Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-08-02 12:58:01

LOGOUT.hu

Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2851) wassermann válasza sztanozs (#2850) üzenetére


wassermann
Topikgazda

"Szeretnék egy PC-t venni, de nem kell drága, csak játékra lesz." - :C

(#2852) sad_Vamp válasza wassermann (#2849) üzenetére


sad_Vamp
őstag

olcsó gép kell műhelybe(szóval nem egy finom környezet), internet eléréssel (gmail, YT, hotmail satöbbi), zene és videó lejátszással. Nem is PC-s tudást várnék el, inkább okostelefon/tablet

Azért kérdem h mi a szitu, pl abban a "wheezy" linuxban ami hozzá ajánlanak mi van ezekből alapból és hogy működik.

“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”

(#2853) sztanozs válasza sad_Vamp (#2852) üzenetére


sztanozs
veterán

Netezést próbáltam - igaz csak VNC-n, mert nincs rá kijelző kötve. Nem volt vele egy élmény (gmail rendesen kikészítette, a webform kontrollok elég érdekesen néztek ki rajta)...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#2854) sad_Vamp válasza sztanozs (#2853) üzenetére


sad_Vamp
őstag

Aham, köszi szépen! Akkor ezek szerint tényleg felejtős. :(

“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”

(#2855) tamas1985 válasza sad_Vamp (#2852) üzenetére


tamas1985
aktív tag

Gyakorlatilag böngésző van benne alapból ha jól emlékszem ezek közül, a többit neked kell felrakni.

(#2856) tg44


tg44
csendes tag

Helló!

Itt fentebb olvastam a tápproblémáiról. A kérdésem az, hogy ha szeretnék rádugni egy usb-s wifit és egy 32GB-s pendrive-ot, és a beépített jack-et akarom használni akkor ez fog-e normál minőségű zenét lejátszani nekem úgy hogy wifiről vezérelem?

Illetve ha a HDMI jobb hangminőséget produkál akkor a hdmi-ről mennyire lehet passzív módszerrel lehúzni a hangot, és mennyire pepecselős beconfolni rá?

(Mobil hangcuccba szeretnék "szervert", jelenleg egy kijelző nélküli laptop tölti be ezt a szerepet, de mind a súlyán mind az egy feltöltéssel várható üzemidőn javítana egy ilyen csere.)

(#2857) sztanozs válasza tg44 (#2856) üzenetére


sztanozs
veterán

Passzív módszerrel nem szedsz ki HDMI-ből hangot, mivel azon minden digitálisan tömörítve megy át - ki kell csomagolni belőle a hangot és át kell alakítani analóggá.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#2858) wassermann válasza tg44 (#2856) üzenetére


wassermann
Topikgazda

Dugd a wifit és a 32G-ás pendrájv-ot windows-os gépre. Annak az Eszközkezelő-jében, ha jól emlékszem az USB-hub-ra kell menni és ott valahol megadja mennyi a bedugott eszköz névleges fogyasztása.
Az Rpi nyákján a tápbemenet után egy 1100mA-es áramkorlátozó polifuse van. Ez 1100mA-re korlátozza a felvehető áramot. Maga a cucc 700mA-t eszik. Ha ehhez hozzáadod a két perifériád fogyasztását, 1100mA-en belül kell maradnod.
(A HDMI-ből analóg hangot kiszedni tényleg nem egyszerű.)

[ Szerkesztve ]

(#2859) veector válasza tg44 (#2856) üzenetére


veector
senior tag

Itt fentebb olvastam a tápproblémáiról. A kérdésem az, hogy ha szeretnék rádugni egy usb-s wifit és egy 32GB-s pendrive-ot, és a beépített jack-et akarom használni akkor ez fog-e normál minőségű zenét lejátszani nekem úgy hogy wifiről vezérelem?

Én ugyanilyen célokra használom, ebben a felállásban és elég jó. Csak Pi hangja alapból hááát nem a legjobb :D de egy FiiO E10-zel már elég szép hangot lehet produkálni.
A wifin keresztüli vezérlést meg mpd-vel lehet megoldani. Telepíteni és konfigurálni elég egyszerű, nagyon sok formátumot megzabál gond nélkül.

Én úgy használom, hogy a mobilomon bekapcsolom a wifi hotspotot és arra csatlakozok az RPi-vel. Eleinte úgy akartam hogy az RPi csinál egy AP-t de nem nagyon akart összejönni a dolog, így ez maradt.

A tápellátásért meg egy 3cellás (11.1V) 2200mAh-s li-po felel egy házi feszszabályzóval (ja igen elvileg 1A-t képes leadni)

[ Szerkesztve ]

(#2860) tg44 válasza veector (#2859) üzenetére


tg44
csendes tag

A szoftveres megvalósítása nem probléma, van egy laptop ami már tudja nekem ezt, csak rohadt sokat fogyaszt... Calao-t meg Beaglebonet confoltam már, ez önmagában nekem nem probléma hogy ap-vá varázsoljam, meg mpd-vel sincs bajom, webmpc1.0-hoz is írtam kiegészítő részeket. Konkrétan azért néztem ezt a példányát az embedded pc-knek, mert úgy gondoltam a hangkártyát kispórolhatom belőle, és elég jó árban van azért...

(#2861) veector válasza tg44 (#2860) üzenetére


veector
senior tag

Hát ha a hangminőség annyira nem elsődleges akkor szerintem jó lesz. Egyszer megmértem mit zabál ez zenelejátszás közben... hát terhelődik a proci rendesen bár az DAC-cal együtt volt 4-5W-nál. És az a baj hogy ilyen tartományban még egyáltalán nem pontos a mérőműszer. de egy 850mA-s töltőről elment DAC-cal és Wifivel együtt minden probléma nélkül. Szóval ott nemhinném hogy valós volna az 5W

(#2863) D@reeo válasza Benoe77 (#2862) üzenetére


D@reeo
aktív tag

Turbo mode-ot kipróbáltad?

(#2864) Benoe77


Benoe77
őstag

Áh, én csak nyálcsorgatva figyelem a fejleményeket, míg meg nem érkezik a saját Pi-m. :U
Illetve beírom ide, hátha valaki gyorsan kipróbálja, és leírja a tapasztalatokat :)

(#2865) sztanozs


sztanozs
veterán

Audio minőség változásról dobhana valaki egy személyes tapasztalatot :)

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#2866) Benoe77 válasza sztanozs (#2865) üzenetére


Benoe77
őstag

Ezt írják a hír alatt a hozzászólásoknál: "Yes. quality is improved from the analogue jack. Still not CD, but improved."

(#2867) azbest


azbest
félisten

na most jön képe az, hogy talán mégsem felesleges a borda a pi-re, akkor nem szabályozza vissza a sebességet :)

nekem még korai szériás pi-m van, ezen 400MHz-es (ddr800) hynx memória van, a samsung amit megnéztem 1066-os ddr, ott simán mehet a ram is 500-as beállítással.

Az analóg hang minősége nagyban függ a tápfeszültségtől, ezt múlt hétvégén megtapasztaltam.

(#2868) zsibvásár


zsibvásár
csendes tag

Kipróbáltam a turbó módot. Nagyon kellemes. A böngésző már-már használható. Eddig elég kiábrándító volt. A Scratch is átlépte a használhatóság határát. A hangról nem igazán tudok nyilatkozni, mert analóg TV-re van kötve.

A következő módon próbáltam ki:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get raspi-config
sudo raspi-config

A confignál válasszuk az overclock menüpontot. Nekem működik a legerősebbel, bár nem tekertem még meg semmivel.

[ Szerkesztve ]

Zsibvásár (http:\\zsibvasar.hu) a legnagyobb ingyenes aukciós oldal

(#2869) fo_di


fo_di
őstag

az analóg hangról a következőt találtam:
I've got a new de-popping scheme for ALSA (OpenMAX will stil pop for now).

és néhány tapasztalat:
Q: I still have popping or crackling sounds at beginning, end of videos & during seeking too(using omxplayer, debian wheezy, analog audio). I have latest firmware:
This is the most annoying issue. Hope it gets fixed.
A: Yes, the improved audio quality came at the price of more popping. I've managed to improve the ALSA pops, but haven't tackled the more complicated OpenMAX ones. It is on my list.

Your new de-popping scheme is working really well with squeezeslave, its not popping at the beginning or between tracks now, only if I end the process while there is music playing. I think the audio quality is better as well.
Also squeezeplayer (which has a resource intensive gui) is now working for the first time ever. It used to clip/pop so badly it was unusable. I have noticed that there have been lua library updates recently so this may have contributed to the improvement in squeezeplayer.

(#2870) zsibvásár


zsibvásár
csendes tag

Az LXDE taskbárjára ki lehet tenni a CPU frekvencia és hőmérséklet kijelző widgeteket. Nekem alapból 49 fokot mutat. 1 Ghz-re hajtva a CPU-t felmegy 58 fokra elég gyorsan és ott is marad. A terhelés végén a CPU is gyorsan visszahűl.

Most vettem észre, hogy Midoriban a youtube beágyazott videókat el lehet indítani. Kép még nincs, de a hangot lejátssza. Természetesen nem flash hanem html5. Egyre jobb.

Zsibvásár (http:\\zsibvasar.hu) a legnagyobb ingyenes aukciós oldal

(#2871) D@reeo válasza zsibvásár (#2870) üzenetére


D@reeo
aktív tag

Ha csak XBMC-t futtatok (és sambat) raspbmc-vel, akkor is jelentős változást vehetek észre , tehát akkor is érdemes húzni egy kicsit?
Sajnos mostanában azt tapasztalom, hogy a filmek megakadnak, a samba továbbra is csak 0.3mb/s (NTFS HDD) és így a hálózatról való filmlejátszás sem működik.
Anno, amikor frissítettem a legfrissebb raspbmc-re, nem szagattak a hd filmek, most már igen. Ez lehet az idővel felgyűlt szemét miatt?

Szóval röviden: Egy teljesen friss újratelepítés+overclocking jelentős változást hozhatna a film lejátszás szempontjából?

(#2872) fo_di válasza D@reeo (#2871) üzenetére


fo_di
őstag

szerintem biztos fogsz látni valamit, ha kodekkel támogatott a filmed, akkor is a hang kódolásával jobban tud bánni az arm proci overclock után, meg talán az uin látható lesz a hatás
viszont kérdés, hogy kijöttek-e már az új, overclockos buildek a raspbmc/openelec/társaiból

(#2873) azbest


azbest
félisten

megpróbálok buildelni a mai raspbian-nal egy olyat, ami sokféle tévé tunert támogat..
leklónoztam ennek a kerneléhez való kernel forrást
(ebben [jui-feng » Sun Sep 16, 2012 2:54 pm ] hozzászólása volt segítség, nameg hogy most nincsen újabb).

betettem a helyére (/usr/src -be)

sudo ln -s /usr/src/linux-source-3.2.27+ /lib/modules/3.2.27+/build

cd /usr/src/linux*
sudo make oldconfig
sudo make prepare
sudo make scripts

ez kernel konfigot és buildeléshez szükséges utilokat legyártja.

a media build-et leklónoztam és elindítottam

remélem működni fog :B

[ Szerkesztve ]

(#2874) azbest válasza azbest (#2873) üzenetére


azbest
félisten

no symbol version for module_layout :(
A túróért nem tudják közzétenni normálisan a kernel forrást. Pontosan azt és pontosan olyan konfiggal, ahogyan lefordították.

Mondjuk buildelés közben már ez gyanús volt:
Warning: Symbol version dump /usr/src/linux-2.6.34-12/Modules.symvers is missing; modules will have no dependencies and modversions.

[ Szerkesztve ]

(#2875) azbest válasza azbest (#2874) üzenetére


azbest
félisten

buildelnem kell egy teljes kernelt hogy utána meglegyen a hiányzó fájl a verzióinfókkal

(#2876) fo_di


fo_di
őstag

egy érdekes link: arcfelismerő security kamera raspberry pihez, facebook implementációval (leszedi a képeket fb-ról és kinyeri belőle az arcot)
part 1 part 2
a többi szépen lassan, kb hetente érkezik majd

(#2877) wassermann válasza fo_di (#2876) üzenetére


wassermann
Topikgazda

- Húúúúú, ügyes egy megoldás!... de nálunk, ez az emberek írásos hozzájárulása nélkül nem hinném, hogy legális...

(#2878) fo_di válasza wassermann (#2877) üzenetére


fo_di
őstag

szerintem valahol a facebook aláírnivalójában van erre is kitétel, hogy felhasználhatják a képedet
egyébként meg a kapu alá kirakod, hogy kamerával megfigyelt terület és kész :)

(#2879) azbest válasza azbest (#2875) üzenetére


azbest
félisten

no kiderült hogy a repójukban lévő Module.Symvers az aktuális kernelhez való. Ugyanazt kaptam saját fordítással is. Viszont jelen pillanatban éppen rossz az it9135-ös driver, mert normál gépen is ugyanazt a hibát tapasztalom vele, mint raspi-n. Viszont ez egyúttal azt is jelenti, hogy a raspi-n menni fog mindenféle tévétuner :) Majd csinálok egy rendesebb leírást, vagy scriptet, ami összeszedi a szükséges dolgokat és telepíti őket.

(#2880) vargalex válasza azbest (#2879) üzenetére


vargalex
félisten

Hi!

Mi a gond az it913x driverrel? OpenWrt alatt (ar71xx platformon) minden gond nélkül használom.

Alex

(#2881) azbest válasza vargalex (#2880) üzenetére


azbest
félisten

Úgy látom dvb_usbv2 -re átállásba nyúltam bele. A legfrissebb media_build már ilyet próbál telepíteni egy ideje. Normál ubuntu alatt is ugyanaz a hibája, nem tudja beállítani a pid filtert:
dvb_usbv2: pid_filter() failed=-849349900

Írtam a fejlesztőjének, biztosan hamar megjavítja :) Régebbi verziót lehet, hogy fel tudnék tenni, de volt más backport javítás is, inkább várok pár napot.

[ Szerkesztve ]

(#2882) tg44


tg44
csendes tag

Valakinek van tapasztalata arról, hogy hogy lehet scripttel apmódba belőni a kicsikét?
beállítottam az interfaces-t staticra, és olyan mintha az init alatt ennek ellenére nem kapná meg a címet, ha kézzel futtatom ugyan azt a scriptet boot után akkor megy.
Most tényleg vegyem ki a bootból és csináljak egy @bootup cron tabot neki?

Igazság szerint maga az idegesít, hogy kézzel a down/up után kap static ip-t, scriptből ha kézzel indítom kap, bootupkor meg nem kap ugyan arra a hívási sorra...

(Ugyan ez a script tökéletesen működik egy laptopban, itt valami sebességbeli eltolódások miatt lesz gondom szerintem, de ötletem sincs arról hogy miért.)

(#2883) tg44 válasza tg44 (#2882) üzenetére


tg44
csendes tag

valamiért nem enged szerkeszteni...

Itt a script is:

killall hostapd
ifdown wlan0
ifup wlan0
hostapd -dd /etc/hostapd/hostapd.conf &
/etc/init.d/isc-dhcp-server restart

Ha ezt futtatom rootként akkor ifup után megkapja a staticip-t a router, és feláll a dhcp szerver.
Ha ez bootkor fut, akkor a dhcp szerver elhasal, belépve az ifconfignál a wlan0 látszólag nem kapott ip-t.
Ha a scriptet magát sleepeltetem 2sec-ekre minden lépés után az sem oldja meg a problémát.
Ha visszaérek melóból megpróbálom hogy az egész előtt egy network restart segíthet-é, de addig is bármi ötletet szívesen fogadnék.

(#2884) Benoe77 válasza Benoe77 (#2664) üzenetére


Benoe77
őstag

Ez az RS továbbra is botrányos, a lengyelországi telefonos központban semmit nem tudnak a rendelésem (lemondásom) állapotáról, továbbá arról sem, hogy mikor fogom visszakapni a pénzemet.

A hivatalos lemondó oldalon egyszer már lemondtam a rendelést, letelt a 14 munka(!)nap is és még mindig semmi...

Amúgy ma kitöltöttem újra az adatokat, megkaptam ugyanazt a levelet, újra a 14 munkanapos szöveggel...

(#2885) azbest


azbest
félisten

fura, hogy a Britt Sony gyárban készült képek semmivel sem tűnnek modernebbnek vagy jobb körülményűnek, mint a kínai gyárakról publikált képek (nem pi gyárakról, mert arról nem nagyon van). De teljesen szubjektív vagyok. A kínai gyári csajok viszont határozottan csinosabbak.

(#2886) szabi__memo válasza azbest (#2885) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Van egy tippem melyikben tulkepzettebbek a melosok...

(#2887) azbest


azbest
félisten

nocsak, openelec alatt már megy a képarány váltása :) a régebbiből ezt nagyon hiányoltam tévézés kapcsán. Még a váltottsorosság mentesítés hiányzik a boldogsághoz.

(#2888) wassermann válasza azbest (#2887) üzenetére


wassermann
Topikgazda

Nem hiszem, hogy ölnek energiát ebbe: a váltottsorosság-mentesítést HDMI-n keresztüli kapcsolatnál a TV oldja meg, régi képcsövesnél a SCART-csatlakozó konverzió nélkül eszi. Gond csak a PC-monitoroknál van.

(#2889) MasterDeeJay

Alakul a projektem:

[link]
[link]
(nemtom mennyit várjak még partíció méretezéssel, éppen az megy)
A billentyű+touchpad kombót minden hiba nélkül felismerte és kezeli, az aksi max terhelésen ha hihetek a számoknak akkor legalább 12 óra működési időt tud max terhelésen. (12.000mAh, 1+2A, 4 cellás Li-ion)
Kijelzője még nincs szegénynek, majd ha lesz valami olcsó megoldás közvetlen vezérlésre. A gépháza egyedileg készített (plexiből) lesz. Egyéb tartozékok: USB hub, wifi, mobilnet stick.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#2890) thomeef


thomeef
őstag

Ha valakit érdekel olcsón ház raspberryhez priviben jelezze:)
Ugyanezek, ugyanilyen áron. ill. pöttyös és színes

Azért linkelem destroyer hirdetését mert közösen gyártjuk őket családi vállalkozásban.

Megbízhatóságom: 1 2 3 4

[ Szerkesztve ]

"A férfi abban különbözik a fiútól, hogy egy nagyságrenddel drágábbak a játékai."

(#2891) Benoe77 válasza Benoe77 (#2884) üzenetére


Benoe77
őstag

Nah, visszautalták a pénzt, elmentem az FDH-hoz és vettem egyet tőlük...
Náluk még az első hw verzió van raktáron.

(#2892) isila


isila
csendes tag

Sziasztok.

Három hét után ,még mindig nem kaptam meg.Azért kíváncsi volnék,hol kallódott el.Írtam az ügyfélszolgálatnak 5 db levelet,természetesen nem válaszoltak.Cseten is felvettem velük a kapcsolatot,nagy nehezen visszaírtak,hogy az ügyemet átadják az export csoportnak és várjak türelemmel.Volt valakinek ez irányú tapasztalata?

(#2893) marcell991


marcell991
tag

Valakinek sikerült már bármilyen Quake 3-at futtatni a turbo módos raspbian-on? Nálam a binárisból telepített lefagy a pályabetöltésnél, amit én fordítottam, ugyan lefordult (ha hiányolt egy header fájlt, feltettem a dev csomagot, utána fordította tovább), de a játék indulásánál "Error: GLimp_Init() - could not load OpenGL subsystem." hibával találkozom.

Developers, developers, developers, developers! http://youtu.be/KMU0tzLwhbE

(#2894) azbest válasza marcell991 (#2893) üzenetére


azbest
félisten

128/128 osztásban van a memória?

(#2895) marcell991 válasza azbest (#2894) üzenetére


marcell991
tag

Hát ez érdekes. A binárist futtattam konzolból, X nélkül, nem kifagyott, hanem kilépett. Csinált egy crashlog.txt-t a ~/.q3a/baseq3 mappába. Ez azt írja: "gl_ext_texture_compression_s3tc not found". Google-ban találtam egy topikot a hivatalos pi fórumon ([itt]), azt ajánlották, telepítsem fel a driconf nevű csomagot. Ez lehúzott még csomó mindent (Ati/Nvidia open-source driver, mesa,...). A driconf elindítva azt mondja nem accelerated, nem tudom engedélyezni az s3tc compressiont. Újraidítottam a pi-t, hátha... Ugyan az, viszont az általam fordított quake most elindult a Mesa opengl driverrel ~0,1 fps-sel. Szóval a más által fordított kifagy/kilép, de a menüben írja, hogy a Broadcom opengl drivert használja, ugyan ennek a verziónak az általam fordítottja viszont a Mesa opengl drivert használja(szoftveres rendereléssel- azért ilyen lassú). Ez X nélkül nem megy, szintén hiányzó opengl subsystem. Mem:128/128 Ötletek? :))

EDIT: közben leszedtem egy harmadik verziót, ez 2 másodpercet bír a betöltött pályán maradni, utána a pi újraindul :F

[ Szerkesztve ]

Developers, developers, developers, developers! http://youtu.be/KMU0tzLwhbE

(#2896) azbest válasza marcell991 (#2895) üzenetére


azbest
félisten

fordításhoz 240MB memória ajánlott

git clone https://github.com/raspberrypi/quake3.git

cd quake3

átszerekszteni a build.sh-t mert a raspin buildelek
change line 8 to this: ARM_LIBS=/opt/vc/lib
change line 16 to this: INCLUDE_DIR="/opt/vc/include" - mindegyik /opt/vc -vel kezdődjön
and comment out line 19: #CROSS_COMPILE=bcm2708-

sudo apt-get install gcc build-essential libsdl1.2-dev

./build.sh

átmásoltam a ~/q3 mappába a szükséges cuccokat, egyébként itt egy egész megfelelő leírás róla [link]

Arra gondoltál már, hogy sok a tuning? Nekem 950/450 sebességen (második legmagasabb szint) a stabil, 500-on nem tudnak menni a 400-as hynix memóriáim, ha samsung lenne az valószínűleg bírná.

[ Szerkesztve ]

(#2897) PistiSan válasza azbest (#2896) üzenetére


PistiSan
addikt

van valami parancs arra hogy megnézzem milyen memória van a pi-n? Anno fel tüskéztem, úgy rémlik hogy samsung ramim van, de nem akarom most letépni róla emiatt a tüskét.

(#2898) azbest válasza PistiSan (#2897) üzenetére


azbest
félisten

nem tudok ilyenről

(#2899) Csarlee válasza PistiSan (#2897) üzenetére


Csarlee
tag

lshw-t esetleg probald meg...

(#2900) marcell991 válasza azbest (#2896) üzenetére


marcell991
tag

Közben kiderült a turpisság: valami el lett állítódva, visszavettem alapórajelre, ment rendesen, de pár másodpercenként beakadt egy másodpercre (az egész rendszer csinálta, csak ritkábban). Sajnos nem tudom kideríteni, mi volt a baj, 1 GHz-re húztam, az id logonál újraindult és kernel pánikkal jelezte, hogy a linux partíció visszaállíthatatlanul sérült. Újrahúztam a kártyát, firmware-t frissítettem, a hivatalos quake megy, de csak alap órajelen, a táp nem bírja, pedig 1A van rá írva. Az a vicces, hogy már 800 MHz-re húzva is csak pár másodpercre bírja, aztán újraindul.

Developers, developers, developers, developers! http://youtu.be/KMU0tzLwhbE

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.