutya
senior tag
válasz
Vesztor87 #42240 üzenetére
Egyértelmű,hogy ki vannak cserélve a nyílászárók.Ha a tájékoztatónak nem hiszel,amiben világosan le van írva,akkor nagyítsd ki a képeket,ezek már nem a házgyári fa ablakok.
Inkább annak nézz utána,hogy mikor volt PP és milyen módszerrel javították a tetőt.(10.emeletről van szó!!)
A most alkalmazott technológia az kb 2-3 éve van,az nagyon jó (kiöntik valami speciális anyaggal az egész tetőt),az előtte levő technológia az nem volt 100%-os. -
válasz
Vesztor87 #42238 üzenetére
Na de ha panelprogramos, akkor miért kellene ablakot cserélni? A panelprogram 90%-ban abból áll, hogy kicserélik az ablakokat. A maradék 10%, meg hogy tesznek fel egy vékony hőszigetelő réteget. De az ablakok már önmagában sokat jelent, úgyhogy így ér is valamit a panelprogram...
-
Vesztor87
senior tag
válasz
ShadowX #42235 üzenetére
Most cseréltetett a Bp-i albiban a tulaj ablakokat. A linken látható pont a mostani albim, ilyen mint ez a lakás, annyi hogy a nagyszobában nincs ablak csak a szoba végén, oldalt nincs (fürdő melletti ablak közvetlen). 210.000 ft volt kompletten, bukó-nyíló új ablakok, nagyon jól szigetelnek, királyak. Meg a konyha-kis+nagyszobában egy-egy ablakra lett téve valami szellőző (aereco) az plusz 60k. Vidéken se drágább gondolom.... vagy igen? Ismerősöm pont ugyan ilyen albijában (neki az összes a linken látható ablak van a lakáson, ott szellőző nélkül, de szúnyoghálóval) 290 lett.
macilaci78: valszeg az lesz, Szegedről költöztél fel azt írod, honnan költöztél oda? Munka szempontjából nálam azért neccesebb vidék, mert a fősulit abbahagytam, és nincsen szakmám. Itt pesten van annyi üzlet (kereskedelmi vagy bmi) ahol el lehet azért helyezkedni... Szegeden gondolom neccesebb. De keresek melót, meg vmi sulit is hogy folytassam a tanulást
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Oké, párod költözzön a szüleihez a tesztidõszakra, Te meg nézz munkát Szegeden! Ha minden klappol, egz újszegedi pecó, amit el lehet majd cserélni egz deszki, ferencszállási, klárafalvi házra.
Szegedrõl költöztem fel 3 hónapja, ég és föld. Sokkal élhetõ bb Szeged.
Az egyutcas falvakat hanyagolnam, hacsak nem akarog zsigeri szinten magadba szívni a menetrendet a talajrezges alapjan, barminemû ügyintézésért (bank, posta, okmányok) külön utazni. Autó a gyerek miatt úgy is lesz. -
Vesztor87
senior tag
Panelprogis 5,6-ért.... nemtom 5-ért "vihető"-e, de ha igen akkor szerintem jó lehet. Ennek kell egy festés és csókolom. Később ablak csere, az meg 200-250.
-
tisn
addikt
válasz
Vesztor87 #42215 üzenetére
eddig kevesebbet lattam, mint szegeden, kisboltban meg nem is talalkoztam veluk
erdekes a kerdes, asszony szabolcsi, aposom 40 evig tanitotta oket (abbol kb. 20 evet full cigo osztalyokat), es ruhelli mindet, azt mondja, mind buta, mint a tok, menthetetlenek szerinte
-
Vesztor87
senior tag
válasz
DarkByte #42222 üzenetére
Azt a környéket (Vértó) láttam, meg a sétáló utcát. Nagyságrendekkel tűnt kulturáltabbnak mint Pest, szó se róla... Annyiból jobb Szeged hogy a sok fősulis miatt gondolom egy lakást ha vmi olyan van (nincs meló akármi) ki tudom adni albérletbe... Szétnézek van-e meló
-
DarkByte
addikt
válasz
Vesztor87 #42221 üzenetére
Én a Vértó mellett laktam albérletben közel két évig. Szerettem azt a környéket, korrekt panelprogramos házak vannak arra, van egy elég nagy park, felújított nagy játszótár gyereknek, Tesco közel, gyógyszertár is van, most már hogy a 2-es villamos kiépült vagy valamelyik trolival pillanatok alatt bent lehet lenni a belvárosban vagy akár a vasútállomáson. Ha a körúttól belső panelházakba költözöl semmit nem hallasz a körútból, pedig én - mivel tanyasiak a szüleim - iszonyat hozzá voltam szokva a vidéki ~0 zajhoz. Ha idióta szomszédokat fogsz ki akkor amiatt lehet zaj, de eddig szerencsém volt ezekkel. Amit egyedül nem szerettem ott hogy nyáron "rohad" a vértó és büdös tud lenni. Mondjuk Szegedre időnként nyáron valahogy beszökik az egyik környékbeli sertéstelep szaga is amit aggyal nem fogok fel hogyan lehet.
De szerintem ezzel hamarosan kezdenek valamit mert már többen panaszkodtak miatta.
Csillag térhez képest csöndesebb, illetve előtte laktam a Mérey utcában a belvárosban, az sem volt elviselhetetlen, de azért hangosabb. Ott inkább azt nem szerettem hogy idiótán volt megcsinálva a ház és borzasztó meleg volt nyáron a kopolit üveg miatt a folyosón amire egész délután rásütött a nap, szellőztetni pedig nem lehetett, illetve a Mars tér az kicsit furább környék éjszaka. Most egyébként a mentő állomás szomszédságában lakom és még itt is teljesen csöndes minden, pedig negyed óránként mennek-jönnek a mentőautók. A mentősök csengőjét pedig mostanra megszoktam, igazából egyáltalán nem zavaró.
Ami most egyébként kicsit zavar Szegeden az az hogy a belvárosban elég nehéz parkolni kocsival, mert mindenütt fizetni kell mindenért. Csak nyilván mivel eddig nem volt autóm ez nem érdekelt. Ha most nem lenne lehetőségem belső udvarban parkolni akkor bizony folyamatosan figyelhetném az órát hogy reggel és este mikor állhatok meg az utcában.
-
Vesztor87
senior tag
válasz
DarkByte #42219 üzenetére
Igen, azt én is átérzem, pedig Szegeden csak átutaztam úgymond, egy keveset nézelődtem, ismerősömnek anyukája vett a Rókuson, a Tesco-val majdnem szemben egy lakást... arra a környékre érdemes költözni?
Polemius: a 12 millát arra értettem, hogy egy jobbnak mondott környéken (Budán) egy 2 szobás panelért kérnek ennyit... egy rosszabbnak gondolt helyen 6,5 körül kapsz 50-60nm-es panelt amit fel kell nagyon újítani, 8-ért van olyan ami szép... Ahogy néztem Szegeden 5,5 körül már lehetne venni... Negyede tuti meglenne önerőnek is ha arról van szó hogy nem albit fizetnénk.... Szerintem Pesten se vagyunk agyon fizetve, az átlagnak mondott 143k-s országos nettó fölött kapunk átlagosan egy kicsit, de nem sokkal...
-
Polemius
senior tag
válasz
Nos, esetleg kompromisszum lehet Újszegedtől Klárafalváig valahol kéglit keresni (egyelőre akár bérelni). 12 millából már nem csak panelt kapsz a mostani ingatlanhelyzetben. (Lásd a korábban linkelt ingatlanos térképet.*)
Így ha te Szegeden találnál melót, akkor ugyan mindketten ingáztok, de mégis többet lehettek együtt. És szerencsés esetben legalább egyikőtök közlekedésébe beszáll a munkáltató.*Így hirtelen pl. ez egy kertes ház, még némi pénz is maradna tartalékban / felújításra. Ugyan a 43-as út mellett van, de Bp után vszeg az sem olyan vészes forgalom (és egy éven belül 5 perc sétára lesz onnan egy nagy CBA).
-
DarkByte
addikt
válasz
Szeged és Pest tényleg ég és föld. Én nagyon szeretem Szeged-et, viszont egyelőre az a tapasztalatom hogy fizetések szempontjából ez még mindig vidékként van kezelve. Igaz a megélhetés is olcsóbb (albi díjak és úgy látom a lakás árak is, bár lakás vásárlásnál még nem tartok egyelőre, majd pár év múlva), alapvetően nem panaszkodhatok hogy nem tudok előre haladni. Néha elgondolkodtam hogy Pestre kellene menni dolgozni de amikor évente párszor fel kell mennem valamiért munka ügyben és fél nap után menekülök abból a városból akkor gyorsan elmúlik ez az érzés.
Szeged nincs akkora hogy túlzsúfolt legyen, lehet egész jó eséllyel csöndes és nyugodt lakást/albérletet találni a városon belül is, viszont kellően nagy ahhoz hogy infrastrukturálisan minden meglegyen és programokból sincs hiány. Itt is történnek időnként hajmeresztő dolgok (pl. a múlt évi szétverik a srácot a villamoson, vagy amikor a kisebbség disznót vág a közúton
) de ezt teljesen sehol nem lehet száműzni, Pesthez képest jóval jobbnak tűnik a helyzet. Tavaly voltam Leuven-ben ami megint csak ilyen egyetemi város Belgiumban és egész Szeged hangulatom volt, hasonló a város a rengeteg egyetemista miatt. Illetve a város is kulturált (nyilván ott pöppet jobban elvannak eresztve pénzügyileg de szerintem ez csak Szegednek pozitív hogy így összevetem őket, Szeged nagyon szépen fejlődik
).
Amit a többiek írnak vidékről az sajnos igaz. Én kiskunfélegyházi vagyok eredetileg ami egy 30 ezres város és már ott is szinte lehetetlenség rendes munkát találni. Teljesen tönkretették a lehetőségeket. Volt középsulis haverom is 2 év suliban dologzás után most talált magának munkát Szegeden programozóként. Nem egyszerű nekik sem a költözés mert élettársa Kecskeméten dolgozik a Postán, Ő pedig majd Szegeden, szóval most egy ideig ingázhat vonattal napi szinten. De hosszú távon az a terv hogy átköltöznek Szegedre, talán át tudja a párja is kérni magát a szegedi postára.
-
Vesztor87
senior tag
válasz
pilóta #42216 üzenetére
És Szeged élhető? Tehát munkát is talál aki nagyon akar, vagy olyan mint a Jászság hogy semmi nincs? Bp-en van, oké, de máshol?
Frenky89: lehet Apátfalvával keverem, fene tudja már, eddig ismeretlen településneveket (pláne ha egymás utánban hallom őket) hajlamos össze keverni az ember
-
válasz
Szeged és Pest ég és föld. Laktam két évig én is Pesten, meg elég sűrűn járok mostanában is, de pont ezért, amit írtál (kosz, bűz, ha nem esne néha eső, térdig érne a kutyaszar...), nem laknék ott többé. Szokták mondani, hogy Budapest a legszebb város. Szerintem aki ezt mondja, az vagy nem járt még más városban, vagy csak valami nyomornegyedet látott, mert én már jártam pár helyen, de eddig csak szebbet láttam... A vár meg a halászbástya szép, meg az Andrássy környéke esetleg, de ha letérsz a főútról, akkor már gusztustalan ott is.
Szeged teljesen jó ebből a szempontból, talán Pécs meg Eger jobb még, de teljesen élhető. -
Vesztor87
senior tag
Sándorfalván nem sok a kisebbségi? Após azt mondta hogy az a falu televan....
SZERK: nem vagyok ellenük, de egy olyan jászsági faluban nőttem fel, ahol a lakásság szerintem 70%-a kisebbségi, és bár engem személy szerint nem ért atrocitás, láttam mit művelnek... nem akarok még egyszer ilyen helyre költözni.
-
Vesztor87
senior tag
válasz
lugosi #42201 üzenetére
Hali!
Köszönöm mindenkinek a hsz-t!
Akkor gyorsan helyre is tenném a dolgokatPáromat pénzügyi területre vennék fel, nem tanítónő, felnőttképzési diplomája van. Földeákiak a szülők, de az oda költözés is kérdéses. Mert vagy az lehetséges, hogy onnan busszal járna be Makóra pár hónapig, amíg kiderül hogy ott akar-e falunk élni, és én addig itt pesten maradok a jelenlegi melóhelyen (max az albit passzolom, és szobát veszek ki), aztán fél év elteltével majd meglátjuk hogyan tovább.
Makót azért kérdeztem, mert pár alkalommal jártam ott, nagyon tetszik, az általános és közép iskolája állítólag jó... A másik amin filóztam még, főleg az elmúlt 1-2 napban merült fel, az Szeged. Bár az már megint egy nagyobb város, nem tudom mennyivel élhetőbb mint Bp. Itt kivagyok egyébként néha ettől a várostól, rengeteg gyökér van a BKV-n, koszos büdös és egy hányinger az egész város. Persze vannak szép részek, de ahol még egy panel is 12 milla az valszeg az a rész ahová soha nem fogok költözni. Első lakásra nem lesz ennyi önerőm - ha lenne is nem egy 12 millás panelhez vennék fel hitelt - utána ha ingatlant cserélek, már házat szeretnék később, na az meg pont a néhányszorosa lenne a 12 millának, amire sosem lesz keret).
Szóval Szeged Rókus környékén (van ismerős ott) láttam már 5,5-ért kiírva felújított panel programos panelt is, kicsit még gondolom lehet alkudni (na vajon mennyit az jó kérdés), de egy ötletnek jó....Az a nagy helyzet (igen, 87-es vagyok) hogy én egyébként elég szkeptikus vagyok, tehát mióta jött ez a vidéki költözés ötlete, én azt mondom hogy ha nincs meló akkor nem éri meg elmenni innen, párom az aki szeretne innen menni (4,5 éve vagyunk egyébként együtt, eddig maximálisan jó kapcsolatban
), ezért is akarom jó alaposan körül járni a témát. És ezért is kérdeztelek Benneteket, mert mint kívül állók tudtok nekem választ adni a felmerült kérdésekre
-
ShadowX
őstag
válasz
pilóta #42211 üzenetére
Szeged-Makó közt egyedül az expresszjáratnak van értelme. Azon kívül olyan tetves lassúak a buszok, hogy örömésbódottá... Ha Zomboron szállok fel a Makó-Szeged járatra (ami ugye 7 km távolság) akkor ha jó napom van, sikerül kifognom egy olyan buszt, ami ezt a távot 15-17 perc alatt teszi meg, ha rosszabb a napom, akkor sikerül olyan csodás sofőrt kifogni aki ugyanezt a távot 25-28 perc alatt teszi meg.
Elkeserítő, hogy mekkora a szórás. Visszafelé ugyanez Szeged-Deszk között. A busz a menetidejének ~50%-át ezeken a rövid szakaszokon tölti el. Arról nem is beszélve, hogy ülőhely egyre ritkábban jut, pedig Szegeden a cipőgyárnál szállok fel. Tele van deszkiekkel a busz még akkor is, amikor van direkt Szeged-Deszk járat. Ezt így is nehéz elviselni, hogy hetente 2X használom a volán járatait, de naponta biztos egy élmény lehet.
-
tisn
addikt
válasz
pilóta #42209 üzenetére
miota kikoltoztem tanyara (sandorfalva), azota a havi kb. 1 tank benya helyett 2.5 tank elmegy egy honapban, az azert mar huzos
sajna asszonynak nem tetszik a multipla, aszonta, ha hazaviszek egyet a fejemre boritja
lehet valami olcso kisdizel kellene
es sajna a jo levego csak a futesi szezonon kivul elerheto
-
Csak még annyit a "bejárás" fogalmáról,hogy nem csak a buszon eltöltött időt kell számolni ha nem a buszok indulási ideje is bele számít az utazásba.
Ha valaki 14h-kor végez és csak 15h40-kor van busz amit elér hiába is "röpíti" cirka fél óra alatt haza a helyközi Volvo akkor is beleszámít az utazás idejébe.... -
válasz
Attix82 #42207 üzenetére
Deszk, Sándorfalva jó, csak nagyon drága. Ha nem zavarja az utazás, akkor inkább Klárafalva-Ferencszállás irányába érdemes nézni, ott bagóért vannak házak, és bármi elérhető. Például fél óra a járatos busszal Szeged. Ez Pestről-Budára BKV-val simán van egy óra, szóval nem távolság. Makó már messzebb van, meg drágább is ezeknél. Szerintem...
-
Attix82
addikt
válasz
lugosi #42204 üzenetére
Ha undorodik a helytől hiába a jó kereset BP-n. Lényeg, olyan várost kell keresni ahol sok a diák / iskola, mert ott minden megtalálható.
És ha valaki annál is csendesebben szeretne élni, akkor a szomszédos kis városba kell menni. A kolléga esetében pl Deszk , Sándorfalva jó választás, ha mindenképpen ide szeretne jönni.
De az tény, hogy Makó és környéke halott ügy. Onnan csak mennek el...
-
ShadowX
őstag
válasz
lugosi #42204 üzenetére
Egyetértünk, de ahogy Te írtad, egy Szeged, Debrecen, Győr azért járható középút lehet. Igaz, hogy munka annyira nincs (mondjuk ez is emberfüggő, mert az összes úgymond élelmes barátom talált munkát, csak az nem, aki nem akart), meg előjön a vízfejűség az élet legtöbb területén, de azért az utóbbi 5 évben már jelentős változás figyelhető meg. Egyre több "multi" jelenik meg itt is, és a legtöbb azért képes 1-3 nap alatt megoldani a Pestről hozzuk dolgot.
Szeged ilyen szempontból egy nagyon jó hely lehetne, ha nem lenne ilyen tutymuty a vezetőség. Itt van 2 olyan szomszédos ország, ahonnan az emberek szívesen járnának át a pénzüket költeni. Pl. egészségügyre, élelmiszerre, szolgáltatásokra (az Árkádban például a karácsony előtti héten alig hallottam magyar szót...szerb bezzeg annyi volt, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni és ezt a munkámból kifolyólag is tudom, illetve a klinikák parkolója tele van románokkal). Rá lehetne feküdni erre nagyon szépen, csak a vezetés mindig a nehezebb utat választja. Mivel nem a kívánt ember nyerte meg a választást, ezért ott teszünk keresztbe, ahol csak lehet. Ennek az új klinikának se most kellene épülnie, hanem már 10 éve üzemelhetne. Aztán ott egy hatalmas, de üres ipari parkunk...
Egyébként most voltunk barátokkal Bécsben és azt kell mondjam (többszöri megállapítás után) hogy sokkal élhetőbb, mint Budapest. Eleve egy rendezett városkép fogad, ahol nem grafitisek, koszosak az épületek, nem szemetesek és büdösek az utcák (pedig ott aztán van ám mindenféle népség a töröktől kezdve a kínain át). Ezek mind olyan dolgok, amik vagy nem kerülnek pénzbe, vagy olcsón megoldhatóak lennének, persze nem a "magyar nyúljunkleamennyitcsaklehet" szabvány szerint.
Visszatérve a témához, a falun élést én sem javaslom egy huszonéves embernek, mert egyenes út a sörfeleshez, meg a lehangoltsághoz. Főleg úgy mondom, hogy 18 évet éltem Makón, és még ma is kénytelen vagyok ott megfordulni heti rendszerességgel. Mint írtam, én alig vártam, hogy elmenekülhessek onnan. Borzasztó helynek tartom, ahová mindig undorral megyek. Ehhez azonban a személyes tapasztalatok is hozzátartoznak. Az összes barát/haver/ismerős, aki "ottragadt" (erre nincs jobb szó) egy nagy darab senki lett. Hiába keresnek viszonylag jól, akkor is senkik. Megragadtak azon a "makói" szinten (amit csak az ismer, aki ott is élt
) és onnan képtelenek elmozdulni. A másik fele az ismerősi körnek meg minden hétvégén KO party meg alkesz.
-
válasz
ShadowX #42203 üzenetére
Valami könyvben olvastam, hogy xy-ékkal ugyanaz fog megtörténni az életük során, csak jobb ruhákban. Na valami ilyesmi a különbség.
Én se szeretem Pestet, szerencsére évente 15-20 alkalomnál nem kell többet ott lennem, de megéri. Lehet, hogy máshol is sz*r, csak ott nem éri meg. A kettő közül, tudom burzsoá hozzáállás, de inkább érje meg.Lehetőségek szempontjából Pécs akár a világ végén is lehetne, eltemetett város. Szépnek szép.
Szerintem az ország 3-4 legnagyobb városa az, ahol még van valamennyi perspektíva, de lehetőségek (nem 100%-ig, de 95%-ban fizetések) szempontjából sajnos Pestnek nincs alternatívája. Ez szerintem igazolást nem kívánó, mindenki által ismert tény. Talán Győr még, ami egál, illetve sokszor lekörözi fizuban (személyes tapasztalat).
Ez a baj, ahogy írod, hogy sokak szerint az ország = Bp. Csak az a baj, hogy ott minden van. Hányszor találkoztál már azzal, hogy valamit javíttatni kellett, és "felküldjük Pestre". Venni akartál, és "meg kell rendelni Pestről". Cégnél dolgoztál, és azt mondták, hogy úgyis az van "amit Pesten mondanak a központban". Mert ott van a központ. Ez tény.
Én közeledek a 40-hez, én már elkényelmesedtem. Szélessávú netet akarok, de úgy hogy válogatok a szolgáltatók között, nem a faluban elérhető egyetlen TőgyNET ügyfele akarok lenni. Akarom, hogy legyen mobilinternet lefedettség, mert az nekem jó. Azt akarom, hogy ha orvoshoz kell menni, akkor ne a piaszagú faludoki vegyen kezelésbe a szakadt trikójában és a véreres szemeivel, hanem legyen kórház és szakrendelő. Ha az ivadékomat a világra szabadítom, normális iskolába járjon, az életét ne a vonaton élje le két város között. Azt akarom, hogy legyen munkám és a körülöttem élőknek is legyenek meg a lehetőségei. Ha valamit venni akarok, be tudjak menni az üzleTEKbe, és ne a vegyesbót legyen a csúcs. Ha el akarok menni szórakozni, akkor a minden második utcában lévő "Italbolt" hálózaton kívül is legyen valami. Legyen taxi. Legyen pizza házhozszállítás. Legyenek normális (=nem föld) utak. Legyen helyi tömegközlekedés. Na ezek egy Csongrád, vagy Békés megyei faluban mind elképzelhetetlenek. A szülőfalumban ahonnan jöttünk, a mai napig vannak földutak. Esőben, sárban, kész élmény. Ha később a Dakarra készülsz, jó edzőterep.Egy érdekes tapasztalat. Én jártam Svájcban, ott a kis települések nem ilyen pudvával bélelt élőember-temetők, hanem olyanok mint a városok, csak kicsiben. Van iskola, középiskola is, rendes orvosi ellátás, stb. Igaz, hogy a közpénzek bevételezése, felhasználása, elosztása, sőt egyáltalán az adófizetés olyan elképesztően egészen másképp viselkedik, hogy szó szerint csak elMESÉLNI tudnám, meg nem éppen megtépázott szegény népek, de a sztori szempontjából mindegy is: olyan helyen az ember szívesen lakik kis településen, itthon csak ha mazochista, vagy beszűkült, vagy végképp nincs más lehetősége. Azért írtam amit írtam, hogy önként azt az életet ne válassza egy 27 éves ember.
-
ShadowX
őstag
válasz
lugosi #42201 üzenetére
Ezzel teljesen egyetértek, de Péccsel mi a baj? Még az egyetem alatt nagyon szemeztem azzal a várossal is, akkor elég vonzó alternatívának tűnt.
Mondjuk a másik véglet sem jobb. Felmész "Magyarországra" és amikor minden reggel felkelsz, rájössz, hogy mennyire is nem oda való vagy, meg mennyire is utálsz ott élni. Márpedig a munka mellett a másik dolog amit az ember csinál, az az, hogy él. Mivel jobb az, hogy minden reggel azzal a tudattal ébredsz, hogy ki kell menned a kutyaszaros, húgyszagú, csövesektől és bunkóktól hömpölygő utcákra, valami lepukkant épületbe dolgozni (tisztelet a kivételnek). Na meg a lakások jó része...fullos belülről, de amíg odajutsz, 3X megy el a kedved az élettől. Én sajnos nagyon tudom magamról, hogy hamarabb mennék külföldre hosszabb távra, mint Pestre. Egyszerűen menekülök onnan akárhányszor ott vagyok és már előre depis leszek, ha oda kell menni, pl. céges suli révén. Egyszerűen úgy elcseszték azt a várost, ahogy csak lehet. Pedig Európa egyik legszebb fekvésű városa lehetne belőle.
-
válasz
Vesztor87 #42197 üzenetére
Drukkolj hogy ne vegyék fel a párod. Komolyan mondom. Ez lehet életed legelbaltázottabb döntése. Itt küldheted totál vakvágányra az életed.
Ez az egész sztori úgy ahogy van, ahogy kezdődik, nem látok benne egy nyerő lapot se. Elmenni egy olyan városba, ahol egyelőre kilátásod sincs a munkára, a párod szüleinél fogtok lakni falun (ne felejtsük el, hogy nem Makón, hanem valahol Makó környékén fogtok lakni, azaz még Makó is bejárási kérdés lesz!), ő kereső, te nem, az ő szüleinél. Ebből eszméletlen mennyiségű konfliktus lesz. 87 az a születési éved? Idén leszel 27 éves. Ha most elásod valahol magad Piripócson, az életben nem jutsz sehova, 50 évesen egy szombat reggel félhajléktalan kinézettel a kocsma előtt falat támasztó húgyszagú szarospista leszel. Semmi, de semmi életkilátás nincs, ha így elásod magad. Mi a párod, tanítónő, vagy valami ilyesmi? Önkormányzatnál kap valami melót? Tipikusan azok a szituk, ahol az első söpréskor ő fog menni, mint legújabban felvett ember. De addig is mire számítotok? Neki meglesz az az éhenhaláshoz sok, előmenetelhez kevés jövedelme, de abból kettőtöknek nem lesz semmi, családalapításban meg ne is gondolkozz. Mit akarsz, hol nőjön fel a gyereked? Ott, ahol normális iskolába tud járni (majd buszozik naponta 2x1 órát Szegedre, 7-8 évesen?), vagy Zsákfalván, ahonnan továbbtanulás nem lesz, de legalább lesz valaki aki majd 50 éves korodban hazakísér a kocsmából...
De tényleg, hová költöznétek? Apátfalva? Maroslele? Földeák? Egyik halottabb, mint a másik. Kiszombor? Ambrózfalva? Csanádalberti? Pitvaros? Zombik az utcán, akik világító szemmel transzban menetelnek a kocsma felé nyitásra a napi betevőért. Kocsi fenntartásban ne is gondolkozz kezdő munkanélküliként, barátkozz az após 28-as biciklijével... Ezt a jövőt akarod te magadnak?!?
Nézd, én egy faluból származok, sőt van itt a válaszadók között, aki szintén, én azt tanácsolom neked, hogy akármennyire utálod Pestet (én is egyébként), ki ne tedd a lábad onnan, ha valamennyire gyökeret tudtál ott ereszteni, mert lemész egy olyan életszínvonalra, amit nem tudsz majd megszokni. Ilyenekbe is gondolj bele: milyen messze van az orvos? Bevásárlás? Szerelő? Nevetséges, de internet milyen van? Kábeltévé? Persze van/volt élet ezek nélkül is, csak gyíkabb. Vannak akik szeretik a fél-neandervölgyi életet tanyán, csak ők meg a csend, háttérben a csirkék, de aki megszokta egy nagyváros nyújtotta egzisztenciális feltételeket (munka, infrastruktúra), annak hatalmas pofon lesz a visszaváltás. Tudod kik költözzenek ki a nagyvárosból? A nagyon jól kereső párok, akiknek nem gond a 2 autó fenntartása, és az, hogy az asszony nem dolgozik, csak otthon van a gyerekekkel. Na nekik nyugalmas a (nagyváros közeli!) nyugalmas lét.
Ha most nagy is a szerelem, 3 év múlva pont 3 évvel később jössz rá a kelleténél, hogy állati hibás döntést hoztál, csak akkor már nem huszon- hanem 30 éves leszel, pont egy strigula egy következő normális munkahelyen, a "miért inkább a másik jelentkezőt vegyük fel" lapon. Ne menj bele olyan helyzetbe, ahonnan nagyon nehezen kell majd visszakapaszkodnod, mert sok munkával jutsz el majd oda (plusz néhány elfecsérelt év) jó esetben, ahol most vagy.
Ennél a költözős dolognál szerintem ha van egy kialakultabb életetek Pesten, akkor max egy Debrecen, Győr, Szeged (már Pécs se), Kecskemét esetleg, ahova "le" lehet költözni, de ilyen Ambrózfalva-Nagylak helyektől kíméld meg magad.
Bocs, ha kicsit erősre sikerült, de úgy látszik a környezetedben nincs senki, aki az ötlet hallatán adott volna neked egy rendes tockost, hogy baromságot ne csinálj ember!!!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- Apple Pencil 2.gen, Új, Dobozával 12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro - Deep Purple - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest