Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• -FreaK-
    veterán

Sim racinghez szerintem elég lesz, de majd meglátjuk, ha nem, akkor elállok.

+sztivo

Még önmagában a tényleges válaszidő sem elegendő, mert egy tartományon belül változó, nem egyetlen értéke van.
    A refresh compilance-ot kéne tudni, ami a Monitors Unboxed tesztjeiben szerepel.
    Ez azt mondja meg, hogy a változó válaszidők hány százaléka fér bele egy képfrissítési ablakba. Az optimális nyilván a 100%, minél kisebb, annál több motion artifact lesz.

250Hz-es monitornál 4ms alatt kellene végbe menjen az összes pixel váltás, optimális esetben.

Ezt csak azért írom, mert az én monitorom (Dell S3422DWG) sem lehet túl jó ebből a szempontból, mert láthatóan nem elég gyors a 144Hz-hez, sima arpg játéknál is látszik pl. fehér item címkéken amikor megmozdulok.

Sim racing nyilván más tészta, majd meglátod. (bár túl sok jóra ne számíts)

Én már nem vennék OLED-en kívül mást semmilyen gyors mozgáshoz, de sajna az áruk még nem ment le ilyen szintre.

• h1mpi
    félisten

Pixel válaszidő elegendő a 250Hz-hez? VA panelnél ez a kritikus pont. Régebben csak egy Samsung panel volt, ami elég gyors volt ehhez, de azóta már lehet változott a helyzet.

Sim racinghez szerintem elég lesz, de majd meglátjuk, ha nem, akkor elállok.

• sztivo
    Topikgazda

Pixel válaszidő elegendő a 250Hz-hez? VA panelnél ez a kritikus pont. Régebben csak egy Samsung panel volt, ami elég gyors volt ehhez, de azóta már lehet változott a helyzet.

0.5 ms van bekamuzva a grey to grey értékre, de a valós is elfogadható.

• -FreaK-
    veterán

ASUS VG34WQML5A megrendelve, jókat írnak róla itt is meg máshol is.

• h1mpi
    félisten

Szia!
    Asus-t mondanám én is vagy a Gigabyte G34WQC2-t.
    FreeSync premium megy nvidiaval G-Sync compatible módban.

ASUS VG34WQML5A megrendelve, jókat írnak róla itt is meg máshol is.

• drk88
    senior tag

Szia!
    Amiket felettem bandy85-nek írtam, azok közül választanék :)

Köszi, Az asust én is néztem, mennyire kell félni a beégéstől amioor munkára is van használva?

• h1mpi
    félisten

Szia!
    Asus-t mondanám én is vagy a Gigabyte G34WQC2-t.
    FreeSync premium megy nvidiaval G-Sync compatible módban.

Szia! Köszi a választ

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok,

Monitort szeretnék játékra elsősorban de munkára is legyen jó.

1, Mekkora összeget szánnál a monitorra?
    max 200k
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged?
    27 colos kell max. 1440p minnel tobb a hz annál jobb
    3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED)
    oled
    4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat?
    mindegy
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb)
    jatek, programozas
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged?
    rtx 5060ti
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb)
    hdmi,dpi
    8, Fontos számodra a HDR funkció ?
    mindegy
    9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel?
    hagyomanyos
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható?
    magasság, dönthető

Szia!
    Amiket felettem bandy85-nek írtam, azok közül választanék :)

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok!

Monitort keresek 1440p játékra leginkább és általános felhasználásra.

1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? 200.000Ft
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? 27", 1440p, min.120Hz
    3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED) OLED
    4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat? sík
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) játék és általános
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? Radeon RX 9070 XT, AMD FreeSync
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb) HDMI,DP
    8, Fontos számodra a HDR funkció ? igen
    9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel? hagyományos
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható? dönthető,állítható magasság

Előre is köszi.

Szia!
    Asus XG27AQDMGR, XG27AQDMES
    Dell AW2725D, AW2726DM
    Samsung S27DG610

• sztivo
    Topikgazda

Udv

Nekem halal egyszeru az igenyem:
    1080P 27" monitor hangszoroval.
    Van hasznaltan is az teny. Ellenben a kerdes, hogy minden monitor automatikusan ki es bekapcsol, ha HDMI-n kap jelet, vagy nem kap?
    TV okositoval akarnam hasznalni, nem monitorkent.

Szia!
    Standby módba megy le, ha nincs jel, szerintem ezt már mindegyik tudja.

Samsung S27FM500EU - ez bőven megteszi, érdemes smart monitort venni, mert 2x2W hangszóró általában nagyon kevés, ebben pedig 2x10W van.

• Sziasztok!

TCL 27G64-ről mit gondoltok? Csak egy 10-essel drágább most, mint az Alienware AW2725DM. Mini LED-del nincs tapasztalatom.

Köszi a választ!

66k emagon elektro hétvége kuponnal.
    Youtube-on találsz róla tesztet megbízható monitor teszt csatornától: https://www.youtube.com/watch?v=I4OAE6O296U

• kisgege12
    csendes tag

Sziasztok!

TCL 27G64-ről mit gondoltok? Csak egy 10-essel drágább most, mint az Alienware AW2725DM. Mini LED-del nincs tapasztalatom.

Köszi a választ!

• Apollo17hu
    őstag

Xiaomi A24i 2026 ELA6416EU termék lap árukereső
    Nincs tapasztalatom vele, de ha tudja amit ígér, akkor best-buy.

koszi a tippet, meg is vettem 24k-ert. egyszeru, szep a kepe! annyi, hogy hdmi kabelt adtak hozza, ezert vettem melle egy DP 1.4-et.

• drk88
    senior tag

Sziasztok,

Monitort szeretnék játékra elsősorban de munkára is legyen jó.

max 200k
    27 colos kell max. 1440p minnel tobb a hz annál jobb
    oled
    mindegy
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb)
    jatek, programozas
    rtx 5060ti
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb)
    hdmi,dpi
    mindegy
    hagyomanyos
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható?
    magasság, dönthető

• h1mpi
    félisten

Sziasztok,

Autós szimulátorhoz keresek UW monitort:
    1, Mekkora összeget szánnál a monitorra?: 200e Ft max.
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? WQHD-240Hz
    3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED): IPS, ha lehet, ha nem, akkor VA
    4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat? Ultra wide
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb): autós szimulátor
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? 5070Ti-G-SYNC
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb): DP
    8, Fontos számodra a HDR funkció? nem
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható?: mindegy, mert egy monitor tartó álványra lesz felszerelve

Köszi!

Ez jó lehet nekem? Mi az a Freesync prémium? Működik az nvidia kártyával is?

• h1mpi
    félisten

Sziasztok,

Autós szimulátorhoz keresek UW monitort:
    1, Mekkora összeget szánnál a monitorra?: 200e Ft max.
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? WQHD-240Hz
    3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED): IPS, ha lehet, ha nem, akkor VA
    4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat? Ultra wide
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb): autós szimulátor
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? 5070Ti-G-SYNC
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb): DP
    8, Fontos számodra a HDR funkció? nem
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható?: mindegy, mert egy monitor tartó álványra lesz felszerelve

Köszi!

• tasiadam
    veterán

Nekem volt minden féle elosztásban.
    - Először 2x24" jó-jó, de
    - kiprobáltam 1x27+1x24 így már jobb.
    - végül 2x27" volt és nagyon szerettem.

Testvérem hasonlóan:
    - 2x24" (ugyan ilyen állványon, nem kell nagyobb, ez elég stb.)
    - jelenleg 2x27" (miért nem hamarabb váltottam)

"voltaképp perpill nem igazán van rá szükség." 2x27" -n megy majd a felnőtt filmek.
    Dupla élvezett :) Viccet félretéve néhány játék támogatja a dupla monitor.
    Elég jó szórakozás. (Euro Truck Simulator 2, Microsoft Flight Simulator 2024, Assetto Corsa Competizione stb.)

Ott lesz az asztalodon, majd megérted. Örülök, hogy segíthettem.

Nalam 27+22" van. Munkahelyen 24+24. A jobb oldali mindig pivotban. Ugy jobban olvashato a kod :D

• Borzalmasan dilemmázom az AW2725DM monitor miatt. Nyilván roppant vonzó az ár, és bgombos79 bogarat ültetett a fülembe hogy vegyek 2-t + egy Dell MDS19 állványt. Ez utóbbit közben sikerült is német aprón szereznem 55 EUR-ért :)
    Na de hogy most vegyek 2 db monitort, amikor voltaképp perpill nem igazán van rá szükség... :U Na meg azt néztem, hogy a 2db 27"-os már lehet, hogy túl széles is lenne az íróasztalomon. Elfér, de a hangfalakat eltakarná kicsit. Továbbá a feleségem engem kinyírna :)
    Az meg, hogy egyet veszek, és az állvány egyik oldalán egy 23"-os, másikon egy 27"-os monitor van, elég hülyén néz ki (stabilitás miatt sem túl szerencsés). Úgyhogy azon gondolkodtam, hogy ha maradnék a 24"-nál, akkor milyen opció van? Ha kb. ugyanakkorát vennék, akár 2-t, azt talán el lehet sunnyogni :DDD
    AOC Q24G4RE pl. milyen?

Nekem volt minden féle elosztásban.
    - Először 2x24" jó-jó, de
    - kiprobáltam 1x27+1x24 így már jobb.
    - végül 2x27" volt és nagyon szerettem.

Testvérem hasonlóan:
    - 2x24" (ugyan ilyen állványon, nem kell nagyobb, ez elég stb.)
    - jelenleg 2x27" (miért nem hamarabb váltottam)

"voltaképp perpill nem igazán van rá szükség." 2x27" -n megy majd a felnőtt filmek.
    Dupla élvezett :) Viccet félretéve néhány játék támogatja a dupla monitor.
    Elég jó szórakozás. (Euro Truck Simulator 2, Microsoft Flight Simulator 2024, Assetto Corsa Competizione stb.)

Ott lesz az asztalodon, majd megérted. Örülök, hogy segíthettem.

• bandy85
    csendes tag

Sziasztok!

Monitort keresek 1440p játékra leginkább és általános felhasználásra.

1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? 200.000Ft
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? 27", 1440p, min.120Hz
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) játék és általános
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? Radeon RX 9070 XT, AMD FreeSync
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb) HDMI,DP
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható? dönthető,állítható magasság

Előre is köszi.

• Gabesz87
    veterán

1 monitor KVM-mel? Feltétlen szükséges 2 monitor egy munkás + saját géphez? Nem úgy van, hogy vagy dolgozol vagy a saját PC-t használod, egyszer a kettőt nem?
    Stremereken kívül nem tudok elképzelni más feladatot, ahova egyszerre és egy időben kellene kettő aktív gép egy asztalhoz. :B

Passz, lehet, hogy működne, csak megszoktam már, tizen pár éve így használom a gépet, 2 monitorral (kényelmes, hogy nem kell ablakokat váltogatni). KVM-mel nincs tapasztalatom.
    Nem úgy van, hogy vagy dolgozol vagy a saját PC-t használod, egyszer a kettőt nem?
    Előfordul, hogy egyszerre használom a kettőt :U

• Borzalmasan dilemmázom az AW2725DM monitor miatt. Nyilván roppant vonzó az ár, és bgombos79 bogarat ültetett a fülembe hogy vegyek 2-t + egy Dell MDS19 állványt. Ez utóbbit közben sikerült is német aprón szereznem 55 EUR-ért :)
    Na de hogy most vegyek 2 db monitort, amikor voltaképp perpill nem igazán van rá szükség... :U Na meg azt néztem, hogy a 2db 27"-os már lehet, hogy túl széles is lenne az íróasztalomon. Elfér, de a hangfalakat eltakarná kicsit. Továbbá a feleségem engem kinyírna :)
    Az meg, hogy egyet veszek, és az állvány egyik oldalán egy 23"-os, másikon egy 27"-os monitor van, elég hülyén néz ki (stabilitás miatt sem túl szerencsés). Úgyhogy azon gondolkodtam, hogy ha maradnék a 24"-nál, akkor milyen opció van? Ha kb. ugyanakkorát vennék, akár 2-t, azt talán el lehet sunnyogni :DDD
    AOC Q24G4RE pl. milyen?

1 monitor KVM-mel? Feltétlen szükséges 2 monitor egy munkás + saját géphez? Nem úgy van, hogy vagy dolgozol vagy a saját PC-t használod, egyszer a kettőt nem?
    Stremereken kívül nem tudok elképzelni más feladatot, ahova egyszerre és egy időben kellene kettő aktív gép egy asztalhoz. :B

• Gabesz87
    veterán

Igen, ez egy jól bevált széria, igazából a Sync az mindegy, ha tud Adaptive Sync-et vagy AMD FreeSync-et, az menni fog nvidiaval is, de amin ott a G-Sync Compatible plecsni, azzal nagy meglepetés nem fog érni (gondolok itt villódzásra elsősorban).

Egyébként ez most a klasszikus lista:
    Asus VG27AQL5A, XG27ACMES
    BenQ EX271Q
    Dell AW2725DM
    Gigabyte M27Q2 QD, M27Q3
    LG 27G610A, 27G810A
    Samsung S27FG502, S27 FG602

Borzalmasan dilemmázom az AW2725DM monitor miatt. Nyilván roppant vonzó az ár, és bgombos79 bogarat ültetett a fülembe hogy vegyek 2-t + egy Dell MDS19 állványt. Ez utóbbit közben sikerült is német aprón szereznem 55 EUR-ért :)
    AOC Q24G4RE pl. milyen?

• Udv

Van hasznaltan is az teny. Ellenben a kerdes, hogy minden monitor automatikusan ki es bekapcsol, ha HDMI-n kap jelet, vagy nem kap?

Jó kérdés, mivel a HDMI multimédiás szabvány, nem követelmény ez a funkció. Egy TV-nél nem biztos, hogy implementálják ezt a feature-t, de egy PC monitornál ez alap kell legyen.
    Mivel sose használok HDMI-t, azért kipróbáltam 1080p60Hz jellel (win11-ben előre átállítva), monitor mellé csomagolt olcsó HDMI kábellel.
    A Gigabyte GS27QA gyorsan feléled, már a BIOS logó is megjelent a PC bekapcsolása után.
    Szerintem nyugodtan választhatsz bármilyen monitort.
    1. TV hangszóró alternatívaként említeném az USB-s táplálású picike hangszórókat, amik kis mértékben azért jobbak is mint egy integrált. Pár ezer forintos tételek. 3,5mm jack pedig szinte mindegyikben van. De ez csak ötlet/javaslat. Nem szólok bele.
    2. Nem tudom milyen okosító lesz, nem is kell válasszal szaporítani az OFF-ot, csak jelezném, nem tudom tudod-e, de a bitang olcsó kínai TV okosítókkal érdemes vigyázni, mert tele lehetnek rosszindulatú programokkal. Érdemesebb márkásat vásárolni (xiaomi, amazon, stb...), vagy csinálni régi PC-ből, laptopból és venni hozzá egy bluetooth-os légegeret. :R

• Udv

Nem, egyáltalán nem automatikus minden monitornál.

TV-okosítót (pl. Chromecast, Xiaomi TV Box stb.) akarsz használni, akkor két külön dologról beszélünk:
    HDMI-jel érzékelése: sok monitor automatikusan átvált arra a HDMI bemenetre, amelyiken jelet érzékel.

Bekapcsolás/kikapcsolás: ez már nem garantált. Sok monitor csak készenléti állapotba megy, amikor megszűnik a jel, és nem feltétlenül kapcsol be magától, amikor újra megjelenik a HDMI-jel.

Amit én vennék:
    LG Smart TV Monitor [link]
    vagy
    LG 27BA550-B

• tasiadam
    veterán

Udv

• Attól még megveheti az Acer-t is akár, bár tudom nálad nagy fétis a CRT szívnonalú overshoot és ghosting hangolás, illetve a nagy fényerő :P

De ne felejtsük el, ezek LCD-k maradnak, ezek ennyit tudnak. Ha nem CS2 meg Valorantra kell neki, észre sem veszi az Acer és a Giga közti különbséget.

Szerencsére ma már elérhető(bb) áron is kapni ilyen monitorokat, nem ritkán látok 50-60 ezer Ft közti modelleket, amikért 3 éve még 140 ezreket kértek, így már tudunk ezen az árszinten is ajánlani.
    Nem mellesleg 100e Ft felett én már nem adnék pénzt LCD monitorért ebben a kategóriában, most már a gyártók is csak reszelgetik a fingot évente, mint a mobil piac, kis dizájn változtatgatás, +20-30Hz évente és ennyit.

Nem mellesleg köszi, hogy viszed a frontot, mostanában kissé nehezebben jutok fel :R

1. Na-na! ;] CRT-hez annyira vagyunk közel, mint ide a legközelebbi csillagrendszer. Ahhoz stroboszkópos OLED kell. (nem tudom van-e már olyan.)
    2. Nagy fényerő fontos, aki nem csak a gari idő végéig keres monitort, hanem hosszabb távra. Pont most dobot fel a kedvenc csatim egy videót a saját monitoráról, hogy milyen lett 20 000 óra múlva. FELÉRE csökkent a fényerő, a színek és fehéregyensúly újrakalibrálása után, Használt LCD monitor: Hogyan amortizálódnak el AZ LCD monitorok? Így néz ki egy monitor 20.000 óra után! (nekem bedobta az automata angol fordítást, úgy néztem)
    3. Ugyan LCD marad ez is az is, de hát ugyan iylen logika mentén, pont ezért kell a legnagyobb műszaki hátrányát a legjobban leküzdő gyártót/típust választani. ;] Amelyik cég erre nem képes, nyugodtan ki is halhatna felőlem...
    Amiben igazad van, hogy lassú single player 48-80fps/Hz VRR-nél (kb. 80fps/80Hz az a pixel válaszidő, amit minden szar panel/overdrive is meg tud még jeleníteni, legfeljebb észrevehetetlen hibákkal) tényleg oly midnegy.
    De ha egyszer kétszer elindít egy közös közös meccset ismerősökkel, akkor az a + 3-4ms gyorsabb pixel válaszidő jelentősen tisztább képet fog neki adni gyorsabb szituációkban, ha kiköpi magából a gépe a 120/144Fps++ átlag képkockát. Ezeknek a játékoknak a többsége ráadásul ingyenes. Könnyen bármikor rápróbálhatnak. A 120Hz kategória gyenge pixel válaszidővel meg maradjon meg a koca játékosoknak és office-osoknak.
    4. Hát igen, én sem adnék ma már sok pénzt LCD-ért. Látni az árakon, hogy igyekeznek kiszórni a tök jó 2K180-240Hz monitorokat is. Csak remélni tudom, hogy tényleg azért, mert gyártósorok tömegei készülnek köpködni az OELD-t és végre lesz olcsó OLED és végre talán RGB OELD is elterjed vagy a mifene... annyira még nem rétek hozzá. Csak azt tudom, amit itt már elsírtam valakinek, hogy az OLED és jóféle IPS telefonjaim közül az IPS-nek jobban tetszik a képe. (Moto G75/Edge 60 Fusion) Túl kontrasztos az OLED. Nem kényelmes a szememnek. :B
    5. Sajna nekem nem olyan a piaci tájékozottságom és tapasztalatom. Csak a budget orientált monitorokat nyálazgattam át mostanában leginkább 27"1080p és 27"1440p kategóriában.

• sztivo
    Topikgazda

Igen először 1440p gondolkodtam, aztán olvastam hogy fhd-n homályos... Mivel nekem sincs csúcs szuper hardverem, csak ezért gondolkodtam a fhdben. Hosszútávon persze az 1440p jobban megérné.

Én használok 80 cm-ről egy 20"-os 1366x768 felbontású monitort munkahelyen, na ez kb ugyanaz a 81-82 ppi, közelről nagyon pixeles, telefonnal is nagyon könnyű fotózni a pixeleket, de 80 cm-ről már nem veszed észre (annyira), de nyilván egy 1440p-vel hosszabb távon jól járnál, akár még egy használt irodai modellel is.
    Egy fapad 100Hz office QHD monitorért sem kérnek többet 50-55-nél manapság, és azok újak.

• sztivo
    Topikgazda

ÁK filter és itteni HSZ-ok, tanácsok alapján úgy látom, a Dell Alienware AW2725DM minden szempontból megfelelő lehet :K

Igen, ez egy jól bevált széria, igazából a Sync az mindegy, ha tud Adaptive Sync-et vagy AMD FreeSync-et, az menni fog nvidiaval is, de amin ott a G-Sync Compatible plecsni, azzal nagy meglepetés nem fog érni (gondolok itt villódzásra elsősorban).

Egyébként ez most a klasszikus lista:
    BenQ EX271Q
    Dell AW2725DM
    Gigabyte M27Q2 QD, M27Q3
    LG 27G610A, 27G810A

• sztivo
    Topikgazda

40k
    27", fhd. Hz minél magasabb?
    Ips
    Sík
    Általános, játék.
    Amd bc 250
    Dp port, 3.5 jack
    Nem
    Hagyományos
    Mindegy.

Hali! Kb. 1 méterről nézném, ilyen távolságból még élvezhető a fhd?

Köszönöm! :R

Hello!
    1 méterről lazán vállalható, 40k ha újonnan, akkor kb mindegy mit veszel, csak neve legyen a gyereknek :P
    Gondolok itt Acer, Dell, LG, MSI, Samsung márkákra, akik a belépő szinten is korrekt monitorokat kínálnak.

• sztivo
    Topikgazda

Én kissé félek, hogy az Acer-nek nem jól programozott az overshootja.
    Nekem a 170Hz-es "V2" végű van meg. ~110-120fps/Hz VRR körül vagy alatta már jelentkezhet overshoot/ghosting. Hát, hogy kijavították-e a V3 végű 180Hz példányon a rosszul programoztott overdrive-t? Nem tudom. Meg kell kérdezni az eladókat. Különben egy jó monitor, szép színekkel, gyárilag kalibrált.
    A Giga meg egy nagyon erős kiegyensúlyozott képességű, jó vétel. Nincs rajta gyári színkalibráció, az a hátránya az Acerrel szemben. De ha nem ragaszkodsz a kalibrált színhez, akkor teljesen jó vétel a kinézett Giga, sőt, talán a legjobb deal a piacon jelenleg. A gigabytenak, biztos van olyan overdrive értéke, ami VRR esetében jól működik széles frekvencia sávban.

Attól még megveheti az Acer-t is akár, bár tudom nálad nagy fétis a CRT szívnonalú overshoot és ghosting hangolás, illetve a nagy fényerő :P

De ne felejtsük el, ezek LCD-k maradnak, ezek ennyit tudnak. Ha nem CS2 meg Valorantra kell neki, észre sem veszi az Acer és a Giga közti különbséget.

Szerencsére ma már elérhető(bb) áron is kapni ilyen monitorokat, nem ritkán látok 50-60 ezer Ft közti modelleket, amikért 3 éve még 140 ezreket kértek, így már tudunk ezen az árszinten is ajánlani.
    Nem mellesleg 100e Ft felett én már nem adnék pénzt LCD monitorért ebben a kategóriában, most már a gyártók is csak reszelgetik a fingot évente, mint a mobil piac, kis dizájn változtatgatás, +20-30Hz évente és ennyit.

Nem mellesleg köszi, hogy viszed a frontot, mostanában kissé nehezebben jutok fel :R

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok!

Jelenleg egy 32-es LG UltraFine 4K Ergo monitorom van. Alapvetően nincs is vele gond, de változott az asztal és az elrendezés ezért felmerült, hogy az asztalról a falra kerülhetne a monitor. Oda viszont már lehet, hogy pont a határon mozgok, hogy kellene egy nagyobb méret.
    42-43" elégségesnek tűnik és láttam, hogy többen bátorkodnak OLED tv-t használni ilyen célra.
    Nálam alapvetően meló van. Játék nincs, vagy nagyon ritkán ezért ez nem cél. Ellenben jól olvasható kellene legyen.

Mi manapság az ajánlás? Inkább nézzek egy standard monitort ebben a méretben IPS panellel vagy használható az OLED TV? Vannak kompromisszumok amire figyelni kell?

Szia!
    Mivel nem játékra kell, szvsz egy TV-vel jobban jársz, anno sokan nyomták itt is C2-C3 TV-kkel, az is tudott 120Hz-et, de mégis elérhetőbb volt - és nem csak árban - mint egy monitor.
    Hátránya sok statikus tartalomnál a beégés veszélye, ekkora méretben talán VA panellel vannak monitorok, aminél oldalról picit torzulnak a színek (gamma shifting).

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok!
    Szeretném lecserélni a jelenlegi (Asus VZ239H-W) monitoromat.
    1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? - Nem határoztam meg felső határt, de a lehető legjobb ár-érték arányban szoktam gondolkozni.
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? - A jelenlegi után kicsit nagyobbra, max. 27"-ra váltanék, 1440p vagy ha nem sokkal drágább, 4K, 144 Hz vagy több.
    3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED) - Nincs preferált.
    4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat? - Sík.
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) - Általános és irodai használat, ritkán játék.
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? - Asus TUF Gaming F16 FX607VJB-RL037 lenne a notebook, amiben RTX 3050 6 GB van. G-SYNC.
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? HDMI és/vagy DisplayPort és/vagy Type-C (a laptop támogatja, lehet, hogy érdemes lenne ilyet választani?). Mivel jó lenne, ha hangszóró is lenne rajta, így gondolom 3,5 mm jack is kell.
    8, Fontos számodra a HDR funkció ? - Nem tudom.
    9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel? - Hagyományos.
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? - Pivot, forgatható, magasságban állítható.
    Köszönöm a segítséget! :R

Szia!
    A GPU miatt necces a 4K, max dual-mode monitort néznék, ami játék alatt 1080p-ben megy, LG 27G810A pl vagy Samsung G70F.

27" QHD-ban több opciód van,
    BenQ EX271Q
    Dell AW2725DM
    Gigabyte M27Q2 QD, M27Q3
    LG 27G610A, 27G810A

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok!
    Lassan eljön a csere ideje, egy XB273U-t szeretnék valami modernebbre/jobbra lecserélni.

1: 3-400, akár 500. Amennyiből kijön egy megfelelő.
    2: 32", 4K-2K.
    3: Elsősorban OLED paneleket néztem. Leginkább sötétben használom, arra úgy tudom ez a legjobb.
    4: Sík, de nem zavar ha ívelt.
    5: Leginkább játék, néha film.
    6: 5070Ti
    7: DP, a többi nem fontos.
    8: Nem.
    9: Hagyományos
    10: Nem számít, monitorkaron lesz.

Én ezt a kettőt találtam:
    Asus XG32UQWMS és MSI MPG 322UR X24

Ezek a "Glossy" felületek mennyire zavaróak? Olvastam pár helyen hogy van amelyik még sötétben is tükröződik. (Ablakkal szemben van a monitorom, így ez nem szerencsés)

240-480hz közt van számottevő különbség? Megéri a dual-mode miatt az Asus-t (vagy más alternatívát) választani?

Szia!
    Az Asus-t válaszd.

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok!

Ez ajánlott monitor? Samsung Odyssey OLED G8 S32HG800SU

1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? 350 ezer max.
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? 27" vagy 32" és 100 Hz minimum
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) játék, film, munka
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? RTX 3060, de tervezek fejleszteni
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb) Displayport
    8, Fontos számodra a HDR funkció ? Nem
    9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel? Hagyományos
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható? Fontos, hogy ezt mind tudja

Szia!
    Szerintem megfelel a célra, de egy Asus XG32UCWMG-t hamarabb megvennék 32"-ban.
    27"-ban Dell AW2725DF még mindig jó választás.

• sztivo
    Topikgazda

50-80e, 100e Ft max
    27", 2k jó, 60hz elég
    -
    Sík
    Általános, irodai, programozói
    Irodai hp laptop
    HDMI
    Nem
    Hagyományos
    Alap állítási lehetőség elég. Magasságállítást igazából megoldom monitortartók karral ha úgy van. Pivot nem kell.

Szia!
    Dell S2725DC, P2725D
    LG 27U631A, 27BA65Q
    Samsung S27F610

Ezeket mondanám.

• Grampy
    senior tag

Ránéztem most azért mennyit futott ez a monitor. 14718 üzemóra van benne. Lehet, hogy ennyi után az OLEDen már látható degradációk lennének?

Több 10k+ üzemórás reddit szálat olvastam, ahol közel ugyanolyan makulátlan volt a panel, mint új korában, de OLED-nél nagyban függ, hogy ez idő alatt milyen tartalom ment a kijelzőn. Ha ugyanaz az excel táblázat vagy videó vágó és hasonló program megy több ezer órán keresztül magas fényerőn, akkor esélyesebb, hogy lesz valami nyoma. Start menüt érdemes elrejteni, és pár perc tétlenség utáni automatikus képernyőkímélőt kapcsolni. Egyébként meg a legtöbb gyártó a 3 éves garanciába bele szokta foglalni a beégést is.

• szemmelver
    aktív tag

1. Ezzel kezd! :P Akkor nem kérdés, hogy jó lesz! :))

2. "ő" nem. De akkor ez igen: GIGABYTE GS27FA Viszont 44K huf 27"1080p monitornál felmerül egy kérdés, hogy szabad-e/érdemes-e ennyit kaidni érte, ha 49K-ért meg már jó 27" 1440p 180Hz: GIGABYTE GS27QA (Én konkrétan ezt használom most. És ha nem jön be majd a 27"1080p, akkor marad is.)
    És ha kíváncsi lennél mégis minek redneltem be egy 27"1080p monitort... :B , hát mert a kompetetív shooterekhez kissé szegényes hardverem van a 1440p-hez. Ha 1080p-ben játszom, érezni, sokkal smoothabb, viszont unom váltogatni a felbontást.... :B Mégha desktopon/videók megtekintéséhez jobban tetszik a nagyobb felbontás)
    Ez a Giga 27"1440p egy rendkívül jó ajánlat.

3. 1080p200Hz-re nem kell "csúcsszuper" kábel. Viszont jó eséllyel venned kell, ugye. Általában HDMI-t adnak olcsó monitorokhoz. (ezt érdemes ellenőrizd. Mindegyiknél írják vagy a specifikációs táblázatban vagy a manualban a doboz tartalmát.)
    Ha venni kell: Delock kábelt javaslok. Itthonról elérhető márka és jellemzően versenyképes ára van, ha nem is a legolcsóbb. Viszont én máig elégedett vagyok vele. A régi Delock DP 1.2 kábelem vígan meghajtja a DP 1.4 kábelt igénylő monitorom (az említett GS27QA).

Igen először 1440p gondolkodtam, aztán olvastam hogy fhd-n homályos... Mivel nekem sincs csúcs szuper hardverem, csak ezért gondolkodtam a fhdben. Hosszútávon persze az 1440p jobban megérné.

• ÁK filter és itteni HSZ-ok, tanácsok alapján úgy látom, a Dell Alienware AW2725DM minden szempontból megfelelő lehet :K

Alzán most ez a típús 60e Ft. Gyorsan vegyél két darabot és rendben is vagy .
    Plusz fog kelleni egy ilyen: [Dual állvány] Volt ilyenem. Plusz több helyen láttam. Stabil, strapa bíró és jól néz ki. Dupla monitoroknál elengedhetetlen!

• Gabesz87
    veterán

CPU+VGA update-en agyalok, és gondoltam, akkor már nem ártana monitort is cserélni. Jelenlegi i3-10105F + GTX 1650 Super konfigot cserélném i7-10700/11700-ra, a VGA pedig még nem eldöntött, vagy RTX 4070, vagy pedig RX 9060 XT. 2 monitorom van: DELL U2312HM és HP EliteDisplay S231d. A HP-t használom a PC-mhez és HomeOffice-ban a céges laptopra kötve parallel. Úgyhogy gondoltam, a Dell-t cserélném le.
    1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? <100.000 Ft
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? Max. 27" és de voltaképp a 24" is megfelel (70-80cm-re ülök a monitortól), WQHD felbontás, >100Hz
    3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED) Nincs preferencia, de IPS vagy VA jön szóba
    4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat? Sík
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) Főként csak általános, alkalmankénti játék
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? Ahogy fent említettem, vagy RTX4070 vagy RX9060XT lesz. Ha esetleg van olyan monitor, ami mindkét gyártó SYNC megoldását támogatja, az előny, de ha nem, akkor érdekelne ajánlás FreeSync és G-Sync részről is.
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb) DP ill. jó volna USB downstream (Type-C előny ha van, de nem fontos)
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható? magasság állítható, esetleg dönthető
    + igény: szemkímélő legyen (PWM mentes)

ÁK filter és itteni HSZ-ok, tanácsok alapján úgy látom, a Dell Alienware AW2725DM minden szempontból megfelelő lehet :K

• Gabesz87
    veterán

CPU+VGA update-en agyalok, és gondoltam, akkor már nem ártana monitort is cserélni. Jelenlegi i3-10105F + GTX 1650 Super konfigot cserélném i7-10700/11700-ra, a VGA pedig még nem eldöntött, vagy RTX 4070, vagy pedig RX 9060 XT. 2 monitorom van: DELL U2312HM és HP EliteDisplay S231d. A HP-t használom a PC-mhez és HomeOffice-ban a céges laptopra kötve parallel. Úgyhogy gondoltam, a Dell-t cserélném le.
    1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? <100.000 Ft
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? Max. 27" és de voltaképp a 24" is megfelel (70-80cm-re ülök a monitortól), WQHD felbontás, >100Hz
    3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED) Nincs preferencia, de IPS vagy VA jön szóba
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) Főként csak általános, alkalmankénti játék
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? Ahogy fent említettem, vagy RTX4070 vagy RX9060XT lesz. Ha esetleg van olyan monitor, ami mindkét gyártó SYNC megoldását támogatja, az előny, de ha nem, akkor érdekelne ajánlás FreeSync és G-Sync részről is.
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb) DP ill. jó volna USB downstream (Type-C előny ha van, de nem fontos)
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható? magasság állítható, esetleg dönthető
    + igény: szemkímélő legyen (PWM mentes)

• Én még a 99 cm full hd tv-t 1 méteren belül is elég jónak találom, akkor talán nem lesz gond vele :DD

Köszi amiket küldtél. Nehéz dolgom van.... [Ő] rá mit mondasz? Picit túllépi a 40-et, de még belefér..

Még egy kérdés. Ahhoz hogy kitudjam használni a minél magasabb hz-t, jó egy olcsó dp kábel is, vagy érdemesebb minőségit venni?

1. Ezzel kezd! :P Akkor nem kérdés, hogy jó lesz! :))

2. "ő" nem. De akkor ez igen: GIGABYTE GS27FA Viszont 44K huf 27"1080p monitornál felmerül egy kérdés, hogy szabad-e/érdemes-e ennyit kaidni érte, ha 49K-ért meg már jó 27" 1440p 180Hz: GIGABYTE GS27QA (Én konkrétan ezt használom most. És ha nem jön be majd a 27"1080p, akkor marad is.)
    És ha kíváncsi lennél mégis minek redneltem be egy 27"1080p monitort... :B , hát mert a kompetetív shooterekhez kissé szegényes hardverem van a 1440p-hez. Ha 1080p-ben játszom, érezni, sokkal smoothabb, viszont unom váltogatni a felbontást.... :B Mégha desktopon/videók megtekintéséhez jobban tetszik a nagyobb felbontás)
    Ez a Giga 27"1440p egy rendkívül jó ajánlat.

3. 1080p200Hz-re nem kell "csúcsszuper" kábel. Viszont jó eséllyel venned kell, ugye. Általában HDMI-t adnak olcsó monitorokhoz. (ezt érdemes ellenőrizd. Mindegyiknél írják vagy a specifikációs táblázatban vagy a manualban a doboz tartalmát.)
    Ha venni kell: Delock kábelt javaslok. Itthonról elérhető márka és jellemzően versenyképes ára van, ha nem is a legolcsóbb. Viszont én máig elégedett vagyok vele. A régi Delock DP 1.2 kábelem vígan meghajtja a DP 1.4 kábelt igénylő monitorom (az említett GS27QA).

• MrSealRD
    veterán

Vannak olyan felhasználók, akik aktívan munkára használják az OLED kijelzőjüket, több ezer óra után sincs látható beégés. Nyilván ott van a rizikó, de ha be tartod az alap védelmi tanácsokat, akkor jó lehet egy darabig. Nyilván egy LED ebből a szempontból tartósabb, hiszen ott több tízezer óra után se fárad még úgy el a háttérvilágítás. OLED-nél a pixelek mivel organikusak, idővel degradálódnak, mivel a 4 óránkénti kisebb, és az 1500-2000 óránkénti nagyobb pixelfrissítő lerövidíti az élettartamukat, cserébe javít a homogenitáson.

Ránéztem most azért mennyit futott ez a monitor. 14718 üzemóra van benne. Lehet, hogy ennyi után az OLEDen már látható degradációk lennének?

• szemmelver
    aktív tag

1. Távolság téma: Ha tényleg van legalább 1 méter, akkor jónak kell lennie, hacsak nem vagy sasszemű. :B
    (Viszont, ekkora távolságon 5-10cm különbség már változtathat a helyzeten, ezért érdemes 1-2cm pontossággal tisztában lenni a távolsággal. Pl. ha a kb 1m, a valóságban csak 90cm, akkor már lehet kissé pixelesnek fogod érezni a hétköznapokban. Lehet találni kalkulátorokat vagy a.i. keresőt, hogy kb. mekkora távolságtól mosódik össze adott PPI kijelző pixel rácsa. Elméletben a 27"1080p ennél a távolságnál már OK. Nekem csak jövő héten érkezik meg az ilyen monitor, mert én is rápróbálok egyre. Nálam ~105cm a betekintési távolság.)

2. Konkrét típus: Sajna ebben a kategóriában (27"1080p, nagyjából 180-200Hz-ig) csak egyetlen egy monitorról találtam érdemi tesztet. De az alapján legalább jó: Dell SE2725HG. Itthon ~40K (Alza)
    Német amazonon szokott lenni 33-34K (link) összegért "újracsomagolt" (Amazon Retourenkauf).
    Ha visszakeresel, egy fórumtársnak már ajánlottuk és elégedett vele.
    (Ebből a típusból egy "újracsomagoltat" rendeltem be amazonról, ugyan ezt a DELL-t. Jövő pénteken érkezik elméletben, csak utána tudok róla részletesen beszámolni, ha esetleg érdekel.)

3. További alternatívák: ÁK vélemények alapján, meg úgy általában a specifikáció alapján vannak még jónak tűnő ajánlatok 40K-ig: AOC, MSI, Viewsonic, sőt még legolcsóbb Dahua monitor (LM27-E231BN) is egész jó lehet (25" változatról láttam bemutató egyik kedvenc youtube csatornámon, nem teszt, de teljesen OK-nak tűnik, de sajna benne van a pakliban hogy a 27" változat már nem ugyan olyan). Viszont se magamnak vásárolni, se másnak ajánlani nem szeretek tesztek nélkül. Kísérletezni csak saját felelősségre és a 14 napos elállás mellett lehet, ahol viszont bukod a visszaküldés kötlségét.
    Ha esetleg érdekelnek így is, az alábbi típusok tűnnek érdemesnek a próbálkozással, 40K-ig, ársorrendben: Dahua LM27-E231BN, AOC 27B36X, MSI MAG 275F E20, AOC 27G50F, ViewSonic VX27G1-HD,

Én még a 99 cm full hd tv-t 1 méteren belül is elég jónak találom, akkor talán nem lesz gond vele :DD

Köszi amiket küldtél. Nehéz dolgom van.... [Ő] rá mit mondasz? Picit túllépi a 40-et, de még belefér..

Még egy kérdés. Ahhoz hogy kitudjam használni a minél magasabb hz-t, jó egy olcsó dp kábel is, vagy érdemesebb minőségit venni?

• Grampy
    senior tag

Megnéztem UW monitorokat is, de gyorsan kiestek. A jelenlegi felhasználásom úgy néz ki, hogy aktívan kihasználom azt, hogy 4-es felosztásban 4 különböző ablak van behúzva egyszerre és nem kell váltogatnom. Ez pedig UW esetén nem működik, vagy jobbra-balra kéne forognom fejjel.

Viszont úgy tűnik, hogy ha ezen az úton akarok elindulni, akkor le kell nyelnem a békát és a kompromisszumokat elfogadni amit az OLED tv-k esetében meg kell tenni. :(

Persze egyelőre nem sürgető a dolog, szóval most marad a monitor egyelőre, meg alszok még rá párat... aztán kiderül.

Vannak olyan felhasználók, akik aktívan munkára használják az OLED kijelzőjüket, több ezer óra után sincs látható beégés. Nyilván ott van a rizikó, de ha be tartod az alap védelmi tanácsokat, akkor jó lehet egy darabig. Nyilván egy LED ebből a szempontból tartósabb, hiszen ott több tízezer óra után se fárad még úgy el a háttérvilágítás. OLED-nél a pixelek mivel organikusak, idővel degradálódnak, mivel a 4 óránkénti kisebb, és az 1500-2000 óránkénti nagyobb pixelfrissítő lerövidíti az élettartamukat, cserébe javít a homogenitáson.

• 1, Mekkora összeget szánnál a monitorra?
    40k
    Ips
    Sík
    Általános, játék.
    Amd bc 250
    Dp port, 3.5 jack
    Nem
    Hagyományos
    Mindegy.

1. Távolság téma: Ha tényleg van legalább 1 méter, akkor jónak kell lennie, hacsak nem vagy sasszemű. :B
    (Viszont, ekkora távolságon 5-10cm különbség már változtathat a helyzeten, ezért érdemes 1-2cm pontossággal tisztában lenni a távolsággal. Pl. ha a kb 1m, a valóságban csak 90cm, akkor már lehet kissé pixelesnek fogod érezni a hétköznapokban. Lehet találni kalkulátorokat vagy a.i. keresőt, hogy kb. mekkora távolságtól mosódik össze adott PPI kijelző pixel rácsa. Elméletben a 27"1080p ennél a távolságnál már OK. Nekem csak jövő héten érkezik meg az ilyen monitor, mert én is rápróbálok egyre. Nálam ~105cm a betekintési távolság.)

2. Konkrét típus: Sajna ebben a kategóriában (27"1080p, nagyjából 180-200Hz-ig) csak egyetlen egy monitorról találtam érdemi tesztet. De az alapján legalább jó: Dell SE2725HG. Itthon ~40K (Alza)
    Német amazonon szokott lenni 33-34K (link) összegért "újracsomagolt" (Amazon Retourenkauf).
    Ha visszakeresel, egy fórumtársnak már ajánlottuk és elégedett vele.
    (Ebből a típusból egy "újracsomagoltat" rendeltem be amazonról, ugyan ezt a DELL-t. Jövő pénteken érkezik elméletben, csak utána tudok róla részletesen beszámolni, ha esetleg érdekel.)

3. További alternatívák: ÁK vélemények alapján, meg úgy általában a specifikáció alapján vannak még jónak tűnő ajánlatok 40K-ig: AOC, MSI, Viewsonic, sőt még legolcsóbb Dahua monitor (LM27-E231BN) is egész jó lehet (25" változatról láttam bemutató egyik kedvenc youtube csatornámon, nem teszt, de teljesen OK-nak tűnik, de sajna benne van a pakliban hogy a 27" változat már nem ugyan olyan). Viszont se magamnak vásárolni, se másnak ajánlani nem szeretek tesztek nélkül. Kísérletezni csak saját felelősségre és a 14 napos elállás mellett lehet, ahol viszont bukod a visszaküldés kötlségét.
    Ha esetleg érdekelnek így is, az alábbi típusok tűnnek érdemesnek a próbálkozással, 40K-ig, ársorrendben: Dahua LM27-E231BN, AOC 27B36X, MSI MAG 275F E20, AOC 27G50F, ViewSonic VX27G1-HD,

• MrSealRD
    veterán

Nem találtam én sem monitorban ilyen méretet, ami ésszerű ár-értében lenne. TV-k között lehet esetleg mazsolázni, de ebben a méretben ilyen low budget kategóriák vannak csak sajnos, azoktól sokkal jobb a mostani LG monitorod. UltraWide-ban nem gondolkodtál esetleg?

Megnéztem UW monitorokat is, de gyorsan kiestek. A jelenlegi felhasználásom úgy néz ki, hogy aktívan kihasználom azt, hogy 4-es felosztásban 4 különböző ablak van behúzva egyszerre és nem kell váltogatnom. Ez pedig UW esetén nem működik, vagy jobbra-balra kéne forognom fejjel.

Viszont úgy tűnik, hogy ha ezen az úton akarok elindulni, akkor le kell nyelnem a békát és a kompromisszumokat elfogadni amit az OLED tv-k esetében meg kell tenni. :(

Persze egyelőre nem sürgető a dolog, szóval most marad a monitor egyelőre, meg alszok még rá párat... aztán kiderül.

• szemmelver
    aktív tag

40k
    Ips
    Sík
    Általános, játék.
    Amd bc 250
    Dp port, 3.5 jack
    Nem
    Hagyományos
    Mindegy.

• Grampy
    senior tag

Köszi szépen a választ... Lehet ketté kell bontanom a dilemmát. Az egyik, hogy OLED vagy nem OLED... ÉS akkor ide jönnek az általad említett megkötések, kompromisszumok.
    A másik viszont a méret kérdés. Mert alapvetően a falra költözés hozza magával, hogy nagyobbnak kell lennie. Tehát ha a fenti kérdésnél nem OLED felé mennék, akkor kérdés, hogy van olyan 42"-es TV/monitor... ami nem hordozza a fenti betegségeket de amúgy minőségileg rendben van? Nem nagyon látok érdemi 42" vagy feletti monitorokat.
    Egy DELL-t láttam...de nem kívántam rá.

Nem találtam én sem monitorban ilyen méretet, ami ésszerű ár-értében lenne. TV-k között lehet esetleg mazsolázni, de ebben a méretben ilyen low budget kategóriák vannak csak sajnos, azoktól sokkal jobb a mostani LG monitorod. UltraWide-ban nem gondolkodtál esetleg?

• MrSealRD
    veterán

Szia, én egy LG OLED 42C5-öt használok, falra van téve. Nálam vegyes a felhasználás, böngészés, zene szerkesztés, játék, videó, film. Ha kifejezetten munkára kell leginkább, akkor én nem vennék OLED-et több szempontból sem. Egy, ugye a beégés, ami már a mai modelleken egész jól megelőzhető a modern beépített védelmek segítségével, de nem elkerülhetetlen, főleg, ha sok statikus tartalom megy a kijelzőn. Kettő, a nem szokványos RGB sub-pixel elrendezés. Igaz a legújabb QD-OLED-eknél már van 2-3 modell, ami tudja az RGB-t, de azok horror áron mennek még. De az is 32". Ettől függetlenül nálam is a MacType programmal van beállítva a szöveg, teljesen élhető, plusz 150%-os skálázáson van a Win11. Viszont a PPI érték alacsonyabb, mint 32"-en. Ha nem feltétlenül szükséges a végtelen kontraszt, a kiváló HDR, és a szuper gyors pixel-válaszidő, akkor szerintem tartsd meg a jelenlegi monitorodat. Munkára jól tud jönni a RGB pixel struktúra és a 138-as PPI.

Köszi szépen a választ... Lehet ketté kell bontanom a dilemmát. Az egyik, hogy OLED vagy nem OLED... ÉS akkor ide jönnek az általad említett megkötések, kompromisszumok.
    A másik viszont a méret kérdés. Mert alapvetően a falra költözés hozza magával, hogy nagyobbnak kell lennie. Tehát ha a fenti kérdésnél nem OLED felé mennék, akkor kérdés, hogy van olyan 42"-es TV/monitor... ami nem hordozza a fenti betegségeket de amúgy minőségileg rendben van? Nem nagyon látok érdemi 42" vagy feletti monitorokat.
    Egy DELL-t láttam...de nem kívántam rá.

• Grampy
    senior tag

Sziasztok!

Jelenleg egy 32-es LG UltraFine 4K Ergo monitorom van. Alapvetően nincs is vele gond, de változott az asztal és az elrendezés ezért felmerült, hogy az asztalról a falra kerülhetne a monitor. Oda viszont már lehet, hogy pont a határon mozgok, hogy kellene egy nagyobb méret.
    42-43" elégségesnek tűnik és láttam, hogy többen bátorkodnak OLED tv-t használni ilyen célra.
    Nálam alapvetően meló van. Játék nincs, vagy nagyon ritkán ezért ez nem cél. Ellenben jól olvasható kellene legyen.

Mi manapság az ajánlás? Inkább nézzek egy standard monitort ebben a méretben IPS panellel vagy használható az OLED TV? Vannak kompromisszumok amire figyelni kell?

Szia, én egy LG OLED 42C5-öt használok, falra van téve. Nálam vegyes a felhasználás, böngészés, zene szerkesztés, játék, videó, film. Ha kifejezetten munkára kell leginkább, akkor én nem vennék OLED-et több szempontból sem. Egy, ugye a beégés, ami már a mai modelleken egész jól megelőzhető a modern beépített védelmek segítségével, de nem elkerülhetetlen, főleg, ha sok statikus tartalom megy a kijelzőn. Kettő, a nem szokványos RGB sub-pixel elrendezés. Igaz a legújabb QD-OLED-eknél már van 2-3 modell, ami tudja az RGB-t, de azok horror áron mennek még. De az is 32". Ettől függetlenül nálam is a MacType programmal van beállítva a szöveg, teljesen élhető, plusz 150%-os skálázáson van a Win11. Viszont a PPI érték alacsonyabb, mint 32"-en. Ha nem feltétlenül szükséges a végtelen kontraszt, a kiváló HDR, és a szuper gyors pixel-válaszidő, akkor szerintem tartsd meg a jelenlegi monitorodat. Munkára jól tud jönni a RGB pixel struktúra és a 138-as PPI.

• v3g374
    tag

Nekem a 170Hz-es "V2" végű van meg. ~110-120fps/Hz VRR körül vagy alatta már jelentkezhet overshoot/ghosting. Hát, hogy kijavították-e a V3 végű 180Hz példányon a rosszul programoztott overdrive-t? Nem tudom. Meg kell kérdezni az eladókat. Különben egy jó monitor, szép színekkel, gyárilag kalibrált.
    A Giga meg egy nagyon erős kiegyensúlyozott képességű, jó vétel. Nincs rajta gyári színkalibráció, az a hátránya az Acerrel szemben. De ha nem ragaszkodsz a kalibrált színhez, akkor teljesen jó vétel a kinézett Giga, sőt, talán a legjobb deal a piacon jelenleg. A gigabytenak, biztos van olyan overdrive értéke, ami VRR esetében jól működik széles frekvencia sávban.

:R

• Sziasztok!

Sajnos megfőtt a dell u2312hm monitorom.
    Gondolkoztam cserében, újításban. Az új Ultrasharp monitorok nagyon drágák nekem...

1. 30-50k, de talán elmegyek 70-ig is ha megéri.
    2. Eredetileg maradhatna a FullHD, de belegondoltam és jó lenne egy QHD, nagyobb képfrekivel, mint 60hz, mondjuk 120. Illetve nagyobb méret mondjuk 27
    3. IPS
    4. Sík
    5. Főleg munka, esetleg némi játék.
    6. RTX 3060Ti
    7. DP-t preferálom
    8. Nem kell hdr.
    9. Hagyományos
    10. igazából forgatható nagyon kéne, de el tudok tőle vonatkoztatni...

Egyelőre 2 ilyet találtam:
    https://www.arukereso.hu/monitor-c3126/gigabyte/g27q20-p1303422187/#termek-leiras
    https://www.acershop.hu/acer-laptop-termekek/acer-monitor/acer-nitro-xv272uv3bmiiprx-freesync-monitor-27-quot-umhx2ee307/20121/

HA valaki tud hasznos tanácsot, megköszönöm. :R

• v3g374
    tag

Sziasztok!

Sajnos megfőtt a dell u2312hm monitorom.
    Gondolkoztam cserében, újításban. Az új Ultrasharp monitorok nagyon drágák nekem...

1. 30-50k, de talán elmegyek 70-ig is ha megéri.
    2. Eredetileg maradhatna a FullHD, de belegondoltam és jó lenne egy QHD, nagyobb képfrekivel, mint 60hz, mondjuk 120. Illetve nagyobb méret mondjuk 27
    3. IPS
    4. Sík
    5. Főleg munka, esetleg némi játék.
    6. RTX 3060Ti
    7. DP-t preferálom
    8. Nem kell hdr.
    9. Hagyományos
    10. igazából forgatható nagyon kéne, de el tudok tőle vonatkoztatni...

Egyelőre 2 ilyet találtam:
    https://www.arukereso.hu/monitor-c3126/gigabyte/g27q20-p1303422187/#termek-leiras
    https://www.acershop.hu/acer-laptop-termekek/acer-monitor/acer-nitro-xv272uv3bmiiprx-freesync-monitor-27-quot-umhx2ee307/20121/

HA valaki tud hasznos tanácsot, megköszönöm. :R

• sziasztok!

rokononnak segítek, aki vesz egy Dell OptiPlex 7090 Micro-t. jelenleg egy közel 20 éves 19 colos Daewoo monitort használ, ami eleve csereérett, de a csatlakozója sem passzol az új Dellhez. rábeszélném, hogy vegyen helyette egy nagyobb, 24 col körülit minél olcsóbban. mit ajánlanátok?

1, max. 40 ezer, de ha 30-ból kijön, az még jobb
    2, 24 col, 1920 x 1080, min. 100 Hz
    3, mindegy a panel
    4, inkább sík
    5, netezés, FB, filmezés
    6, integrált videókártya
    7, DisplayPort 1.4
    8, HDR nem fontos
    9. hagyományos
    10, ergonómia mindegy

Xiaomi A24i 2026 ELA6416EU termék lap árukereső
    Nincs tapasztalatom vele, de ha tudja amit ígér, akkor best-buy.

• Apollo17hu
    őstag

sziasztok!

rokononnak segítek, aki vesz egy Dell OptiPlex 7090 Micro-t. jelenleg egy közel 20 éves 19 colos Daewoo monitort használ, ami eleve csereérett, de a csatlakozója sem passzol az új Dellhez. rábeszélném, hogy vegyen helyette egy nagyobb, 24 col körülit minél olcsóbban. mit ajánlanátok?

1, max. 40 ezer, de ha 30-ból kijön, az még jobb
    2, 24 col, 1920 x 1080, min. 100 Hz
    3, mindegy a panel
    4, inkább sík
    5, netezés, FB, filmezés
    6, integrált videókártya
    7, DisplayPort 1.4
    8, HDR nem fontos
    9. hagyományos
    10, ergonómia mindegy

• MrSealRD
    veterán

Sziasztok!

• Gabonetta
    aktív tag

Sziasztok!
    Szeretném lecserélni a jelenlegi (Asus VZ239H-W) monitoromat.
    1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? - Nem határoztam meg felső határt, de a lehető legjobb ár-érték arányban szoktam gondolkozni.
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? - A jelenlegi után kicsit nagyobbra, max. 27"-ra váltanék, 1440p vagy ha nem sokkal drágább, 4K, 144 Hz vagy több.
    3, Melyik panelt részesíted előnybe? (IPS, VA, TN, OLED) - Nincs preferált.
    4, Sík vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat? - Sík.
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) - Általános és irodai használat, ritkán játék.
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? - Asus TUF Gaming F16 FX607VJB-RL037 lenne a notebook, amiben RTX 3050 6 GB van. G-SYNC.
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? HDMI és/vagy DisplayPort és/vagy Type-C (a laptop támogatja, lehet, hogy érdemes lenne ilyet választani?). Mivel jó lenne, ha hangszóró is lenne rajta, így gondolom 3,5 mm jack is kell.
    8, Fontos számodra a HDR funkció ? - Nem tudom.
    9. Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel? - Hagyományos.
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? - Pivot, forgatható, magasságban állítható.
    Köszönöm a segítséget! :R

• Sziasztok!
    Lassan eljön a csere ideje, egy XB273U-t szeretnék valami modernebbre/jobbra lecserélni.

1: 3-400, akár 500. Amennyiből kijön egy megfelelő.
    2: 32", 4K-2K.
    3: Elsősorban OLED paneleket néztem. Leginkább sötétben használom, arra úgy tudom ez a legjobb.
    4: Sík, de nem zavar ha ívelt.
    5: Leginkább játék, néha film.
    6: 5070Ti
    7: DP, a többi nem fontos.
    8: Nem.
    9: Hagyományos
    10: Nem számít, monitorkaron lesz.

Én ezt a kettőt találtam:
    Asus XG32UQWMS és MSI MPG 322UR X24

Ezek a "Glossy" felületek mennyire zavaróak? Olvastam pár helyen hogy van amelyik még sötétben is tükröződik. (Ablakkal szemben van a monitorom, így ez nem szerencsés)

240-480hz közt van számottevő különbség? Megéri a dual-mode miatt az Asus-t (vagy más alternatívát) választani?

• JohnK
    aktív tag

Sziasztok!

Ez ajánlott monitor? Samsung Odyssey OLED G8 S32HG800SU

1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? 350 ezer max.
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? 27" vagy 32" és 100 Hz minimum
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) játék, film, munka
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? RTX 3060, de tervezek fejleszteni
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb) Displayport
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható? Fontos, hogy ezt mind tudja

• Scale
    őstag

50-80e, 100e Ft max
    27", 2k jó, 60hz elég
    -
    Sík
    Általános, irodai, programozói
    Irodai hp laptop
    HDMI
    Nem
    Hagyományos
    Alap állítási lehetőség elég. Magasságállítást igazából megoldom monitortartók karral ha úgy van. Pivot nem kell.

• L4D1K
    őstag

De ha elegendő 65W, akkor egy jó választás, főleg HO-ra.

HO-ra mar most ott a Lenovo P24h-10, de heti 1 max 2 nap HO-t tolunk es gondoltam neznek olyan monitort ami jatekra is jo. Vagy elsosorban jatekra es utana HO-ra. :))

• sztivo
    Topikgazda

Koszi! :R

Ja a mac megy amikor dolgozom, jatekra nyilvan nem azt hasznalom.

Ha a PD ennyire limitalo akkor engedjuk el, gondolom van ezer megoldas arra h egy hubon keresztul legyen kep meg toltes stb...

De ha elegendő 65W, akkor egy jó választás, főleg HO-ra.

• L4D1K
    őstag

Ergo 65W? Dell S2725DC, Mac-esek szokták venni ezt az S szériát :)
    Persze ha nagyobb az igény válaszidőben, színhelyességben stb, akkor el kell engedni a PD-t vagy picit emelni kell a kereten.

Koszi! :R

Ja a mac megy amikor dolgozom, jatekra nyilvan nem azt hasznalom.

Ha a PD ennyire limitalo akkor engedjuk el, gondolom van ezer megoldas arra h egy hubon keresztul legyen kep meg toltes stb...

• sztivo
    Topikgazda

Mac Air m1 / m4- et kell tudnia toltenie.

De ha az usb-c / pd toltes szukit, akkor lehet elengedem es nezek egy hub-ot. Gondolom ugyanott leszek vele. :)

Ergo 65W? Dell S2725DC, Mac-esek szokták venni ezt az S szériát :)
    Persze ha nagyobb az igény válaszidőben, színhelyességben stb, akkor el kell engedni a PD-t vagy picit emelni kell a kereten.

• L4D1K
    őstag

Szia!
    PD töltés mennyire szempont és hány W-ra lenne szükséged? Kissé leszűkíti a kört :/

Mac Air m1 / m4- et kell tudnia toltenie.

De ha az usb-c / pd toltes szukit, akkor lehet elengedem es nezek egy hub-ot. Gondolom ugyanott leszek vele. :)

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok!

Bocsi - nagyon porog a topik en meg teljesen elvesztem a rengeteg infoban. Ha van javaslat vagy esetleg mar masnak javasalt monitor akkor koszi :)

Szia!
    PD töltés mennyire szempont és hány W-ra lenne szükséged? Kissé leszűkíti a kört :/

• sztivo
    Topikgazda

Ja azokat néztem!
    EIZO ColorEdge CS2731 vagy Dell U2724D ez itt a kérdés! :Y

Nem kérdés, hogy EIZO :)
    Használtan vennéd?

• Varoz
    addikt

M27Q3 lett rendelve, XG27ACMES is jónak tűnt köszi az ajánlást de nem ezen a 20kn múlt így inkább az lett amiről több tesztet találni meg kicsit több hz (nem mintha számítana mmo-ba)

Vignette effekttől félünk kicsit azt redditen mondták többen, hogy ennél a monitornál jelen van, meglátjuk élőben milyen.

Szerintem jó választás az M27Q3, én imádom azóta is. :K
    Nem tapasztaltam negatívumot.
    Csináltam pár képet, a fekete nem teljesen adja a valósat, a monitor felső része azért foltos, mert ott tükröződik mögöttem az ablak, nem tudtam totál sötétet csinálni. :D

• L4D1K
    őstag

Sziasztok!

Szinten monitort keresek - de nem surgos a vasarlas inkabb csak korbenezek.

Az utolso monitor amit en vettem egy BenQ 2200HD volt - azota nem kovettem a piacot, fogalmam sincs hol tart ma a technologia

A ceges monitorom amit otthon hasznalok egy Lenovo P24h-10, az irodaban egy T34w-20 van. Ezek munkara nyilvan tok jok de jatekra nem a legjobbak.

Irodoban nem erzem soknak a 34"-t - szoval lehet otthon is jo lenne egy nagyobb. Viszont nativ 4K -t nem igen tud a kartyam, vagy csak nagyon sok kompromisszummal. A tervem h single player / tps jatekokat kirakom az 55" os oledre, minden masra meg eleg lenne a 1440p monitor szten - de teljesen nyitott vagyok 4K iranyba is persze.

Koszonom a segitsegeteket :R

100e korul. Tobb nem gond de nem tudom erdemes e ra kolteni.
    27-32 sztem eleg nekem, 1440p nativ felbontas. Hz-t nem tudom megmondani a tv 144hz-t tud az meno - monitorom nem lattam meg ilyet :))
    OLEDen kivul barmi ami toleralja a statikus startalmakat.
    Nyitott vagyok mindket iranyban
    home office es jatek(fps, strategia)
    6700 xt - kesobb is maradok Radeon vonalon
    DP, HDMI - USB-C PD kene h tudjam tolteni a laptopokat.
    Nem
    Csak hagyomanyos
    Magassag allitas es donthetoseg, pivot nem kell.

Sziasztok!

Bocsi - nagyon porog a topik en meg teljesen elvesztem a rengeteg infoban. Ha van javaslat vagy esetleg mar masnak javasalt monitor akkor koszi :)

• bandy85
    csendes tag

Sziasztok!

Gép vásárlás előtt állok és monitort keresek hozzá. A felhasználás leginkább játékokra lenne(és persze netezés,Netflix), max. 1440p-ben.

1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? max.200ezer ft
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? 27", 1440p, min. 120Hz
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) leginkább játék és általános
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? AMD RX 9070 XT, FreeSync(Premium?)
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb) HDMI 2.1
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható? dönthető és magasságban állítható.

(Pluszban még hangszóró is kellene bele.)

Előre is köszi.

• noblem1983
    senior tag

Asus PG32UCDM gen3 vagy XG32UCWMG, ezek a kategória legjobbjai.

Én még odatenném mellé az MSI MPG 322UR X24-es QD-OLED-et is ami Dolby Vision-t meg a displayspecifications.com alapján a sok "feature"-t leszámítva ugyanaz. Jóval olcsóbb és még olcsóbb lesz ha nem 2-3 bolt árulja végre.

• adrew66
    csendes tag

Sziasztok!
    Szeretnék egy Oled monitort 1440p bőven elég. Ami fontos hogy OLED kijelzőt szeretnék.
    Sokat használom munkára napi szinten. Ami még rá lenne dugva +-ba az egy PS5 de leginkább a PC a fő célpont. Viszonylag közel van a monitor így nagyobbat semmiféleképpen nem szeretnék mivel ez a méret is megfelel, maximum 31.5 es (ha jól emlékszem van ekkora).
    1, Mekkora összeget szánnál a monitorra? 200-300
    2, Mekkora átmérőre ,felbontásra, Hz-re van szükséged? 27" HZ nem tudom
    5, Milyen területen lesz használva a monitor? ( Általános , játék, irodai, programozói ,ipar, film és kép készítés, stb-stb) játék/munka/film
    6, Milyen videókártyával rendelkezel? Milyen SYNC-re van szükséged? rtx 4090 g-sync
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál? (VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Typc-C & Thunderbolt, USB-hub ,KVM switch, jack 3,5mm, stb-stb) hdmi, DP
    8, Fontos számodra a HDR funkció ? nem feltétlen
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen? Pivot ,Dönthető, forgatható, magasságában állítható? magasság.

• sztivo
    Topikgazda

Akkor képtöréssel játsszák majd a GTA6-t 30fps-en (?) a drága cuccaikon az emberek? Vagy VESA V-sync ON + hatalmas input-lag?
    Na, lehet hagyom is... :B Úgy se fogom megérteni, ha én csak kompetetível játszom manapság.
    Viszont a GTA5-t 80fps-re limitáltam. Ha 60 fps limitet állítottam, azt még kevéskének éreztem folyamatosságban és reszponzivitásban. Az akkor régi 144hz monitor ellenére is.

Edit:
    PS5-ön nincs, PS5 Pro-n van LFC.

• sztivo
    Topikgazda

Köszönöm az ajánlást. És ha esetleg 4k felbontásra ráveszem magam akkor gondolom már 32" kéne. Ott mi a választék?

Asus PG32UCDM gen3 vagy XG32UCWMG, ezek a kategória legjobbjai.

• 1surdy
    csendes tag

Szia!
    Pedig pont a két Dell-t írtam volna én is első körben, vagy esetleg ProArt PA27JCV 5K felbontással.
    MiniLED egyelőre nálunk nincs, LG 27GM950 névre hallgat majd.

Szia!
    Melyik Dell-t?

• noblem1983
    senior tag

ROG Strix OLED XG32UQWMS már kapható elég sok helyen ahogy látom. Nekem fontos, hogy fényerő is jobb legyen, mert a mostani IPS-nél is elég jó és sokszor nem a vakságban használom :D valahogy most erre felé hajlok az ajánlásod szerint.

Emagon láttam 386-ért meg árukereső ad ki 2 oldalt így hirtelen.

• Mondjuk itt a kompetitív gaming főleg tiniként meg covid alatt inkább 12-16 órás sessionok voltak :D

Ne felejtsd el: a munka nem csak 1 nap 8-10. Hanem: 8-10óra x 5nap x 52 hét. És szépen lassan kialakul a myopia. Ne bagatelizáljátok el. Szemetek csak egy van!
    Jah, kettő, de a sztereo képhez és távolság felméréséhez, térlátáshoz, mind a kettő elengedhetetlen! :C :R

• Csandi
    addikt

Fontos: ez a hosszú hasznaltról szól, ami komoly terhelés a szemnek.
    Leülsz 1-2 órára játszani 3-4-5 naponként, az nem lesz komly hatással a szemed egészségre. SŐt, tényleg élmény az az immerzív hatás, közelebb ülni egy ilyen monitornál.
    De, Ő eleve a szem egészsége miatt jött ide monitoros tanácsért. Dolgozik rajta. Ha dolgozik, akkor napi 8-10 óra is lehet folyamatosan. Az teljesen más léptékű terhelés a szemnek, mint 1-2 óra game session, de utána felállsz a gép elől és éled a valós 3d életet: és a szemed folyamatosan más-más távolságba tud fókuszálni.
    :R (ha érdekel a téma, neked is javaslom az a.i. kifaggatását.) Nekem anno több könyv és internetes bújás, sok-sok napomba került. Ma az a.i. keresővel megúszod pár tíz percből, hogy kikupáld magad "szem egészség" témakörből. :K

Csandi Csandi #146343 : Az is biztos, hogy mindenkinek a szeme másként reagál. De minden kivételre nem térhetek ki. :U Járjatok utána a témának. Ma már nem tart sok időből szerencsére, az a.i. keresők/chatbotoknak köszönhetően. :K

Mondjuk itt a kompetitív gaming főleg tiniként meg covid alatt inkább 12-16 órás sessionok voltak :D

• Ohmm, 90cm? En multkor lemertem, 75centirol neztem a 32:9es monitort :Y a 27eset pedig 60-65rol. Szimulatorban is 65centire van allitva a 32:9.

Fontos: ez a hosszú hasznaltról szól, ami komoly terhelés a szemnek.
    Leülsz 1-2 órára játszani 3-4-5 naponként, az nem lesz komly hatással a szemed egészségre. SŐt, tényleg élmény az az immerzív hatás, közelebb ülni egy ilyen monitornál.
    De, Ő eleve a szem egészsége miatt jött ide monitoros tanácsért. Dolgozik rajta. Ha dolgozik, akkor napi 8-10 óra is lehet folyamatosan. Az teljesen más léptékű terhelés a szemnek, mint 1-2 óra game session, de utána felállsz a gép elől és éled a valós 3d életet: és a szemed folyamatosan más-más távolságba tud fókuszálni.
    :R (ha érdekel a téma, neked is javaslom az a.i. kifaggatását.) Nekem anno több könyv és internetes bújás, sok-sok napomba került. Ma az a.i. keresővel megúszod pár tíz percből, hogy kikupáld magad "szem egészség" témakörből. :K

Csandi Csandi #146343 : Az is biztos, hogy mindenkinek a szeme másként reagál. De minden kivételre nem térhetek ki. :U Járjatok utána a témának. Ma már nem tart sok időből szerencsére, az a.i. keresők/chatbotoknak köszönhetően. :K

• Csandi
    addikt

Ohmm, 90cm? En multkor lemertem, 75centirol neztem a 32:9es monitort :Y a 27eset pedig 60-65rol. Szimulatorban is 65centire van allitva a 32:9.

Én 45cm-ről nézem a 27 colost 5 éve kb, (1440p, IPS aztán OLED) előtte meg a 24 colost (TN) néztem annyiről. Kompetitív FPS-ekhez így találtam jónak a beállítást.

Irodában messzebbről nézem a szart ami ott van :D

28 vagyok, még hibátlan a látásom :D

• Krisz0418
    őstag

A monitor-szem távolság növelés és a szem időközti szünetei segítik megállítani vagy visszafordítani a közellátást.
    Azt a szokást is érdemes elsajátítani, hogy amíg nem kell nézni a monitort feltétlen, vagy szimplán pár percenként pár másodperces gyakorlatot beiktatni a munka folyamán: kitekintesz a monitorból egy távoli tárgyra, pár másodpercre (hogy dolgozzanak más távolságra is a szem izmok) vagy a szobát körbepásztázod a szemeddel, különböző távolságban fókuszálva. (Rákeresel a témára, találsz különböző ötleteket, tippeket, gyakorlatokat. Ha nagyon fárad/beáll a szemed közelre, akkor egy példa: a "tenyerezés" szemtorna technika gyors hatásos pihentetés.)

Szóval, ami neked kell, tényleg ergonómiai, munkavédelmi előírások és javaslatok, szemészek tanácsainak a követése.
    A mai modern monitorok (ami már neked is van) műszaki tulajdonságai semmilyen káros hatással sincsenek. A kék fény sem károsít (kutatások után sincs rá bizonyíték), mint az urbán legendában. A kék fény legfeljebb gyorsabban fárasztja a szemet, vagy aki fényérzékenyebb annak diszkomfortot okoz, gyorsabban fárad. De ennyi. Nem fog tőle degradálódni a szemed (sérülni a pálcikák, stb...), nem fogja fokozni/felgyorsítani a közellátásod romlását.

Ami neked kell, az a monitor-szem/betekintési távolság növelése. Ez a legnagyobb segítés, hogy vigyázz a szemed egészségére és megálljon vagy visszafordítsd a közzelátásod.
    (Ha kicsit részletesebben szeretnél utánamenni az okoknak: ma már szerencsére egy a.i. kereső gyorsan, tömöre össze tudja foglalni neked a háttérokait (élettan-biológia). Ha nem lenne a.i. kereső Napokat-heteket lehetne kutatkodnodnod a neten a hiteles információkért.)
    A prohardver youtube videók között is van egy monitoros-látás videó. Azt is meglesheted. Egy szemész orvos is megszólal benne. Igaz, szerintem nagyon rövidre sikerült, sok információ lehetne még mondani a témára. Pont emiatt, talán többet meg fogsz tudni egy a.i. keresővel, pláne ha utána elkezded faggatni, ahogy elkezded kapizsgálni a témát.

Röviden: ami kelleni fog legalább 90cm, de jobb, ha kicsivel több, 1-1,1 méter. Innen kezdődik az egészséges távolság. Ezzel kezdj barátkozni. De ha dolgozol a monitor előtt napi 8-10 órát, akkor érdeked, hogy kialakítsd ezt a távolságot. Ez kell a szem egészségének megóvása szempontjából.
    és ehhez a távolsághoz válasz monitort. A modern office design-ok egyre jobban kezdenek figyelni erre.
    Ekkora távolsághoz már szükséges a 27". Esetleg nagyobb, de az már nem feltétlen, inkább egyéni preferencia kérdése. A felbontás 27"-ra is egyéni preferencia már.
    Az alapvető kérdés a szem egészség szempontból a fókusz távolsága.
    Kisebb 25"1080p monitor ~1méterre már kicsi a kényelmes munkához.

Ohmm, 90cm? En multkor lemertem, 75centirol neztem a 32:9es monitort :Y a 27eset pedig 60-65rol. Szimulatorban is 65centire van allitva a 32:9.

• Köszi! Romlott mindkét szemem egy kicsit (-1 dioptria mindkettő). Ezért gondoltam, hogy beruházok egy komolyabb monitorba ami pl. automatikusan állítja a fényerőt, illetve a mostani 60 Hz-es frissítés helyett például tud 120/144Hz-et. Kicsit valóban közel van a monitor de ha kinyújtom a kezemet akkor nem érem el. A monitor maga nem tűnik kicsinek, 27 col még mondjuk pont elférne.

A monitor-szem távolság növelés és a szem időközti szünetei segítik megállítani vagy visszafordítani a közellátást.
    Azt a szokást is érdemes elsajátítani, hogy amíg nem kell nézni a monitort feltétlen, vagy szimplán pár percenként pár másodperces gyakorlatot beiktatni a munka folyamán: kitekintesz a monitorból egy távoli tárgyra, pár másodpercre (hogy dolgozzanak más távolságra is a szem izmok) vagy a szobát körbepásztázod a szemeddel, különböző távolságban fókuszálva. (Rákeresel a témára, találsz különböző ötleteket, tippeket, gyakorlatokat. Ha nagyon fárad/beáll a szemed közelre, akkor egy példa: a "tenyerezés" szemtorna technika gyors hatásos pihentetés.)

Szóval, ami neked kell, tényleg ergonómiai, munkavédelmi előírások és javaslatok, szemészek tanácsainak a követése.
    A mai modern monitorok (ami már neked is van) műszaki tulajdonságai semmilyen káros hatással sincsenek. A kék fény sem károsít (kutatások után sincs rá bizonyíték), mint az urbán legendában. A kék fény legfeljebb gyorsabban fárasztja a szemet, vagy aki fényérzékenyebb annak diszkomfortot okoz, gyorsabban fárad. De ennyi. Nem fog tőle degradálódni a szemed (sérülni a pálcikák, stb...), nem fogja fokozni/felgyorsítani a közellátásod romlását.

Ami neked kell, az a monitor-szem/betekintési távolság növelése. Ez a legnagyobb segítés, hogy vigyázz a szemed egészségére és megálljon vagy visszafordítsd a közzelátásod.
    (Ha kicsit részletesebben szeretnél utánamenni az okoknak: ma már szerencsére egy a.i. kereső gyorsan, tömöre össze tudja foglalni neked a háttérokait (élettan-biológia). Ha nem lenne a.i. kereső Napokat-heteket lehetne kutatkodnodnod a neten a hiteles információkért.)
    A prohardver youtube videók között is van egy monitoros-látás videó. Azt is meglesheted. Egy szemész orvos is megszólal benne. Igaz, szerintem nagyon rövidre sikerült, sok információ lehetne még mondani a témára. Pont emiatt, talán többet meg fogsz tudni egy a.i. keresővel, pláne ha utána elkezded faggatni, ahogy elkezded kapizsgálni a témát.

Röviden: ami kelleni fog legalább 90cm, de jobb, ha kicsivel több, 1-1,1 méter. Innen kezdődik az egészséges távolság. Ezzel kezdj barátkozni. De ha dolgozol a monitor előtt napi 8-10 órát, akkor érdeked, hogy kialakítsd ezt a távolságot. Ez kell a szem egészségének megóvása szempontjából.
    és ehhez a távolsághoz válasz monitort. A modern office design-ok egyre jobban kezdenek figyelni erre.
    Ekkora távolsághoz már szükséges a 27". Esetleg nagyobb, de az már nem feltétlen, inkább egyéni preferencia kérdése. A felbontás 27"-ra is egyéni preferencia már.
    Az alapvető kérdés a szem egészség szempontból a fókusz távolsága.
    Kisebb 25"1080p monitor ~1méterre már kicsi a kényelmes munkához.

• Csandi
    addikt

Szia!
    A két Gigabyte nagyon jó, Asus XG27ACMES amit még mondanék, talán még mindig akciós is, továbbá LG 27G810A és 27G850A.

M27Q3 lett rendelve, XG27ACMES is jónak tűnt köszi az ajánlást de nem ezen a 20kn múlt így inkább az lett amiről több tesztet találni meg kicsit több hz (nem mintha számítana mmo-ba)

Vignette effekttől félünk kicsit azt redditen mondták többen, hogy ennél a monitornál jelen van, meglátjuk élőben milyen.

• GTA VI először konzolon fog megjelenni, azon meg nincs LFC.

Akkor képtöréssel játsszák majd a GTA6-t 30fps-en (?) a drága cuccaikon az emberek? Vagy VESA V-sync ON + hatalmas input-lag?
    Na, lehet hagyom is... :B Úgy se fogom megérteni, ha én csak kompetetível játszom manapság.
    Viszont a GTA5-t 80fps-re limitáltam. Ha 60 fps limitet állítottam, azt még kevéskének éreztem folyamatosságban és reszponzivitásban. Az akkor régi 144hz monitor ellenére is.

• ktg3
    őstag

Szia!
    Ez a két monitor a legjobb opciód, nincs jobb alternatíva, bár a P3225QE elsődleges célja nem a játék.

Köszönöm szépen. :R
    Kitalálom, hogy melyik legyen.

• Asus-nál a jelenleg népszerű WOLED XG32UCW(M)G-t hamarosan váltja az XG32UQWMS ami picit jobb fényerőben, Tandem OLED már, True Black 500 de még induló áron láttam 386-ért legolcsóbban. Előbbi 300 alatt már kapható. LG-ből a GX 850-A pár hete elég olcsó volt de azt valahogy nem láttam eddig dicsérni és nem is népszerű a matt bevonata, sokan a glossyra esküsznek. QD-OLED-nél ott az Asus PG32 UCDMZ és az UCDM Gen3 utóbbi árban húzós. MSI-nek is van egy jó árazású QD- OLED 321 UP X24-ese de még mindig nem kapható itthon csak 1-2 helyen túlárazva.

ROG Strix OLED XG32UQWMS már kapható elég sok helyen ahogy látom. Nekem fontos, hogy fényerő is jobb legyen, mert a mostani IPS-nél is elég jó és sokszor nem a vakságban használom :D valahogy most erre felé hajlok az ajánlásod szerint.

• cyber86
    őstag

Szia!
    Szerintem még mindig a Dell AW2725DF a legjobb választás, a frisebb AW2726DM az hozzá képest csak egy budget monitor.

Köszönöm az ajánlást. És ha esetleg 4k felbontásra ráveszem magam akkor gondolom már 32" kéne. Ott mi a választék?

• Gtxtt
    tag

Az aktuális monitorod már kb. mindent tud(1), amit szem egészség szempontból adhat egy monitor: flicker-free, low blue light (igaz, azt kapcsolni kell manuálisan menüből)
    Részletezd, ha tudod mire gondolsz. Én is prioritást teszek szem egészség szempontból a monitornál, de a mai monitoroknál ez már sokkal inkább ergonómiai kérdés: elhelyezés-távolság (A pixel sűrűség itt jön képbe), környezeti fény, monitor tükröződése, stb...
    A monitor kar ilyen szempontok szerint is nagyon jó döntés volt.
    Nekem az a vélelmem, hogy lehet kicsi a monitor, ezért túl közel ülsz, ami pedig folyamatos szem stresszt okoz. (A pici asztalok sajátja, hogy 50-60cm ez a távolság: túl rövid -> és leszünk rövidlátók. Röviden, pongyolán megfoglamazva.) De nem én akarok okoskodni. Légyszi, próbáld meg megfogalmazni kicsit részletesen, hogy mit érzel/mit tapasztalsz, mi a cél.

*(1)forrás
    https://psrefstuff.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/datasheet/ThinkVision_E24_datasheet_EN.pdf
    https://download.lenovo.com/pccbbs/visuals/e2410_61b7_ug_usereng.pdf

Köszi! Romlott mindkét szemem egy kicsit (-1 dioptria mindkettő). Ezért gondoltam, hogy beruházok egy komolyabb monitorba ami pl. automatikusan állítja a fényerőt, illetve a mostani 60 Hz-es frissítés helyett például tud 120/144Hz-et. Kicsit valóban közel van a monitor de ha kinyújtom a kezemet akkor nem érem el. A monitor maga nem tűnik kicsinek, 27 col még mondjuk pont elférne.

• sztivo
    Topikgazda

:R A Foramax és az Oázis mennyire megbízhatók?
    Gondolom ha + pixelhiba garit állítok be a vásárláskor, kicsomagolják és letesztelik, hogy van e hiba rajta vagy sem nem?

Oazisnál kibontják, tesztelik, mindaddig, amíg hibátlant nem kapsz. Bleeding-et nem fogják figyelembe venni, csak pixelre mennek, és ritkán, de előfordult olyan is, hogy náluk még rendben volt minden, de mire megkapta a tulaj, addigra mégis lett rajta pixelhiba, természetesen ilyenkor cserélik szó nélkül 15 napig.

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok. Pc és ps játékra melyiket vennétek?
    Dell aw3225qf
    Asus pg32ucdm

Még nem volt ívelt monitorom :U :U

Szia!
    Asus-t.

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok! Napok óta hatalmas gondolkodásban vagyok… :C

2hete vettem egy 49colos 32:9es g9 oledet. Eddig az asztalon volt mert alapvetoen szimulatorhoz vettem amihez ma jott meg a monitor tarto. Igy viszont az asztalra visszakerult a “regi” 27colos g60sd oled.

annyira jo es hatalmas elmeny volt a 32:9en jatszani hogy el se lehet mondani :D igy a 27es monitor helyere keresnek masik monitort.

ti mit vennetek? 34-39-45-49col? Mindenkeppen ultrawideot szeretnek, 21:9 vagy 32:9et. Kizarolag OLED, mas nem johet szoba.
    Maradnek a 1440p felbontason, 4kra nincs szuksegem es ilyen felbontasban a jo isten nem hajtja meg.

Csak jatek, leginkabb story, ritkan 1-2 multi. Neha yt videok, bongeszes.

39colos 21:9el szemezek, viszont a chatgpt baratom azt mondta hogy a pixelsuruseg mar nem olyan (95ppi a 110ppi helyett) igy nem lenne annyira eles, foleg szovegnel es messzebb levo texturaknal. Ez mennyire valos es feltuno jelenseg? (49colnal ugyanugy ~110pi mint egy 27esnel, nem ertek ehhez)

displayport, 240hz, gsync legyen tobbi nem szamit. 250k-t szabtam meg, es itt apron nezelodnek.

(9800x3d+rtx 5080 ha szamit valamit)

koszonom elore is :R

Szia!
    Az a ppi sűrűség már valóban kevés lesz a mindennapokra (nekem a 109-110 is az volt OLED-en), helyette 3840x1600 felbontás lenne az optimális 38" környékén de ilyen OLED nincs, az 5120x2160 meg kiesik nálad a teljesítmény miatt.

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok,

Új monitort vennék a körülmények megváltozása miatt. A dolgozóból átkerült a hálószobába a setup, így néha ágyból fogyasztanék tartalmat, ezért nagyobbra váltanék.
    Egy Samsung S27H850Q-t váltana, amit egyébként nagyon szeretek.
    Mindenképp matt kijelzőt szeretnék.
    150-200K
    32" --> ehhez gondolom 4K dukál
    Ebben az árban OLED nem nagyon jön szóba, így inkább IPS felé hajlanék, de nincs kizárva semmi.
    Inkább sík.
    Itt igazán vegyes a kép. Home office-ból erről dolgoznék, de koca gaming is megy (60-70Hz eddig sem okozott problémát :B ) . Filmet sorozatot is nézek rajta.
    Jelenleg RX6700XT, de ezt cserélem majd egy RX 9070-re.
    Jó lenne ha tudna USB-C-ről laptopod dokkolni, mert az leegyszerűsíti a céges laptop csatlakoztatás kábel igényét. Nem must-have, de pirospont.
    Nem baj ha tudja, de nem blocker ha nem.
    Hagyományos.
    Mindegy.

Eddig amit találtam és igen szimpatikus volt az a Dell P3225QE.
    Egész jó áron hozzá tudnék jutni, 160K-nak megfelelő külföldi valuta.
    Olvasgattam a topicot és először az LG32G810SA-n akadt meg a szemem, de a beépített WebOS az blocker, főleg az alapján, amiket írtak róla.

ASUS ROG Strix XG32UCG is megfelelhetne. Ez egy 30K-val kb drágább mint a Dell.
    Van még valami, ami jó lehetne? Mi ajánlott még ebben az ársávban hasonló igényekre?

Előre is köszi! :R

Szia!
    Ez a két monitor a legjobb opciód, nincs jobb alternatíva, bár a P3225QE elsődleges célja nem a játék.

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok,
    Új monitort vennék a jelenlegi irodai MSI PRO MP273Q E2-1-em helyett, mert fotószerkesztésre teljesen alkalmatlan (normál szobai fénynél is durván szürkülnek a sarkai, a bal felsőben fix fényszivárgás/backlight bleed van, ami szerkesztés közben teljesen becsapja a szemem).
    150-250K Ft (a 300K a lélektani plafon, de a középkategória tetejét, a legjobb ár-érték arányú "felső-közép" szintet keresem).
    2, Mekkora átmérőre, felbontásra, Hz-re van szükséged?
    27" méret. Felbontásban nyitott vagyok QHD-ra és 4K-ra is (az R5 II 45 MP-es képei miatt a 4K felé hajlok, de ha van jobb panel QHD-ban, az is játszik). A Hz mindegy, nem játszom.
    Olyan technológia kell, aminek stabil, fényszivárgás-mentes a háttérvilágítása normál szobai környezetben is. Néztem a Dell IPS Black vonalat (U2724D / U2725QE), de tartok a panellottótól és a sarokbevilágítástól. Nyitott vagyok Mini-LED-re (FALD) vagy akár OLED-re is, ha szerintetek fotós munkára megéri a felárat a tökéletes feketéért.
    4, SÍk vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat?
    Kizárólag SÍK.
    5, Milyen területen lesz használva a monitor?
    Elsősorban fotószerkesztés, képfeldolgozás (Lightroom, Photoshop).
    Integrált Intel UHD Graphics 630 kártya van a gépben. SYNC nem szükséges, nem játszom a gépen, csak fotót szerkesztek.
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál?
    DisplayPort és HDMI alap,
    8, Fontos számodra a HDR funkció?
    Nem blocker, a pontos sRGB megjelenítés a lényegesebb.
    9, Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel?
    Hagyományos, matt vagy finom félfényes bevonattal (ami világos szobában nem ezüstösíti be a feketéket).
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen?
    Magasságában állítható és dönthető legyen.
    Kizárólag a fizikai panelminőség és a homogén, sarokszivárgás-mentes háttérvilágítás számít. Az ASUS ProArt-oknál (pl. PA279CRV) olvasott kalibráció utáni zöldes/sárgás tónus eltolódásról mi a tapasztalatotok? Mit ajánlanátok, ami nem csap be az árnyékok szerkesztésénél?
    Előre is köszi! 🙂 👍

Szia!
    Pedig pont a két Dell-t írtam volna én is első körben, vagy esetleg ProArt PA27JCV 5K felbontással.
    MiniLED egyelőre nálunk nincs, LG 27GM950 névre hallgat majd.

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok

Mi most a legjobb 1440p 27” IPS monitor játékra?

2 napja nézegetjük egy haveromnak mert nem szeretne OLED-et, főleg MMO játszásra meg single címek, de 1-2 esport cím is néha becsúszna valszeg de nem az a fókusz.

En az M27Q2 QD / M27Q3 valamelyikére jutottam, tudtok jobbat?

Szia!
    A két Gigabyte nagyon jó, Asus XG27ACMES amit még mondanék, talán még mindig akciós is, továbbá LG 27G810A és 27G850A.

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok!
    Páran mondták, hogy Oled tv/monitor nem igazán jó fix 30fps-hez. Nemtudom mennyire igaz ez?? Most kimondottan a GTA 6 miatt is vennék monitort ps5 pro és pc mellé. Jelenleg egy LG 32gp850-b van ami 1440p-s ( IPS paneles). Ezt a képarányt részesítem elönyben leginkább..nemtudom, hogy azt a szélest megtudnám e szokni...Azért szeretnék inkább monitort mert pc-n is játszom. ( 5080) .
    300-400ezret
    32" vagy nagyobb
    Oledek közül
    Sík
    leginkább játék, netezés ,de munkára is ( office stb)
    RTX 5080, G-sync
    dvi- hdmi 2.1
    Igen
    Hagyományos
    Magasság , dönthető mindenképp

Szia!
    Asus PG32UCDM, ebből is a legfrisebb generációs, illetve XG32UCWMG. Előbbi QD-OLED, utóbbi WOLED.

• sztivo
    Topikgazda

Nem kell floodolni a topikot. Elég csak beilleszteni egy linket az első hsz.-re.
    Egyébként már válaszolt volna valaki, ha tudna. Azt meg nem szoktuk kiírni, hogy "bocs nem tudom". Arra senki sem kíváncsi, hogy ki mit nem tud, mikor valaki segítséget kér. :DDD
    Hogy mi mennyire igaz 30fps GTA esetében és hogy működik az LFC (low-framerate-compensation) milyen VGA-val és Monitorral, azt szerintem GTA topikban érdemes ecsetelni, nem?
    Szerintem az LFC sehogy sem néz ki jól. (30fps->60Hz/90Hz) Erős szokást és lassú játékmenetet igényel. De akinek a szeme háklis a képi ütemvesztésre, annak mindegy hogy OLED, IPS. Én próbáltam kíváncsiságból LFC-t, Tomb Raiderben lekorlátoztam 30fps-re. Játszható, de szépnek nem "szép", mert érződik, hogy nem ugyan az a smoothnes és reszponzivitás mint 60fps/60Hz. GTA,amennyit én próbáltam (GTA5) én biztos nem játszanám 30fps-hez tartozó input laggal. Annál sokkal dinamikusabb a játékmenet.
    Ilyenkor jöhet képbe frame-generator, hogy legalább több fps-Hz legyen a rendszerben. Viszont az input lag továbbra is nagy lesz. Hogy ki mennyire viseli a nagy input lagot egyéni preferencia és játékstílus kérdése is.
    De ennyi. Tessék a GTA közösséggel diskurálni. Mert az egész feladatmegoldási lánc egy jelentős meghatározó, hogy miként viselkedik a GTA játék motor és milyen lesz a GTA 6 e tekintetben.

GTA VI először konzolon fog megjelenni, azon meg nincs LFC.

• sztivo
    Topikgazda

Sziasztok. Eljött az ideje, hogy lecseréljem az Acer Predator XB273U NV monitoromat.

500e Ft
    27" 1440p (jó lenne 4K-ra felmenni de nekem túl alacsony tesztek alapján az fps)
    OLED
    sík
    játék (LOL, BF6, ARC Raiders, és majd GTA 6)
    RTX 5080
    Display port
    nem
    hagyományos
    mind1

Szia!
    Szerintem még mindig a Dell AW2725DF a legjobb választás, a frisebb AW2726DM az hozzá képest csak egy budget monitor.

• sztivo
    Topikgazda

[link]
    Sziasztok,
    Innen 27 colban melyiket érdemes megvenni? Nagy igény nincs igazából, youtube meg böngészésre kellene idősebb személynek a jelenlegi 17 colos helyett. VGA és HDMI van a gépen azt megnéztem.

[link] vagy [link] vagy más?
    Lenovo 3 év garis meg talán jobb a kontrasztja.

Szia!
    Nagy különbség nincs köztük, gyakorlatilag szimpátia alapján dönts :)

• cyber86
    őstag

Sziasztok. Eljött az ideje, hogy lecseréljem az Acer Predator XB273U NV monitoromat.

500e Ft
    27" 1440p (jó lenne 4K-ra felmenni de nekem túl alacsony tesztek alapján az fps)
    OLED
    sík
    játék (LOL, BF6, ARC Raiders, és majd GTA 6)
    RTX 5080
    Display port
    nem
    hagyományos
    mind1

• noblem1983
    senior tag

Akkor milyen 4k-s Oled 32-es monitort ajánlotok? LG, ASUS közt nézelődök. Van esetleg vkinek tapasztalata? :D nyílván 2k után szeretnék kis upgradet

Asus-nál a jelenleg népszerű WOLED XG32UCW(M)G-t hamarosan váltja az XG32UQWMS ami picit jobb fényerőben, Tandem OLED már, True Black 500 de még induló áron láttam 386-ért legolcsóbban. Előbbi 300 alatt már kapható. LG-ből a GX 850-A pár hete elég olcsó volt de azt valahogy nem láttam eddig dicsérni és nem is népszerű a matt bevonata, sokan a glossyra esküsznek. QD-OLED-nél ott az Asus PG32 UCDMZ és az UCDM Gen3 utóbbi árban húzós. MSI-nek is van egy jó árazású QD- OLED 321 UP X24-ese de még mindig nem kapható itthon csak 1-2 helyen túlárazva.

• csak vicc volt ne szívd fel magad :R google? hát igen onnan tanulok sok mindent mint mindenki...

Google-ból nem is lehet tanulni... a megfelelő információ megtalálását segít. Tudod, ezért találták ki. Ahogy az internetet is: hogy a kutatások legújabb eredményeit könnyen megtudják egymással osztani a tanulni kívánó természettudósok...De az eddigiek alapján, abszolút megértem, ha nem a szíved csücske a tanulás.
    Te szívtad fel magad, nem én. Én csak nem vagyok hajlandó elmenni szó nélkül a trollok mellett műszaki fórumon, és csak a tükröt tartom eléd, sry, ha frusztrál. Ugyanis egyből rárepültél más egyéni preferenciájára, személyes sértésnek vetted, oszt' jó odasóztad a tutit...;] meg még odaböktél némi személyeskedő "humort". Menj vissza a FB komment mezőre. Nem való neked ez a terep. :R Tisztelettel mondom.

• huby80
    senior tag

Meséld el, hogy a kontraszt látáshoz, fény érzékenységhez miként kapcsolódik a szűkebb és szélesebb színtér? Ne inkább ne mesélj... ez költő kérdés volt. A kommented színvonala alapján el tudom képzelni, hogy csak nekiállnál gyorsan guglizni.

csak vicc volt ne szívd fel magad :R google? hát igen onnan tanulok sok mindent mint mindenki...

• erröl még nem hallottam ....de neked szerintem csak kettö van ha nem jön be az oled :D

Meséld el, hogy a kontraszt látáshoz, fény érzékenységhez miként kapcsolódik a szűkebb és szélesebb színtér? Ne inkább ne mesélj... ez költő kérdés volt. A kommented színvonala alapján el tudom képzelni, hogy csak nekiállnál gyorsan guglizni.

• Krisz0418
    őstag

erröl még nem hallottam ....de neked szerintem csak kettö van ha nem jön be az oled :D

Miota megvettem az elso oled-et azota nem vagyok hajlando masra nezni :C jateknal eg es fold, mintha mas jatek lenne. Filmrol nem is beszelve..na meg a hdr-t. Fatert is rabeszeltem, azota ott is bovult jo par oled monitor/tv-vel a dolog.. :DD

• huby80
    senior tag

Én arra lennék kíváncsi legalább egy napra, nem többre, mert ki tudja milyen érzés lenne a váltás:
    hogy milyen 4-féle színérzékelő pálcikával "felszerelt" szemgolyóval élni. Az átlag humán embernek ugye "csak" 3 féle van.
    De léteznek kevesen, olyan mutációval, akiknek 4 féle van. Sokkal több színt látnak állítólag. Olyan színárnyalatokat látnak, amiket az átlag nem.
    Biztos csupa ilyen mutáns ember dolgozik a Pantone cégnél. ;]

erröl még nem hallottam ....de neked szerintem csak kettö van ha nem jön be az oled :D

• bárcsak én is igy látnám :D

Én arra lennék kíváncsi legalább egy napra, nem többre, mert ki tudja milyen érzés lenne a váltás:
    hogy milyen 4-féle színérzékelő pálcikával "felszerelt" szemgolyóval élni. Az átlag humán embernek ugye "csak" 3 féle van.
    De léteznek kevesen, olyan mutációval, akiknek 4 féle van. Sokkal több színt látnak állítólag. Olyan színárnyalatokat látnak, amiket az átlag nem.
    Biztos csupa ilyen mutáns ember dolgozik a Pantone cégnél. ;]

• huby80
    senior tag

Én nekem halvány lila gőzöm nincs. Majd akkor nézek teszteket és veszek OLED-et, ha annyiba fognak kerülni, mint most a mainstream monitorok. Addig én rájuk se bagózom. Telefonba se szertem, azokat a tű éles szúró fényes pontokat. Sokkal jobban tetszik az LCD szemnek egészségesebb kontrasztja.
    Erre jártál már? OLED monitor topic

bárcsak én is igy látnám :D

• Akkor milyen 4k-s Oled 32-es monitort ajánlotok? LG, ASUS közt nézelődök. Van esetleg vkinek tapasztalata? :D nyílván 2k után szeretnék kis upgradet

Én nekem halvány lila gőzöm nincs. Majd akkor nézek teszteket és veszek OLED-et, ha annyiba fognak kerülni, mint most a mainstream monitorok. Addig én rájuk se bagózom. Telefonba se szertem, azokat a tű éles szúró fényes pontokat. Sokkal jobban tetszik az LCD szemnek egészségesebb kontrasztja.
    Erre jártál már? OLED monitor topic

• [link]
    Sziasztok,
    Innen 27 colban melyiket érdemes megvenni? Nagy igény nincs igazából, youtube meg böngészésre kellene idősebb személynek a jelenlegi 17 colos helyett. VGA és HDMI van a gépen azt megnéztem.

Nagy különbségek nincsenek technikai tudásban, de szerencsére ma már senki sem hajlandó megvenni nagyon szar monitort, úgyhogy nem lehet belebotlani olyanban, hogy mondjuk csak 70%sRGB színtérre képes. (legfeljebb a legolcsóbb hordozható monitoroknál)
    Szóval, én azt vetetném veletek, ami a lehető legolcsóbban ad, legtöbb garanciát és mellette a specifikációjában van némi extra.
    Xiaomi Monitor A27i 2026 [link] új felhasználóknak első vásárlós kuponnal (-10%), ingyen házhozszállítással a vége: 30K, 36 Hó gar, 300nit, szín kalibrált kijelző, TÜV low blue, 99%sRGB
    És nem vagyok xiaomi fanboy, mielőtt valaki a fórumról vádolna, mert tudom vannak akiknek kb. minden is az... ;] Egyszerűen csak tudom, hogy a legolcsóbb monitoraik -10%-kal nagyon jó ajánlatok, úgyhogy most ránéztem. A drágább típusok nem igazán best-buy, -10%-kal se. :R

• Nem kell floodolni a topikot. Elég csak beilleszteni egy linket az első hsz.-re.
    Egyébként már válaszolt volna valaki, ha tudna. Azt meg nem szoktuk kiírni, hogy "bocs nem tudom". Arra senki sem kíváncsi, hogy ki mit nem tud, mikor valaki segítséget kér. :DDD
    Hogy mi mennyire igaz 30fps GTA esetében és hogy működik az LFC (low-framerate-compensation) milyen VGA-val és Monitorral, azt szerintem GTA topikban érdemes ecsetelni, nem?
    Szerintem az LFC sehogy sem néz ki jól. (30fps->60Hz/90Hz) Erős szokást és lassú játékmenetet igényel. De akinek a szeme háklis a képi ütemvesztésre, annak mindegy hogy OLED, IPS. Én próbáltam kíváncsiságból LFC-t, Tomb Raiderben lekorlátoztam 30fps-re. Játszható, de szépnek nem "szép", mert érződik, hogy nem ugyan az a smoothnes és reszponzivitás mint 60fps/60Hz. GTA,amennyit én próbáltam (GTA5) én biztos nem játszanám 30fps-hez tartozó input laggal. Annál sokkal dinamikusabb a játékmenet.
    Ilyenkor jöhet képbe frame-generator, hogy legalább több fps-Hz legyen a rendszerben. Viszont az input lag továbbra is nagy lesz. Hogy ki mennyire viseli a nagy input lagot egyéni preferencia és játékstílus kérdése is.
    De ennyi. Tessék a GTA közösséggel diskurálni. Mert az egész feladatmegoldási lánc egy jelentős meghatározó, hogy miként viselkedik a GTA játék motor és milyen lesz a GTA 6 e tekintetben.

Akkor milyen 4k-s Oled 32-es monitort ajánlotok? LG, ASUS közt nézelődök. Van esetleg vkinek tapasztalata? :D nyílván 2k után szeretnék kis upgradet

• raziel01
    veterán

[link]
    Sziasztok,

• Krisz0418
    őstag

Sziasztok!
    Páran mondták, hogy Oled tv/monitor nem igazán jó fix 30fps-hez. Nemtudom mennyire igaz ez?? Most kimondottan a GTA 6 miatt is vennék monitort ps5 pro és pc mellé. Jelenleg egy LG 32gp850-b van ami 1440p-s ( IPS paneles). Ezt a képarányt részesítem elönyben leginkább..nemtudom, hogy azt a szélest megtudnám e szokni...Azért szeretnék inkább monitort mert pc-n is játszom. ( 5080) .
    300-400ezret
    32" vagy nagyobb
    Oledek közül
    Sík
    RTX 5080, G-sync
    dvi- hdmi 2.1
    Igen
    Hagyományos

Szeleset hiaba veszel a konzol csak 16:9et tud. Nem tudom mennyire mervado, a regi vice cityt jatszom 30fps lockal egy 360hzes oled monitoron. 15p utan kb fel sem tunik.

240hzes 32:9es oleden valamivel “simabb” erzetu a dolog de nem egetrengeto.

• Sziasztok!
    300-400ezret
    32" vagy nagyobb
    Oledek közül
    Sík
    RTX 5080, G-sync
    dvi- hdmi 2.1
    Igen
    Hagyományos

Nem kell floodolni a topikot. Elég csak beilleszteni egy linket az első hsz.-re.

• Sziasztok!
    300-400ezret
    32" vagy nagyobb
    Oledek közül
    Sík
    RTX 5080, G-sync
    dvi- hdmi 2.1
    Igen
    Hagyományos

• Sziasztok!

A jelenlegi Lenovo ThinkVision E24-10 monitoromat cserélném le. Szeretnék valami szemkímélőbb modelt.
    50k-100k de ez nőhet ha van ami megéri az árát
    24 colos monitorban gondolkodom a hely miatt. Az férne el kényelmesen. 120/144 Hz körül
    IPS
    Sík.
    Általános (munka és Youtube) de némi játék várható mint például a D2R és WOT
    RX5600XT 6GB. Gondolkodom lecserélni egy RX6600 8GB kártyára.
    HDMI és Displayport
    Nem lenne rossz ha lenne
    Hagyományos
    Van egy Alza Ergo állványom. Erre kerülne az E24-10 helyére. Nem kell 2 monitor.

Ezt a BenQ modelt találtam rövid keresés után.

Az aktuális monitorod már kb. mindent tud(1), amit szem egészség szempontból adhat egy monitor: flicker-free, low blue light (igaz, azt kapcsolni kell manuálisan menüből)
    Részletezd, ha tudod mire gondolsz. Én is prioritást teszek szem egészség szempontból a monitornál, de a mai monitoroknál ez már sokkal inkább ergonómiai kérdés: elhelyezés-távolság (A pixel sűrűség itt jön képbe), környezeti fény, monitor tükröződése, stb...
    A monitor kar ilyen szempontok szerint is nagyon jó döntés volt.
    Nekem az a vélelmem, hogy lehet kicsi a monitor, ezért túl közel ülsz, ami pedig folyamatos szem stresszt okoz. (A pici asztalok sajátja, hogy 50-60cm ez a távolság: túl rövid -> és leszünk rövidlátók. Röviden, pongyolán megfoglamazva.) De nem én akarok okoskodni. Légyszi, próbáld meg megfogalmazni kicsit részletesen, hogy mit érzel/mit tapasztalsz, mi a cél.

*(1)forrás
    https://psrefstuff.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/datasheet/ThinkVision_E24_datasheet_EN.pdf
    https://download.lenovo.com/pccbbs/visuals/e2410_61b7_ug_usereng.pdf

• Gtxtt
    tag

Sziasztok!

A jelenlegi Lenovo ThinkVision E24-10 monitoromat cserélném le. Szeretnék valami szemkímélőbb modelt.
    50k-100k de ez nőhet ha van ami megéri az árát
    24 colos monitorban gondolkodom a hely miatt. Az férne el kényelmesen. 120/144 Hz körül
    IPS
    Sík.
    Általános (munka és Youtube) de némi játék várható mint például a D2R és WOT
    RX5600XT 6GB. Gondolkodom lecserélni egy RX6600 8GB kártyára.
    HDMI és Displayport
    Nem lenne rossz ha lenne
    Hagyományos
    Van egy Alza Ergo állványom. Erre kerülne az E24-10 helyére. Nem kell 2 monitor.

Ezt a BenQ modelt találtam rövid keresés után.

• Csandi
    addikt

Sziasztok

Mi most a legjobb 1440p 27” IPS monitor játékra?

2 napja nézegetjük egy haveromnak mert nem szeretne OLED-et, főleg MMO játszásra meg single címek, de 1-2 esport cím is néha becsúszna valszeg de nem az a fókusz.

En az M27Q2 QD / M27Q3 valamelyikére jutottam, tudtok jobbat?

• 1surdy
    csendes tag

Sziasztok,
    Új monitort vennék a jelenlegi irodai MSI PRO MP273Q E2-1-em helyett, mert fotószerkesztésre teljesen alkalmatlan (normál szobai fénynél is durván szürkülnek a sarkai, a bal felsőben fix fényszivárgás/backlight bleed van, ami szerkesztés közben teljesen becsapja a szemem).
    150-250K Ft (a 300K a lélektani plafon, de a középkategória tetejét, a legjobb ár-érték arányú "felső-közép" szintet keresem).
    2, Mekkora átmérőre, felbontásra, Hz-re van szükséged?
    27" méret. Felbontásban nyitott vagyok QHD-ra és 4K-ra is (az R5 II 45 MP-es képei miatt a 4K felé hajlok, de ha van jobb panel QHD-ban, az is játszik). A Hz mindegy, nem játszom.
    Olyan technológia kell, aminek stabil, fényszivárgás-mentes a háttérvilágítása normál szobai környezetben is. Néztem a Dell IPS Black vonalat (U2724D / U2725QE), de tartok a panellottótól és a sarokbevilágítástól. Nyitott vagyok Mini-LED-re (FALD) vagy akár OLED-re is, ha szerintetek fotós munkára megéri a felárat a tökéletes feketéért.
    4, SÍk vagy ívelt kialakításban keresed új monitorodat?
    Kizárólag SÍK.
    5, Milyen területen lesz használva a monitor?
    Elsősorban fotószerkesztés, képfeldolgozás (Lightroom, Photoshop).
    Integrált Intel UHD Graphics 630 kártya van a gépben. SYNC nem szükséges, nem játszom a gépen, csak fotót szerkesztek.
    7, Milyen csatlakozási lehetőséged van, milyenre van szükséged az új monitornál?
    DisplayPort és HDMI alap,
    Nem blocker, a pontos sRGB megjelenítés a lényegesebb.
    9, Hagyományos vagy érintőképernyős megoldást keresel?
    Hagyományos, matt vagy finom félfényes bevonattal (ami világos szobában nem ezüstösíti be a feketéket).
    10, Ergonómiai kialakításában milyen legyen?
    Magasságában állítható és dönthető legyen.
    Kizárólag a fizikai panelminőség és a homogén, sarokszivárgás-mentes háttérvilágítás számít. Az ASUS ProArt-oknál (pl. PA279CRV) olvasott kalibráció utáni zöldes/sárgás tónus eltolódásról mi a tapasztalatotok? Mit ajánlanátok, ami nem csap be az árnyékok szerkesztésénél?
    Előre is köszi! 🙂 👍

• ktg3
    őstag

Sziasztok,

Új monitort vennék a körülmények megváltozása miatt. A dolgozóból átkerült a hálószobába a setup, így néha ágyból fogyasztanék tartalmat, ezért nagyobbra váltanék.
    Egy Samsung S27H850Q-t váltana, amit egyébként nagyon szeretek.
    Mindenképp matt kijelzőt szeretnék.
    150-200K
    32" --> ehhez gondolom 4K dukál
    Ebben az árban OLED nem nagyon jön szóba, így inkább IPS felé hajlanék, de nincs kizárva semmi.
    Inkább sík.
    Itt igazán vegyes a kép. Home office-ból erről dolgoznék, de koca gaming is megy (60-70Hz eddig sem okozott problémát :B ) . Filmet sorozatot is nézek rajta.
    Jelenleg RX6700XT, de ezt cserélem majd egy RX 9070-re.
    Jó lenne ha tudna USB-C-ről laptopod dokkolni, mert az leegyszerűsíti a céges laptop csatlakoztatás kábel igényét. Nem must-have, de pirospont.
    Nem baj ha tudja, de nem blocker ha nem.
    Hagyományos.
    Mindegy.

Eddig amit találtam és igen szimpatikus volt az a Dell P3225QE.
    Egész jó áron hozzá tudnék jutni, 160K-nak megfelelő külföldi valuta.
    Olvasgattam a topicot és először az LG32G810SA-n akadt meg a szemem, de a beépített WebOS az blocker, főleg az alapján, amiket írtak róla.

ASUS ROG Strix XG32UCG is megfelelhetne. Ez egy 30K-val kb drágább mint a Dell.
    Van még valami, ami jó lehetne? Mi ajánlott még ebben az ársávban hasonló igényekre?

Előre is köszi! :R

• Krisz0418
    őstag

Sziasztok! Napok óta hatalmas gondolkodásban vagyok… :C

2hete vettem egy 49colos 32:9es g9 oledet. Eddig az asztalon volt mert alapvetoen szimulatorhoz vettem amihez ma jott meg a monitor tarto. Igy viszont az asztalra visszakerult a “regi” 27colos g60sd oled.

annyira jo es hatalmas elmeny volt a 32:9en jatszani hogy el se lehet mondani :D igy a 27es monitor helyere keresnek masik monitort.

ti mit vennetek? 34-39-45-49col? Mindenkeppen ultrawideot szeretnek, 21:9 vagy 32:9et. Kizarolag OLED, mas nem johet szoba.
    Maradnek a 1440p felbontason, 4kra nincs szuksegem es ilyen felbontasban a jo isten nem hajtja meg.

Csak jatek, leginkabb story, ritkan 1-2 multi. Neha yt videok, bongeszes.

39colos 21:9el szemezek, viszont a chatgpt baratom azt mondta hogy a pixelsuruseg mar nem olyan (95ppi a 110ppi helyett) igy nem lenne annyira eles, foleg szovegnel es messzebb levo texturaknal. Ez mennyire valos es feltuno jelenseg? (49colnal ugyanugy ~110pi mint egy 27esnel, nem ertek ehhez)

displayport, 240hz, gsync legyen tobbi nem szamit. 250k-t szabtam meg, es itt apron nezelodnek.

(9800x3d+rtx 5080 ha szamit valamit)

koszonom elore is :R

Új hozzászólás Aktív témák